GEST PROVOCATOR LA MIERCUREA CIUC: un lider al Garzii Maghiare insceneaza, in centrul orasului, spanzurarea lui Avram Iancu. Juraminte de credinta ale oficialilor locali fata de Budapesta si declaratii tot mai obraznice ale reprezentantilor statului maghiar

15-03-2011 7 minute Sublinieri

Autoritatile romane raman pasive, trimitand mesaje de felicitare…

De parca nu ajungeau provocarile zilei, un oarecare functionar maghiar platit din bani publici si-a permis sa faca un gest dintre cele mai provocatoare la adresa istoriei si sentimentului national romanesc inscenand spanzurarea lui Avram Iancu drept ”pedeapsa” pentru miscarea sa de rezistenta din Muntii Apuseni. Gestul provocator – in cel mai concret sens al cuvantului – a avut loc in timp ce, in acelasi oras, la Miercurea Ciuc, autoritatile de rang inalt ale Ungariei, alaturi de reprezentanti locali ai maghiarimii, au atins cote de neinchipuit in declamarea galagioasa, fatisa si fara nuante a scopurilor revizioniste si secesioniste ale tarii vecine.

In timp ce garda noii constiinte proletcultiste a corectitudinii politice – sta cu ochii-n 14 si face scandal national din orice cantecel intonat pe vechi note legionare, Garda Secuiasca” isi vede linistita de spanzurari simbolice si de comemorarea unui criminal de razboi aflat inclusiv pe lista neagra a Muzeului Holocaust: Wass Albert, fara sa fie deranjata cu nicio floare, cu nicio campanie mediatica, cu nicio sesizare la Parchet. Sau e voie de la stapanire sa existe extremisti, atunci cand acestia sunt minoritari? E stupefiant cum atatia se inghesuie sa isi ia bilet la spectacolul punerii la stalpul infamiei a unor pericole false, in timp ce, in celalalt “film”, extremismul real avanseaza nestingherit.

Poate ca asistam la cine stie ce intelepciune a autoritatilor, care merg pe considerentul ca orice gest provocator trebuie lasat sa treaca de la sine tocmai pentru a nu inflama, prin contra-reactia scontata, spiritele. Ar fi bine sa fie asa (si e o enigma de ce exista contra-reactie exagerata la provocatorii extremisti ”majoritari”, parca special pentru a le face jocul) dar se pare ca nu este. De ce? Pentru ca deja problema agendei radical-revizioniste a Ungariei este cat se poate de publica.

Cand ii auzi pe reprezentantii statului maghiar vorbind despre obtinerea autonomiei maghiare teritoriale in context european nu poti sa nu te intrebi daca nu cumva se refera la acea Uniune Europeana visata de frontul revizionisto-nazist din perioada interbelica – a lui Hitler si a lui Horty. Pentru ca discursurile de mai jos sunt aproape identice cu cele ale revizionistilor dintre cele doua razboaie mondiale. Asadar, trebuie sa constientizam ca nu asistam doar la gesturile provocatoare ale unui individ dezaxat care face pe nazistul fara sa fie macar amendat sau intrebat de sanatate de oficiali, ci la un adevarat program politic national, oficial, si la o agenda locala a liderilor minoritatilor maghiare din Ardeal.

Reactia autoritatilor romane? Dupa cum vedem… mesaje de felicitare. Pentru ca autoritatile romane nu mai sunt romane. Ele sunt ocupate de o grupare alcatuita de niste cetateni romani in acte dar anti-romani prin fapte, ocupati doar sa se perpetueze la putere. Cu orice pret. Inclusiv cu pretul Ardealului. La urma urmei, ce mai conteaza o provincie istorica, dupa ce ai vandut viitorul intregii tari…

PS: Si o mica aducere aminte din istorie. De ce credeti ca maghiarii il comemoreaza pe Nicolae Balcescu, iar pe Avram Iancu il spanzura? Oare pentru ca liderul pasoptist – si mason – roman era mai apropiat de Kosshut decat de moțul din Apuseni? Deh… frăția cu șorțuleț e tran-partinică și trans-etnică.


Locuitorii din Miercurea Ciuc, intre care si copii, au luat parte luni la un spectacol mai neobisnuit in centrul orasului, organizat de Csibi Barna, unul dintre liderii organizatiei extremiste Garda Maghiara, in cadrul caruia o papusa care il reprezenta pe Avram Iancu a fost judecata si spanzurata, relateaza Jurnalul.ro.

Potrivit textului, pozelor si filmuletului postate pe blogul sau personal, Csibi a intentionat, prin aceasta actiune, sa faca cunoscute faptele “motilor condusi de Avram Iancu, Petru Dobra, Axente Sever si altii”, comise cu “o cruzime animaliceasca” impotriva maghiarilor. El a expus si o lista, pe care au fost enumerate cu aproximatie numarul si numele victimelor genocidului antimaghiar precum si localitatile unde acestea s-au petrecut.

In cadrul “spectacolului” oferit de Csibi Barna, Avram Iancu a fost judecat de “un tribunal”, fiind acuzat de crima impotriva umanitatii si genocid, iar in urma “sentintei” de condamnare la moarte prin spanzurare, el a fost spanzurat.

“Dumnezeu sa fie milostiv cu sufletul lui. Asa patesc toti care gresesc impotriva natiunii maghiare si al secuilor”, a precizat, la final, Csibi Barna, membru in Asociatia de Cultura si Traditii Garda Secuiasca, neinregistrata juridic.

Potrivit inspectorului sef al Inspectoratului de Jandarmi Judetean (IJJ) Harghita, actiunea a fost autorizata pentru ca in cerere era mentionat ca vor fi manifestari comemorative si explicarea evenimentelor istorice din 1848. Acesta si-a exprimat insa ingrijoarea pentru faptul ca tocmai copii au fost cei care urmareau “spanzurarea” cu mare atentie.

Institutia se va adresa Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.

Vor fi luate si masuri impotriva lui Csibi Barna si in baza legii privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice, “avand in vedere ca a denaturat scopul mentionat in cererea inaintata Primariei.”

Citeste mai mult pe jurnalul.ro.

Potrivit unui comunicat al Partidului Conservator, Csibi Barna este liderul Plutonului Secuiesc din cadrul Batalionului Wass Albert al Garzii Maghiare din Miercurea Ciuc, o organizatie interzisa. Acesta este de asemenea functionar al statului roman, in cadrul Directiei de Finante Publice Harghita.

Vicepresedintele PC, Bogdan Diaconu, solicita anchetarea lui Csibi Barna si excluderea acestuia din Agentia Nationala a Functionarilor Publici.

Miercurea Ciuc: ceremoniile de Ziua Maghiarilor – începute cu arborarea aşa-zisului drapel secuiesc pe clădirea Consiliului Judeţean, alături de tricolorul românesc. “Patronii” evenimentului: liderul UDMR Kelemen Hunor şi vicepremierul ungar Semjen Zsolt

“Centrul de greutate” al sărbătoririi zilei de 15 Martie – Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, una dintre cele trei zile naţionale ale Ungariei – a fost, anul acesta, municipiul Miercurea Ciuc, unde “patronii” ceremoniilor au fost ministrul Culturii, Kelemen Hunor, proaspătul nou preşedinte al UDMR, şi vicepremierul ungar Semjen Zsolt. Acesta din urmă a fost secundat de Repas Zsuzsanna, subsecretar de stat în guvernul de la Budapesta, şefa Departamentului pentru maghiarii din afara graniţelor, şi de ambasadorul Fuzes Oskar, în vreme ce liderul UDMR i-a avut alături pe şefii consiliilor judeţene din Covasna, Harghita şi Mureş – Tamas Sandor, Borboly Csaba şi Lokodi Emoke.

Ceremoniile au debutat, la ora 9, cu “ediţia a doua” a arborării pe clădirea Consiliului Judeţean Harghita a aşa-zisului drapel secuiesc, declarat de Consiliul Naţional Secuiesc drept viitorul “steag al Ţinutului Secuiesc”. După intonarea imnului ungar şi a celui secuiesc, drapelul – coborât anume cu o oră înainte – a fost sfinţit de un preot şi apoi ridicat la loc pe catargul din vârful clădirii, alături de tricolorul românesc, în aplauzele oficialilor şi ale celor circa 200 de localnici prezenţi la ceremonie.

“Este un 15 Martie deosebit, deoarece aici, în Secuime, în Ardeal şi în toată lumea, oamenii încep să depună jurământul de cetăţeni maghiari”, şi-a explicat vicepremierul ungar Semjen Zsolt prezenţa în România cu ocazia acestui eveniment. Apoi a ţinut să lămurească “încă o dată” şi problema autonomiei: “Guvernul Ungariei sprijină autonomia în diverse forme: autonomie teritorială acolo unde maghiarii trăiesc în comunităţi compacte şi autonomie culturală în diaspora, adică acolo unde sunt dispersaţi. Dar, bineînţeles, totul în deplină concordanţă cu principiile şi practicile Uniunii Europene”.

Jurământ de credinţă faţă de Ungaria

Odată isprăvită ceremonia “steagului secuiesc”, oficialii budapestani au pornit în grabă spre Consulatul Ungar, unde, ferit de ochii şi urechile presei, s-a consumat cel de-al doilea moment al “programului sărbătoresc”: depunerea jurământului de credinţă faţă de Ungaria – în calitate de proaspeţi cetăţeni ungari – de către Tamas Sandor, Borboly Csaba şi Lokodi Emoke, preşedinţii consiliilor judeţene Covasna, Harghita şi Mureş, primii doi împreună cu soţiile.

“Jurământul de credinţă faţă de Ungaria nu înseamnă, în nici un caz, renunţarea de către politicienii, demnitarii şi funcţionarii maghiari din România la jurământul de credinţă faţă de România depus la dobândirea funcţiei. În Uniunea Europeană, această modalitate de a dobândi cetăţenia unui alt stat este permisă, este acceptată, şi există în Uniunea Europeană foarte mulţi politicieni, funcţionari sau demnitari care au dublă cetăţenie şi muncesc şi servesc într-un anumit guvern sau într-un anumit parlament şi nu e nici o preblemă. Inclusiv colegul şi prietenul meu Daniel Funeriu, care este şi cetăţean francez, serveşte foarte bine interesele naţiunii şi interesele guvernului”, a declarat pentru gândul ministrul Kelemen Hunor. Acesta n-a mai participat însă şi la ceremonia depunerii jurământului, plecând imediat spre comuna natală Cârţa, “pentru a împărtăşi, câteva ore, bucuria de Ziua Maghiarilor şi cu rudele şi consătenii”.

* “Este o bucurie, dar şi un semnal către secui că noi trăim cu faţa spre Budapesta, aşa cum am trăit şi în urmă cu 90 de ani, sau timp de 90 de ani. Acum au fost rezolvate doar formalităţile, pentru că în inima noastră, inima secuilor, am fost şi suntem parte a naţiunii maghiare. Vreau să-i îndemn pe toţi secuii să dobândim cetăţenie ungară, dar să trăim şi să muncim aici, acasă, în Ţinutul Secuiesc”, a declarat Tamas Sandor la ieşirea din clădirea Consulatului, arătând mândru certificatul de cetăţean al Ungariei. O oră mai târziu, ceremonia depunerii jurământului de credinţă faţă de Ungaria s-a repetat, tot cu uşile închise, “jurătorii” fiind, de data aceasta primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert şi mai mulţi consilieri locali, aproape toţi împreună cu soţiile.

După câteva depuneri de coroane de flori la statuile revoluţionarilor paşoptişti maghiari Petofi Sandor şi Gall Sandor, şi la cea alui Nicolae Bălcescu, festivitaţile de Ziua Maghiarilor se vor muta, la ora 13, pe Vârful Nyerges, la 20 de kilometri de Miercurea Ciuc, unde, în prezenţa lui Kelemen Hunor şi a oficialilor de la Budapesta, este programată o “ceremonie solemnă” la monumentul celor 200 de soldaţi secui ucişi aici într-o confruntare sângeroasă cu trupele ţariste, la 1 august 1849. Apoi, la ora 17, programul prevede “o mare adunare populară” la monumentele lui Petofi şi Bălcescu din Piaţa Cetăţii, urmată, seara, de un spectacol de gală al Teatrului Maghiar “Csiki Jatekszin” din Miercurea Ciuc.

Sa fie Ardealul cum a fost si natiunea ungara cum a fost, este mesajul transmis de premierul ungar Viktor Orban maghiarilor care participa la manifestarile de marcare a Revolutiei de la 1848-1849, organizate, marti, de Partidul Civic Maghiar (PCM) si de Consiliul National Secuiesc (CNS) la Targu Mures, relateaza Agerpres.

“Ar fi bine ca ungurimea din Ardeal sa nu dureze doar 2-3 generatii, ci sa se mentina in continuare prin fluctuatiile generatiilor, in mod absolut normal, liber, lucrand pentru comunitate. Sa ne aducem aminte de stapanii Ardealului, de sotiile lor, care au fost un exemplu de toleranta, domnitorii Ardealului care au inteles ca Ardealul trebuie sa fie un pamant de solidaritate. Un lucru este foarte important: sa nu lasam steagul sa cada la pamant, pentru ca daca va cadea, cineva tot trebuie sa-l ridice. Trebuie sa predam generatiilor tinere capacitatea noastra intelectuala, forta noastra, credinta noastra, coloana noastra vertebrala. Este un mesaj de viitor, de speranta. Sa fie Ardealul cum a fost si natiunea ungara cum a fost. Asta va doresc din suflet‘, se arata in mesajul lui Viktor Orban, citit la Targu Mures de Erzsebet Ajtay, din partea Ambasadei Ungariei la Bucuresti.

In mesajul premierului se mai arata ca poetul Sandor Petofi stia, in timpul Revolutiei maghiare, ca adevaratele batalii se vor da in Ardeal si ca forta maghiarilor este aceasta regiune.

“Petofi, cand a venit in Ardeal a stiut foarte bine ca forta maghiarilor de atunci o constituie Ardealul, ca ardelenii sunt coloana vertebrala a ungurilor. Petofi a scris ca fiecare picatura de sange a eroilor maghiari valoreaza aur. De fapt, Ardealul a fost luat de la noi de tarile si puterile care au avut un scop foarte bine definit, de a atata natiunile si de a desena niste granite la care ei sa fie in continuare puternici si dirijori. Acum aceasta lupta se duce prin pace, prin calm si intelegere, ca sa predam stafeta generatiilor viitoare, se mai arata in mesaj.

In mesajul presedintelui Ungariei, Schmit Pal, prezentat de acelasi diplomat in timpul manifestarii, se arata ca ziua de 15 martie este o amintire a evenimentelor din 1848-1849 si ca pentru maghiari este foarte important pentru ca inseamna respect fata de cultura si inseamna unitatea acestei natiuni.

“Fiecare ungur care traieste in tara mama sau oriunde altundeva in lume simte ca, atunci cand vine primavara, trebuie sa ne adunam sa punem cocardele. In acelasi timp, este un eveniment in care putem face un bilant asupra starii natiunii. Avem foarte multe de facut. Suntem in fata unor probleme deosebite. Am avut si avem si acum foarte multe probleme la care nu putem astepta (…) Am decis sa fie Ziua Solidaritati Nationale, am rezolvat primirea cetateniei maghiare a celor care traiesc in afara granitelor Ungariei, cu conditia, sau in primul rand, ca sa nu-si paraseasca pamantul natal. Acum ne indreptam spre noua Constitutie care a fost inaintata Parlamentului, care formuleaza si exprima solidaritatea tuturor ungurilor dar in acelasi timp si responsabilitatea Ungariei pentru toti ungurii indiferent unde traiesc in lume”, a mai spus presedintele Schmit Pal, in mesajul sau.

Vorbitorii de la manifestarea organizata la statuia poetului Sandor Petofi din Targu mures au mai reiterat dorinta de autonomie a secuilor si au accentuat ca acele crezuri ale Revolutiei ungare din 1848 sunt inca valabile.

“Maghiarii din România au avut o contribuţie esenţială la salvarea României de la colapsul economic şi au ajutat la reformarea din temelii a statului”, este doar o parte din mesajul plin de laude transmis de premierul Emil Boc cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. “Cetăţenii români de etnie maghiară îşi fac auzită vocea într-o Românie modernă şi solidă şi pun umărul la reformarea din temelii a structurilor şi mentalităţilor care au frânat modernizarea statului în ultimii 20 de ani. Reprezentanţii comunităţii maghiare în Parlament şi Guvern au avut o contribuţie esenţială la realizarea şi aplicarea programelor de reformă care au salvat România de la colapsul economic. Am apreciat întotdeauna faptul că, în relaţia cu UDMR, cuvântul dat a fost cuvânt respectat!se arată în mesajul premierului Emil Boc.


Categorii

Alerte, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Opinii, analize, Presa, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

30 Commentarii la “GEST PROVOCATOR LA MIERCUREA CIUC: un lider al Garzii Maghiare insceneaza, in centrul orasului, spanzurarea lui Avram Iancu. Juraminte de credinta ale oficialilor locali fata de Budapesta si declaratii tot mai obraznice ale reprezentantilor statului maghiar

  1. “Poate ca asistam la cine stie ce intelepciune a autoritatilor, care merg pe considerentul ca orice gest provocator trebuie lasat sa treaca de la sine tocmai pentru a nu inflama, prin contra-reactia scontata, spiritele. Ar fi bine sa fie asa (si e o enigma de ce exista contra-reactie exagerata la provocatorii extremisti ”majoritari”, parca special pentru a le face jocul) – dar se pare ca nu este. De ce?”

    As indrazni sa dau aici un raspuns pe care l-am mai exprimat intr-un comentariu trecut legat de alt subiect: ROMANIA ESTE O TARA SUB OCUPATIE! Autoritatile romane nu sunt romane, guvernantii in majoritatea lor sunt de alt neam si slujesc altor interese. Chiar si cei putini care ar mai fi romani printre ei si-au pierdut, prin tradare, dreptul de a se numi astfel.

    Ca suntem un popor hulit de altii o stim, dar sa ajungem sa ne hulim neamul ( cum auzim adesea, spus cu obida, ca “suntem un neam de tampiti” si altele) pentru vina unor guvernanti straini de neam, care fac jocuri de interese pentru neamul lor, este o mare eroare.

    Pe de alta parte, in mod clar, sunt provocari, fie pentru ca se doreste sa se ajunga la manifestari sociale in Romania, pentru instalarea unui haos si mai mare, fie ca se acoprea alte manevre, legi si decizii care se iau prin Parlament si trebuie abatuta atentia. Ceva ar trebui, totusi, facut, o punere la punct, un protest, ceva.

  2. @daniela:

    Ceva ar trebui, totusi, facut, o punere la punct, un protest, ceva.

    Ce protest… Ca asta s-ar si vrea (sa ne aducem aminte de diversiunea infioratoare din anii 90 de la Targu Mures). Actiunea responsabila ar trebui sa fie una legala, laolalta cu o punere la punct in mass-media. Dar… cine sa o faca?

  3. Imi aduc aminte bine de Targu Mures si stiu si intentiile din spatele actiunii lor de atunci. Asa ceva nu e de dorit. Nu la asa ceva ma gandeam.
    Te simti neputincios…Ne vom trezi ca se implineste cuvantul Parintelui Arsenie Boca “Intr-o singura noapte ne vor ocupa trei tari…” Macar rugaciune curata de-am avea!

  4. Noi suntem deja o tara ocupata. Si, ne place sau nu, tot Rusia face jocurile in Balcani. Iar despre T Basescu, doar cine nu vrea nu gandeste.

    Insa banuiesc ca Crucea (nebunie celor ce pier) inseamna si Experienta Crucificarii nu doar simbolistica ei mistic.

    Si o idee pe care mi-a spus-o demult un coleg. Anume ca Romania actuala are forma de PESTE (iar heraldic are culorile Treimii). Poate totusi ramane doar jertfa inimii (care cere iertare si rugaciune si pentru acestia) si nu a trupului (tarii)

  5. videoclipul a fost eliminat de catre cei de la youtube

  6. Acest videoclip a fost eliminat din cauză că încalcă politica YouTube care interzice conţinutul instigator la ură.

  7. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8394142-laszlo-tokes-kelemen-hunor-dezaproba-gestul-spanzurarii-unei-papusi-chipul-lui-avram-iancu.htm

    …Din care se vede ca gestul aberant al neonazistului este o acoperire perfecta pentru liderii maghiarimii (chiar si Laszlo Tokes) sa treaca drept moderati. Esentialul este insa agenda oficiala a autonomiei teritoriale pe care o revendica, in acest moment, tot mai guraliv, UDMRul, PCMul si guvernul Ungariei, cu largul concurs al puterii din Romania.

    Iata si mesajul presedintelui Traian Basescu – a se remarca elogiul facut revolutiei franceze – curat mesaj de ”dreapta”. Dar de ar fi fost asta singura problema…
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8394045-traian-basescu-transmis-etnicilor-maghiari-invitatie-solidaritate-responsabilitate-egalitate.htm

  8. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8394142-laszlo-tokes-kelemen-hunor-dezaproba-gestul-spanzurarii-unei-papusi-chipul-lui-avram-iancu.htm

    Ia te uita! Dezaproba si gata, s-a rezolvat! Mai avem ceva de spus? Daca au dezaprobat singuri, ce sa mai faca autoritatile “romane”, nu-i asa ? Pentru cat de frumos si civilizat au dezmintit mai au inca un motiv sa fie felicitati. Sa nu stea, deci, cu mainile in san, ci sa aiba bun simt si sa-i felicite din nou!
    Iertati ironia!

  9. Pentru cat de frumos si civilizat au dezaprobat…Iertati! Sunt foarte tulburata.

  10. @daniela:

    da, asa am”vazut” si noi, vedeti un pic mai sus.

  11. Am dat de un interviu, in doua parti, al prof. Gheorghita Geana, dupa parerea mea, plin de idei frumoase, juste si pline de continut. M-am gandit sa il impartasesc cu cei care poate nu l-ati citit inca, si il postez la acest grupaj de stiri ca un contrabalans. Prof. Geana este probabil unul dintre putinii din mediul academic romanesc care nu se feresc ca in cadrul cursurilor (de antropologie, in acest caz) sa faca referiri la credinta si Dumnezeu, cu riscul de a parea in ochii studentilor depasit si neracordat la noile perspective antropologice. http://www.adevarul.ro/actualitate/social/Gheorghita_Geana-antropolog-_Romanii_accepta_lucrurile_asa_cum_le_primesc_fara_sa_le_gandeasca_0_443355872.html
    http://www.adevarul.ro/actualitate/social/gheorghita_geana-antropolog-interviu-exclusiv_adevarul-ro-intelectuali_0_444555964.html

  12. Stiu ca voi supara pe multi, dar va intreb UDMR si maghiarii sunt devina pentru ceea ce se intampla, sau ROMANII din partidele de guvernamant, care pentru PUTERE isi vand si pe mama, si pe tata, si pamantul, si casa, si tara ?
    Voi nu vedeti ca Romania este condusa de fosta Securitate comunista, careia niciodata nu i-a pasat de tara noastra, de neamul nostru, ca este de sorgint KGB-ista ???
    Ei folosesc forta electorala a UDMR pentru propriile lor avantaje, si daca cei din afara vin acolo si pot face ceea ce nu fac in tarile lor este tot pentru ca EXISTA O COLABORARE MAFIOTA LOCALA, adica a ROMANILOR, asa cum a fost si in vremurile comuniste.
    Cei care colaboreaza primesc “COMISIOANE”, de aia aveti milionari in euro peste noapte !
    In Romania statul este de tip Mafiot, nu mai dati vina tot timpul pe cei din afara, fiindca cei din afara nu pot REZOLVA NIMIC FARA SA AIBA SPRIJIN DE LA CEI DIN TARA.
    Romanii nu sunt solidari, ii cumperi cu un mic si-o bere, sau ceva euros, dar tot timpul se plang !
    Eu mi-am dat seama dupa ’89 ca nu comunismul ii obliga pe majoritatea sa fie smecheri, lasi si lunecosi, ci si in libertate tot asa sunt.
    Ne meritam soarta, pentru ca nu suntem un popor unit si credincios !
    Credinta nu se arata din inghesuielile zgomotoase la Biserica de sarbatori, ci din forta de a ne apara valorile crestine si nationale.
    Avem conducatorii pe care-i meritam si votam 🙁
    Iartati-ma, daca se poate !

  13. Hrisanti

    “Voi nu vedeti ca Romania este condusa de fosta Securitate comunista, careia niciodata nu i-a pasat de tara noastra, de neamul nostru, ca este de sorginte KGB-ista ???”

    Exact! Dar cine facea parte din ea? Oare comunismul si KGB-ul s-au nascut la noi? Cautati si cititi listele cu cei aflati in conducerea comunista a tarii si vedeti cati erau cu adevarat romani(de exemplu in Foaia nationala.ro). Astazi e chiar mai grav.
    Nu pune nimeni vina pe cei din afara, ci pe cei dinauntru… Luati cartile de istorie (dar pe cele adevarate), documentele vremii si vedeti cam cine a condus, cel putin in ultimele secole, aceasta tara. Astfel veti intelege cine o conduce si acum. Romanii nu-si cunosc cu adevarat istoria pentru ca au fost destule forte interesate ca ei sa nu si-o cunoasca. Poporul voteaza la deruta, prost informat, de fapt, dezinformat si manipulat. Astfel, toate acestea adaugate peste saracie si celelalte suferinte, se creeaza confuzie in mintea oamenilor, deruta si disperare.
    Decaderea morala pe care o vedem acum are multe explicatii (printre altele cei 50 de ani de reeducare comunista iar apoi razboiul “rece” dus mai ales pe cale mediatica din ’89 incoace). Sigur, a explica nu inseamna a scuza, dar trebuie sa intelegem ce s-a intamplat pentru a judeca limpede. Nimeni nu contesta faptul ca pentru pacatele noastre tragem, dar daca vrem sa intelegem ce este cu noi si cum am ajuns in halul acesta, trebuie sa ne cunoastem si istoria, pe noi insine si care este adevarul cu bune si rele. Este important tocmai pentru a ne recastiga “forta de a ne apara valorile crestine si nationale” asa cum spuneti. Altfel nu vom reusi sa ne regasim reperele, ajungand doar sa ne blamam aiurea poporul, chiar si atunci cand nu e cazul, iar asta nu e nici realism, nici smerenie si asta nu mai e nici pocainta. Trebuie sa ne asumam pacatele care ne-au adus unde suntem, dar pe ale noastre!, sa intelegem consecintele, sa ne indreptam si sa invatam sa ne pazim. Am ajuns intr-o situatie grava din care singur Dumnezeu ne mai poate salva. Noi avem nevoie de o pocainta adanca, reala! Pentru asta trebuie sa ajungem la o intelegere mai profunda a lucrurilor din toate planurile vietii noatre, comune si individuale, ca sa ne regasim directia si sensul.

  14. Hrisanti,
    avem conducatorii pe care ii meritam, dar de votat s-au cam votat singuri.
    Zicea Caragiale (parca) – nu conteaza cine voteaza, conteaza cine numara voturile 🙁

  15. @ Ioana:

    Totusi sa nu-l confundam pe I. V. Stalin cu Caragiale, va rugam, ca e pacat 🙂

  16. admin,
    🙂 Merci!
    Daca ar fi acesta singurul meu pacat…:(

    Doamne ajuta!

  17. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Ministrul de externe, Teodor Baconski, se roaga de autoritatile Ungariei sa se delimiteze de adaugirile revizionist-”poetice” ale… sotiei ambasadorului maghiar din Romania. Fata de declaratiile explicite ale sefului
  18. Despre provocarile si antisemitii unguri nu bat clopotele sforarilor acestei lumi pentru ca stramosii sforarilor au venit impreuna cu maghiarii in Europa,dupa ce regatul lor a fost distrus de mongoli in prima faza si apoi de rusi.A se citi “Al treisprezecelea trib”,de Alfred Kostler.

  19. Pingback: Razboi întru Cuvânt » IMINENTA FEDERALIZARE SI DESTRAMARE A ROMANIEI PRIN REGIONALIZARE. Avertismentele Acad. Dinu Giurescu. Tradarea nationala in forma continuata a partidului lui Basescu
  20. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Şantajul UDMR, tot mai pe faţă
  21. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Din agenda prezidentiala: REIMPARTIREA ADMINISTRATIVA A ROMANIEI PANA IN 2012. REACTIE FURIOASA A UDMR FATA DE ABROGAREA INVATAMANTULUI LA ISTORIE SI GEOGRAFIE IN LIMBA MINORITATILOR – PDL se sesizeaza si executa “
  22. Pingback: Razboi întru Cuvânt » TRANSILVANIA: MIZA REGIONALIZARII DIN 2012. Despre miscarile subterane ale ”grupului de la Cluj” si cealalta fata a Ianusului maghiar populist din Budapesta
  23. Pingback: Razboi întru Cuvânt » OBSESIA REVIZIONISTA: actiuni maghiare de contestare a Tratatului de la Trianon prin care Transilvania s-a unit cu Romania. 91 ANI DE LA SEMNAREA TRATATULUI
  24. Pingback: Extremistul Csibi Barna, mare fan al lui Putin: RUSIA SUSTINE INDEPENDENTA TINUTULUI SECUIESC DIN INTERES STRATEGIC - Recomandari
  25. Pingback: CSIBI BARNA SI SOLISTUL TRUPEI KARPATIA, TRIMISI IN JUDECATA PENTRU “PROMOVAREA DE IDEI SI CONCEPTII NATIONALISTE”. Care-i sensul operatiunii de PR a serviciilor secrete, brusc de veghe patriei? | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare