OPINII #In-numele-Libertatii. CENZURA COVID, semnele intoarcerii in forta a POLITIEI GANDIRII, a TURNATORIEI GENERALIZATE si a jinduirii dupa “tatuci” salvatori. ASASINAREA DEZBATERII PUBLICE si linsajul vocilor alternative. GENERATIA “MARELUI INCHIZITOR”, pentru care LIBERTATEA celuilalt este un AFRONT/ “Cine hotaraste ca sunt STIRI FALSE? Cei care detin PUTEREA. Fix la fel cum, pe vremuri, Europa Libera era interzisa de comunisti”

27-04-2020 20 minute Sublinieri

Contramundum/ Ninel Ganea:

Nici libertate, nici siguranță

Nu știm exact cum se vor sfârși toate acestea, dar știm cu siguranță că mitul democrației liberale s-a făcut țăndări în doar câteva săptămâni. Prin acest mit am în vedere ideea că democrația liberală, cu panoplia sa aiuritoare de drepturi și libertăți inalienabile, de care cetățenii se bucură în fiecare zi, este regimul pentru care oamenii sunt dispuși să sacrifice tot ceea ce au mai scump („dați-mi libertate sau dați-mi moarte”), fiind, în opinia lor, opțiunea politică supremă.

Bineînțeles că nu sunt atât de naiv încât să cred că toți oamenii, sau măcar o mare parte dintre ei, în fine, chiar și o proporție relevantă, să fie apți să riște mult pentru libertate, despre care Nicu Steihnardt spunea că este curajul în fața morții. Dar e oarecum stupefiant cum, în doar câteva zile, s-a așezat, nu o tăcere asurzitoare, ci un vuiet vehement, un țipăt colectiv isteric, care cere în genunchi și imploră cu lacrimi disperate în ochi instaurarea dictaturii și suspendarea acelor libertăți pe care teoriile politice din ultimii 200 de ani le vedeau a fi parte fundamentală din biologia omului modern.

Un gânditor libertarian foarte respectabil vorbea, nu cu foarte mult timp în urmă, de pasiunea pentru dreptate ca izvor neîntrerupt al unui angajament pentru libertate. Însă oamenii au dovedit mai degrabă că au o pasiune pentru hârtie igienică, care valorează indubitabil mult mai mult decât constituțiile și cartele fundamentale ale drepturilor omului.

Libertatea a fost apărată public întotdeauna de o mână redusă de oameni, iar din punct de vedere istoric și filosofic ea a fost inextricabil legată, în perioada clasică, de un „pachet” mai amplu de virtuți. Chiar și Părinții Fondatori ai Statelor Unite accentuau această legătură, care nu poate fi niciodată accentuată îndeajuns, dar care, cu toate acestea, a fost uitată – doar pentru a fi apoi reinterpretată exact invers, în sensul în care doar un popor de vicioși poate fi liber

. „Nu există niciun fel de virtute printre noi? Dacă nu mai există, atunci suntem într-o situație disperată. Nicio formă de control teoretic, nicio formă de guvernământ nu ne va da siguranță. A presupune că vreo formă de guvernământ ne va furniza libertatea sau fericirea, în absența virtuților din popor, este o himeră”, scria James Maddison.

Dacă privim libertatea prin această dinamică a patimilor/virtuților nu ar mai trebui să fim deloc surprinși de nevrozele dictatoriale ale oamenilor. După cum a intuit Dostoievski, în povestea Marelui Inchizitor, oamenii nu vor libertate, ci pâine și siguranță (și hârtie igienică).

La prima vedere, societatea modernă pare un mecanism perfect, care funcționează cu o precizie aiuritoare pentru a le da membrilor săi tot ceea ce își doresc. Este societatea care nu trăiește din virtuți, ci are nevoie doar de un set bine pus la punct de reguli și practici, gândite de experți, pe care chiar și diavolii sunt constrânși să le respecte, după cum visa cândva Kant. În realitate, pare mai degrabă că această formă de comunitate a trăit mai mult din capitalul de virtute acumulat de-a lungul epocilor decât din istețimea și performanța procedurilor; iar în ultimele zile și-a dat obștescul sfârșit.

Din punct de vedere teoretic, abundă instituțiile și organizațiile care veghează ca drepturile și libertățile oamenilor să nu fie, nu călcate în picioare, dar nici măcar atinse. În teorie…pentru că în practică avem de-a face cu un carnaval al dictatorilor de mucava.

Să luăm, de pildă, presa, „a patra putere în stat”, „câinele de pază al democrației” etc. Media ar trebui să critice guvernul pentru excesele autoritariste, să avertizeze că există un pericol iminent de abuzuri și încălcări ale drepturilor (care oricum au fost suspendate, pur și simplu, prin decret), să verifice până în pânzele albe afirmațiile alarmiste și incendiare, să se întrebe dacă nu există cumva și alte măsuri mai respirabile care puteau fi luate. Ceva, orice în direcția asta. Media critică, într-adevăr, statul, însă doar pentru că nu este îndeajuns de dictatorial, insuficient de paternalist și „curajos” încât să-i ia pe oameni de guler și să-i bage în case sau în spitale cu forța, să-i ștanțeze cu brățări electrice pe „inconștienții” și „criminalii” care au ieșit la plimbare și iarbă verde într-o zi caldă de primăvară.

De asemenea, criza isteriilor a mai relevat ceva foarte important și anume că așa zisele falii din societatea românească, tabere sociale și culturale adverse au în fond opinii fundamentale absolut identice și subscriu la aceleași presupoziții politice. Este o monotonie înfiorătoare, specifică oricărei țări totalitare. Doar acolo poți asculta aceleași refrene și lozinci, recitate în limbă de lemn cu emfaza unui șef de detașament. Va trebui să căutați cu lupa jurnaliști care să ridice măcar un semn de îndoială în privința măsurilor luate, iar excepții ca Adrian Pătrușcă (îmi cer scuze dacă mai sunt și alții) nu fac decât să confirme regula. După cum afirma un eseist britanic, actuala criză a ucis, în primul rând, dezbaterea publică.

În altă ordine de idei, când se suspendă drepturile și se intră în logica totalitară, ong-urile preferă să-și îndrepte atenția spre peisaje mai neutre, să nu aplaude chiar zgomotos guvernul, dar nici, ferească sfântul!, să critice eforturile monumentale de combatere a crizei. Conștiința civică primează, așa că până la noi comandamente și instrucțiuni din partea cartierului general, în direcția unei mai bune integrări și cooperări la nivel global („problemele globale necesită soluții globale”), rămâne un timp de așteptare.

În fine, nu ar trebui uitați, din galeria apărătorilor libertății, oamenii simpli, indiferent de vârstă. Ieri, la o coadă la magazin, doi cetățeni din generația care și-a trăit cea mai mare parte a vieții în comunism erau nemulțumiți că măsurile nu au fost mai drastice pentru că „se plimbă toți țiganii nestingheriți”. În magazin, vânzătoarea, o femeie în floarea vârstei, era nemulțumită că mai toți clienții stau și cască gura la rafturi în loc să aibă un timp limitat, de 10 minute, pentru a-și face cumpărăturile și a pleca. Pe rețelele sociale, acolo unde se desfășoară tinerii frumoși și liberi, generația vaccinată la comunism, nonconformiștii „#stauacasa” iar ceilalți, câți vor fi, în cazul în care au curajul de a rosti vreo îndoială minimă, sunt urmăriți, stigmatizați și denunțați la poliția gândirii, care poartă numele rețelei sociale și care poate suspenda contul cuiva într-o clipă.

O generație scăldată și moleșită de confortul consumerismului și libertinismului nu poate da alt răspuns decât dictatorial în fața unei crize, fie ea reală sau confecționată. Pentru oamenii din ziua de astăzi pur și simplu nu există gândul că sunt lucruri mult mai importante decât viața. C.S. Lewis a surprins admirabil această idee într-un fragment mai actual ca nicicând:

Supraviețuirea Omului pe acest Pământ, mai mult decât cea a propriei națiuni, culturi sau clase, nu are rost dacă nu este obținută prin mijloace onorabile și indulgente (…) Nimic nu va distruge o specie sau un popor decât hotărârea de a supraviețui cu orice preț. Cei cărora le pasă de ceva mai mult decât de civilizație sunt singurii oameni prin care cel mai probabil va supraviețui civilizația. Cei care doresc Raiul cel mai mult sunt aceia care au slujit Pământul cel mai bine.”

*

Tăcerea mieilor

În timp ce scriu, milioane de ființe umane foarte civilizate monitorizează cuvinte și fapte, încercând să-și bage la închisoare semenii.

Acești oameni nu simt niciun fel de ură față de ceilalți, nici ceilalți față de ei. Ei nu „își fac decât datoria”, după cum se spune. Majoritatea dintre ei – nu am niciun dubiu – sunt oameni cumsecade, supuși legii, care nu s-ar gândi vreodată să comită vreo crimă în viața privată. Pe de altă parte, dacă vreunul dintre ei reușește să-l nenorocească pe altul cu vreo turnătorie bine plasată, el va dormi la fel după aceea. A slujit idealului său, cel care are puterea de a-l absolvi de rău.

Se spune că în situațiile de criză apar eroii. Așa o fi, dar în vremurile de acum apar mai ales turnătorii și dictatorii în miniatură, cei care resimt libertatea celorlalți ca pe un afront personal.

În opinia lui Orwell, dacă libertatea înseamnă ceva, înseamnă a avea dreptul de a spune oamenilor ceea ce nu doresc să audă. În ultimele două sau trei săptămâni, libertatea înseamnă a spune oamenilor doar ceea ce vor să audă. Oricine încearcă să spună sau să facă altceva trebuie vânat ca un animal, intimidat ca un declasat, pedepsit ca un criminal.

Prima victimă și cea mai importantă a epidemiei de coronavirus a fost dezbaterea publică. Prima carantină a fost instituită pentru opiniile contrare. Primul, din câte știu, care a încălcat carantina a fost profesorul, doctorul și politicianul german Wolfgang Wodard. El a pus sub semnul întrebării întreaga isterie creată în jurul epidemiei de coronavirus declarând că măsurile luate creează panică și că există anumite conflicte de interese în rândul unor experți. Drept răsplată, Transparency International, o organizație care luptă, teoretic, împotriva corupției, a decis să-l suspende din boardul de directori. Motivul a fost nu opinia sa, ci locul în care a ales să și-o exprime, adică în „media radicală”. Vedeți dumneavoastră, în epoca stării de urgență și a mesajelor „informați-vă doar din surse oficiale”/„acesta este singurul mesaj pe care trebuie să-l trimiți mai departe”, nu contează doar ceea ce spui, ci și unde spui.

Chiar dacă ești un om de știință remarcabil, cu doctorate, burse de la John Hopkins University, profesor la Universitatea din Flensburg, etc, cum este cazul lui Wodard, toată această carieră și expertiză se spulberă în fața noii gândiri. Trebuie ori să taci, ori, și mai bine, să te încolonezi docil în brigăzile de activiști civici care luptă în „prima linie” a războiului.

La fel au stat lucrurile și în cazul unei alte cercetătoare de prestigiu, decorate de guvernul german, Dr. Karrin Molling, care, într-un interviu acordat unei publicații cu simpatii rusești, printre multe altele, contesta atât carantina, cât și isteria. Colac peste pupăză, savanta germană ridica în slăvi efectele benefice ale soarelui și aerului curat asupra sănătății. De aici s-a stârnit jihadul! Nici măcar una dintre afirmațiile făcute de Dr. Molling nu a fost supusă dezbaterii sau criticii. În schimb, fiecare om deschis la minte a tastat, într-un reflex pavlovian, două cuvinte care înlocuiau zeci de ani de cercetare și studii: „propaganda rusă!”. Dacă trecem peste scandalul logic elementar – nu discutăm opiniile, ci locul în care sunt exprimate –, ne putem delecta cu ironia situației, Rusia fiind unul dintre statele cu cele mai draconice, aberante și totalitare măsuri.

Dar în stare de urgență globală nu ne mai încurcăm de țesături logice. Vorba dramaturgului C.J. Hopkins, „e un război acolo, oameni buni”! Drept pentru care este în firea lucrurilor ca siteul postului public german, ZDF, să considere, din capul locului, „neștiințifice”afirmațiile Prof. Dr. Emerit Sucharit Bhakdi, fost director al Institutului de Microbiologie din Germania, unul dintre cei mai citați cercetători din istoria țării, cel care declara că măsurile luate de autorități reduc speranța de viață a milioane de oameni. Cel puțin în cazul acesta nu am avut, încă, ștampila rusească, ceea ce reprezintă un progres al discuției.

Mass-media nu își ocupă timpul doar cu linșajul contestatarilor cu doctorate în epidemiologie. Reporterii aleargă de dimineața până seara pentru a-i prinde, a-i filma și a-i interoga ad-hoc pe cei care se plimbă pe străzi. La o televiziune românească „de calitate”, un ziarist l-a întrebat sever pe un țăran care se ducea pe o miriște să ia niște buruieni pentru cal dacă „era chiar atât de urgent?!În epoca războiului contra morții, dușmanul se află peste tot și fiecare reporter duce în desagă bastonul de inchizitor șef. Oamenii au fost catalogați ca „inconștienți” pentru că au ieșit să se plimbe prin parcuri, într-o zi liberă, când aveau încă voie să facă asta. Alți jurnaliști compilează de zor liste cu siteurile și publicațiile ce trebuiesc evitate deoarece pot fi surse de infecție cu idei necanonice.

În timpul acesta, autoritățile au pus la dispoziția cetățenilor cu spirit civic telefoane unde pot suna pentru a-și denunța vecinii care au ieșit a doua oară la alergat, pe cei care stau pe bancă, pe cei care s-au adunat ilegal, pe toți cei care nu respectă „distanțarea socială” șamd. „Cred că vecinul meu aleargă a doua oară, veniți să-l arestați”, a fost apelul unui britanic către poliție. Din câte aflăm, operatorii publici nu reușesc să fac față avalanșei de raportări. Să mai spună cineva că a dispărut solidaritatea și spiritul comunitar de pe planeta noastră!

Să nu credeți, însă, că nu mai există niciun fel de dezbatere publică serioasă. La noi în țară controversele se poartă în jurul dilemei dacă era mai bine să scoatem armata ieri sau azi, cu mitraliere sau fără, dacă cetățenii ar trebui arestați și amendați, sau dacă este suficientă o amendă cât salariul mediu pe un an… Doar prin confruntarea liberă a opiniilor putem merge înainte ca societate, așa că este de așteptat ca astfel de controverse să continue.

Nu trebuie cumva să disperăm. Autoritățile, vedetele și companiile private, nu neapărat doar cele care vând medicamente, ne asigură că vom câștiga și această bătălie. Pentru a nu avea probleme cu moralul ni se pun la megafoane chiar și primele trei strofe ale imnului de stat.

Pe un nivel mai serios, însă, cred că ar trebui să prețuim curajul tuturor celor care au decis să se ridice echilibrat și rațional împotriva acestei isterii și a măsurilor luate. În „Ciuma”, Camus scrie că singura cale prin care ne putem lupta cu boala este onestitatea. La începutul pandemiei de isterie, în urmă cu aproape o lună, era imposibil să găsești o voce critică. Între timp, oameni de știință, jurnaliști, scriitori (nu foarte mulți, ceea ce spune cam totul despre intelectualul modern și lupta sa pentru libertatea de exprimare), economiști au început să vorbească. Bineînțeles că nu este rezonabil să ne așteptăm la vreo schimbare fundamentală. Dar pentru toți acei oameni simpli, care se simt striviți de malaxorul conformismului #staiacasășisalveazăvieți există ceva liniștitor. Nu sunt singuri. Ca orice erou dintr-un roman distopic, se bucură când descoperă pe un altul care vede în toată această reacție exagerată ceva care aduce mai degrabă cu „stat polițienesc”, pentru a folosi sintagma Lordului Sumpton, fostul președinte al Curții Supreme din Marea Britanice.

***

Catalin Sturza:

„Some people just want to watch the world burn”

Încă de la începutul pandemiei, m-a surprins să văd reacțiile unora care parcă jubilează și înfloresc la toate veștile rele despre molima și necazurile care au venit peste lume.

I. Unii au contestat vehement, chiar aici pe wall, cifrele care arată că noua epidemie nu se compară nici pe departe nici cu ciuma bubonică, nici cu variola, nici cu gripa spaniolă, nici cu ciuma lui Justinian, nici măcar cu epidemia contemporană de HIV/AIDS. Au spus ba că datele sunt false sau inexacte (sursa fiind OMS), ba că până la sfârșit pandemia va egala sau depăși ciuma bubonică (este aberant să faci astfel de comparații; ciuma dobora mare parte din populația orașelor, într-un timp extrem de scurt). Dincolo de faptul că unii simț enorm și văd monstruos această pandemie, te înterbi însă ce vor ei de fapt să demonstreze. Și, dacă începi să sapi un pic, vei vedea că mulți par să se bucure de această pandemie deoarece ea le confirmă „profețiile” cele mai sumbre despre mediu și climă. V-am zis noi că Natura se va răzbuna, până la urmă, pe oameni? Că suntem prea mulți oameni pe pământ și că trebuie să ne mai „rărim” cuiva? Sau chiar că apocalipsa (climatică) vine în 13 ani? Așadar, aceștia sunt „virtuoșii” care acum își văd cele mai negre „profeții” confirmate. Și care se folosesc astfel de pandemie pentru a spune „told you so” și pentru a-și mai alimenta un pic agenda (chiar dacă orice corelație directă între pandemie și agenda radical-ecologistă sau alte agende e imposibil de realizat).

Să nu se înțeleagă că aș spune aici că nu trebui să protejăm planeta; dar una este să protejezi natura concretă, mai ales prin eforturi comunitare, locale, și cu totul alta este să te folosești de teme ecologiste (sau medicale) pentru a impune societății o agendă radical-stângistă.

II. A doua categorie, mai rară (sper, cel puțin), e reprezentată de oamenii care, pur și simplu, sunt stimulați și „energizați” de știrile apocaliptice. Urmăriți dialogul de mai jos între Alfred Pennyworth (Michael Cane) și Bruce Wayne (Christian Bale) din „The Dark Knight”. Bruce Wayne nu-și înțelege adversarul (Joker), pentru că scapă oricărei logici cu care el era obișnuit. Iar Alfred Pennyworth îi povestește despre un bandit care jefuia caravanele cu pietre prețioase, în Burma. Acest bandit arunca toate pietrele prețioase pe care le fura. „Dar de ce le fura”?, se întreabă Wayne (cum ne-am întreba și noi). Și Alfred îi răspunde: Deoarece i se părea distractiv. Deoarece unii oameni nu caută ceva logic, precum banii. Nu pot fi cumpărați, intimidați, convinși pe căi raționale sau prin negociere. Unii oameni vor să vadă pur și simplu lumea cum arde.Anul trecut, filmul „Joker” a avut un mare succes de public; filmul este plin de scene de o violență extremă – o violență care este total gratuită, și care ilustrează exact această tipologie de personaj. Un psihopat care este stimulat de faptul că poate să vadă „lumea cum arde”, asemenea lui Nero din vechime. Se pare pare că o bună parte din publicul contemporan a rezonat într-un fel sau altul cu acest personaj și cu tipologia sa, din moment ce a putut urmări și chiar lăuda un astfel de film.

https://www.youtube.com/ watch?v=efHCdKb5UWc

Eu nu am avut stomac să mă uit la „Jocker”, dar m-am uitat de nenumărate ori la seria „The Dark Knight”, a lui Christopher Nolan. Urmăriți-o sau revedeți-o, sunt multe lucruri acolo care sunt extrem de relevante pentru ceea ce trăim în aceste luni.

El Greco/Grossinquisitor de Guevara/1596

III. În sfârșit, cea de-a treia categorie este a celor care par să își dorească, cât mai repede, un „Big Brother”. Legenda marelui inchizitor” din „Frații Karamazov” a lui Dostoievski este foarte potrivită pentru înțelege aceste mecanisme psihologice. Marele Inchizitor îl acuză pe Iisus Hristos mai ales pentru faptul că le dăduse oamenilor libertatea, în adevăratul sens; libertate care trebuia înțeleasă într-un sens profund, cu accent pe libertatea spiritului. Hristos a lăsat astfel omenirii libertatea să aleagă – fie să îi urmeze exemplul, fie să aleagă calea înșelătorului, a diavolului. Dar tocmai acest liber-arbitru oferit oamenilor este criticat de Inchizitor. El este o povară, un chin pentru ei, o idee detestabilă. Omul preferă liniștea și chiar suprimarea capacității de a alege între bine și rău. Omul nu vede libertatea ca pe un dar, ci ca pe o penitență. Independența, libertatea adevărată, profundă, nu îi sunt folositoare omului, îl încurcă. Cei mai mulți oameni, arată Marele Inchizitor, se vor mulțumi cu un simulacru de libertate. Și își vor ceda, fără împotriviri, libertatea unui „tătuc” sau Big Brother, cu prima ocazie.

Și într-un fel Marele Inchizitor are dreptate. Libertatea nu coincide cu fericirea, ea este aristocratică, doar pentru cei aleși – cei care își asumă suferința și riscurile. Libertatea și cunoașterea binelui și răului aduc chin și necazuri în lume; astfel încât fericirea (confortul) ar presupune sacrificarea libertății și încredințarea ei în mâinile unei puteri cu funcție decizională și arbitrară asupra (ne)fericirii oamenilor.

Prin aceste cuvinte și gânduri nu fac decât o pledoarie pentru a reflecta asupra unora dintre cele mai dificile teme ale societății omenești: libertatea și responsabilitatea. Dincolo de aceasta, îndemn, desigur, la respectarea legii și a regulilor autorităților, atât timp cât va fi nevoie. Însă în curând va fi necesar ne întoarcem, gradual, la viața obișnuită, și trebuie să ne pregătim pentru asta, asigurându-ne că ne vom recupera în întregime drepturile și libertățile anterioare. Sunt conștient că aceste gânduri nu vor suna bine în urechile unora, dar îmi asum, ca de fiecare dată, riscul.

Infograficul de aici e realizat pe date care provin de la OMS (și actualizate acum cinci zile). Dacă vă uitați pe grafic, epidemia de COVID-19 e unul din punctulețele mici, de pe ultimul rând; după gripa porcină.

***

Mihai Gheorghiu:

“Teofania” Matrix

Există o generație care, din păcate, după cum se poate observa, pare complet pregătită pentru dictatură, pentru noua ordine mondială carcerală, pentru carantina universală permanentă, pentru înlocuirea vieții și a normalității cu erzațul sălciu și infernal al noii normalității prescrise și propagate de Dr. Fauci, Dr. Streinu-Cercel, Dr. Strangelove etc.

Carantina carcerală draconică este impusă în România, stat polițienesc și profund militarizat, sub draperia subțire și confuză a unei democrații complet nefuncționale, un circ media mereu reînnoit și niciodată terminat de la telerevoluția Telefrontului Telesalvării Telenațiunii din decembrie 1989.

Pentru mulți dintre semenii noștri carantina e un mare fenomen de solidaritate, o experiență a egalității universale, o epocă uriașă în care, în sfârșit, suntem mai mult decât niște producători și consumatori, pozitivul fad al naturalității și normalității este, iată, înlocuit cu “teofania” unei experiențe unice și salvatoare.

Pentru că nu au trăit dictatura comunistă, pentru că nu au trăit adevărata comuniune și solidaritate a victimei care se ridică din robie la demnitatea fragilă a unei libertăți relative, dar reale, pentru toate acestea și din cauza unei teribile căptări propagandistice a realității și a normalității ei sunt astăzi mult mai fragili în fața noilor tehnologii psihosociale.

#Staiacasă este astfel mantra unei noi religii salvaționiste, aportul fiecăruia la salvarea în orb a celuilalt, aportul la îndepărtarea dramatică a apocalipsei virale, despre care nu știm nimic altceva decât ceea ce se propagă la televizor. Iar ceea ce se propagă este doar ideea morții colective și a unei pandemii globale și permanente. Suntem, astfel, permanent amenințați, salvaționist totuși, că totul va dura, posibil la infinit, astfel că starea de urgență va fi noua normalitate.

Covid-19 devine astfel “teofania” noii ordini mondiale, nu doar medicale, ci generale. Scientismul new age, progresist, religia experților și a tehnocraților, ideea salvării universale prin vaccinarea obligatorie universală, prin supravegherea universală, prin controlul biopolitic total, sunt mărcile noii Matrix. Sub imperiul indus al ” virusului ucigaș”, al ideii morții colective, “teofania” vidă a noii Matrix cucerește teren, concomitent cu necesara “aplatizare” a curbei sacrificiale evanghelice.

*

Cenzură în timp real pe Facebook

Fotografia de mai jos redă avertismentul patronilor și cenzorilor facebook emis chiar în timpul scrierii postării prin care urma să distribui interviul realizat de un post de radio dedicat chestiunilor medicale, din Franța, cu laureatul premiului Nobel pentru medicină în 2008, Luc Montagnier.

Teza profesorului Luc Montagnier este că “virusul ucigaș” este o creație de laborator în încercarea de a crea un vaccin anti HIV de către cercetătorii chinezi. Din această cauză, profesorul francez devenit oficial “dușman al poporului” este obiectul unei întregi campanii de discreditare și defăimare. Opinia lui nu este însă singulară, mai mulți cercetători au atras atenția cu privire la cercetările chinezilor pe coronaviruși.

Indiferent de consistența afirmațiilor acestuia, dreptul la opinie este imprescriptibil. Cenzura nu poate demonstra adevărul sau falsitatea unei opinii științifice, ea demonstrează doar mecanismul viciat al voinței de a impune un discurs unic. Este stupefiant cum toate opiniile diferite ale unor savanți sunt astăzi cenzurate, minimalizate, supuse unor algoritmi de micșorare a distribuției, iar, la televiziune, nici măcar nu sunt amintite, sunt doar invizible și inaudibile.

Din păcate, am ajuns să fim prizonierii unor rețele de socializare care practică o cenzură nici măcar mascată. Întreaga noastră comunicare este prizoniera unor rețele care modelează și controlează din ce în ce mai drastic comunicarea globală. Puterea pe care o dețin este fabuloasă, iar capacitatea lor de a se pune în serviciul statelor sau elitelor politice mondiale este infinită. Gândiți-vă, este ca și cum Poșta ți-ar atrage atenția că scrisoarea ta trebuie rescrisă. Sigur, facebook nu e chiar serviciu poștal, este o imensă gazetă de perete, privată, dar începe să fie din ce în ce mai mult controlată de circa de miliție din capul satului.

Desigur, ai întotdeauna alegerea de a părăsi rețeaua privată a patronilor și cenzorilor asociați, promotori tenace ai gândirii unice. Free choice!

Linkul articolului de la RFI care înfierează afirmațiile făcute de profesorul francez:
Le Monde: Covid 19, o modificare genetică artificială a virusului HIV? Ipoteza extrem de contestată a unui laureat Nobel

***

Ion Cristoiu:

Pandemia – un pretext sinistru de întoarcere la cenzura comunistă

(dupa min. 9.30)

***

Bogdan Tiberiu Iacob/ Inpolitics:

Siteurile inchise pentru ”fake news” – un moment periculos pentru democratia din Romania

”Fiecare autor să aibă libertatea de a-și spune propriile minciuni. Asta este libertatea presei.”
Afirmația curajoasă aparține unui mare nume al literaturii mondiale, de două ori laureat Pulitzer, scriitorul Norman Mailer. Spunem curajoasă pentru că cei mai puțin capabili să înțeleagă funcționarea democrației autentice ar putea-o privi cu rezerve. La fel cum o vor privi, poate, și cei care aplaudă azi ceea ce noi am numi una dintre cele mai nedemocratice decizii ale regimului Iohannis, anume închiderea unor siteuri de presă sub acuzația că ar difuza fake newsuri la vreme de pandemie.

Să o luăm metodic.

O primă bizarerie a campaniei de închidere a unor siteuri a fost absența, din cele două decrete prezidențiale, a mențiunii privind posibilitatea limitării libertății presei, unul dintre drepturile constituționale. Art.30 stipulează în clar că Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile, că Cenzura de orice fel este interzisă” ori că ”Nici o publicaţie nu poate fi suprimată”.

Pe lista celor opt libertăți constituționale care urmau să fie restrînse pe durata stării de urgență, conform decretului prezidențial, nu se află și cele prevăzute la art.30 din Constituție.

De ce? Foarte simplu, asta ar fi declanșat un scandal imens, pe bună dreptate, pentru că punerea pumnului în gura presei era foarte greu de corelat aprioric cu eficiența măsurilor anti-coronavirus. Ar fi fost limpede că se urmărește, de fapt, ALTCEVA și ar fi apărut, foarte probabil, reacții dure și la nivel european.

Așa că s-a recurs la o șmecherie murdară, balcanică: în locul restricționării fățișe a libertății presei, s-a băgat, într-un capitol separat, intitulat ”Măsuri de primă urgență cu aplicabilitate directă”, un articol, 91, care prevede că:

”În situația propagării unor informații false în mass-media și în mediul on-line cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire, instituțiile şi autoritățile publice întreprind măsurile necesare pentru a informa în mod corect şi obiectiv populația în acest context.

Furnizorii de servicii de găzduire şi furnizorii de conținut sunt obligați ca, la decizia motivată a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, să întrerupă imediat, cu informarea utilizatorilor, transmiterea într-o rețea de comunicații electronice ori stocarea conținutului, prin eliminarea acestuia la sursă, dacă prin conținutul respectiv se promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire”.

Capitolul sus-menționat face, în ansamblul lui, obiectul unei sesizări de neconstituționalitate a OUG 1/1999 privind starea de urgență din partea Avocatului Poporului, pentru că e vorba de o procedură profund nelegală, care permite președintelui să legifereze efectiv.

În plus, art.91, cum spuneam, nici măcar nu poate pretinde că derivă din măsurile de limitare a drepturilor omului stabilite de președinte.

O dublă încălcare a normelor statului de drept.

În urma acestei manevre, a început de ceva vreme închiderea anumitor siteuri de presă ori cenzurarea unor materiale, la propunerea așa-numitului Grup de comunicare strategică, despre care românii nu prea au habar nu au cine e și cu se ocupă exact.

De cele mai multe dintre aceste siteuri nici nu am auzit pînă la suspendare, pe vreo cîteva am intrat, en passant.

Nu mi-a plăcut ce am văzut acolo: teorii ieftine ale conspirației, bătut cîmpii la greu, informații nesusținute, exprimări neortodoxe șamd.

Atît doar că lumea nu se modelează – nu trebuie să o facă – după gusturile și preferințele mele.

Ori ale unui guvern sau președinte.

Există anumite derapaje ale presei (incitarea la violență, la discriminare, rasismul etc) care sunt sancționate de Constituție și de legi, pe bună dreptate.

Dincolo de ele nu trebuie să existe alte restricții, la cheremul unor oficialități care nici măcar nu acționează la vedere, vezi cazul celebru al Grupului de suport condus de Raed Arafat, care are componența secretizată.

Democrație e atunci cînd te bați pentru libertatea altuia de a spune chestii pe care nu le agreezi.

A suspenda o publicație, fie ea și cu ”pseudo” în față, pentru că scrie prostii e un abuz grav, cu atît mai mult cu cît nu se cunoaște vreo entitate supremă care să stabilească fără drept de apel ce e real și ce nu, ce e bun și ce e rău.

Publicul e unicul care trebuie lăsat să decidă ce îi place să citească și ce nu. Democrația garantează inclusiv dreptul de a spune/scrie minciuni ori prostii. Nu poți prevede legi care să garanteze că prostul nu se aruncă de pe bloc după ce vede filmul ”Superman”, cum s-a întîmplat.

Președintele SUA, Donald Trump, bunăoară, a spus public că dacă ingerezi dezinfectant scapi de coronavirus, drept urmare mulți americani s-au repezit să bea diverse soluții și s-au intoxicat.

După mintea regimului Iohannis, președintele SUA e difuzor de fake newsuri și ar trebui suspendat.

Pe 18 martie, după declararea stării de urgență, oficialitățile au închis un site pentru publicare unor așa-zise informații false cu privire la închiderea unor supermarketuri și cu privire la un plan secret al Guvernului de a aduce în țară români din străinătate.

Știm cu toții ce a urmat: misterioasa operațiune de trimitere în străinătate a unui număr imens de cetățeni, cu încălcarea prevederilor în vigoare, aducerea altora cu anumite curse speciale șamd.

E o graniță fină între scenarii conspiraționste și realitatea brutală.

De aici, solicitarea corectă – în spiritul actualelor norme – a deputatului Liviu Pleșoianu de suspendare a siteului prezidențial, care se încadrează lejer la difuzare de fake news.

De cînd a izbucnit epidemia am primit intoxicări la greu din gurile celor mai înalte figuri responsabile cu gestionarea situației. Ba ne trebuie măști, ba nu, ba spirtul dezinfectează, ba nu dezinfectează, ba izolăm bătrînii, ba nu îi izolăm, ba e o prostie starea de urgență, ba nu e, și exemplele pot continua mult și bine.

Dacă înalții oficiali pot dezinforma pe bandă rulantă fără să li se clintească un fir de păr, e firesc să aruncăm anatema pe unele publicații – nici măcar de largă audiență – al căror public e format, în general, din cititori oricum imuni la argumente raționale?

Teza că virusul a fost creat artificial și slobozit în lume cu oarece interese politico-economice nu e susținută pînă acum de dovezi, deci rămîne cu eticheta de conspiraționistă. Și dacă, ipotetic vorbind, într-o zi se va dovedi că așa a fost?

Libertatea de exprimare include și dreptul de a vehicula scenarii oricît de tîmpite. Și care la un moment dat pot părea ridicole și chiar periculoase; istoria a dovedit adesea, însă, că mari ”conspirații” s-au dovedit reale.

După mintea lui Iohannis & comp, ar trebui reduși la tăcere toți cei care cred că pămîntul e plat ori că există extratereștri, pentru că asemenea teorii pot panica populația (dacă ne invadează??).

În zilele lui decembrie 1989 ar fi fost o blasfemie să vorbești de altceva decît de o revoltă populară; în următorii 30 de ani ne-am cam lămurit cu toții cum au stat, de fapt, lucrurile.

Un stat care, fie și într-o situație complicată precum cea actuală ar fi pus la pămînt de cîteva zvonuri se cheamă că și-ar merita soarta.

În democrațiile autentice există o balanță naturală eficientă, pentru fiecare sursă de intoxicare se găsesc surse oneste, care prezintă lucrurile corect și liniștesc lucrurile. Iar dacă nu, se poate interveni și de la nivel oficial pentru a se lămuri publicul.

Foarte interesant, unul dintre siteurile închise aparține unui jurnalist sibian, Albin Marinescu, ale cărui poziții nu le apreciez mereu, dar care are meritul de a fi la originea dezvăluirilor despre casele președintelui. Un alt site închis, publicase cu vreo două zile mai înainte o caricatură cu Iohannis zugrăvit ca Hitler.

Se ridică firesc întrebarea: e vorba cu adevărat de măsuri de ”protejare” a cetățenilor, ori de ocazia președintelui de a se răfui cu niște adversari?

Și ce ar urma să se întîmple dacă după 15 mai se ridică starea de urgență?

Siteurile închise s-ar reactiva și ar continua fără probleme să scrie scenarii conspiraționiste, deși problema virusului va fi departe de a fi rezolvată?

Dacă ele sunt chiar atît de periculoase, să ne așteptăm ca guvernanții să găsească o metodă prin care cenzurarea presei să poată avea loc oricînd, în orice condiții?

La cum merg lucrurile, răspunsul ar putea fi pozitiv, din păcate.

Ieri, am difuzat în serial pe Facebook opiniile unor oameni celebri vizavi de libertatea presei.

Stîlpi ai libertății și ai democrației, ori mari criminali ai istoriei.

Să le grupăm și să le reproducem mai jos:

”Vai de națiunea a cărei literatură este cenzurată cu forța. Asta nu e doar încălcarea libertății presei, ci închistarea inimii unei națiuni, extirparea memoriei sale”. (Aleksandr Soljenițîn)

”Libertatea de exprimare și libertatea presei nu le-au fost date oamenilor pentru a se spune lucruri drăguțe și general acceptate, ci pentru a se spune lucrurile neplăcute, lucrurile noi și neașteptate, pentru a spune chiar lucrurile care fac rău”. (Samuel Gompers – fondatorul Federației Americane a Muncii)

”Libertatea noastră depinde de libertatea presei și ea nu poate fi limitată fără a fi pierdută”. (Thomas Jefferson)

„Să lupt împotriva cenzurii, oricare ar fi natura ei și oricare ar fi regimul sub care se află, este datoria mea de scriitor, la fel să fac apeluri la libertatea presei. Sunt un pasionat susținător al acestei libertăți și consider că, dacă vreun scriitor și-ar imagina că nu are nevoie de acea libertate, ar fi ca un pește care afirmă în public că nu are nevoie de apă.” (Mihail Bulgakov)

”Libertatea presei este un privilegiu prețios de care nicio țară nu se poate dispensa”. (Mahatma Gandhi)

”Libertatea presei, dacă asta mai înseamnă ceva, e libertatea de a critica și de a te opune!” (George Orwell)

Când, într-o societate liberă, presa este criticată pentru negativism, asta înseamnă mai mereu că a îndrăznit să pună la îndoială politicile partidului la putere. „Patriotismul”, a spus Samuel Johnson, „este ultimul refugiu al ticăloșilor”. Posibil să se fi referit la cei care îl folosesc pentru a combate opiniile care nu le convin(Rogert Ebert – laureat Pulitzer)

”O presă liberă poate fi, bineînțeles, bună sau rea, dar, cu siguranță, fără libertate, presa nu va fi niciodată altfel decât rea.” (Albert Camus)

”Trebuie să eliminăm toate ziarele. O revoluție nu poate fi realizată cu libertatea presei.” (Che Guevara)

”Peste tot în lume, oriunde există capitaliști, libertatea presei înseamnă libertatea de a cumpăra ziare, de a cumpăra condeieri, de a mitui, a cumpăra și a intoxica opinia publică în beneficiul burgheziei.” (Vladimir Ilici Lenin)

Când faci o revoluție, nu ai voie să bați pasul pe loc; trebuie să mergi ori înainte, ori înapoi. Cei care vorbesc acum despre „libertatea presei” merg înapoi și ne opresc din drumul nostru spre socialism.” (Vladimir Ilici Lenin)

[…]

Ce se poate lesne observa de aici?

Toți oamenii cu adevărat măreți ai istoriei au militat dintotdeaua pentru libertatea totală a presei.

Toți dictatorii odioși au avut opinii contrare: presa e un instrument anti-cetățenesc, care distruge, minte, înșală și care, la modul ideal, ar trebui eliminat cu totul, dacă se poate.

(Bogdan Tiberiu Iacob)

P.S.: Ironia sorții face ca azi, Facebook să mă înștiințeze că postarea de ieri despre viziunea ticăloasă a lui Hitler încalcă standardele comunității, ca atare voi suferi anumite interdicții timp de 30 de zile. Un preț pe care sunt bucuros să-l plătesc.

***

Mirel Palada

Atmosfera de acum începe să semene un pic cu cea din anii 80.

Plutește un aer de dictatură în aer.

Presa a început să fie cenzurată. Cenzura e direcționată politic. Sînt închise site-uri critice la adresa puterii, pe pretext de răspîndire de știri false. Cine hotărăște că sînt știri false? Cei care dețin puterea. Fix la fel cum, pe vremuri, Europa Liberă era interzisă de comuniști.

Mai mult de-atît, este o discrepanță din ce în ce mai mare între realitate și ce se rostește solemn pe gură în mod oficial. Propaganda capătă dimensiuni triste, ca pe vremuri, cu producția de porumb la hectar. Cît trebuie să raportăm? Cît e nevoie, tovarășe comandant suprem.

Oamenii simt că nu e bine. Oamenii simt că e o diferență flagrantă între ce este și ce se spune. În anii 80, România din vorbe mai avea un pic și depășea Elveția la nivelul de trai. Realitatea era că rafturile magazinelor erau goale.

Românii se uitau, comparau, dădeau neputincioși din umeri și băgau capul în pămînt. Fără să protesteze, pentru că românii nu protestează. Rezistența la ei este tăcută, umilă. Ei se fac că ne conduc. Noi ne facem că-i ascultăm și că-i credem. Ce e în mintea noastră, altă mîncare de pește. Ei ne asupresc. Noi ne p[…] pe ei. Dar doar în gînd.

La fel și acuma. Presiunea autoritariană este din ce în ce mai explicită. Nici măcar nu se mai ascund. A început să le placă. Și au început să-și dea seama că lumea nu opune rezistență. Deci, ca în anii 80. Azi o restricție. Mîine un abuz. Poimîine, și răspoimîine, și răspoimîine, o minciună gogonată, spusă cu față solemnă, de milițian mulțumit de el însuși și de minciunile lui solemne.

Ei se laudă că sîntem miezul Uniunii Europene. Lumea vede că sîntem niște slugi pe care stăpînii noștri Germania și Austria le cară cu bouvagonul și îi tratează ca pe niște vite. Nu contează. Important e discursul oficial.

Ei se laudă că sînt cei mai democrați și mai legali. Dar abuzurile sînt la ordinea zilei. Au ajuns să aibă asemenea tupeu încît să declare explicit: Parlamentul nu există. Da, cum să nu. Ca pe vremuri, Marea Adunare Națională.

Ei se laudă că țin totul sub control și că e bine. De fapt, singura ramură fruntașă în producția agricolă de țepe este cea privind numărul de amenzi. De departe cel mai mare pe cap de cetățean furajat din toată lumea asta. Atîta știu. Să fie milițieni. Atîta pot. Solemni și butucănoși și lipsiți de cel mai elementar bun simț la adresa omului obișnuit.

Bătrînii? Niște poveri. Îi băgăm la izoletă, la spitalul de carton, construit de brațul economic al stăpînilor noștri, multinaționalele. Propagandă de cea mai joasă speță. Dar care funcționează. Uite ce pereți de carton frumoși. Uite, le-am pus și geamuri false.

Ăștia sîntem. Ne place. Beți încet, că-i rece. Mîine să nu uitați să aduceți și funie și săpun de-acasă, că avem o treabă cu voi.

***

Mircea Badea:

Odata cu pericolul carcalacului (pe care eu il consider un virus real cu consecinte reale grave) guvernele isi aroga dreptul de a decide care opinii sunt valide si care nu. Si, pe cale de consecinta, sa inchida canalelele de comunicare neconvenabile. Nu in urma unor decizii ale justitiei ci in urma deciziei discretionare la nivel de functionari guvenamentali.

Asa cum s-au inchis site-uri care contestau adevarul oficial cu privire la virus pentru ca “fake news”, la fel poate fi interzisa si credinta religioasa pana la urma. Cum demonstrezi ca Moise a despicat marile? Daca e fake news?

Sigur, pe melteni ii doare in […] de asta. Romania e singura tara din lume unde te interneaza la spital cu forta daca esti infectat.

Legaturi:

PSIHOLOGIA PANDEMIEI. Profesorul MIRCEA MICLEA despre “NOUA RELIGIE A SIGURANȚEI” în contextul combaterii coronavirusului. “Să ne uităm și în alte părți, SĂ INTEGRĂM PERSPECTIVELE, informațiile. Prin GÂNDIRE CRITICĂ și integrare ne vom apropia mai mult de adevăr și, cum zice Cartea, ADEVĂRUL NE VA FACE LIBERI!”

MARELE CONSPIRATOR si DISCIPLINAREA LA SCARA PLANETARA/ “Injecteaza FRICA si STAPANESTE!” sau drumul inapoi de la Huxley la ORWELL/ Apocalipsa LIVE, omul complet VIRTUALIZAT si auto-decapitarea lumii/ COVID-19: BOMBA care distruge civilizatia. VIRUSUL TOTALITARISMULUI si MIZA REALA A ”RAZBOIULUI LINGURITEI” “Zilele cand Cipul va deveni obligatoriu nu sunt departe. Mai aproape este insa vacccinarea obligatorie”

Războiul contra COVID-19 induce un CLIMAT al FRICII și DELAȚIUNII/ Cum e sărbătorit Paștele în Grecia: DRONE, ELICOPTERE, ZECI DE MII DE POLIȚIȘTI/ Andrei Caramitru își continuă JIHADUL anti-ortodox/ Pentru ministrul sănătății, SUNTEM TOȚI SUSPECȚI/ Tirania interdicțiilor absurde/ Falcă propune IDENTITATE DIGITALĂ UNICĂ

DE CE AU MURIT ATÂT DE MULȚI pacienți cu CORONAVIRUS în ITALIA?/ OPINII CRITICE ale unor experți medicali față de MĂSURILE EXTREME împotriva COVID-19. „Toate aceste măsuri conduc la AUTODISTRUGERE și sinucidere colectivă”

CORONAPOCALIPSA, denunțată de alți experți dizidenți/ Studiu important în THE LANCET despre estimările privind severitatea COVID-19/ Jurnalist italian: virusul, folosit pentru dobândirea PUTERII TOTALITARE?

#RAȚIUNE-NU-ISTERIE. Administrația Trump renunță la MODELUL PREDICTIV susținut de BILL GATES în combaterea pandemiei/ Studiu israelian care pune la îndoială eficiența DISTANȚĂRII SOCIALE extreme/ De ce este umflată RATA MORTALITĂȚII?/ Cum DEMONTEAZĂ alți savanți GERMANI teoriile oficiale despre COVID?

OMS NU VREA “RELAXAREA RESTRICȚIILOR prea devreme”, ci „NOUA NORMALITATE” până la vaccin/ Profesor de la OXFORD despre situația din Marea Britanie: RESTRICȚIILE SUNT NE-NECESARE ȘI DĂUNĂTOARE/ Critica modelelor matematice pe care se bazează „lockdown”-ul/ “Cum sunteți manipulați” – IONUȚ APAHIDEANU: ce sunt „ASIMPTOMATICII” și cum numărăm infectații?/ „HIDRA INTERESELOR” ajunge până la vârf/ DEZBATEREA RAȚIONALĂ: prima victimă a coronavirusului…

Un expert al OMS vrea ÎNDEPĂRTAREA DIN FAMILII a celor infectați cu coronavirus și IZOLAREA lor SOCIALĂ. Jurnalistul TUCKER CARLSON critică măsurile NERAȚIONALE de ÎNCHIDERE a activităților profesionale din SUA (Video): “Este timpul să începeți să aveți grijă de întreaga populație. Și oamenii sănătoși suferă rău”

RAȚIUNE, NU ISTERIE. Dr. Vasile Astărăstoae despre “CALARETII APOCALIPSEI” epidemiologice si DEZVRAJIREA NUMERELOR GENERATOARE DE PSIHOZA si de reactii distructive. CU MASCA SAU FARA MASCA? “Utilizarea corectă a măștii în public corelat cu o igienă strictă sunt mult mai eficiente decât carantina sau izolarea personală”

Filosoful italian Giorgio AGAMBEN despre CONTAGIUNE și NORMALIZAREA STĂRII DE URGENȚĂ


Categorii

Articolele saptamanii, Era Big Brother, Ninel Ganea, Noile totalitarisme, dictatura si reeducare, Pandemia de coronavirus/ COVID-19, Stat politienesc

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

38 Commentarii la “OPINII #In-numele-Libertatii. CENZURA COVID, semnele intoarcerii in forta a POLITIEI GANDIRII, a TURNATORIEI GENERALIZATE si a jinduirii dupa “tatuci” salvatori. ASASINAREA DEZBATERII PUBLICE si linsajul vocilor alternative. GENERATIA “MARELUI INCHIZITOR”, pentru care LIBERTATEA celuilalt este un AFRONT/ “Cine hotaraste ca sunt STIRI FALSE? Cei care detin PUTEREA. Fix la fel cum, pe vremuri, Europa Libera era interzisa de comunisti”

 1. Ei se grăbesc, dar Dumnezeu la va zădărnici planurile. Trebuie doar sa ne întoarcem cu fața la Dumnezeu! Mai e până la antihrist. Cât pare de neverosimil, nu vor reuși mare lucru acum. Se pare că următorul val nu că fi tot coronavirus, va fi ceva mai râu, tot mutant…… ce se va transmite de la animale la om. Și pe urmă un cutremur de pământ, care va afecta mai multe țări, nu doar Romania….. și criza economica…. și seceta….și….și… Multi păcătoși vor muri! Da exact așa, multi păcătoși vor muri! Mai împinge Dumnezeu vremurile înainte! Ne mai da timp!

 2. Pingback: NELINIȘTI LEGITIME: Asimptomaticii, spitalele-hale de carton, #vinroboții și soluția bizară a izolării forțate și prelungite în locuri care amintesc de un spațiu penitenciar. DISTOPIA DE LÂNGA NOI sau cum ar putea COVID-19 să devină un verita
 3. Vad din ce in ce mai multi oameni care nu mai cred in mega-manipularea covid19. Isi pun intrebari, comenteaza nefavorabil masurile guvernului, sunt iritati. Contesta purtarea mastilor, a manusilor, a distantarii hilare din mijloacele de transport, hipermarketuri, etc. Masurile aberante nici macar nu sunt unitare, de la un judet la altul, de la un oras la altul, iar continutul multora nici nu se regaseste in ordonantele militare despre care multi care se pricep spun ca sunt ilegale. Este o alunecare spre mlastina adanca a bunului plac al dictatorilor de la conducerea lumii, spre o satrapie putin mai soft, dar tot cu multe victime nevinovate si multi morti inainte de vreme.

 4. Sateliții lui Elon nu vor avea doar transpondere radio pt internet ci si sisteme de geolocatie si camere de înaltă definiție cu care vor urmari tot. Se închide latul din ce în ce mai tare. Lucrurile se mișcă prea repede. Peste câțiva ani dictatura mondiala va fi la ea acasa…

 5. Multumesc frate eucred… Chiar asteptam un cuvant de la tine, in fiecare zi cautam vreo frantura de la tine, caci stiu ca si tu le-ai primit in dar de la om cu Duhul lui Dumnezeu… Din pacate pentru mine, sunt inca prinsa departe de casa… poate se indura Dumnezeu!

  Dupa cum merg lucrurile …. stiu sigur, prin prisma profesiei mele ca va urma o criza economica dezastruoasa – cum nu s-a mai vazut!

  Anul trecut am avut o intalnire cu mai multi bancheri… inca de pe atunci se preconiza o criza economica de proportii (si fara covid) … pur si simplu se observa dupa mersul economiei mondiale ca va veni in curand o criza… Unul din bancheri imi spusese inca de atunci ca … daca in 2008 a fost o criza suportata mai usor de populatie…a fost pentru ca atunci bancile au fost indatorate si nu a lovit direct in oameni… De data asta insa, zicea el, oamenii- indivizii sunt indatorati… de aceea criza va fi muuuult mai puternica…Acum estimati si voi, cumulata cu criza covid… dezastruuuuu si foamete! Dar aici toti parca traiesc intr-un vis.

  Aparent, pare ca in Europa se iau masuri mai bune ca in Ro, insa parerea mea este ca ele sunt menite sa indatoreze firmele si mai mult…si sa pastreze populatia calma… pentru ca pacea ceea care ne-o vindeau astia ca exemplu, inter-rasiala, inter-confesionala, intre- natiuni, era o pace firava care se tinea cu foarte multi bani! Daca bani nu-s, puteti doar sa va imaginati, ce razboaie se vor isca!

  Seceta, va zic… e ca in 1946-47, deja unii agricultori au rasturnat primul grau semanat -pentru ca s-a uscat, se roaga saracii sa se faca macar putin, cat sa le ajusta de semanat la anul, caci anul acesta recolta mai ca nu va fi!

  Daca in iarna urmeaza un al doilea val de boala, in primavara va fi foamete… si revolte sociale. Vin timpuri, cum generatia noastra nu a trait… adevarat spunea cineva, ca de greutati vor muri tineri in bratele batranilor, caci nu le vor putea duce!

  Doamne ajuta-ne si scapa-ne, ca mari incercari ne mai asteapta!

 6. Aceasta bascalie de credinta noastra au voie sa faca … experiment Pitești …….urmeaza necuratiile pe post de Sfânta împărtășanie https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2591795077744136&set=a.1606486679608319&type=3&theater

 7. Cenzura securistilor, globalistilor si neomarxistilor din Colonia Romanica functioneaza mai abitir decat in anii’50! Astia ne pun botnitza nu doar fizic, ci si la libera exprimare! Cica, ne-am fi castigat dreptul de a gandi si a vorbi liber in decembrie ’89! Hahaha!

 8. @Alexa
  Un părinte, acum vreo 3 ani, îmi spunea că , daca oamenii ar face pocăință și s ar întoarce la Dumnezeu, s ar putea amâna venirea antihristului la nesfârșit. Atunci eram foarte contrariat și nu înțelegeam acest lucru. Îmi ziceam că, dacă unii zic că s a născut, e clar că, atunci când va face 30 de ani, va începe împărăția lui. Dar nu e așa! Aceasta e lumea lui Dumnezeu și la El orice e cu putință. Antihrist e om, se pot naște multi antihristi in care sa intre lucifer, cu acordul lor. Poate să l pregătească, dar sa nu le îngăduie Dumnezeu să l urce pe tron. Asta mi a zis o un pustnic! Unii spuneau că s ar fi născut în 1992, așa cum Sfântului Calinic de la Cernica i s a arătat că acela va fi anul in care se va sfârși lumea ( începutul sfârșitului). Și bine ziceau, căci chiar așa a fost ( mă rog… trebuie multă rugăciune și poacainta căci n am trecut… dar vom trece). Și o dovadă in acest sens e și agenda 21 a ONU.
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Agenda_21
  “The “21” in Agenda 21 refers to the original target year of 2021 where they were hoping to achieve their development goals by then. It has been affirmed and had a few modifications at subsequent UN conferences. Since it found 2021 was an overly optimistic date, its new timeline is targeting 2030″
  Așa cum se observa planurile lor, care în profunzime, de fapt, erau de instaurare a unui guvern mondial, s a amânat. Din 2021 până în 2030. Deci, dacă n 1992 s a născut unul din antihristi, iar în 2021 ar fi avut guvernul mondial , in 2022, la 30 de ani, l ar fi numit conducător al ONU, adică al planetei. Din acest motiv se grăbeau cu războiul prin 2012, 2013 pe când pr. Elpidie ne avertiza și ne spunea că s au rugat sa mai amâne Dumnezeu vremurile. Și le a amânat…și asta pentru rugăciunile și pocăință unor oameni. Din păcate, pe vremea aceea, nu prea făceam parte dintre ei! Așa și acum! Faptul că acest părinte a spus că vor muri cei păcătoși, căci așa a a exprimat, arata dorința lui Dumnezeu de a curata pământul de buruieni și neghina. Intr o lume în care păcatul dispare în parte, prin moarta a multor păcătoși și întoarcerea la credința a altora, antihristul nu mai poate veni. Păcatele noastre grăbesc sau amâna venirea lui. Antihristul nu are o data fixă de venire. Noi o hotărâm! Așa că să avem nădejdie, pocăință și rugăciune multa! Neîncetată! Operația o vom face cu anestezie, așa cum a zis pr. Neofit in varianta cea mai soft, DAR o vom face!!!! Când începuse nebunia asta cu coronavirusul, și mie, un părinte, îmi spusese sa mă pregătesc in toamna să părăsesc localitatea unde stau și să mă retrag Intr o zonă rurală mai liniștită! La vreo două săptămâni, același părinte, mi a zis că lucrurile vor fi mult mai ușoare ( decât se crezuse inițial) și că pot rămâne, chiar când începe valul al doi lea ( molima și criza economica) acolo unde locuiesc. In mod sigur retragerea va trebui sa o fac la un moment dat, dar faptul că în valul doi pot ramane arata mila și purtarea lui Dumnezeu și a Maicii Sale fata de noi. Dumnezeu le va strica planurile și le va întoarce acțiunile împotriva lor. Sa facem răbdare și pocăință căci acum, mai mult că niciodată, e nevoie de fiecare dintre noi in prima linie a frontului de rugăciune! Numai așa vom reuși!

 9. @eucred
  Întrutotul de acord cu tine frate drag !!! Acesta este un răspuns luminat și înțelept. Mai trebuie să facem și pocăință adevărată, sinceră cu mare durere și părere de rău pentru păcatele cu care l-am mâhnit pe Multmilostivul Dumnezeu și pe Măicuța Domnului și pe toți Sfinții, pentru ca Bunul Dumnezeu, prin Duhul Sfânt să ne dea puterea de a ne împotrivi păcatului cu toată tăria !!!
  Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

 10. @eucred
  Alti părinţi au spus că în 99 a apărut o dată cu eclipsa (păr. Proclu, păr. Iustin). Altul mi-a zis că la sinod – la care a şi fost prezent – avea 17-18ani, ceea ce corespunde cu anul 99. Poate in 92 s-o fi născut proorocul mincinos, înainte-răgătorul, care îl va promova şi care s-ar putea să-i fie şi rudă. Dar cu mila Domnului… poate sabia Sf. Mercurie, care a apărut şi în vremea Sf. Vasile, scăpând creştinii de prigonitorul Iulian, poate şi acum să acţioneze. E posibil să piară chiar de covi…

 11. @ Ana
  Pai tocmai asta am vrut sa scot in evidenta. Și anume cum, în funcție de pocăință oamenilor, Dumnezeu amâna venirea lui. Inițial a fost 1992. Atunci s a și făcut acesta previziune a ONU cu agenda 21 având că target anul 2021. După care, văzând că nu le iese planurile, au devansat data în 2030. Sunt părinți duhovnicești care au spus că antihristul s a născut în 1992. Iar în logica lucrurilor pe care l am spus, atunci da, antihristul ( pot fi o grămadă de antihristi, cum de altfel și sunt) s a născut în 1999. (Iarăși) Și eu știu acest lucru și l am auzit de la multi părinți duhovnicești. Acel părinte care mi a spus că noi, prin pocăință noastră și viața bine plăcută lui Dumnezeu, putem amâna la nesfârșit venirea antihristului, mi a zis că s a născut în 1999 și că la sinodul din Creta a fost prezent având 17 ani. Și tot el, acum vreo 6 luni îmi spunea că Dumnezeu poate amâna războiul și 20 de ani. Deci, concluzia e că noi, și numai noi, hotărâm când va fi înscăunat antihrist. Dumnezeu, pentru cea mai mică pocăință făcută de cineva, va mai amâna un pic. Iar toate care vor veni, inclusiv războiul, le îngăduie Dumnezeu tocmai pentru că oamenii să facă pocăință, și așa, să amânăm venirea lui antihrist. Cu nădejdie și multă rugăciune! Din ce vad și mi se spune Dumnezeu ne mai vrea o vreme pe aici!

 12. Am si eu o nelamurire: din mai multe surse, am aflat ca in zona Agapia – Sihla- Sihastria au fost văzuți militari români si americani…inclusiv tancuri, mascate cu crengi. Au fost văzuți si întâlniți de maici dar mai ales, de padurari. A mai auzit cineva asa ceva? Asta ce sa mai fie? De ce in muntii Neamtului? Doamne miluieste!

 13. @ Ileana2:

  Hoax.

 14. @eucred:

  Nu prea am cum sa fiu de acord cu tot ce spui, dar nu cred ca e momentul de polemici pe teme apocaliptice acum. Dupa gandul meu, se amesteca foarte mult interpretari si dorinte/proiectii omenesti, dar si, probabil, anumite modalitati pedagogice de incurajare a celor slabi, pentru a putea trece prin aceste vremuri cu oarece nadejde. Fiindca nadejdea este si va fi cel mai greu incercata. Din punctul meu de vedere, supravietuirea fizica la nesfarsit nu e un scop in sine, dupa cum si prelungirea duratei de expirare a unei lumi deja nu doar stricate, ci care duhneste a iad nu este ceva de dorit. Una dintre mizele dracilor impielitati este sa puna mana pe sufletele si pe trupurile copiilor nostri, iar pentru asta orice timp in plus va lucra in favoarea lor. Fereasca Dumnezeu! Moartea este oricand preferabila acestei nenorociri si cu totii nadajduim nu ca Dumnezeu va mai prelungi, ci ca VA SCURTA vremurile, dupa cum este scris. Pe de alta parte, PACATOSI suntem toti, deci nu stiu care dintre noi se simte cumva la adapost. Ar fi o mare inselare sa credem altfel! Insa intr-o calamitate colectiva ingaduita de Dumnezeu mor si cei buni, si cei rai – asa a fost dintotdeauna. Revedeti Luca 13: https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=48&cap=13

 15. Uluitor !!! Vremea năimiților , cozilor de topor a apus ? Sau sau reprofilat in vremea șmecherilor cum i denumește Steinhardt pe ultima treapta a neoamenii ?
  Politicieni ca vitele.. . Test ?

  https://m.mediafax.ro/politic/un-proiect-de-lege-pentru-autonomia-tinutului-secuiesc-a-fost-adoptat-tacit-de-deputati-ce-prevede-acesta-19104682

 16. @Ileana2
  Am văzut și eu aceste informații pe net, mai ales pe site-urile nepomenitorilor ierarhilor (de după Sinodul din Creta) în care se spunea că probabil aceștia (soldații americani) folosesc drone pentru ,,vânarea pustnicilor (în zonă pe vremuri existau mulți pustnici). De aceea, fiindcă informația provenea din asemenea surse am rămas puțin circumspect. Oricum pustnicii sunt în primejdie și datorită tăierilor ilegale de arbori. Bunul Dumnezeu să-i aibă în paza Sa și să-i ferească de toate răutățile semenilor lor, făcute cu voie sau fără de voie. Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

 17. @ admin
  Toti suntem pacatosi, dar si pacatele sunt pe categorii. Sunt pacate intre pacate! Cam asta era ideea de baza!
  Cu rabdare, cu nadejdie, vom trai si vom vedea!

 18. @ Romil:

  Un parinte apropiat noua si cu legaturi foarte stranse la manastirile din Neamt s-a interesat acolo si a infirmat categoric zvonurile.

 19. 1. Şi erau de faţă în acel timp unii care-I vesteau despre galileienii al căror sânge Pilat l-a amestecat cu jertfele lor.
  2. Şi El, răspunzând, le-a zis: Credeţi, oare, că aceşti galileieni au fost ei mai păcătoşi decât toţi galileienii, fiindcă au suferit aceasta?
  3. Nu! zic vouă; dar dacă nu vă veţi pocăi, toţi veţi pieri la fel.
  4. Sau acei optsprezece inşi, peste care s-a surpat turnul în Siloam şi i-a ucis, gândiţi, oare, că ei au fost mai păcătoşi decât toţi oamenii care locuiau în Ierusalim?
  5. Nu! zic vouă; dar de nu vă veţi pocăi, toţi veţi pieri la fel.

 20. “Dorinta de a trai pana la venirea antihristului este una gresita. Atunci vor fi dureri atat de mari, incat se spune ca cel drept abia se va mantui. Iar a cauta si a dori suferinte este un lucru primejdios si gresit. Aceasta se intampla din pricina mandriei si a nesocotintei.” Citez din link ul de mai sus!
  Pai tocmai de-asta trag nădejdie că mai lungește Dumnezeu vremea! Cred că acum am fost pe deplin înțeles! Că altfel ne rămân doar două opțiuni ca să nu le prindem: sau ne ia Dumnezeu înainte de împărăția lui antihrist sau ……….
  Așa că nadejdia mea, pentru viața asta lumească, nu are numai năzuințe și proiectii lumesti, mă gandesc! Și când mă gândesc că Dumnezeu va amâna împărăția lui antihrist, așa cum mai zic și ceva părinți duhovnicești, mă gândesc că totuși or sa fie vremuri bune, atât lumesti, dar mai ales duhovnicești. Că doar nu e Dumnezeu vreun sadic și lasă pe antihrist sa domnească 30 de ani. 7 ani și nu sa ar mantui tot omul. 3.5 e de ajuns!

 21. @admin, nr.21
  Slavă Domnului că nu este nimic care să perturbe liniștea Sfintelor Mănăstiri !!! Avem nevoie de liniște și de pace acum, când această apăsătoare stare de urgență, a umbrit perioada Postului Mare și a Sărbătorii Învierii Domnului, să știm că măcar în Sfintele Mănăstiri Sfintele Slujbe se pot ține în rânduială. Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

 22. Pe lîngă Guvernul României, sînt implicate în cenzură și facebook, youtube (mi s-au șters de pe youtube filmări, inclusiv una despre care ați scris și voi, cu prof. Sucharit Bhakdi). Google are grijă să elimine din rezultatele căutărilor saiturile incorecte din punct de vedere coronavirus – chestie foarte eficace fiindcă mulți ziariști cînd vor să se documenteze dau căutare pe google. E bine să ne amintim că mai există și alte motoare de căutare.
  Dar ideea de cenzurare a informației în caz de pandemie a fost pusă la cale din octombrie 2019. Am explicat asta în articolul „Cenzura în vremea coronavirusului” https://mariusmioc.wordpress.com/2020/04/25/cenzura-in-vremea-coronavirusului/

 23. Eu zic sa nu va faceti griji pt pustnici ca Dumnezeu daca vrea îi face nevazuti. Au ei caile lor de a sta departe de defrisari si de orice soldati. Dumnezeu le deschide caile de nu-i gaseste nimeni. Iar daca cineva e descoperit e tot sin voia lui Dumnezeu.

 24. Admin, #16 – SUBSCRIU!…..

 25. si totusi…
  ce ziceti despre asta?

  https://flux24.ro/armata-romana-cumpara-in-conditii-de-extrema-urgenta-obuze-invocand-posibilitatea-aparitiei-unor-evenimente-imprevizibile-externe-la-granitele-de-nord-si-est-ale-romaniei/

  in orice caz, eu nu am spus ca au ceva cu pustnicii din Neamt. Insa acolo chiar se petrec niste lucruri super camuflate. Daca nu as cunoaste personal persoanele care mi-au spus, nu as mentiona.
  Domnul si Maica Domnului sa ne ocroteasca de tot raul!

 26. @ ileana2:

  Eu cred ca sunt diversiunile securistice pentru a justifica achizitiile de armament american, la ordinul Jupanilor de peste ocean. Desigur, trebuie sa avem mereu un inamic, o amenintare militara iminenta… Se zice ca se pune la cale mutarea bazei turcesti de la Icirlik aici. In orice caz, deja avem baze americane si aici se fac pregatiri ale trupelor, dar dati-mi voie sa nu cred in marota pregatirilor de razboi cu rusii.

 27. @eucred:

  https://www.youtube.com/playlist?list=PLqN3F4DDz-17OQjs_A9CpCqwvQO90rlkY

  In acest documentar, relativ nou, se fac diverse dezvaluiri, unele socante despre multe personaje din oculta globala. Greseala facuta e ca ei prevad o noua era de pace si fratietate, adusa de un mare conducator. O alta greseala e ca fac unele asocieri destul de superficiale in documentar, din care isi iau certitudini.

  Documentarul se leaga de miscarea Q si aduce in discutie anul 1999 ca punct de start in investigatiile facute. Ei s-au lansat in 28 octombrie 2017. Ce o fi insemnand aceste date nu mai stiu…

 28. Nu mai puneti botul la totate ineptiile si manipularile gen Ciolacu( om al securitatii) sau Cristoiu, alta carpa a sistemului ( caci altfel nici nu avea cum sa faca jurnalism intr o tara eminamente securista.
  Ciolacu, daca ar fi de buna credinta, ar putea spune clar ca ei nu vor mai vota prelungirea starii de urgenta, caci au majoritate, impreuna cu Tariceanu ( care , cel putin pana acum, si -a exprimat si el acesta intentia)
  Dar nu vor! E praf in ochi. Sunt doua mari gasti, in mica noastra tarisoara care vor acelasi lucru: puterea absoluta, bani, si sa ne distruga, sa ne faca sclavi – la propriu.
  Acest lucru e valabil si la nivel global. si coordonarea aceasta, fara precedent, cu corona vaxul, arata ca, atunci cand e vorba sa ne asupreasca, si sa si aduca la indeplinire agenda lor globalista, isi dau mana.
  Sansa noastra, in speranta caa mai avem o sansa, este numai si numai Dumnezeu si Maica Domnului!
  In mila Lui fata de noi, ar putea, la un moment dat, sa faca aceste doua mari clanuri mondiale ( cu ramnificatie in fiecare tara de pe accest pamant) sa se certe intre ele. Dar rau. Caci ei s-au inteles sa ne asupreascca, dar nu s au inteles cum sa imparta osul! Aici e cheia! Asa ca, in masura in care Dumnezeu, si eu nadajduiesc ca asa va fi, nu i va lasa sa se inteleaga, atunci, inevitabil va urma al trei lea razboi mondial! Si va urma! Iar , Dumnezeu, poate, caci daia e Dumnezeu, sa faca sa se distruga intre ei, acordandu-ne si noua ceva anisori pana ce se vor replia, adica isi vor da mainile si vor instituii un guvern mondial si un presedinte al acestuia in persoana antihristului.
  Si ce se intampla acum, cu acest corona vaxul, este tot o incercare de a institui un guvern mondial fara razboi,. Ca sa vezi tupe!!!
  Dar nu o sa ingaduie Dumnezeu!
  N am cuvinte cand vad cata minciuna si manipulare, fara rusine, fara perdea, de parca ar fi dumnezei!
  Dar vor plati scump, un pret pe care, acuma, nu l inteleg!
  Dumnezeu sa i miluiasca pe toti!

 29. eu cred
  Bine omule . Nu mai pun botul .
  Sa fim sănătoși .

 30. @Petru
  Amin!

 31. @Petru
  Te rog sa mă ierți daca am folosit anumite cuvinte nepotrivite!

 32. Pingback: Jurnalistul Tucker Carlson despre CENZURAREA opiniilor unor medici critici față de măsurile de izolare socială: „MASSMEDIA NU MAI PUNE SUB SEMNUL ÎNTREBĂRII PUTEREA, CI CONSPIRĂ CU EA”. Cum începe SUA să semene tot mai mult cu China (Video)
 33. Pingback: CONTROALE SUB ACOPERIRE făcute de polițiști în civil și TURNĂTORIE pe WHATSAPP. Guvernul (anti)liberal sfidează Avocatul Poporului și ordinea constituțională instituind un veritabil STAT POLIȚIENESC/ „Lumea se transformă într-un experiment
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare