CUI FOLOSESTE SANTAJUL MEDICAL CU CARDUL DE SANATATE?/ Israelul nu mai are rabdare cu Iranul/ SUCCESUL ALARMISMULUI SI AL “PROFETIILOR” STIINTIFICE MINCINOASE (Stiri 9-11 noiembrie 2010)

11-11-2010 19 minute Sublinieri

INFORMATIZAREA – panaceul tuturor problemelor Romaniei?/ 80 000 de mii de bugetari NU AU SALARIUL ASIGURAT IN BUGETUL PE ANUL 2011/ Romania – intre dramele reale ale celor saraci si grija autoritatilor pentru… vrajitoare si ghicitoare!/ CRIZA DE … NERVI A SERENULUI ISARESCU/ Noi strategii ale FMI, BM si summitul G 2o de la Seul/ BUSH SE BINECUVANTEAZA PENTRU TORTURA PRACTICATA SI ARE CONSTIINTA IMPACATA PENTRU CRIZA ECONOMICA/ Van Rompuy comdamna euroscepticismul si ne mai explica odata cum ne salveaza UE de flagelul… nationalismului

Sunt mici, de plastic, conţin date electronice şi se spune că vor eficientiza sistemul medical românesc. Aflat deja pe buza prăpastiei, statul român lansează, începând cu 2011, o nouă jucărie: cardul naţional de sănătate. De plătit, plăteşte cetăţeanul. De câştigat, câştigă firmele care-l vor produce. Dar la ce foloseşte?

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat că 18 milioane de români urmează să intre în posesia cardurilor naţionale de sănătate, a căror prezenţă va condiţiona în viitorul apropiat acordarea asistenţei medicale pentru cetăţenii asiguraţi în sistemul de stat. Preţul unui card va fi de aproximativ 2 euro, fiind plătibil la primire de către asigurat. Cardul naţional nu va fi asimilat cardului european de asigurări de sănătate, pentru care este în continuare necesară înaintarea unei cereri speciale de eliberare.

Astfel de carduri de sănătate sunt răspândite în cele mai multe ţări europene şi asimilate de obicei cardului european de sănătate. Caracteristicile şi utilitatea lor diferă însă de la ţară la ţară.

În România spre exemplu, cardul va conţine date medicale, fiind accesibil electronic istoricul bolilor deţinătorului. O trăsătură care va ridica probleme de securitate a datelor personale, precedente nefericite existând deja în sisteme mult mai bine organizate decât cel românesc.

În urma pierderii datelor a milioane de asiguraţi medical, majoritatea medicilor britanici (93%) consideră că datele personale ale pacienţilor lor nu sunt stocate în siguranţă în sistemul centralizat al National Health System. În numele unor astfel de precauţii, cardurile din Franţa, Italia sau Austria nu conţin informaţii medicale, ci doar detalii specifice asigurărilor sociale.

Ministerul Sănătăţii din România invocă cu justeţe reducerea birocraţiei prin introducerea acestui card. Pacienţii vor fi eliberaţi de corvoada drumurilor pe traseul spital – adeverinţă de angajat – casa de asigurări. Pentru ca efectul să fie simţit şi de către medici este însă nevoie de ceva mai mult: un sistem informatizat bine pus la punct şi prezent în toate spitalele româneşti. Cardul ar putea fi inutil într-o clinică care are la dispoziţie doar unul sau două computere.

În plus, responsabilii vorbesc şi despre îmbunătăţirea controlului costurilor din sistem. Aceasta se va întâmpla însă doar în cazul optimist, elocvent fiind exemplul sistemului francez în care utilizarea abuzivă a acestor carduri este la fel de răspândită precum în România prescrierea de reţete false pentru persoane care nu au solicitat tratament.

Eliberarea de către farmacii a reţetelor doar pe baza cardului electronic ar duce la monitorizarea riguroasă a cheltuielilor din sistem dar doar în condiţiile existenţei unui sistem informatizat funcţional, care să facă legătura între Casa de Asigurări, farmacii şi medici. Deocamdată, în România nu funcţionează acest circuit astfel încât, deşi cu o finalitate utilă, cardurile de sănătate vor rămâne doar o simplă jucărie de plastic iar sistemul medical românesc o maşină cu roţi noi, dar fără motor.

  • Gandul:

Cardul de sănătate, al doilea buletin. Cum îl veţi primi ca să nu-l fure vecinii şi cum s-a rezolvat disputa donării de organe

Ministrul Sănătăţii, Cseke Atilla, a declarat, pentru gândul, că, începând din ianuarie, timp de un an, vor fi emise cardurile de sănătate pentru populaţie

“Oamenii le vor primi în plic, acasă. Între timp, creăm şi cititoarele de card, pentru că, în paralel cu emiterea cardurilor, vom merge cu aspectele legate de infrastructură”, a spus Cseke. În plus, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii ne-au precizat că aceste carduri nu vor fi lăsate în cutia poştală. “Cardurile de sănătate conţin date personalizate, asemenea cărţii de identitate. Pentru că peste tot există vecini binevoitori care îţi iau o simplă factură de la cutia poştală, se va găsi o cale prin care asiguratorul va intra în posesia cardului. Astfel, cel mai probabil românii vor primi în cutia poştală o recomandată, iar apoi se vor duce la poştă pentru a intra în posesia cardului sau poştaşul va aduce cardul de sănătate şi îl va elibera în urma semnăturii proprietarului”, a precizat pentru gândul Oana Grigore, şeful biroului de presă al Ministerului Sănătăţii. Conform proiectului Ministerului Sănătăţii, cardul se va emite individual pentru fiecare asigurat cu vârstă peste 14 ani.

Vor fi emise în jur de un milion de carduri pe lună

Ministrul Sănătăţii a precizat că, în prima fază, cardurile le vor primi “persoanele asigurate prin contribuţie, adică 7 milioane de cetăţeni”. Vor fi emise în jur de un milion de carduri pe lună, iar, în funcţie de procedurile de achiziţie, preţul unui card va fi de aproximativ 2 euro”, a menţionat demnitarul. El a adăugat că fiecare card va avea un cip pe care vor fi stocate mai multe informaţii despre posesor, de la nume şi cod numeric personal până la diagnostice, grupă sanguină, dovada achitării contribuţiei pentru asigurările sociale de sănătate şi acordul privind donarea de organe.

Oana Grigore menţionează că aceste carduri nu vor fi eliberate începând cu 1 ianuarie. Cel mai probabil românii vor începe să intre în posesia lor în a doua jumătate a anului. În plus, acest card va fi la fel de important ca şi buletinul. Românii vor trebui să îl poarte în portofel, pentru că numai la prezentarea lui vor putea beneficia de serviciile medicale“, spune şeful biroului de presă al Ministerului Sănătăţii.

Calitatea de donator – motiv de dispută

Înscrierea pe cardul naţional de sănătate a calităţii de donator de organe a fost contestată de dr. Victor Zota, preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant.

“Această măsură, care a fost respinsă de către mai multe comisii de specialitate ale Camerei Deputaţilor, va afecta grav sistemul naţional de trasplant. Înscrierea calităţii de donator pe cardul naţional de sănătate nu avea nici pe departe efectul scontat de anumite persoane. Nicio ţară cu multă experienţă în domeniu nu a reuşit să îmbunătăţească activitatea de transplant înscriind pe card calitatea de donator”, a spus medicul Zota. Potrivit coordonatorului naţional de transplant, un proiect de modificare a legii sănătăţii privind cardul naţional şi înscrierea calităţii de donator pe acest act a primit aviz negativ din partea mai multor comisii de specialitate din Camera Deputaţilor.

“În prezent se încearcă aprobarea actului prin Hotărâre de Guvern. Este o mare greşeală. Înscrierea calităţii de donator în cardul naţional de sănătate care va costa 45 de lei va crea haos în legislaţie. Sunt de acord cu instituirea acordului prezumat, adică orice om să spună din timpul vieţii dacă refuză să fie donator. Dar să înscrii acest lucru în cardul naţional este o mare eroare”, a adăugat Zota. Ministrul Sănătăţii a explicat, pentru gândul, că “dacă o persoană doreşte, în timpul vieţii, să-şi dea acordul pentru a-şi dona organele, acest acord se va regăsi pe cardul de sănătate”. “Dacă cineva nu-şi dă acordul, atunci, evident, acest fapt nu va fi trecut pe card, iar situaţia va fi, în cazul persoanei respective, aceeaşi ca cea de azi, când membrii familiei sunt cei care îşi dau acordul pentru donarea de organe”, a arătat Cseke Atilla.

Reformă. Românii nu vor beneficia de mai puţine servicii medicale

Cardul de sănătate nu va afecta cu nimic nici numărul şi nici calitatea serviciilor de sănătate. “Sistemul de sănătate românesc este unul social. Pacienţii nu vor beneficia de mai multe sau mai puţine acte medicale în funcţie de venit sau de vechime. Cardul de sănătate este un prim pas în reforma sistemului medical”, subliniază Oana Grigore. În cazul în care îl pierdem sau ne este furat, cardul de sănătate poate fi recuperat. “Acesta se va recupera ca oricare alt act”, conchide şeful biroului de presă al Ministerului Sănătăţii.

Nota noastra: Extraordinara insolenta cu care autoritatile vor sa bage pe gatul populatiei acest card de sanatate, in conditiile in care intregul edificiu al sistemului sanitar sta sa se prabuseasca cu zgomot mare. Fata de acest proiect, ca si fata de cel legat de cardurile de identitate, a luat atitudine… APADOR CH, cerand dezbatere si afirmand ca aduce atingere drepturilor fundamentale.

Dupa cum se vede, nici macar ONG-urile ce sustin acordul prezumat in donarea organelor nu agreeaza proiectul, desi ar fi putut parea in avantajul lor. In mod concret, este foarte periculos pentru cel care isi da acordul “in alb” donarii de organe sa aiba un astfel de card, acordul sau fiind transparent pentru autoritati si pentru cei care, eventual, pot fura datele respective. In plus, cu un astfel de sistem se pot bune bazele unui trafic fara precedent de organe umane, cu girul statului...

In ceea ce priveste donarea de organe, ministrul Cseke ne asigura, deocamdata, daca ii traducem vorbele, ca nu se pune problema acordului prezumat (implicit), ci ca e nevoie de un acord consimtit exprimat explicit, care va fi inclus, ca informatie in cipul cardului.

Reamintim si reactia FORForul Ortodox Roman cere Ministerului Sanatatii sa renunte la intentia de a implementa CARDURILE ELECTRONICE DE SANATATE

  • Gandul:

Franta se opune aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen

Nota noastra: o posibila ipoteza cu privire la presiunile tot mai mari de a tine Romania in afara spatiului Schengen poate fi chiar impunerea introducerii sistemelor informatice necesare pentru cartile de identitate electronice. Ne amintim de declaratiile comisarului sef Barroso care conditiona intrarea in Spatiu de indeplinirea ”criteriilor tehnice”, fara a fi foarte clar care ar fi acestea.

Pare-se ca informatizarea este vanduta ca panaceu pentru toate probleme posibile, cum se arata si in acest raport al Bancii Mondiale, unde suntem tratati cu internet pentru problemele grave legate de fiscalitate si precaritatea bugetului de stat. Cu adevarat absurd!

Românii vor fi obligaţi să-şi reabiliteze pe banii lor faţadele caselor şi ale blocurilor. Dacă refuzi, plăteşte primăria şi te execută silit – VEZI AICI LEGEA

Semnul unei noi campanii prin care sa fie justificare eventuale masuri de taiere a bugetului pentru medicamentele compensate si necesitatea cardurilor?

  • Gandul:

Pacienţii români, printre cei mai puţin informaţi din Europa cu privire la drepturile lor

Ministerul Finanţelor: Până la finele anului trebuie daţi afară încă 26.000 de bugetari. Vezi cum ar putea să crească statul salariile bugetarilor în 2011

Numai în primele trei luni ale acestui an numărul proaspetelor mămici a crescut cu 15.000 faţă de anul trecut.

  • EvZ:

80.000 de bugetari nu au salarizarea asigurată în 2011

Aproape 80.000 de bugetari s-ar putea să nu primească lefuri anul viitor pentru că actuala formă a bugetului nu prevede bani pentru asigurarea salarizării lor, potrivit declaraţiei lui Răzvan Bordeanu, vicepreşedintele sindicatului Sed Lex. Acesta a explicat că actualul buget nu prevede asigurarea salariilor a 7% dintre bugetari în 2011, adică exact 80.000 de angajaţi la stat. Asta în contextul în care este vorba de o reducere a bugetului pentru salariile angajaţilor de la stat, de la 42 de miliarde de lei la 39 de miliarde de lei. „Asta se va traduce fie prin diminuări salariale, fie prin concedierea unor bugetari”, a declarat acesta, precizând că pentru 2011, guvernul ar urma să acorde doar 81% din valoarea bugetelor din luna august. Guvernul nu va mai “subvenţiona” şomajul tehnic în 2011, pentru a putea plăti ajutorul de şomaj. Executivul nu-şi mai permite în următorii ani să-i scutească de la plata contribuţiilor de asigurări sociale pe patronii care aleg să-şi trimită angajaţii în şomaj tehnic în loc să-i disponibilizeze. Nu mai sunt bani nici pentru prelungirea acordării indemnizaţiei de şomaj, măsură luată în 2009.

Raluca Turcan, la “100%”: “Libertatea presei de a se autoreglementa se pare că nu funcționează”

Vicepreşedintele PDL, Raluca Turcan, a declarat astăzi, la emisiunea “100%”, că libertatea presei de a se autoreglementa se pare că nu funcţionează 100% şi că indiferent de libertatea unui proprietar de trust de presă de a impune o anumită linie în acel trust, acest lucru nu poate merge dincolo de Constituție şi de lege. Acest discurs cu autoreglementarea presei exista și acum 10 ani iar degradarea presei s-a produs din ce în ce mai mult. Oamenii politici pot să intervină, să modifice legislaţia de exemplu”, a adăugat Raluca Turcan. (cum ar veni, daca presa nu e in stare sa se autoreglementeze singura, o reglementam noi… definitiv – n.n.)

Controversele legate de colectarea din greşeală de Google a unor adrese de e-mail, parole sau adrese de internet prin sistemele Wi-Fi continuă.

***

  • Adevarul:

Aberant! Este cu un ban prea „bogat“ ca să primească ajutor de şcoală

Radu Hosu este un tânăr de 18 ani care, în ciuda sărăciei în care trăieşte, vrea să meargă la şcoală. Dacă până anul trecut, băiatul a primit un ajutor de 180 de lei pe lună, statul i-a tăiat anul acesta banii de liceu. Motivul: Radu este cu un ban mai bogat decât prevede grila elaborată de minister.

Programul naţional „Bani de liceu” s-a împotmolit anul acesta într-un… ban. Plafonul pentru sprijinul acordat până acum elevilor de liceu, care aveau venituri de cel mult 150 de lei brut pe membru de familie, a scăzut la 149, 99 lei. Pentru un ban, 4000 de elevi din toată ţara au pierdut bursele sociale. 11 dintre aceşti elevi învaţă în judeţul Braşov.

Radu Hosu este unul dintre elevii de clasa a XI-a care nu au bani să meargă la şcoală. Băiatul locuieşte într-o cameră de câţiva metri pătraţi împreună cu fratele său şi cu cei doi părinţi. Toţi patru sunt nevoiţi să trăiască din 500 de lei, salariul net pe o lună al tatălui.

Băiatul locuieşte în Hărman şi trebuie să străbată 14 kilometri până la Liceul pentru Agricultură şi Industrie Alimentară „Ţara Bârsei” din Prejmer. Numai naveta îl costă pe tânăr aproape 80 de lei pe lună.

VEZI CUM A FOST AJUTAT RADU DE CITITORII ADEVĂRUL

Disperarea unui copil care vrea să înveţe

Chiar dacă meniul zilnic a lui Radu oscilează între cartofi şi fasole fiartă, iar tânărul se încalţă adesea cu pantofi rupţi, băiatul îşi doreşte cu ardoare să termine liceul.

„Vreau să merg la şcoală pentru că îmi place. Nu cred că am niciun viitor fără şcoală. Îmi place foarte mult specializarea aceasta, pe linie veterinară, şi aş putea lucra chiar aici în localitate la o farmacie veterinară. Mi-aş dori să fac şi facultatea de profil, în oraş, dacă voi avea bani“, spune băiatul. În locuinţa sărăcăcioasă în care trăiesc în chirie, Radu a făcut loc în urmă cu patru ani şi unui câine, tocmai pentru că băiatul este îndrăgostit de animale. Azorică este de atunci membru al familiei, cu acte în regulă.

„Nu mai am cu ce să îl trimit la şcoală“

Calculul guvernanţilor l-a scos pe Radu de pe lista elevilor care ar fi urmat să primească 180 de lei, ajutor lunar. „Anul acesta mi-am cumpărat doar manualul de română şi de matematică. Pentru restul nu am mai avut bani. Toţi banii pe care îi primeam îi foloseam pentru cărţi, caiete, abonament pe autobuz şi, câteodată, haine”, explică tânărul.

Părinţii băiatului spun că nu au cum să îi mai trimită la şcoală pe cei doi băieţi ai lor cu doar 500 de lei. Radu se încăpăţâneză totuşi să îşi continue studiile. „Radu e un băiat cuminte, care se ţine de şcoală. Nu fumează, nu bea şi singurul loc în care merge să se distreze este sala de sport. Are diplome şi de la şcoală şi de la lupte şi se mândreşte cu ele. Mi-e teamă că fără ajutorul de la şcoală nu o să mai poată continua cursurile”, spune cu tristeţe Viorica Hosu, mama băiatului.

Trei dorinţe

Lista dorinţelor lui Radu este scurtă şi ar putea fi acoperită cu banii pe care alţi tineri îi cheltuiesc într-o lună doar ca să se distreze. Ancorat în realitatea crudă, la numai 18 ani, Radu nu mai crede nici că mai are voie să viseze.

„Cel mai mult îmi doresc un calculator. Primim unele teme care se fac pe calculator şi atunci merg la un vecin. Colegii mei îmi cer ID-ul de Messenger, însă eu nu am aşa ceva, nu am de ce să am. Următoarea mea dorinţă este să am un telefon şi bani de haine”, spune cu timiditate Radu.

Hărţuirea sexuală: una din şase victime demisionează

Preoţii de la ţară iau lecţii de la norvegieni: “Să vină să vadă ce rău trăim, şi pe urmă să facă pe profesorii”

Mai multe feţe bisericeşti din Italia, Norvegia, Bulgaria şi Estonia se află în Craiova în aceste zile, pentru un schimb de experienţă. Acţiunea, iniţiată de Facultatea de Teologie, urmăreşte ca preoţii de la ţară să-şi însuşească metode noi de a sluji în satul unde îşi au parohia.

Atelierul face parte din proiectul “Metode Interculturale de Dezvoltare Comunitară”, fiind organizat de Facultatea de Teologie a Universităţii din Craiova, în parteneriat cu alte patru instituţii europene de învăţământ superior – Facultatea de Teologie a Universităţii „St. Kliment Ochridsky” din Sofia (Bulgaria), Europe Direct-Carrefour Europeo Emilia (Italia), Institutul Teologic al Bisericii Evanghelice Luterane Estoniene (Estonia) şi Şcoala Norvegiană de Teologie din Oslo (Norvegia).

Acţiunea îi vizează pe preoţii de la ţară

Preoţii participanţi vor avea ocazia să facă schimb de informaţii şi de experienţă cu privire la cele mai bune practici în activitatea pastoral-misionară de îmbunătăţire a vieţii membrilor comunităţii lor şi să construiască o strategie comună de dezvoltare comunitară care să fie compatibilă şi aplicabilă tuturor comunităţilor şi regiunilor europene vizate de proiect”, se precizează pe site-ul Patriarhiei Române.  Acţiunea îi vizează pe preoţii din zonele rurale defavorizate” şi are ca scop să “contribuie la procesul de dezvoltare a comunităţilor în care aceştia activează”, după cum se specifică pe site-ul Patriarhiei.

“Li se pare că ştiu să slujească mai bine?”

Întrebaţi ce părere au despre acest proiect, mai mulţi preoţi din Oltenia au respins categoric această idee, pe motiv că ne-au ales pe noi, tocmai din satele sărace, unde abia câştigăm cât să trăim de pe-o zi pe alta. De ce nu se duc cei de la oraş? Li se pare că ştiu să slujească mai bine, că au mai mult har?! Mai bine mai marii Bisericii ar veni să vadă cum trăim noi şi să ne ajute altfel, să ne crească veniturile de la stat, ca să nu ne mai facem griji că nu avem ce pune pe masă. Pe urmă să facă pe profesorii. Să ştiţi că tocmai noi, cei de la ţară, ne implicăm mai mult şi chiar punem suflet în ceea ce facem”, ne-a mărturisit, fără a-şi face public numele, un preot dintr-un sat doljean.

“Sfătuiţi” să nu spună ce au pe suflet

De precizat că declaraţiile date de preoţi, care susţin o părere, alta decât a conducerii Bisericii, sunt date sub protecţia anonimatului, deoarece mai multe persoane ne-au dezvăluit că, după ce numele lor au apărut în presă, de-a lungul timpului, li s-a atras atenţia să stea în banca lor. Aceştia ne-au spus că reprezentanţi ai Mitropoliei le-au transmis, direct sau indirect, că “nu e bine să ne facem astfel auziţi. De fapt au vrut să spună altceva, iar noi înţelegem că asta nu ne poate aduce nimic bun”, după cum s-a exprimat un preot dintr-o comună din Oltenia.

O femeie pakistaneza de religie crestina va fi executata prin spanzurare dupa ce a fost condamnata pentru ca l-a defaimat pe profetul Mahommed, transmite The Telegraph. Asia Bibi (45 de ani), mama a cinci copii, a negat insa ca a comis vreo “blasfemie” si sustine ca este persecutata pentru religia sa, intr-o tara in care crestinii sunt deseori discriminati si hartuiti. Potrivit informatiilor, Asia Bibi lucra pe camp impreuna cu alte femei, moment in care a fost rugata sa aduca apa de baut. Unele dintre femei – toate musulmane – au refuzat sa bea apa, sustinand ca a fost adusa de o crestina si ca este “impura”, declansand astfel o cearta. Incidentul a fost uitat, insa, dupa cateva zile, Bibi sustine ca a fost atacata de o multime furioasa. Politistii au dus-o pe femeie la sectie, pentru a o proteja. Multimea cerea ca Bibi sa fie ucisa deoarece “l-a vorbit de rau pe profetul Mohammed“. Ofiterii au acuzat-o de blasfemie, iar femeia a fost inchisa la izolare peste un an de zile, inainte de a fi condamnata la moarte. Verdictul a fost pronuntat de un tribunal local din Sheikhupura, in apropiere de Lahore. Gruparile crestine si organizatiile pentru apararea drepturilor omului au condamnat verdictul si au cerut ca legile privind defaimarea sa fie abrogate, deoarece ele ar fi folosite pentru a discrimina impotriva minoritatilor religioase. Suporterii femeii, aflata in inchisoare din luna iunie a anului trecut, au anuntat ca vor face apel la verdictul magistratilor, deoarece Bibi este “inocenta”. Publicatia britanica precizeaza ca, desi nimeni nu a fost executat pentru blasfemie in Pakistan pana in acest moment, cel putin 10 persoane au fost ucise in timp ce erau judecate.

  • Gandul: 

Senatorii înfiinţează meseriile de “VRĂJITOR” sau “GHICITOR”. Iniţiator: “Dacă spune că-ţi aduce soţul înapoi în trei luni şi domnul nu vine, are o problemă”

Cu Mama Omida la fisc

  • Gandul:

3.000 români, „sclavi” în Franţa

Raport naţional: 32 de persoane au murit în 2009 din cauza drogurilor, din care 28 în Capitală

Aproape un sfert dintre europenii mai mari de 15 ani au fumat canabis

  • Hotnews:

Consumul de droguri debuteaza la varsta de 14 ani. Vezi in text de unde cumpara tinerii stupefiante si pretul drogurilor cu ridicata si cu amanuntul

Consumul de droguri debuteaza, mai nou, la varsta de 14 ani sau chiar mai putin. Tinerii isi iau droguri din discoteci, din cartierul unde locuiesc sau din imprejurimile scolii. Heroina este drogul din cauza caruia s-a solicitat de cele mai multe ori asistenta medicala. Cu toate acestea, canabisul – care costa mult mai putin pe piata neagra – este cel mai consumat halucinogen. Datele au fost prezentate miercuri de Agentia Nationala Antidrog, in cadrul lansarii Raportului National privind Situatia Drogurilor in Romania 2010.

Nota noastra: si cand te gandesti ca exista destepti cu diploma, inclusiv la curtea “zeului” din Cotroceni, care propun legalizarea acestui flagel…

Magazinele de vise, interzise in Bucuresti, Suceava si Brasov

Chimicalele din punga de popcorn ajung in organismul uman

Acceleratorul LHC a recreat un mini Big Bang cu temperaturi de un milion de ori mai mari decat in centrul soarelui

Supraincarcare digitala: Computerele par sa ne prajeasca creierele

Cate pagini aveti deschise in browserul de Internet in timp ce rasfoiti presa digitala? Exista sanse destul de mari sa fie mai mult de una, iar sansele sunt la fel de mari sa schimbati o vorba online cu cineva in tot acest timp, sa va verificati mailul si sa priviti cu coada ochiului si la televizor. Avand in vedere numarul ridicat de optiuni digitale pentru distragerea atentiei, multitasking-ul (executarea simultana a mai multor sarcini) este mai predominant in zilele noastre decat a fost vreodata. Din pacate, spun expertii, creierele noastre nu au fost cladite sa reziste unui asemenea asalt, rezultatul fiind o productivitate scazuta.

***

  • Standard:

[Bogdan Glavan]: Să-ți fie rușine, Radu Soviani!

Aflu că la ultima ieșire publică guvernatorul BNR i-a criticat pe ziariști, demonstrând astfel de ce Emil Constantinescu are dreptate atunci când spune că actuala criză este o criză de nervi. De exemplu, lui Radu Soviani i-a atras atenția că încearcă să epateze: În momentul în care veți ajunge doctor… acuma fiind încă felcer….” (…)

Dar care este lucrul cel mai rău pe care îl poate face (de fapt, l-a și făcut) Mugur Isărescu, din postura lui de guvernator peste Circus Maximus al producției de monedă? El poate tipări bani fără număr, cu scopul de a redistribui prin inflație avuția societății. În urmă cu cinci ani cantitatea de bani existentă fizic (numerar) era de circa 10 miliarde lei; acum este aproape 30 de miliarde; tiparnița funcționează la capacitate maximă, poate doar chinezii să ne mai întreacă în prezent. Mugur Isărescu poate îngădui scăderea ratei dobânzii la un nivel real-negativ, așa cum a făcut la începutul anilor ’90, când inflația a păpat economiile românilor puse la CEC. Acum rata inflației este 8% și rata dobânzii de politică monetară este de 6,25%, deci bancherii sunt subvenționați, probabil pentru asigurarea „stabilității sistemului financiar”. Desigur, nimeni nu este interesat de “stabilitatea” bietului debitor care, indus în eroare de expansiunea creditului meșterită la BNR în anii de boom economic, s-a îndatorat inadecvat iar acum nu își mai poate plăti ratele. Și tot Mugur Isărescu poate îngădui ca statul să își ducă mai departe politica populistă de risipire a resurselor, finanțându-i – prin intermediul băncilor comerciale – cheltuielile iraționale. (…)

[Lucian Davidescu]: Falimentul moral și ratarea României

Dintr-o criză poţi ieşi mai puternic sau mai debil. România pare să fi ales ultima cale. (…) După o întrerupere de cel puţin doi ani, la sfârşitul căreia alte ţări îşi vor relua creşterea, România încă nu ştie dacă a ajuns pe fundul prăpastiei. Acum, discuţia se cantonează în jurul a trei legi cerute de FMI pentru a elibera următoarea tranşă de împrumut. Cu ce schimbă lucrurile legea salarizării unitare, cea a pensiilor sau a bugetului? Formal, de ele depinde supravieţuirea financiară a României. Fundamental, ele nu schimbă nimic. (…)

Soluţiile propuse pentru „relansarea economiei” ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns. Nu de mai multe investiţii este nevoie acum, ci de fiscalizarea mai redusă a muncii. În România, munca este taxată cu 45%, adică unul dintre cele mai ridicate niveluri din Europa. 35% înseamnă contribuţii şi doar 10% vin din cota unică. Nu de programe guvernamentale duc lipsă companiile, ci de o administraţie care să nu le mai pună beţe-n roate.

Deja economia privată s-a decuplat complet de schizofrenia oficială. Nu mai contează cifrele de la statistică, nu mai contează „consumul de curent”. Indiferent dacă ele vor arăta luna viitoare plus sau minus, un lucru este destul de clar. Urmează ani buni de zvârcolire. Cine reuşeşte să vândă încearcă să minimizeze contactul cu administraţia, inclusiv după principiul că dacă plăteşti taxe acum rişti să primeşti amenzi mai târziu. Iar cine nu reuşeşte să vândă la fel ca înainte este din ce în ce mai tentat să se îndrepte spre buzunarele statului, pe canalele de lobby sau corupţie ştiute.

Nu de statutul din 2008, de ţară abia ieşită din subdezvoltare, are România nevoie. El va fi recuperat mai devreme sau mai târziu. Dar asta nu ar însemna decât consolidarea unei economii şi a unui stat de tip latino-american.

  • Contributors.ro:

De la criza economica la incalzirea globala. Despre predictii (Plus o invitatie)

Am uitat aproape cu totul demonstratiile de anul trecut de la Copenhaga. Imagini altfel remarcabile: Ecologisti adunati din toata lumea, degerati, marsaluind prin viscol „impotriva incalzirii globale”. Mai tine minte cineva cum eram amenintati ca daca in sase luni nu facem cutare si cutare, gata, s-a terminat – planeta o ia ireversibil pe calea dezastrului? Au trecut sase luni, s-a dus si sezonul estival si iata, vine vremea colindelor. Cine are timp sa se mai gandeasca la profetiile „stiintifice” emise acum un an in numele „luptei pentru salvarea planetei”?! Dar acum doi? Dar acum cinci?

Succesul alarmismului – practica de a speria lumea cu predictii catastrofale pentru a obtine foloase politice si economice – se bazeza exact pe acest fapt. Este putin probabil ca oamenii sa stea sa verifice toate afirmatiile facute zilnic, cu febrilitate, despre varii efecte ale omului asupra naturii, mai ales cand afirmatiile se revendica de la autoritatea „expertizei stiintifice”.  Nu mai vorbim de faptul ca efectele si relatiile cauzale la care se refera sunt, de multe ori, de asa natura ca nici Dumnezeu, in rabdarea Sa infinita, nu le-ar putea da de cap si cuantifica.

De unde resursele si timpul sa verifici toata avalansa (deliberata) de „factoizi” alarmisti, lansati pe banda rulanta!? Cand un grup de cercetatori vine si spune ca dupa 5 ani si 50 de milioane de dolari bagati intr-o expeditie la Polul Nord, poate prezice ca pana in 2025, daca nu facem nu stiu ce la ONU, populatiei de bursuci polari ii vor cadea 33% din pene, ce poti face? Sa faci si tu o expeditie de 50 de milioane ca sa masori calvitia bursucului in cauza? (…)

Schimbare de macaz la Fondul Monetar International

Summit-ul G20, găzduit anul acesta de capitala sud-coreană Seul, a fost deschis de un Business Sumit, la care participă 120 de şefi de companii din întreaga lume.

Argentina se află în criză. Nu de ieri de azi, ci de multă vreme. Mai exact din 2002, când băncile din această ţară au trebuit chiar să îşi înceteze activitatea. Eduardo Elsztain, directorul băncii argentiniene Banco Hipotecario, prezent la summit-ul G20, a profitat de ocazie pentru a lansa câteva semnale de alarmă.

“Îmi amintesc cât de iute funcţiona tiparniţa de bani în Argentina acum câţiva ani. Existau oameni care îl întrebau pe bunicul meu dacă mai poate face afaceri în aceste condiţii. Nu mai puteau fi făcute bilanţuri normale, banii îşi pierduseră orice valoare. Iar el a răspuns: Creşterea economică este atunci când cumpăr câteva hectare de pământ, animale sau imobile în Buenos Aires. Traversăm o perioadă în care banii sunt tipăriţi într-un ritm fără precedent. Tocmai de aceea ne concentrăm în totalitate pe producţia reală”, a opinat Eduardo Elsztain.

Griji împărtăşite

Grijile lui Elsztain sunt împărtăşite de mulţi participanţi la summit-ul G20. De germani, de pildă, dar şi de chinezi care critică din ce în ce mai vocal Statele Unite din cauza politicii Băncii Centrale americane.

Cui Tiankai, negociatorul şef chinez, este de părere că decizia Fed-ului de a pompa din nou bani în economia americană nu reprezintă nimic altceva decât economie planificată. Ţările emergente trebuie să îşi sporească influenţa în lume, a completat şi consultantul băncii centrale chineze, Xia Bin. Mai mult, o agenţie de rating din China a mers până într-acolo încât a scăzut solvabilitatea Statelor Unite.

Acelaşi bancher argentinian Elsztain s-a ferit să critice făţiş Washington-ul, subliniind însă că “tipărirea de bani aduce pe moment o creştere economică. Mai târziu, aceasta îşi pierde însă valoarea. Nu prea văd cum poţi scădea inflaţia când tipăreşti bani”, spune argentinianul. (…)

Duminică, Robert Zoellic publica o opinie în Financial Times din care reieşea, destul de transparent, o propunere de reîntoarcere la un semi-etalon aur. Urmarea nu cred că a surprins pe nimeni: ştirea a făcut înconjurul lumii via agenţiile de presă, în FT au apărut numeroase comentarii şi opinii contrare ideii emise de Zoellic şi, previzibil, aurul a atins un nou record. Aici apologeţii balonului-aur probabil vor simţi că au cucerit o nouă victorie, la fel cum în urmă cu trei-patru ani imobiliarii marcau victorii zilnice în lupta cu realitatea. Există o mare fierbere şi m-am întrebat, firesc, de ce i-a venit lui Zoellic ideea năstruşnică. Evident, cei superficiali cred că asta e o mare victorie împotriva SUA deoarece dolarul va deveni ceea ce este: hârtie igienică. Pare totuşi un scenariu prea precar pentru a se putea susţine. În primul rând trebuie remarcat faptul că articolul şefului Băncii Mondiale a apărut strategic înaintea întrunirii G20, unde se prefigurează o excepţională harababură. Deja Germania este pe poziţie similară cu China deoarece nu vor să-şi sacrifice producţia pentru rezolvarea deficitului de cont curent al SUA. Mai mult, în urma vizitelor de susţinere ale chinezilor în Europa este posibil ca mulţi alţi europeni cu influenţă să încline balanţa către tabăra beligeranţilor conduşi cu măiestrie diplomatică de China. În aceste condiţii SUA ar fi avut o poziţie mult slăbită în cadrul G20 ceea ce nu sună deloc bine. Astfel, probabil s-a lucrat la un scenariu alternativ, împingând un fost oficial al FED să propună întoarcerea la etalonul aur. O propunere care semănă mai mult cu arătatul pisicii. De ce, e simplu. În primul rând pentru că SUA are cea mai mare rezervă de aur(~9000 tone). O eventuală întoarcere la vechiul etalon ar avantaja-o fără probleme. Spre comparaţie, China cu cele 1000 tone pe care le deţine este clar în urmă(dacă facem raportul mărime/rezerve situaţia e chiar mai tragică). Simpla perspectivă a unei mişcări surpriză dă un şah tehnic Chinei. (…)

Datoria publică şi privată din Regatul Unit (UK) va trece de 10.000 miliarde de lire sterline în 2015, avertizează un raport al PricewaterhouseCoopers (PwC), firmă care dă dreptate previziunii guvernatorului Băncii Angliei (BA), Mervyn King, că ţara se află în faţa unei decade de “abstinenţă”. Pentru ca economia să îşi revină, britanicii ar trebui să îşi reducă “dependenţa” de creditare. Pe moment, doar Guvernul de coaliţie a decis reduceri drastice de cheltuieli. (…) Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) are o previziune la fel de sumbră despre viitorul economic al UK. În timp ce indicatorii economici (CLI) rămân stabili în Germania, Japonia, Rusia şi SUA, experţii OECD observă condiţiile unei noi recesiuni în UK, Canada, Franţa şi Italia, dar, pe termen lung, şi în Brazilia şi China.

***

  • Gandul:

George W. Bush: Torturarea suspecţilor de terorism „a salvat vieţi”

Fostul preşedinte american susţine, în cartea sa de memorii, că atacarea Londrei a fost preîntâmpinată de folosirea simulării înecului. Controversata simulare a înecului – metodă de tortură despre care se crede că a fost aplicată inclusiv unor suspecţi de terorism “plimbaţi” pe teritoriul României de către CIA – “a dus la salvarea de vieţi”. Aceasta este opinia fostului preşedinte al SUA, George W. Bush, potrivit cărţii sale de memorii “Decision Points”.

George W. Bush are “conştiinţa împăcată” privind criza economică declanşată în 2008

  • Hotnews:

Scotland Yard: Un colet capcana trimis din Yemen luna trecuta fusese programat sa explodeze pe coasta de est a SUA

VIDEO O noua dâră luminoasa ciudata pe cerul american

O dâră de lumină roşie neobişnuită a apărut, joi, pe cerul New York-ului, alertând locuitorii şi autorităţile din California, informează CBS. Concluzia la care au ajuns experţii de la Pentagon şi de NASA este aceea că dâra luminoasă ar fi fost provocată de un avion cu recţie. În acelaşi timp, fenomenul a fost şi un controversat subiect de speculaţie pentru presa din toată lumea, cu privire la lansarea unei rachete în secret.
Un alt fenomen bizar de acest tip a avut loc pe 8 noiembrie pe cerul Californiei.

  • Adevarul: 

Armata SUA nu are explicaţii pentru apariţia unei rachete pe cerul Californian – VIDEO

Israel: Un avion de vânătoare F-16 s-a prăbuşit

Aflat într-o vizită în SUA, duminică, premierul israelian Benjamin Netanyahu a făcut presiuni asupra administraţiei Obama, precizând, într-o convorbire cu vicepreşedintele Joseph Biden, că Iranul nu poate fi oprit de la a dezvolta arme nucleare decât prin forţă militară. În schimb, însă, luni, secretarul apărării Robert Gates a respins ideea, declarând că ameninţarea cu forţa militară nu este singura cale de a descuraja Iranul, transmite Radio România Actualităţi.

  • EvZ:

Armata americană îşi suplimentează stocul de armament din Israel

Armata americană urmează să-şi sporească considerabil până la sfârşitul anului 2012 stocul de armament de urgenţă de pe teritoriul Israelului, scrie presa israeliană.

Preşedintele Consiliului UE: „Naţionalismul duce la război!”

Preşedintele Consiliului European, belgianul Herman Van Rompuy, a lansat ieri un avertisment privind creşterea sentimentelor naţionaliste în statele UE în contextul crizei, sugerând că ameninţările la adresa păcii rămân prezente pe Bătrânul Continent.

Într-un discurs ţinut în Germania, Van Rompuy a apreciat că Europa se confruntă cu un nou euroscepticism. „Acesta nu mai este monopolul câtorva ţări. În fiecare stat membru există oameni care cred că ţara lor poate supravieţui singură într-o lume globalizată. Este mai mult decât o iluzie: este o minciună!”, a spus preşedintele Consiliului European, citat de EUObserver.

Rompuy l-a citat pe fostul preşedinte american, Franklin Roosevelt, pentru a reaminti că „cel mai mare duşman al Europei azi este teama”. „Teama duce la egoism, egoismul duce la naţionalism şi naţionalismul duce la război”, a declarat oficialul UE. „Naţionalismul de azi nu mai este un sentiment pozitiv de mândrie privind identitatea, ci un sentiment negativ de teamă. Teama de duşmanii din interiorul graniţelor sau de dincolo de graniţe”, a adăugat el.


Categorii

Al treilea razboi mondial, Bancherii, bancile, BNR, abuzurile bancilor, Carduri electronice/ cipuri, Ecumenism, Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Iran, Razboiul impotriva sanatatii, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “CUI FOLOSESTE SANTAJUL MEDICAL CU CARDUL DE SANATATE?/ Israelul nu mai are rabdare cu Iranul/ SUCCESUL ALARMISMULUI SI AL “PROFETIILOR” STIINTIFICE MINCINOASE (Stiri 9-11 noiembrie 2010)

  1. http://www.cbsnews.com/video/watch/?id=7038111n&tag=related;photovideo
    http://www.infowars.com/wayne-madsen-china-fired-missile-seen-in-southern-california/

    se contureaza o criza politica majora? daca intalnirea G20 nu iese cum vor americanii Pentagonul va nega vreo legatura cu racheta lansata in Pacific, pisica fiind aruncata in ograda Chinei dupa cum se contureaza deja?

  2. http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-8029311-cei-trei-tenori-20-miorita-romaneasca.htm

    Discutiile se poarta la nivelul celor trei mari tenori. Americanii, care vor sa relanseze cu orice pret masinaria. Chinezii, care nu vor sa auda de o reconsiderare a modelului lor de crestere. Al treilea tenor e Europa, care ramane cantonata in politicile bugetare restrictive. Restul participantilor sunt backing vocals. Cat despre razboiul monedelor, se pare ca nu va fi inclus in comunicatul final. « E prea complicat …», marturiseste Christine Lagarde, scrie Dan Popa pe blogul sau.

    SUA. Pe plan intern, urmeaza o reforma dura pentru clasa de mijloc. Pe termen mediu, varsta de pensionare va urca la 68 de ani, urmand sa atinga 69 de ani pana in 2075.

    Pe plan extern, SUA sunt nevoite sa raspunda reprosurilor comunitatii mondiale (mai putin Canada), care le bate obrazul in privinta politicii de slabire a dolarului. Un membru al boardului bancii centrale a Chinei a formulat cel mai simplu problema. “SUA nu trebuie sa oblige restul lumii sa ia medicamente pentru boala pe care o are chiar ea”.

    China. A trecut de la investitii in bonduri americane, la investitii in materiile prime si in businessuri rentabile. E drept, economisteste prea mult, in vreme ce SUA consuma prea mult. Momentan este extrem de curtata, dar in urmatorii 50 de ani e posibil ca roata sa se invarta.

    Europa. Problema e mai complicata, din cauza ca sunt prea multe state cu culturi diferite si cu viteze de dezvoltare diferite. Irlanda, de la statutul de economie miracol, a ajuns ca vai de ea. Unii pariaza ca se va duce la usa FMI sa ceara bani. Portugalia nu e nici ea departe, iar Grecia si Spania au inca de reformat serios economiile lor. Germania incearca sa faca legea, dar se rasteste uneori prea tare si isi face astfel dusmani. Mai ales printre bancheri, ceea ce ma face sa nu exclud un final abrupt de cariera pentru actualul cancelar. Europa nu are o voce unita si asta ii e defavorabil cumplit.

    Ca veni vorba de Irlanda. Cu toate problemele ei majore din ultimele zile, tara va gazdui un fel de festival al umorului, dedicat propriei crize. Un fel de Davos, bazat pe mistoace. Se pare ca nu numai noi stim sa facem misto si in sant, ci avem un frate care iata, ne intrece institutional la acest capitol.

    Unde e Romania in acest context? Raspunsul simplu este: nicaieri. E drept ca detinem sub zero si ceva la suta din PIB-ul mondial, dar nu suntem in stare sa compensam prin inteligenta aceasta pondere. Suntem ca bateria din telecomanda cu care altii urmaresc programele pe care le vor.

    Sandramaua mondiala paraie din incheieturile ei financiare. Ar fi bun un think tank care sa vina cu scenarii de politica economica externa si sa evalueze modul in care ne putem plasa optim in acest context.

    Daca nu, tot ne mai ramane o solutie. Balada Miorita, cu 22 de milioane de ciobanasi. Va fi bataie pe fluierul de la cap, din cate-mi dau seama

  3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Ministerul Sanatatii promite ALTERNATIVA la cardul de sanatate electronic
  4. Pingback: Razboi întru Cuvânt » “Gura pacatosului”: MINISTERUL DE INTERNE recunoaste, intr-o adresa catre Forul Ortodox Roman, ca introducerea buletinelor electronice fara optiune AR FI INCALCAT DREPTURILE OMULUI. Despre cele trei variante de CI
  5. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor demonstreaza la RFI: CARDUL DE SANATATE CU CIP ESTE O INCERCARE DE ABUZ DIN PARTEA STATULUI SI COMPORTA RISCURI PE TOATE PLANURILE. Pana si ONG-urile necrestine protes
  6. Pingback: Razboi întru Cuvânt » MODEL DE SOLICITARE A ALTERNATIVEI LA CARDUL DE SANATATE. Data limita pana la care se pot trimite solicitarile: 20.01.2011
  7. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Raspunsul Ministerului Sanatatii IN PRIVINTA CARDULUI DE SANATATE: SE ORGANIZEAZA DEZBATERE PUBLICA LUNI, 31 IANUARIE. Ultima sansa, macar teoretica…
  8. Pingback: Razboi întru Cuvânt » ”MEDICII SUNT VINOVATI CA SUNT MEDICI SI PACIENTII CA SUNT BOLNAVI” – interviu cu dr. Rodica Tanasescu, pres. Societatii Nationale de Medicina Familiei, despre abuzurile FARA PRECEDENT ale Ministerului Sanatatii si
  9. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Comunicat al Forului Ortodox Roman cuprinzand relatarea ultimei (FALSE) dezbateri de la Ministerul Sanatatii pe tema cardurilor de sanatate. Concluzie: SE MINTE, SE SFIDEAZA SI SE APLICA POLITICA “FAPTULUI IMPLINIT”…
  10. Pingback: Din 2012, in Romania: medicamente pe “retete electronice”. INCEPEREA DISTRIBUIRII CARDULUI DE SANATATE AMANATA PENTRU FEBRUARIE 2012. Din 2013, cine mai traieste devine “pacient electronic” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare