SANATATE NUMAI PENTRU BOGATI, DIN 2012 (VIDEO). In Slovacia, medicii si-au dat demisia in masa, protestand fata de privatizarea spitalelor. CE VOR FACE MEDICII ROMANI?

5-12-2011 4 minute Sublinieri

DR. VASILE ASTARASTOAE VEDE REPETAREA ACESTUI PROTEST EXTREM SI IN ROMANIA

In proiectul viitoarei legi a sanatatii sunt introduse citeva principii corecte insa, per ansamblu, noua reforma va fi un nou esec. Noua reforma incearca, in fond, sa transfere responsabilitati sociale ale statului pe umerii cetatenilor. Orice schimbare trebuie privita in context general si iata, vorbim de o criza a sistemelor sanitare suprapusa peste o criza economica bazata in fapt unei crize morale – o criza a unei lacomii necontrolate.

Nu te-ai prezentat la controlul periodic al stării de sănătate sau nu ţi-ai făcut testele obligatorii pentru depistarea precoce a unor afectiuni? Dacă te îmbolnăveşti, îţi vei plăti din buzunar îngrijirea medicală, deşi eşti asigurat.

Invitaţii Orei de ştiri: Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi şi preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu. […]

Nota noastra:

Dr. V. Astarastoae explica afacerea prin care se vor drena bani catre asiguratorii privati prin noua lege a sanatatii, demontand si alte minciuni propagandistice legate de “reforma” in domeniu. De asemenea, arata principiul total anti-social al coplatii, prin care oamenii cu venituri mici vor avea accesul barat la servicii medicale, altele decat minimalul “pachet de baza”, dar si acela conditionat de reguli absurde!

Colegiul Medicilor din România (CMR) îşi exprimă susţinerea faţă de medicii din Slovacia în lupta lor de a reda demnitatea profesiei medicale, avertizând Executivul că o situaţie asemănătoare ar putea apărea şi în România din pricina finanţării necorespunzătoare a sistemului medical.

De la început, CMR a fost alături de medicii slovaci şi le înţelege revendicările, care sunt similare cu cele ale medicilor din Români, scrie Agerpres.

“Colegiul Medicilor din România avertizează Guvernul Român că o situație similară se poate repeta la noi în ţară, întrucât medicii au ajuns la limita epuizării şi a suportabilității. Aşa zisa creștere cu 4% în proiectul de buget pe 2012 este falsă, deoarece ea a fost impusă de plasa arieratelor rostogolite de către FMI. În mod real, în 2012, unitățile medicale vor primi mai puţini bani decât în 2011″, se arată într-un comunicat.

Preşedintele CMR, prof. dr. Vasile Astărăstoae, susţine că medicii care au rămas să lucreze în România nu vor suporta la nesfârşit situaţia actuală şi că exemplul Slovaciei poate fi urmat şi de alte ţări.

“Sper ca în al 13-lea ceas, guvernanţii să înţeleagă că sănătatea este o prioritate naţională şi nu numai declarativ, dar şi în realitate. Guvernanţii trebuie să înţeleagă că un sistem de sănătate subfinanţat şi în care medicii sunt blamaţi nu poate fi funcţional. Mişcarea revendicativă din Slovacia există deja în România prin exodul medicilor, care poate să ducă la colapsul sistemului. CMR consideră că o condiţionare a finanţării sistemului şi a creşterii veniturilor medicilor de aşa zise măsuri de reformă în sistem este o măsură care aduce atingere atât medicilor, cât şi pacienţilor”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, citat în comunicat.

CMR, împreună cu celelalte organizaţii profesionale ale medicilor, îşi afirmă disponibilitatea de a fi participant la un program coerent de eficientizare a politicilor de sănătate ”cu o singură condiţie şi anume: respectarea demnităţii profesioniştilor din medicină”, se mai arată în comunicat.

  • Gandul:

Românii plătesc din 2012 o parte din costurile unor servicii medicale. Cât este COPLATA. PLUS: cine nu plăteşte

Legea 220/2011 pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, prin care este introdusă coplata pentru unele servicii medicale, prin intermediul unui “tichet moderator pentru sănătate”, a fost publicată în 30 noiembrie în Monitorul Oficial. Coplata reprezintă contribuţia pe care asiguratul la sistemul de sănătate trebuie să o plătească suplimentar faţă de cea decontată din fondul naţional unic al asigurărilor de sănătate.

Suma ce va fi percepută ca şi coplată se va calcula procentual din valoarea serviciilor medicale prevăzute în contractul cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale. Aceasta nu va putea însă depăşi a douăsprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate de fiecare asigurat. “După atingerea sumei maxime privind coplata pe asigurat pe an calendaristic, serviciile medicale pentru care se încaseaza coplata sunt acordate fără coplată”, potrivit legii.

Executivul propunea în noiembrie 2010, când a fost adoptat proiectul, ca suma maximă reprezentând coplata asiguratului într-un an calendaristic să nu depăşească 600 de lei, iar peste această sumă, consultaţiile, analizele şi spitalizările să fie gratuite.

Cine este scutit de la plată

De la coplată vor fi scutiţi copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă. De asemenea, vor fi scutiţi de la coplată bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse, precum şi pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 de lei pe lună.

Ministerul Sănătăţii preciza, la momentul adoptării actului normativ în Guvern, că de la sistemul de coplată vor fi exceptate 8.006.507 persoane. De asemenea, ministerul estima că prin coplată se vor adăuga 378 de milioane de lei anul sistemului de sănătate. Potrivit noilor prevederi, documentul prin care se face dovada coplăţii pentru serviciile medicale este “tichetul moderator pentru sănătate”. Modelul acestui formular cu regim secial şi modalitatea de utilizare vor fi aprobate prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Coplata poate fi suportată din asigurările voluntare de sănatate de tip complementar, conform noilor prevederi. Sumele încasate din coplată vor constitui venituri ale furnizorilor şi vor fi utilizate pentru îmbunătăţirea calităţii serviciiilor medicale cât şi pentru achiziţionarea tichetului moderator de sănătate. Actele normative pentru modificarea contractului cadrul privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate şi normele de aplicare a acestuia vor fi adoptate în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii. Prin aceste norme se vor stabili categoriile de servicii şi tarifele de coplată.

La adoptarea proiectului de către Guvern, în noiembrie 2010, Ministerul Sănătăţii preconiza o sumă de cinci lei pentru consultaţiile medicului de familie aferente serviciilor plătite separat şi 15 lei pentru vizitele la domiciliu în afara programului de lucru de şapte ore. Consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu va fi plătită cu 10 lei, iar consultaţia la medicul specialist în afara programului de lucru va fi taxată cu 20 de lei. De asemenea, consultaţia efectuată de serviciul de ambulanţă, doar în cazul când aceasta reprezintă solicitare de consultaţie la domiciliu, va presupune o taxă de 20 de lei.

Introducerea sistemului de coplată constituie unul dintre angajamentele Guvernului în acordul de împrumut convenit cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Guvernul s-a angajat ca ponderea scutirilor de la plată să nu depăşească un nivel de 40 la sută dintre pacienţi.

Şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România, Jeffrey Franks, declara, în august, că propunerea de coplată pentru anumite persoane şi servicii medicale trebuie să intre în vigoare cât mai curând.

Potrivit lui Franks, sectorul sanitar este “destul de bolnav” întrucât cererile din sistem sunt mai mari decât resursele alocate.

PRECEDENTUL SLOVAC: Medicii au demisionat în masă, OBLIGÂND GUVERNUL să le ia în considerare cererile. Cât câştigă un medic în Slovacia

Medicii slovaci care au demisionat în masă pentru a protesta faţă de veniturile mici şi condiţiile dificile de muncă vor renunţa la mişcarea lor după ce au ajuns la un acord cu Guvernul în noaptea de vineri spre sâmbătă, relatează AFP.

“Am încheiat un acord după negocieri lungi şi dificile”, a declarat premierul Iveta Radicova, citată de agenţia de presă SITA. “Sunt convinsă că medicii se vor întoarce la pacienţii lor”, a adăugat Radicova.

Şeful sindicatului medicilor slovaci, Marian Kollar, a confirmat că mişcarea se va încheia, dar nu a precizat când îşi vor relua activitatea cei 1.200 de medici demisionari şi ceilalţi aflaţi în grevă. Mişcarea de protest a medicilor a constrâns Guvernul să declare stare de urgenţă în 13 districte ale ţării unde spitalele nu asigură decât urgenţele şi unde unele şi-au închis secţii întregi.

Cehia vecină a trimis în Slovacia circa 30 de medici militari, în timp ce Polonia şi Austria se pregătesc să primească pacienţi slovaci. Medicii cer ca salariile lor să reprezinte de la 1,5 până la de trei ori salariul mediu din Slovacia, respectiv între 1.140 şi 2.280 de euro. În prezent, salariul mediu al unui medic tânăr din Slovacia este de 550-600 de euro, iar cel al unui specialist experimentat este de 1.000-1.200 de euro.

Acordul între medici şi Guvern prevede, de asemenea, amendamente la Codul Muncii pentru reducerea săptămânii de muncă la 48 de ore maxim, precum şi încetarea privatizării spitalelor publice.


Categorii

Acordul cu FMI, Razboiul impotriva sanatatii, Sistemul romanesc de sanatate, Vasile Astărăstoae

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “SANATATE NUMAI PENTRU BOGATI, DIN 2012 (VIDEO). In Slovacia, medicii si-au dat demisia in masa, protestand fata de privatizarea spitalelor. CE VOR FACE MEDICII ROMANI?

  1. Ce “minunat” exemplu de newspeak. De ce anume “CO-plată”? Cine mai plăteşte alături de pacient! Este plată în toată regula şi se plăteşte o dată direct, la cabinetul medicului/spital şi o dată indirect prin contribuţia obligatorie! Nu eşti asigurat.. plăteşti totul direct! Cum adică coplată? De unde atâta făţărnicie? Coplată, înseamnă că îţi sunt luaţi bani în două rânduri pentru a beneficia de şi mai puţine servicii medicale decât în trecut. Deci nu coplată ci, dublă plată! Aşa mai merge.. măcar să ştim cu ce anume lucrăm, să dibuim excrocheria. Că stat mai excroc şi parşiv ca al nostru.. nu cred să existe!

    Dap.. un început bun de săptămână tuturor! 🙂
    Doamne, ajută!

  2. @Utzu
    “Deci nu coplată ci, dublă plată!”
    Asa este.
    Dar si pana acum plateam de doua ori… De ex. multe analize nu puteau fi efectuate gratuit in spital pe motiv ca nu mai sunt fonduri, si trebuiau achitate pe loc. Acum totul este mai pe fatza, desi, asa cum spui, termenul de COPLATA este unul mincinos. Co-plata pentru tine, mai degraba…

  3. Minciuna, ca orice pacat, a devenit la politicieni viciu si patima. Ei spun co-plata, si este de fapt plata dubla. Este ca in romanul lui George Orwell, “1984”: Ministerul Pacii se ocupa de fapt de razboi, etc. Felicitari si mii de multumiri domnului doctor Astarastoae!!! Avem de oameni care sa spuna lucrurilor pe nume, este un act normal pe care insa nimeni nu prea il mai face, gandindu-se la micutzul lor os de ros…

  4. Pingback: IN MAINILE CUI O SA AJUNGA SANATATEA NOASTRA? Cum se pregatesc CIOCLII "reformei" sa CIUGULEASCA din CARNEA BOLNAVILOR ROMANIEI
  5. Pingback: Legea Sanatatii: proiectul ANTISOCIAL de PRIVATIZARE a sanatatii, in dezbatere publica - Razboi întru Cuvânt
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare