S-a hotarat: DE FLORII si de PASTI, credinciosii raman arestati in case/ IN STAREA DE URGENTA ESTE INTERZIS A MAI SPERA? IPS Teodosie al Tomisului inca se roaga pentru o minune (VIDEO), iar “teologii ordonantelor militare” insulta inteligenta credinciosilor si smintesc cugetele slabe. Doua extreme: “DUHOVNICIA CORONAVIRUSATA” a obedientei zeloase vs. LIPSA DE INTELEPCIUNE A UNOR EVENTUALE FRONDE CRESTINE
DC News:
BOR a DECIS. Bănescu ANUNȚĂ cum se vor oficia slujbele de Paști
Slujbele din această perioadă, inclusiv cele de Florii şi de Înviere, vor fi săvârşite în biserici, fără credincioşi, la miezul nopţii urmând să aprindem lumânarea de la candela din casă, să cântăm ‘Hristos a înviat’ şi să ne rugăm ca El să reaprindă în noi lumina credinţei şi speranţei, a afirmat purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu.
‘În condiţiile aspre ale actualelor reglementări valabile în starea de urgenţă, slujbele din această perioadă, inclusiv slujba de Florii şi cea a Învierii, vor fi săvârşite în biserici, din nefericire, fără credincioşi. Aceştia le pot urmări/asculta (pe cele de la Catedrala Patriarhală) în primul rând prin intermediul Televiziunii şi Radioului Patriarhiei Române, Trinitas, sau online prin intermediul canalelor mediatice ale eparhiilor şi parohiilor.
‘Această perioadă nu este una care să poată suplini cu adevărat reala participare’
Fireşte că această modalitate de ‘participare’ virtuală la slujbe, mai ales într-o perioadă atât de densă spiritual cum este cea prepascală, nu este una care să poată suplini cu adevărat reala participare, dar în contextul trist şi nefiresc prin care trecem acum împreună este o posibilitate de a rămâne sufleteşte aproape de viaţa liturgică a Bisericii’, a declarat Vasile Bănescu pentru Agerpres.
Fiecare eparhie din Patriarhia Română a oferit şi oferă preoţilor şi credincioşilor îndrumările necesare cu privire la desfăşurarea vieţii liturgice din această perioadă. Aceste îndrumări sunt publice şi transmise oficial atât de Patriarhie, cât şi de fiecare eparhie în parte.
‘Slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti va fi transmisă în direct, la nivel naţional, de Trinitas TV şi Radio Trinitas. Participarea noastră sufletească, rugăciunea comună din timpul slujbei de Înviere, inclusiv cântarea ‘Hristos a înviat’ care va răsuna în case sau pe balcoane, ne vor reuni în aceeaşi comunitate de credinţă, speranţă şi dragoste, care este Biserica. Aceste virtuţi cardinale care compun şi verticalizează viaţa creştină nu vor intra niciodată în carantină’, a spus purtătorul de cuvânt al BOR.
‘Hristos a Înviat!’
El consideră că, ‘deşi vom fi constrânşi să rămânem în case în noaptea de Paşti, vom reuşi să ne împărtăşim cu bucuria adânc întremătoare a Învierii lui Hristos, pregătindu-ne poate mai riguros sufleteşte în răgazul şi liniştea acestui timp al recluziunii şi reflexivităţii prin lectura Evangheliilor care descriu documentar Pătimirile Mântuitorului şi Învierea Sa din morţi’.
‘La miezul nopţii, cei mai mulţi dintre noi vom aprinde lumânarea de la candela din casă, vom cânta ‘Hristos a înviat’ şi ne vom ruga ca El să reaprindă în noi lumina credinţei şi speranţei uneori pâlpâietoare. Ne vom ruga pentru încetarea grabnică a acestei grele încercări care ne afectează pe toţi, ne vom ruga pentru sănătatea şi ocrotirea celor dragi, dar şi pentru cei ce îi ajută pe bolnavi, pe bătrâni şi pe sărmani. Cu gândul la Cel care prin Învierea Sa ne-a oferit tuturor ‘Calea, Adevărul şi Viaţa’ pline de Sens mântuitor’,a mai afirmat Vasile Bănescu.
***
Stiri pe surse:
DECIZIE Paștile vor fi distribuite acasă credincioșilor, într-o pungă sigilată
Arhiepiscopia Clujului a anunțat că Paștile vor fi distribuite acasă credincioșilor de către voluntari, sub formă de prescuri mici sau pâinișoare, ambalate direct de brutării, care se vor așeza alături de un pahar etanș sau sticluță cu vin într-o pungă de plastic, care va fi sigilată.
Potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului transmis, luni, pachetul cu sfintele Paști va fi lăsat la ușa casei credincioșilor, minimizând cât mai mult contactul direct cu aceștia.
„Pentru pregătirea pâinii și a vinului pentru Paști se vor folosi doar prescuri mici sau pâinișoare mici, ambalate în plastic direct de brutării, nu vor fi tăiate, ci se vor așeza alături de recipientul cu vin, pahar etanș sau sticluță, într-o pungă de plastic, care va fi sigilată. Acestea vor fi sfințite după Sfânta Liturghie din Joia Mare și vor putea fi împărțite credincioșilor la casele lor imediat după sfințirea lor, până în Duminica Învierii. Paștile nu se vor distribui la biserici, ci vor fi trimise credincioșilor, la solicitarea acestora la casele lor, cu ajutorul consilierilor parohiali și a echipelor de tineri voluntari. Pachetul cu sfintele Paști va fi lăsat la ușa casei credincioșilor, minimizând cât mai mult contactul direct cu aceștia”, se arată în comunicat.
De asemenea, în ceea ce privește slujbele religioase din Săptămâna Patimilor, acestea vor fi săvârșite doar în interiorul bisericilor, cu ușile închise, de către preoți și cântăreți, iar la Denia Prohodului Domnului nu se înconjura sfântul lăcaș.
„Slujba Învierii Domnului se va săvârși noaptea, la ora 00.00, doar în interiorul bisericii, fără înconjurarea acesteia, iar imediat după chemarea <Veniţi de luaţi lumină!> preoţii vor cânta de 3 ori <Hristos a Înviat!>, pentru ca și credincioșii să poată cânta troparul Învierii de la casele lor împreună cu noi. Apoi slujba își va urma tipicul firesc în interiorul sfântului lăcaș”, se mai arată în comunicat.
Pe raza Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului se va respecta, în continuare, dispoziția de tragere a clopotelor în toate bisericile de la oraș și sat, la ora 12, după care vor fi citite rugăciunile începătoare și Rugăciunea pentru încetarea epidemiei, alcătuită de PF Patriarh Daniel.
Mihai Gheorghiu:
Crima de uneltire și teologia “de urgență”
IPS Teodosie este pus la zid de falanga teozofiei ortodoxe progresiste pentru că și-a permis să roage, să spere și să îndemne la liturghie cu credincioșii de Paști! Vezi doamne, a smintit turma spre neascultare! Auzi, nădejdea creștină este neascultare și crimă de uneltire!
Până și gândul firav al speranței îți este condamnat și ești catalogat efectiv ca fiind criminal! Teologii absoluți sunt foarte prezenți de la începutul crizei și se ocupă cu teologhisirea atentă a ordonanțelor militare, de unde trag suverani și dogmatici noua dogmatică și noua liturgică “de urgență”.
Ei sunt aceia care internalizează dictatul militar și epidemiologic, îl transformă în imperativ teologic, fac deci o operație de transformare, metabolizează dictatul și îl proclamă ca normă a libertății. Teologia mistică de rit nou ne invadează: tu ești biserica, tu ești salvarea, tu, cel ce #staiacasă.
Smintitor, pentru că trebuie să ne supunem dictatului militar și atât, ordonanțele militare nu cer decât supunere, nu și apologia supunerii.
Ne supunem și atât, nu creăm și noul cult ortodox al supunerii. Facem și penitență și ascultare, este în tot ceea ce se întâmplă și o judecată a lumii și a noastră înșine, ca creștini păcătoși și de atâtea ori fariseici, ne supunem, pentru nu vrem să fim pentru nimeni pricină de suferință, dar atât. Și îi ajutăm cu fapta, pe cât putem, pe cei aflați în suferință.
***
Bogdan Alexandru Duca
Eu nu îi înțeleg pe popii care insistă să facă o teologie coronavirusată, să ne explice că de fapt totul e în ordine, că avem biserici in suflet, că suntem ca pustnicii, că “distanța socială” e act al iubirii hristice (că de asta s-o fi urcat pe cruce, ca să ia distanță socială…).
Știu, nu e ușor să recunoști că ai apostaziat, că nu ai avut, ca Biserică (indiferent care, toate confesiunile au colapsat), nici curajul, nici forța de negociere…
Dar măcar taci. Mai ales că poți face mai mult rău așa…. Creștinii hard oricum nu o să creadă prostiile astea și nici nu o să le treacă tristețea și dezamăgirea pe superiorii voștri.
Dar baiul este că o grămadă de suflete bune s-ar putea să vă asculte și să nu mai treacă pe la biserică pentru că voi confirmați acum cu ifosele voastre duhovnicești, toate prostiile relativiste: cu credința care e în suflet, că nu e nevoie de instituție pentru relația cu el, că…rahaturi psihologizante.
Și pe ăștia chiar îi aruncați în rătăcire că nu aveți curajul să faceți si voi o spovadă și să spuneți: am gresit…
*
Aceeași discuție… Cică să nu mai fiu apocaliptic….
Păi a fi apocaliptic este cea mai optimistă poziționare pe care o pot avea: după câțiva ani de adâncire în rahat (căci se poate și mai rău) vine Domnul și se lămuresc lucrurile definitiv (sau dacă ești milenarist, pentru o mie de ani).
Să nu fiu apocaliptic aș fi deprimat rău de tot….
Ce ar fi să îmi imaginez că voi rămâne pentru zeci de ani de acum înainte contemporan captiv cu cea mai idioată variantă a umanității?
Cu o lume care atunci când nu are dileme despre ce gen sexual are în ziua asta sau de ce ”iarba” de ieri a fost mai ok decât cea de la prânz, sau dacă banana înfiptă în cui e mai artă decât cea doar lipită cu bandă adezivă, fie votează cretin pe unii și mai idioți decât media ei, fie face un atac de panică din rațiuni de viroză și pune de o dictatură absurdă, dând foc la propria bunăstare…
Să cred că acest coșmar nu are sfârșit, iată adevăratul pesimism…
#Maranatha
***
S. A. (Fb):
Ce ma raneste si ma irita cel mai mult este atunci când diverși păstori sau doar lideri de opinie/purtători de cuvânt ai Bisericii intră in logica ”avocatului diavolului” (la propriu in acest caz!), incercand sa rasuceasca din condei la 180 de grade toata teologia si toata intelegerea de bun-simt a ceea ce inseamna de atatea secole cultul ortodox, practica Bisericii, pentru a gasi temeiuri de justificare a situatiilor anormale de acum.
Ceea ce e nefiresc ramane NEFIRESC si asa trebuie sa fie marturisit! Poporul poate, din ascultare (sau din teama), sa ramana in case in fiecare Duminica si de Inviere inclusiv, dar nu-l mai mintiti ca totul poate „merge” la fel de bine… „si asa”! Nu-i mai stricati cugetul, nu mai incercati sa-i mistificati constiinta, smintindu-l cu tot soiul de povesti de adormit de copiii sau de gaselnite sofistice care frizeaza, de fapt, o pan-erezie infinit mai pan-eretica decat ecumenismul, fiindca dizolva cu totul intreaga dogmatica a Intruparii (abia celebrata in Duminica Ortodoxiei) si intreaga ecleziologie ortodoxa! Acuma suntem pe buza prapastiei, iar orice pas mai mult in afara, asa cum deja se face in Grecia, ne poate costa pe toti Viata!
Spuneti cinstit ca suntem sub constrangerea militara a Statului si functionam eclezial PE AVARIE, incercand sa gasim solutii de supravietuire in situatii-limita, ca suntem obligati sa calcam periculos pe o lama de cutit sau pe o sfoara ingusta, doar pentru ca avem de ales… intre doua rele foarte mari, cam la fel ca in totalitarismul bolsevic! Asta poate fi inteles si patimit impreuna. Faptul ca nu avem de ales si deocamdata tacem si inghitim cu noduri, ca incercam sa ne tinem respiratia sub apa, nadajduind ca va trece totusi valul pana cand nu ne va ineca pe toti… Dar NU CA E CEVA FOARTE BUN, NORMAL SI CHIAR MINUNAT…
Liturghia, Tainele, Invierea, dar si banala inchinare in sfantul lacas la icoane sau la sfintele moaste NU SUNT DE INLOCUIT SI DE ECHIVALAT nici cu mijloace digitale, nici cu trairi sau reflectii pietiste, nici cu alte presupuse fapte bune mai degraba imaginare, decat efective si practice. Adevarul gol-golut al acestor saptamani de pustietate este unul singur: poporul bine-credincios NU mai are Liturghie, NU mare are Sarbatoare reala in aceasta perioada, fiindca este ARESTAT si tinut in mod FORTAT departe de participarea REALA la viata Bisericii. Accept ca trebuie sa ridic acest canon pentru pacatele noastre de obste si ale mele personale, dar nu primesc HULA si amagirea serpeasca cum ca lipsirea fara-voie de tot ce avem mai sfant poate fi, vezi Doamne, o inalta virtute, o jertfa mai sfanta si decat Sfanta Jertfa… In numele cui se face aceasta jertfa, al OMS-ului, al Big Pharma sau al lui Bill Gates? Sau nu cumva in numele… FRICII DE MOARTE?!
Reiau si eu obsedant intrebarea-cheie a unui parinte: CINE ESTE BINEFACATORUL NEVAZUT AL OMENIRII CARE NE DORESTE ATAT DE FIERBINTE BINELE, INCAT INTELEGE SA NI-L APLICE CU SILA, LA NIVEL DE INTREAGA UMANITATE? Si cat de „bine” poate fi vreodata orice fel de „Bine” de pe aceasta lume care Ii pune lacat lui Hristos, Dumnezeul cel Viu de pe Sfanta Masa?
Ma tem ca ne vom trezi, in luna mai sau iunie, cu un popor deja… protestantizat in ethosul sau, iar credinciosii caldicei/de interes nu vor mai putea fi niciodata combatuti pentru eterna scuza de tipul ”am credinta mea, in sufletul meu, nu trebuie sa merg la biserica, nu vreau sa fiu habotnic”.
Pot sa inteleg foarte bine si sa fiu solidar cu ratiunile omenesti si strategice ale cedarilor de acum, inteleg perfect drama optiunilor inchise sau imposibile oferite ierarhiei superioare! Dar nu pot accepta sub nicio forma sa devenim apostolii (=propagandistii) duhovnicesti ai duhului Cezarului si sa purcedem la reformarea ad-hoc a ortodoxiei dupa pretentiile totalitare ale Leviathanului. Respectam legea, pentru ca NU AVEM INCOTRO si ca putem extrage folos indirect din pocainta si suferinta pe care o prilejuieste, dar NU fiindca ar fi buna, dreapta si de lauda! Stam inchisi si tulburati, suspinand ca „ni L-au luat pe Domnul”, dar nu ajungem sa si inventam o noua teologie care nu le-a dat prin minte Sfintilor Apostoli sau Sfintilor Parinti, ca si cum Duhul Sfant nu ar fi stiut de molime si nici de inscenari si manipulari mondiale atunci cand a suflat peste aceia ca sa ne transmita invatatura dumnezeiasca.
E de ajuns cat suferim, NU MAI INVARTITI IN PLUS CUTITUL IN RANA! Vreti sa mai aveti credinciosi devotati si ascultatori? Tratati-i cu maturitate si nu-i insultati crezand ca ii puteti duce cu vorbe mestesugite. Acum nu e vremea de zambete largi si dulcegarii! E vremea de plans cu amar!
Suferinta usoara in Duminica aceasta va doresc tuturor celor binecredinciosi!
Parintele Ioan Istrati:
Sunt două feluri de oameni.
O parte sunt realiști, materialiști, pragmatici, țintuiți în scopurile lor concrete, pentru care totul are un preț, eventual în bani. Pentru ei și valoarea, și frumusețea, și arta, și sfințenia însăși, sunt doar izvoare de bani, de influență, de putere asupra celor mici. Pentru ei Liturghia e un ritual, respectat la literă, o succesiune de incantații pentru convingerea celor ce au nevoie de un stăpân.
Cealaltă parte sunt oameni pentru care universul întreg nu valorează cât o Linguriță cu Euharistie, în care e Hristos întreg, Împăratul veacurilor. Pentru ei, toți banii de pe lume nu pot cumpăra un suspin în brațele Mirelui Bisericii. Pentru ei, Liturghia nu e doar frângerea lui Hristos, de acum 2000 de ani, ci frângerea lor de ființă. Ei mor lângă Crucea Hristosului jertfit și înviază împreună cu El. În ei, se sfâșie catapeteasma lumii pentru ca Lumina Hristos să invadeze întregul univers.
Această dihotomie s-a văzut și acum, când din cauza unui virus, am primit poruncă să zăvorâm Bisericile pentru credincioșii pe care i-am chemat o viață la Dumnezeu.
NU E ÎN NICIUN CAZ UN ÎNDEMN LA NESUPUNERE durerea noastră în fața pustiirii. E doar zdrobirea inimii pentru păcatele noastre, din cauza cărora am ajuns așa. E realismul și conștientizarea faptului că L-am izgonit pe Dumnezeu din noi, iar acum Îl căutăm în zadar.
Cu toată răspunderea pentru viața pămîntească a oamenilor, noi trebuie să ne îngrijim și de viața sufletului lor. Pentru inimile slabe, o asemenea poruncă poate relativiza și mai mult Taina veacurilor, de la care au abdicat toți cei din pierzanie.
E de datoria noastră să alegem. Ori hăhăim teologal în fața implacabilului, fabricăm temeiuri logice pustiirii și edulcorăm amarul acestei crize, ori strângem din inimă și din ochi până când se va sfărâma prin lacrimi zidul de piatră pe care l-am zidit pentru a ne despărți de Dumnezeu.
Liturghia fără prezența oamenilor e ca o frângere de suflet, ca o rană de piroane la mâini, ca o suliță înfiptă în inimă.
Acuma simțim și noi o picătură din oceanul de durere simțit de Dulcele nostru Mântuitor pe Cruce, singur pe Golgota lumii.
***
Asociatia Nil Dorobantu:
„Cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste să vă apropiați!”
Formulă tragică, fără ecou!
Singurătatea Comuniunii! Singurătatea Sensului!
Împărtășire fără împărtășiți!
Euharistie (Mulțumire) fără să fim mulțumiți!În aceste zile un cenușiu de lux acoperă ca un scut cerul sufletului nostru fără Cer. Dacă acum o lună omul Pascal-Euharistic visa toată săptămâna la întâlnirea cu părintele duhovnic și la Duminica răsplătirii lui ființiale, astăzi totul e anapoda. Ne ducem zi de zi, poate la trei zile, o săptămână, printre rafturile cu bunătăți biotice, mistuind rafturile, ca viermii de mătase frunzele de dud, devorându-le. Toate visele omenirii – nostalgia Paradisului – s-a împlinit. Am fost făcuți ca să trăim și murim fără să fi trăit. Învierea s-a mutat din om în hrană și lucruri. Televizorul este „dama de companie” pe viață a celor lipsiți de Viață. Formula carteziană existențială – cogito ergo sum- sună actual așa: „Cumpăr, deci exist!”.
[…]
Preot Adam Dumitru Ionel
Parohia Borșani, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului
***
Aureliu Surulescu:
Paradox
• Unii sunt împotrivă și nu vor să meargă la Înviere pentru că le e frică de boală și de moarte.
• Eu pentru că mi-e frică de moarte și o înțeleg pe deplin vreau să fiu părtaș Invierii și Luminii.
Părtaș Vieții care viază și înviază.
–
#partasiinvierii
***
Bogdan Duca:
Multă lume spune: să ieșim la Înviere cu orice risc. Doar nu o să ne amendeze pe toți.
Problema este aceea că …ne vor amenda pe toți.
Bon. Putem să ne asumăm plata unei amenzi pentru Domnul. Chiar dacă este una foarte mare pentru mulți dintre noi.
Însă câți suntem acei ”noi”, adică creștinii care am înțeles că această dictatură sanitară este foarte pervers antihristică?
Sunt mulți creștini care cred că harul vine oricum prin tv sau pe net, că merge și așa, că prioritatea nu e Hristos ci să nu facem o viroză….
Sunt și mai mulți anticreștini inconștienți sau expliciți, care ne văd un soi de ”medievali” periculoși, care nu înțelegem că de fapt credința trebuie să evolueze spre o psihologie motivațională, spre un mindfulness, spre un ”să fie bine ca să nu fie rău”.
Cu o săptămână înainte să înceapă interdicțiile, comunitățile parohiale erau deja nu decimate, ci reduse cu un sfert, o treime, chiar jumătate, de frica de viroză….
Și vor amenda, cu sume exorbitante, parohiile.
Hai să ne gândim un pic rațional: preoții vor fi principalele victime ale acestei revolte civice.
Pe ei nu îi susțin episcopii lor (care, ați văzut, ne îndeamnă să stăm acasă și să cântăm cucuriguu! cu lumânări în mână pe la geamuri și balcoane ca să iasă de un teambuilding mișto).
O amendă de 20 de mii de lei pentru o parohie, de multe ori parohiile abia descurcându-se să își plătească propriile facturi, poate fi echivalentul unui faliment.
Deci gândiți-vă bine înainte să faceți revolte civice creștine.
E momentul să fim înțelepți ca șerpii și blânzi ca porumbeii. E momentul să înțelegem și să acceptăm că Bisericile nu ne mai pot ajuta cu mult, fiind toate controlate de păstori care în cel mai fericit caz sunt sub nivelul așteptărilor acestui moment istoric. Desigur, cu excepții individuale minunate (în astfel de vremuri se cern sfinții).
Și să înțelegem că nebunia aceasta este începutul unei nebunii și înșelări tot mai mari. Nu vă faceți iluzii că după ce ieșim din acest cacao cu coronavirus lucrurile vor reveni la normal….
Legaturi:
@ petru:
Nu il inchidem de bunavoie, crezi ca asta era problema, sa ne vina mintea la cap?! 🙁 Problema e daca vom mai avea: 1. LIBERTATE. 2. RESURSE MINIMALE DE SUBZISTENTA.
“O stare de razboi serveste doar ca o scuza pentru tirania interna.” Al. Soljenițîn