Viața liturgică a BISERICII ORTODOXE pusă la mare încercare de măsurile extreme luate de autorități. GRECIEI I SE REFUZĂ LITURGHIA, FIE ȘI SUB FORMĂ ”PRESCURTATĂ”. În Cipru, mitropoliții Atanasie de Limassol și Neofit de Morfou fac DIZIDENȚĂ liturgică/ În Bulgaria liturghiile se țin ca și până acum, în Georgia se fac procesiuni publice

17-03-2020 7 minute Sublinieri

Imagine luata de aici: https://neoskosmos.com/en/160405/orthodox-church-of-cyprus-urges-believers-to-abstain-from-liturgies-and-holy-communion/

Măsurile extreme luate de state în contextul epidemiei coronavirusului afectează grav viața Bisericii Ortodoxe de pretutindeni.

Cazul cel mai izbitor este cel al Greciei, unde Sinodul BOG a căutat, în pofida presiunilor guvernamentale, să obțină măcar slujirea liturghiei în formulă „prescurtată” (vezi comunicatul sinodului mai jos). Reacția premierului (conservator! – n.n.) a fost însă de a interzice explicit slujirea de orice fel și sub orice format în biserici, acestea rămânând deschise doar pentru rugăciunea personală cel puțin până pe 30 martie.

În Cipru, deși nu există încă interdicții explicite asupra slujirii în biserici, Sinodul a cerut credincioșilor să nu vină la biserici până pe 10 aprilie. Arhiepiscopul Hrisostom a lăudat măsurile draconice luate de guvern, adăugând că credincioșii nu ar trebui să se simtă vinovați că nu vin la liturghie. Între episcopii ciprioți, se disting IPS Atanasie de Limassol și IPS Neofit de Morfou, care au anunțat public că vor ține rânduiala liturgică ca și până acum (comunicatele mitropoliților sunt traduse mai jos).

În Bulgaria, unde s-a decretat stare de urgență, Patriarhul Neofit a emis o circulară în care a cerut ca bisericile să rămână deschise și să țină rânduiala liturgică obișnuită; Sfânta Euharistie va fi dată celor care o cer și care sunt pregătiți duhovnicește, ca și până acum, în circulară precizându-se că împărtășania nu poate fi vector de contagiune; bisericile trebuie curățate și dezinfectate, cei bolnavi sunt sfătuiți să rămână acasă și să nu participe la slujbe.

În Serbia, unde, de asemenea, există stare de urgență, Sfântul Sinod face un apel la credincioși de a da dovadă de moderație și de a nu neglija recomandările autorităților. Totodată, Sfântul Sinod readuce aminte că dăruiește celor credincioși „remediul unic al veșniciei, Sfânta Împărtășanie, precum și harul Sfintelor Taine și al tuturor sfințeniilor sale.”

În Republica Moldova, unde guvernul pusese interdicție pe toate adunările publice, Sinodul Mitropoliei dependente de Moscova a decis ca în următoarele două duminici ale Postului Mare liturghiile să fie săvârșite în aer liber.

În Georgia, Sinodul bisericii locale a îndemnat credincioșii să nu părăsească țara, iar pe cei care manifestă simptome specifice să rămână acasă. Rânduiala liturgică se va ține ca și până acum, cu precizarea că se vor înlocui păhărelele cu vin diluat folosite după împărtășirea cu Sfintele Taine cu unele de unică folosință. „Vrem să subliniem că biserica este un locaș de cult specific și că liturghia ce se slujește în acesta este actul cel mai important de pe pământ. Participând la slujbe, noi primim Trupul și Sângele lui Iisus-Hristos cel Viu, care este sursa vieții și a păcii, a nădejdii și a bucuriei, și nu trebuie să ne lipsim de acest har”, a comunicat sinodul georgian. De asemenea, ierarhii georgieni au cerut preoților să țină procesiuni și să stropească cu apă sfințită străzile pentru a combate, astfel, răspândirea molimei. În plus, clopotele vor fi trase în toată țara (și în diaspora) și se vor citi rugăciuni speciale în comun.

Arhiepiscopia greacă a Americii a îndemnat credincioșii să nu vină la biserică, aceasta nefiind, se spune în comunicat, un păcat, ci o faptă de dragoste față de aproapele. De asemenea, Sinodul Arhiepiscopiei a cerut conformarea la regulile impuse de autorități, „indiferent de cât de stringente ar fi acestea.”

ekathimerini:

Guvernul suspendă funcționarea tuturor lăcașurilor de cult până la 30 martie

Funcționarea tuturor lăcașurilor de cult, indiferent de religie sau dogmă, a fost suspendată până pe 30 martie, a anunțat luni seara guvernul grec, ca parte a eforturilor sale de a impiedica răspândirea noului coronavirus.

Bisericile vor rămâne deschise numai rugăciunii individuale, a declarat premierul Kyriakos Mitsotakis într-un tweet pe contul său oficial. „Protejarea sănătății publice necesită decizii clare”, a spus el.

Într-un tweet separat, ministrul Educației, Niki Kerameus, a precizat că suspendarea se va aplica în perioada 16-30 martie.

Anunțul a urmat deciziei Bisericii Ortodoxe Grece de a suspenda toate serviciile și ritualurile zilnice, cu excepția rugăciunilor de duminică pentru o perioadă nedeterminată.
După o scurtă discuție de către expertul în boli infecțioase și purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Sotiris Tsiodras, Sfântul Sinod a decis, de asemenea, că nunțile și botezurile vor fi amânate la nesfârșit, în timp ce înmormântările vor avea loc în cercul familiei apropiate.

Guvernul va face „tot ce este necesar” pentru a impiedica răspândirea virusului

Guvernul va face „ceea ce este necesar” pentru a impiedica răspândirea epidemiei de coronavirus în Grecia, chiar dacă asta înseamnă extinderea măsurilor existente pentru restricționarea adunărilor și circulației publice, a declarat marți purtătorul de cuvânt, Stelios Patsas.

“Este posibil să fie nevoie să petrecem Paștele departe de biserici”, a spus Petsas în comentarii la Skai TV, la o zi după ce guvernul a suspendat funcționarea tuturor lăcașurilor de cult în timpul celui mai mare eveniment din calendarul ortodox grecesc din 19 aprilie.

“Au existat o serie de incidente, iar unele dintre acestea sunt cazuri grave, așa că trebuie să ne asigurăm că sistemul de sănătate poate face fata”, a spus Petsas, adăugând că guvernul este “pregătit să extindă măsurile”, dacă este recomandat de către grupul său de experți.

„Dacă experții noștri ne spun să ridicăm măsurile, vom face acest lucru. Dar este prea riscant să spunem ce vom face acum trei sau patru săptămâni”, a adăugat Petsas.

Numărul total de cazuri Covid-19 confirmate în Grecia a ajuns la 352 luni, potrivit purtătorului de cuvânt și expertului Ministerului Sănătății, Sotiris Tsiodras. Ca urmare a bolii au fost înregistrate patru decese.

Romfea:

Sfântul Sinod: ‘‘Bisericile deschise pentru rugăciune și Sfânta Liturghie simplificată”

S-a reunit in sesiune extraordinară, azi, 16 martie, Biserica Greciei sub conducerea Preafericitului Arhiepiscop al Atenei și al întregii Grecii, Ieronim, pentru a re-evalua deciziile sale in urma cresterii agresive a pacientilor testati pozitiv pentru coronavirus. La discutiile sinodale au participat și Preasfintitii Mitropoliti ai celor 11 Mitropolii din Attica.

Sinodul și Prefericitul au fost informați despre pericolele răspândirii coronavirusului de către domnul Sotirios Tsiodras, profesor de boli infecțioase și reprezentant al Ministerului Sănătății, care a fost invitat de catre PreaSfinția Sa în acest scop.

A urmat o discuție interactivă extinsă. În urma discuției, Sinodul Grec a decis:

1. Biericile trebuie să rămână deschise pentru rugăciunea individuală a credincioșilor.

2. Indeamnă pe toată lumea, în special persoanele în vârstă și grupurile vulnerabile să rămână în casele lor, pentru a evita să fie contagiati de catre semenii lor. Fiecare trebuie să se simtă ca și cum ar fi un purtător al acestui virus, pe care nu trebuie să-l transmită aproapelui său și, prin urmare, trebuie să ii protejeze pe acestia si pe ei insisi împotriva lui.

Cu un sentiment de responsabilitate parinteasca, indică așadar ca slujirea Sfintei Liturghii, incepand de duminica viitoare (22.3.2020) până de sâmbăta lui Lazăr (11.4.2020), sa se tina simplificat între orele 7:00 și 8:00, precum de sărbătoarea Bunei Vestiri.

3. Toate ierurgiile zilnice și toate slujbele de botez și căsătorie care au fost programate sunt amânate temporar și, dacă este necesar, Sfintele Taine menționate anterior vor fi efectuate numai în prezența doar a părinților sau tutorilor și a mirilor.

4. Inmormantarile vor avea loc în interiorul Bisericii, cu prezența doar a cercului familial apropiat celui adormit. În același mod, pomenile vor fi efectuate doar la mormântul celor adormiti.

5. Sfintele mănăstiril vor duce la îndeplinire ierurgii slujite de către frații monahi, fără participarea pelerinilor.

6. Adoptă toate măsurile luate imediat de către statul grec pentru a face față răspândirii virusului și va respecta intru totul orice alta masura indicata în legătură cu evoluția virusului în viitorul imediat.

7. Recomandă calm, auto-reținere, încredere în autoritățile de sănătate și în guvern și îndeamnă la evitarea panicii și a fricii. Acesta reiterează că este responsabilitatea tuturor să respecte normele de igienă și indrumarile serviciilor de sănătate publică competente, în conformitate cu circularele anterioare ale Sfântului Sinod.

8. Apreciază discreția cu care statul își exprimă respectul față de sentimentul religios al credincioșilor Bisericii noastre. De asemenea, aceasta afirmă că, dacă evoluțiile din următoarea perioadă determină autoritățile competente să decidă asupra unor măsuri extraordinare, acestea vor reveni asupra acestei chestiuni.

Aceste decizii ale Sfântului Sinod Permanent sunt rezultatul atitudinii smerite și iubitoare a Bisericii noastre și a dorintei sale de a îmbrățișa toți oamenii care trăiesc în Patria noastră.

Îndeamnă creștinii noștri, în fiecare seară, de la 10:00 la 10:15, să se roage impreuna cu noi în casele lor pentru a pune capăt ispitelor și bolilor și pentru a intari lucrarea jertfelnica a medicilor, asistentelor și oamenilor de știință, căruia îi mulțumește cu recunostinta si ii binecuvântează.

Deja în mănăstirile noastre s-a dat chemarea pentru lant de rugaciune neintrerupta,
Speranța noastră este că Domnul nostru Iisus Hristos sa-i odihneasca pe frații noștri care au adormit din cauza acestui virus mortal și sa îi mângâie pe rudele lor îndoliate și dorim vindecare și recuperare rapidă a bolnavilor și indepartarea acestei cumplite incercari.

Din partea Sfântului Sinod al Bisericii Greciei

Mihai Gheorghiu:

Grecia

Conform enciclicei de azi, Sfântul Sinod al Greciei, deși ieri, (luni, 16 martie) în ședința extraordinară pe tema epidemiei , în prezența reprezentantului Ministerului Sănătății Publice (el însuși ctitor de biserici, n.n.), a hotărât în unanimitate, pe fondul măsurilor de prevenire a răspândirii virusului covid 19, încetarea tuturor slujbelor, Tainelor și Ierurgiilor în și în afara lăcașurilor de cult, cu excepția înmormântărilor și a Sfintei Liturghii, care urmează a se săvârși simplificat (adică fără utrenie, ci doar cu proscomidie, cu o durată de maxim 1 oră), primul ministru a fost în total dezacord, interzicând chiar și Sfânta Liturghie, în ciuda faptului că, cel puțin la data antideciziei, în Grecia nu s-a instituit Starea de Urgență.

Sfântul Sinod își exprimă profunda mâhnire cu privire la măsurile exagerate, care forțează Biserica la încetarea activității fundamentale, inclusiv misionare, deoarece, odată cu încetarea activității pastoral-liturgice, de mâine 18 martie până luni 30 martie, se închid și cantinele săracilor.

Drept urmare:

1. Bisericile rămân deschise publicului conform programului obișnuit, numai pentru rugăciune personală, fără Cult public (credincioșii vin rând pe rând, păstrând distanța, aprind lumânare, se reculeg/roagă și pleacă).

2. Toate slujbele, inclusiv Sfânta Liturghie, începând de mâine dimineață și până luni, 30 martie, încetează.

3. Sfânta Liturghie se va oficia exclusiv în Mănăstiri încuiate pe dinăuntru, și exclusiv pentru obștea monahală. Accesul laicilor este interzis cu desăvârșire.

Sfânta Împărtășanie se va administra la domiciliu, la cerere, exclusiv pentru bolnavii pe moarte.

4. Slujba înmormântării se va săvârși în locașurile de cult numai în prezența membrilor familiei răposatului. Parastasele rânduite se vor reduce la pomenirea simplă, cu coliva la mormânt, și nu în biserică. (“Cu duhurile drepților… Tu ești Dumnezeu.. Slavă… Și acum…, Dumnezeul duhurilor… Că Tu ești Învierea… Veșnica pomenire + otpust” n.n.)

5. Agnețele mai înainte sfințite de Sâmbăta și Duminica trecută, pentru Liturghia Darurilor de miercuri și vineri, vor fi consumate exclusiv de preot, în altar, în absența credincioșilor, cu biserica încuiată, pentru prevenirea eventualelor cazuri penale.

6. Orice abatere de la aceste reguli impuse de către Guvernul Elen, se sancționează cu dosar penal și amendă de la 5000 de euro/persoană, până la închisoare de la 1 la 5 ani.
Sfântul Sinod (al Greciei) îndeamnă credincioșii la răbdare și supunere în rugăciune.

imlemesou.org: Mitropolitul de Limassol, Atanasie, anunta ca liturgiile din timpul Marelui Post vor continua sa se slujeasca ca pana acum

Anunțuri, 17 martie 2020

Din Sfânta Mitropolie a Limassolului se anunță că liturgiile sacre ale bisericii noastre care se slujesc în timpul Marelui Post al Pastilor ( Pavecernita Mare, Paraclisurile Maicii Domnului, Utreniile, Ceasurile, Sfanta Liturghia de duminica, Vecerniile din timpul sambetelor) vor continua sa se tina ca si pana acum.  În cadrul Pavecernitei Mari se va canta in locul Canonului Maicii Domnului, „Canonul impotriva oricarei boli si molimi”. Veți citi, de asemenea, si o rugaciune specială în acest scop. In fiecare joi, dupa Utrenie, în toate bisericile din Limassol va fi se va sluji Sfantul Maslu.

Sfântul Mitropolit de Limassol anunță că omiliile obisnuite ale Mitropolitului, programate pentru 18 și 19 martie, nu se vor mai tine, precum și predicile care se tineau la terminarea Vecerniilor. De asemenea, toate omiliile si trapezele programate din cadrul parohiilor au fost suspendate conform măsurilor de preventi si urgență pentru combaterea Coronavirusului.
Biserica Sfantul Cosma Aitolos anunță că pentru luna martie în fiecare joi, la ora 8 pm, se va tine slujba Sfantului Maslu dupa care va urma o Sfântă Liturghie.

Vă informăm că postul nostru de radio transmite pe o noua frecvență de 102.9 și vă puteți conecta la acesta. (…) In biserica Sfintilor Ioachim și Ana, în fiecare seară la ora 21.30, Vecernia va fi urmată de o Liturghia Darurilor inainte sfintite. În fiecare vineri, Paraclisul Maicii Domnului va începe la ora 21:00, si va fi urmat de priveghere. (….)

În Biserica Sfantul Iosif din Mnistor, vineri 20 martie, la ora 20:00, se va sluji Paraclisul Maicii Domnului urmat de priveghere. La Paraclisul Maicii Domnului din Karmiotissa, lângă Spitalul General din Limassol, în fiecare duminică dimineață se slujeste Utrenia și Sfânta Liturghie. (…)

immourfou.org: ANUNT: Sfanta Mitropolie de Morfou isi continua neschimbat programul sau liturgic

Iubiti fii duhovnicesti în Domnul,

În spiritul tradiției patristice, în vremuri dificile, de boala, credincioșii Bisericii alearga la Sfanta Liturghie , unde, potrivit psalmistului, „trupul lui Hristos primiti si din Izvorul fara de moarte gustati”. Deci noi înșine nu putem blama Trupul și Sângele lui Hristos ca fiind sursă a morții, din cauza pandemiei prezente a coronavirusului!

Și, în plus, locurile sfinte ale bisericilor si capelelor noastre, ale sfintelor icoane, ale sfintelor moaște și ale Sfintei Cruci, la care noi, in Hristos, ne vom închina duminica viitoare, sunt surse de sfințire și energie divină ce alungă orice molima de la sufletul și trupul nostru. Duminica viitoare, ce Răstignire vom face fără să ne închinăm Sfintei Crucii?

Așadar, vă rog, părinteste și cu iubire de fii, toti cei care ne gaim in cadrul Mitropoliei Morfu, vom continua sa tinem neîntrerupt programul bisericesc al Sfintelor Ierurgii și al Sfintei Liturghii, asa cum ne invata Maica noastra Biserica, iar noi cei smeriți și puțini vom duce „greutatea si arsita zilei” , atât pentru cei credincioși, cât și pentru cei putin credincioși. Însuși Domnul nostru ne-a spus: „Oriunde sunt doi sau trei adunati in numele Meu, unt si Eu în mijlocul lor”. Unde este Hristos, există viață, pentru că este biruitorul morții, al păcatului și al diavolului.

Vă rog, sa aveti bincuvantarea mea, să va rugati astfel „Hristoase meu, da-mi răbdarea și credința sfinților”. „Această credință a susținut toata lumea”. Și, „oriunde dorește Dumnezeu, se invinge legea firii”.

Cu multe binecuvantair și iubire în Hristos,
Mitropolitul
+ NEOFIT MORFOU

PATRIARHUL ILIA al GEORGIEI – mesaj de incurajare in criza pandemica: “AM AVUT O VIZIUNE despre cum omul poate sa infranga CORONAVIRUSUL, cu ajutorul lui Dumnezeu si al Sfintei Cruci”

FĂRĂ SLUJBA SFINTEI LUMINI DE PAȘTI? Vecernia Sâmbetei Mari de la Sfântul Mormânt, în pericol de a fi anulată!/ REACȚII ALE BISERICILOR ORTODOXE SURORI PE TEMA CORONAVIRUSULUI. Comunicate de la Patriarhia Ecumenică, Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ciprului, Arhiepiscopia Greacă a Marii Britanii, Bulgaria

CREDINȚA și BISERICA în vremea (de început a) noului CORONAVIRUS. Mesaje de încurajare, mângâiere și îndemn ale unor ARHIEREI ortodocși români: “Epidemia care încearcă lumea în această vreme este cu siguranță O CHEMARE LA POCĂINȚĂ pe care Dumnezeu ne-o adresează tuturor”

SE INTERZIC ACTIVITATILE RELIGIOASE CU MAI MULT DE 100 DE PERSOANE!/ Slujbele ortodoxe deja nu se mai tin in Italia, CATOLICII CAPITULEAZA, confirmandu-si secularizarea agresiva, BISERICA GRECIEI SI PATRIARHIA ANTIOHIEI – POZITII CATEGORICE, EXEMPLARE/ Declaratiile purtatorului de cuvant al Patriarhiei si ale Episcopului-Vicar IERONIM SINAITUL. Reactii puternice ale unor preoti si mireni ortodocsi

E BAI MARE… CU EPISCOPUL DE LA BAIA MARE! „NU SE POATE SĂ NU FACEM SFÂNTA LITURGHIE DUMINICA. NICI COMUNIȘTII NU AU INTERZIS AȘA CEVA”. Prefectul de MARAMURES a dat inapoi de la decizia abuziva si aberanta de a INTERZICE total slujbele in biserica. Cuvântul puternic de întărire al PS IUSTIN: „În vremuri de molimă și boli, BISERICA NU POATE INTRA ÎN CARANTINĂ, iar HRISTOS NU POATE FI ÎNCHIS ÎNTRE ZIDURI”


Categorii

Arhiepiscopul Hrisostom al Ciprului, Arhiepiscopul Ieronim al Atenei, Biserica Ortodoxa Bulgara, Ierarhi din Cipru, Ierarhi greci, Ierarhi sarbi, IPS Neofit de Morfou, Mitropolitul Atanasie de Limassol, Mitropolitul Vladimir Cantarean, Pandemia de coronavirus/ COVID-19, Patriarhul Ilia al Georgiei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

61 Commentarii la “Viața liturgică a BISERICII ORTODOXE pusă la mare încercare de măsurile extreme luate de autorități. GRECIEI I SE REFUZĂ LITURGHIA, FIE ȘI SUB FORMĂ ”PRESCURTATĂ”. În Cipru, mitropoliții Atanasie de Limassol și Neofit de Morfou fac DIZIDENȚĂ liturgică/ În Bulgaria liturghiile se țin ca și până acum, în Georgia se fac procesiuni publice

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

 1. Ne supunem. Necondiționat, oricui ne-o cere. Dar de unde siguranța că dacă ne-o cere înseamnă că “așa a ingaduit Dumnezeu”?

  Dacă cineva ajunge prin sustinerea serviciilor secrete, cu masluirea din pix (taste) a unor voturi, dintr-un nimeni presedintele unei țări, înseamnă că e ok, că “așa a ingaduit Dumnezeu’ și gata? Dacă i se inchid lui și nevesti-sii dosarele penale pe bandă rulantă, e doar dovadă că e calare pe noi cu voia Ălui de sus, nu că atentează la justitie ca intr-un caz de manual de crimă organizată.
  De acuma ii jurăm credință, de parcă ar fi coborât din ceruri cu patalama la mâna ca a venit precum Mesia? In nici un caz nu înseamnă că justiția ar trebui să reintre in normalitate, Doamne ferește.
  Oamenii stau si se uită in gura acestui purtator de cuvant si imagine al serviciilor (altor tari, in primul rând) și la alti circari din hoarda lui, cu aceeași pasivitate cu care asistă la o linșare pe stradă, sau la un viol.
  Apropo, dacă unul vine si zice gata, acum te violez, ce faci, stai? Zici “asta e, asa a îngăduit Dumnezeu”? Oricum cei din jur vor zice “nu ne băgăm, e clar ca asa a îngăduit Dumnezeu, uite, își merită soarta, a venit ăla trimis să il/o violeze. E scenariu divin. Nu poti sa intervii, e păcat.”.
  Dacă toti pana acum erau cu mentalitatea asta, eram demult șterși de pe fața pământului.

 2. @carmen, nr.44
  Să ne mai mirăm că sunt atâtea bancuri cu polițiști ? Sărmanii, dacă preotul și enoriașii îi dau în judecată, nu le va mai trebui să mai facă acest lucru în veci !!! Desigur, dacă îi lasă (pe polițisti) în pace, să facă dreptate Dumnezeu, le va fi și mai greu (polițiștilor), pentru că s-ar putea să aibă de suferit mult mai mult, dacă nu se vor pocăi pentru fapta lor.
  Dar și din punct de vedere legal au procedat extrem de prost, deoarece slujba SFINTEI LITURGHII NU POATE FI ÎNTRERUPTĂ pentru NIMIC ÎN LUME !!! Conform art.18 a Declarației Universale a Drepturilor Omului este ilegală oprirea practicării cultului inclusiv în vreme de Război sau pandemie !!! Cine ești tu agent cutare ca să îndrăznești asemenea lucru josnic ??? Dacă, tu agent cutare, ai vrut totuși să aplici prevederile ordonanței militare TREBUIA să lași să se termine SFÂNTA LITURGHIE, apoi mergeai și amendai preotul… Sărmani polițiști fără inimă și fără minte, să vă ferească Bunul Dumnezeu pe voi și familiile voastre (căci vor avea și ele de suferit !), de dreptatea dumnezeiască !!!
  Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

 3. Asa este, cum spui, dar nu au de unde sa stie si, mai rau, nici nu asculta, chiar daca li s-ar explica in mod cuviincios.

 4. Iată ce afirmă Cancelaria Sfântului Sinod :

  ,,20. Măsurile excepţionale luate de autorităţi au ca scop să protejeze propria noastră sănătate şi sănătatea celor din jurul nostru. Viaţa şi sănătatea sunt daruri de la Dumnezeu, dar noi avem datoria de a le apăra și cultiva cu responsabilitate permanentă.”

  Așa ??? Dar Sfintele Slujbe, Sfânta Liturghie și Sfântul Maslu, ce sunt ??? Nu sunt mai excepționale decât orice măsură luată de orice autorități ??? Aceste Slujbe n-au fost interzise nici pe front, nici de comuniști și acum ce facem ??? Participăm la ele prin mass-media și online ??? M-am întrebat, încă de când a apărut televiziunea Trinitas, de ce nu a înființat Patriarhia o televiziune care să nu folosească standardul european de redare a imaginilor (24 foto/sec), adică o televiziune care SĂ NU HIPNOTIZEZE ??? Răspunsul e simplu. Aggiornamento, secularizare, cădere, compromis. Da, dar așa ne COMPROMITEM și mântuirea.
  ,,Viața și sănătatea sunt daruri de la Dumnezeu, dar noi avem datoria de a le apăra și cultiva cu responsabilitate permanentă.” Serios ? Nu-i o contradicție totală între ceea ce se afirmă în această propoziție și realitate ? Dacă sunt daruri de la Dumnezeu, Care este Izvorul Vieții și al Nemuririi, de ce ne despărțiți pe noi de Dumnezeu, de Acest Izvor ? Nu este Domnul Iisus Hristos Capul Bisericii, iar noi dreptcredincioșii trupul Bisericii ? Poți să desparți Capul de trup fără să omori trupul ??? Pot să facă mai mult autoritățile decât Dumnezeu ???
  Autoritățile nu-și pot vedea de treaba lor, iar Biserica de treaba ei, lucrând în același scop, dar fiecare cu metodele lor ? Nu era mai NORMAL, într-o Românie normală, ca în Biserică să se înmulțească rugăciunile, spovedania și să se fi făcut de mai multe ori Sfântul Maslu ??? Să fi ieșit în procesiune cu icoanele făcătoare de minuni, cu sfintele moaște, stropind cu aghiasmă locurile pe unde treceau cu sfintele icoane. Să fi stabilit ore de rugăciune comună pentru întreaga țară. Că tocmai dăduse Domnul și vreme prielnică pentru asta, dar acum uite că s-a zburlit vremea, TOCMAI din cauza faptului că (și) Cancelaria Sfântului Sinod a renunțat la soluțiile duhovnicești și urmează ,,datina bătrânilor” cu spălatul pe mâini și celelalte… S-a temut Sfântul Sinod acolo unde nu era de temut …Să vedem ce va face și ce va (mai) spune atunci când sărmanii dreptcredincioși se vor îmbolnăvi sau, Doamne ferește, vor muri în număr mai mare din alte cauze decât din cauza unui banal coronavirus…
  Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

 5. E slujbă la trinitas, e suficient. Cântă un tip cu mult talent “cu noi este Dumnezeu”. Nimeni prezent (că doar ti-a repetat patriarhia la infinit că NU ai voie). Cu CINE să mai fie Dumnezeu? Care NOI?
  Acum ceva vreme făceau bășcălie prelații cu priză mare la public de inchipuirea unora că dacă stau acasă și ascultă/se uită la trinitas, fac ceva.
  Azi ne liniștesc că e ok si asa, e bine să îți imaginezi că chiar ești prezent astfel.
  Sunt rugăciuni, psalmi etc. care sună ca nuca in peretele bisericii vidate de oameni. Dar evidența nu mai deranjează pe nimeni. Balamucul e tot ce ne așteaptă.
  La trinitas sunt emisiuni despre orice subiect, nu despre situația schizoidă in care a fost dusă biserica. Ca înainte de 89, când radioul si televiziunea aratau orice in afară de realitate. Apogeul demenței de atunci a sfârșit in sângele unora care au preferat să moară dar să demaște minciuna, să ceară libertate. Azi toti se întrec doar in a arăta că sunt vectori principali si de încredere in vânturarea de minciuni, cu orice preț. Inclusiv cu prețul de a avea o construcție monumentală in care să nu încapă, culmea, niciun om fără legitimație.
  Azi nimeni nu mai dorește libertate, au lăsat-o toti la intrarea supermarketului, la pubela ptr. deșeuri periculoase.

 6. Pingback: “O luptă titanică are loc în fața ochilor noștri! Apocalipsa, Marea Revelație, se desfășoară în fața ochilor noștri. Necurata fiara atacă cu disperare lumea, răcnește căutând pe cine și cum să înghită”. PĂRINTELE ELIE RAG
 7. Pingback: DENUNȚ PENAL pentru părinții Catedralei Mitropolitane din Cluj pentru folosirea aceleiași lingurițe euharistice/ EMIL MOISE cere testarea sau CARANTINAREA tuturor preoților și episcopilor/ Mitropolitul Serafim de Kithyra, reținut de poliție pentr
 8. Pingback: SE DAU SPERANTE PENTRU SLUJBA INVIERII, iar ceremonia pogorarii Sfintei Lumini la Ierusalim este posibil sa aiba totusi loc!/ BULGARIA, APARATA DE CORONAVIRUS DE SFANTUL NICHIFOR CEL LEPROS SI DE... CREDINTA MARTURISITOARE A PRIM-MINISTRULUI SAU, BOYKO BO
 9. Pingback: BULGARIA si GEORGIA, redutele Ortodoxiei in fata asaltului pandem(on)iei, NU OPRESC CREDINCIOSII DE LA SFINTELE LITURGHII SI DE LA SLUJBA INVIERII. Premierul bulgar ramane NECLINTIT pe pozitii in ciuda presiunilor: "Cum aș putea închide bisericile,
 10. Pingback: MITROPOLITUL NEOFIT (Cipru) - MARTURISIRE DESCHISA de Florii despre PRIGOANA CRESTINILOR prin INCHIDEREA BISERICILOR sub motivul pandemiei, cand tocmai in ele se afla MEDICAMENTUL SALVATOR. "Asa cum au drepturi ateii, au drepturi si credinciosii. Si
 11. Pingback: S-A UMPLUT PAHARUL RABDARII IN BISERICA ORTODOXA A GRECIEI. Arhiereii Sinodului grecesc acuza DUBLA MASURA si cer imperios REDESCHIDEREA BISERICILOR, dupa ce prim-ministrul Mitsotakis a comis un act de SFIDARE, participand la un CONCERT PUBLIC al unei art
 12. Pingback: PROFETII despre pandemiile prezente si viitoare ale unor PARINTI CU VIATA SFANTA DIN GRECIA? "Vom avea parte de un Pasti negru si o vara saraca" - Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare