De prin presa adunate… – 9 nov.2007

9-11-2007 2 minute Sublinieri
  • ROMANIA LIBERA: Niet de la Biserica Rusa – Conflictul inter-bisericesc Romania-Rusia are si conotatii politice, ba chiar geopolitice, sustin surse diplomatice care au dorit sa-si pastreze anonimatul. Biserica Ortodoxa Rusa (BORusa) a cerut Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) sa anuleze decizia de luna trecuta de reactivare a trei episcopii pe teritoriul Republicii Moldova si Ucrainei, calificand demersul drept unul neprietenesc deoarece “aceste teritorii apartin canonic Patriarhiei Ruse”. In opinia Sinodului de la Moscova, decizia partii romane nu numai ca va distruge perspectiva cooperarii celor doua patriarhate, dar in mod inevitabil “va provoca haos in familia ortodoxiei mondiale si va crea o noua amenintare pentru buna intelegere interetnica intr-o regiune unde in mod traditional locuiesc mai multe etnii”.

  • COTIDIANUL: Breaking news cu Dumnezeu Iuliana Conovici, secretarul Asociatiei Webmasterilor Ortodocsi Romani, crede ca multi tineri sint in cautare de invataturi religioase pe net sau dezbat aprins pe forumuri dedicate ortodoxiei. Insa nu fiecare site autoproclamat ortodox pe care il ajunge clickul contine doctrina cea buna. Unele site-uri se dedau la erezii: “Internetul e necontrolabil, multe site-uri care se autonumesc ortodoxe sint facute de grupari disidente sau eretice, care nu au nici o legatura cu ortodoxia. E interesant cum a reactionat Biserica pentru a contracara acest fenomen, si-a facut foarte multe site-uri oficiale”. Televizunea oficiala a Patriarhiei Romane, care in citeva saptamini va fi disponibila prin cablu si prin platforme digitale, se bate cu mijloace tehnice performante si reporteri si editori cu inclinatii teologice sa cistige public adult, peste 30-35 de ani, si activ, spune parintele Nicolae Dima, directorul postului Trinitas TV. „Vom folosi un limbaj modern si accesibil, nu vom practica un limbaj de strana, vom explica ce se intimpla in biserica, pentru ca multi credinciosi nu stiu de ce se petrec intr-un anume fel lucrurile la o slujba. In plus, Biserica va avea un mijloc de comunicare prin care poate sa spuna ce are de spus, sa exprime pozitia conducerii BOR, pentru ca din nefericire multe ziare si televiziuni acorda importanta Bisericii doar cind prezinta imagini in dezavantajul ei, iar punctul de vedere al Bisericii nu e prezentat cu acuratete”.

  • COTIDIANUL: Razboiul total impotriva microbilor se apropie de sfirsit

Pasul esential in dezvoltarea sistemului imunitar inca de la inceputul vietii este expunerea lui la o gama cit mai larga de microbi inofensivi, ceea ce era absolut normal si caracteristic copiilor de acum citeva generatii. Dar nebunia supraprotejarii de microbi, in care o banala infectie a urechii e tratata direct cu antibiotic, cind animalele sint considerate o sursa de infectie si sint tinute cit mai la distanta, cind joaca in tarina e vazuta ca o condamnare irevocabila la boala, zapaceste organismul si-l lasa pentru toata viata analfabet. Nu mai are de la cine si cum invata sa-si dezvolte imunitatea“.

“Cum viaţa profesională acaparează tot mai mult omul modern, acesta nu mai are nici timpul, nici disponibilitatea de a întâlni face-to-face alţi oameni. Internetul facilitează accesul la un grup larg de oameni – cu personalităţi şi valori diferite, educaţi diferit, care pot fi acum „atinşi” electronic. O astfel de perspectivă creează măcar iluzia că suntem într-un cerc de relaţii, că putem iubi şi putem fi iubiţi, ceea ce conduce la autostimă şi imagine pozitivă referitoare la propria persoană. Netul mai oferă deschiderea comodă a relaţiei, cu un singur click sporindu-se sentimentul controlului situaţiei. La acestea se adaugă, de multe ori, riscurile unor aspecte negative care pot nu doar să anihileze elementele pozitive, pot să conducă persoana prinsă într-un asemenea “joc” la inferenţe grave ale vieţii virtuale asupra celei reale, cu rezultate dezastruoase: depresii, pierderea a ceea ce tocmai credeai că ai obţinut – controlul asupra propriei vieţi etc. De ce? În principal, pentru că este posibil să te îndrăgosteşti de un “fals”. Persoana de la capătul “tastaturii” poate să împrumute orice identitate, poate să ascundă lucruri pe care ai fi avut şansa dă le evidenţiezi într-o relaţie directa”.


Categorii

Presa

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare