TUPEUL SECESIONIST MAGHIAR NU ARE LIMITE: “Categoric vom obtine autonomie teritoriala!”/ NOUL COD AL MUNCII – SCLAVIA LEGALIZATA/ Guvernul scapa cu cinism si de someri: conditii absurde pentru plata ajutorului/ ROMANIA A INTRAT OFICIAL IN FAZA “SCAPA CINE POATE”/ Pariuri la capataiul muribundului euro/ C.N.A. – UNA RECE SI UNA CALDA/ “Muresul digital”: Toti muresenii vor avea smartcard de la anul. DEOCAMDATA NEOBLIGATORIU… (Stiri 11-14 decembrie 2010)

14-12-2010 18 minute Sublinieri


(…) UDMR se află la putere de 15 ani şi, cu toate acestea, pare să negocieze aceleaşi lucruri ca în 1997: predarea istoriei şi geografiei României în limba maternă. Ce putea face pentru a obţine mai repede dezideratele comunităţii maghiare?

L.T.: UDMR s-a degradat pe măsură ce a trecut timpul, a devenit oportunistă şi a uitat de programul politic: autonomia maghiarilor, autodeterminarea comunităţii maghiare, drepturile colective. În schimb, liderii UDMR s-au mulţumit cu firimituri din drepturile pe care le cereau. A venit timpul ca într-o Europă unită să ne unim şi noi şi să abordăm drepturile minorităţii noastre din perspectiva întregii naţiuni maghiare, care numără 13-14 milioane. Noi ne gândim la o naţiune integrată, nu în minorităţi.

O mare comunitate maghiară europeană care să-şi negocieze drepturile global?

L.T.: Aşa cum a spus premierul ungar, Orban Viktor, problemele întregii maghiarimi, indiferent unde trăiesc trebuie rezolvate. Moştenirea Trianonului trebuie vindecată. Altfel dispărem: ne asimilăm, ne pierdem în majorităţile în mijlocul cărora trăim.

Problemele celor 13 milioane de maghiari din Europa ar urma să fie coordonate de la Budapesta?

L.T.: Comunităţile din diferite ţări împreună cu Budapesta. Este un secret cunoscut de toată lumea, că cei care aparţin aceleiaşi naţiuni lucrează împreună pentru viitorul lor. Noi în Europa nu suntem o oarecare minoritate, ci naţiunea maghiară din bazinul carpatin, care-şi trăieşte viiotrul comun.

Partidul Popular Ardelean, pe care vreţi să-l lansaţi anul viitor, aţi vrea să reprezinte întreaga provincie ardeleană?

L.T.: Noi obişnuim să vorbim despre eurotransilvanism, iar partidul va aparţine de popularii europeni.

Aţi vrea să atrageţi şi români?

L.T.: Relaţia cu românii e mai complicată şi destul de prejudiciată, pentru că moştenirea negativă a conlucrării interetnice nu are tradiţii. Totdeauna democraţia a fost supusă interesului majoritar.

În raportul „Discriminarea maghiarilor din România”, pe care l-aţi depus la Comitetul ONU de la Geneva susţineţi că statul român încalcă drepturile maghiarilor la toate nivelurile. Care ar fi încălcările cele mai flagrante?

L.T.: Principala chestiune ţine de moştenirea trecutului şi ţine de faptul că noi trebuie să decidem singuri asupra problemelor noastre: este principiul autoguvernării. Faptul că numeric suntem în minoritate nu înseamnă că n-ar trebui să avem tot atâtea drepturi colective ca majoritatea.

Are în schimb tot atâtea drepturi individuale.

L.T.: Cu toate drepturile noastre individuale, putem să dispărem. În cei 90 de ani de când Transilvania este parte a României, de la 45 la sută câţi eram  noi, cetăţenii neromâni din Ardeal, am scăzut la 20 la sută, iar majoritatea oraşelor, care erau maghiare s-au românizat. Milioane de români au fost mutaţi în Transilvania, în vreme ce mulţi maghiari au fugit sau au fost puşi pe fugă sau pur şi simplu au fost asimilaţi. Drepturile pe care le are comunitatea maghiară nu-i pot asigura supravieţuirea.

Deci principala dvs. îngrijorare este dispariţia comunităţii maghiare, fiindcă încălcări flagrante ale drepturilor maghiarilor nu găsiţi?

L.T.: Da, avem o problemă morală.

În acelaşi Raport pe care l-aţi depus la Comitetul ONU din Geneva, argumentaţi că singura soluţie pentru salvarea comunităţii maghiare ar fi autonomia teritorială. Cum poate fi adoptată o legislaţie în acest sens?

L.T.: Doar cu consimţământul majorităţii. Fără consens ar fi imposibil, de aceea nu înţelegem opoziţia unor lideri români împotriva autonomiei. Noi nu vrem nimic fără să ne înţelegem şi în nici un caz o autonomie care să fie împotriva  românilor. Autonomia este o instituţie democratică şi funcţionează în multe ţări. Şi românii luptau pentru autonomia lor în Transilvania.

Înainte de 1918, românii ar fi vrut chiar autonomia Transilvaniei

L.T.: Nu, ei luptau doar pentru autonomia lor, dar se poate pune problema întregii Transilvanii, potrivit tradiţiilor şi chiar revendicărilor unioniştilor din 1918: generaţia lui Goldiş a fost dezamăgită că Transilvania nu a primit autonomia promisă la unire.

Credeţi că aţi putea găsi şi români care să susţină autonomia Transilvaniei?

L.T.: Da, fiindcă tot timpul au existat astfel de propuneri şi din partea românilor, numai că cei care au condus România au considerat mereu că toate aceste dorinţe sunt acţiuni „separatiste”.

Premierul Emil Boc este din Cluj, iar în Guvern şi alţi ardeleni, dar nu par preocupaţi de tradiţiile istorice pe care le invocaţi

L.T.: Nu au nici un fel de sensibilitate pentru că ideea statului naţional şi unitar domină în gândirea politică românească, chiar din cauză că au răpit Transilvania Ungariei şi doresc să nu pericliteze situaţia. Liderii români nu înţeleg că  noi nu vrem să ne desprindem din România, iar proiectul Europei Unite ne oferă o altă natură de relaţii.

Câtă vreme politicienii români nu sunt de acord cu formele de autonomie teritorială, iar Constituţia rămâne un obstacol ce puteţi face?

L.T.: Trebuie să-i convingem. Constituţia nu e Sfânta Scriptură. (…)

(…) Autonomia Ţinutului Secuiesc este zăhărelulfluturat pentru alegătorii maghiari de  toţi candidaţii. Cum vedeţi dvs. problema autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc?

Pornim de la o realitate care nu poate fi ocolită: există comunităţi locale cu profiluri culturale, sociale, economice foarte distincte. Aceste comunităţi trebuie lăsate să-şi dezvolte natural propriile caracteristici. Cui foloseşte uniformitatea? Şi, mai ales, credeţi că o uniformitate impusă administrativ poate duce la altceva în afară de stagnare, frustrare şi resentimente?

Nu sunt de acord cu abordarea de “zăhărel” fluturat. Este o dorinţă sinceră a comunităţii, care nu atentează nici la independenţa, nici la integritatea teritorială şi nici la suveranitatea statului. Nu ia nimic de la nimeni. Credeţi că italienii din Florenţa trăiesc mai prost sau sunt mai nefericiţi din cauza autonomiei Tirolului de Sud? În nici un caz!

Aţi ratat obţinerea învăţământului integral în l imba maternă, un alt deziderat major al Uniunii, deşi sunteţi la guvernare. Credeţi că veţi putea obţine vreodată autonomie teritorială?

Nu am ratat obţinerea învăţământului în limba maghiară. Legea se află în Parlament şi avem toate şansele ca în câteva zile să se termine acest scandal pe o temă falsă.

În legătură cu autonomia: categoric, da! Problema nu este de “dacă” şi nici măcar de “când”. Problema este de “cum. O autonomie nu înseamnă nici izolare, nici enclavizare. Autonomia trebuie să vină firesc, ca un act de normalitate prin dialog permanent cu majoritatea românească, şi nu împotriva ei. În 1918, la Alba Iulia, liderii români au promis autonomie pentru maghiari. Această autonomie trebuie să fie la fel de normală şi să fie acceptată de toţi cetăţenii, aşa cum a fost normală şi acceptată şi unirea Transilvaniei cu România. (…)

***

  • Realitatea.net:

Drepturile salariatului se modifică radical. VEZI PROIECTUL NOULUI COD AL MUNCII

(…) Astfel, angajaţii care fac grevă pot fi concediaţi, angajarea de probă se extinde, iar salariaţii pot veni cu bani de acasă dacă nu au grijă de bunurile firmei.

Perioada în care angajatorul trebuie să asigure fiecărui salariat concediul de odihnă neîntrerupt, pentru situaţiile în care concediul este programat fracţionat, va fi redusă de la 15 la 10 zile.

Proiectul de lege mai prevede că dacă, pe durata unui an calendaristic, angajatul a beneficiat de concediu de odihnă cu o durată mai mare decât cea la care ar fi avut dreptul în raport cu activitatea prestată în anul respectiv, angajatorul va putea reţine din salariul angajatului indemnizaţia de concediu aferentă perioadei de depăşire a duratei legale sau va putea opta pentru reducerea corespunzătoare a duratei concediului de odihnă în anul următor.

Angajatorii vor avea dreptul să oblige salariaţii să plătească pagubele materiale înregistrate din vina acestora, într-un termen care porneşte de la 30 zile de la data comunicării, şi le vor reţine din salariu contravaloarea pagubei dacă acesta refuză să achite suma în termenul stabilit.

Angajatorul poate cere informaţii în legătură cu persoana care solicită încadrarea în muncă de la foştii săi angajatori, dar numai cu privire la activităţile îndeplinite şi la durata angajării şi numai cu încunoştinţarea prealabilă a celui în cauză. (…)

Noul Cod al Muncii va stabili că, pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta printr-o notificare scrisă, dar fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi. (…)

Proiectul stabileşte totodată în mod clar că un contract individual de muncă este suspendat de drept şi pentru participarea la grevă, dar fără ca suspendarea să fie efectuată din iniţiativa salariatului. În acelaşi timp, prevederea conform căreia contractul individual de munca poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului ca sancţiune disciplinară va fi abrogată. (…)

VEZI ATAŞAT PROIECTUL CODULUI MUNCII.

Cum scapă Guvernul de şomeri: le poate oferi loc de muncă la mii de kilometri de casa

Şomerii nu vor mai primi indemnizaţie de şomaj dacă refuză un loc de muncă, indiferent de distanţa faţă de localitatea de domiciliu în care se află postul ofertat, sau dacă nu participă la programe de formare profesională, regulă care va fi aplicată din 2011, a decis Guvernul, prin ordonanţă de urgenţă.

Decizia, publicată de Guvern în Monitorul Oficial sub forma unei ordonanţe de urgenţă, va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2011

De la 1 ianuarie şomerii care refuză un loc de muncă oferit de Agenţiile pentru Forţă de Muncă, indiferent de distanţa până la acesta, nu vor mai primi indemnizaţia, conform unei ordonanţe de urgenţă care a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. Până în momentul de faţă, conform legii 76 din 2002, indemnizaţia era anulată dacă persoana respectivă refuza un loc de muncă situat la mai puţin de 50 de kilometri de domiciliu. Un alt motiv pentru întreruperea acordării indemnizaţiei de şomaj este şi neparticiparea la programele de formare profesională organizate de către agenţiile locale de ocupare a forţei de muncă.

Dintre cele 79 de articole care vor fi modificate în Codul Muncii, 10 sunt în favoarea salariatului, 45 îl avantajează pe angajator, iar 24 sunt neutre. Liderii sindicali resping noul proiect al Codului Muncii. Ei spun că nu vor mai participa la nicio negociere, deoarece Guvernul s-a folosit de ei pentru a da aparenţa unor consultări democratice. „Adevărul” a contabilizat toate schimbările propuse în proiectul de modificare a Codului Muncii, supus recent dezbaterii de Ministerul Muncii. Cele mai multe şi mai consistente modificări schimbă cu totul natura Codului Muncii.

[Iulian Leca]: Romania a crapat. Omul nou i-a luat locul

E doar un zvon. Inca. Oficial, dimpotriva, ni se spune ca Romania e pe drumul cel bun, se insanatoseste. Nu mai e responsabila pentru fiecare cetatean. Daca o spune presedintele, suntem obligati sa il credem. E singurul responsabil. Si credibil. Majoritatea vede, simte si intelege prost. Ce? Ca era mai bine pe vremea comunismului. Contractul social? Un fleac, a fost ciuruit de mult. Oricum, prin gradina carpatica nu prea s-a auzit de asa ceva. Legea e facuta de forta bruta, de tupeu si capacitatea de a minti si a fura. Toate cu sange rece. Principiile statului modern proiectat si pus in practica de Basescu al II-lea si Emil Boc al XIV. (…)

O performanta a politicii de centru dreapta cu care presedintele s-a laudat la sfarsitul primului mandat in Parlament. O lectie pentru democratiile lumii. Totusi, Romania e pe cale sadevina si un stat umanist. Viziunea luminata a conducatorilor aseaza renascentist omul in centru. Nu statul, asa cum au facut comunistii. Pentru a-si spiritualiza supusii, aceiasi luminati le taie la toti din venituri, pana raman spirit pur.

Daca pana si Traian Basescu a cedat farmecelor lui Fat Frumos (il stiti prea bine, e Kill Bill) si s-a dus la partid sa ia lumina, voi ce mai stati? A renuntat la echidistanta functiei si ne cheama alaturi de partidul sau de centru dreapta. Soarele a inceput sa straluceasca tot mai puternic in tara-partid. Forta sa de atractie aspira pe tot mai multi. Scapa cine poate. Statul nu isi asuma responsabilitatea pentru cei care nu i se supun.

[Mihai Gotiu]: Statul iresponsabil. Băsescu, cu picioarele în Constituție

Traian Băsescu se încăpățânează să nu treacă o zi fără a face o declarație fie demagogică, fie insultătoare, fie fără nicio legătură cu realitatea. Într-un interviu citat de Agerpres, Traian Băsescu merge însă mai departe, făcând afirmații aflate în contradicție totală cu însăsi Constituția României al cărei garant, cel puțin în teorie, ar trebui să fie.

“Se încearcă acreditarea ideii că statul, guvernul, este responsabil pentru fiecare cetățean. Nu-i adevărat. (…) Statul nu mai are resursele comunismului”, a afirmat Traian Băsescu.

“Pe vremea comunismului toate pământurile erau ale statului, toate veniturile veneau la stat și atunci statul își asuma responsabilitatea pentru fiecare cetățean. Acum, terenurile nu mai sunt la stat. 70% din economia românească este în sectorul privat. Cine vrea comunism nu poate fi partenerul nostru politic, care reprezentăm o mișcare de centru-dreapta hotărâtă să pună în valoare omul și nu statul. Va trebui să continuăm să explicam oamenilor că niciodată statul nu va reuși să se îngrijească de fiecare cetățean”, a mai spus președintele României.

Ei bine, responsabilitatea statului pentru fiecare cetățean în parte nu este o ”idee acreditată” de diverse persoane, ci o prevedere expresă a Constituției României, încă din primul articol al acesteia, care, la aliniatul 3 arată (printre altele) că statul român este un ”stat social”.

Ce înseamnă un stat social? (…)

Toate aceste obligații care decurg din caracterul de stat social se aplică fiecărui cetățean în parte. A spune că statul ”nu este responsabil pentru fiecare cetățean” e echivalent cu a spune că nu e responsabil pentru niciun cetățean. Pentru că lasă deschisă posibilitatea ca în fiecare caz particular sau de grup, profesional ori aspirațional, să fie aplicată sintagma că ”statul nu este responsabil pentru fiecare cetățean în parte”. Un stat care nu este responsabil pentru fiecare cetățean nu este un stat social.

La fel cum nu a fost nici în perioada comunistă. Ideea că în comunism, statul ar fi fost responsabil pentru fiecare cetățean în parte e un mare neadevăr. Egalitatea de șanse era din start încălcată prin privilegiile și drepturile pe care le aveau membrii de partid (pentru a nu mai vorbi de activiști și nomenclaturiști) în comparație cu cei care nu erau membri de partid (posibilitatea de a promova, de a călători peste granițe, de a accede în funcții publice numite sau alese etc.). (…) Astfel, chiar și în teorie și prin legislație, comunismul nu a fost un stat social, un stat responsabil pentru fiecare cetățean. Cât despre practică…

Să afirmi că statul comunist a fost un stat responsabil pentru fiecare cetățean este demagogie în cea mai pură stare. La fel cum afirmația că statul nu ar fi responsabil pentru fiecare cetățean în parte este o încălcare brutală a Constituției. Un stat care nu este responsabil pentru fiecare cetățean nu este un stat social. Este un stat falimentar.

P.S. Iar un stat social nu înseamnă nici pe departe un stat socialist.

  • Gandul:

Aproape 1.500 de pensionari, executaţi silit de Casa de Pensii Vaslui din cauza neplăţii datoriilor

Radiografia sistemului sanitar românesc: plătesc 5,8 milioane de oameni şi beneficiază 21 de milioane. Lista ţărilor sănătoase din Europa

  • Realitatea.net: 

Pacienţi pe drumuri, spitale închise şi salarii mai mici pentru angajaţii din sanatate in 2011

România, codaşa Uniunii Europene la sănătate

Poate fi ultimul lor Crăciun. Fă-l mai frumos!

Unul din trei români are o situaţie materială gravă, potrivit Eurostat

  • Gandul:

Lecţii de supravieţuire cu Minerva Tănăsescu, 90 de ani

Vânzările de alimente au scăzut cu 25% faţă de 2008. Producătorii spun că vina scumpirilor aparţine hipermarketurilor

*

[Bogdan Munteanu]: Pariuri la căpătâiul muribundului euro

(…) Nici măcar într-un film SF, în care Germania ar “îngheţa”, iar toate celelalte state ar avea la dispoziţie 50-100 de ani să o prindă din urmă. Restul soluţiilor – noi împrumuturi de refinanţare a datoriilor, strângerea curelei bugetare până aproape de sufocare a “pacientului” sau ieşirea din Eurozonă – au probabilităţi destul de îndoielnice de a duce la redresarea economiilor bolnave.

În condiţiile în care BCE refuză soluţia americană a pompării de dolari proaspăt tipăriţi, câţibani se mai pot da pentru a plăti datoriile unui stat precum Spania sau Italia? De strâns cureaua desigur că se mai poate, însă oare “ţinta” este transformarea “verigilor slabe” în România anilor `80?

În fine, nici ieşirea din Eurozonă nu promite minuni. Noua pesetă spaniolă sau noua drahmă grecească ar putea fi la fel de “performante” ca marca germană a anilor `20 – aceea care cumpăra o jumătate de pâine cu o sacoşă de bancnote.

Euro are una din cinci şanse de supravieţuire şi numai prin scăderea nivelului de trai

“Sacrificiile” pentru menţinerea în viaţă a monedei unice ar fi trebuit asumate de cetăţenii “verigilor slabe ale Eurozonei”, câtă vreme Banca Centrală Europeană refuză să dea drumul tiparniţei de bani, după model american

Euro are una din cinci şanse de supravieţuire, iar menţinerea sa în viaţă se va face numai cu mari sacrificii. Locuitorii din statele euro cu economii mai puţin competitive, aşa-numitele “verigi slabe ale Eurozonei”, vor avea cel mai mult de suferit pentru a asigura existenţa monedei unice, avertizează Centrul pentru Economie şi Cercetare în Afaceri (CERB) din Regatul Unit (UK). (…)

“Menţinerea în viaţă a euro va necesita reduceri ale nivelului de trai mai drastice decât cele prin care a trecut UK în cel de-al Doilea Război Mondial”, în cazul celor mai slabe economii ale Eurozonei, consideră preşedintele CERB, Douglas McWilliams, într-un studiu citat de The Daily Telegraph.

“Nu există în istoria modernă o cădere a standardelor de viaţă pe timp de pace la o scală necesară menţinerii euro în forma actuală”, crede McWilliams. “De aceea, cred că în cel mai bun caz există o şansă din cinci ca euro să mai supravieţuiască aşa cum este acum”, a adăugat el.

Deşi toate guvernele lor au anunţat planuri de reducere a cheltuielilor, “verigile slabe ale Eurozonei” – aşa-numitele “PIIGS”: Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia şi Spania – trebuie să îşi asume sacrificii şi mai mari pentru plata uriaşelor datorii în euro, estimează CERB. Creditorii nu ar putea fi plătiţi decât dacă cheltuielile de consum scad cu circa 15% în toate cele cinci state. Or, aceasta ar presupune o reducere mai însemnată decât cea pe care au îndurat-o britanicii de-a lungul celui de-al Doilea Război Mondial, când primeau alimente de bază şi obiecte de igienă personală pe cartelă, iar alte bunuri se găseau doar pe piaţa neagră. La începutul anilor `40, cheltuielile de consum ale UK, aflată în război cu Germania nazistă, scăzuseră doar cu 14%. (…)

BCE şi Germania întârzie “medicamentele”

Între “medicamentele” care ar putea duce la însănătoşirea euro au fost indicate mai multe soluţii în ultimele săptămâni, care s-au lovit de refuzul Băncii Centrale Europene (BCE) sau al Germaniei – statul euro cu cea mai mare economie. Mai întâi, o soluţie precum pornirea tiparniţei de bani, adoptată în SUA, este respinsă de BCE. Euro nu va fi devalorizat în favoarea statelor îndatorate. Nu vor exista nici obligaţiuni “paneuropene” şi nici o cumpărare masivă de către BCE a unor obligaţiuni emise de Spania şi Italia – soluţii cărora li se opune Berlinul. Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy se opun “punerii la un loc a tuturor datoriilor Europei”.

Din 2002, germanii au finanţat deja cu 1.000 miliarde euro Uniunea Monetară Europeană, iar a le cere să plătească şi mai mult are puţine şanse de reuşită, ceea ce nu face ca soluţia Merkel-Sarkozy să aibă mai mulţi sorţi de izbândă. Ei militează pentru consolidarea guvernanţei economice în UE.

Guvernele ar trebui mai atent supravegheate de CE pentru a preveni “derapajele economice”, dar aceasta ar însemna o nouă cedare de suveranitate, care nu s-ar putea obţine fără modificarea tratatelor UE.

Liderii europeni vor modifica Tratatul UE pentru a crea Mecanismul European de Stabilitate

***

Virusul A/H1N1 este din nou activ în UE. Cele mai afectate sunt ţările nordice, dar şi Marea Britanie, unde zece persoane care aveau sub 65 de ani au murit în ultimele şase săptămâni.

Virusul gripei pandemice, care anul trecut a omorât oficial peste 18.000 de oameni, circulă din nou în Europa. În ultimele şase săptămâni acesta a curmat viaţa a zece persoane din Marea Britanie, majoritatea sănătoase, cu vârste sub 65 de ani. Doar în ultima săptămână, au fost depistate aici 89 de cazuri de gripă, dintre care 18 s-au dovedit a fi gripă nouă.

Epidemii în şcoli şi pacienţi spitalizaţi în Marea Britanie

“În ultimele săptămâni, ne-am confruntat cu un număr crescut de cazuri de gripă sezonieră, inclusiv A/H1N1 şi B. De asemenea, ne-am confruntat cu epidemii de gripă în şcoli şi pacienţi care au avut nevoie de spitalizare”
, a declarat profesorul John Watson, director de programe în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Sănătăţii din Marea Britanie.

Autorităţile se aşteaptă ca numărul afecţiunilor să crească în perioada Sărbătorilor de Iarnă, când turismul şi activităţile sociale sunt mai intense şi favorizează răspândirea virusurilor.

Gripa nouă poate fi deosebit de periculoasă pentru grupurile de risc, precum femeile gravide, cardiacii şi alţi suferinzi de boli cronice. Acesta e şi motivul pentru care autorităţile din Marea Britanie grăbesc vaccinarea, iar pe lista persoanelor prioritare la vaccinare au fost adăugate şi gravidele.

Situaţie stabilă în România

Deşi în ultima săptămână rata activităţii gripale şi a infecţiilor respiratorii s-a menţinut scăzută în majoritatea statelor din Europa, 11 ţări, în special Marea Britanie şi ţările nordice, au raportat un trend ascendent comparativ cu săptămâna trecută. În plus, 33 de cazuri de infecţii respiratorii acute severe s-au înregistrat în România, Belgia şi Slovacia.

Potrivit ultimului raport al Centrului European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor Transmisibile, în România activitatea gripală e scăzută, iar numărul îmbolnăvirilor cu infecţii respiratorii e în scădere.

Numărul cazurilor de gripă şi infecţii respiratorii acute a crescut în Suedia, unde s-a depistat o combinaţie de virusuri A/H1N1+B, în Finlanda (A/ H1N1), în Anglia şi Norvegia (unde predominant este virusul B).

“Este adevărat că trendul de viroze este ascendent în toată Europa, pentru că s-a instalat iarna. Cazurile din Marea Britanie s-ar putea răspândi, dar nu există o regulă anume, de la vest la est, de la vest la sud, totul depinde de supravegherea medicală, de monitorizarea şi modul în care reuşesc autorităţile din diverse ţări să trateze prompt cazurile“, comentează epidemiologul Geza Molnar, consilier în Ministerul Sănătăţii.

***

Cooperarea americano-sud-coreeană ar putea declanşa un război nuclear în regiune deoarece Sudul a început manevrele militare în contextul persistenţei tensiunii la aproape trei săptămâni după bombarea de către Coreea de Nord a insulei sud-coreene Yeonpyeong, a avertizat luni Phenianul, informează Associated Press. Manevrele navale efectuate de Sud se vor desfăşura de luni până vineri în 27 de locuri, transmite Agerpres. (…)

Atentatul terorist eşuat, organizat sâmbătă la Stockholm, în plin post al Crăciunului, reprezintă, de fapt, un atentat asupra obiceiurilor şi tradiţiilor occidentale. Forţele de securitate din Germania şi din alte ţări vestice au avertizat, nu cu multă vreme în urmă, asupra pericolului terorist care planează asupra Europei. Şi iată că s-a întâmplat în Suedia. Pentru cei care au fost acolo, momentul, se înţelege, a fost cumplit: atmosferă de sărbătoare, stradă cu magazine de cadouri şi deodată explodează o bombă, ia foc o maşină şi un tânăr irakian, atentatorul, sare în aer. (…)

Nota noastra: Ciudat cum, taman in Suedia, si-au adus aminte brusc de “traditiile occidentale” legate de Craciun… Poate pentru ca trebuie sa se intretina propaganda conflictului civilizatiilor?

  • Hotnews:

UPDATE 3 Mesaj primit inainte de exploziile de la Stockholm: Acum copiii, fiicele si surorile voastre vor muri la fel cum mor fratii nostri / Premierul Suediei: Sa nu tragem concluzii pripite!

Der Spiegel despre dezvaluirile Wikileaks: SUA manipuleaza “piticii politici” ai Europei

Pentru orice om bine informat, obiectiv şi lucid, dezvăluirile făcute prin intermediul website-ului „WikiLeaks” nu sunt rodul unui demers jurnalistic constant – cum pretinde fondatorul acestui areal electronic, Julian Assange –  , realizat de o echipă de ziarişti care ar fi muncit zi şi noapte, pentru a reconstitui contextul în care a fost trimisă o telegramă de la o ambasadă americană, oriunde s-ar afla aceasta, la Washington D.C. Asta o pot crede naivii, care ignoră modul cum îşi plasează serviciile secrete datele cu caracter confidenţial, pentru a le face credibile în ochii opiniei publice, a compromite decidenţi politici şi a rezolva o problemă de interes naţional, prin alte mijloace decât mecanismele puterii, blocate de cei care constituie ţintele unei asemenea operaţiuni undercover/sub acoperire. (…)

  • Realitatea.net:

WikiLeaks: Berlusconi crede că Israelul ar putea ataca nuclear Iranul

WikiLeaks: Rusia îi urmărea pe asasinii lui Litvinenko, dar a fost oprită…

  • Romania Libera:

Vaticanul intră în ţintarul Wikileaks cu acuzaţii de antisemitism şi antiislamism

Rusia şi Brazilia, apărătorii lui Assange

  • Gandul:

Doi „hacktivişti”, arestaţi şi anchetaţi în Olanda

Disidenţi din rândurile WikiLeaks deschid un site rival de dezvăluiri – OpenLeaks

Lege pentru castrarea pedofililor

Nepotul lui Stalin dă în judecată Parlamentul rus pentru o rezoluţie privind masacrul de la Katin

  • Antena3:

Anchetator: Prăbuşirea avionului prezidenţial polonez la Smolensk, cauzată de 12 factori

“Nu unul, ci 12 factori au dus la prăbuşirea avionului. Numărul greşelilor şi încălcărilor din timpul pregătirilor şi al zborului este terifiant”, a declarat Klich, într-un interviu pentru cotidianul Rzeczpospolita.
El a precizat că vremea era nefavorabilă, iar echipajul nu avea nici o şansă să aterizeze în siguranţă. “Chiar dacă avionul ar fi atins pista, ar fi fost avariat la aterizare, deşi, sigur, în acest caz ar fi fost mai puţine victime”, a adăugat el.

Italia. Zeci de mii de oameni au demonstrat cerând demisia guvernului Berlusconi

  • Hotnews:

Rusia se va retrage din Protocolul de la Kyoto

Vladimir Putin: Rusia va aloca pentru reinarmare 646 miliarde dolari pana in 2020

Incidente la alegerile parlamentare din Kosovo: Focuri de arma si scrisori de amenintare

***

De anul viitor, toţi mureşenii vor avea smart card pentru plăţi online. Cardul le va permite cetăţenilor atât efectuarea de plăţi online, cât şi accesul la diferite servicii publice, însă folosirea lui nu este obligatorie.

Proiectul „Mureş digital“ este unic în ţară şi are două componente majore: dezvoltarea sistemului informatic local şi crearea unui parc tehnologic specializat pe cercetare şi informatică medicală.

Tot mai multe companii de transport investesc în echipamente de monitorizare a angajaților, cu scopul de a diminua sau a preveni frauda. Cea mai nouă găselniță sunt device-urile de tip „big brother“, montate la bordul mașinilor.

E la moda sa spui ca daca nu esti activ online, nu existi. Si totusi, in viitorul apropiat, expresia ar putea avansa de la o simpla moda la o realitate alarmanta. Conform Bussinesses Grow, scorul Klout, un fel de nota pe care o primim in urma activitatii online, si alte aplicatii asemanatoare vor dicta felul in care suntem vazuti si tratati in societate oferind, totodata, noi posibilitati de marketing intreprinzatorilor. (…)

Scorul Klout e un instrument ce masoara influenta pe care o are un utilizator online. Infiintata anul trecut de Joe Fernandez, compania Klout.com urmareste sa devina un standard pentru masurarea influentei online. Gandita initial ca o aplicatie Twitter, Klout.com a inceput in urma cu cateva saptamani sa lucreze si cu Facebook urmand, pe viitor, LinkedIn, MySpace, Digg si YouTube.

Pentru a calcula “amprenta digitala” a unui utilizator, Klout foloseste 35 de variabile de pe Twitter si Facebook ce masoara:
1. sfera de influenta – numarul celor care receptioneaza mesajul si reactioneaza la el;
2. probabilitatea de amplificare – probabilitatea ca mesajul tau sa genereze actiuni (like-uri, comentarii, retransmiteri, mesaje), calculata pe o scala de la 1 la 100;
3. scorul retelei – pozitionarea retelei care indica cat de influenta este, la randul ei, audienta; se masoara, de asemenea, pe o scala de la 1 la 100;

Conform descrierii facute chiar de realizatorii aplicatie pe site-ul oficial, “scorul Klout este strans legat de click-uri, comentarii si retransmiteri”.

Publicul tinta al unei astfel de aplicatii e compus din companii. Un sistem de clasament pentru utilizatori e un instrument puternic pentru strategiile de marketing. “E vorba despre construirea unui algoritm care claseaza oamenii, mai degraba decat paginile”, povesteste Shervin Pishevar, unul dintre investitorii Klout. “Daca esti o companie si ai un produs, vrei sa stii ceea ce stie Klout”, incheie acesta.

  • Reporter virtual:

Eugenia Vodă a fost sancționată de CNA pentru interviul cu Ion Cristoiu pe motiv că n-a asigurat pluralitatea opiniilor

Ce ne-a învăţat azi CNA

Astazi am învăţat multe lucruri de la CNA şi cu siguranţă palma pe care a primit-o doamna Vodă a fost un avertisment adresat tuturor ziariştilor tentaţi să-i urmeze exemplul. Morala e simplă: libertatea de opinie se mărgineşte la anumite subiecte. Poţi vorbi despre ce vrei la televizor, poţi face apologia lui Stalin, poţi să-l ridici în slăvi pe generalul Cur Gol, ăla care mânca oameni prin Liberia sau să-ţi expui părerea că de fapt Lee Harvey Oswald era băiat cumsecade. N-o să păţeşti nimic. Dar dacă faci prostia şi vorbeşti despre Codreanu sau Antonescu, personaje care, diabolice sau nu, aparţin totuşi istoriei naţionale, ţi-ai dat foc la Samsonite. Imediat se va trezi cineva să sune, indignat, la domnii de la CNA şi să-i trezească din moţăială. De acum înainte, orice jurnalist care nu vrea să aducă bani de acasă pentru amendă va trebui că, atunci când realizează un interviu, să-şi ia măsuri de precauţie. De pildă, să se asigure, înainte ca invitatul să apuce să deschidă gura, că în studio se află, ca-n bancurile cu Bulă, un american, un evreu şi un ţigan. Dacă invită un fotbalist, nu trebuie să lipsească de lângă el reprezentanţi ai tuturor cluburilor, arbitrilor, galeriilor şi desigur, finanţatorilor, că nu ştii cum zice ăla ceva şi-l deranjează pe Becali… Dacă invită un sculptor care, întâmplător, are şi carnet auto, trebuie să fie de faţă şi un reprezentant al bicicliştilor şi unul al pietonilor, în caz că nesimţitul de artist ar vrea să jignească una dintre aceste categorii. Dacă se abordează teme erotice, neapărat vor fi prezenţi un homosexual, un sadic, un masochist şi o lesbiană, cine ştie ce-i trece invitatului prin cap şi se apucă să laude, total incorect politic, superioritatea împreunării dintre o femeie şi un bărbat.

Păţania doamnei Vodă este, evident, un abuz grosolan şi absurd. Iar însăşi formularea prin care CNA încearcă să-şi justifice decizia este scandaloasă – “a fost abordat un subiect controversat”. Cine decide, domniilor de la CNA, care subiect e controversat sau nu? Aveţi o listă cu subiecte controversate, pe care realizatorii să o poată consulta, să nu cumva să calce pe bec? (…) M-aş aştepta acum ca jurnaliştii care, atunci când CNA i-a amendat, din varii motive, au ieşit în stradă să protesteze pentru dreptul la liberă exprimare să se ridice şi împotriva acestei samavolnicii. Dar având în vedere “delicateţea” subiectului abordat şi ura manifestată faţă de “trădătorul Cristoiu”, tare mi-e teamă că tocmai ei au fost aceia care au sunat la CNA, uitând că înainte să fie neam ales sunt, cel puţin teoretic, români şi jurnalişti.

Iata cum le spune verde-n fata, ‘evreul’ 🙂 Ciutacu… Pacat ca nu e credincios, ca bine le mai spune… si nu e prima oara. Dar uneori, zicea Parintele Serafim Rose, sunt de preferat unii razvratiti de acest fel, decat unii crestini farisei si autosuficienti…

(…) CNA, supus presiunii publice a lobby-ului evreiesc, a incercat sa se scoata: a somat (nu amendat!) postul public de televiziune, pe motiv ca realizatoarea n-ar fi asigurat pluralismul opiniilor. Ca Ion Cristoiu este un provocator rasuflat cu porniri antisemite de parada care se hraneste din controversele generate si ca nu mai dau doi bani pe el, din motive pe care nu le mai rescriu, nu-i nici un secret. Dar a sanctiona (fie si platonic, de ochii lumii, ca nu-i sare un ban Eugeniei Voda din buzunar) o emisiune si un post de televiziune (oricum jenant si inexistent in piata) pentru ca n-a avut si parerea unei a treia persoane intr-o emisiune de doi, doar fiindca membrilor CNA le tremura chilotii in fata evreimii, e dovada totalei atrofieri a constiintelor, ca de creiere la purtator nu-i mai suspectez de multa vreme. Ion Cristoiu disident ne mai lipsea!

UPDATE: Din punct de vedere al exercitarii meseriei de jurnalist, dar si daca privim din unghiul libertatii de expresie, Ion Cristoiu are perfecta dreptate. Decizia, luata la alibi de niste neimpliniti profesional, e grotesca.

(…) International Advertising Association Romania a transmis CNA că respectivul spot este “jignitor la adresa poporului român”, foloseşte “un limbaj licenţios, vulgar” şi “simboluri creştine în context nepotrivit”, fiind difuzat în apropierea Crăciunului.

Potrivit CNA, în Italia, un spot publicitar pentru Red Bull similar celui difuzat în România a fost interzis pe posturile de televiziune.

La propunerea membrului CNA Mihai Mălaimare, Consiliul a decis să aplice o decizie de somare cu intrarea în legalitate, fapt care presupune că spotul Red Bull nu mai poate fi difuzat până nu va fi modificat astfel încât să respecte prevederile legislaţiei audiovizuale.

De asemenea, la propunerea lui Mihai Mălaimare, CNA a decis să someze public televiziunile care au difuzat spotul.

  • Antena3: 

Băsescu, pentru Financial Times: Ar fi o greşeală imensă ca romii să-şi schimbe denumirea în ţigani

Pedofilie în creşe din Amsterdam: Un bărbat a recunoscut molestarea a zeci de copii

    • Realitatea.net:

    Hannah Montana se droghează VEZI VIDEO

    Guvernul transferă gratuit 25 imobile şi terenuri către Biserica Ortodoxă

    Preoţii bulgari şi-au înfiinţat sindicat


    Categorii

    Adoptarea Euro, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Pagini laice, Presa

    Etichete (taguri)


    Articolul urmator/anterior

    Comentarii

    28 Commentarii la “TUPEUL SECESIONIST MAGHIAR NU ARE LIMITE: “Categoric vom obtine autonomie teritoriala!”/ NOUL COD AL MUNCII – SCLAVIA LEGALIZATA/ Guvernul scapa cu cinism si de someri: conditii absurde pentru plata ajutorului/ ROMANIA A INTRAT OFICIAL IN FAZA “SCAPA CINE POATE”/ Pariuri la capataiul muribundului euro/ C.N.A. – UNA RECE SI UNA CALDA/ “Muresul digital”: Toti muresenii vor avea smartcard de la anul. DEOCAMDATA NEOBLIGATORIU… (Stiri 11-14 decembrie 2010)

    1. http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/liniste-bai-ce-dracu-56477.html

      Romanul a uitat ce i s-a intamplat ieri. El se uita astazi la televizor ca omul din pestera lui Platon, din Republica, care legat fiind cu lanturi vede doar umbrele ce ii sunt proiectate pe peretele din fata. Fiecare zi e o noua viata pentru el. De fiecare data o ia de la zero. Doar stapanii umbrelor stiu ce au promis ieri si ce vor taia maine.

    2. “Categoric vom obtine autonomia teritoriala”
      Categoric o vor obtine (fara ironie)! Mai ales ca sint 20% iar romanii vreo 80%, cum singuri o si recunosc…..Si uitindu-ma la harta desenata de ei, se pare ca cei 20% vor cam 60% din Romania cu zone de 100% romani…ca doar si romanii au nevoie de o elita conducatoare, ca doar ei nu se pot conduce singuri.Pai de ce sa nu fie “elita” aia….ungureasca.

      Hai sa vedem pe cind comunitatea de 100 de bulgari din Dobrogea o sa vrea Dobrogea, pe motiv ca se invecineaza cu Cadrilaterul iar tiganii din Craiova vor milita ordonat si argumentat pentru autonomia teritoriala a regiunii: Oltenia tiganeasca? Asteptam cu interes…

    3. săracă Romanie… ce zile ai ajuns… cu români care nu stiu sa-şi pretuiasca libertatea, care prefera sa fie slugi umile in propria ţară. O Românie cu romani care, îmi e greu să spun că şi-au utat istoria, nu au avut macar curiozitatea sa afle această istorie. Le flutura ungurii pe la nas niste asa-zise facilităţi iar românii nostri ar vinde şi mamă şi tată pentru himere. Ce contează că generatii intregi şi-au dat sufletul pt o tară unita?
      Nu inteleg de ce acesti inculti nu se uita la romanii din afara granitelor tarii ca sa ia aminte ce-i asteapta si pe ei cand nu se vor mai afla sub tutela Romaniei?
      Nu stiu, parca ar fi niste copii care vor sa fuga de acasa pt ca un oarecare strain le promite bomboane, fara sa-si dea seama ca bomboanele au un pret inspaimantator.

    4. De la Parintele Arsenie:

      * Odată mi-a zis că, într-o noapte, către ziuă, ne vor ocupa trei ţări: Ungaria, Bulgaria şi Rusia. Atunci eu am zis: „Ungurii or să ne ocupe pe noi?”, iar el mi-a spus: „Şi pe cei ce ne vor ocupa va veni ploaie de foc”. (Chiş Aurelia, 93 ani, com. Boiu, jud. Mureş)

      Sa ne pazeasca Dumnezeu!

    5. Da, asta e pretul pentru ca, de 20 de ani, fix 20 de ani (va amintiti ca asta era numarul de ani “profetit” de Brucan?) ne-am lasat re-educati…. Si vina cea mare incepe de la parinti… In ambele sensuri, adica de la preoti, dar si de la parintii de copii. Fiindca aici e cea mai mare responsabilitate, cel mai mare impact. Si aici s-a pacatuit cel mai mult si s-a varsat cel mai mult sange. La propriu si la figurat. Dar cu totii avem o raspundere, cu totii suntem partasi, fiecare cu ce a putut sa faca bine si nu a facut… Am fost mult prea iresponsabili, prea inconstienti, prea am dispretuit toate darurile, si mai ales timpul si rabdarea lui Dumnezeu cu noi. Si asta o spunem mai intai pentru noi insine, cei ce scriem…

      Daca am ajuns sa fim condusi de o sleahta de vanzatori cu sange rece, de oameni satanici, mincinosi pana la ultima fibra de maduva si sadici, cu suflet de tortionari cu gulere albe; daca simtim, mai ales dupa aceasta zi – inca o zi – cumplita si de cotitura pentru noi, ca suntem ireversibil pierduti ca neam si ca… orice in aceasta lume, este pentru ca noi i-am adus acolo, cu alegerile, cu prostia si cu patimile noastre…. De acum, gata, savarsitu-s-a… din 2011 incepe cu adevarat dezintegrarea si disperarea, foamea si robia! Avem treaba, avem de plans, nu de stat degeaba! Ca macar sufletele sa ni le mai salvam….

    6. Nu vreau sa pun gaz pe foc (cred ca mai mult de atit nici nu se poate) dar una este cind citesti stirile si alta cind afli informatia direct din gura cuiva, martor, sa spunem. Tocmai am vorbit la telefon cu o cunostinta care mi-a povestit socul pe care l-a avut cind a fost in pietele din Constanta (Grivitei, Tomis, Bila, etc) pentru a se aproviziona de Craciun cu carne. Intr-o perioada in care pietele ar fi fost pline de lume, nu era aproape nimeni,nici dimineata, nici la prinz, nici la inchidere, nici chiar acolo unde se stie ca preturile sint mai mici. VInzatorii de carne si brinzeturi au coborit preturile dar degeaba… marfa a ramas ne-vinduta intr-o proportie fara precedent. Si asta in conditiile in care Constanta este un oras mai bogat decit media altora, si in care veneau producatori din celalalt capat al tarii ca sa-si vinda marfa (ma refer la ardeleni)

    7. “În raportul „Discriminarea maghiarilor din România”, pe care l-aţi depus la Comitetul ONU de la Geneva susţineţi că statul român încalcă drepturile maghiarilor la toate nivelurile. Care ar fi încălcările cele mai flagrante?
      (nu mai redau raspunsul)

      Deci principala dvs. îngrijorare este dispariţia comunităţii maghiare, fiindcă încălcări flagrante ale drepturilor maghiarilor nu găsiţi?
      L.T.: Da, avem o problemă morală.”
      Intr-adevar, as zice ca problema lor este morala…Dar una de moralitate!!! Sa depui un intreg raport in care sa afirmi ca statul roman incalca drepturile maghiarilor la toate nivelurile pentru ca sa admiti, apoi, ca de fapt nu exista incalcari (caci nu poti da nici un exemplu concret) dar tu esti ingrijorat ca va disparea comunitatea maghiara, este scandalos! Ca doar si minciuna-i vorba, nu-i asa? Si asta din partea unui PASTOR. Penibil! Fiecare afirmatie pe care o face este scandaloasa. Macar el, ca pastor, ar trebui sa stie ca nu poti sevi neamului tau folosindu-te de mijloace imorale, ignorand adevarul si lupatnd sa-i dai ceea ce nu i se cuvine. In acest fel nu servesti, cu adevarat, intereselor neamului tau. Din contra! Pe termen lung sau scurt ii aduci prejudicii… Pentru ca, in ultima instanta, toti vom ajunge in fata lui Dumnezeu unde istoria si adevarul nu mai pot fi falsifícate.
      Pentru pacatele noastre se intampla toate. “Ridicat-ai neamuri pe capetele noastre, Doamne”, dar si ticalosia lor ramane si duhoarea ei se va urca si ea la ceruri. Iertati, dar nu pot sa nu ma indignez! Ar trebui sa ne rugam mai mult pentru pocainta si indreptare si intelepciune. Dumnezeu sa ne ajute!

    8. 45) Declaraţia unui monah al Frăţiei Sfântului Mormânt în favoarea prigonitului Mitropolit al Raskăi, Artemie
      http://graiulortodox.wordpress.com/

    9. Eu inca nu sunt lamurit pe deplin ce urmaresc liderii maghiari.
      Am avut colegi maghiari din zona Harcov in facultate care abia baguiau ceva in romaneste. Dupa 5 ani de scoala intr-un centru universitar din Moldova, tot nu stiau romaneste. Si niciunul nu a ramas in tara, toti au plecat in Ungaria, una din probleme lor la angajare in Romania fiind necunoasterea limbii romane. Daca pe atunci bietii oameni abia gangureau 2 vorbe in romaneste, acum cu legea educatiei nici atat nu vor mai sti. Si vor avea foarte restrans arealul de angajare. Ciudat, parca liderii lor ii sacrifica pe maghiari pentru interese mai mari.
      Si oricat ar nega rezultatul unei enclavizari datorate autonomiei asa-zisului tinut secuiesc, in realitate cam la asta se ajunge.
      Una peste alta, am vazut recent o stire care mi-a lasat un gust amar-romanii din Ardeal se bulucesc sa-si faca aprovizionarea din Ungaria, motivand ca preturile sunt mai mici. Si nici unul din cei ce umpleau magazinele de acolo nu parea nevoias. Grea piatra de moara solidaritatea la romani, pentru cativa banuti ne plecam genunchii in fata oricui.
      La Judecata vom avea de dat raspuns la intrebarea-“V-am dat tara, ce ati facut cu ea?”

    10. Ptr. Vlad

      Liderii maghiari vor Transilvania. “Eurotransilvania”. Pe secui nu-i considera unguri, oricum, ca nici nu sunt. Doar se folosesc de ei ca pivot, pretext, orice ce vrei.Pamantul nostru stramosesc le trebuie.

    11. De fapt ungurii din Romania sunt pregatiti sa faca fata unui viitor in care Ardealul nu va mai fi al nostru.
      De ce sa invete atunci limba si istoria noastra?!

    12. @ AnaR:

      Evident, e foarte simplu si logic, ne si miram de naivitatea cu care Vlad se intreba cum de ii sacrifica pe ai lor… Si de ce credeti ca au fost cei care au emis VETO fata de decizia lui Basescu-FMI (ca nu are rost sa ne mintim cu “Guvernul Boc”) care ar fi taiat obligatoriu 1 an din concediul mamelor. Pe ei ii intereseaza sa nu li se depopuleze neamul…

    13. @Petra: Ma iertati, dar cred ca e ceva bun ca nu se inghesuie romanul la branza si carne cu 2 saptamani inainte de Craciun, considerand ca inca e post. De voie de nevoie, tot e bine, pentru ca trebuie sa recunoastem ca se exagereaza totusi cu mancarea de sarbatori in tara. Adica parca asta ar fi unicul scop – sa manancam carnati si sarmale.

      @Vlad: Colegii unuguri dupa 5 ani de scoala in romaneste, abia ingaimau cateva cuvinte in romaneste pentru ca asa vroiau. Acuma 15-20 ani cand mergeam prin Targu Mures vanzatoarele faceau tot felul de figuri sa te serveasca daca nu vorbeai ungureste, nu pentru ca nu stiau romaneste ci pentru ca nu voiau.

      Vina este a noastra pentru ca nu stim sa multumim lui Dumnezeu pentru toate bunatatile pe care ni le-a dat: de a ne naste si creste (din parinti si intr-un popor) ortodocsi, pentru lutul asta manos care face sa rasara orice samanta, dar care produce atata praf si multe altele. Dar astea nu le vedem decat cand le pierdem si dam de piatra seaca: tot continentul Americii de Nord e stanca din est in vest, Turcia, Spania, Italia au numai stanca nu lutul nostru roditor. Un doctor sud-african a spus ca namolul de la Techerghiol e cel mai bun din toata lumea pentru ca e singurul eficient in cazuri de psoriazis. Cati dintre noi stim asta? Nu avem ochi sa vedem cate daruri ne-a dat Dumnezeu, trupesti si sufletesti mai ales. Si atunci singura solutie este sa le pierdem si poate vom deschide ochii si vom aprecia si vom invata sa multumim.

    14. @ svm:

      Ba se inghesuie, stati linistita ca nu postesc romanii mai mult… dar se inghesuie in Ungaria si in Bulgaria (depinde de zona).

    15. Lobby-ul sustinut pe care-l fac ungurii pe plan european si american de 20 de ani incoace este foarte puternic , organizat, si are foarte mare capacitate de influentare a inaltelor cercuri decizionale pe plan mondial, si de asemenea si a presei de mainstream. Cu toate ca se bazeaza numai pe minciuni si dezinformari, acest lobby a dat niste rezultate, nu chiar cele pe care cu disperare si le doresc ei. De ce a functionat totusi avand in vedere ca promoveaza numai informatii care pot fi verificate foarte usor ca fiind niste inventii? Functioneaza pentru ca ungurii, indiferent in ce colt al lumii s-ar afla SUNT UNITI, calitate care-i face sa fie puternici. Despre noi se poate spune exact contraiul: SUNTEMM DEZBINATI si ca si consecinta slabi.

    16. Sa nu creada cineva ca lobby-ul si unitatea ungurilor este cheia succesului lor, desi isi au importanta lor. Sigur, nu vreau sa scuz dezbinarea noastra rusinoasa si regretabila, dar aici e vorba de interesele altcuiva care dezbina ca sa stapaneasca. Ungurii cu pretentiile lor teritoriele sunt degetul cu care ne atentioneaza altcineva, mult mai puternic, daca nu suntem cuminti si nu facem ce trebuie. Observati ce se intampla si in alte tari. Aici sta si sensul ascuns al “drepturilor minoritatilor” de toate felurile, iar atunci cand nu sunt destule minoritati sunt inventate. Cu cat mai multe minoritati cu atat mai mare este haosul, circul si dezbinarea. La noi e simplu. Avem minoritatea maghiara foarte revendicativa si circul e gata. De aceea sunt foarte sustinuti. Nu lobby-ul.

    17. Pingback: Razboi întru Cuvânt » GRECIA IN FLACARI, ROMANIA IN GENUNCHI. Miroase a Revolutie si in alte capitale ale lumii. De ce e atat de relaxat Basescu? Ce ne asteapta? (Stiri si analize 15-16 decembrie 2010)
    18. Pingback: Razboi întru Cuvânt » O convorbire de zile mari la “PROFESIONISTII” cu Ing. CONSTANTIN IULIAN, un marturisitor si supravietuitor al LAGARELOR DE LA PITESTI, AIUD, JILAVA…
    19. Pingback: Razboi întru Cuvânt » WIKILEAKS are ca misiune si destabilizarea Bisericii Ortodoxe?
    20. Pingback: Razboi întru Cuvânt » AUTONOMIA TERITORIALA: MAREA PRIORITATE PENTRU UDMR IN URMATORII ANI. Imnul Ungariei si al Tinutului Secuiesc, cantate la Congresul UDMR
    21. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Parlamentul Romaniei sarbatoreste ziua nationala a… Ungariei!
    22. Pingback: Razboi întru Cuvânt » GEST PROVOCATOR LA MIERCUREA CIUC: un lider al Garzii Maghiare insceneaza, in centrul orasului, spanzurarea lui Avram Iancu. Juraminte de credinta ale oficialilor locali fata de Budapesta si declaratii tot mai obraznice ale r
    23. Pingback: Razboi întru Cuvânt » IMINENTA FEDERALIZARE SI DESTRAMARE A ROMANIEI PRIN REGIONALIZARE. Avertismentele Acad. Dinu Giurescu. Tradarea nationala in forma continuata a partidului lui Basescu
    24. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Din agenda prezidentiala: REIMPARTIREA ADMINISTRATIVA A ROMANIEI PANA IN 2012. REACTIE FURIOASA A UDMR FATA DE ABROGAREA INVATAMANTULUI LA ISTORIE SI GEOGRAFIE IN LIMBA MINORITATILOR – PDL se sesizeaza si executa “
    25. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Regionalizarea: ultima urgenta pe agenda guvernului. CE VA INSEMNA IMPARTIREA TARII IN VOIEVODATE, CE VREA UDMR SI CE NE ASTEAPTA?/ Kelemen Hunor sustine reprezentanta Tinutului Secuiesc de la Bruxelles si ne anunta ca legea
    26. Pingback: Razboi întru Cuvânt » (Video – esential!) ACAD. DINU C. GIURESCU DESPRE DESFIINTAREA JUDETELOR SI NU NUMAI: “Statul de astazi apara pe altcineva… nu Romania”/ Seful UDMR, Kelemen Hunor ameninta si el cu iesirea secuilor in
    27. Pingback: Razboi întru Cuvânt » (Video) ACAD. DINU GIURESCU DESPRE DESFIINTAREA JUDETELOR SI NU NUMAI: “Statul de astazi apara pe altcineva… nu Romania”/ Seful UDMR, Kelemen Hunor ameninta si el cu iesirea secuilor in strada
    Formular comentarii

    * Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

    Rânduială de rugăciune

    Carti

    Documentare