ASALT ASUPRA APUSENILOR. Gabriel Resources dau in judecata ROMANIA pentru ROSIA MONTANA/ Otrava de la Moldova Noua: HALDA DE STERIL care pune in pericol romanii si sarbii (Video – Romania, te iubesc)

23-07-2015 8 minute Sublinieri

rosia-montana

Miliardarii Beny Steinmetz, Seth Klarman, John Paulson, Thomas Kaplan şi Gary J. Goldberg, care se află în spatele companiei Gabriel Resources care doreşte să extragă aurul de la Roşia Montană, au decis să se canalizeze pe alte obiective miniere din Patrulaterul Aurifer din Munţii Apuseni şi au pus ochii pe exploatarea de la Băişoara, din judeţul Cluj. Într-un document recent al Gabriel Resources, se arată că firma autohtonă Rom Aur va continua activitatea pe un teren pus la dispoziţie de Primăria Cluj-Napoca, condusă de Emil Boc. Actul poartă semnătură administratorului Rom Aur, Nicolae Gruia Suciu. Această societate apare ca având acţionar unic Gabriel Resources BV Nederland. În zona Băişoara activează pe un segment conex o firmă apropiată fostului ministru Ioan Rus. Conform localnicilor, cu muncitorii de la NapocaMin, s-a efectuat curăţarea gurilor vechi de mine din zonă.

Băişoara este o localitate din nord-estul Munţilor Apuseni, la o distanţă de 50 de km de Cluj-Napoca. Mineritul metalifer de aici este cunoscut de sute de ani, potrivit atestărilor documentare. În localitate a fost constituită o persoană juridică alcătuită dintr-un conglomerat de composesorate şi primării ce deţin terenuri în zonă. Terenul arondat acestei persoane juridice este în mare parte terenul sub care de sute de ani se cunoaşte faptul că există zăcăminte auro-argintifere. Drept dovadă minele vechi de sute de ani din Băişoara şi… interesul Gabriel Resources pentru acestea. Agenţia Naţională de Resurse Minerale a eliberat licenţă de concesiune pentru explorarea minereurilor auro-argintifere firmei Rom Aur (pe atunci “Rom Aur” – S.R.L. Roşia Montană, în calitate de concesionar), după Ordinul 147/2006 emis de guvernul Tăriceanu.

Potrivit bilanţurilor fiscale depuse, Rom Aur avea de-a lungul anilor trecuţi câte 5-9 angajaţi şi constant pierderi de sute de mii de lei, ba chiar 1,8 milioane lei anul trecut. În ceea ce priveşte exploatarea de la Roşia Montană, una dintre probleme este cea legată de exproprieri. Nefiind vorba de un proiect declarat de interes naţional, exproprierile nu se pot face decât cu acordul proprietarilor persoane fizice. Or, la Băişoara, în cazul începerii exploatării, nu ar mai fi vorba de proprietari persoane fizice, ci de proprietar o Asociaţie care include o serie de composesorate şi, mai ales, Primării. Adică instituţii ale statului. Care nu vor mai pune piedici exploatării.

Băişoara nu e singura ţintă a miliardarilor de la Roşia Montană. Seth Klarman stă în spatele obscurei companii Carpathian Gold, care a obţinut recent, printr-un mod total netransparent, licenţa de exploatare a aurului de la Rovina, din Munţii Apuseni. Acesta deţine Baupost Group, unul dintre cele mai mari fonduri de hedging din lume, specializat în administrarea riscului. Prin Baupost, Klarman controlează Carpathian Gold, societate fără prea multă experienţă în domeniul minier, dar care iată a devenit titular de licenţă prin subisidiara locală, Samax. Klarman, a cărui avere se ridică la 1,47 miliarde de dolari, conform Forbes, este unul dintre acţionarii de la Gold Corporation, compania care a ţintit aurul de la Roşia Montană şi care a făcut foarte multă vâlvă în România. Seth Klarman este un antreprenor rapace, fiind vestit pentru apetitul său imens în investiţiile de risc. 400 de milioane de dolari s-au dus se pare pe apa sâmbetei la Roşia Montană. Klarman n-a renunţat şi a pus mâna pe Rovina, un zăcământ aflat la 20 de kilometri de Roşia Montană, în Patrulaterul Aurifer. Pe nepusă masă, Carpathian Gold, companie înregistrată în Canada şi listată la bursa din Toronto, a anunţat în urmă cu câteva zile că a pus mâna pe licenţă. Acţiunile s-au dublat, iscând un “wow” al unuia dintre şefii care n-au rezistat tentaţiei să îşi arate bucuria pe forumul bursei canadiene.

Klarman urmăreşte la Rovina o mică revanşă pentru că afacerile sale în minele de aur au dat greş în ultimul timp. Implicat în Guyana Goldfields, cu aproape 20%, prin vehiculul său Baupost, s-a văzut nevoit să vadă că preţul acţiunilor sale a scăzut cu 150 de milioane de dolari. Suma pare minoră în comparaţie cu fondurile de 28 de miliarde de dolari pe care le administrează Baupost Group. Dar nici cu Carpathian Gold lucrurile nu au mers foarte bine până la primirea licenţei de la Rovina. Compania are doar o exploatare, în Brazilia, iar unul dintre şefii săi, Dino Titaro, a declarat după ce a plecat din funcţie că firma este absolut neexperimentată în domeniul minier. În plus, aventura din Brazilia a îndatorat compania peste măsură. Carpathian a împrumutat în ultimii ani aproape 210 milioane de dolari de la banca australiană Macquaire pentru construcţia proiectului minier brazilian. Degeaba, pentru că, în urmă cu doi ani, guvernul a retras autorizaţia de funcţionare, generând pierderi masive Carpathian Gold.

Salvarea de la faliment vine însă din România. Cum şi prin ce metode s-a acordat licenţa, nimeni nu cuvântă. ANRM tace. Deocamdată, acţionarii Carpathian, printre care şi gigantul minier Barrick Gold sau off-shoreul cipriot Cyprus River Holdings, îşi freacă mâinile de bucurie.

Gabriel Resources Ltd a anunțat ieri că a înaintat o cerere de arbitraj împotriva statului român la Centrul Internaţional de Soluţionare a Disputelor din Investiţii (ICSID) de pe lângă Banca Mondială.

Compania care a dezvoltat proiectul de exploatare de la Roșia Montană, județul Alba, acuză România că a blocat implementarea proiectului fără un proces echitabil şi fără compensaţii, privând Gabriel Resources de întreaga valoare a investiţiilor realizate.

Reprezentanţii “Gabriel Resources” evidențiază într-un comunicat “un număr semnificativ de întârzieri persistente în procesul de autorizare, provocate în mod nejustificat de către autorităţile române. Nu în ultimul rând, proiectul nu mai face obiectul unei analize procedurale normale de către autorităţile competente însărcinate cu evaluarea sa; în schimb, a devenit victima conflictelor dintre facţiuni politice rivale şi a dezinformării, ceea ce a provocat în mod nejustificat daune suplimentare capacităţii de dezvoltare a Proiectului. Gabriel a emis notificarea deoarece consideră că tratamentul aplicat de către autorităţile române nu a fost în conformitate cu tratatele internaţionale de protecţie a investiţiilor semnate de către România. Prin urmare, având în vedere pierderile substanţiale pe care Grupul Gabriel le va suferi dacă Proiectul nu va fi autorizat să se dezvolte în concordanţă cu toate legile aplicabile, Gabriel nu are altă soluţie decât de a recurge la această notificare prin care solicită statului român să se angajeze oficial într-un proces de consultare, conform Tratatelor”.

Gabriel Resources deține 80% din Rosia Montana Gold Corporation, subsidiara din Romania care a depus solicitările de exploatare din Munții Apuseni.

În luna decembrie a anului trecut, Mihai Tudose, ministrul Economiei, spunea că zăcământul de la Roşia Montană trebuie exploatat, dar este important modul în care se realizează. Domnia sa a declarat: “Poziţia mea personală este că orice exploatare, orice resursă minerală, dacă există decizia politică şi oportunitatea de a fi exploatată este în regulă, cum faci acest lucru este alt subiect. Cu ce o faci, în ce măsură o faci, cu cine o faci, în ce condiţii economice? Aceasta este adevărata discuţie. Nu am procedat foarte bine la prima încercare cu Roşia Montană, întrucât am ajuns la concluzia că nu sunt bune cianurile şi nu mai trebuie exploatat zăcământul. Aşa este, nu trebuie exploatat zăcământul cu cianuri, însă zăcământul de aceea îl avem, ca să îl exploatăm”.

Ministrul economiei considera că există pe planetă o mulţime de tehnologii, care ar putea permite exploatarea în siguranţă a zăcământului şi că până la urmă se va găsi o soluţie fericită.

Potrivit comunicatului emis ieri seară, Gabriel avea 32,1 milioane de dolari în bani gheaţă şi echivalente în bani gheaţă la 30 iunie 2015 şi va publica rezultatele sale financiare pe semestrul doi din acest an împreună cu discuţia Managementului şi Analiza în jurul datei de 3 august. “Compania va continua să sfătuiască piaţa despre alte evoluţii care se vor materializa privind Proiectul sau proceduri de arbitraj la momentul potrivit”, mai arată sursa.

Acţiunile companiei listate la Bursa din Toronto au sporit în şedinţa de ieri cu 16,67%, la 0,39 dolari canadieni. Capitalizarea bursieră a companiei era de 147,9 milioane de dolari canadieni.

O problema veche cu final incert si cu consecinte periculoase: halda de steril de la Moldova Noua ramasa in urma prelucrarii minereului de cupru extras de Moldomin. Dupa 2007, cand Intreprinderea miniera a intrat intr-un proces de lichidare, situatia in Caras Severin s-a deteriorat – utilajele au ajuns la fier vechi, cladirile au fost distruse, iar in urma a ramas un peisaj apocaliptic. Inca de acum trei ani, echipa “Romania, te iubesc!” a atras atentia asupra situatiei complicate de acolo.

Desertul de la Moldova Noua

Poate situatia ar fi fost trecuta cu vederea daca halda de steril intinsa pe 150 de hectare de teren n-ar fi provocat poluari vizibile. In zilele secetoase, de cateva ori pe an, vantul puternic ridica praful din halda si-l imprastie pe o raza de cativa kilometri. Sunt afectate mii de persoane din Moldova Veche, dar si din Serbia.Relatia noastra de prietenie si de buna vecinatate cu sarbii se poate strica din cauza poluarii produse de fosta In ultimii ani, din ce in ce mai des, sarbii s-au plans de praful care vine peste Dunare aici la ei la Velico Gradiste.

Daca la Moldova Noua, imaginile sunt cutremuratoare, in prima comuna peste granita, situatia este putin diferita. La nici 20 de kilometri de Moldova Noua, peste Dunare e Veliko Gradiste, o alta lume. O statiune dezvoltata din nimic. Au atras fonduri europene, desi nu sunt inca in UE, de milioane de euro. Au facut aici turism si si-au dezvoltat agricultura. Marea lor problema este insa poluarea de la Moldova Noua.

Praful romanesc alunga turistii din Serbia

In jur de 25 de mii de turisti vin pe sezon la Veliko Gradiste. Iasmina Petrovic este responsabila de proiectele de infrastructura.Ne vorbeste intr-o romana cursiva, semn ca originile ei vlahe n-au fost uitate: „Este prioritatea noastra sa tragem cat mai multi bani europeni. Am tras in 3 ani 11 milioane de euro. Dar in perioada turistica, daca avem vant tare si vine poluarea de la Moldomin, pleaca turistul.”

Proprietarii de pensiuni recunosc si ei ca le este foarte greu din cauza poluarii. Cei din Veliko Gradiste au facut demersuri la fiecare institutie care credeau ca ii va ajuta, incepand cu presedintele Serbiei, ministrul Mediului sarb, presedintele Romaniei, ministrul Mediului roman. Autoritatile locale sarbesti sunt disperate sa gaseasca o solutie.

„Avem multe pagube din cauza aceasta, in agricultura, lumea nu poate sa consume ce cultiva, animalele mananca hrana care, probabil, nu e sanatoasa, iar oamenii care vin aici, atat turisti, cat si noi locuitorii respiram acest praf. Nu e normal”, spune primarul localitatii. Este suparat pe angajamentele facute de autoritatile de la Bucuresti.

Proces european pentru praful romanesc

Problemele pe care le creem sarbilor au ajuns la Comisia Europeana, care ne-a dat in judecata la CE de justitie. S-ar putea a sa platim amenzi, si ramanem si cu poluarea. La ministerul Afacerilor Externe, subsecretarul de stat Horatiu Radu se ocupa de dosarul Moldomin. El este avocatul Romaniei la Curtea Europeana de Justitie. In 2012 a inceput actiunea de atentionare a Romaniei, iar din 2015 suntem intr-un proces de infringement, un proces la Curtea Europeana de Justitie acolo unde Romania risca sanctiuni. Horatiu Radu spune ca „sanctiunile se calculeaza in functie de mai multe criterii: in functie de natura prejudiciului adus UE, in functie de coeficientul de tara. Dupa calculele pe care noi le-am facut ar putea fi o suma in jur de 1 milion de euro.”

Dar de ce Romania nu poate sa rezolve aceasta problema ecologica? In 2010, Moldominul a intrat in insolventa si administrarea complexului a incaput pe mainile unui lichidator judiciar. Cornel Sturza este presedintele unui ONG din Oravita si de 8 ani atrage atentia si incearca impreuna cu voluntarii romani, dar si sarbi, sa faca planuri pentru stoparea poluarii la Moldova Noua. El sune ca lichidatorul nu a facut nimic in afara ca „a lichidat in primul rand fierul vechi cu a carui valoare, eu cred in primul rand ca se puteau rezolva problemele de mediu”.

Firma cu intrari secrete

In 2011, lichidatorul judiciar, cu acceptul reprezentantilor statului roman, a semnat un contract de vanzare a bunurilor si concesiunii de la Moldomin. Valoarea zacamantului de acolo este estimata la peste un milliard de euro, dar pentru asta este nevoie de multi bani pentru investitii. Firma cu care s-a incheiat contractul, Mineco AG din Zug, Elvetia, este o obscura interfata pentru oameni de afaceri total netransparenti.

Andreas Frank este consultant financiar si raportor pentru Parlamentul German si ComisiaEeuropeana in domeniul spalarii banilor. „Mineco AG este o companie elvetiana, cu un capital de 100 de mii de franci elvetieni. Nu stim cine este in spatele ei, nu avem nici o declaratie fiscala”, spune el. Actele companiei au fost semnate de un cetatean elvetian, dar in combinatie apar si cativa cetateni sarbi suspectati de fraude atat la Belgrad, cat si la Bucuresti.

La Zug, in Elvetia, firma Mineco are sediul intr-un birou ascuns, cu intrari secrete, iar lipsa de transparenta in actionariat si desfasurarea activitatii lasa loc de multe suspiciuni. Contractul de vanzare a fost in cele din urma denuntat, dar acum lichidatorul se judeca cu compania-fantoma din Elvetia pentru garantiile depuse, dar si pentru ipoteca pe care acestia o au asupra terenurilor de la Moldomin. Situatia juridical incerta complica si mai mult lucrurile in ceea ce priveste ecologizarea.

La ministerul Economiei, responsabil pentru Directia de resurse minerale este Sorin Gaman. Acesta a asistat si la promisiunile facute de ministrul ministrului Vosganian in 2013. Acum, recunoaste ca problema ii depaseste. „Este in procedura de faliment si toate obligatiile sunt la lichidator. Ministerul Economiei este actionar, dar conform legii insolventei nu poate actiona in procedura de faliment. Responsabilitatea. conform legii. in acest moment revine exclusiv lichidatorului”

Unul dintre motivele pentru care autoritatile romanesti ezita sa se implice in ecologizare este proiectul de redeschidere a zacamantului. Maricel Popa, secretar de stat in Ministerul Economiei: „Dorim cautarea unui investitor cu experienta pentru redeschiderea acestei mine”.

Primarii uniti de poluare

Primarul din Moldova Noua a facut si el zeci de demersuri: memorii si petitii la guvernul Romaniei si la Parlament. In cele din urma, s-a asociat colegului sarb in plangerea la Bruxells. „Ce-i deranjant si doare, doare al dracului de rau, e ca nu se face nimic. Ca stam, discutam, promitem, au fost si ministri aici, si nu se face nimc”, spune edilul, „I-as aduce aici pe toti si cand bate vantul, ia veniti si stati aici. Cand s-o termina vantul, puneti mana pe lopata si curatati prin curte si prin casa”.

Directia pentru Protectia Mediului de la primaria din Velico Gradiste este preocupata de poluarea care trece la ei peste Dunare. “S-au facut analize”, spune un inspector sarb, „in praful acela, in afara de cupru sunt si metale grele, si multe dintre ele sunt cancerigene si este foarte periculos pentru oameni. Toti parametrii ecosistemului sunt afectati, avand in vedere ca vorbim de o perioada de 30 de ani”.

Daca in Romania nu exista nici o analiza asupra impactului poluarii asupra oamenilor, in Serbia s-au facut zeci de analize care au depistat substante cancerigene. Si doctorii de la centrul de sanatate din Velico Gradiste vorbesc despre impactul grav asupra sanatatii localnicilor. „In acele zile cand sufla vantul so acel praf pluteste in aer avem un numar mare de pacienti la medici cu tuse, iritatii, cu aparatul respirator afectat. Sunt boli cronice si acute ale plamanilor. Avem un numar crescut de cazuri decancer pulmonar in ultimii ani” In 2013 au avut cel mai mare numar de afectiuni , aproape 1000 de pacienti in plus fata de medie au venit cu boli cronice pulmonare: astm, bronsita, dar si cazuri de cancer. Cauza cea mai probabila: poluarea.

Inactiunea decidentilor politici, lipsa unei strategii coerente si eficiente duc la situatia de la Moldova Noua. O pata de praf pe obrazul Romaniei si, de parca nu avem suficiente probleme, ne punem in cap si vecinii si comunitatea europeana.


Categorii

ROSIA MONTANA, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “ASALT ASUPRA APUSENILOR. Gabriel Resources dau in judecata ROMANIA pentru ROSIA MONTANA/ Otrava de la Moldova Noua: HALDA DE STERIL care pune in pericol romanii si sarbii (Video – Romania, te iubesc)

  1. Off-topic: pentru care motiv tineti cartea homosexualului Andrew Solomon la categoria “Carti” ? Cunosc cartea.In opinia mea,e periculoasa pentru un crestin-ortodox inca crud in intelegerea gandirii cele sfinte ale Parintilor.Ar trebui recomandate cartile lui Advedev ,Zorin,Faros ,Larchet etc …

    Pentru cei ce nu stiu cine este Andrew Solomon (cu stramosi iudei in Dorohoi) :

    https://en.wikipedia.org/wiki/Andrew_Solomon

    “Solomon is the oldest son of Howard Solomon, the chairman of pharmaceutical manufacturer Forest Laboratories, and Carolyn Bower Solomon […..] Solomon’s subsequent depression, eventually managed with psychotherapy and antidepressant medications, inspired his father to secure FDA approval to market citalopram (Celexa) in the United States. (probabil acest traume sunt si cauza “orientarii” homo ) [….]He and journalist John Habich had a civil partnership ceremony on June 30, 2007, at Althorp, the Spencer family estate and childhood home of Diana, Princess of Wales [….]The writing of the book was supported by residencies at Yaddo,[50] MacDowell Colony, Ucross Foundation, and the Rockefeller Foundation Bellagio Center(!!!!) ; [….]Solomon is an activist and philanthropist in LGBT rights, mental health, education and the arts. He is founder of the Solomon Research Fellowships in LGBT Studies at Yale University a member of the boards of directors of the National Gay and Lesbian Task Force and Trans Youth Family Allies, and a patron of the Proud2Be Project. His articles on gay marriage have appeared in Newsweek, The Advocate, and Anderson Cooper 360. [….] He is also a fellow of Berkeley College at Yale University, and a member of the New York Institute for the Humanities and the Council on Foreign Relations.(!!!)

    http://www.mediafax.ro/cultura-media/scriitorul-andrew-solomon-spune-ca-i-a-fost-anulata-o-conferinta-la-bucuresti-din-cauza-temei-identitatea-gay-asociatia-accept-bcu-a-oferit-un-acord-informal-pentru-conferinta-scriitorului-12767955

    http://www.mediafax.ro/cultura-media/romania-prin-ochii-scriitorului-andrew-solomon-intr-un-editorial-in-the-new-yorker-este-un-loc-oribil-dar-totodata-minunat-12914037 (zici ca citesc cuvantarea unui membru al Fundatiei Soros)

    “Scriitorul spune că, în acea perioadă, a întrebat-o pe mătuşa sa Rose de unde anume din România provine familia sa, aceasta susţinând că nu-şi aminteşte. “I-am spus: «Mătuşă Rose, ai trăit acolo până la 19 ani. Cum adică nu-ţi aminteşti?» Ea a spus: «A fost un loc oribil şi am fost norocoşi să plecăm de acolo. Nu există niciun motiv pentru ca cineva să se întoarcă»”, îşi aminteşte Andrew Solomon, precizând că, deşi a întrebat-o pe mătuşa sa care este numele locului de unde provine familia sa, aceasta i-a spus că nu-şi aminteşte şi astfel conversaţia dintre cei doi a luat sfârşi ” (mi se pare firesc ;faptul ca locuiau in sarmana noastra tarisoara,greu incercata de migratia acestui popor,nu inseamna ca erau romani … )

    “Totodată, acesta spune că editorul său s-a temut că românii s-ar putea să nu fie pregătiţi să vorbească despre depresie, însă “cel mai mare scriitor în viaţă din România, Mircea Cărtărescu, a fost de acord să scrie o introducere şi să participe la lansare”, mai scrie Andrew Solomon în The New Yorker. ” ( http://www.cotidianul.ro/mircea-cartarescu-recunoaste-dupa-35-de-ani-ca-a-plagiat-in-cartea-lui-de-debut-263583/ )

    ” “Umbra homofobă a lui Putin cade asupra Europei de est şi, la începutul lunii iunie, Camera Deputaţilor din România a respins un proiect de lege care ar fi garantat recunoaşterea legală a cuplurilor gay, cu 298 de voturi împotrivă, 3 abţineri şi doar 4 în favoarea (proiectului de lege, n.r.). În aceeaşi săptămână, Genevieve a spus că directoarea bibliotecii i-a telefonat furioasă, acuzând-o că a minţit în legătură cu natura dezbaterii şi a spus că biblioteca n-ar găzdui niciodată un eveniment în care identitatea gay să fie un subiect de dezbatere. După aceea, ea (directoarea BCU, n.r.) nu a mai răspuns la niciunul dintre multele mesaje pe care Florin şi Leslie i le-au trimis”, mai scrie Andrew Solomon în articolul din The New Yorker. ”

    “Deşi (situaţia, n.r.) este greu de comparat cu un pogrom, incidentul m-a ajutat să înţeleg cum ar fi fost pentru familia mea să aparţină unui grup pe care majoritatea românilor îl consideră respingător”, mai scrie Solomon. ” (sic)

    “Societăţile în tranziţie reprezintă întotdeauna studii contradictorii. Cum s-a raportat România la evrei, la bolile mintale, la persoanele homosexuale, la romi? Tot ceea ce reprezint pare să atragă prejudecăţi aici. Nu am nicio intenţie să provoc un scandal, nici n-am anticipat cât de trist mă vor face să fiu cele şase zile de călătorie. Dar nici nu mi-am imaginat valul de bucurie (…). Susţinătorii liberalizării sociale într-o ţară săracă, conservatoare şi religioasă nu sunt la modă. Acele femei cu sape de lângă Dorohoi nu o sprijine niciodată căsătoriilor gay sau pe bolnavii mintali şi probabil ele nu agreează evreii sau romii. ” (sic ;inca un motiv sa cercetam in prealabil CV-ul celui a carui carte o avem in fata)

    Iertati-ma pentru acest scurt rezumat.Insa cred ca e folositor ca cei mai necopti la minte sa evite cartile scrise de oameni foarte dubiosi .Fiecare caracter isi impregneaza duhul sau in cartea respectiva.Cei mai copti la minte ar putea face un rezumat al lucrurilor bune prezentate in carte,evitand pe cat posibil paginile unde se propovaduiesc lucruri straine Ortodoxiei .

  2. @ Emanuel: (off-topic):

    Ne cerem iertare, am scos, a fost o eroare, noi nici nu am observat cartea, iar cine a urcat pentru noi recomandarile la carti nu stia ce “hram” poarta autorul (despre al carui scandal am scris si noi): http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/06/18/bcu-solomon-identitate-gay-conferinta/

  3. Roşia Montana columbiană, film disponibil doar astăzi pentru vizionare:
    https://www.youtube.com/watch?v=eVq0Q08RVUc

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare