PAPA IN ROMANIA, IN 2011, PRECEDAT DE O VIZITA ECUMENICA A PATRIARHULUI DANIEL LA VATICAN?

12-12-2010 3 minute Sublinieri

UPDATE

În ceea ce priveşte o posibilă vizită a Papei Benedict al XVI-lea în România, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat că aceasta trebuie pregătită temeinic pentru a constitui o mărturie comună în apărarea şi promovarea valorilor creştine în Europa contemporană. În acest sens, Patriarhia Română şi Biserica Romano-Catolică urmează să evalueze timpul cel mai potrivit pentru vizita Papei în România. Întrucât Papa este şi şeful Statului Vatican, vizita sa în România trebuie pregătită împreună cu Statul român.

Când ar putea veni Papa Benedict al XVI-lea în România. Culisele negocierilor

Sursa: GANDUL.info

Ministrul român de Externe speră ca Suveranul Pontif să poată ajunge la Bucureşti în 2011, dacă Sfântul Sinod îl autorizează pe Patriarhul Daniel să-l invite pe Papa Benedict în România. Până la venirea Papei în ţară însă, capul bisericii ortodoxe române ar putea ajunge la Vatican.

O invitaţie primită din partea capului Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul Daniel, l-ar putea aduce pe Papa Benedict al XVI-lea în România, poate chiar în 2011, potrivit lui Teodor Baconschi, ministrul român de Externe. Şeful diplomaţiei speră ca Sinodul BOR să-l autorizeze pe Patriarhul Daniel să-l invite pe Suveranul Pontif la Bucureşti.

Există demersuri politico-diplomatice în acest sens, cunoaştem procedura”, a afirmat, săptămâna trecută, şeful de la Externe.

“Sperăm ca Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să îl autorizeze pe capul bisericii în lansarea unei invitaţii”.

Un acord de principiu al Sinodului pentru o invitaţie adresată Papei Benedict al XVI-lea de a vizita România există, încă de la începutul lunii iulie, explică pentru gândul purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica. El spune că detaliile unei astfel de vizite

“se stabilesc pe cale diplomatică între cele două state, România şi Vatican, şi bisericească, între Patriarhia Română şi Biserica Romano-Catolică”.

“Ca să fie o reuşită, vizita trebuie pregătită cu minuţiozitate, pentru că nu este doar o simplă vizită protocolară”.

Minuţiozitate şi pregătire – acestea au fost cuvintele de ordine şi ale precedentei vizite efectuate în România de către un Suveran Pontif. În mai 1999, Papa Ioan Paul al II-lea a ajuns în România, dar pregătirea acestei vizite a durat mai bine de opt ani, după cum ne-a declarat Victor Opaschi, fostul consilier prezidenţial al lui Ion Iliescu.

“A fost o pregătire temeinică, făcută pas cu pas”,

spune Opaschi amintind de vizita din ianuarie 1989, fără aprobarea conducerii de stat, pe care Patriarhul Teoctist i-a făcut-o la Vatican Papei Ioan Paul al II-lea, dar şi de corespondenţa de după 1990 dintre Suveranul Pontif şi preşedintele de atunci al României, Ion Iliescu. De altfel, Iliescu a fost cel care l-a invitat într-o scrisoare oficială pe Ioan Paul al II-lea să viziteze România şi câteva săptămâni mai târziu i-a reînnoit acestuia invitaţia în cadrul vizitei pe care a făcut-o la Vatican.

Potrivit lui Opaschi, Suveranul Pontif i-a trimis o scrisoare de mulţumire lui Ion Iliescu, precizând că – pentru a putea onora invitaţia – trebuie să primească o scrisoare şi din partea capului bisericii majoritare din România, respectiv din partea Patriarhului Teoctist. Victor Opaschi aminteşte de cele şase vizite la Vatican efectuate de preşedintele Iliescu, dar şi de

“aplanarea conflictului real care a existat între bisericile ortodoxă şi romano-catolică din motive de patrimoniu”.

Culisele negocierilor

 • septembrie 2008 – preşedintele României, Traian Băsescu, i-a adresat Suveranului Pontif invitaţia de a vizita România.
 • aprilie 2010 – în cadrul unei vizite la Vatican, ministrul Teodor Baconschi reiterează Papei Benedict al XVI-lea invitaţia de a vizita România. La întoarcere, ministrul a vorbit despre o vizită a Papei “cel târziu anul viitor”, precizând că, “după invitaţia adresată de şeful statului, ar mai fi nevoie şi de o invitaţie din partea Patriarhului”.
 • mai 2010 – “O astfel de invitaţie este posibilă la nivelul relaţiilor bilaterale dintre cele două state, România şi Vatican”, explica, la acel moment, pentru gândul, Constantin Stoica.

Părintele Stoica spune, pentru gândul, că Patriarhia şi Biserica Romano-Catolică evaluează timpul potrivit pentru o astfel de vizită, care

“se cuvine să aibă loc într-un an cu semnificaţii spirituale deosebite pentru cele două Biserici”.

Mai mult, reluarea dialogului cu Biserica Română Unită cu Roma pentru rezolvarea neînţelegerilor patrimoniale

“constituie un semn încurajator în pregătirea vizitei Papei în România.”

Stoica mai spune şi că, în tratativele purtate, se discută despre o vizită canonică a Patriarhului Daniel în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei şi de una ecumenică la Vatican.

Comentariu Razboi intru Cuvant:

Ce s-a intamplat si care a fost declicul pentru aceasta abordare subita si agresiva a temei vizitei papale, nu stim inca. Ce stim este ca in ultimii ani au curs invitatiile, in special din partea liderilor politici, din statele rasaritene si ortodoxe catre Papa Benedict, cele mai cunoscute exemple fiind propriul nostru sef de stat, Traian Basescu, si dictatorul Belarusiei, Alexandr Lucasenko.

Rusia nu doar ca nu face exceptie de la acest val de invitatii facute liderului pontif, ci are o implicare deosebita si anunta, periodic, faptul ca o asemenea vizita este foarte apropiata, ramanand a fi indeplinite doar formalitatile si stabilirea datei exacte.

E un bun prilej si pentru a ne reaminti o data in plus, fara nicio suprindere, de orientarea profund ecumenista, filo-catolica, a ministrului de externe Baconschi, lider al asa-zisei Fundatii crestin-democrate din PDL si fost ambasador al Romaniei la Vatican, pe vremea cand a fost organizata prima vizita a unui Papa (atunci Ioan Paul al II-lea) in tara noastra, in 1999.

Legaturi:


Categorii

Ecumenism, Papa (Papism), Patriarhul Daniel

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

22 Commentarii la “PAPA IN ROMANIA, IN 2011, PRECEDAT DE O VIZITA ECUMENICA A PATRIARHULUI DANIEL LA VATICAN?

 1. Aoleu! Ucigă-l crucea, SA NU VINĂ IN ROMANIA ca n-are ce cauta aici !!!
  Sa stea acolo la catolicii lui !(despre papa este vorba).

 2. Sa nu le ajute Dumnezeu !

 3. @ Sorin-George:

  Chiar daca impartasim punctul de vedere, totusi sa nu recurgem la acest gen de limbaj, va rugam.

 4. off topic.

  Διαμαρτυρία για την Κάρτα του Πολίτη 12/12/2010
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=k9vk4_y6DTo

  Astazi in centrul Atenei in fata Parlamentului a avut loc o demonstratie anti- carte de identitate electronica, versiunea noua pe care actualul guvern vrea sa o impuna. Eu nu am fost, dar actiunea a fost organizata cu ajutorul mai multor ierarhi ai BOG si a unui NGO crestin. Am fost si noi anuntati la LIturghie de catre parohul de aici.

  Dupa imagini, e probabil sa fi participat undeva la peste 1000 de cetateni.

  In shimb, nici macar un singur canal de televiziune nu a suflat nici un cuvintel, nimic, nimic, nimic!Ca si cum nu s-ar fi intimplat si nu ar fi existat.Noroc cu youtube

 5. Mi s-a pus un nod in gat citind aceasta postare.Daca imi amintesc corect, parintele Proclu ne indemna sa ne rugam sa nu ajunga papa in Romania si prevedea faptul ca, in cazul in care o astfel de vizita va avea loc, vor fi tulburari in tara. Pare ca se strange latul si presiunile facute la nivel inalt asupra bisericilor ortodoxe trebuie sa fie enorme.

 6. Ma intreb si eu ce natie o fi ministru asta de externe “Teodor Baconschi”, ca de origine romana nu poate fi dupa nume. Un parinte de la un schit din Romania, trecut prin grele incercari, in timpul comunismului, spunea la un momentdat ca; “daca ati sti voi citi strini conduc Romania,..” pai daca este asa, la ce sa te astepti de la astia. O sa l aduca si pe papa probabil, daca nu v or fi opriti. Domnul sa ne ajute si sa nu ne lasam luati de duhul antihristic, care bintuie in lume din ce in ce mai puternic.

 7. @ Cristi:

  Iarta-ne, dar chestia asta cu scormonitul dupa natii si origini nu e ortodoxa si ne duce in fundaturile urii si ale xenofobiei. Din pacate, prea multi dintre ei sunt romani get-beget, ca sa nu ne mai socotim noi cei mai puri si victimele nevinovate ale “strainilor”. Nu fiindca tatal lui a fost un faimos poet proletcultist, de origine rusa, Anatol E. Baconsky, a ajuns, dupa toata aparentele, fiul sau, sa parcurga drumul de la teologie ortodoxa si Fundatia Anastastia pana la… ce a ajuns mai apoi. In studentie i-am citit o prefata stralucita la o carte despre teologia icoanei, tradusa tot de el, cand era un simplu teolog care gandea foarte ortodox. Dar nu a rezistat momelilor care i s-au intins, una dupa una….

  Asa ca sa nu cautam cauzele unde nu sunt. Am nadajduit, sincer, ca macar cititorii mai fideli de aici sa nu gandeasca dupa acest tip de scheme simpliste, ci sa urce un pic cu intelegerea catre adevaratele cauze:

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/09/22/alexandr-soljenitan-omul-fluviu-cu-o-inima-mare-cat-rusia-mecanismul-gulagului-i/
  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/09/30/in-cautarea-mainii-calde-a-lui-dumnezeu-soljenitan-si-cauzele-profunde-si-esentiale-ale-raului-devenit-totalitar-de-ce-reusesc-conspiratiile-ii/
  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/11/01/al-soljenitin-cand-si-de-ce-se-trece-pragul-nelegiuirii-si-de-ce-semintele-cruzimii-nu-au-fost-starpite-din-inimile-noastre-iii/
  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/10/07/zeul-tolerantei-si-descrestinarea-crestinismului-toleranta-si-francmasoneria-1/

  Iertati-ne, va rugam!

 8. Pingback: PAPA IN ROMANIA, IN 2011, PRECEDAT DE O VIZITA ECUMENICA A PATRIARHULUI DANIEL LA VATICAN? « PELERIN ORTODOX
 9. Mie mi se pare cumplita poza de dupa poza papa-Basescu.
  Mai e un ucenic al unui sfant sarb care acuma aprinde sfesnice la sinagoga. Treaba asta cu “ucenicia” e grea, sa ne fereasca Dumnezeu de ucenicie isacarioteana.

 10. Ce implicatii a avut vizita din 1999 a Papei Ioan Paul al II-lea in Romania?

 11. @antuza:

  Implicatii complexe. 🙂

  A fost o vizita importanta deoarece Biserica Ortodoxa Romana este a doua ca importanta dupa cea Rusa. Dar, probabil, impactul ecumenist nu a avut ecoul care s-ar fi dorit imprimat de o asemenea vizita “istorica”, deoarece nu s-a inregistrat vreun salt urias incepand cu acel an. Conteaza insa, probabil, ca precedent, ca bresa, daca vrei, prin care iata, se legitimeaza si o a doua vizita…

 12. @admin:

  Cred ca si Biserica Ortodoxa din Ucraina este si ea importanta ca si numar de credinciosi.
  Nu stiu cat de numerosi sunt greco-catolicii din Romania, dar pot reprezenta un punct de plecare spre alte lucruri.

 13. @antuza: Biserica Ortodoxa din Ucraina este acelasi lucru cu Biserica Rusiei, caci tine de ea, si cand nu tine, e schismatica si in afara sobornicitatii.

 14. Admin,..eu sint acela care i mi cer iertare. Domnul sa va rasplateasca osteneala.

 15. Ma intreb cui ii (mai) pasa daca vine papa? Ca spectacol, poate ca da … macar pentru costumatia de circ. Dar ca exemplu spiritual, evident ca valoarea va fi ‘next to zero’.

 16. poate se indura Sf Spiridon, sarbatorit ieri, si de noi, si iese ceva bun din netrebnicia asta ( aluzie la primul articol de la: http://graiulortodox.wordpress.com/ve%C8%99ti/ )

 17. Domnii Teodor Baconschi, Victor Opaschi si alti X-schi ar trebui sa stie ca Hristos este Capul Bisericii, nu patriarhul.
  Deasemeni si (mult mai grav!) pr. Stoica ar trebui sa stie ca Biserica este Una, aceea din care face parte BOR, dar nu si Vaticanul.

 18. Cine spune adevarul poate sa piarda azi ,dar sa castige pentru totdeauna,fiindca nimic nu se face fara stirea lui Dumnezeu . In toate e o incercare si o dovada de dragoste a lui Dumnezeu.
  Domnul le stie pe toate in EL sa avem nadejdea ca nu ne v-a lasa la greu ,cat despre ce o sa mai fie in viitor cu sau fara papa in vizita pe la noi prin tara aceasta ar fi o chestiune care nu prezita un larg interes din partea noastra(cel putin din partea mea ) ,sa-i lasam pe altii sa se ocupe de aceasta iar noi sa ne rugam Bunului Dumnezeu sa ne intareasca in credinta .Doamne ajuta la toata lumea !

 19. @EDIRA: Bucurosi le-am lasa pe toate acestea si ne-am vedea de nevoile, saracia si neamul nostru. Din pacate, toate acestea si toti acestia vin buluc peste noi si de aceea ne vedem nevoiti sa luam atitudine, sigur, intr-un duh de echilibru si de normalitate potrivita tocmai bunei cuviinte ce caracteriza odata poporul nostru.

 20. eu nu pricep de ce nu-l invita pe papa monseniorul Robu ? de ce trebuie umilita ortodoxia?

 21. Pingback: Andrei Marga, ministrul de externe: VIZITA PAPEI IN ROMANIA VA AVEA LOC IN CURAND! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 22. Pingback: PAPA FRANCISC VA VIZITA ROMANIA LA INVITATIA PRESEDINTELUI IOHANNIS. Patriarhia sustine demersul | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare