A INCEPUT POSTUL SFINTILOR APOSTOLI PETRU SI PAVEL. Rugaciune care se citeste in fiecare post

20-06-2011 1 minut Sublinieri

Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel este cunoscut in popor sub denumirea de Postul Sampetrului. Este randuit de Biserica in cinstea celor doi apostoli si in amintirea obiceiului lor de a posti inainte de a intreprinde acte mai importante (Fapte 13,2 si 14,23). Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel era numit in vechime Postul Cincizecimii, datorita darurilor Sfantului Duh, care s-au pogorat peste Sfintii Apostoli.

Vechimea Postului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

Primele marturii despre Postul Apostolilor Petru si Pavel le avem din secolul al IV lea, in Constitutiile Apostolice. Mai tarziu vom gasi informatii despre acest post la Sfantul Atanasie cel Mare, Teodoret, episcopul Cirului si Leon cel Mare. Potrivit cercetatorilor, acest post era tinut la inceput numai in cercurile monahale si abia mai tarziu s-a extins si la credinciosi.

Durata Postului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel nu are o durata fixa, deoarece inceputul lui este in functie de data variabila a Sfintelor Pasti.[…] Acest post incepe intotdeauna in lunea dupa Duminica Tuturor Sfintilor, prima duminica dupa Rusalii – Pogorarea Sfantului Duh.

(…)

Dezlegare la peste in Postul Sfintilor Petru si Pavel

In Postul Sfintilor Petru si Pavel, sambata si duminica se mananca peste. Avem dezlegarea la peste si pe 24 iunie, cand sarbatorim Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul.

Adrian Cocosila

Cititi articolul integral AICI

Rugaciune care se citeste in fiecare post

“Dumnezeul nostru, nadejdea tuturor marginilor pamantului si a celor ce sunt pe mare, departe, Cel ce mai inainte ai intocmit, prin Legea Ta Veche si Noua aceste zile de post, la care ne-ai invrednicit sa ajungem acum, pe Tine Te laudam si Tie ne rugam: intareste-ne cu puterea Ta, ca sa ne nevoim intru ele cu sarguinta, spre marirea numelui Tau celui sfant si spre iertarea pacatelor noastre, spre omorarea patimilor si spre biruinta asupra pacatului; ca impreuna cu Tine rastignindu-ne si ingropandu-ne, sa ne ridicam din faptele cele moarte si sa petrecem cu bunaplacere inaintea Ta in toate zilele vietii noastre. Ca Tie se cuvine a ne milui si a ne mantui pe noi, Hristoase Dumnezeule si Tie slava inaltam, impreuna si Celui fara de inceput al Tau Parinte, si Preasfantului si bunului si de viata facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin”.


Categorii

Articolele saptamanii, Pagini Ortodoxe

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “A INCEPUT POSTUL SFINTILOR APOSTOLI PETRU SI PAVEL. Rugaciune care se citeste in fiecare post

  1. mai citim din Psaltire cu grupul?

  2. Pingback: Război întru Cuvânt » Sa postim cu marime de suflet! CUV. PAISIE AGHIORITUL DESPRE NEVOIA DE POST, INFRANARE, ASCEZA
  3. @ svm:

    Nu, desi ceva-ceva tot ar fi bine sa facem cumva impreuna… Macar rugaciunile pentru lume ale Cuv. Paisie Aghioritul si Sf. Siluan Athonitul, rugaciunea pentru frati si surori (adaptata la fratii si surorile duhovnicesti), etc. Dar asta nu doar in timpul Postului. Ar trebui cam mereu, de acum inainte…

  4. Rugaciunea Cuviosului Paisie Aghioritul pentru lume

    Pomeneşte, Doamne, toate frăţiile monahale, pe stareţi şi pe stareţe, pe monahi şi pe monahii.
    Pomeneşte, Doamne, pe robii Tăi care sunt în vreme de război.
    Pomeneşte, Doamne, pe robii Tăi care sunt prigoniţi.
    Pomeneşte, Doamne, pe robii Tăi care sunt precum păsările vânate.
    Pomeneşte, Doamne, pe robii Tăi care şi-au lăsat casele şi serviciile lor şi se chinuiesc.
    Pomeneşte, Doamne, pe săraci, pe cei fără casă şi pe refugiaţi.
    Pomeneşte, Doamne, toate popoarele, să le ţii în braţele Tale, să le acoperi cu Sfântul Tău Acoperământ, să le păzeşti de orice rău şi de război. Şi iubita noastră ţară, zi şi noapte să o ţii la sânul Tău, să o acoperi cu Sfântul Tău Acoperământ, să o păzeşti de orice rău şi de război.
    Pomeneşte, Doamne, familiile chinuite, părăsite, nedreptăţite, încercate şi dăruieşte-le lor milele Tale cele bogate.Pomeneşte, Doamne, pe robii Tăi care suferă de tot felul de boli sufleteşti şi trupeşti.
    Pomeneşte, Doamne, pe robii Tăi care ne-au cerut nouă să ne rugăm pentru ei.

    Rugăciunea Sfântului Siluan Athonitul pentru lume

    Doamne, îndreptează-ne, precum o mamă duioasă îşi îndreptează copiii săi mici.
    Dă fiecărui suflet să cunoască bucuria mântuirii Tale şi puterea ajutorului Tău.
    Dă uşurare sufletelor chinuite ale poporului Tău şi pe noi, pe toţi, ne învaţă prin Duhul Sfânt, să Te cunoaştem pe Tine.
    Se chinuieşte sufletul omenesc pe pământ, Doamne, şi nu poate să se întărească cu mintea întru Tine, pentru că nu Te cunoaşte pe Tine, nici bunătatea Ta.
    Mintea noastră este întunecată de grijile lumeşti şi nu putem pricepe bunătatea dragostei Tale. Tu ne luminează.
    Milostivirii Tale toate îî sunt cu putinţă.
    Tu ai spus în Sfânta Evanghelie, că morţii vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu şi vor învia. Aşa fă acum: ca sufletele noastre moarte să audă glasul Tău şi să învie, întru bucurie.

    Rugaciune pentru frati si surori
    Doamne, Tie ma rog, tine pe fratii mei (fratele meu) si surorile mele (sora mea), dandu-le lor sanatate, viata lunga si darul Tau cel sfant, ca sa umble in caile Tale si sa faca cele ce sunt dupa voia Ta cea sfanta. Da-ne, Doamne, de acum pana la capatul vietii, sa ne iubim si sa ne cinstim unii pe altii,- caci ce este mai bun si mai frumos decat a vietui fratii impreuna! Asa, Doamne, asculta rugaciunea noastra si milostiv fii noua, ca bun si iubitor de oameni esti si Tie marire inaltam: Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

  5. @ eva:

    Multumim! Totusi rugaciunea completa a Cuv. Paisie (de fapt este una dintre versiunile ei, doar) poate fi gasita aici: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2009/10/01/o-rugaciune-de-care-avem-mare-nevoie-astazi-rugaciunea-pentru-lume-a-cuviosului-paisie-aghioritul/

  6. @admin
    Si cealalta? A Sf Siluan?
    Iertare si …multumesc(pt linkul pe care o sa-l postati 🙂

    Post binecuvantat ,tuturor!

  7. @ Magda S.:

    Pai cealalta a fost transcrisa corect de Eva de prima data, de aceea n-am mai reluat linkul. Daca e nevoie insa:

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/09/23/rugaciunea-sfantului-siluan-athonitul-pentru-lume/

  8. Am luat si eu rugaciunile,sa incep dar sa ne rugam fratilor impreuna pt lume si pt noi.Doamne miluieste ne!

  9. Pe sms eu am primit mesajul acesta:

    “Ne roaga preotii de la man. Petru-Voda sa citim psalmii 2, 110, 147 si 149 pentru sinodul ortodocsilor din Grecia (rugaciune comuna)”.

    Daca mesajul a plecat intr-adevar de la Petru-Voda nu stiu dar psalmii sunt potriviti pentru evenimentele prin care trecem. Dar si eu zic ca si admin, rugaciunea trebuie sa fie permanenta. Acum ar trebui doar sa implicam pe cat mai multi. Mie mi-au placut rugaciunile indicate de pr. Mechisedec de la Putna, pe care le-am citit toti aici prin 2013 cred.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare