CHEVRON a renuntat la gazele de sist din Polonia

2-02-2015 1 minut Sublinieri
chevron

foto: reuters

Gigantul energetic Chevron a anunţat că renunță la eforturile sale de a găsi gaze de șist în Polonia şi că se va retrage din acest stat.

Potrivit Reuters, decizia a fost luată după ce experţi ai companiei americane şi-au dat seama că estimările pe care le făcuseră în ceea ce priveşte cantitatea de gaze de şist din Polonia au fost eronate. Astfel, zăcămintele sunt mult mai mici şi continuarea programului nu se mai justifică. În plus, angajaţii Chevron s-au plâns de condiţiile de forare dificile şi de incertitudinea în ceea ce priveşte reglementările guvernului de la Varşovia.

La sfârșitul anului trecut, grupul petrolier american Chevron a decis să renunțe și la proiectul de extracție de gaze de șist de la blocul Olesska, din vestul Ucrainei, motivând că este nemulțumit de fiscalitatea pentru acest gen de afaceri.

Pe de altă parte, în campania electorală de la sfârșitul anului trecut, într-o declaraţie făcută pentru un post de televiziune, şeful Executivului din România, Victor Ponta, preciza că problema explorării gazelor de şist în România s-a amânat. Victor Ponta susţinea că, momentan, trebuie pus accentul pe gazele convenţionale din Marea Neagră, care sunt în explorare.

„Oricum s-a amânat, pentru că… se pare că nu avem gaze de şist. Ne-am bătut foarte tare pe ceva ce nu avem. Nu cred că ne-am bătut pe ceva care există”,a spus Victor Ponta.

În replică, americanii de la Chevron au susţinut că încă analizează informaţiile obţinute pe parcursul operaţiunilor de foraj şi în urma investigațiilor geofizice pentru a înţelege potenţialul resurselor de gaze. După finalizarea analizelor, rezultatele vor fi predate Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale şi vor rămâne în custodia statului, preciza Chevron. 

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a declarat în ianuarie că, în privinţa gazelor de şist, deja are impresia că „problema se rezolvă de la sine, datorită scăderii preţului hidrocarburilor, în esenţă a petrolului”.

„Lucrurile s-au schimbat radical şi deja exploatarea gazelor de şist, cel puţin în zona noastră, nu cred că mai este în zona rentabilităţii”, a spus Klaus Iohannis, precizând că tehnologia nu este nouă, dar nu a fost folosită, pentru că nu era rentabilă. Creşterea preţului petrolului a dus însă la sporirea interesului pentru acest tip de exploatare. „Impresia mea este că acum, în această etapă, interesul pentru gazele de şist este în scădere”, a adăugat Klaus Iohannis.


Categorii

1. DIVERSE, Gazele de sist, Polonia

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “CHEVRON a renuntat la gazele de sist din Polonia

  1. Nu cred ca au renuntat; probabil mai sunt si alte cai.

  2. Slava lui Dumnezeu pentru marea Sa intelepciune prin care oranduieste toate .

    Se pare ca maria sa , dr. in retragere Victor Ponta , este un mincinos de clasa , incercand sa ne prosteasca . Gazele de sist exista , sunt in cantitate suficienta ( pe langa multe alte resurse cu care ne-a blagoslovit Dumnezeu ) , altfel nu s-ar fi obosit cineva sa cheltuiasca atatia bani doar pe explorare . Subsolul nostru chiar poarta “aur” , fratilor si sa-I multumim multmilostivului Dumnezeu ca a facut in asa fel incat pretul petrolului a coborat atat de mult incat exploatarea nu mai este rentabila .
    Faptul ca si-au schimbat radical planurile , ar trebui sa ne spuna ca pretul scazut al petrolului este de perspectiva indelungata , nu este de azi pe maine … Sau ca regiunea este …sub alte planuri … Doamne , fereste-ne … dar faca-se voia Ta , Stapane !

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare