FUKUSHIMA, TACERI VINOVATE. Ultimele evolutii ale crizei nucleare: plutoniu in sol, apa radioactiva scursa in mare

28-03-2011 3 minute Sublinieri

Informati in mod precar de autoritati, din ce in ce mai constienti de riscul unei catastrofe a carei gravitate nu o pot evalua, japonezii sunt de acum tot mai ingrijorati pentru ca, prin stirile din presa si gratie marturiilor expertilor in domeniul nuclearului, difuzate pe canale de televiziune private sau bloguri, vad fondul dezgustator al acestei tragedii: puterea a ceea ce este numit, eufemistic, “lobby-ul nuclear”.

Un mediu bogat si puternic a carui inima bate la Ministerul Economiei, Comertului si Industriei (METI), care are controlul asupra politicii nucleare, si ale carui ramificatii ajung la Federatia companiilor de electricitate (FEPC), Agentia de Siguranta Industriala si Nucleara (NISA), grupurile industriale care construiesc centralele  – Toshiba si Hitachi fiind in capul listei – si operatori. Acest lobby, prin care vedem vechi inalti functionari din ministere si agenti din domeniul nuclear simtindu-se ca la ei acasa in companiile de electricitate, a devenit maestru in arta de a bloca informatia. Grupul finanteaza importante campanii publicitare in presa si la televiziune pentru a garanta ca energia nucleara este perfect sigura.

Sosirea la putere, in 2009, a unei noi majoritati, nu a modificat datele, caci Partidul Democrat din Japonia (PDJ) se sprijina pe puternica confederatie sindicala Rengo care are printre principalele componente o ramura ce regrupeaza muncitorii din sectorul energetic, foarte legati de energia nucleara.

Aceasta complicitate pe scara mare intre inalta administratie, agentiile de supraveghere, constructorii centralelor si operatori nu doar ca amuteste orice opozitie, ci, de asemenea, elimina orice intrebare asupra energiei nucleare. Si nu din cauza lipsei probelor – sprijinite prin documente – din neglijenta, minciuni prin omitere, sau pure falsificari. Acestea, de altfel, au avut ca rezultat, in 2002, anchetarea a zece companii de electricitate din tara pentru ascunderea incidentelor din anii 1970, inceputul energiei nucleare in arhipeleagul nipon. Compania de electricitate din Tokyo (TEPCO), proprietar si operator al centralei din Fukushima, a fost prima vizata.

Se adauga de aceasta data marturiile –  ramanand a fi verificate si revazute in perspectiva – fostilor muncitori din TEPCO. Dar, deocamdata, aceste marturii, asa cum sunt, provoaca teama. Daca ele reflecta realitatea, ar parea ca operatorii – TEPCO, cu siguranta, dar si omologii lor – au lasat sa treaca rentabilitatea pe termen scurt inaintea imperativului securitatii pe termen lung, sau, in cel mai bun dintre cazuri, nu au luat suficient in calcul riscul intr-o tara cu activitate seismica crescuta si tsunami.

Centralele de la Fukushima au fost concepute sa reziste unui val de 5,5 metri, luand ca referinta pe cel care a lovit Chile in 1956. Reactoarele au rezistat la seism si s-au oprit in mod automat, dar sistemul de racire, insuficient protejat, a incetat sa functioneze. Doi ingineri de la Toshiba care au participat la conceperea centralei de la Fukushima, citati de catre cotidianul Tokyo Shimbun, estimeaza ca un “risc prea mic” a fost luat ca baza de calcul.

Ministrul economiei a recunoscut din varful buzelor ca, “atunci cand situatia de criza va fi stapanita, va trebui sa examinam gestionarea TEPCO”. Sigur dar, intre timp, cate vicime vom numara?

Un fost inginer de la Toshiba, care da o marturie anonima, este mai direct: “Nu cu o catastrofa naturala este confruntata Japonia, ci cu o catastrofa provocata de om”. Un articol lung al Wall Street Journal reia informatiile expuse de Hidekatsu Yoshi, deputat comunist si fost inginer in domeniul nuclear, care a demonstrat, intr-o carte aparuta in 2010, sprijinindu-se pe documente de la NISA, ca centrala de la Fukushima este cea care, din intreaga Japonie, a cunoscut numarul cel mai mare de evenimente, din care vreo cincisprezece accidente intre 2005 si 2009, si ca muncitorii sai au fost cei mai expusi radiatiilor in cursul deceniului care tocmai a trecut. Este, de asemenea, incriminata utilizarea pentru mentinerea centralei a subcontractorilor adeseori ne-experimentati, care platesc astazi din greu in lupta impotriva catastrofei.

Reactia tardiva a TEPCO este, de asemenea, pusa in cauza. “TEPCO a luat in calcul pericolul cu incetineala“, a declarat un inalt functionar agentiei de presa Kyodo. In primele doua zile care au urmat seismului si tsunami-ului, grija de a pastra  echipamentele parea mult mai mare decat luarea in calcul a riscului pentru populatie.

Cei 8 angajati de la Areva, inteprindere franceza si lider mondial in energie nucleara, care erau prezenti pe loc in momentul seismului, au constientizat rapid gradul pericolului pentru ca au fost printre primii care au plecat. Areva, totusi, nu si-a exprimat nicio temere asupra riscului prezentat de catre centralele clientului sau TEPCO.

Philippe Mesmer si Philippe Pon

[…] TEPCO a cerut sprijinul grupurilor industriale publice (de stat) franceze EDF si AREVA si al Comisariatului pentru energie atomica pentru a face fata crizei, a declarat luni ministrul francez al industriei, Eric Besson. […]

Dupa Autoritatea de Securitate Nucleara (ASN) franceza, petele de contaminare radioactiva sunt prezente mult dincolo de zona de securitate de 30 km din jurul centralei de la Fukushima. Accidentul produce “o contaminare ce se ca intinde pe zone considerabile”, a declarat, luni, André-Claude Lacoste, presedintele ASN. “Nu este deloc de mirare sa se gasesc ici-colo contaminari mult dincolo de o raza de 100 km. Nu avem cifre globale, dar e clar ca gestiunea teritoriilor contaminate va dura ani, daca nu decenii”, a reamintit el.

Compania Tokyo Electric Power (TEPCO) a anunţat luni că a fost detectat plutoniu în sol în cinci zone de la centrala nucleară Fukushima Daiichi din nord-estul Japoniei, relatează agenţia Kyodo, citată de AFP. Un purtător de cuvânt al companiei Tokyo Electric Power a declarat pentru AFP că nivelul de plutoniu detectat în cele cinci probe prelevate din zona centralei este echivalent cu cel depistat în Japonia după testele nucleare efectuate în ţările vecine, cum ar fi de exemplu Coreea de Nord.

“Eşantioanele au pus în evidenţă prezenţa plutoniului 238, 239 şi 240”, a precizat el, “concentraţia slabă nu prezintă niciun pericol pentru sănătate”, a adăugat el. “Credem că este o probabilitate mare ca cel puţin două eşantioane să aibă legătură directă cu accidentul survenit la centrală”, a declarat el.

Patru dintre cele şase reactoare ale centralei Fukushima Daiichi au fost avariate de cutremurul puternic şi tsunami care au devastat nord-estul arhipelagului la 11 martie. Apă puternic radioactivă, care s-a scurs probabil din reactoare, a fost descoperită în sala maşinilor, precum şi în tunele care trec pe sub clădirile reactoarelor 1,2 şi 3 şi ajung în exterior.

Reactorul 3, a cărui clădire a fost puternic avariată de o explozie, este singurul care conţine MOX un amestec de oxid de uraniu şi plutoniu, ale cărui emisii sunt foarte nocive. Totuşi, plutoniul poate proveni şi de la un alt reactor care funcţionează doar cu uraniu, deoarece 30 la sută din energia produsă provine din conversia uraniului în plutoniu.

Specialiştii au descoperit apă puternic radioactivă în exteriorul clădirii care adăposteşte reactorul 2 şi turbina sa, la centrala Fukushima, a anunţat, luni, un purtător de cuvânt al operatorului Tokyo Electric Power (TEPCO), relatează AFP. În plus, apa puternic radioactivă ar putea să se fi scurs în mare, atenţionează autorităţile.

“Am descoperit apă acumulată în căminele puţurilor dintr-o tranşee subterană care duce spre exteriorul clădirii, cu un nivel al radioactivităţii de peste 1.000 de milisievert pe oră. Puţurile sunt situate la aproximativ 60 de metri de Oceanul Pacific, iar apa contaminată ar putea să fi ajuns până pe ţărm”, declarat purtătorul de cuvânt de la TEPCO. Tranşeele, care seamănă cu nişte tuneluri, ajută la adăpostirea canalizării şi a cablurilor electrice. Apă contaminată a mai fost găsită şi în spatele clădirilor reactoarelor 1 şi 3.

Potrivit ultimului raport dat de autorităţile nipone, bilanţul cutremurului urmat de tsunamiul din 11 martie a ajuns la 27.000 de persoane decedate şi dispărute.


Categorii

Alerte, Fukushima (criza nucleara), Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “FUKUSHIMA, TACERI VINOVATE. Ultimele evolutii ale crizei nucleare: plutoniu in sol, apa radioactiva scursa in mare

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Fukushima: pe punctul de a pierde cursa de salvare a reactoarelor; cel mai inalt nivel al radiatiilor inregistrat de la declansarea catastrofei. Le Monde: amenintarea nucleara va dura decenii
  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » FUKUSHIMA – O LUPTA CA SI PIERDUTA? Miezul reactorului 2 – topit. Cel mai inalt nivel al radiatiilor inregistrat de la declansarea catastrofei. Le Monde: Amenintarea nucleara va dura decenii
  3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Norul radioactiv se afla in Romania
  4. Pingback: Razboi întru Cuvânt » UPDATE – NOU CUTREMUR MARE SI ALERTA DE TSUNAMI… /Dezastrul din Japonia a facut ravagii mai ales printre batrani. Proteste la Tokio impotriva energiei nucleare si mesajul premierului catre sinistrati
  5. Pingback: Razboi întru Cuvânt » E oficial: ACCIDENT NUCLEAR DE NIVEL 7 (MAXIM) LA FUKUSHIMA. DAR VA FI MAI GRAV DECAT LA CERNOBAL. Iod radioactiv in apa de ploaie si laptele de oaie, in Romania. Institutul de Fizica Nucleara declara ca valorile sunt “
  6. Pingback: Razboi întru Cuvânt » CERNOBAL – DUPA 25 DE ANI. Cronica dezastrului la emisiunea “In premiera” (VIDEO)
  7. Pingback: Razboi întru Cuvânt » FUKUSHIMA: MIEZUL A TREI REACTOARE, TOPIT COMPLET, NIVELUL RADIATIILOR DE LA CUTREMUR, DUBLU DECAT CEL ESTIMAT OFICIAL!
  8. Pingback: FUKUSHIMA: din nou informatii grave despre radiatiile nucleare, recunoscute tardiv de autoritatile japoneze
  9. Pingback: Autoritatile japoneze au ascuns adevarul despre FUKUSHIMA de la inceputul tragediei. 1 AN DE LA DEZASTRUL NUCLEAR - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: Pericolul CATASTROFEI NUCLEARE de la Fukushima inca prezent? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: 30 DE ANI DE LA CERNOBIL. Reportaj din ”ZONA MORTII” (Video)/ Cum au reactionat autoritatile comuniste la dezastru? | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare