Șezătoare culturală de Ziua Națională a României, la LIBRĂRIA SOPHIA cu MIRCEA PLATON și MIHAI GHEORGHIU

29-11-2019 1 minut Sublinieri

Librăria Sophia va invita
Duminică, 1 Decembrie, ora 14:00
la o dublă lansare de carte:

Alexandru Vlahuță. Primul și ultimul
si
Națiune, modernizare și elite românești

de Mircea Platon

Participă:
Mircea Platon și Mihai Gheorghiu

***

Platforma civică apolitică ÎMPREUNĂ vă invită de Ziua Națională a României, 1 Decembrie 2019, ora 14,00 la o ȘEZĂTOARE CULTURALĂ cu lansare de carte. Evenimentul va avea loc la Librăria Sophia din București și este realizată în parteneriat cu Șezătoarea București, un grup minunat de doamne care țes și cos modele vechi, tradiționale de ie.

Invitații evenimentului sunt istoricul și scriitorul Mircea Platon și scriitorul Mihai Gheorghiu.

Evenimentul se dorește a fi unul de evocare atât a resorturilor culturale care au făcut posibilă Marea Unire, cât și a bucuriei de a transmite mai departe aceste resorturi profunde, singurele care pot naște generații demne de înaintași.

În cadrul evenimentului vor fi interpretate fragmente din articolele cenzurate ale scriitorului Alexandru Vlahuță, astfel cum au fost ele publicate în volumul îngrijit de Mircea Platon, „Alexandru Vlahuță. Primul și ultimul’’. Acest volum, precum și ultima carte a invitatului, respectiv „Națiune, modernizare și elite românești”(Ideea europeană, 2019), vor fi prezentate publicului participant.

Mircea Platon este Doctor în Istorie (2012) al Universității de stat din Ohio, Columbia, SUA, având publicate peste 200 de eseuri, comentarii politice și recenzii în toate marile ziare și reviste culturale din țară în Du Bois Review: Social Science Research on Race (Cambridge University Press), French History (Oxford University Press), History of Political Economy (Duke University Press), Intellectual History Review (Routledge). Dintre lucrările publicate, enumerăm: Conștiința națională și statul reprezentativ, studii și eseuri (Iași, Timpul, 2011), Ce-a mai rămas de apărat (București, Eikon, 2016), Elitele și conștiința națională (București, Contemporanul, 2017), Geografie și conștiință națională(Ideea Europeană, 2018), Alexandru Vlahuță. Primul și ultimul (Timpul, 2019), Națiune, modernizare și elite românești(Ideea europeană, 2019)

Mihai Gheorghiu este autorul lucrărilor „România dincolo de trecut. Eseu despre experiența servituții” și „Reversul istoriei. Eseu despre opera lui Mircea Eliade”.

Director general adjunct al Muzeului Țăranului Român și președinte al Platformei civice apolitice ÎMPREUNĂ, Mihai Gheorghiu are deopotrivă o cunoaștere livrescă și pragmatică a realitătii românești în context european. Despre vremurile pe care le trăim sau care vin, el spune:

Europa de mâine nu va mai fi a naționalităților, ci a unui nou tip de parohialitate, de existență și de rezistență a comunităților mici capabile să-și găsească mai degrabă un sens al existenței, al comuniunii și rezistenței. Pe dedusubtul curentului integralist și centralizator al elitei birocratice și financiare de un cinism extraordinar, comunitățile vor ști să-și găsească albia de rezistență la un proces violent de uniformizare si aplatizare. Aceasta, desigur, dacă nu vom deveni cumva o corporație de clone, fără memorie și fără natură, mecanisme biologice arierate in splendida și birocratica producție și re-producție a profitului (Mihai Gheorghiu- “România dincolo de trecut”)

Ca să nu devenim astfel, vă invităm cu drag la o Șezătoare culturală la ceas de sărbătoare, crescând comunitatea celor care ne prețuim valorile naționale”.


Categorii

1. DIVERSE, anunturi, Mircea Platon, Ziua nationala

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “Șezătoare culturală de Ziua Națională a României, la LIBRĂRIA SOPHIA cu MIRCEA PLATON și MIHAI GHEORGHIU

  1. “”Europa de mâine nu va mai fi a naționalităților, ci a unui nou tip de parohialitate, de existență și de rezistență a comunităților mici capabile să-și găsească mai degrabă un sens al existenței, al comuniunii și rezistenței.”
    Cred ca dl. Gheorghiu a uitat să scrie în fața acestor cuvinte “imi doresc din tot sufletul…” pentru că altfel ceea ce scrie d-lui este total inexact. Trendul e cu totul altul si globaliştilor nu le place deloc să li se poticnească planurile. Ca dovada , “capacul” promt pus italienilor, spaniolilor, britanicilor(deocamdată), austriecilor… deci , haideti să nu ne îmbătăm cu apa rece. Un Orban la Budapesta sau actiuni naționaliste în Polonia , sunt tolerate just-for-fun altminteri s-ar prabuşi in 2 sec.

    Adica un Iustin Pârvu (care , în smerenia sa, doar interpreta cele deja spuse/scrise) aiurea când spunea că soluțiile vor fi doar individuale , nu ? Cum spuneam , ne îmbătăm cu apă rece , ca şi în campania referendumului pentru familie , încă nu ne-am trezit . Asemenea “viziuni” dăunează colectiv , fraților ….

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare