MODEL DE PROPUNERE PENTRU ACTUL NORMATIV CE INTRODUCE CARDUL DE SANATATE. Data limita pana la care se pot trimite solicitarile: 20.01.2011

19-01-2011 1 minut Sublinieri

Reamintim:

Hotarare de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice de aplicarea prevederilor referitoare la cardul naţional de asigurări sociale de sănătate din titlul IX Cardul european şi cardul naţional de asigurări sociale de sănătate din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare.
Contact: Călin Alexandru
0213072566
Afisat de la 11-01-2011 pana la 10-02-2011
HG norme card 11 ian 2011
Observatiile si propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa: propuneri@ms.ro ,
Termenul limita pana la care se pot face propuneri este cea de a 10-a zi de la data introducerii pe site a textului proiectului de act normativ

***

Primit pe mail:

MODEL DE PROPUNERE PRIVITOR LA ACTUL NORMATIV CE REGLEMENTEAZA INTRODUCEREA CARDULUI DE SANATATE CU CIP

Stimate Doamne si Domni,

Referitor la: Hotararea de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice de aplicarea prevederilor referitoare la cardul naţional de asigurări sociale de sănătate din titlul IX Cardul european şi cardul naţional de asigurări sociale de sănătate din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare.

Sursa anuntului: http://www.ms.ro/?pag=23&id=8678

Va amintim promisiunea facuta de a oferi alternativa celor care nu doresc sa primeasca cardul de sanatate cu cip (in conformitate cu intrebarile si raspunsurile) consemnata in documentul intitulat „Minuta 18.11.2010_8678_6520.doc”, urmare a dezbaterii publice având ca temă proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii din 18 noiembrie 2010.

Adresa documentului: http://www.ms.ro/documente/Minuta%2018.11.2010_8678_6520.doc

Citam din documentul mai sus amintit:

Întrebare:

– Cum se va respecta dreptul la alegere, respectiv dacă sunt persoane care din diverse motive, din convingeri religioase nu doresc cardul cu cip? Nu ne interesează detaliile tehnice ci doar ce alternativă ne veţi oferi?

Cristian Anton Irimie:

– Vom respecta dreptul la alegere al cetăţeanului şi vom căuta o formulă de înlocuire a cipului. […]

Întrebare:

– Ce variante avem dacă refuzăm cardul?

Cristian Anton Irimie:

– Vom oferi varianta dovedirii calităţii de asigurat şi făra acest card, vom găsi o cale de mijloc”

In completarea argumentului referitor la convingeri religioase, pe considerentul respectarii dreptului la intimitatea vietii si confidentialitatea informatiilor cu caracter personal, solicitam introducerea unei altenative de document non-electronic.

***

Legaturi: 


Categorii

anunturi, Carduri electronice/ cipuri, Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

34 Commentarii la “MODEL DE PROPUNERE PENTRU ACTUL NORMATIV CE INTRODUCE CARDUL DE SANATATE. Data limita pana la care se pot trimite solicitarile: 20.01.2011

 1. Multumim fratelui care a trimis acest model pe mail!

 2. Din textul saitului si din cele doua documente nu rezulta cum fac solocitarea.
  HG norme card 11 ian 2011_451_903.doc este o hotarare de guvern iar Minuta 18.11.2010_8678_6520.doc este un dialog intre persoane.

  Lamuriti-ma si pe mine, ce formular copletez si cui trebuie sa-l trimit, pana pe 20 ian 2010.

 3. Nu inteleg unde si sub ce forma se poate trimite solicitarea alternativei la cardul de sanatate cu cip, mai ales avand in vedere termenul pe care il indicati. 20.01.2011. In asteptarea unui raspuns, multumesc pt articolele pe care le postati!

 4. Aceeasi intrebare. De unde luam formulare pe care sa le completam, si unde inregistram cererile? De unde reiese ca data limita este 20 ianuarie 2011, adica maine?

 5. Scrie mai sus, in articol:
  “Observatiile si propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa: propuneri@ms.ro“.
  Este o adresa de mail. Nu cred ca este nevoie de completat vreun formular ci doar trimis pe mail propunerea de alternativa la card dupa modelul de aici.

 6. Adica se pot trimite la o adresa de e-mail observatii si propuneri in legatura cu proiectul unui act normativ legat de alternativa cardului de sanatate cu cip. Deci nu este vorba de niste cereri nominale pentru solicitarea eliberarii de carduri de sanatate fara cip, pentru ca inca nu exista cadrul legislativ pentru asa ceva. Am inteles oare bine?

 7. Multumim, Vlad. Probabil nu s-a citit primul text, mesajul oficial de la Ministerul Sanatatii:

  De unde luam formulare pe care sa le completam, si unde inregistram cererile?

  Nu e vorba de formulare-tip care sa trebuiasca luate d eundeva si completate, e o sugestie de mesaj (primita de noi pe e-mail, spre difuzare) care poate fi trimis catre Ministerul Santatii pe e-mail, la adresa indicata acolo chiar de ei: propuneri@ms.ro . Nu e nevoie de inregistrare, de vreme ce asa s-a stabilit procedura de transmitere a “observatiilor si propunerilor”…

  Tot acolo scrie ca…

  Termenul limita pana la care se pot face propuneri este cea de a 10-a zi de la data introducerii pe site a textului proiectului de act normativ

  Iar data introducerii pe siteul MS apare tot acolo:

  Afisat de la 11-01-2011

  Asadar, fiecare poate sa conceapa si alt gen de mesaj, cu argumentele sale, si sa le trimita pana maine (inclusiv) la adresa mentionata.

 8. Deci nu este vorba de niste cereri nominale pentru solicitarea eliberarii de carduri de sanatate fara cip, pentru ca inca nu exista cadrul legislativ pentru asa ceva. Am inteles oare bine?

  Da, acum da.

 9. Deci, pana acum nu ati trimis??? 🙂
  Nu am fost rugati de admin sa trimitem mail-uri inca de zilele trecute?

 10. @ioana:

  Din titlul postarii cam asta se intelege si anume ca putem solicita un card de sanatate fara cip, ca alternativa la cel cu cip, si nu ca putem trimite (doar) un mail cu niste sugestii. 🙂 De aceea am cerut lamuriri …

 11. Antuza,
  nu a fost un repros, ci o gluma.
  Si da, adminii ne-au invitat inca de zilele trecute sa trimitem aceste sugestii prin mail.
  Nu va suparati, va rog!

 12. Nu doresc card de sanatate cu CIP

 13. @aldea elisabeta:

  Triimiteti va rugam mesajul dvs la aceasta adresa de mail: propuneri@ms.ro

  Acolo este important sa ajunga!

  De asemenea, puteti completa mailul cu modelul indicat in postare.

 14. NU DORIM CARD DE SANATATE CU CIP, NICI ACUM SI NICI PE VIITOR!!!NEVER!

 15. REAMINTIM CITITORILOR CA SOLICITARILE ADRESATE MS TREBUIE TRIMISE PE MAILUL INSTITUTIEI INDICAT MAI SUS (propuneri@ms.ro), DE PE MAILUL PERSONAL, SI NU LA SECTIUNEA NOASTRA DE COMENTARII.

  Am primit pe mail inca un model de propunere pentru MS:

  ***

  Avand in vedere Proiectul de Hotarare de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice de aplicarea prevederilor referitoare la cardul naţional de asigurări sociale de sănătate din titlul IX Cardul european şi cardul naţional de asigurări sociale de sănătate din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, si anume Art.9. alin. (2)- “Termenul de la care folosirea exclusivă a cardului naţional în scopul dovedirii calităţii de asigurat este obligatorie, se stabileşte prin hotărâre de Guvern,” pe considerentul respectarii dreptului la intimitatea vietii si confidentialitatea informatiilor cu caracter personal care-mi sunt garantate prin Declaratia drepturilor omului – art. 8 si art. 18, solicit introducerea unei alternative de document non-electronic.


  Declaratia drepturilor omului art.8
  Orice persoana are dreptul la satisfactia efectiva din partea instantelor juridice nationale competente împotriva actelor care violeaza drepturile fundamentale ce-i sunt recunoscute prin constitutie sau lege.

  Articolul 18.
  Orice om are dreptul la libertatea gândirii, de constiinta si religie; acest drept include libertatea de a-si schimba religia sau convingerea, precum si libertatea de a-si manifesta religia sau convingerea, singur sau împreuna cu altii, atât în mod public, cât sl privat, prin învataturi, practici religioase, cult si îndeplinirea ritualurilor.

  ***

  Nu il mai punem in postare separata pentru a nu spori confuzia celor care vor dori sa trimita propuneri.

 16. Eu le-am trimis acest e-mail, ce parere aveti?

  To: propuneri@ms.ro
  Subject: card sanatate
  Date: Wed Jan 19 16:25:23 2011
  Stimate domn/ Stimata doamna

  Buna ziua,

  Va rugam daca nu doriti sa ne puneti la dispozitie conditii pentru sanatate pentru care noi platim, decat prin metode neortodoxe, atunci renuntati sa ne mai luati bani din salariu pentru sanatate. NU DORIM sa mai platim nici la sanatate si nici la pensie.
  Va multumesc.

  Cu stima,

 17. @Maria:

  Totusi, daca tot v-ati ostenit sa le trimiteti un mail, nu era mai bine unul mai practic, mai concret, de tipul celor afisate mai sus?

 18. @admin

  Va ascult parerea. Eu totusi cred ca pe oamenii acestia doar banii ii mai afecteaza Si daca 1.000.000 de oameni care au semnat impotriva actelor cu cip, ar refuza sa le mai cotizeze cred ca si ceilalti care iau cardurile le-ar lua degeaba ca nu li s-ar mai putea oferi servicii gratuite.

 19. @Maria:

  Pana la gesturi radicale ca greva fiscala, care in sine este ceva periculos, este normal sa folosim caile legale de atac ale deciziei MS.
  “Oamenii” acestia depind de altii, mai mari decat ei. Daca ar fi fost atenti doar la bani, nici macar nu ar fi folosit sistemul asta, costisitor si ineficient, de altfel. In aceasta etapa trebuie aratat ca ceea ce fac contravine legii si drepturilor.

 20. @admin

  Ma rog, este parerea d-stra. Daca eu nu doresc sa am calitatea de asigurat in asemenea conditii, a nu dori sa le platesc aceasta asigurare nu o consider o greva fiscala ci o notiune de normalitate a nu plati ceva ce nu mi se ofera.

 21. Eu la aceasta adresa
  propuneri@ms.ro
  am trimis urmatorul mesaj:

  Referitor la introducerea cardului naţional de sănătate .

  In ordonanta de urgenta nu apar doua lucruri f.importante:

  1. Nu s-a dat o alternativa pentru cei care sunt asigurati si nu sunt de acord cu primirea cardului de sanatate cu CIP .

  2. In cazul in care din motive personale se refuza primirea cardului de sanatate cu CIP (neexistand alta alternativa la acesta) iar toate serviciile medicale vor trebui sa fie platite, nu trebuie sa mai fie obligatorie plata asigurarilor de sanatate.

  Netinandu-se seama de acestea la definitivarea proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii din 18 nov.2010 se incalca libertatea in toate aspectele ei castigate in baza Declaratiei Drepturilor Omului .

 22. @ Maria:

  Poate nu va fi nevoie sa ajungeti aici, dar daca va fi, sa intrebati totusi mai intai pe duhovnic, ar fi cel mai bine, credem si sa nu ne bizuim doar pe propria noastra gandire. Iertati-ne.

 23. Banii mei pe care ii dau Ministerului Sanatatii vreau sa fie folositi pentru o reforma adevarata in sanatate:

  – pentru plata corecta a medicilor si a tuturor celor ce cu adevarat se ingrijesc de sanatatea noastra, ca sa nu ne mai plece din tara cei mai buni specialisti iar noi sa murim cu zile. Eu NU VREAU sa sponsorizez plecarea unora la VIENA sa se trateze, iar noi ceilalti sa murim acasa ca nu vom mai avea cine sa ne ingrijeasca.

  – si pentru modernizarea spitalelor.

  Reforma în domeniul sănătăţii NU INSEAMNA stocarea informatiilor intr-un megasistem (oare cui folosesc aceste date? Noua in niciun caz.)cu o gramada de bani platiti pentru aceasta. Oricum nu acesta chestiune era prioritara.

 24. @Ion

  Da, cu adevarat acest e-mail pe care l-ati trimis d-stra catre propuneri@ms.ro este e-mailul “mai practic, mai concret” la care se referea administratorul site-ului.
  Iar in ce priveste duhovnicul meu dumnealui are parerea ca trebuie foarte, foarte mare atentie cand iei un ban de la cineva si pentru ce-l iei, iar daca acesta nu doreste sa ti-l dea sa nu-l iei.

 25. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Buna credinta a murit! Bogdan Manolea despre sensul guvernarii electronice si disparitia unui principiu fundamental al statului de drept: prezumtia de nevinovatie
 26. Si eu am trimis mesaj la adresa propuneri@ms.ro .

  Mai jos va prezint propunerea mea de mesaj (m-am inspirat din mai multe surse care circula pe internet) :

  Subiect mesaj: Propunere privind proiectul de act normativ HG cu privire la Legea nr. 95/2006 publicat la data de 11-01-2011

  Text mesaj:

  Catre
  Ministerul Sanatatii
  În atentia
  Domnului Ministru al Sanatatii

  Ma numesc ….. si va solicit sa dispuneti introducerea în proiectul de Hotarare de Guvern “Pentru aprobarea normelor metodologice de aplicarea prevederilor referitoare la cardul national de asigurari sociale de sanatate din titlul IX Cardul european si cardul national de asigurari sociale de sanatate din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare” a posibilitatii unei altenative la cardul de sanatate electronic a unui card de sanatate (document) non-electronic.
  Va amintesc promisiunea facuta de a oferi alternativa celor care nu doresc sa primeasca cardul de sanatate cu cip (in conformitate cu intrebarile si raspunsurile) consemnata in documentul intitulat „Minuta 18.11.2010_8678_6520.doc”, urmare a dezbaterii publice avand ca tema proiectul de Ordonanta de Urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Legii nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii din 18 noiembrie 2010.
  Citez din documentul amintit, prezentat integral mai jos:

  Intrebare Victor Roncea, Civic Media:
  – Cum se va respecta dreptul la alegere, respectiv daca sunt persoane care din diverse motive, din convingeri religioase nu doresc cardul cu cip? Nu ne intereseaza detaliile tehnice ci doar ce alternativa ne veti oferi?
  Cristian Anton Irimie, secretar de stat MS:
  – Vom respecta dreptul la alegere al cetateanului si vom cauta o formula de inlocuire a cipului. […]
  Intrebare Victor Roncea, Civic Media:
  – Ce variante avem daca refuzam cardul?
  Cristian Anton Irimie, secretar de stat MS:
  – Vom oferi varianta dovedirii calitatii de asigurat si fara acest card, vom gasi o cale de mijloc… Am notat toate propunerile dumneavoastra( s,i le vom avea în vedere.

  In completarea argumentului referitor la convingeri religioase, pe considerentul respectarii dreptului la intimitatea vietii si confidentialitatea informatiilor cu caracter personal, va solicit introducerea unei altenative de document non-electronic.
  In contextul actual al legii, daca cineva refuza cardul electronic de sanatate, din motivele mentionate mai sus, sau alte motive, va implica si privarea dreptului la servicii medicale, cu toate ca acea persoana plateste la zi asigurarile medicale. Obligativitatea de plata a asigurarilor medicale, impune obligativitatea cardului electronic de sanatate, lucru anormal, intr-un stat de drept.
  Introducerea alternativei non-electronice va face optional, si nu impus, cardul de sanatate electronic – lucru normal si recomandat intr-un stat democratic care tine cont de libertatea de decizie si de drepturile fundamentale ale omului.

  In speranta ca veti lua in consideratie aceasta propunere, va multumesc anticipat.

  Cu stima, ….

 27. Trimitand la propuneri@ms.ro primul mesaj propus mai sus, in articolul de inceput, am primit azi urmatorul raspuns:

  În baza prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionala în
  administratia publica, Ministerul Sanatatii organizeaza, luni, 31 ianuarie
  2011, orele 11.00 la sediul Institutului National de Sanatate Publica, sala
  Amfiteatru, str.dr. Leonte, nr.1-3, sector 5, Bucuresti, o dezbatere publica
  având ca tema proiectul de Hotarâre a Guvernului pentru aprobarea normelor
  metodologice de aplicarea prevederilor referitoare la cardul national de
  asigurari sociale de sanatate din titlul IX Cardul european si cardul
  national de asigurari sociale de sanatate din Legea nr. 95/2006 privind
  reforma în domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare.

  Persoana de contact: dr. Mihaela Oancea – telefon: 021.3072.639.

  Mentionam ca proiectul de act normativ poate fi vizualizat la adresa de web:
  http://www.ms.ro, rubrica Legislatie – Transparenta decizionala.

 28. Pingback: Razboi întru Cuvânt » RASPUNSUL MINISTERULUI SANATATII IN PRIVINTA CARDULUI DE SANATATE: DEZBATERE PUBLICA PE 31 IANUARIE
 29. Pingback: Raspunsul Ministerului Sanatatii IN PRIVINTA CARDULUI DE SANATATE: SE ORGANIZEAZA DEZBATERE PUBLICA LUNI, 31 IANUARIE. Ultima sansa, macar teoretica… « PELERIN ORTODOX
 30. Pingback: Autoritatile au legiferat prin OUG regimul CARTII DE IDENTITATE. Alternativa se mentine/ Proiectul faranoic al DIGITALIZARII SANATATII si ambiguitati cu privire la CARDUL ELECTRONIC DE SANATATE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 31. Nu doresc acest card de sanatate,ar trebui sa se tina cont de decizia fiecarei persoane.

 32. Nu doresc acest card de sanatate cu cip.

 33. @ pamfi:

  Nu e (ne)voie sa trimiteti aceleasi mesaje sub diferite nume.

 34. Propun ca variantă de document justificativ a calității de asigurat – adeverința de asigurat – pentru toți cetățenii României care întrunesc calitatea de asigurat și nu doresc să utilizeze cardul electronic de sănătate pe motiv de protejare a vieții private și a libertății de conștiință. Această propunere o faC în conformitate cu legislația României, luând în considerare faptul că un număr însemnat de persoane de cetăţenie română nu sunt de acord să utilizeze cardul electronic de sănătate din mai multe motive,cum ar fi: dispozitivul electronic integrat în cardul electronic de sănătate conţine informaţii nevolatile şi este emiţător de unde radio care permit localizarea în spaţiu a persoanei şi, mai ales, localizarea acesteia în momentul în care acceseaza un serviciu medical decontat prin FNUASS;aceste persoane nu doresc să deţină asupra sa un dispozitiv emiţător de unde radio care admite interferenţe care pot cauza operaţiuni nedorite (orice persoană trebuie să aibă libertatea de a decide dacă doreşte sau nu să deţină asupra sa un astfel de dispozitiv); măsurile de implementare a cardului electronic de sănătate reprezintă, în fapt, ţinerea sub observaţie a vieţii private precum şi atingerea vieţii private prin diseminarea datelor de identificare, precum şi a datelor de sănătate, probleme de diagnostic, prognostic, tratament, investigaţii paraclinice.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare