UPDATE: FUKUSHIMA – O LUPTA CA SI PIERDUTA? Miezul reactorului 2 – topit. Cel mai inalt nivel al radiatiilor inregistrat de la declansarea catastrofei. Le Monde: Amenintarea nucleara va dura decenii

30-03-2011 13 minute Sublinieri

UPDATE 1 aprilie

Operatorul centralei nucleare japoneze de la Fukushima – Tokyo Electric Power Co (Tepco) – a anunţat că a fost descoperit iod radioactiv 131 într-o pânză de apă aflată la o adâncime de 15 metri sub centrală.

Un eşantion prelevat miercuri, la ora 11.10 (05.10 ora României) de sub reactorul 1 al centralei a prezentat un nivel de 430 becquerel pe centimetrul cub, a precizat un purtător de cuvânt al companiei.

El a adăugat că nivelul este “de 10.000 de ori mai mare” decât valoarea legală.

“Nu există nicio îndoială că este vorba despre o cifră ridicată”, a subliniat el, fără să excludă posibilitatea ca valoarea să fie revizuită în cursul zilei de vineri.

Iod 131 a fost depistat în cantităţi mari în apa de mare din apropierea centralei Fukushima Daiichi.

TEPCO a măsurat joi o concentraţie în iod radioactiv de 4.385 de ori mai mare decât norma legală.

Acesta este nivelul cel mai mare înregistrat de la accidentul centralei Fukushima, declanşat de un seism cu magnitudinea 9 şi un tsunami care au condus la defectarea sistemelor de răcire ale reactoarelor.

  • Hotnews:

Eroii de la Fukushima: Ne asteptam sa murim

Presa nipona: Guvernul ar putea prelua controlul asupra operatorului TEPCO

UPDATE 31 martie

UPDATE 10:17 Centrala nucleară Fukushima trebuie dărâmată, afirmă premierul japonez – presă

Premierul japonez, Naoto Kan, a afirmat joi că centrala nucleară avariată Fukushima, din nord-estul Japoniei, trebuie dărâmată, în cadrul unei conversaţii cu liderul Partidului Comunist nipon, relatează agenţia de presă Kyodo, citată de AFP. Această informaţie a fost prezentată de Kazuo Shii în cadrul unei conferinţe de presă, la finalul întrevederii sale cu şeful Guvernului de centru-stânga, a precizat agenţia.

Tokyo Electric Power (TEPCO), operatorul şi proprietarul centralei Fukushima Daiichi, a apreciat drept inevitabilă dărâmarea primelor patru reactoare, după ce se vor încheia operaţiunile dificile de răcire, care ar putea dura mai multe luni. Aceste reactoare au fost grav avariate după cutremurul puternic urmat de un tsunami la 11 martie. Dar preşedintele onorific al grupului, Tsunehisa Katsumata, a sugerat miercuri că reactoarele 5 şi 6, care nu au fost afectate de catastrofă, ar putea fi menţinute. Primele elemente ale centralei Fukushima Daiichi au fost instalate în urmă cu mai mult de 40 de ani pe coasta Pacificului, la 250 de kilometri nord de metropola Tokyo şi cei 35 de milioane de locuitori ai săi.


Un nivel de iod radioactiv în creştere, de 4.385 mai mare decât limita legală, a fost măsurat în apa mării prelevată la 300 de metri sud de centrala nucleară avariată Fukushima, în nord-estul Japoniei, a anunţat joi exploatantul acesteia, TEPCO, citat de AFP. Este vorba despre cel mai înalt nivel măsurat de iod 131 de la începutul catastrofei declanşate la 11 martie, de un cutremur foarte puternic, urmat de un tsunami devastator.

Acest nivel de iod radioactiv era de 1.250 de ori mai mare decât cel normal, sâmbătă, de 1.850 de ori mai mare duminică şi a ajuns miercuri de 3.355 de ori faţă de maximul legal admis. De la începutul accidentului, centrala japoneză a emis numeroase produse radioactive, în principal iod şi cesiu, luate de miile de tone de apă aruncate de salvatori pentru a răci instalaţiile, dintre care o parte s-a scurs în Pacific, în apropiere. Potrivit TEPCO şi Agenţiei de Securitate Nucleară nipone, această radioactivitate din mare se diluează odată cu mareea, iar riscul pentru algele şi animalele marine nu este important. Dar, potrivit altor specialişti, aceste emisii radioactive în Oceanul Pacific nu vor avea consecinţe majore la scară planetară, însă ar putea avea un impact notabil, chiar de durată, asupra vieţii marine în largul centralei japoneze.

Tehnicienii, care luptă de aproape 20 de zile pentru a evita producerea unei catastrofe majore la Fukushima, sunt blocaţi în desfăşuarea operaţiunilor lor de bălţi de apă cu un nivel important de radioactivitate, care s-au format în sălile şi galeriile tehnice.

  • Hotnews:

AIEA: Situatia la centrala nucleara de la Fukushima ramane foarte grava

Japonia: Refugiatii din Fukushima se simt tradati

Locuitorii care au fost obligati sa evacueze perimetrul din jurul centralei nucleare din Fukushima, situata la 250 km nord de Tokyo, se considera “tradati” de operatorul Tepco, dupa un accident nuclear in care “mana umana” are partea sa de responsabilitate, relateaza AFP. Zeci de mii de locuitori au parasit un sector de 20 de km in jurul centralei Fukushima Daiichi (Fukushima Nr.1), pe coasta Pacificului, ale carei creactoare au fost puternic afectate de seismul din 11 martie.

De atunci, echipele Tokyo Electric Power (Tepco), ajutate de militari si de pompieri, incearca sa repuna in functiune sistemele de racire ale reactoarelor, in ciuda radioactivitatii care le ingreuneaza munca si le pune viata in pericol. Numerosi locuitori si-au gasit un refugiu in centrele de urgenta, altii la rude sau prieteni. “Multi dintre noi se simt tradati”, marturiseste Tomoko Sato, 55 de ani, care sta acum intr-un refugiu din Yokote, o comuna din prefectura Akita, la peste 200 de km de centrala. “Ni s-a spus fara incetare ca nu exista niciun pericol”, adauga aceasta femeie care locuia in Minamisoma, un mic orasel situat in interiorul zonei de 20 km din jurul centralei. Doamna Sato, care si-a rupt o clavicula dupa ce a fost luata de un val tsunami, a fost salvata din apa de sotul sau.

Ca si ea, multi dintre refugiati si-au gasit un adapost in centrle de urgenta, dar altii au fost lasati sa se descurce singuri, obligati sa gaseasca un acoperis provizoriu, unde singurul confort in fata frigului glacial si al ninsorii este oferit de o manta si de o patura. “Sunt foarte furios fata de Tepco”, spune Ikuko Ishibashi, 63 de ani, care avea o ferma in imediata apropiere a centralei. “Sigur, cutremurul si tsunamiurile sunt catastrofe naturale, da exista si o parte de vina umana in accidentul nuclear“, adauga ea.

Miercuri, presedintele onorific al Tepco, Tsunehisa Katsumata, si-a cerut din nou scuze si a recunoscut ca masurile anti-tsunami au fost insuficiente, fara a face insa nicio referire asupra chesitunii despagubirilor. El a admis ca societatea sa este “intr-o situatie foarte grava” din punct de vedere financiar. Tepco nu trebuie sa-si asume doar costul operatiunilor de urgenta de la Fukushima, dar si plata despagubirilor pentru victimele care au fost expuse la radiatia emanata din centrala.

Toshinori Sato, care a primit ordin de evacuare fara sa i se spuna unde sa mearga, crede ca si lipsa aceasta de informatii si masurile neadaptate de evacuare au “crescut ingrijorarea”. “Oamenii spun ca prea multe informatii sporesc confuzia, dar a nu oferi suficiente informatii are un impact si mai mare”, crede el. In opinia sa, si guvernul este partial responsabil de aceasta situatie, in masura in care nu s-a asigurat ca Tepco exploateaza centrala in afara oricaror riscuri.

Cei mai mult evacuati au abandonat ideea de a se intoarce intr-o zi acasa, dar familia Sato inca mai spera. “O data ce totul se va rezolva, vrem sa ne intoarcem“, spune Tomoko Sato. “Nu stim cand dar vrem sa ne cumparam o noua casa“, explica ea. “Dar va fi departe de mare si de centrala nucleara“. “Fara acest accident nuclear, am fi putut sa ne revenim mai repede dupa seism si tsunami si sa ne reluam mai usor viata normala”, adauga ea, solicitand ca reactoarele sa fie “daramate cat mai curand posibil”.

SUA: Urme “minuscule” de iod radioactiv in lapte

Autoritatile federale americane au detectat urme minuscule de iod 131 in mostrele de lapte provenind din partea de nord-vest, informeaza AFP. Analiza realizata de Agentia federala a medicamentelor si produselor alimentare (FDA) si Agentia de protectie a mediului (EPA) asupra unei mostre de lapte prelevata pe 25 martie in statul Washington prezinta urme “minuscule” de radioactivitate de iod 131 de 5.000 de ori mai mica decat nivelul care ar necesita declansarea unei interventii al FDA. (…)

Expertii considera ca miezul radioactiv dintr-un reactor al centralei nucleare avariate de la Fukushima pare ca s-a topit si scurs prin partea de jos a vasului-container, pe podeaua de beton, ridicand temeri privind emisii mari de radiatii. Avertismentul este consecinta unei analize facuta de un expert american in radiatii. Autoritatile japoneze si TEPCO au facut publice masuratori ale nivelului de radiatii de la reactor. Richard Lahey, seful cercetatorilor pentru siguranta reactoarelor General Electric cand acestea au fost montate la Fukushima, a declarat The Guardian ca se pare ca muncitorii de la centrala au pierdut cursa salvarii reactorului, spunand insa ca nu exista pericolul unei catastrofe stil Cernobal. (…)

Cel putin o parte din miezul topit, ce contine tije de combustibil topit si placi de aliaj de zirconiu, pare ca s-a scufundat prin partea de jos a vasului de otel din jurul reactorului 2, a spus Lahey. ”Indiciile pe care le avem de la reactor si de la masuratorile de radiatii duc catre concluzia ca miezul s-a topit prin partea de jos a vasului de presiune in unitatea nr. 2, si cel putin o parte din el este jos, pe podeaua camerei de drenaj”, a spus Lahey. ”Sper ca ma insel, dar asta este, cu siguranta, ceea ce ne arata probele”. Principala preocupare atunci cand combustibilul topit trece prin container este ca reactioneaza cu podeaua de beton a camerei de drenaj, eliberand gaze radioactive in zona. La Fukushima camera de drenaj a fost inundata cu apa de mare, ceea ce va raci combustibilul topit ce se va scurge din reactor, scazand, astfel, nivelul de gaz emis. (…)

Camera de drenaj este inconjurata de o structura de otel si beton destinata retinerii materialului radioactiv pentru a nu fi eliberat in mediul inconjurator. Insa exploziile anterioare de hidrogen ar fi putut avaria aceasta structura.

”Motivul pentru care suntem ingrijorati este ca se detecteaza apa puternic radioactiva in afara zonei containerului care nu poate proveni decat din miezul reactorului”, a adaugat Lahey. ”Nu va fi ca la Cernobal, unde a iesit cu foc mare si abur de explozie, dar nici nu vor fi vesti bune pentru mediul inconjurator”.

[mediul ca mediul, dar… or fi bune pentru oameni? – intrebam si noi… n.n.]

Nivelul radiatiilor dintr-un bazin cu apa din camera turbinelor a reactorului a fost masurat recent cu 1000 milisiverti pe ora. La acest nivel, muncitorii ar putea ramane in zona pentru doar 15 minute, conform regulilor standard curente. (…)

  • Hotnews:

Fukushima: Cel mai ridicat nivel al radiatiilor inregistrat de la declansarea catastrofei. Nivelul de iod radioactiv din mare este de 3.355 de ori mai ridicat decat limita normala

Nivelul de iod radioactiv era, miercuri dimineata, de 3.355 de ori mai ridicat decat cel normal masurat in apa de mare, la 300 de metri sud de centrala de la Fukusima. Acesta este cel mai ridicat nivel al radiatiilor, inregistrat de la declansarea acestei catastrofe – agentia japoneza de stiri Jiji, citata de France Presse.

Poluarea radioactiva de la Fukushima a crescut dupa ce apa folosita pentru racirea reactoarelor nucleare s-a scurs probabil in oceanul Pacific.

Intre timp, mai multe organizatii umanitare din Statele Unite au anuntat ca cetatenii americani au strans aproximativ 150 de milioane de dolari pentru victimele japoneze ale seismului urmat de tsunami din 11 martie. Presedintele Crucii Rosii americane, Bonnie McElveen-Hunter, a declarat ca organizatia pe care o conduce a ajutat Statele Unite, imediat dupa atacurile teroriste din 11 septembrie si dupa uraganul Katrina. “A venit randul nostru sa facem tot posibilul pentru a va ajuta” – le-a spus el japonezilor.

Intre timp, presedintele american, Barack Obama si primul ministru japonez, Naoto Kan au avut o discutie telefonica si au stabilit sa coopereze strans pentru depasirea crizei nucleare. Responsabilul nipon a declarat ca situatia de la Fukushima este imprevizibila.

Presedintele Statelor Unite si premierul Japoniei au decis sa colaboreze in gestionarea crizei nucleare

Presedintele american, Barack Obama si primul ministru japonez, Naoto Kan au stabilit sa coopereze in ceea ce priveste criza nucleara provocata de situatia de la centrala avariata de la Fukushima, din nord-estul Japoniei – a anuntat, miercuri dimineata, Casa Alba. Cei doi au avut o discutie telefonica in acest sens. Seful cabinetului de la Tokio a recunoscut ca situatia de la Centrala Fukushima este imprevizbila, iar liderul american a subliniat ca Statele Unite sunt gata sa sustina Japonia in efortul sau de a diminua efectele catastrofei produse la centrala de la Fukushima.

In comunicatul dat publicitatii de Casa Alba se mentioneaza ca cei doi lideri subliniaza importanta unei colaborari stranse pentru a face fata crizei nucleare. Guvernul japonez se afla in stare de alerta maxima pentru a evita o catastrofa ecologica, dupa ce s-a descoperit un nivel de iod radioactiv de 3.355 de ori mai ridicat decat cel normal, in apa de mare. Masuratoarea a fost efectuata la 300 de metri sud de centrala nucleara de la Fukushima, nord-estul Japoniei.

Japonia: Protest in fata sediului operatorului nuclear TEPCO

UPDATE 10:15 Japonia vrea să acopere reactoare de la Fukushima cu prelate şi să evacueze apa cu un petrolier

Japonia intenţionează să acopere cu prelate trei reactoare avariate de la centrala nucleară Fukushima, pentru a reduce emisiile radioactive şi se gândeşte, în plus, să utilizeze un petrolier, pentru a evacua apa contaminată prezentă în centrală, potrivit unui cotidian japonez, citat de AFP.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano, a declarat, răspunzând unei întrebări pe această temă, că Guvernul şi experţii în domeniul nuclear reflectează “la toate soluţiile, inclusiv cele menţionate în presă”.

Autorităţile încearcă să limiteze emisiile radioactive de la patru reactoare, ale căror sisteme de răcire sunt în pană, la centrala Fukushima Daiichi (numărul 1), în nord-est, după cutremurul urmat de un tsunami, la 11 martie. Între opţiunile posibile, nişte prelate special concepute ar putea acoperi acoperişurile şi pereţii clădirilor exterioare ale reactoarelor 1, 3 şi 4, parţial afectate de suflul unor explozii, scria cotidianul Asahi Shimbun, citând oficiali guvernamentali neidentificaţi.

Articolul nu a precizat materialul de fabricare a acestor prelate, menite să limiteze emisiile radioactive. Acesta a adăugat, în schimb, că autorităţile ar putea instala echipamente de aerisire, destinate evitării unei acumulări de gaze şi unor noi explozii în clădirile reactoarelor.

Un alt proiect constă în ancorarea unui petrolier în Oceanul Pacific, în apropierea reactoarelor 1-4, pentru a evacua apa radioactivă acumulată în sălile maşinilor şi într-un tunel situat în apropierea reactorului 2, care duce în afara clădirii, potrivit Asahi Shimbun. Angajaţii implicaţi în intervenţia de la centrală au pompat o parte din această apă în rezervoarele de-acum pline şi trebuie să găsească un alt container pentru a stoca apa din tunel, care reprezintă echivalentul a peste două piscine olimpice. (…)

Samira: Putem sa calificam accidentul de la Fukushima ca fiind o catastrofa nucleara?

JFV: Fukushima n-ar trebui sa fie de aici inainte clasata la nivelul 7?

Pierre Le Hir: Evident, accidentul de la Fukushima este deja o catastrofa nucleara si gravitatea acestei catastrofe, adica impactul asupra mediului si a sanatatii, ar putea sa creasca in sapatamanile ce vor urma.

La inceput autoritatile japoneze au minimizat accidentul, clasandu-l la nivelul 4 pe o scara internationala care are 7 grade de gravitate. Autoritatile franceze de siguranta nucleara au considerat ca, in realitate, accidentul este de nivelul cel putin 5, clasat la fel ca cel de la Three Mile Island din 1979 din SUA, si mult mai probabil de nivelul 6, adica sub nivelul gravitatii accidentului de la Cernobîl din 1986, care a fost clasat la nivelul 7.

Hector: Ati putea sa faceti un bilant al situatiei actuale cu privire la sediul centralei?

Hervé: Ce informatii avem? Nu am depasit cumva punctul de “a nu mai putea face ceva”?

Miaski : Catastrofa este atat de grava pe cat vrea sa ni se spuna?

Pierre Le Hir: Informatiile sunt foarte neuniforme si adeseori contradictorii. Pe locul de la Fukushima-Daiichi sunt sase reactoare nucleare, din care trei au fost oprite inainte de seism si tsunami. Celelalte trei au fost oprite de urgenta in timpul seismului si tsunami-ului.

De atunci, din cauza alimentatiei electrice, circuitele obisnuite de racire nu mai functioneaza, deci pentru reactoarele 1, 2 si 3, miezul reactoarelor, adica combustibilul nuclear, s-a degradat foarte mult, adica s-a topit. Nimic nu permite sa se stie care este nivelul exact de fisiune. Este posibil ca incintele de izolare a mai multor reactoare sa nu fie etanse, si este, de asemeni posibil ca unele cuve ale reactoarelor, unde se gaseste combustibilul nuclear, sa fie si ele afectate.

La aceasta situatie se adauga si faptul ca, pentru a raci instalatiile, mii de metri cubi de apa au fost deversati. Aceasta apa s-a acumulat si acum sunt balti care pot avea chiar un metru inaltime si care sunt extrem de radioactive, si care trebuiesc evacuate intr-un fel sau altul.

Aparent, punctul de “a nu se mai putea face ceva”, adica a celui in care miezul tuturor reactoarelor s-ar topi, sau situatia in care s-ar scapa complet de sub control de catre exploatant, Tepco, nu este inca atins. Da, situatia este extrem de grava. Totul depinde de criteriile pe care le luam in calcul. Am putea pondera gravitatea accidentului nuclear gandindu-ne la cele 17 000 victime ale seismului si tsunami-ului. Dar amenintarea nucleara va persista pe termen lung.

Berlioz : EDF, Areva si Comisariatul de energie atomica (CEA) au fost chemate in ajutor de catre japonezi. Ce ar putea francezii sa aduca in rezolvarea problemei de la centrala Fukushima?

Pierre Le Hir: In prezent Areva, EDF si CEA au spus ca ar vrea sa faca o expertiza mai degraba decat [un ajutor] material. Toate trei au propus deja din 18 martie sa livreze in Japonia roboti capabili sa intervina in medii foarte contaminate, in locul omului. Japonia a refuzat aceasta oferta.

Trebuie sa stim ca, chiar daca acesti roboti sunt capabili sa intervina in medii dificile, de exemplu sa realizeze masuratori ale radioactivitatii, sa selecteze esantioane si chiar sa realizeze operatii simple ca decuparea – de exemplu – au nevoie totusi sa fie comandati de la distanta, ceea ce presupune sa fie identificat dinainte terenul de interventi. Areva si EDF au livrat deja, de altfel, un mare numar de materiale si echipamente individuale, precum salopete de protectie, masti, manusi, dozimetre, etc. Toate aceste materiale sunt foarte utile. In gestionarea crizei propriu-zise, este indoielnic ca expertii francezi din domeniul nuclear sa aibe solutii alternative sa propuna.

MAdministrateurK1: Am putea sa ne temem de o explozie a centralei?

Alcatol: Am putea sa ne temem de o explozie de vapori, adica vaporizarea unei parti din corium in atmosfera? Care sunt masurile luate pentru a evita acest lucru?

Pierre Le Hir: O explozie a centralei, nu. Inca o data, toate reactoarele sunt astazi oprite si nu este deci un risc de declansare a unei reactii in lant. In schimb, explozii din cauza hidrogenului, da. Au fost deja mai multe in primele zile ale accidentului, si aceste explozii sunt cele care au facut sa se distruga cladirile unde sunt instalate reactoarele. Se pot produce de asemeni explozii de hidrogen legate de fisiunea miezului. Cand sunt atinse temperaturi ridicate din cauza lipsei de racire, combustibilul nuclear se transforma intr-o magma foarte iradianta, corium, in care putem gasi, de asemeni, “teci” metalice ale combustibilului nuclear, cat si elemente ale structurii interne ale cuvelor reactoarelor.

Acest corium poate sa provoace noi explozii de hidrogen care ar putea sa disperseze in atmosfera radio-elemente. Dar, cu fisiunea miezului, riscul principal este ca sa fie crapata cuva, prin care coriumul sa se scurga, apoi sa atace placile de beton care se gasesc sub cladirea reactorului si, eventual, ca materialele radioactive sa se disperseze in subsol si sa curga pana la ocean.

Radiguet: De ce nu fabricam un sarcofag, sau mai multe, asa cum s-a facut pentru accidentul de la Cernobîl?

Pierre Le Hir: Este o optiune care poate fi intr-adevar luata in calcul, si poate tot timpul propusa, dar o astfel de operatiune cere timp. Pentru moment este urgenta continuarea racirii miezului reactoarelor, dar, de asemeni, mentinerea unui nivel de apa suficient in bazinele de combustibil uzat care se gasesc in fiecare din cladirile reactoarelor. Combustibilul prezent in aceste bazine, daca nu este indeajuns racit, poate si el sa se topeasca si sa provoace un fenomen identic celui din miezul reactoarelor.

Harold : Ce se va intampla daca se va atinge punctul de “a nu se mai putea face nimic”?

Pierre Le Hir: Ce intelegem prin acest punct? Sa ne imaginam ca nivelul de radioactivitate va fi atat de ridicat incat, din punct de vedere uman, nu se va mai putea interveni. In acest moment toate miezurile reactorelor s-ar topi, si, conform procesului descris mai sus, se vor scurge si vor intra in contact cu placile de beton.

Urmarea este necunoscuta. Un astfel de accident nu s-a produs niciodata. Stim ca substanta corium, de care am vorbit mai sus, este la o temperatura de ordinul 2000 spre 2500 °C, si ca betonul se topeste in mod normal la o temperatura de 700°C. Dar totul depinde de compozitia acestui beton, si totul depinde, de asemeni, de felul in care corium se va intinde sau nu, adica cum se va raci mai repede sau mai incet.

In cel mai rau caz, toata materia radioactiva traverseaza betonul si se regaseste in contact cu roca pe care este construita centrala de la Fukushima. Este o roca magmatica, de granit, dar nu stim daca sunt fisuri sau nu, daca sunt scurgeri de apa, si deci, nimeni nu este in masura sa spuna daca materiile radioactive vor fi retinute de acest soclu de roca sau ele vor migra in subsol, si eventual, in ocean, coastele fiind chiar langa centrala.

François : Situatia este pe cale sa se agraveze, sau din contra sa se amelioreze?

Pierre Le Hir: Se pare ca este pe cale sa se agraveze in masura in care Tepco este astazi confruntata cu doua necesitati contradictorii: pe de-o parte, sa continue sa raceasca reactoarele si bazinele de combustibil uzat, injectand si devarsand apa; si pe de alta parte, sa evacueze aceasta apa care este foarte contaminata si care impiedica sa se repuna in functiune sistemele normale.

Saptamana trecuta, mai multe elemente pozitve au intervenit, in special faptul ca o conexiune electica a fost restabilita la toate reactoarele si in mod egal, faptul ca n-a mai fost folosita pentru injectare, in cuve, apa de mare, care este coroziva, ci apa dulce. Aceste noutati pozitive sunt zadarnicite de “mlastina” radioactiva care a devenit centrala.

Gossip : In cazul fisiunii combustibilului, reactia in lant nu se va relansa?

Pierre Le Hir: Conform expertilor, nu, doar daca combustibilul se regaseste intr-o baie de apa alimentata in permanenta. Daca este vorba doar de apa reziduala care se vaporizeaza, reactia in lant nu s-ar putea declansa.

Pierre: Exista un risc ca radioactivitea sa atinga niveluri critice la Tokyo, in zilele sau saptamanile ce vor veni?

Pierre Le Hir: A atins deja saptamana trecuta, de exemplu, niveluri critice in apa de consum curent la Tokyo. Limita maxima autorizata in Cesiu 137 pentru apa potabila este de 200 Bq/l pentru adulti, si de 100Bq/l pentru copii. Limita de 200Bq/l a fost depasita.

In acelasi timp, in anumite legume, la circa 100 de Km de centrala Fukushima, nivelurile autorizate de Bq au fost destul de mult depasite. Exemplu: pentru spanac nivelul atins era de 54 000Bq/kg, in timp ce limita este de 2000Bq/Kg. La distanta de sediul centralei, in special la Tokyo, contaminarea vine din cauza vaporilor radioactivi care sunt emisi de centrala si care sunt adusi de vant si precipitati la sol de catre ploaie. Deci situatia variaza de la o zi la alta.

Florent: Corium poate sa treaca prin mantaua pamantului? Daca da, care ar fi riscurile?

Pierre Le Hir: Nu. Exista o teorie, care se numeste “sindromul chinezesc”, conform caruia coriumul emis de la un reactor american ar traversa Pamantul de la un capat la celalat. Este un scenariu SF. Corium, daca atinge subsolul, va ramane in straturile superficiale ale scoartei terestre, fiin posibila producerea unei migrari de radionucleide, de exemplu spre o panza freatica.

Emmanuel: Care pot fi riscurile pentru lantul trofic si mai ales, pentru ecosistemul marin foarte apropiat de centrala si de cele sase reactoare?

Pierre Le Hir: Am masurat deja, de exemplu pe 26 martie, la 300 m in larg fata de centrala, nivelul de Iod 131 fiind aproape de 2000 de ori mai ridicat fata de valuarea normala. Ne putem teme, de asemeni ca alte radionucleide precum Plutoniu sa contamineze mediul marin.

Aceste elemente se vor dilua in ocean, dar vor exista inca pe termen lung, in orice caz pentru Plutoniu, pentru ca Iodul are o durata de viata foarte scurta. Riscul principal este ca aceste radioelemente sa fie concentrate in algele marine, caz in care concentratiile pot fi multiplicate de un factor de 1000, pentru ca aceste alge (consumate de japonezi) sa fie ele insele mancate de crustacee – homari si crabi – ceea ce provoaca o noua concentratie si, din aceasta cauza, lantul trofic sa fie in mod grav contaminat.

Cédric: Daca materia radioactiva se regaseste in afara centralei in aer liber: care este contaminarea? Pe ce arie? Pentru cati ani?

Pierre Le Hir: Pana in prezent contaminarea radioactiva provine in mod principal din ceea ce numim “produse de fisiune“, adica cenusa rezultata de la combustia nucleara.

Aceste produse de fisiune sunt aerosoli care au fost scapati in atmosfera. Cei mai incriminati pe termen scurt sunt Iodul 131 si Cesiu 137. Iodul 131 poate sa se fixeze in tiroida si sa provoace un cancer al acestei glande. Cesiu 137 poate sa genereze cancere digestive si pulmonare, sau leucemii.

In cazul unei puternice degradari a combustibilului – si aceasta se pare ca este pe cale sa se intample -, alti produsi pot fi rezultati. Cel mai ingrijorator dintre ei este Plutoniu, caci este o substanta foarte toxica, pe de-o parte in plan chimic (efectele sale sunt comparabile cu cele ale arseniului), si pe plan radiologic.

Daca acesta este inhalat sau ingerat poate provoca cancere. Singura sansa: este un metal greu care este putin mobil in mediu, adica are tendinta sa se disperseze foarte greu. La Cernobîl, unde a fost o explozie foarte violenta care a proiectat departe diferite materiale radioactive, zona contaminata cu Plutoniu a fost pe o raza de 30 Km.

Kévin: Cat timp poate sa mai dureze aceasta catastrofa?

Pierre Le Hir: Deja Autoritatea franceza de siguranta nucleara, de exemplu, a indicat ca contaminarea intr-o de circa 20 – 30 de Km de centrala, de unde populatia a fost fie evacuata,fie pusa la adapost, va dura ani si probabil decenii.

Această durata, de cateva decenii, nu se va schimba in mod fundamental daca situatia se va inrautati. In ceea ce priveste accidentul de la Fukushima propriu-zis, autoritatile japoneze anunta ca este posibil sa dureze cateva luni, poate chiar un an sau mai bine.

Myriam: Care sunt riscurile sanitare a prezentei Plutoniului in fondul marin?

Pierre Le Hir: Cum am spus deja, riscul nu este atat pentru fondul marin, unde Plutoniu va fi diluat, cat pentru lantul trofic. Si, pe termen scurt, riscul, in special pentru “lichidatorii” care provin de la centrala, nu este de la Plutoniu (pana in prezent nu am decelat decat urme), ci de la produsii de fisiune, deci Iod si Cesiu radioactivi, dar, de asemeni, si de la alte radioelemente precum Strontiu, Ruteniu, etc.

Diane: Ni se vorbeste din ce in ce mai mult de nor radioactiv. Aceasta vrea sa insemne ca nu mai sunt emanatii radioactive care sunt aduse de vant?

Pierre Le Hir: Nu. Cu siguranta inca mai sunt. In prima zi a accidentului, Tepco a purces la degajari voluntare pentru a evita o crestere a presiunilor in intriorul incintelor de izolare; aceste lansari de vapori de apa au antrenat o dispersie in atmosfera a produsilor radioactivi. In cursul ultimelor zile, nu a mai fost nevoie, dupa cate se pare, sa fie eliberati vapori, in mod controlat. In schimb, mai multe incinte de izolare nu sunt in mod probabil etanse, si radionucleidele continua, deci, sa se imprastie, dar de data aceasta intr-un mod incontrolabil.

Miaski: Prezenta plutoniului in sol nu anunta deja o catastrofa ecologica?

Este deja o catastrofa ecologica. Va exista, in jurul Fukushima, intr-un perimetru care astazi este dificil de definit, dar care va fi probabil de ordinul a 30Km in jur, o zona interzisa, ca la Cernobîl.In acest stadiu detectarea Plutoniului nu este un semn agravant.(…)

Juan: Suntem capabili, din punct de vedere tehnic sa oprim o fisiune in miezul reactorului?

Este un accident care nu a mai fost niciodata luat in calcul inainte de Three Mile Island, deci nimic nu este cu adevarat prevazut pentru a impiedica acest lucru. (…) Istoria nuclearului arata ca sistemele de securitate prevazute sunt tot timpul insuficiente in raport cu ceea ce este, prin definitie, imprevizibilul.

 

[notanoastra]

Legaturi:


Categorii

Alerte, Fukushima (criza nucleara), Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “UPDATE: FUKUSHIMA – O LUPTA CA SI PIERDUTA? Miezul reactorului 2 – topit. Cel mai inalt nivel al radiatiilor inregistrat de la declansarea catastrofei. Le Monde: Amenintarea nucleara va dura decenii

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Norul radioactiv se afla in Romania
  2. Pingback: Suntem în pericol de iradiere | Gigel Chiazna
  3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » TEPCO anunta ca apa radioactiva s-a scurs in Pacific. Un expert rus considera ca situatia de la Fukushima e mai grava decat cea de la Cernobal
  4. Pingback: Razboi întru Cuvânt » TEPCO ANUNTA RADIATII DE PESTE 7.5 MILIOANE DE ORI MAI MULT DECAT LIMITA NORMALA IN APELE DE LANGA FUKUSHIMA. Sa ne asteptam iar la retractari? Radiatiile se fac resimtite in continuare in China si SUA
  5. Pingback: Razboi întru Cuvânt » JAPONIA: inca un cutremur zguduie arhipelagul nipon. Nelinisti in tarile vecine cu privire la scurgerile de apa radioactiva de la Fukushima
  6. Pingback: Razboi întru Cuvânt » UPDATE – Dezastrul din Japonia a facut ravagii mai ales printre batrani. Proteste la Tokio impotriva energiei nucleare si mesajul premierului catre sinistrati
  7. Pingback: Razboi întru Cuvânt » E oficial: ACCIDENT NUCLEAR DE NIVEL 7 (MAXIM) LA FUKUSHIMA. DAR VA FI MAI GRAV DECAT LA CERNOBAL. Iod radioactiv in apa de ploaie si laptele de oaie, in Romania. Institutul de Fizica Nucleara declara ca valorile sunt “
  8. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Guvernul japonez recunoaste ca a tinut secrete informatiile despre nivelul radiatiilor de la Fukushima, ”pentru a nu provoca panica”…
  9. Pingback: Razboi întru Cuvânt » CERNOBAL – DUPA 25 DE ANI. Cronica dezastrului la emisiunea “In premiera” (VIDEO)
  10. Pingback: Autoritatile japoneze au ascuns adevarul despre FUKUSHIMA de la inceputul tragediei. 1 AN DE LA DEZASTRUL NUCLEAR - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: 30 DE ANI DE LA CERNOBIL. Reportaj din ”ZONA MORTII” (Video)/ Cum au reactionat autoritatile comuniste la dezastru? | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare