Raport politic in Congresul SUA despre cum ar fi folosit RUSIA preoții români in protestele ANTI-CHEVRON

11-01-2018 4 minute Sublinieri

Kremlinul s-ar fi folosit de preoţi ortodocşi din România  pentru a alimenta protestele împotriva fracturării hidraulice. E vorba de mişcarea anti-gaze de şist de acum câţiva ani. Informaţia vine chiar din Congresul american, care a făcut publică una dintre cele mai ample cercetări ale ale sale pe tema războiului de influenţă purtat de Rusia împotriva democraţiilor europene.

Nu doar în România, dar şi în Bulgaria, Kremlinul s-ar fi folosit de preoţi ortodocşi pentru a alimenta protestele faţă de fracturarea hidraulică, îndreptate împotriva companiei americane Chevron.

Vârful acestor proteste a fost în 2013, iar mişcarea anti-gaze de şist a avut în centrul ei şi membri ai clerului din Moldova. Ei bine, Moscova şi-a aplicat planul descris prin intermediul Bisericii Ortodoxe Ruse. Asta potrivit unui scenariu, care apare într-un raport al senatorilor democraţi din Statele Unite. Cercetarea vorbeşte, printre altele, despre felul în care Biserica rusă a devenit un instrument al statului şi e folosită pentru promovarea şi legitimarea intereselor Kremlinului. Totul, pentru reafirmarea noii ordini internaţionale dorite de Vladimir Putin.

Dincolo de felul în care Biserica Ortodoxă Rusă e considerată un agent al haosului rusesc, cum e numit acest război de influenţă, raportul publicat de Comisia pentru Afaceri Externe din Senatul american arată cum amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale din Statele Unite nu e ceva nou. El face parte dintr-un tipar vechi de aproape două decenii al regimului Putin de a ataca democraţia şi statul de drept în ţări europene, dar şi în Statele Unite.

În total, raportul detaliază atacurile ruseşti din 19 ţări. E vorba, de exemplu, de campanii de dezinformare, atacuri cibernetice, finanţare de mişcări politice de extremă dreaptă sau de folosirea resurselor energetice drept armă politică.

Sunt ameninţări care se văd şi la Bucureşti. Ministrul român de Externe a avertizat chiar ieri că statele şi societăţile din regiunea noastră sunt un „poligon de încercare” al Rusiei, care foloseşte toate aceste tactici hibride şi accentuează, astfel, o spirală a instabilităţii regionale.

[…] Alegațiile Digi24 „Cum s-a folosit Rusia de preoții români” sunt bazate pe un raport pe care postul îl atribuie Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului Americani. În realitate, raportul nu aparține Comisiei în sine, ci a fost întocmit de senatorii democrați ai acestei Comisii, la cererea liderului grupului democrat, Ben Cardin. Cu alte cuvinte, nu este un raport însușit de Comisia pentru Afaceri Externe din Senatul american, ci un punct de vedere al senatorilor opoziției din SUA față de problema rusească.  De-altfel, chiar pe siteul instituției se afirmă clar că este o „recomandare” a grupării democrate către administrația republicană conduse de Donald Trump. Cu alte cuvinte, este un document politic, nu o „cercetare”, așa cum susține Digi 24. Raportul este AICI.

Minciuna despre „preoții români folosiți de Kremlin”

Titlul manipulatoriu și generalizator al Digi 24 care insinuează că „preoții români” (nu o parte, nu câțiva, ci toți preoții români) s-ar baza pe o „informație” din raport, afirmă postul respectiv.

În realitate, „informația” se reduce la o singură propoziție, care sună astfel: „In Bulgaria and Romania, the Kremlin even allegedly coopted Orthodox priests to lead anti-fracking protests”. Traducerea sună așa: În Bulgaria și România, Kremlinul ar fi cooptat preoți ortodocși pentru a conduce protestele împotriva fracturării hidraulice”( pagina 54).  Nici vorbă de o informație, ci de o presupunere, care are ca referință un articol din Financial Times din 19 iunie 2014. Ce scrie acolo despre România?

FT notează că „Președintele României, Traian Băsescu, a sugerat că Rusia joacă un rol în zădărnicirea exploatării gazelor de șist de către compania Chevron în apropierea satului Pungești. Adepții fracturării hidraulice au spus, totodată, că Rusia încearcă să influențeze opinia publică prin co-optarea Bisericii Ortodoxe, pentru că preoții ar fi condus protestele” (sublinierile ne aparțin).

Deci documentul democraților americani evocă posibilitatea folosirii unor preoți români în protestele de la Pungești, citând în acest sens suspiciunile „adepților” fracturării hidraulice din România, în frunte cu primul dintre aceștia, fostul președinte Traian Băsescu. Deci, nici vorbă despre cercetare, nici vorbă despre publicarea pozițiilor celor acuzați, ci doar perpetuarea unor suspiciuni provenite de la cei care aveau tot interesul să denigreze și să oprească protestele. Susținătorii gazelor de șist nu au oferit nici cea mai mică dovadă, la vremea respectivă, că unul sau mai mulți preoți români  ar fi mânați de Rusia spre acel protest. Mai mult decât atât, la vremea respectivă, Episcopia Hușilor s-a delimitat de preoții care au participat la protest. Cu toate că preoții au dispărut de la proteste, mișcările au continuat.

Manipulările Digi 24 sunt grosolane:

1. Raportul nu este al Comisiei pentru Relații Externe a Senatului american așa cum susțin, ci este un document politic, cu valoare de recomandare a unor membri ai acestui for.

2. În documentul citat nu există nicio „informație” despre afilierea rusă a preoților ortodocși care au participat la protestele de la Pungești, ci doar o mențiune a unei suspiciuni, alegație preluată chiar de la susținătorii protestelor. 

3. Nu există nicio certitudine menționată în respectivul document cu privire la mâna Rusiei în Biserica Ortodoxă Română, dar în ciuda evidenței,  Digi 24 afirmă de mai multe ori că există, ba chiar le spune telespectatorilor că le va arăta și cum au manipulat muscalii pe preoți. Dar nu o face.

4. Documentul senatorilor democrați invocat de Digi 24 nu amintește despre „planul Bisericii Ortodoxe Ruse” de a influența clericii români în 2014, dar jurnaliștii conduși de Cosmin Prelipceanu nu se încurcă în astfel de detalii. Că materialul a fost probabil, primit în plic cu dedicație pentru Biserica Ortodoxă Română este demonstrat și de faptul că Digi 24 nu spune nimic despre celelalte mențiuni ale României în raport: în afara de propoziția cu protestele, țara noastră mai este menționată de trei ori, de fiecare dată în contexte pozitive.

Pe scurt, titlul „Cum s-a folosit Kremlinul de preoți români” este total nejustificat de textul cercetării invocate chiar de Digi 24 și nu are altă explicație decât obiectivul urmărit cu consecvență de Digi 24, respectiv de a lovi în Biserica Ortodoxă Română prin realizarea de asocieri inventate, forțate cu Rusia.

Nota noastra

Ce ti-e si cu presa de propaganda…

Asadar, alegatiile dintr-un raport politic, facut de senatori democrati, care bat tot spre teza propagandistica a implicarii Rusiei in alegerile prezidentiale castigate de Trump, devin stire la Digi 24. Cu toate ca in titlu este dat drept fapt (”Rusia s-a folosit”), totusi, in interiorul textului si in sincron redactorii Digi mai nuanteaza cat de cat, in sensul in care se prefera formula ”s-ar fi folosit”. De la posibil la fapt, de la supozitie la certitudine e o distanta mare, pe care propaganda o acopera usor. Evident ca publicul Digi, care este format mai ales din audienta #rezist, va retine falsa certitudine din titlu.

Mai departe, aflam, ca, de fapt, ”informatia” ar fi un ”scenariu”. Nu aflam nimic concret despre modul in care a fost facut raportul si, mai ales, despre dovezile care ar incrimina pe cineva, preot sau nu, ca s-ar fi aflat in subordinea Rusiei sau a Patriariei Moscovei cand au fost protestele de la Pungesti. Caci, daca dovezile sunt extrase din lectura favoritului democratilor, New York Times, atunci e clara treaba. Ba nu ar fi deloc de mirare, ci demn de suspiciuni rezonabile, ca la baza alegatiilor din raportul democratilor despre preotii folositi de Moscova sa se afle chiar Hotnews [intre timp, in urma analizei facute de ActiveNews, reiese ca sursa ar fi fost Financiar Times – vezi articolul citat mai sus].

In orice caz, ne amintim ca intotdeauna s-au vehiculat alegatii despre implicarea Rusiei in protestele anti-Chevron si anti-fracturare hidraulica.

Faptul in sine al metodei de explorare a subsolului prin fracturare hidraulica si al impactului asupra comunitatilor si mediului fireste ca nu se mai discuta. E si asta, nu-i asa, o tema subversiva, ruseasca…

Despre tema preotilor, a influentei Rusiei si a protestelor anti-Chevron, a se vedea:

TUNUL PE BISERICA: Preotii protestatari din Vaslui – LUATI LA TINTA DE PROPAGANDISTII CHEVRON DIN MEDIA/ Marturisire cu totul uimitoare a PS Corneliu, episcopul Husilor: COMISARII EUROPENI, PRECUM COMISARII SOVIETICI

STIGMATIZAREA PELERINAJELOR SI MANIPULARILE IMPOTRIVA BISERICII PE TEMA GAZELOR DE SIST/ Dramele din lumea “PUPĂTORILOR DE MOAȘTE”

“ANARHISTII” DE LA ”BALIGA VACII” SI “POPIMEA OBSCURANTIST-MEDIEVALA”: noua amenintare la adresa sigurantei nationale!

Sunt implicate Rusia si organizatiile rusofile moldovenesti in PROTESTUL ANTI-GAZE DE SIST DIN VASLUI? Si daca sunt, CU CE SCHIMBA ASTA FONDUL GRAV AL PROBLEMEI? Unde intervine MANIPULAREA “agenturilor straine”?


Categorii

1. DIVERSE, Gazele de sist, Opinii, analize, PUNGESTI, Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Raport politic in Congresul SUA despre cum ar fi folosit RUSIA preoții români in protestele ANTI-CHEVRON

 1. Printre cele mai grave si stridente lucruri in situatia asta gasesc faptul ca toti se grabesc sa considere ca rezistenta impotriva abuzivei si distrugatoarei exploatari de gaze naturale din Romania este musai un demers al unor puteri straine.
  Aceasta sugestie este foarte grava si obraznica din cale afara.

  Iar daca realitatea chiar asa ar fi in tara noastra si romanii nu mai sunt in stare de unii singuri nici sa faca un protest impotriva unui act vadit de distrugere in masa si cu repercusiuni criminale pe termen lung, atunci asta in sine ar fi si mai grav (decat imprecatiile hybrid-soft-war de peste mari si tari)… Mult mai grav…

 2. Circul ia amploare: America incalca embargoul pe care l-a pus Rusiei si cumpara gaz rusesc!

  Gazul lichefiat rusesc este livrat acum în premieră în SUA, printr-un intermediar francez. Washingtonul face tot ce poate pentru a îngreuna exporturile de gaz rusesc spre Europa. Iar acum cumpără chiar el gaz de la ruşi?
  http://www.dw.com/ro/vinde-rusia-gaz-%C3%AEn-sua/a-42090431?maca=rum-VTPartner_hotnewsecon-2756-html-cb

 3. titlul articolului, fara a vedea si continutul, cum facem majoritatea… ne poate face sa credem o minciuna! poate ar trebui precizat ca e un raport politic al unor senatori ai opozitiei din SUA…
  sau altfel, cum stiti mai bine.. sa nu deruteze…

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare