UPDATE: Legea minelor nu a fost adoptata! Pentru cat timp, oare? AVIZ POZITIV “LA SECRET” PENTRU LEGEA MINELOR PRO-GOLD CORPORATION

10-12-2013 5 minute Sublinieri

rosia-montana-x

Legea minelor nu a fost adoptata in plenul Camerei Deputatilor din cauza voturilor insuficiente. Au fost doar 160 de voturi pentru, insuficiente ca legea sa treaca. Aceasta dupa ce Camera Deputaţilor aprobase legea pe articole, în forma avizata luni seara de Comisiile de Industrii şi Servicii. Reamintim ca luni seara, Comisiile de industrii si administratie ale Camerei Deputatilor au adoptat raport favorabil pentru proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii minelor. Unii deputati au fost nemultumiti de faptul ca au primit raportul Comisiilor chiar in timpul dezbaterii pe articole.

UPDATE Din 299 de parlamentari prezenti, au votat 160 pentru, 105 impotriva, 22 s-au abtinut, iar 12 nu au votat. Dintre cei care au votat pentru, 109 erau de la PSD, 45 de la PNL, 2 de la PP-DD si 4 de la PC. Impotriva au votat 2 de la PSD, 11 de la PNL, 33 de la PDL, 21 de la PP-DD, 15 de la UDMR, 12 de la minoritati si 1 neafiliat.

Comisiile de industrii si administratie ale Camerei Deputatilor au adoptat, luni, raport favorabil pentru proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii minelor. In cadrul acestui proiect a fost acceptat, la propunerea PNL, introducerea unui nou capitol referitor la transparenta in exploatarea resurselor naturale.

Unul dintre amendamente prevede introducerea unei noi litere la articolul 57 al proiectului. Acesta arata ca nerespectarea de catre titularii permiselor si licentelor a obligatiilor prevazute in prezenta lege constituie contraventie daca, potrivit legii penale, nu constituie infractiune si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 1.000.000 de lei la 5.000.000 lei pentru incalcarea obligatiilor stabilite la Capitolul III1, art. 37 (2), literele p) si r), iar nerespectarea repetata a acestora poate atrage dupa sine si retragerea dreptului de exploatare.

Astfel, fiecare companie care exploateaza resurse naturale trebuie sa publice semestrial pe pagina proprie de internet volumul si costurile de productie si platile efectuate catre stat pentru fiecare proiect derulat. De asemenea, orice companie implicata intr-un proiect de exploatare a resurselor naturale ale statului are obligatia sa publice semestrial, pe pagina proprie de internet, un raport de guvernare corporativa, responsabilitate sociala si protectia mediului, care sa cuprinda si o sectiune cu privire la problemele si riscurile identificate in perioada de raportare si modul de gestionare a acestora. Rapoartele se incarca pe pagina de internet a companiilor la jumatatea si la finalul anului fiscal.

Legea minelor a picat în Parlament, nereuşind să adune numărul necesar de voturi pentru a fi adoptată după ce parlamentarii USL nu au votat pentru aceasta.

Din cei 299 de parlamentari prezenţi, au votat pentru această lege 160 de parlamentari, dintre care 109 au fost de la PSD, 45 de la PNL, doi de la PPDD si patru de la PC.

În schimb, împotriva acestei legi a minelor, negociată insistent în ultimele luni în interiorul USL, au votat doi parlamentari de la PSD, 11 de la PNL, 33 de la PDL, 21 de la PPDD, 15 de la UDMR, 12 de la minorităţi şi cinci de la PC, plus şase parlamentari neafiliaţi.

Au existat şi 22 de abţineri, opt venind de la parlamentari PSD şi 10 de la PNL.

Nu au votat 12 parlamentari de la PSD şi cinci de la PNL, dar şi cinci de la PDL, plus câte unul de la minorităţi şi PC.

Printre parlamentarii USL care au votat împotriva legii minelor se numără Calotă Florică, Cherecheş Florica, Costin Gheorghe, Alina Gorghiu, Grecea Maria, Guran Virgil, Teodorescu Ioan, Thuma Hubert Petru Ştefan – PNL Giurescu Dinu, Grapini Maria, Irimie Vicenţiu  – PC. Lista completă poate fi accesată pe site-ul Camerei Deputaţilor.

După ce a picat la doar două voturi în Senat, noua lege a minelor, pusă pe hârtie de USL pentru a rezolva problema Roşia Montană după respingerea proiectul promovat de guvern, a trecut într-o şedinţă-fulger de comisiile pentru industrii şi administraţie ale Camerei Deputaţilor şi urmează să primească votul final marţi în plen, într-o formă aproape identică cu cea din Senat. Totul s-a desfăşurat într-o secretomanie totală, majoritatea USL punând proiectul gata scris pe masa comisiei, în format xerox, şi discutându-l la prima vedere, nu înainte de a decide că presa nu are acces la lucrări.

Explicaţia? ”S-a mai lucrat la nişte propuneri, ca să le dăm forma finală”, a precizat liderul deputaţilor liberali, George Scutaru. ”În final, a ieşit o lege pe care USL o susţiune, o promovează. Nu e o lege specială cu dedicaţie pentru o companie. Am vrut să evităm lucrul acesta. Pe primul loc e transparenţa şi interesul statului român”, a adăugat el. Din tabăra opoziţiei, fostul ministru al Economiei, Lucian Bode, îl contrazice. ”E clar că o să găsim în spate amendamente luate în bloc din contractul Roşia Montană. Este o dedicaţie clară”, a declarat el, pentru gândul.

Cu toate acestea, preşedintele comisiei, pesedistul Iulian Iancu s-a lăudat cu ”o premieră”. ”Aveţi în premieră o lege care nu are precedent în România şi care oferă pentru prima dată un cadru de transparenţă şi elimină orice îngrijorare ar avea orice cetăţean din România pentru orice tip de resursă minerală. Îngrijorările dumneavostră sunt eliminate după ce acum luaţi frumos textul de lege şi ce nu vă place în el să ne spuneţi”, a parat el acuzaţiile privind lipsa de transparenţă.

CITEŞTE AICI TEXTUL INTEGRAL AL LEGII

Lucrările de prospecţiune şi de extracţie şi prelucrare, declarate de utilitate publică

Cu toate acestea, forma pe care deputaţii sunt chemaţi marţi să-şi dea votul final este aproape identică cu cea care a trecut prin Senat şi care prelua o mare parte dintre prevederile din proiectul Roşia Montană. Chiar dacă denumirea nu este trecută explicit în lege, esenţa este aceeaşi. În legea sumată de USL, ”resursele minerale, care condiţionează direcţii strategice ale dezvoltării socio-economice sau ale securităţii regionale sau naţionale, vor fi clasificate ca resurse strategice”, clasificarea şi declasificarea lor făcându-se ”de către Parlament la propunerea Guvernului, cu avizul autorităţii competente în domeniul resurselor minerale”.

De asemenea, ”lucrările privind prospecţiunile şi explorările geologice şi cele de extracţie şi prelucrare a resurselor minerale sunt de utilitate publică”.

Resursele care fac obiectul noii legi sunt ”cărbunii, minereurile feroase, neferoase, de aluminiu şi roci aluminifere, de metale nobile, radioactive, de pământuri rare, elemente disperse, sărurile haloide, substanţele utile nemetalifere, rocile utilizate în construcţii, rocile ornamentale, pietrele preţioase şi semipreţioase, turba, rocile bituminoase, gazele necombustibile, apele termominerale, apele minerale naturale carbogazoase şi necarbogazoase, nămolurile şi turbele terapeutice, apele geotermale, gazele care le însoţesc, apele minerale terapeutice şi gazele care le însoţesc, apele de izvor, precum si reziduurile miniere din haldele şi iazurile de decantare”.

De asemenea, deputaţii au preluat din legea trecută prin Senat prevederea privind clasificarea ca fiind de interes public deosebit a proiectelor miniere ale căror beneficii sunt considerate mai mari decât efectele negative de mediu, prevedere care ar rezolva toate criticile de mediu care au fost aduse RMGC, în condiţiile în care autorităţile, în frunte cu guvernul, au susţinut că sin exploatarea de la Roşia Montană aduce beneficii statului, atât prin încasarea redevenţelor, a impozitelor indirecte şi creării de locuri de muncă, totul estimat la 5 miliarde de euro pe perioada derulării proiectului.

Astfel, potrivit actului normativ trecut luni seară prin comisii, intră în categoriaproiect de interes public deosebit – proiectele miniere ale căror beneficii economice şi sociale pe care statul şi/sau unităţile administraţiei locale le-ar obţine direct sau indirect din proiectul respectiv  sunt mai mari decât efectele negative de mediu, beneficiile fiind temeinic fundamentate, cu condiţia refacerii mediului la finalizarea proiectului şi care vizează exploatarea uneia sau mai multor resurse strategice”.

Deputaţii din comisiile de industrii şi administraţie au adoptat  un amendament al PNL potrivit căruia titularii licenţei trebuie să folosească pentru extracţie “procedeele şi mijloacele tehnologice cele mai sigure, mai puţin dăunătoare pentru mediul înconjurător şi pentru sănătatea populaţiei din zonele vizate”.

Şi în cazul exproprierilor se păstrează prevederile, acestea urmând să fie făcute de stat la propunerea titularului licenţei de exploatare care poate plăti şi despăgubirile.

Clauzele de confidenţialitate, interzise

Parlamentarii au decis, totodată, la propunerea PNL, ca statul să aibă drept de preemţiune asupra producţiei rezultate din exploatarea resurselor naturale, iar contractele încheiate cu companiile în acest sens să nu aibă clauze de confidenţialitate, care pot conduce la dezinformarea publicului.

De asemenea, potrivit noilor prevederi, publicul trebuie să aibă acces nerestricţionat la toate informaţiile legate de procesul de acordare a licenţelor de prospectare/ explorare/ exploatare şi de modul în care aceste proiecte sunt implementate, cu excepţia patentelor industriale şi a datelor cu caracter confidenţial protejate prin lege, indiferent dacă deţinătorul acestora este o entitate publică sau privată.

Potrivit unui amendament PNL adoptat, autorităţile competente au obligaţia să publice toate informaţiile legate de contractele prin care statul concesionează resursele naturale în vederea exploatării, cu excepţia patentelor industriale, care au caracter confidenţial, inclusiv documentaţia de achiziţie, lista scurtă a companiilor calificate, ofertele primite, câştigătoare şi necâştigătoare, şi termenii contractului, inclusiv identitatea beneficiarilor, cu excepţia eventualelor informaţii care sunt protejate de acte normative privind informaţiile clasificate

Totodată, situaţia privind toate sumele de bani plătite în mod legitim în procesul de obţinere a licenţelor de prospectare/explorare/exploatare, a avizelor aferente sau a contractelor cu statul trebuie să fie pusă la dispoziţia publicului.

Actul normativ urmează să primească votul final marţi, Camera Deputaţilr fiind decizională în acest caz.

Deputatii din Comisia pentru Industrii au dat luni seara aviz pozitiv pentru proiectul legii minelor, legea cadru pentru exploatarea miniera de la Rosia Montana. Proiectul fusese respins de Senat la 2 decembrie. Proiectul a intrat in dezbatere luni seara in Comisia pentru Industrii cu o multime de amendamente, amendamente pe care membrii comisiei nu le-au vazut decit in momentul inceperii sedintei, a declarat pentru HotNews.ro deputatul Lucian Bode. Amendamentele nu au fost aratate si presei.Proiectul urmeaza sa intre marti in plenul Camerei, care este for decizional.

Forma convenita in USL asupra acestui proiect de lege nu a fost publicata pe site-ul Camerei Deputatilor, jurnalistii neavand acces la acest document, iar parlamentarii primind exemplare xeroxate. Niciunul dintre amendamentele formulate de deputatii Opozitiei nu a fost acceptat de cele doua comisii, anunta si Agerpres. 

Tot luni seara se dezbat in Comisia pentru Industrii alte trei proiecte cu mize mari: proiecte legislative pentru reglementarea parteneriatelor public-private, pentru activitatile de salubritate si pentru energia regenerabila.

Context:

Senatul a respins luni Legea Minelor, legea cadru pentru exploatarea miniera de la Rosia Montana, inregistrandu-se doar 85 de voturi pentru, fata de cele 87 necesare pentru a fi votata. Desi parlamentarii USL avea directiva sa adopte proiectul de lege, acestia nu au reusit sa se mobilizeze. La insistentele PSD legea a fost supus la vot de doua ori insa nu a reusit sa obtina numarul de voturi necesar. Legea minelor a fost modificata astfel incat Guvernul sa poata da unda verde exploatarii de la Rosia Montana. De precizat este ca directorul RMGC, Dragos Tanase, a fost prezent in Parlament chiar la ora cand se discuta proiectul de lege.  


Categorii

ROSIA MONTANA, Tradatori si lichele

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “UPDATE: Legea minelor nu a fost adoptata! Pentru cat timp, oare? AVIZ POZITIV “LA SECRET” PENTRU LEGEA MINELOR PRO-GOLD CORPORATION

  1. Domnilor, cei care protesteaza protesteaza degeaba. Cand dupa referendumul de demitere al lui Traian Basescu romanii au stat frumusel acasa si s-au uitat la televizor, toti – chiar si Victor Ponta – au inteles ca nu e cazul sa se mai uite la ce vrea poporul, pentru ca poporul vrea sa se uite la televizor. Politicienii vor puterea, asadar se vor grabi sa-i multumeasca pe cei de la care o pot avea si mai ales pe cei care ii pot face sa o piarda. Poporul roman a demosntrat ca nu da si nu ia puterea politica nimanui, pentru ca ii este lene sa o faca. Sau tarseala, ca mi-a placut cuvantul.

  2. Cinste parlamentarilor romani prin care a mai putut lucra Dumnezeu!…si nu au votat aceasta lege.Daca am iesi si din Babilon si ne-ar elibera Cyrus al N-lea cel Mare,ce bine ar fi ? ( daca noi nu ne dorim,nici Dumnezeu nu are cum sa ajute,totusi )

  3. Legea minelor a fost doar o diversiune. Miza justiţiei, chiar aşa ciuntită şi abuzată cum e ea acum, e mult mai importantă decât legea minelor.

    Oricât de mult am râs de “staţii de drept” până acum, cel puţin pentru o zi, eu personal, consider că am toate motivele pentru a fi un băsist feroce. Achiesez fără rezerve la toate materialele băsiste apărute pe tema modificărilor aduse Codului penal, Codului de procedură penală şi pe tema amnistiei preconizate. Un rezumat concis şi pe înţelesul tuturor găsiţi AICI. Un extras sugestiv:

    Parlamentarii, ministrii, primarii, consilierii nu vor mai putea fi cercetati de DNA sau Parchet pentru fapte de coruptie care se aplica functionarilor publici, cum ar fi abuzul in serviciu, luarea de mita, traficul de influenta, falsul in acte, dar si conflictul de interese.

    Despre planul general al reformei şi ce anume ţintesc “parlamentarii”: AICI. Nu mă bucur deloc să mă regăsesc în corul băsiştilor negri în cerul gurii, dar asta e. E un meci de o importanţă colosală pe care îl vom înţelege abia în viitor.. pe propria piele. Tare mi-e că o să facă şi Băse un blat sinistru şi toate acestea vor deveni realitate pe care nu am cuvinte să o descriu. Iertaţi-mă. Doamne, ajută!

  4. @Utzu:

    Greu sa ne pastram echilibrul…

    Legea minelor a fost doar o diversiune.

    Legea minelor este ce-si propune sa fie: usa deschisa pentru RMGC si ale Gold Corporations. Se poate spune, cel mult, ca neadoptarea legii minelor ieri, 10 decembrie, a fost o tergiversare tactica pentru a acoperi agenda publica cu subiectul si pentru a nu atrage oprobiul opiniei publice, care ar fi corelat ajutorul dat RMGC cu coruptia politicienilor si partiala lor exonerare – de la presedinte la primar – de numeroase acte de coruptie.

    am toate motivele pentru a fi un băsist feroce.

    Vai, vai… Toate motivele, cu exceptia celor rationale. Niciun basist nu a explicat contextual ce se intampla. Au fost toti feroce propagandisti, preluand aceleasi sintagme obosite si aceleasi marote necredibile. Statii de drepti raman stati de drept. Nu poti sa te raliezi la o viziune care a falsificat realitatea! Nu poti sa te raliezi la o viziune care spune, ciuntit, ca fiat justitia pereat mundi. Tradus: fiat justitie partiala si politizata, pereat Romania cu gaze de sist in apa si cianura la munte.

    Ajunge sa fi corelat legea minelor cu legea amnistierii pentru a fi inteles REALA problema. Caci problema exista, fara indoiala, iar parlamentarii de acum profita de raul justitiei politizate basesciene pentru a se pune deasupra legii comparativ cu ceilalti. Asa cum fac si bancile, asa cum este tendinta si cu corporatiile. Intr-adevar e grav, insa din alt punct de vedere decat cel basist. Basistii feroce nu au facut-o si nu o vor face, pentru ca nu vor, cu adevarat, ca politicienii, decidentii, sa raspunda de dezastrul Romaniei. Ei vor sa sprijine o agenda, la fel de politica si ea. Asa ca hai sa fim oameni normali si nu feroce de penibili.

  5. Pingback: Statele europene vor sa impuna EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST FARA CONSULTAREA POPULATIEI SI CU STUDII DE IMPACT “BLANDE” PENTRU COMPANII/ Guvernul pregateste o noua LEGE A MINELOR care sa dea verde proiectului RMGC - Recomandari
  6. Pingback: Legea minelor dedicata RMGC a ajuns la VOTUL FINAL din Camera Deputatilor - Recomandari
  7. Pingback: RMGC – concedierile sunt de forma. PLANUL COMPANIEI ESTE DE A REVENI IN FORTA IN 2015 - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare