ARHIEPISCOPUL ATENEI ŞI A TOATA ELADA NU ESTE DE ACORD CU TEZELE ECUMENISTE

27-07-2009 1 minut Sublinieri

 ieronimos1.jpg

O adevărată bombă în calea ecumenismului şi a paşilor de apropiere dintre ortodocşi şi catolici o constituie declaraţia PF Ieronim, Arhiepiscopul Atenei către  „Ορθόδοξος Τύπος” („Orthodoxos Typos“, prescurtat în continuare „O.T.” – n.tr.), prin care semnalează că nu a împuternicit pe nimeni să-l reperezinte şi să vorbească în cadrul Conferinţei de o zi ce a avut loc în Tesalonic pentru examinarea  mersului Dialogului Teologic  dintre ortodocşi şi catolici.

La această conferinţă s-a prezentat un cleric care a vorbit ca reprezentant al Arhiepiscopului şi a spus multe lucruri  inacceptabile. Printre altele a declarat:

Aşadar, ca cleric şi ca creştin ortodox, mă gândesc uneori dacă nu cumva ar fi înţelept ca următoarea fază a dialogului să aibă loc după ce se va restabili unitatea şi nu din nou în spaţiul diviziunii. Adică: poate înţelegând ambele Biserici, după ce au recunoscut una alteia identitatea eclezială şi euharistică şi realitatea celeilalte, că suntem două fragmente în mod nefericit despărţite  ale trupului lui Hristos, vor înainta la restabilirea unităţii şi abia apoi să fie continuat Dialogul. Ar fi mult mai eficace. De altfel, diferenţe avem şi noi ortodocşii întreolaltă”!

Aceste puncte de vedere au provocat multe divergenţe între teologi şi poporul credincios. „O.T.” a primit pe această temă multe comentarii şi articole. Unul din articole a fost şi acela al teologului Simati, pe care l-am şi publicat în „O.T.”.

     Evident că Arhiepiscopul s-a tulburat şi ne-a trimis următoarea scrisoare:

     Către domnul Gheorghe Zervos,

     Directorul Redacţiei ziarului «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ»

     Kaniggos 10, 10677 Atena

     Stimabile Domnule Zervos,

Asupra articolului publicat  în foaia cu nr. 1788 / 19-06-2009 a ziarului Dvs., articol al d-lui Pan. Simati sub titlul „În Tesalonic n-au reuşit să treacă obiectivele referitoare la primat (stipulate în textul) de la Ravenna”, vă aducem la cunoştinţă în urma respectabilei dispoziţii a P.F. Ieronim al II-lea, Arhiepiscopul Atenei şi a toată Elada, că respectivul (cleric) menţionat în articolul de mai sus nu a participat ca reprezentant al Arhiepiscopului  şi nici nu a avut vreo dispoziţie de prezentare  a vreunui mesaj din partea Prea Fericitului.

După  cum v-a semnalat de altfel şi autorul articolului, clericul repectiv a participat  şi a vorbit din proprie iniţiativă exprimându-şi propriile opinii.

Clericul în cauză a fost chemat de Marele Protosinghel şi a primit recomandările de rigoare.

Vă  transmitem rugăciunile Preafericitului.

Cu iubire în Domnul,

Din Biroul personal al PF Arhiepiscop,

Arhim. Athinagoras Dikaiakos”.

Prin scrisoarea de mai sus, Arhiepiscopul nu este de acord deloc cu tezele clericului Pavlos Koumarianos. Şi este îmbucurător că într-o epocă în care ecumenismul  „galopează”, Arhiepiscopul se delimitează de teze asemănătoare celor pe care le-a formulat clericul mai sus menţionat.

Ştim că Arhiepiscopul este pentru dialog. Ştim şi faptul că a prefaţat cărţi anti-catolice, cum este cea despre criminalul Arhiepiscop al catolicilor, Stepinac.

Rămâne să-l auzim făcându-şi publice şi opiniile  referitoare la chestiunea dialogurilor teologice şi a ecumenismului”.

(sursa: «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ», 24 iulie 2009, p. 6, traducere: Leontie mh.)

 ieronimos023.jpg


Categorii

Comunicate, Ecumenism, Pagini Ortodoxe

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “ARHIEPISCOPUL ATENEI ŞI A TOATA ELADA NU ESTE DE ACORD CU TEZELE ECUMENISTE

 1. Arhiepiscopul Atenei imi seamana cu Patriarhul Daniel la fata, in ultima poza 🙂 Mi se pare mie? Lasand remarca lumeasca deoparte, ma bucur mult de o asa veste. Sper sa mai avem astfel de exemple ca ne-am saturat de papa cu primatul lui cu tot…care daca ar exista extraterestri (la modul absurd vorbind)…i-ar “crestina” si pe acestia cu papismul lui.

 2. Mie nu-mi seamana deloc cu PF Daniel, asta e carunt complet, mai senin si batran, fata de tarcatul nostru aspru.

  Multumim lui Dumnezeu ca inca nu ne lasa de tot in mana lupilor!

 3. E praf in ochi. Sefii Bisericilor Ottodoxe, mai ales patriarhii Chiril si Daniel, sau arhiepiscopul Ieronim, fac din cand in cand astfel de afirmatii, pentru a capta bunavointa credinciosilor. Dar atitudinea lor referitoare la ecumenism e arhicunoscuta. Nu l-am auzit pe arhiepiscop criticand-ul pe acel arhimandrit tanar, care a facut tot felul de afirmatii dubioase la o conferinta a catolicilor.

 4. Cand nu se condamna ecumenismul e rau iar cand se spune ceva impotriva iarasi e rau. Nu stiu de ce dar iarasi am impresia ca ni se sugereaza delicat indreptarea catre o ramura stilista. Iertare daca impresia mea este gresita.

 5. @ Dumi:

  Din partea cui? Ar fi culmea sa spui ca din partea noastra, care suntem cam singurii de pe internetul ortodox si antiecumenist care am combatut la fel de clar si derivele stiliste!

  Daca te referi la Catalin, s-ar putea sa aiba si el dreptate, in sensul ca nu e foarte convingatoare sau neta nici aceasta delimitare si nici nu exista o pozitie oarecare exprimata de PF Greciei, ci numai o subliniere a faptului ca nu-si asuma ideile (radical ecumeniste) ale acelui cleric, din cauza carora s-a creat in Biserica Greciei o mare tulburare.

 6. lasand la o parte controversele…este foarte bine ca se sustine sus si tare credinta ortodoxa curata ca o piatra de iasp….unde oare se pogoara Lumina Sfanta de INVIERE ? LA CATOLICI ? in nici un caz!

 7. ecumenismul este erezia ereziilor, nu putem avea nimik bun de pe urma lui doar tulburari din punct de vedere religios, se invoca o unitate din punct de vedere ecumenic, dar nu si din punct de vedere al credintei, ortotdoxia este singura credinta adevarata, daca se vrea intradevar o unitate atunci sa fie, dar numai in acest spirit ortodox , ortodoxia de acum 2000 de ani nestirbita de modernismul vremurior de acum. M bucur ca inca mai exista adevarati traitori ai adevaratei ortodoxii care se opun ecumenismului si unilunilor de acest gen, asa ar trebui sa fie si patriarhul Romaniei, fiindca tot i se spune “preasfintit” dar nu stie sa se opuna uniunilor de acest gen, ba din contra le si accepta, imi plange sufletul …dar nu-mi mai ramane altceva de facut, doar sa ma rog si sa ne rugam la bunul Dumnezeu sa lumineze mintea si cugetul mai marilor nostri

 8. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Despre falsele declaratii linistitoare ale Patriarhului ecumenic si capcana in care a cazut “Orthodoxos Typos”
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare