RASCOALA DE LA PUNGESTI impotriva explorarii gazelor de sist s-a lasat cu confruntari violente cu jandarmii. UN BATRAN, FOST PRIMAR, GRAV RANIT/ Lant uman in fata buldozerelor CHEVRON (video, audio, foto)

16-10-2013 11 minute Sublinieri


  ***

Parintele Vasile Lăiu, aflat la fata locului, a afirmat ca fortele de ordine impiedica liberul acces al oamenilor catre sat. Protopopul Lăiu a ținut o critică fulminantă a explorarii gazelor de sist, chemand la solidarizare cu satenii protestatari de la Pungesti; de asemenea, a afirmat ca se implica in aceasta actiune chiar daca i se va face dosar sau este acuzat ca agita populatia.

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei: JANDARMII VOR PUTEA INTRA IN FORTA SI VOR PUTEA FOLOSI SI ARMAMENTUL DIN DOTARE!

De ce intervine JANDARMERIA pentru o CORPORATIE PRIVATA (CHEVRON)? 

Vasluienii continuă protestele faţă de exploatarea gazelor de şist. Sute de săteni din Siliştea au format un lanţ uman în calea utilajelor Chevron. Protestatarii stau în genunchi, se ţin de mână şi scandează “Hoţii!“. Oficial, acolo urmează să fie amplasată prima sondă de explorare a gazelor. Un număr impresionant de jandarmi de la o unitate din Bacău au fost mobilizaţi la faţa locului. La protest participă şi copii. UPDATE 19.08. Cei 50 de jandarmi care se aflau faţă în faţă cu protestatarii în localitatea Siliştea, de pe drumul judeţean Vaslui – Gârceni, s-au retras din dispozitiv miercuri seară, decizia fiind luată de către şeful Inspectoratului General de Jandarmi, Mircea Olaru, transmite corespondentul Mediafax. Forţele de ordine au decis să se retragă, cel puţin temporar de pe DJ Vaslui – Gârceni, după mai bine de o oră în care aceştia au stat pe drumul judeţean care leagă municipiul Vaslui de comuna Gârceni. Decizia a fost luată de către şeful Inspectoratului General de Jandarmi, Mircea Olaru, în urma discuţiilor purtate cu şeful Jandarmeriei Vaslui şi cu cel al Grupării mobile de Jandarmi Bacău.

Manifestanţii au aplaudat gestul forţelor de ordine scandând “România învinge”. Totodată, două autocamioane cu tuburi din beton şi nisip care urmau să ajungă la suprafaţa deţinută de Chevron au plecat din zonă, la fel ca şi cele trei ambulanţe şi autospeciala SMURD care fuseseră deplasate în zonă.

UPDATE 18.23. Irina Drăgan, purtător de cuvânt Jandarmeria Română, a negat, la Realitatea TV, că s-a folosit o intervenţie în forţă.

“Cinci persoane au primit îngrijiri medicale, patru externate şi cea de-a cincea persoană a suferit un atac de panică. Niciuna din aceste persoane nu a avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor. Nu s-a intervenit în forţă şi nimeni nu a fost agresat”.  Prefectul judeţului Vaslui, Radu Renga, şi şeful Inspectoratului General de Jandarmi, Mircea Olaru, au ajuns, miercuri seară, în zona localităţii vasluiene Siliştea, unde au loc protestele faţă de explorarea gazelor de şist, transmite corespondentul Mediafax. Întrebat ce se va întâmpla în continuare în zonă şi cum se va acţiona, prefectul de Vaslui a spus că important este să nu se întâmple nimic violent de acum înainte, însă a apreciat că legile trebuie respectate. […]

  • Voxpublica:

Costi Rogozanu: Cu gazul de şist nu mai e timp de gîndire. “Dezbaterea” a fost deja în 2011

Ce se întîmplă la Pungeşti ne aminteşte în al 25-lea ceas o chestie simplă. Companiile de exploatare au luat repede, secret, tot. NU vom avea minimum de avantaj ca la Roşia Montană: timp de marş, timp de aruncat în Parlament. La gazul de şist se petrece deja. Tot ce îmi mai vine în minte acum e primul articol special cu campania gazelor de şist scris pe acest blog – o temă ignorată de mai toţi. Se întîmpla în SUA “dezbaterea democratică”:

Întîlnirea de zilele astea cu americanii, e interesantă colateral, în veşnica sa dimensiune de business. Anul acesta au tot început să apară în presa românească articole, date statistice, prezentări despre gazul  de şist. Unele de-a dreptul publicitare, despre cît de tari sînt americanii. (vezi aici). Asta combinată cu ce mari rezerve de gaz avem noi şi bulgarii. Însă discuţia despre exploatare trebuie făcută extrem de prudent. Scandalul Roşia Montană este mic copil pe lîngă ce-ar putea să iasă cu astfel de exploatări: hidrofracturarea afectează grav mediul, e nevoie de cantităţi uriaşe de apă, sînt riscuri grave (Franţa a demarat procesul de interzicere a acestui tip de exploatare). Au fost ştiri despre acordarea de licenţe pentru explorarea în România a acestui tip de gaze. Trei companii sînt “pioniere”: Chevron, Mol şi Avere Energy. Alexandru Pătruţi, preşedintele ANRM (Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale) spune despre riscurile serioase de mediu că “sînt vorbe” şi ne arată iarăşi SUA, un model de exploatare a gazelor de şist. Are dreptate, sînt multe vorbe, documentare serioase despre efectul acestor exploatări. Pe de altă parte, companiile de exploatare de acest tip în SUA şi Canada au beneficiat de un tratament guvernamental extrem de special – nici acum nu se ştie de exemplu exact ce substanţe chimice folosesc în exploatare (mai mult, aici). Folosirea unor cantităţi uriaşe de apă şi poluarea implicită, iarăşi, doar vorbe. Aşadar, în loc de extaz, ar trebui să vedem cît ne costă întîlnirile astea americane extraordinare. Detaliu important:

Acest interes a fost dovedit chiar in cadrul discutiilor americano-romane de marti. Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, ministrul  Teodor Baconschi a discutat cu secretarul de stat american Hillary Clinton despre posibilitatea implicarii Statelor Unite in oferirea de expertiza pentru  proiecte comune in domeniul exploatarii gazului de sist. Interesul american este mare in conditiile in care compania Chevron doreste sa faca explorari pe doua perimetre din estul tarii. “Explicit sunt doua  perimetre concesionate de Chevron”, insa pentru demararea lucrarilor de explorare trebuie aprobate acordurile prin hotarare de Guvern. “Nu stiu cand se va  intampla acest lucru”, a precizat Patruti. (sursa)

După etapa “mână de lucru ieftină”, România vrea cu orice preţ să se evidenţieze şi în domeniul teritoriu-pentru-exploatare-neconvenţională. Iar asta are o legătură cu “ultraamericanismul” ca singură politică externă şi politică publică mainstream a României. Scutul e un detaliu (da, un paradox) pe lîngă liniile de business şi politice pe care le deschid aceste întîlniri fetişizate cu politicienii de vîrf americani. Şi aş mai spune ceva. S-a tot vorbit despre autorii acestui succes diplomatic. Să fie MAE? Să fie serviciile secrete? Ipoteza unei vizite de lobby afacerist e exclusă. Deşi avem experinţe mişto cu alte mişcări politico-afaceriste făcute şi de alte guverne din România.  Ba chiar se pot face liste lungi de diplomaţie cu banul jos şi în epoca Năstase, şi în ce-a urmat. (septembrie 2011, sursa)

Stelian Negrea: Chevron vezi să n-o păţeşti taman la Pungeşti!

[…] Este inexplicabila strategia de comunicare a gigantului american Chevron atat in relatia cu pungestenii de pe terenurile carora doresc sa extraga gaze de sist si sa faca profit, dar si fata de o Romanie, care prin conducatorii sai, a fost printre putinele tari europene care au acceptat explorarea si exploatarea gazelor de sist. Chevron a ales sa comunice doar la nivel macro, rarefiat: doar cu sefii de guverne – atat cu premierul Mihai Razvan Ungureanu dar si cu primul ministru Victor Viorel Ponta – si cu seful administratiei prezidentiale, Traian Basescu, dar si cu prefectul si presedintele Consiliului Judetean Vaslui si nu in ultimul rand cu primarul din Pungesti. Dintre toti acestia, primarul din Pungesti se afla in concediu. Pentru comunicare cu toti ceilalti, Chevron are o pagina de internet, e drept in limba romana in care explica avantajele gazelor de sist. Lipsa de comunicare a oficialilor Chevron tocmai cu cei din curtea carora va extrage gazele de sist este nu doar o simpla greseala ci si rezultatul unei atitudini a corporatiilor in general si a celor americane in particular: daca gasim „intelegere si deschidere” la decidentii politici, guvernamentali si locali nu ne mai intereseaza de ceilalti. Peste  terenurile acestia putem intra cu buldozerele, iar daca fac vreun lant uman ii fezandam cu Jandarmeria. Eu ca cetatean „caruia ii pasa chiar daca nu ies din casa” ma simt profund jignit de o astfel de atitudine pentru ca-mi aduce aminte de modul in care „prietenul” sovietic actiona in Romania ca sa impuna beneficiile regimului comunist. Corporatismul de stat practicat de Chevron cu utilaje intrate peste oameni cu ajutorul Jandarmeriei e nu numai „bad for business”, dar „ugly for capitalism”. […]

Sute de locuitori din Pungeşti, judeţul Vaslui, protestează de trei zile supăraţi că americanii de la Chevron se pregătesc să înceapă lucrările pentru explorarea gazelor de şist. Miercuri dimineaţă, în localitatea Siliştea au ajuns două utilaje ale societăţii care va amenaja pentru compania Chevron platforma pe care urmează să fie amplasată sonda de explorare a gazelor de şist. La un moment dat, protestatarii au blocat o bandă de mers a drumului judeţean Vaslui-Gârceni, circulaţia desfăşurându-se pe un singur fir, alternativ, cu ajutorul jandarmilor care au creat un cordon pe mijlocul şoselei. Mai multor protestatari li s-a făcut rău şi a fost nevoie de intervenţia medicilor de la ambulanţă.  În zonă au fost trimişi peste 200 de jandarmi, inclusiv de la Gruparea Mobilă din Bacău, care încearcă să elibereze zona pentru ca societatea să poată să lucreze.

Vasluienii continuă protestele faţă de exploatarea gazelor de şist. Sute de săteni din Siliştea au format un lanţ uman în calea utilajelor Chevron. Protestatarii stau în genunchi, se ţin de mână şi scandează “Hoţii!”. Oficial, acolo urmează să fie amplasată prima sondă de explorare a gazelor. Un număr impresionant de jandarmi de la o unitate din Bacău au fost mobilizaţi la faţa locului. La protest participă şi copii.

UPDATE 14.30: Mai multor protestatari li s-a făcut rău, iar o ambulanţă a sosit şi acordă îngrijiri. Potrivit Mediafax, medicii au fost nevoiţi să intervină după ce unui bătrân de 76 de ani, care protestează de trei zile, i s-a făcut rău. Acesta a refuzat să fie transportat la spital. Totodată, alt protestatar a leşinat în timp ce încerca să spargă cordonul de jandarmi. Acesta a căzut într-un şanţ cu apă şi a fost scos de doi jandarmi, în prezent primind îngrijiri medicale. Omul se află în stare gravă.

UPDATE14.25: Ziarul Vremea Nouă scrie că localnicii s-au organizat pentru a rezista cât mai mult timp la Siliştea – Pungeşti. Un localnic a adus protestarilor mere si pâine. Marţi seară, acesta a adus si un generator pentru a face luminã în corturile improvizate la margina terenului, unde Chevron vrea să instaleze sonda. Numărul protestatarilor a ajuns la 500. De partea cealaltă, angajatii firmei MIF, societate de constructii sub contract cu Chevron pentru amenajarea platformei, au cedat psihic. “Stăm de trei zile si dormim în câmp. N-am primit încã ordin să ne pornim la lucru. Dar după cum e treaba aici, mai bine ne-am retrage”, a spus unul dintre muncitorii veniti de la Tg. Mures. Si firma de pază adusă de Chevron, SSG a renuntat la serviciile celor zece oameni din Pungesti, preferând sã angajeze altii din Vaslui.

Lanţ uman împotriva amplasării utilajelor de explorare

După ce şi-au petrecut toată noaptea în frig şi ploaie la marginea terenului vizat de Chevron, peste 200 de săteni din Siliştea, Pungeşti, au format, miercuri, un lanţ uman pe terenul unde urmează să înceapă explorarea. La Siliştea urmează să fie amplasată prima sondă de explorare a gazelor. Deocamdată în zonă au fost aduse din Târgu Mureş două utilaje, un excavator şi un buldozer, pentru a pregăti terenul.  Aceasta este a treia zi de proteste, iar sătenii din Siliştea sunt hotărâţi să nu cedeze în faţa Chevron. Peste 200 de jandarmi au venit în zonă să asigure ordinea. Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Vaslui, forţele de ordine au fost dispuse în zonă la ordinul prefectului de Vaslui. La acelaşi ordin, spune acesta, se va interveni, dacă va fi cazul, în forţă. “În zonă au fost dispuşi 200 de jandarmi. Forţele prezente la acţiune au intervenit în baza unui ordin al prefectului de Vaslui”, a declarat, la Realitatea TV, Lucian Moldovanu, purtător de cuvânt Jandarmeria Vaslui. Întrebat până unde va merge intervenţia jandarmilor, Moldovanu a explicat: “Jandarmii vor interveni în forţă, gradual, dacă va fi nevoie, pentru îndepărtarea persoanelor aflate la faţa locului. Jandarmeria română, în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, are în dotare armament care poate fi fiolosit în acest tip de acţiune. Nu e vorba de a împuşca cetăţenii din zonă, dar se poate folosi tehnica pe care o avem în dotare: veste antiglonţ, scuturi, căşti cu vizor. Nu vom folosi armamentul din dotare împotriva cetăţenilor. Vom interveni prin folosirea forţei, a tehnicii de care avem nevoie. Nu ştiu la ce să ne aşteptăm”, a mai spus Moldovanu.

Aproximativ 300 de persoane din Siliştea (judeţul Vaslui) protestau miercuri în zona unde compania americană Chevron urmează să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist. Câţiva localnici au forţat cordonul de jandarmi şi acuză că au fost bruscaţi apoi de forţele de ordine. Tensiunile sunt la cote înalte în localitatea vasluiană Siliştea. Acolo au ajuns miercuri dimineaţă două utilaje pentru platforma pe care urmează să fie amplasată sonda de explorare a gazelor de şist. Localnicii au blocat însă accesul utilajelor în zona respectivă şi au format un scut în faţa forţelor de ordine. Peste 200 de jandarmi au fost trimişi în zonă. Ei încearcă să elibereze perimetrul, pentru ca societatea să poată lucra.

“Localnicii refuză să plece. Foarte mulţi dintre ei s-au întins pe jos pe câmp, în jurul terenului pe care ar urma să fie amplasată sonda. Unul dintre protestatari şi-a pus un copil mic în faţa unui utilaj pe şenile, strigând că nu are ce alt viitor să îi ofere. Jandarmii au primit autorizaţie pentru a interveni în forţă.

Cinci persoane primesc îngrijiri medicale la o ambulanţă care a fost chemată de protestatari. Unul dintre cei bruscaţi de jandarmi, un bătrân care a fost târât pe câmp, este resuscitat. Se pare că ar fi murit, dar informaţia nu a fost confirmată. Numărul jandarmilor s-a triplat în ultimele două ore. Sunt în jur de trei-patru sute de protestatari, iar jandarmi aproximativ şapte sute. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Vaslui, căpitanul Lucian Modoranu, a confirmat că au primit ordin de a interveni în forţă. Asta înseamnă că oamenii vor fi ridicaţi cu forţa de pe acel perimetru, pentru a permite intrarea utilajelor Chevron”, spune la RFI Cezara Mironică, de la Vremea Nouă (Bârlad).

Protestatarii scandează “Jandarmii României, nu deveniţi violenţi!”, “Nu vă vrem!”, “Fără violenţă!”, iar câţiva localnici s-au aşezat pe şosea. Protestele din Siliştea au început luni, când oamenii au blocat drumul judeţean ce trece prin comuna Pungeşti. Prima sondă de explorare va fi instalată în extravilanul comunei Pungeşti, la 650 de metri de localitatea Siliştea şi 950 metri de satul Pungeşti. Suprafaţa totală pe care se va întinde platforma de extracţie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adâncime de 3.000 de metri, informează Mediafax. Cantitatea de apă folosită în procesul de foraj este de aproximativ 35 de mii de litri pe zi. Necesarul de apă ar urma să fie asigurat din surse externe, nu din pânza freatică, în baza unui contract semnat cu o firmă autorizată.

UPDATE, ora 14.45

Jandarmii au intervenit în fortã. Spiridon a fost la un pas de moarte!

Situatii incredibile în comuna Pungesti. Jandarmii sunt acuzati cã au lovit un bãtrân care era sufletul rezistentei anti-Chevron, Costicã Spiridon. Bãtrânul a fost lovit de un jandarm, care a fost ascuns de colegii sãi, sustine fiica acestuia. “L-au târât dintr-o baltã si l-au lãsat cinci minute fãrã niciun ajutor medical. Am vãzut cum l-a lovit un jandarm”, a tipat fiica bãtrânului. Alte trei persoane au nevoie de îngrijiri medicale, acuzând diverse afectiuni, în fata brutalitãtii jandarmilor. Desi se credea cã a murit, bãtrânul Spiridon a fost readus la viatã, însã este în stare gravã. Drumul judetean spre Pungesti este blocat de politie, la cererea Jandarmeriei. UPDATE 11.30:

Costicã Spiridon, un localnic cu suflet

Unul dintre cei mai activi localnici, Costicã Spiridon a adus protestarilor mere si pâine. Asearã acesta a adus si un generator pentru a face luminã în corturile improvizate la margina terenului, unde Chevron vrea sã instaleze sonda. Starea de spirit este bunã în rândul oamenilor. Numãrul lor a crescut. A ajuns la 500. De partea cealaltã, angajatii firmei MIF, societate de constructii sub contract cu Chevron pentru amenajarea platformei, au cedat psihic. „Stãm de trei zile si dormim în câmp. N-am primit încã ordin sã ne pornim la lucru. Dar dupã cum e treaba aici, mai bine ne-am retrage”, a spus unul dintre muncitorii veniti de la Tg. Mures. Si firma de pazã adusã de Chevron, SSG a renuntat la serviciile celor zece oameni din Pungesti, preferând sã angajeze altii din Vaslui. Update: 10.15

LANT UMAN ÎN FATA UTILAJELOR …

Faptul cã de trei zile oamenii din Pungesti protesteazã i-au pus pe gânduri pe cei de la Chevron care au decis sã apãse pe accelerator. Au adus în zonã utilajele ascunse încã de acum douã zile si flancati de jandarmi încearcã sã le coboare de pe platforme. Protestatarii nu se lasã si au fãcut lant uman, iar numãrul lor creste de la orã la orã. Si reactia autoritãtilor este mai fermã si discret îi ajutã pe cei de la Chevron. S-au constituit filtre de politie care i-au la puricat persoanele care intrã si ies. Ziaristii plãtiti de Chevron si-au fãcut aparitia în zonã si încearcã sã convingã lumea sã plece acasã. La scoli, directoarea, Anisoara Rãdutã încã tine activ ordinul dat de Inspectoratul Scolar sã nu lase profesorii si elevii la proteste. La proteste a apãrut si subprefectul, dar nu a venit încã sã vorbeascã cu oamenii Dupã încã o noapte de stat în frig si ploaie, cetãtenii care stau pe baricade în fata terenului unde Chevron vrea sã instaleze sonda de explorare, s-au trezit în jurul orelor 7.00 cu utilajele în fata lor. Oamenii au fost luati prin surprindere, însã s-au mobilizat exemplar si au dat alarma în satele din jur. Au sosit peste 200 de sãteni care au format un lant uman în fata utilajelor si a sutelor de jandarmi care au venit sã asigure ordinea. “Lumea nu este impacientatã, ci doar decisã sã nu cedeze sub nicio formã”, a spus Dan Albu, unul dintre protestatarii din Bârlad aflat la Pungesti. Sãtenii i-au huiduit pe cei de la firma din Tg. Mures care au venit cu douã utilaje deocamdatã (excavator si buldozer), pentru a pregãti terenul în vederea instalãrii sondei. Sunt uilajele care au stat ascunse de luni în curtea unei ferme care apartine familiei vicepresedintelui CJ Vasile Mihalache. Acum, lucrurile sunt calme, “taberele” stând fatã în fatã: jandarmii, oamenii de pazã ai Chevronului si muncitorii de la Dafora, iar în fata lor, muti si dârzi, peste 200 de sãteni si protestatari. Surse din rândul activistilor de la Iasi si Galati aflati la Pungesti au precizat cã sunt asteptati sã soseascã 500 de protestatari din Bacãu si Piatra Neamt, în sprijinul celor din Pungesti. De la Bârlad au ajuns deja circa 50 de persoane.

Filtre de politie pentru intimidarea protestatarilor

Politistii de la Rutierã au organizat douã baraje unul în aval, la Moara Sima (intersectia drumului care merge înspre Pungesti si cel care duce la Bacãu) si unul în amonte (la Pungesti) si verificã orice masinã care intrã si iese. Cautã motive sã-i retinã pe cei care vin în sprijinul Miscãrii de Rezistentã de la Pungesti. În jurul 10.00 o masinã (VS-03-DIR), cu trei tineri din Vaslui a fost opritã si controlatã la sânge. Au gãsit o fumigenã de semnalizare si nu au mai permis masinii sã plece spre Silistea. Politistii au scos pe capota masinii borcanul de zacuscã si fumigena si i-au lãsat pe tineri în asteptare. “Am luat aceastã fumigenã de semnalizare pentru cã disearã vreau sã rãmân alãturi de protestatari. Noi mergem sã adunãm vreascuri din pãdure pe timpul noptii si în caz cã ne rãtãcim vreau sã mã asigur, mai ales cã pe searã se lasã o ceatã densã. Acum suntem opriti si nu ni se permite sã trecem pânã când nu vine un expert de la arme si munitii. Nu este ilegal sã detinem asa ceva. Nu întelegem de ce nu ne-au luat pur si simplu fumigena si sã ne lase sã trecem. Probabil face parte din arsenalul lor de intimidare”, a declarat unul dintre tineri. Purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui, Mihaela Straub a declarat cã este doar o verificare de rutinã: “ Colegii nostri de la Arme si Munitii vor verifica ce tip de fumigenã este cea detinutã de tineri. Totusi acestia merg într-un loc unde protesteazã câteva sute de persoane si vrem sã ne asigurãm cã acel obiect pirotehnic nu este periculos. Este doar o verificare de rutinã”. Faptul cã filtrul politistilor e “activ” si verificã pe toti oamenii care vin si ies din zona fierbinte, o demonstreazã si mãrturia pãrintelui Vasile Lãiu, protopopul de Bârlad: “Sunt bulversat cã preotii din zona Pungestiului care vin la o întrunire clericalã la Vaslui sunt opriti, legitimati de fortele de ordine. Nu stim ce încearcã sã facã, dar nu este în regulã. Aceste intimidãri nu-si au rostul. Oricum dupã ce se terminã aceastã întrunire, mã voi deplasa la Pungesti si nu vin singur”.

Confruntati cu protestele de la Pungesti, angajatii români ai americanilor de la Chevron par în stand by. Dar nu este deloc asa. Se lucreazã intens, pe toate canalele. Deja în numerele de ieri ale ziarelor locale Obiectiv si Monitorul au apãrut primele materiale publicitare. Foarte elegante! De remarcat cã PR-ul de la Chevron e cu mult peste cel de la Gold Corporation. Au fãcut o compunere aparent stiintificã si echidistantã despre duelul documentarelor privind efectele fractionãrii hidraulice. Evident apare subtil si informatia cã regizorul filmului de la care a pornit miscarea anti-fracking în întreaga lume a câstigat câteva zeci de mii de Euro, bani “misteriosi”. Este diversiunea cea mai folositã de cozile de topor de la Chevron. Pânã si retardul politic Solomon a folosit-o recent, declarând pe propria rãspundere cã stie sigur cum protestatarii anti-Chevron si-au luat bani grei de la OMV. […]

În fapt, sevronistul încearcã sã transmitã mesajul cã exploatarea gazelor de sist este o oportunitate imensã pentru vasluieni si datoritã acestei activitãti, vasluienii se vor îmbogãti. Recunoastem aici lait-motivul unui alt avocat înversunat al companiei Chevron, Dumitru Buzatu: povestea de adormit electoratul cu locurile de muncã, cu oportunitãtile economice, sansa unicã a judetului de a prospera si alte besini ideologice cu care presedintele CJ Vaslui ne-a intoxicat în ultimele luni.

Dar cea mai tare diversiune este alta. De la începutul anului, în ziarul Vremea Nouã au fost publicate peste 200 de materiale având ca temã coalitia dintre administratia localã si Chevron, coalitie împotriva naturii si a vasluienilor. De fiecare datã, am urmãrit cu interes reactia PR-ului de la Chevron si niciodatã nu am fost dezamãgit. Nu a existat material în care sã nu aparã un comentariu pe site cu vesnica poveste: ziaristii de la Vremea Nouã sunt plãtiti de KGB, Gazprom si alte forte oculte sau mai putin oculte pentru a boicota intentiile bune ale americanilor de la Chevron! Logic si normal, chiar si acest editorial l-am scris la comanda KGB!

 pungesti-proteste-a-ii-a-zi4478 pungesti-proteste-a-ii-a-zi4520 pungesti-proteste-a-ii-a-zi4525


Categorii

Gazele de sist, PUNGESTI, Revolte populare, revolutii, Stat politienesc, Video

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

33 Commentarii la “RASCOALA DE LA PUNGESTI impotriva explorarii gazelor de sist s-a lasat cu confruntari violente cu jandarmii. UN BATRAN, FOST PRIMAR, GRAV RANIT/ Lant uman in fata buldozerelor CHEVRON (video, audio, foto)

  1. http://activenews.ro/video-pe-aici-nu-se-trece-oamenii-din-pungesti-isi-apara-cu-lacrimi-ochi-pamantul_181857.html

    ACTUALIZARE 17:20 O ambulanţă plină de jandarmi a încercat să se strecoare printre protestatari, dar a fost blocată de manifestanţi. Jandarmii au coborât din ambulanţă şi au bruscat oamenii care protestează impotriva exploatării gazelor de şist.

    ACTUALIZARE 16:30 Protestatarii cer venirea primarului din Pungeşti, Mircia Vlasă, şi a prefectului de Vaslui, Radu Renga, la faţa locului, pentru discuţii. Unul dintre protestatari, in varsta de 80 de ani, a suferit un infarct şi a fost preluat de o ambulanţă pentru spitalizare. Conform martorilor oculari, acesta a fost agresat de jandarmi.

  2. Ce nesimtiti sunt astia, bai fratilor! Pe cine reprezinta, ale cui interese sunt aparare acolo?
    Nici autorizatia de mediu nu le-o poate da daca sunt obiectii din partea localnicilor, oare cum s-au dat toate autorizatiile alea, acolo? Pana unde poate merge nesimtirea celor care ne “apara” si ne “reprezinta” interesele?
    Oare ce natie or fi astia, mai fratilor? Macar, or fi pamanteni???

  3. “Ambulanta plina de jandarmi”?!?
    Jandarmii au agresat un batran de 80 de ani?!?
    Astia n-au mama, n-au tata? De unde or fi parasutati, de zici ca-s animale?

  4. Spun unii oameni de acolo (ascult live) ca au informatii ca intre orele 1 si 2, in noaptea asta, jandarmii vor actiona in forta.
    Acum se roaga, cu totii.
    Doamne, ajuta-i pe bietii oameni, ca se lupta cu ceva mult mai puternic decat ei. Doar pe Tine te au nadejde! Doamne, miluieste!

  5. “Nu e vorba de a împuşca cetăţenii din zonă, dar se poate folosi tehnica pe care o avem în dotare: veste antiglonţ, scuturi, căşti cu vizor. Nu vom folosi armamentul din dotare împotriva cetăţenilor. Vom interveni prin folosirea forţei, a tehnicii de care avem nevoie.”
    Am ascultat cu atentie si a spus si BASTOANE. Adica ii vor lovi, ii vor bate cu bastoanele pe bietii oamneni!

    Ce ticalosie! Fortele de ordine romanesti au ajuns sa apere interesele unor companii straine! Rusine! Pai, bunicul pe care il impingi sau l-ai lovit iti plateste tie salariul! Dar nu merge nimeni la prefectul de Vaslui sa-l intrebe de sanatate?
    Presa din SUA stie ce face Chevron prin Romania?

  6. Stati sa vedeti cu cata agresivitate si nerusinare aparau actiunea jandarmilor si umileau protestatarii ministrul Culturii Cianurii, Daniel Barbu si socrul lui Ponta, Ilie Sarbu…

    http://videonews.antena3.ro/video/romania/protestatarii-de-la-silistea-au-blocat-drumul-jandarmii-au-intervenit-in-forta.html

    http://videonews.antena3.ro/video/romania/imagini-cutremuratoare-jandarmii-s-au-imbrancit-cu-protestatarii-din-pungesti.html

  7. @Daniela

    Presa din SUA stie ce face Chevron prin Romania?

    Chevron-ul e companie privata americana, care urmareste profitul si e “normal” ca incearca sa unga tot ce trebuie ca sa-si atinga scopurile. In ciuda faptului ca SUA are o lege speciala anticoruptie, aplicabila si peste granitele SUA, se pare ca lor nu li se aplica legea FCPA.
    INSA problema principala sunt “ai nostri ca brazii” alesi, care nu sunt in serviciul celor care i-au ales, nu-si reprezinta nici macar copiii, parintii si stramosii, ci apara interesele celor care-i stimuleaza cine stie cum.

  8. Romania ajunge tara fricosilor si vandutilor. Pana si jandarmii se tem? Mai oameni in fire bunicii de 80 de ani.
    E abominabila si neomenia satrapilor. Nu au nici frica, nici rusine. Probabil se urmareste un fel de exterminare. Oare ce ne ramane? Doar rezistenta in munti?

  9. http://webtv.realitatea.net/live

    Se spune ca deja ar exista o victima la Pungesti. Nu e confirmat totusi.

    Probabil: http://www.vrn.ro/costica-spiridon-eroul-de-la-pungesti

  10. @admin
    referitor la primul filmulet de la comentariul tau, nr. 9:
    Oana Stanculescu l-a facut de cacao pe Ilie Sarbu, pur si simplu!
    Atat de simplu si de frumos a daramat un adevarat monument al nesimtirii!
    Pe langa el, ministrul Barbu era doar o bordura (a nesimtirii), dar Sarbu… frate, cum incerca el s-o dea la intors ca la Ploiesti (sau Pungesti?!), sa justifice ce nu poate fi justificat, era un adevarat Gigant!
    Iti dai seama ca nu poti sa ajungi chiar atat de nesimtit, decat printr-o transformare de durata? Adica sa-ti zica omul (Oana) cu frumosul, sa-ti zica si de la obraz, iar tu sa rezisti, precum coafura Swarzkopf, din reclama???

  11. UPDATE 19.08. Cei 50 de jandarmi care se aflau faţă în faţă cu protestatarii în localitatea Siliştea, de pe drumul judeţean Vaslui – Gârceni, s-au retras din dispozitiv miercuri seară, decizia fiind luată de către şeful Inspectoratului General de Jandarmi, Mircea Olaru, transmite corespondentul Mediafax.

    Forţele de ordine au decis să se retragă, cel puţin temporar de pe DJ Vaslui – Gârceni, după mai bine de o oră în care aceştia au stat pe drumul judeţean care leagă municipiul Vaslui de comuna Gârceni.

    Decizia a fost luată de către şeful Inspectoratului General de Jandarmi, Mircea Olaru, în urma discuţiilor purtate cu şeful Jandarmeriei Vaslui şi cu cel al Grupării mobile de Jandarmi Bacău.

    Manifestanţii au aplaudat gestul forţelor de ordine scandând “România învinge”.

    Totodată, două autocamioane cu tuburi din beton şi nisip care urmau să ajungă la suprafaţa deţinută de Chevron au plecat din zonă, la fel ca şi cele trei ambulanţe şi autospeciala SMURD care fuseseră deplasate în zonă.

    UPDATE 18.23. Irina Drăgan, purtător de cuvânt Jandarmeria Română, a negat, la Realitatea TV, că s-a folosit o intervenţie în forţă. “Cinci persoane au primit îngrijiri medicale, patru externate şi cea de-a cincea persoană a suferit un atac de panică. Niciun din aceste persoane nu a avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor. Nu s-a intervenit în forţă şi nimeni nu a fost agresat”.

    Prefectul judeţului Vaslui, Radu Renga, şi şeful Inspectoratului General de Jandarmi, Mircea Olaru, au ajuns, miercuri seară, în zona localităţii vasluiene Siliştea, unde au loc protestele faţă de explorarea gazelor de şist, transmite corespondentul Mediafax.

    Întrebat ce se va întâmpla în continuare în zonă şi cum se va acţiona, prefectul de Vaslui a spus că important este să nu se întâmple nimic violent de acum înainte, însă a apreciat că legile trebuie respectate.

    În prezent, cei doi oficiali discută cu şeful Jandarmeriei Vaslui şi cu şeful Grupării Mobile de Jandarmi Bacău privind situaţia de la Siliştea – Pungeşti.

    La ora transmiterii acestei ştiri, protestatarii şi forţele de ordine se află în continuare faţă în faţă pe drumul judeţean Vaslui – Gârceni, care a fost blocat de manifestanţi.

    Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/lant-uman-in-silistea-pungesti-impotriva-amplasarii-utilajelor-de-la-chevron_1294139.html#ixzz2hu7K4LqD
    Follow us: @realitatea on Twitter

  12. Florin M@

    “Chevron-ul e companie privata americana, care urmareste profitul si e “normal” ca incearca sa unga tot ce trebuie ca sa-si atinga scopurile.”

    Nu, nu e normal.

    “In ciuda faptului ca SUA are o lege speciala anticoruptie, aplicabila si peste granitele SUA, se pare ca lor nu li se aplica legea FCPA.”

    Exact. De ce sa nu li se aplice?
    “The anti-bribery provisions of the FCPA make it unlawful for a U.S. person, and certain foreign issuers of securities, to make a payment to a foreign official for the purpose of obtaining or retaining business for or with, or directing business to, any person.”

    “An April 2012 article in The New York Times reported that a former executive of Walmart de Mexico alleged in September 2005 that Walmart de Mexico had paid bribes to officials throughout Mexico in order to obtain construction permits…”
    “Former Representative William J. Jefferson, Democrat of Louisiana, was charged with violating this act by bribing African governments for business interests. In 2008, Siemens AG paid a $450 million fine for violating the FCPA. This is one of the largest penalties ever collected by the DOJ for an FCPA case.” etc.
    Trebuie apucate lucrurile din toate partile in asemenea situatii.

    Bineinteles ca pentru noi “ai nostri” sunt cea mai mare problema. Tradatori si vanzatori pe fata. Au ajuns cel mai eficient vomitiv. Te uiti o clipa la ei, pui mana disperat la gura si fugi repede la baie.

  13. “Mai multe ONG-uri au anunţat că sâmbătă, pe 19 octombrie, va fi organizat la Pungeşti un mare protest anti-Chevron la care sunt aşteptate să participe “câteva mii de persoane”, oamenilor din zonă urmând să li se alăture şi manifestanţi anti-Roşia Montană, din Piaţa Universităţii din Capitală. ”

    http://www.gandul.info/stiri/rascoala-taranilor-din-vaslui-contra-americanilor-de-la-chevron-cine-transmite-protestul-live-la-tv-pungesti-11523155

  14. E clar, avem de-a face cu un guvern represiv, care s-a intors impotriva populatiei – tin sa fie ticalosi pana la capat.
    Ne vom intoarce in 1907…

  15. Ce se intampla acolo este o porcarie si o mare nenorocire, dar din nefericire totul este perfect legal, dupa legile din tara asta. Iar pentru ca este legal, jandarmii vor actiona, pentru ca de asta exista ei, sa fie respectata legalitatea. Trebuie schimbat radical totul in acesta tara, pentru ca ea este tocmita stramb. Tara asta asa cum este ea asezata astazi este asezata pe o crima savarsita de Craciun.

  16. @ Fabiana:

    Acuma, si “Nasii” trag spuza pe turta lor, desi audienta nu ii justifica deloc. Dezvaluirile le facuse mult mai inainte si difuzat la posturi mult mai importante.

  17. Fratilor, sa ne rugam pentru satenii din Pungesti sa le dea Dumnezeu putere sa isi apere pamantul impotriva acestor abuzuri, sa ne rugam pt jandarmi sa ii lumineze Dumnezeu sa nu se razboiasca cu niste oameni simpli, cu niste sateni amarati, Sa ne rugam pentru preotii nostri care si-au pus sufletul pt turma lor, sa ne rugam pentru poporul roman care se afla azi sub atacul unor forte satanice. Doar Dumnezeu mai poate sa schimbe mersul acestor planuri ticaloase si sa opreasca otravirea Romaniei. Doamne, nu ne lasa pentru rugaciunile Maicii Tale, miluieste-ne pe noi si ne apara de tot raul care ne inconjoara!

  18. Bine, de Ilie Sarbu nu ma mir, fiindca gandirea lui ( si din pacate nici a fiicei si ginerelui lui) nu s-a desprins de ideologia comunista decat aparent…In schimb m-a uimit Mugur Ciuvica, care a afirmat ca nu este normal ca locuitorii localitatii sa se opuna intrarii utilajelor pe un teren privat, ca fiecare poate face ce vrea cu terenul lui privat. Asta dovedeste ca vorbeste in necunostinta de cauza, pentru ca si pe o proprietate privata nu poti sa faci chiar tot ce vrei, orice lucru care ar putea afecta comunitatea pe teritoriul careia se afla proprietatea iti este interzis. Deci cetatenii respectivi sunt indreptatiti sa-si apere localitatea de o investitie periculoasa.
    E trist ce se intampla…Dumnezeu sa-i ajute pe acei oameni umiliti si agresati de autoritatile corupte si lipsite de orice constiinta !

  19. @ Hrisanti:

    Ciuvica este, din pacate, ca si fostul presedinte si sef al sau, Emil Constantinescu (geologul, culmea), un mare fan al corporatiilor si vanzarilor catre straini, tocmai de asta il arde rau de fiecare data cand vorbeste Ilie Serbanescu, pe care l-a batjocorit in lipsa in seara asta.

  20. Pingback: GAZELE DE SIST POT SA DECLANSEZE “REVOLUTIA” LA CARE VISEAZA UNII? FOARTE GRAV: Rugaciunea “TATAL NOSTRU” huiduita de o parte din manifestantii “ecologisti” din Bucuresti. CIOCNIRI GRATUITE CU JANDARMII, OBSCENITATI, DI
  21. Pingback: Pr. Vasile Lăiu in fata JANDARMILOR de la PUNGESTI [VIDEO]/ Chevron isi retrage utilajele in a treia zi de rezistenta locala. “CAND DIAVOLUL TE MANGAIE, ITI VREA SUFLETUL” - Recomandari
  22. @ admin

    Ilie Serbanescu nu a zis ca nu ar fi de acord cu investitiile straine, a spus doar ca negocierile prealabile semnarii unui contract ar fi trebuit sa fie duse si in avantajul Romaniei, iar eu sunt de aceeasi parere.
    Din pacate capitalul romanesc, si ala provenit din “afaceri” cu statul in mare parte, nu este reinvestit in economie, ci pleaca in magaoaie de vile, masini de super-lux si tot felul de porduse de marca, ori in conturi din afara tarii, prin paradisurile fiscale. In situatia asta, in Romania, este obiectiv necesar sa intre capital strain, altfel ar fi jale. Insa problema este ca fie din incompetenta, fie din interese pur personale si de clan, conducerea Romaniei negociaza prost si accepta orice compromis. Daca aprobi o investitite, ea trebuie sa fie facuta pentru castigul ambelor parti, altfel nu vad utilitatea ei, daca prejudiaciaza tara. In plus, daca esti competent si informat, nu ai cum sa aprobi o investitite cu o tehnologie periculoasa.
    Din punctul meu de vedere asta-i problema principala, nu neaparat ca vine o companie straina sa investeasca intr-o exploatare. Sa vina, dar nu ca sa-si bata joc si sa lase dezastre in urma. Si de asta sunt responsabile autoritatrile, pe care si Ilie Serbanescu le invinuia de acelasi lucru.
    Cat priveste afirmatiile lui Ciuvica, referitor la Ilie Serbanescu si academicianul Giurescu, au fost pur si simplu ridicole. Mi-am schimbat impresia despre el, dupa emisiunea de aseara, chiar mi s-a parut penibil tot ce a spus…

  23. Pingback: Galerie poze imagini video protest Bucuresti 16 octombrie 2013 de solidaritate cu rascoala taranilor din Pungesti impotriva Chevron si a exploatarii gazelor de sist (pol179) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman
  24. Pingback: CHEVRON ANUNTA SUSPENDAREA EXPLORARILOR IN PUNGESTI. Pas strategic lateral pentru deblocarea situatiei sau manevra de derutare si demobilizare a protestatarilor? - Recomandari
  25. Pingback: ANARHISTII BALIGII SI POPIMEA OBSCURANTIST-MEDIEVALA: noua amenintare la adresa sigurantei nationale! - Recomandari
  26. Nu trebuie sa cedam! Doamne ajuta!

  27. Pingback: Ilie Serbanescu: TARANII DE LA PUNGESTI ISI APARAU GLIA [video]/ Razboiul babei ZALI cu GAZELE DE SIST: “Pe mine nu ma intereseaza banii, ma intereseaza pamantul meu”/ Chevron a demarat PROSPECTIUNILE in Constanta/ UE si gazele de sist - Recom
  28. Pingback: EXCLUSIV: ORDINUL DE INSTITUIRE A “ZONEI SPECIALE DE SIGURANTA” DE LA PUNGESTI. Ce sta la baza celei mai importante restrangeri a drepturilor fundamentale din istoria recenta a Romaniei? - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare