Mitropolitul Vasilios de Konstantia despre Dialogul cu catolicii in Cipru

21-10-2009 50 secunde Sublinieri

“Biserica Bulgara lipseste de la <<Dialog>>”!

IPS Vasilios de Konstantia

“Directorul Agenţiei de Ştiri Bisericeşti romfea.gr, domnul Aimilio Poligheni, a vorbit în exclusivitate cu Mitropolitul Vasilios de Konstantia şi Amohostos, care participă la dezbaterile Dialogului dintre ortodocşi şi romano-catolici care are loc în aceste zile în Pafos.

Mitropolitul Vasilios de Konstantia în declaraţiile sale, printre altele, a subliniat:

„Biserica Ciprului, după cum cunoaşteţi, găzduieşte aici în Pafos dialogul dintre ortodocşi şi romano-catolici. Ceea ce este important de accentuat referitor la această întâlnire, este faptul că reprezentanţii ortodocşi din toate Bisericile Ortodoxe sunt prezenţi; doar Biserica Ortodoxă Bulgară lipseşte (s.tr.)”. (vezi si: UN “NU” DIN PARTEA BISERICII ORTODOXE BULGARE DIALOGULUI DINTRE ORTODOCŞI ŞI CATOLICI!)

De asemenea, Mitropolitul Vasilios de Konstantia a accentuat:

„Se ştie că se dezbate un plan de text referitor la rolul episcopului Romei în primul mileniu. Să menţionez, domnule Poligheni, că este o temă dificilă şi pentru noi, dar chiar şi pentru romano-catolici. Desigur, pentru noi tema reclamă mai multă sensibilitate, pentru că din studiul care se poate face pe izvoare şi cu interpretările pe care fiecare poate să le dea, se poate ajunge la o diferită abordare şi direcţie”, a continuat kir Vasilios.

În încheiere, Mitropolitul Vasilios de Konstantia a declarat semnificativ:

„Deja ne-am confruntat cu această dificultate în primele zile ale dezbaterii textului pe care-l avem înaintea noastră şi din acest motiv se pare că nu se poate completa planul textului pentru a se da de pe acum ca act oficial. Deci, domnule Poligheni, va fi necesară şi o a doua întâlnire”.

Totuşi, potrivit informaţiilor Romfea.gr, care se află în Pafos, semnalăm că pe perioada convorbirilor există un climat pozitiv şi fratern între reprezantanţi”.

rugăciuni în comun în timpul Liturghiei în Cipru. 2JPG


Categorii

Biserica Ortodoxa Bulgara, Ecumenism, Mitropolitul Vasilios de Konstantia

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “Mitropolitul Vasilios de Konstantia despre Dialogul cu catolicii in Cipru

 1. Sf. Maxim Marturisitorul a stat singur impotriva multora si mai mari decit el (administrativ doar).
  Sa speram ca Bulgarii vor sta drepti, si nu vor deveni irlandezii estului.

 2. Cred ca acolo “a uitat” sa moara patriarhul… dar se va rezolva si asta, nu are cum sa ramana asa pana la antihrist…

 3. Cinste Bisericii Bulgare ! Dumnezeu sa-i ocroteasca pe ierarhii bulgari si sa-i trezeasca si pe ai nostri din SOMNUL CARE NASTE MONSTRI !

 4. De ce ma inspaimanta acest dialog?
  Pentru ca adevaratul antihrist este chiar Papa – Viccarius Christi cum ii place sa se numeasca, adica loc-tiitorul Lui Dumnezeu! Numai ca nu vad nici un papa pe cruce, ci doar in palate de huzur. Pe cati slujeste Papa si cati il slujesc pe el, de se vrea primul intre egali?
  Adevaratul loctiitor al lui Hristos e Duhul Sfant. Chiar Domnul si Mantuitorul Iisus l-a lasat pe Mangaietor noua sa ne calauzeasca si sa ne arate Adevarul, asa cum scrie si in Evanghelia Sfantului Ioan Teologul. Nu-i de mirare ca in Crezul catolic apare tocmai Filioque, dand liber la scoaterea Sfantului Duh din Liturghie. Iata deci ca fara Duhul Adevarului catolicii traiesc in afara lui, Adevarul fiind inlocuit de Papa. Logic ca trebuie sa fie infailibil in aceste conditii. Lui Dumnezeu nu-i poti tine locul, cat de murdar trebuie sa fii sa afirmi asta, cat de negru sa fii sa te vrei in locul Duhului Sfant… Cu preotii catolici, sa nu schimbam nici un cuvant, caci de ar fi fost orbi, ar fi fost fara de pacat, dar asa, iata, ei spun ca vad, deci pacatul (si pactul pe care l-au facut) ramane asupra lor; iar ei raman preotii diavolului, prin tot ce au facut sute de ani si prin tot ce fac acum (de la Inchizitie la pedofilie).
  Sute de ani, papii si preotii lor au tinut Sfanta Scritura departe de credinciosi, le-au interzis oamenilor atat Sfantul Duh cat si Cuvantul Lui Dumnezeu. Pana la Martin Luther, pana la Calvin. Dar de unde sa dea acestia oamenilor inapoi pe Sfantul Duh, caci nici ei nu mai traiau in El si nici Duhul Sfant in ei! Macar au dat oamenilor cuvantul Domnului inapoi, Sfanta Scriptura, Evangheliile. Poate ca un dialog ar trebui facut cu cei care chiar cauta Adevarul, nu cu cei care considera ca l-au gasit.
  Ma iertati,

 5. Citeam intr-un numar mai vechi din Lumea Credintei, un articol extraordinar despre Patriarhul Bulgariei (nu stiu daca este vorba de actualul, sau de unul mai vechi), care traia intr-o foarte mare simplitate, mergand adesea cu mijloace de transport in comun (!). O data, un preot, trecand pe langa el, s-a oferit sa-l ia cu masina sa luxoasa.
  Iar Patriarhul, smerit, a refuzat politicos propunerea…

 6. Era vorba de Patriarhul Serbiei, Pavle, care, din cate stiam, agonizeaza de cativa ani, aproape de pragul vietii vesnice.

 7. Doamne miluieste!Cinste si cinstire Bisericii Ortodoxe (Adevarate)Bulgare!Tacerea lor este un protest smerit,in pace, asa cum ne caracterizeaza pe noi ortodocsii.Sa ne pazeasca Dumnezeu de “pacea binevoitoare” cu ereticul, care ne doreste ingenunchiati Baal-ului lor,nicidecum nu vad cedand mandria,pocaindu-se si recunoscand gresita plecare a lor din Biserica lui Hristos Dintruinceputuri.
  Doamne,Iisuse Hristoase,Fiul lui Dumnezeu,miluieste-ne pe noi pacatosii!Amin!

 8. Declaraţiile lui Eleuterio Fortino pentru Romfea.gr despre Dialogul ortodoxo-catolic din Cipru

  Eleuterio F. Fortino, cosecretarul Comisiei Mixte pentru Dialogul dintre ortodocşi şi romano-catolici, a acordat un interviu astăzi, cu puţin timp în urmă, Agenţiei de Ştiri Bisericeşti Romfea.gr. Cerându-i-se să facă o declaraţie referitoare la dialogul care se desfăşoară în aceste zile în Pafos, domnul Fortino a spus: „Dialogul teologic dintre ortodocşi şi romano-catolici este foarte serios şi dificil, însă este folositor şi indispensabil. Este indispensabil, pentru că în lume astăzi are importanţă dacă romano-catolicii şi ortodocşii, care – cred eu – că avem aceeaşi credinţă, sunt despărţiţi, nu celebrează euharistia în comun, dar nici nu au o mărturie comună”.

  De asemenea, domnul Fortino a declarat: „Noi, din punctul nostru de vedere, zicem că Biserica astăzi, într-o epocă a secularizării, are multe şi mari probleme şi într-o astfel de epocă noi să fim divizaţi? Cum putem să spunem atunci celor care nu cred, că noi credem într-un Dumnezeu care este pace şi noi ca creştini să nu avem comuniune?!”.

  La întrebarea dacă există dificultăţi în dialog domnul Fortino a accentuat următoarele: „Cea mai mare problemă este rolul episcopului Romei, despre care am discutat în toate aceste zile aici, în Pafos. Acesta este un prim pas, deoarece după acesta trebuie să examinăm rolul episcopului Romei în al II – lea mileniu şi după aceea în mileniul al III – lea. Cred că aceasta este un subiect amplu şi drumul este încă lung, dar dialogul evoluează încet-încet şi cu foarte multă atenţie”.

  „Domnule Polighenis, în acest dialog este nevoie de răbdare, înţelepciune, calm şi respect reciproc, dar mai mult decât orice iubire fraternă între reprezentanţi”, a declarat în încheiere domnul Fortino.

  În final, de semnalat că peste puţin timp va începe şi cea din urmă consfătuire a Comisiei Mixte de Dialog Teologic dintre ortodocşi şi romano-catolici în Cipru, iar la orele 17 membri Comisiei vor vizita Sfânta Mitropolie Pafos.

  (traducere din greacă: ierom. Fotie; sursa: romfea.gr)

 9. PF.Daniel poate se trezeste si vede in Preafericitul Bulgariei un exemplu de urmat si retrage de la consfatuiri delegatia romana.Speranta moare ultima!

 10. Frate/domnule TitusL!

  Ai scris “sub imperiul” unei stari nesabuite, si a unei asezari a mintii aflata in mare imprudenta si lipsa de control…!
  Adventistii, iehovisti, si alti neoprotestanti il numesc pe “Papa” ca fiind “Antichrist”!
  Mai sus ai facut o afirmatie “grava” si total inexacta, caci ai spus (te citez) “adevaratul antihrist este chiar Papa”…

  NU! frate, NU ESTE …”adevaratul”!
  Cel mult putem vorbi matforic ca este un “precursor” sau “detinatorul titlului spiritual” pe care ADEVARATUL Antichrist si-l va aroga si insusi, asa cum spun unii si anume ca atunci cand va deveni “stapanul lumii” se va numi si “PAPA” (dar si “imam” si “imparat”…va avea vreo cinci-tiluri…politico-spiritualo-militare…) si va sta si pe “tronul papei” din Roma!

  “Antichrist” este/va fi O PERSOANA umana (care s-ar fi nascut deja…cum s-a mai spus si scris pe siteul acesta, dupa cum se zvoneste in lume), care dupa cum ne spune Sf. Lavrentie de Cernigov, se va naste dintr-o femeie desfranata (iar unii (nu spune asta Sf. Lavrentie, ci altii…) ca “tatal” lui Antichrist va fi un “episcop” ortodox apostaziat) si la 12 ani satana va intra in el si de atunci va incepe sa-i uimeasca pe oameni cu desteptaciunea sa si cu multe capacitati si talente si indemanari pe care si le va etala…

  Deci sa avem grija sa nu “intindem coarda exagerarii” la maximum…caci vom aduce atat acestui site cat si “luptei” pentru Ortodoxie MARI NEAJUNSURI si mari blamari!

  Fostul Cradinal RATZINGER, adica “actualul papa” nu este un nimeni…! Inca inainte de a deveni papa a fost cunoscut in mediile teologice universitare din Occident ca un mare profesor de “dogmatica catolica” si de “istoria dogmelor”.
  La alegerea lui, m-am intamplat de am ascultat la radio la tara despre acest eveniment, al alegerii, si o fata bisericeasca de la noi destul de importanta (actualul IPS al Moldovei) spunea ca Cardinalul Ratzinger este UN MARE TEOLOG…!

  Or, cei care luptam pentru Apararea PURITATII si FARMECULUI si Superioritatii Ortodoxiei si Valorii sale in fata Catolicismului, TREBUIE SA INSISTAM in lupta noastra apologetica pe acele “chestiuni dogmatice” si pe acele DOVEZI ISTORICE care arata si dovedesc CADEREA CATOLICLOR DIN ADEVAR, si RAMANEREA LOR SI AZI in …erezie, dovezi si argumente in fata carora NICI…”marele teolog…Ratzinger” sa nu aiba ce sa mai spuna…!

  Te-am inteles perfect cu ideea ca Duhul Sfant este cel care A FOST LASAT DE DOMNUL Hristos, in locul LUI, ca sa-i invete si indrume si CALAUZEASCA LA TOT ADEVARUL pe ucenicii Lui-Apostolii si pe Urmasii lor- episcopii si preotii si pe toti crestinii care traiesc in Adevar, dar…sa fim cu bagare de seama si sa vorbim cu maxima luare aminte si cu cat mai multa PRECIZIE si ACURATETE si ATENTIE in toate cele pe care le afirmam despre aceste dialoguri ortodoxo-catolice si despre GRESITA LOR acceptare de catre ierarhii si teologii ortodocsi, caci altfel le dam apa la moara celor care ne “supravegheaza” mereu ca sa ne “arate” cu degetul ca suntem niste bigoti si fanatici si habotnici si “fara cultura teologica” care ne-am gasit chipurile sa contestam si luam in bascalie mari teologi ai lumii si mari profesori de teologie care participa acum in Cipru la acest eveniment ecumenist!

  Comentarii si luari de pozitie CLARE si exacte si CU ACOPERIRE in argumente teologice si istorice, acestea sunt “adevaratele” “palme” si date peste mandrele si arogantele si neascultatoarele de Sfintii Parinti si Sinoadele Ecumenice, OBRAZE si FETE bisericesti “ortodoxo-ecumeniste” si “catolico-ecumeniste”!

  Si pe mine sa ma ierti si alti frati sa ma ierte, daca aceasta remarca si asertiune a mea pe seama celor scrise de fratia ta, nu va cadea bine si cu tronc…la inima…!

  Doamne ajuta!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare