SITUATIE AGRAVATA SI IMPREVIZIBILA LA FUKUSHIMA. Ingrijorari si pareri contradictorii intre diverse surse. In toata ceaţa, o singura certitudine: PERICOLUL NU A TRECUT, SA NE RUGAM!

26-03-2011 12 minute Sublinieri

Nivelul de radioactivitate in apele din apropierea centralei nucleare de la Fukushima Daiichi a inregistrat o noua crestere alarmanta, a anuntat sambata agentia de securitate nucleara din Japonia, transmite Reuters. Potrivit agentiei, ultimele masuratori efectuate vineri indicau ca nivelul iodului radioactiv din mare a depasit de 1.250 de ori limita normala.

Un oficial din cadrul Agentiei japoneze pentru siguranta nucleara si industriala, Hidehiko Nishiama, a declarat insa ca nivelul contaminarii nu reprezinta un risc major pentru viata acvatica. “Curentii oceanici vor dispersa particulele de radiatii, astfel ca acestea vor fi foarte diluate pana vor ajunge sa fie consumate de pesti si algele marine”, a spus el.

Agenţia Nucleară Japoneză a anunţat că miezul reactorului 3 ar putea fi deteriorat. Poluarea cu substanţe radioactive este mai mare decât se credea. În interiorul reactorului 3 de la Fukushima sunt 170 de tone de substanţe radioactive. Echipele de intervenţie au oprit operaţiunile de la Fukushima ca să măsoare nivelul de radiaţii.

Situaţia de la centrala nucleară de la Fukushima rămâne “imprevizibilă”, a avertizat vineri premierul japonez, Naoto Kan, la două săptămâni de la tsunamiul care a avariat grav mai multe reactoare şi a provocat scurgeri radioactive, relatează AFP.

“Situaţia rămâne imprevizibilă. Lucrăm pentru ca situaţia să nu se înrăutăţească. Trebuie să fim extrem de vigilenţi”, a declarat Kan în cadrul unei conferinţe de presă.

Operatorul centralei, Tokyo Electric Power (TEPCO), a recunoscut, vineri, că operaţiunile de răcire a reactoarelor cu ajutorul tunurilor de apă şi

Muncitor iradiat acoperit cu un material de protectie

lucrările de repunere în funcţiune a pompelor cu apă electrice avansează lent din cauza pericolului de la faţa locului, la o zi de la spitalizarea unor angajaţi puternic iradiaţii. TEPCO a avertizat, de asemenea, că incinta Reactorului 3 al centralei, care conţine barele de combustibil, ar putea fi avariată.

Kan şi-a exprimat respectul “faţă de toţi cei care şi-au unit forţele pentru a face faţă celei mai grave crize care afectează Japonia după al II-lea Război Mondial”. Seismul şi tsunamiul din 11 martie s-au soldat cu cel puţin 10.066 de morţi, iar 17.443 de persoane sunt în continuare dispărute. “La două săptămâni după dezastru, îndemn pe toată lumea să dea dovadă de solidaritate pentru depăşirea acestei crize”, afirmă premierul.

Cuva reactorului 3 de la Fukushima ar putea fi avariată

Cuva reactorului 3 al centralei nucleare japoneze Fukushima, care conţine bare de combustibil, ar putea fi avariată, a anunţat vineri compania Tokyo Electric Power (TEPCO), relatează AFP.

“Este posibil ca incinta care conţine barele de combustibil în reactor să fie avariată”, a declarat pentru AFP un oficial din cadrul companiei. “S-au scurs substanţe radioactive departe de reactor”, a explicat, la rândul său, Hideyuki Nishiyama, purtătorul de cuvânt al Agenţiei japoneze pentru siguranţa nucleară. “Potrivit rezultatelor analizelor, credem că proprietatea de etanşeizare a atins un anumit nivel, dar există un risc mare ca reactorul să fi fost avariat”, a adăugat el. Patru reactoare de la centrala Fukushima Daiichi, situată la 250 de kilometri nord-est de Tokyo, au fost grav avariate din cauza opririi bruşte a sistemelor de răcire, după cutremurul cel mai puternic înregistrat vreodată de Japonia, produs la 11 martie şi urmat de tsunami. Reactorul 3 a suferit avarii grave, acoperişul clădirii superioare fiind distrus în întregime de o explozie puternică produsă din cauza acumulării de hidrogen, în urma operaţiunilor de depresurizare. Reactorul 3 ridică cele mai multe probleme deoarece este încărcat cu combustibil MOX, un amestec de oxid de uraniu şi plutoniu, ale cărui emisii sunt foarte nocive. Un nivel mare de radioactivitate, înregistrat la legume provenind din regiunea Tokyo.

Un nivel anormal de mare de radioactivitate a fost depistat pentru prima dată în legume provenind din regiunea Tokyo, anunţă Ministerul japonez al Sănătăţii, citat de AFP. Cesiu radioactiv, la un nivel care depăşeşte limita normală, a fost descoperit în legumele komatsuna, cultivate într-un centru de cercetări din Edogawa, la periferia oraşului Tokyo, la 250 de kilometri de centrala nucleară de la Fukushima.

Concentraţia de cesiu radioactiv a fost măsurată la 890 de becquereli pe kilogram, dincolo de limita de 500 de becquereli pe kilogram, conform NHK. Autorităţile nipone au interzis la începutul săptămânii vânzarea legumelor şi laptelui provenind din patru prefecturi situate în apropierea centralei nucleare de la Fukushima, din cauza nivelului ridicat de radioactivitate. Premierul Naoto Kan a cerut efectuarea de teste în alte şase prefecturi.

Mihai Draghici, mihai.draghici@mediafax.ro, Iuliana Enache, iulia.enache@mediafax.ro

Descoperirea a fost făcută în timp ce muncitorii încercau să reconecteze pompele de răcire la reţeaua electrică. Oficiali niponi au declarat că există dovezi ale unor scurgeri radioactive din miezul reactorului format dintr-un amestesc de uraniu şi plutoniu. Reactorul 3 al centralei nucleare Fukushima 1 a fost avariat. Oficiali niponi au declarat că există dovezi ale unor scurgeri radioactive din miezul reactorului format dintr-un amestesc de uraniu şi plutoniu. Descoperirea a fost făcută în timp ce muncitorii încercau să reconecteze pompele de răcire la reţeaua electrică.

China a anunţat în această dimineaţă că doi cetăţeni japonezi au fost detectaţi cu un nivel de radiaţii ridicat. Cei doi primesc tratament medical şi nu sunt un pericol pentru alte persoane, au dat asigurări autorităţile chineze. Între timp Japonia încearcă să gestioneze criza apei şi alimentelor contaminate.

Deşi nivelul iodului radioactiv a scăzut în apa din capitala niponă, autorităţile avertizează că alte trei prefecturi învecinate sunt încă afectate. Ca măsură de siguraţă, părinţii sunt sfătuiţi să nu folosească apă de la robinet atunci când prepară mâncarea pentru bebeluşi. Particule radioactive au fost detectate în legume, fructe şi carne din prefecturi socotite iniţial în afara pericolului. Comercianţii au început să piardă clienţi văzând cu ochii.

Între timp, la centrala nucleară Fukushima 1 se continuă munca pentru conectarea pompelor de răcire ale reactorului 3 la reţeaua electrică. Doi muncitori internaţi în spital pentru că s-au expus unei cantităţi mari de radiaţii vor fi mutaţi astăzi în Insititutul Naţional pentru Ştiinţe Radiologice. Unul dintre ei, trecut de 30 de ani, a fost expus la 180,7 milisiverţi, iar celălalt, trecut de 20 de ani, la 179,37 milisiverţi. Al treilea muncitor – expus la 173 de milisiverţi – nu a fost dus iniţial la spital, pentru că cizmele sale au fost suficient de înalte ca să-i acopere pielea. În cele din urmă, a fost internat şi el la institut, ca măsură de precauţie.

O persoană dintr-o ţară industrializată este expusă în general la 3 milisiverţi de radiaţii pe an. Militarii americani s-au oferit să furnizeze Japoniei apă dulce pentru a răci reactoarele şi bazinele de stocare a combustibilului nuclear uzat de la centrala Fukushima I. “Există temeri că folosirea prelungită a apei de mare va duce la o coroziune a reactoarelor. Autorităţile americane ne-au invitat să trecem mai repede la folosirea apei dulci pentru răcire”, a declarat ministrul într-o conferinţă de presă. Apa va fi adusă la centrala avariată cu ajutorul unor nave-cisternă ce vor fi alimentate la baza militară americană de la Yokosuka, din apropiere de Tokyo.

Bilanţul oficial al cutremurului produs în 11 martie în Japonia şi urmat de un tsunami a depăşit vineri 10.000 de morţi, în timp ce guvernul a estimat costul dezastrelor la circa 300 de miliarde de dolari.

Agenţia Naţională de Poliţie a anunţat că cel puţin 10.019 persoane şi-au pierdut viaţa în ţară, în timp ce 17.541 sunt date dispărute în continuare, relatează DPA. Distrugerile provocate de dezastre sunt evaluate la între 197 de miliarde de dolari şi 308,5 de miliarde de dolari, potrivit Guvernului japonez.

În prefectura Miyagi, una dintre cele mai grav afectate, autorităţile au publicat pe internet informaţii despre circa 2.000 de cadavre, sperând că rudele pot ajuta la identificarea apropiaţilor lor. De asemenea, atât în Miyagi, cât şi în prefectura Iwate, autorităţile au început să îngroape cadavrele fără a le incinera, aşa cum cere tradiaţia japoneză, deoarece crematoriile sunt prea aglomerate.

Directorul executiv al Agentiei de Protectia Mediului Maramures, Viorel Iancu, afirma ca la nivelul institutiei exista o statie care monitorizeaza radiatiile din aer. La fiecare patru secunde, prin statie se transmite un semnal catre Bucuresti in care se precizeaza daca exista sau nu o depasire a nivelului radiatiilor.

“In situatia in care, Doamne fereste, ar aparea o depasire sau o apropiere cat de mica de limitele admise, se aprinde un bec, se transmite informatia la Bucuresti, iar acea mediere la o ora se reduce in functie de dispozitiile primite de la Bucuresti, la minut si este alarmat inclusiv centrul de la Viena. La ora actuala, nu a aparut nicio depasire fata de fondul natural, nu exista momentan niciun semnal ca s-ar intampla ceva pe teritoriul Romaniei”, a spus Viorel Iancu.

Portivit medicilor maramureseni, cea mai mica crestere a radiatiilor ar avea impact asupra sanatatii populatiei. Ar creste incidenta tumorilor si cazurile de cancer, arata directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie (TBC) Baia Mare. Efectele apar insa in timp, asa cum s-a intamplat in cazul accidentului nuclear de la Cernobal.

“Cancerul este riscul cel mai mare, dezvoltarea tumorilor nu apare imediat dupa expunere, ci acest proces se dezvolta in timp. Dupa alte accidente nucleare care au fost de-a lungul timpului, stim ca a crescut, dupa 10-20 de ani, incidenta tumorilor. In primii ani a crescut incidenta malformatiilor fetale. Sigur riscul cel mai mare e acesta al cancerigenezei”, a precizat Lucia Osan, directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie (TBC) Baia Mare.

Deocamdata, de la nivel central nu s-au primit dispozitii suplimentare, asa cum s-a intamplat atunci cand un nor toxic s-a indreptat spre Romania, dupa ce in Ucraina s-a rasturnat un vagon cu fosfor. In aceste conditii, nu sunt motive de ingrijorare, au mai aratat reprezentantii APM Maramures.

  • Adevarul:

Nivelul de risc de accident nuclear ar putea fi ridicat la 6 din 7

Cine sunt cei 300 de samurai nucleari

***

ANALIZE, SEMNALE DE ALARMA SI PREVIZIUNI LEGATE DE ACCIDENTUL NUCLEAR DE LA FUKUSHIMA

In Franta, laboratorul de cercetare independenta specializat in masuratori din domeniul radiatiilor nucleare a acuzat statele care au semnat un tratat  cu privire la activitatea radionucleara (CTBTO[1]), precum SUA, Canada si Franta, de practici ne-transparente privind datele radiatiilor inregistrate in aer ca urmare a norului radioactiv din Japonia. Laboratorul de cercetare independent, CRIIRAD (Comisia de Cercetare si Informare Independenta privind Radioactivitatea) a efectuat, de altfel, propriile sale masuratori pentru teritoriul francez, dand comunicatul de aici, care arata ca valorile radiatiilor din Franta sunt slabe.

In Austria, Institutul Central pentru Meteorologie si Geodinamica (Viena), dupa analiza masuratorilor realizate in Japonia si pe coasta de vest a SUA, a ajuns la concluzia ca emisiile de iod si cesiu radioactive de la Fukushima se apropie de cele inregistrate la Cernobal.

FURIE SI INDIGNARE

Cifrele cu privire la contaminarea aerului exista dar sunt confiscate de State!

Publicarea datelor din reteaua CTBTO [1] si cea a instalatiilor nucleare nord-americane ne-ar fi informat cu precizie asupra nivelului de contaminare a aerului si ne-ar fi permis sa evaluam intr-un mod fiabil nivelurile de risc cu mult inainte ca masele de aer contaminat sa ajunga asupra Europei.

CRIIRAD lanseaza un apel international, invitand cetateni, asociatii, oameni de stiinta, oameni politici … din toate tarile sa se mobilizeze alaturi de ea pentru a solicita ca rezultatele cu privire la contaminarea radioactiva a aerului, obtinute gratie banului public, sa fie puse la dispozitia lui si SA SERVEASCA LA PROTECTIA SA.

NU SUNT DATE INTERPRETABILE PENTRU AMERICA DE NORD!

Mai bine de 10 zile dupa ce au inceput sa fie degajate substante radioactive, masele de aer contaminate au traversat tari intinse precum Statele-Unite si Canada, tari care dispun de echipamente performante, ce le permite sa evalueze cu precizie activitatea volumica [2] pentru radionucleidele prezente, in orice caz mult mai problematice din punct de vedere al sanatatii. Or, in vederea cercetarilor conduse de cateva zile de catre laboratoarele CRIIRAD, nu  s-a gasit nicio cifra asupra contaminarii aerului. Nu sunt accesibile decat rezultate asupra debitului de doze sau asupra ratei de emisie a radiatiilor beta si gama, care nu permit sa se evalueze nivelurile de risc. Nu permit, de altfel nici stabilirea unei  anumite relatii  intre cresterea valorilor si trecerea maselor de aer contaminat.

CRIIRAD va adresa ambasadorilor acestor doua tari cereri oficiale pentru a putea fi facute public, in cel mai scurt timp, rezultatele care sunt detinute cu siguranta de catre exploatantii instalatiilor nucleare, fie ca sunt civile sau militare.

Vom preciza cu privire la acestea ca balizele IRSN  implantate la Saint-Pierre si Miquelon, in Martinica si Guadalupe nu masoara decat nivelul radiatiilor (debitul dozelor exprimate in microSv/h). Aceste rezultate nu permit sa se evalueze riscurile.

Black-out international

In cautarea statiilor de masuratori intermediare intre Japonia si Franta, laboratoarele CRIIRAD s-a indreptat catre reteaua stabilita de catre Organizatia  Tratatului de Interzicere Completa a Testelor Nucleare (OTICE – Organisation du Traité d’Interdiction Complète des Essais nucléaires)[1].

Este vorba de statii de masuratori repartizate pe intreaga planeta si care inregistreaza diversi parametri pentru a controla faptul ca niciun test nuclear subteran nu este efectuat, violand astfel dispozitiile acestui tratat (cf. Coreei de Nord). Ele masoara mai multi parametrii: date seismice, hidroacustice, infrasonice si radionucleide. In jur de 60 de statii sunt echipate de laboratoare de analize radiologice (asa cum se vede pe hata de mai jos). Ele sunt capabile sa masoare niveluri de contaminare a aerului foarte mici, caci una din misiunile lor este de a masura contaminarile atmosferice in urma testelor nucleare. Aceste laboratoare dispun de sisteme de detectie a radioactivitatii perfect adaptate identificarii si cuantificarii produselor radioactive prezente in masele de aer contaminate de degajarile radioactive de la centrala nucleara Fukushima Daiichi.

Sambata 19 martie, CRIIRAD adreseaza deci o cerere de comunicare a rezultatelor, doamnei Thunborg, responsabila cu informarea publicului la OTICE. Ea ne-a raspuns ca in seara urmatoare va transmite cererea noastra diviziei care se ocupa cu securitatea datelor [3]. Luni, din cauza lipsei raspunsului, CRIIRAD reitereaza cererea insistand asupra urgentei situatiei si precizand ca din cauza lipsei rapiditatii raspunsului va denunta public situatia. Doamna Thunborg ne-a sfatuit in schimb sa ne adresam autoritatilor franceze si, ingrijorata sa ne ajute, ne-a orientat spre articole unde autoritatile austriece, suedeze sau germane care au acces la date, ar fi lasat filtrate cateva rezultate. Am obtinut astfel cateva date, dar foarte izolate, si imposibil de a fi corelate in spatiu si in timp.

Doua ore mai tarziu, un mesaj din partea d-lui Scotti [4], ne-a indicat ca “datele stranse de reteaua de statii ale STP nu pot fi comunicate decat corespondentilor (centre de date nationale) desemnati de catre Statele ce au semnat TICE. Pentru Franta, organismul destinatar a acestor date este Comisariatul de Energie Atomica(CEA). Responsabilul laboratoarelor CRIIRAD se adreseaza in aceeasi zi CEA: “Va sunt recunoscator pentru a-mi indica cum CRIIRAD ar putea avea acces, in cel mai scurt timp, la datele stranse de catre statiile de supraveghere ale retelei OTICE, in particular in ceea ce priveste radionucleidele (in special Cs137 si I131, Sr90, gaze rare, tritium, transuranieni). Aceasta este pentru a putea rafina previziunile cu privire la impactul deseurilor radioactive ale sitului Fukushima si a raspunde nelinisitilor publicului francez”.

Raspunsul ne-a parvenit ziua urmatoare in mijlocul zilei: nici o data nu ne va fi comunicata. Reteaua internationala de masuratori se supune regululor de confidentialitate definite strict de catre Statele membre ale Tratatului de Interdictie Completa a Testelor nucleare. “Datele sunt deci transmise in mod unic punctelor de contact nationale, numite de catre State, si in urma carora fac o analiza cu privire la obiectivul tratatului, pentru a detecta orice test nuclear care ar putea fi condus, si care este in contradicitie cu angajamentul Statelor ce au ratificat TICE”. Pentru Franta, este vorba de CEA, organism ce se ocupa cu dezvoltarea activitatilor nucleare militare si civile.

Raspunsul indica printre altele ca in urma accidentului de la Fukushima, la cererea Statelor semnatare ale TICE, datele asupra activitatii radionucleidelor vor fi transmise Agentiei Internationale a Energiei Atomice (AIEA) si Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Echipele acestor doua organizatii responsabile cu aspectele sigurantei si radioprotectiei ar putea astfel sa le foloseasca in completarea ansamblului de date furnizate de catre State, pentru a stabili evaluarile necesare pentru protectia persoanelor susceptibile de a fi afectate de precipitatiile radioactive de la accident”. Ori, nici AIEA, nici OMS nu au redat publicului aceste rezultate.

Trebuie spus ca AIEA este responsabila cu promovarea activitatilor nucleare civile (a se vedea statutul [5]) si ca OMS care este in mod normal responsabila cu sanatatea publicului a semnat cu AIEA, din 1959 un acord care prevede ca cele doua agentii “vor actiona intr-o stransa cooperare si se vor consulta in mod regulat”.

BILANT: de mai bine de 10 zile, centrala nucleara de la Fukushima Daiichi arunca produse radioactive in atmosfera: acestea nu sunt nici stapanite si nici cuantificate. In acelasi timp, statiile de masuratori repartizate pe intreaga noastra planeta inregistreaza niveluri de radioactivitate a aerului si urmaresc pas cu pas evolutia radioactivitatii in spatiu si in timp… dar vegheaza in mod “gelos” ca aceste date sa ramana secrete.

Aceasta situatie ar fi socanta in vremuri normale, si este cu totul inacceptabila in situatie de urgenta radiologica. Si de altfel cu atat mai inacceptabila cu cat aceasta retea este finantata de banul public!

Statele cotizeaza de fapt 55 700 000 euro pentru a face sa functioneze aceste statii de masuratori. Cetatenii americani respira de pe data de 17 martie particule radioactive degajate de catre reactoarele nucleare si piscinele de stocaj a combustibilului iradiat de la centrala Fukushima Daiichi. Primii contribuabili la bugetul retelei, vor “aprecia” a nu avea in mod strict nicio data in schimbul celor 12 milioane de euro pe care-i finanteaza. O adevarata piata de chilipiruri. De notat ca nici francezii cu cei 3 600 000 euro nu sunt mai departe.

CRIIRAD primeste sute de apeluri de la persoane care se ingrijoreaza cu privire la contaminarea aerului pe care ele il respira, ingrijorate atat pentru ele insele, dar mai ales pentru copii. Ele ar prefera sa fie corect informate, si daca este posibil sa fie linistite, dar pe baze solide, de altfel ca si toti corespondentii din Finistère, Martinica sau Coreea de Sud. Ea (CRIIRAD) invita fiecare cetatean, fiecare asociatie, fiecare om de stiinta fiecare om politic … sa se mobilizeze pentru a obtine inlaturarea secretului asupra nivelului de contaminare a aerului. O petitie va fi in curand pus la dispozitie pentru a strange semnaturi pentru Franta, dar fiecare poate deja sa preia si sa se mobilizeze in strainatate pentru a interveni asupra autoritatilor tarii sale pentru a denunta situatia.

[1] CTBTO – Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organisation – este o organizatie care a aparut in cadrul tratatului de interdictie totala a testelor nucleare (TICE in franceza), acord multilateral deschis pentru a fi semnat pe 24 septembrie 1996 www.ctbto.org

[2] Activitatea volumica se exprima in Becquereli pe metru cub de aer (Bq/m3). Ea informeaza asupra numarului de dezintegrari care se produc pe unitate de timp si de volum. O valoare de 15 Bq/m3 are semnificatia ca intr-un metru cub de aer, in fiecare secunda, 15 nuclee de atomi radioactivi se dezintegreaza emitand radiatii ionizante. Aceasta valoare descreste in functie de perioada radioactiva a radionucleidelor considerate. Perioada corespunzatoare timpului dupa care activitatea este divizata la jumatate : 8 zile pentru Iod 131; 30 ani pentru Cesiu 137 ; 2 ani pentru Cesiu 134.

[3] “I have forwarded your request to the division responsible for the Secure data. They will get back to you in regards to your inquiry. Best regards” Annika thunborg, Spokesperson and Chief of Public Information, Preparatory commission for the Comprehensive Nuclear – Test-Ban Treaty Organization (CTBTO), UN, Vienna, Austria.

[4] M. Lucien SCOTTI, Consilier, Reprezentant Peramnent al Frantei la Organizatia Internationala a Natiunilor Unite, Viena

[5] Articolul 2 al statulului AIEA: “Agentiile incearca sa accelereze si sa creasca contribuita energiei atomice in pace, sanatate, si prosperitate in lumea intreaga. Ele se vor asigura ca in masura puterilor lor, ajutorul furnizat de ele-insele sau la cererea, sau directia, sau controlul lor, nu va fi utilizat de maniera sa serveasca scopurilor militare”.

Reactorul nuclear avariat din Fukushima a emis iod si cesiu radioactive in cantitati apropiate celor masurate dupa accidentul de la Cernobal din 1986. Cercetatori austrieci au folosit o retea de detectoare de radiatii din intreaga lume – proiectata pentru a detecta teste de bombe nucleare clandestine – pentru a arata ca iod-131 este emis la niveluri zilnice ce se afla la 73% de cele de la dezastrul din 1986. Nivelul zilnic pentru cesiu-137 emis la Fukushima Daiichi este este la aproximativ 60% de cele de la Cernobal.

Diferenta intre Fukushima si Cernobal, spun cercetatorii, este ca la Cernobal un foc urias a eliberat cantitati mari de diferite materiale radioactive in fum, inclusiv particule de combustibil. La Fukushima, doar elementele volatile, ca iodul si cesiul, sunt emise din combustibilul avariat. Dar aceste substante pot, oricum, sa puna probleme semnificative de sanatate in afara reactorului.

Organizatia care verifica Tratatul privind Interzicerea Testelor Nucleare (CTCB) are o retea globala de mostre de aer care monitorizeaza si identifica urmele a zeci de radionucleide, elemente radioactive eliberate de bombe atomice si accidente nucleare. Aceste masuratori pot fi combinate cu observatii ale vantului pentru a identifica de unde vin radionucleidele, si cate au fost emise.

“Nivelul radionucleidelor de la Fukushima Daiichi a fost neclar, dar mostrele CTCB pot arunca o oarecare lumina”, a spus Gerhard Wotawa de la Institutul Central pentru Meteorologie si Geodinamica din Viena, Austria.

Vantul

Pentru primele doua zile de dupa accident, vantul a batut spre est de Fukushima spre statiile de monitorizare de pe coasta de vest din SUA; in a treia zi a batut sud-vest spre statiile japoneze de la Takasaki, apoi au batut spre est din nou. In fiecare zi, citirile pentru iod-131 la Sacramento, California, si la Takasaki au sugerat acelasi nivel de iod emis de la Fukushima, a spus Wotawa: 1.2 spre 1.3×1017 becquerels per day.

Concordanta dintre cele doua surse ne face sa fim increzatori ca sunt corecte (datele – n.n.), afirma el. Acelasi lucru il arata si citirile CTBT in Alaska, Hawaii si Montreal, Canada – citirile din ultima locatie aratand ca emisiile au continuat.

In cele 10 zile in care a ars, Cernobal a emis 1.76 × 1018 becquerels de iod-131, ceea ce se ridica la doar cu 50% mai mult, pe zi, decat ceea ce a fost calculat pentru Fukushima Daiichi. Nu e clar inca pentru cat timp vor continua emisiile de la reactorul japonez.

In mod similar, spune Wotawa, emisiile de cesiu-137 sunt aproape de aceeasi magnitudine ca la Cernobal. Citirile de la Sacramento sugereaza ca a emis [Fukushima – n.n.] 5 × 1015 becquerels de cesiu-137 pe zi; Cernobal a scos 8.5 × 1016 in total – cu proximativ 70% mai mult pe zi.

“Acest lucru nu e surprinzator”, spune Wotawa. “Cand combustibilul este avariat nu exista niciun motiv ca elementele volatile sa nu iasa“, iar cesiul si iodul masurate sunt in frecventele asteptate pentru combustibilul folosit de reactoarele Fukushima Daiichi. De asemenea, centrala Fukushima are in jur de 1760 tone de combustibil nuclear nou si folosit in locatie, si o cantitate necunoscuta a fost avariata. Reactorul de la Cernobal a avut doar 180 tone.

Cantitatile eliberate din atmosfera, spune el, sunt “perfect coerente” cu faptul ca au fost masurate relativ mici cantitati de cesiu si iod la sol, in plante si in apa din Japonia, deoarece foarte mult a fost aruncat in mare. Cantitatile ce au traversat Pacificul spre locuri ca Sacramento sunt foarte mici – aproape de extinctie – fiind detectate datorita faptului ca reteaua CTBT este proiectata pentru a identifica cele mai mici urme.

Izotopi periculosi

Accidentul de la Cernobal a emis mult mai multa radioactivitate si o varietate mai larga de elemente radioactive decat Fukushima Daiichi pana acum, dar cele ce au ridicat cele mai mai mari riscuri pentru sanatate au fost iodul si cesiul – in special in zonele din imediata apropiere a Cernobalului, a spus Malcolm Crick, secretat al organismului Natiunilor Unite ce a revazut efectele asupra sanatatii de la Cernobal. Spre deosebire de alte elemente, a mai spus el, acestea au fost duse in departare de vant.

Mai mult, trupul uman absoarbe iodul si cesiul usor. “In esenta, tot iodul si cesiul inhalat sau inghitit trece in corp”, spune Keith Baverstock, fost sef al protectiei radioactive de la OMS, ce a studiat efectele asupra sanatatii de la Cernobal.

Iodul este rapid absorbit de tiroida, si iese doar in masura in care decade radioactiv, cu timp de injumatatire (half-life) de 8 zile. Cesiul este absorbit de muschi, cu timpul de injumatatire de 30 ani ce inseamna ca ramane pana cand este excretat de corp. Ia intre 10 si 100 de zile excretia a jumatate din ce a fost consumat.

In timp ce sunt in corp emisiile de isotopi radioactivi pot cauza daune semnificative, in special asupra ADN-ului. Copiii ce ingereaza iod-131 pot dezvolta cancer tiroidian peste 10 ani sau mai multi; adultii or sa fie relativ rezistenti. Un studiu publicat in SUA saptamana trecuta a descoperit ca iodul 131 de la Cernobal inca mai produce cazuri de cancer la tiroida ce apar intr-o rata nediminuata in cele mai afectate regiuni din Ucraina, Belarus si Rusia.

Cesiul-137 persista in mediul inconjurator din cauza faptului ca are un timp de injumatatire lung. Cercetatorii sunt impartiti asupra daunelor pe care expunerea in mediu la doze mici le-a produs la Cernobal. Unii cercetatori cred ca inca ar putea cauza sute de noi cazuri de cancer in Europa.


Categorii

Alerte, Fukushima (criza nucleara), Opinii, analize

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “SITUATIE AGRAVATA SI IMPREVIZIBILA LA FUKUSHIMA. Ingrijorari si pareri contradictorii intre diverse surse. In toata ceaţa, o singura certitudine: PERICOLUL NU A TRECUT, SA NE RUGAM!

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Alte vesti proaste de la Fukushima: radioactivitate de 10 milioane de ori mai mare decat cea normala la reactorul doi. CRIZA NUCLEARA E DEPARTE DE A SE SFARSI, DECLARA SEFUL AIEA
  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Radioactivitate de 10 milioane de ori mai mare decat cea normala la reactorul 2 de la Fukushima. Se revine apoi si se retracteaza, la presiunea Guvernului, dupa ce populatia intrase in panica…
  3. Stiu de la o prietena al carui tata lucreaza la reactor la Cernavoda ca, cei din Japonia au aflat cu 30 de secunde inainte de cutremur ca acesta se va intampla si puteau sa opreasca centrala complet. Dar, din motive economice au hotarat ca nu poate fi atat de grav, si, din cauza costurilor mari de redeschidere au hotarat sa o lase asa. Deasemenea, cei de la Cernavoda sunt pusi la curent cu situatia de acolo din 30 in 30 de minute. Si, din cate am inteles de la ea, ce se face public este nimic fata de ce se intampla in realitate, si este complet improbabil ca, mai devreme sau .. si mai devreme sa se intample tragedia care se incearca sa fie evitata.
    Deasemenea, ea zicea ca centrala noastra ar fi totusi foarte sigura la cutremurele maxime normale din zona noastra ( pana pe la 7.5 am inteles ), dar in cazul unuia ” anormal ” nu avem de unde sa stim ..

    Doamne ajuta!

  4. @ROrtodox:

    Pai din cate s-a transmis pana acum centrala era oprita, totusi, ca altfel se producea ceva mult mai grav – anume, explozie. Altceva ar fi fost baiul – centrala nu mai era sigura si ar fi trebuit facut ceva in aceasta privinta, dar evident ca acest lucru nu se poate face in 30 secunde.

    Iar cu informatiile, stiu si eu daca se pot ascunde asa… Nu pare credibil ca autoritatile ar transmite informatii grave pe canale ne-destinate publicului, cand traim in epoca wikileaks si cand odata transmisa informatia nu stii pe unde o sa iti apara. Altceva ar fi daca cei de la Cernavoda, pe baza datelor pe care le pot evalua atat de la autoritati, cat si de la surse independente de masurat nivelurile de radiatii, ar putea face proiectii, analize si ar putea avea o parere avizata despre dimensiunea reala a dezastrului. Ceva ma face insa ma indoiesc ca acolo s-ar face astfel de evaluari serioase.

    Probabil ai vrut totusi sa spui ca e complet improbabil sa NU se produca ceea ce incearca ei sa evite. Om trai si om vedea. Iar din ce se vede pana acum, nu e deloc bine.

  5. A .. da .. sa ! NU ! se produca, da.
    Iertare.

  6. Pingback: Razboi întru Cuvânt » FUKUSHIMA, TACERI VINOVATE. Ultimele evolutii ale crizei nucleare: plutoniu in sol, apa radioactiva scursa in mare
  7. Pingback: Razboi întru Cuvânt » FUKUSHIMA – O LUPTA CA SI PIERDUTA? Miezul reactorului 2 – topit. Cel mai inalt nivel al radiatiilor inregistrat de la declansarea catastrofei. Le Monde: Amenintarea nucleara va dura decenii
  8. Pingback: Razboi întru Cuvânt » FUKUSHIMA – O LUPTA CA SI PIERDUTA? Miezul reactorului 2 – topit. Cel mai inalt nivel al radiatiilor inregistrat de la declansarea catastrofei. Le Monde: Amenintarea nucleara va dura decenii
  9. Pingback: Război întru Cuvânt » MARTURIA SINGURULUI PREOT ROMAN DIN JAPONIA, parintele gorjean Cristian Gheorghiu, parohul Bisericii din Nagoya-Osaka
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare