Gnoza – religia noii ere si “agentii” ei de propaganda

29-01-2009 Sublinieri

gnoza.JPG

Propovăduirea religiei noii ere se face astăzi prin romane sau prin film

(articol aparut in noul numar al revistei Presa Ortodoxa)

Ce legătură există între acceleratorul de particule de la Geneva, cel mai avansat laborator de cercetare din istoria omenirii, şi gnosticism? La ce ne foloseşte să cunoaştem acest lucru ce pare atât de depărtat de credinţa şi viaţa noastră cotidiană? Sunt doar două dintre întrebările care pot nedumeri pe credinciosul de rând care nu ştie că pseudocredinţele gnosticilor au constituit încă din primele veacuri de după Hristos principalele izvoare de inspiraţie sau acţiune ale ereticilor. Marii părinţi ai Bisericii au vărsat multe lacrimi la rugăciune, au ostenit predicând şi scriind pentru a păzi turma de cei care, făcând pe asceţii sau iluminaţii, nu urmăreau decât fărâmiţarea Bisericii, îndepărtarea creştinilor de la dreapta credinţă pentru a-i transforma într-o pradă uşoară. În cele din urmă, capul şarpelui a fost strivit, dar puii săi au supravieţuit furişându-se în istorie până în timpurile moderne când au găsit din nou puterea şi prilejul să iasă la suprafaţă.

15cernxlarge1.jpg

Ce este de fapt gnoza?

Un produs al imaginaţiei umane de inspiraţie luciferică, după cum subliniază Sfântul Atanasie cel Mare, în care elementele revelaţiei creştine Vechi şi Nou-Testamentare sunt amestecate cu diferite mituri păgâne, în special, cele cu caracter dualist. În principiu, gnosticii interpretează fantasmagoric facerea lumii şi a omului, întruparea şi viaţa Mântuitorului.

Ceea ce caracterizează gnosticismul este spectrul de toleranţă extrem de larg sau sincretismul său absolut. Găsim gnostici care susţin că lumea şi trupul sunt rele in sine şi alţii care sunt favorabili lumii. Unii sunt de un ascetism mortificant pe când mulţi alţii merg cu libertinajul până la viol şi destrăbălări rituale în grup. Sunt gnostici care susţin că Mântuitorul nu a asumat un trup fizic şi nu a suferit cu adevărat pe cruce, iar alţii care Îl identifică pe Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu cu un personaj istoric care a avut soţie şi urmaşi.

De ce au acordat Sfinţii Părinţi o atenţie deosebită ereziilor gnosticilor, când puteau, pur şi simplu, să-i desconsidere ca pe nişte nebuni? Pentru că teoriile eretice ale acestora fascinau şi seduceau hrănind extrem de perfid trufia omului, patimile în general, iar astfel se răspândeau cu repeziciune în mediul celor care nu se întăriseră încă în credinţa creştină; adică în numele credinţei creştine gnosticii îşi făceau proprii prozeliţi.

În urma unei călătorii făcute în străinătate, o cunoştinţă sesiza cu uimire faptul că aceiaşi trei autori sunt promovaţi cu obstinatie în majoritatea standurilor de carte pe care le‑a întâlnit în mai multe dintre ţările Europei. Ca şi cum ci­neva ar fi sugerat ca peste tot să fie puse în faţă cărţile lui K. Rowling, autoarea lui Harry Potter, cele ale lui Paulo Coelho şi ale lui Dan Brown. Ni se sugerează oare prin aceasta că cei trei autori sintetizează foarte bine tendinţele în care este încadrat sau generat spiritul lumii de astăzi?

Potter înseamnă consacrarea magiei ca artă a dobândirii puterii; Coelho popularizează magia şi alchimia doctrinelor secrete în cadrele seducătoare ale experienţelor erotice, iar Brown construieşte scenariul mitologic al uneia dintre gnozele fundamentale noii ere, creând o osmoză perfectă între magie, eros şi ştiinţă, toate puse sub semnul iluminării doctrinelor ezoterice ale societăţilor secrete.

Romanul supermediatizat şi ecranizarea sa beneficiază în mod cert de avantaje care lipseau gnosticilor de odinioară. Naraţiunea dramatizată de tip nuvelă este capabilă să facă dintr-o dată milioane de adepţi din oameni care habar nu au că pe nesimţite şi-au alterat credinţa. Aceasta se întâmplă mai cu seamă când este generată mediatic psihoza unei mode. În aceste condiţii, pentru mulţi dintre cititori şi telespectatori, simpla vizionare şi admirare îi poate conduce la idolatrizare, identificarea empatică cu personajul, la însuşirea concepţiilor acestuia; adică fără să ne dăm seama devenim adepţii unor idei care ne-au fost inoculate printr-o propagandă mascată făcută de autor prin intermediul acţiunii şi a personajelor principale.

De ce Dan Brown prin cele două romane ale sale Îngeri şi Demoni (în original Iluminati) şi Codul lui Da Vinci este mult mai periculos decât ceilalţi doi autori care-l însoţesc pe standurile de carte din lumea întreagă? Pentru că gnoza pe care el o reactivează în cărţile sale are caracterul unui manifest, al unui program ideologic enunţat pe faţă la nivel mondial, deşi aflat încă sub specia ficţiunii, care aspiră însă prin construcţie şi trimitere la a deveni mai mult decât realitate – mit fondator al unor noi mentalităţi şi concepţii religioase. Diferenţa dintre gnoza lui Brown şi celelalte cărţi este aceea existentă între Capitalul lui Marx şi Mein Kampf a lui Hitler.

Atât în Îngeri şi Demoni, cât şi în Codul lui Da Vinci ştiinţa este afirmată ca o autentică religie aflată de secole în opoziţie cu creştinismul. Dar la Brown ştiinţa nu este proiectată în lumina religiosului doar pentru ca omul să-şi facă din obiectivitatea ştiinţifică o certitudine cu caracter religios, ci şi pentru că ştiinţa la care face referinţă are pretenţia că te poate conduce la adevăr, la adevărul adevăratei credinţe ocultată după Brown secole la rândul de creştinism. Această ştiinţă este aceea proclamată în toate textele iluminaţilor, o ştiinţă primită prin inspiraţie şi transmisă din generaţie în generaţie prin intermediul societăţilor secrete. Este aceeaşi cu cea pe care ne-o propun mişcările new-age-iste, o ştiinţă de sinteză în care magia, doctrinele orientale şi ocultismul joacă un rol esenţial; gnoza de la Princeton sau noua gnoză franceză nu fac decât să o popularizeze.

Prin urmare obiectivitatea ştiinţifică nu este decât unul dintre mijloacele persuasive ale celor care vor să-şi impună propriile credinţe şi care instrumentează, desigur ştiinţa de popularizare, alta bineînţeles, decât ştiinţa fundamentală. Nu ne este teamă că savanţii de la Centrul European de Cercetări Nucleare (CERN) vor descoperi particula lui Dumnezeu, cum, altminteri, nu a fost demonstrat nici evoluţionismul. Problema este tocmai aceea că, prin scenarii hipermediatice, iluminaţii zilelor noastre îşi pot impune gnoza proprie, aşa cum a fost impus şi evoluţionismul în conştiinţa publică. Şi tot aşa precum s-a întâmplat anul trecut cu evoluţionismul, Comunitatea Europeană, printr-o nouă directivă, va impune ca teoria apariţiei lumii în urma unui Big Bang la care Dumnezeu nu are nici un amestec, trebuie predată în toate şcolile, ca fiind demonstrată ştiinţific, deşi lucrurile stau tocmai invers. Cine va putea şti ce s-a petrecut cu adevărat cu particulele fugărite la viteze luminice în acceleratorul de la CERN?

Însuşi termenul de particula lui Dumnezeu presupune strecurarea în mentalul colectiv a unei concepţii gnostice privind crearea lumii. Căci dacă Dumnezeu a avut nevoie de o particulă anume ca să creeze lumea, atunci puterea sa este limitată şi nu mai este atotputernic şi atotţiitor. Aceasta în cazul în care nu se presupune direct că lumea a apărut în urma unor procese naturale, iar Dumnezeu, dacă gnoza îi mai rezervă un loc, este proiectat într-o maiestate impersonală mai mult cu caracter teoretic. Prin urmare, rolul particulei lui Dumnezeu este acela de a-i lua locul lui Dumnezeu în conştiinţa mulţimii.

Nu am fi acordat atâta atenţie ereziei la care ne conduce cartea Îngeri şi Demoni şi virusul mediatic cu potenţial psihopatologic care s-a propagat în toată lumea cu ocazia inaugurării Centrului European de Cercetări Nucleare de la Geneva (CERN) dacă o coincidenţă extraordinară nu ne-ar fi sărit în ochi: tunelul de accelerare al particulelor cu diametrul de 27 de km uneşte ca un inel CERN-ul de Muntele Sion aflat în nordul Franţei. Cât de întâmplător este faptul că acest inel fizic la construcţia căruia s-a lucrat câteva zeci de ani prin eforturile conjugate ale ţărilor Europei şi ale SUA uneşte fizic două geografii simbol pentru gnoza descrisă de romanele lui Dan Brown? Căci dacă în CERN îşi află centrul gnoza din Îngeri şi Demoni cea a întemeirii ştiinţifice a apariţiei lumii prin intermediul unui fenomen fizic, Muntele Sion este centrul „spiritual” al gnozei dezvoltate în cartea Codul lui Da Vinci, doctrină întemeiată pe mitologia lojei masonice Prioria Sionului. Să fie oare un semn al lui Dumnezeu manifestat în chipul unei pure coincidenţe sau avem de-a face cu o „întâmplare” proiectată cu multe zeci de ani în urmă?

Cele două centre, sugerate în cărţile lui Brown a fi noile temple ale umanităţii, constituie împreună altarele la care este chemată să se închine omenirea. CERN-ul sau templul ştiinţei şi Muntele Sion, NU Muntele care simbolizează casa Domnului – inima creştinului în literatura isihastă -, ci, în chip răsturnat, centrul religiei iluminaţilor, cei care deţin secretul adevăratei religii. Altminteri, într-o secvenţă tipic gnostică Codul lui Da Vinci nu este decât codul răsturnării anti-hristice a sensurilor, a blasfemiatoarei identificări a Fiului lui Dumnezeu cu un om obişnuit pentru a fi proclamată în schimb religia omului care se crede dumnezeu sau care şi-a făcut dumnezeu din zeiţa voluptăţii lascive şi cult din împreunarea sexuală cu caracter orgiastic. Dar despre aceste lucruri şi despre motivul pentru care gnoza în discuţie a fost aleasă ca mit fondator pentru religiozitatea omului modern vom vorbi într-un număr viitor.

Mihai Cristea

 coperta-1-nr-111.jpg


Categorii

Portile Iadului, Razboiul nevazut

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “Gnoza – religia noii ere si “agentii” ei de propaganda

  1. antihristul va avea ”puterea” sa faca minuni mincinoase, creeze orice din ”nimic”, acest nimic putand fi ceva ca asa zisa particula CERN.Dar particula nu este un nimic, este o particula si darama prin felul ei teoria cum ca nimicul este o particula si particula este un nimic.
    Insa nu poate fi antihrist de nu ar fi recunoscut drept Hristos, loctiitor al Lui pe pamant.In cer nu poate fi recunoscut , nu pot fi inselate cerurile, deci nu va fi decat jumatate din ceea ce va zice ca este . Cine ar fi acela?

    Doamne Ajuta-ne!

  2. “Aceasta se întâmplă mai cu seamă când este generată mediatic psihoza unei mode.”
    Cu o mica completare,daca-mi este permis:includeti internetul care,prin intermediul anumitor site-uri,completeaza tabloul prezentat mai-sus.
    Este trist cand vezi cat de apreciat sunt astfel de site-uri care promoveaza un amestec de yoga,samanism,crestinism croit special pe masura lor,persuasiune,programare neurolingvistica…

  3. Este foarte frumos articolul si cuprinde idei si observatii de care orice crestin trebuie sa tina seama in zilele noastre.
    Dar as ruga sa nu se confunde planurile. Aceasta stiinta lumeasca trebuie judecata cu intelepciune. Faptul ca fenomenele naturale se supun unor legi ce pot fi descrise matematic de mintea umana este in sine un lucru uimitor.
    Cum judecam acest fapt este altceva. Noi crestinii spunem ca este un dar, o putere data omului de Dumnezeu. Daca venim si spunem insa ca natura si legile ei exista in sine si pentru sine (sau alte lucruri similare), aceasta este deja lucrare eretica.
    Nu cred ca situatia cu stiinta de astazi, in speta fizica, se deosebeste de timpurile in care gnosticii aveau influenta.
    Ceea ce doresc sa subliniez este ca nu ar trebui infierata stiinta fizicii ca atare. Afirmatiile ei sunt teoretice insa in mod absolut NECESAR trebuiesc probate experimental. Fara aceasta nu mai este fizica, este speculatie, gnosticism, s.a.
    Ortodoxia este ADEVARUL, si se afla deasupra a tot ceea ce este creat. Orice fizician va va spune cat de deziluzionanta si imprecisa este stiinta in descrierea unor fenomene nu foarte complicate.
    In ceea ce priveste credinta noastra ortodoxa, sintetizata in Crez, este imposibil sa se verifice prin mijloacele stiintei. Ce procedeu experimental poate dovedi ca Hristos este Fiul lui Dumnezeu ? Sau dogma Sfintei Treimi ? Stiinta crestina este Suprema pentru ca in ea se cuprinde totul, stiinta pamanteasca este partiala, fiind plina de lipsuri. Stiinta crestina este dezvaluita de Har omului curatit de patimi si imbunatatit, stiinta lumeasca vine de la o oarecare lumina a mintii omenesti. Sfantul este Omul realizat, savantul este infirm in cunoasterea lui.
    Iertare pentru indrazneala cugetului meu.

  4. De mentionat ca exista voci chiar in Biserica Ortodoxa care sustin asa-zise teorii “stiintifice” precum cea a evolutiei. Urmatorul comentariu este in parte ‘off topic’, dar tin sa avertizez lumea in privinta unui caz al unui preot cu mare influenta din Canada.

    Nu de mult, Pr. Lazar Puhalo a declarat pe canalul sau youtube ca teoria evolutiei este un fapt incontestabil, care deci, trebuie impacat cu teologia Ortodoxa (rezultand in ceea ce azi s-ar numi ‘evolutionismul teist’). De altfel, el considera primitivi pe cei care aduc argumente din Sfintii Parinti ce exclud posibilitatea ca teologia ortodoxa ar fi cumva compatibila cu evolutionismul. In consecinta, el da intaietate infailibila stiintei, iar teologia trebuie interpretata/adaptata ca atare; asadar, descoperirea dumnezeiasca devine ceva relativ, sau chiar mitologic (propriul sau limbaj) izvorat din cunostintele limitate ale oamenilor din alte timpuri — de unde si ideea ca cei care doresc sa petreaca cele descoperite de mintea omeneasca prin filtrul a ceea ce Ortodoxia numeste ‘descoperiri ale Duhului Sfant’ prin intermediul Sfintilor ar fi oameni primitivi.

    Pr. Lazar este un caz foarte controversat, mai ales in occident, acolo unde s-a nascut si unde activeaza in mare parte. Printre “reusitele” dansului se afla si faptul ca a devenit arhiepiscop de Ottawa in cadrul Bisericii OCA (Biserica Ortodoxa din America), dupa ce in trecut a fost caterisit de biserica ROCOR (Biserica Ortodoxa Rusa din Afara Rusiei) si chemat la pocainta pentru faptul ca propaga erezii impotriva Vamilor Vazduhului.
    Totusi, dansul raspandeste cu mult zel invataturi impotriva Vamilor Vazduhului si in ziua de astazi (doar ca din cadrul OCA), lucru care se poate vedea foarte pe larg pe canalul sau youtube. Practic, Pr. Lazar sustine ca Vamile Vazduhului pur si simplu nu exista si ca ele sunt un mit bazat pe invataturi gnostice; deci, el nu doreste sa inlature anumite practici/invaturi gresite care (sa zicem) s-ar fi format pe langa ce se cunoaste despre Vami, ci doreste sa elimine Vamile cu desavarsire din constiita ortodoxiei.

    Este documentat faptul ca Pr. Lazar a intrat intr-o disputa directa cu Pr. Seraphim Rose pe tema evolutionismului deoarece Pr. Seraphim dezmintea cu fermitate teoria evolutionista in lucrarile sale. As dori sa ofer un citat din Pr. Seraphim: „Evoluţionismul este strâns legat de întreaga mentalitate afectată a putredului «creştinism» al Apusului. Ea este vehiculul noii spiritualităţi şi a noului creştinism, în care diavolul se străduieşte acum să scufunde pe ultimii creştini adevăraţi. Ea oferă o explicaţie alternativă a Creaţiei, faţă de cea a Sfinţilor Părinţi. Sub influenţa ei, creştinul ortodox ajunge să citească Sfintele Scripturi fără să le înţeleagă, ajustând textul spre a se potrivi preconceputei sale filosofii a naturii. Acceptarea ei nu poate duce decât la acceptarea unei explicaţii alternative şi pentru alte părţi ale descoperirii dumnezeieşti, la ajustarea automată a celorlalte texte scripturistice şi patristice, spre a se potrivi cu «înţelepciunea» modernă”.

    De asemenea Pr. Lazar nu l-a agreat pe Pr. Seraphim nici in privinta Vamilor Vazduhului a caror existenta era sustinuta de Pr. Seraphim.

    Doresc sa public acest comentariu ca semnal de alarma la adresa invataturilor Pr. Lazar Puhalo, mai ales pentru faptul ca dansul are carti traduse si in limba romana, cum ar fi ‘Căile Ortodoxiei contemporane’, si ca a venit sa predice prin Romania. Nu am nimic personal impotriva dansului, desi am corespondat cu el si mi-a lasat o impresie neplacuta legata de felul cum trateaza cu criticii sai, dar consider ca invataturile sale sunt eretice si ca ele se infiltreaza ingrijorator de usor in literatura si mediile ortodoxe. Daca aveti intrebari sau nu (mai) puteti gasi materialele mentionate mai jos, ma puteti contacta la adresa:
    theosis3131@yahoo.com

    REFERINTE:
    –O biografie a Pr. Lazar Puhalo de pe site-ul orthodoxwiki, de unde se poate vedea activitatea dansului de-a lungul timpului. De observat ca dansul a trecut si pe la biserici schismatice cum ar fi Sinodul din Milano si o grupare stilista sarba:
    http://orthodoxwiki.org/Lazar_%28Puhalo%29_of_Ottawa

    –Canalul youtube al Pr. Lazar si al manastirii ‘All Saints’ din British Columbia, Canada, unde parintele slujeste momentan. Pe acest canal puteti gasi invataturile lui Lazar Puhalo rostite de el insusi(aceste invataturi nu se “limiteaza” neaparat la aprobarea evolutionismului, si negarea vamilor vazduhului):
    http://www.youtube.com/user/allsaintsmonastery

    –Film youtube in care Pr. Lazar declara evolutionismul ca fapt adevarat (de pe la min. 2) si da de inteles ca cei care nu accepta acest lucru sunt persoane cu oarecare dificultati:
    http://www.youtube.com/watch?v=t_NNU7bBGgc

    –Articol in limba romana, de Ioan Vladuca, ce atrage atentia asupra invataturilor Pr. Lazah Puhalo, cat si a disputei sale cu Pr. Seraphim Rose. De aici am obtinut si citatul Pr. Seraphim, dar nu pot spune cu certitudine daca face parte din lucrarea “Cartea Facerii, Crearea lumii şi omul începuturilor” semnata de Pr. Seraphim sau din alta lucrare a sa:
    http://www.razboiulnevazut.org/capitol.php?cap=1296

  5. @ IoanC:

    Multumim! Comentariul fratiei tale este destul de important, asa incat te-am ruga sa-l repostezi si la unul din articolele noastre din perioada urmatoare care sa aiba o oarecare legatura si ca sa poata fi vazut de cat mai multa lume.

  6. Va multumesc pentru ca mi-ati ingaduit aceasta postare! Imi voi da silinta sa-l repostez intr-un loc mai accesibil si mai contemporan. 🙂 Iar daca voi face ceva de capul meu legat de acest subiect (care s-a cam lipit de mine), va voi da de stire!

  7. Pingback: CERN, “particula lui Dumnezeu” si TEORIA BIG-BANG-ului primordial - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: Povestea bosonului Higgs. Sintagma “particula lui Dumnezeu”: O SCAMATORIE DE MARKETING A UNUI OM DE STIINTA ATEU - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Buna ziua! Intreb sincer si astept cu deosebit interes un raspuns. Ce site crestinesc isi alege un nume care incepe cu “razboi”? Va multumesc.

  10. @ Ion:

    Un site care merge pe linia acelor sfinti parinti care au scris “RAZBOIUL nevazut” sau care au vorbit despre marturisirea cuvantului lui Hristos in lume ca despre “razboiul intru cuvant” (vezi pagina DESPRE NOI cu toate explicatiile clare).

  11. Nu acesti autori sunt cu adevarat periculosi impotriva crestinismului, ci acele secte asa-zis ezoterice, sau mai corect gnostice care au prins radacini in toata lumea, inclusiv in Romania. Exista de multi ani o asociatie antropologica cluturala gnostica intitulata AGEAC… care continua sa distruga sute de suflete ratacite. Nimeni nu face nimic! Atatea familii nenorocite, care au de suferit de pe urma acestei secte luciferice. De ce? Nu doar pentru ca pangaresc credinta crestina si imaginea lui Iisus, ci pentru ca spala creierele oamenilor care ajung in faza avansata. Ce se intampla acolo ar trebui sa preocupe autoritatile si biserica. Se face magie neagra( despre care ei te prostec ca e alba), vrajitorie( ritauluri magice cu elementalii naturii, ritualul ferigii de exemplu), incvocatii si conjurari demonice(conjurarea celor 4,conjurarea celor 7, conjurarea lui Solomon,clavicula lui Solomon, etc)…Li se prezinta diavolul Samael ca fiind noul avatara, noul Christos incarnat in aceasta era a Varsatorului, care a venit sa corecte insasi lucrarea Domnului nostru Iisus Christos… Li se cere adeptilor sa practice o sexualitate luciferica… sa marturiseasca mereu cum fac “dragoste” la intalnirile lor de grup, sa marturiseasca daca au “pacatuit impotriva duhului sfant prin varsarea spermei sau orgasme, caci acesta este dupa ei marele pacat originar… si aceasta e singura cale de mantuire.. alchimie sexuala cu mantralizare si anumite rugaciuni… Li se sugereaza sa-si ia soti, sotii noi din randul lor, daca cei/cele pe care le au deja nu se conformeaza… Toate acestea in numele unui Lucifer pe care stiu ei, de la profetul lor, ca ar fi fost repus la loc tocmai de catre Tatal in rai la rang de inger restaurat.. caci acum nu mai este un inger cazut. Ba chiar s-a incarnat si in persoana lui Samael. Despre acest demon sunt multe multe de spus… Dar e cu neputinta ca nimeni sa nu le deschida mintea acelor biete oi ratacite. Ma intreb domnilor preoti pe acestea nu le vedeti? Tineri care sunt obligati sau in asa fel indoctrinati ca lasa totul pentru ineptia asta. Li se cere sa urasca orice alta forma de religie… dar la cursurile din faza A, B mereu se minte ca gnoza e universala si ca aceepta si pretuieste celelalte invataturi, religii.. ca le inglobeaza. Adevarul e ca atunci cand ajungi la fazaC, C2 inveti sa te lepezi de religia ta, s-o consideri de gradinita..sa o terfelesti. Pentru ca acolo se practica hipnoza la un nivel foarte fin, asa de subtil ca cei ce cad in plasa lor nici nu-si dau seama.. si greu se mai trezeste vreunul sa intelegeaca ca a facut pact cu diavolul. Cand biserica ortodoxa te vei scula impotriva lor?

  12. Sfinta Scriptura abunda in expresii referitoare la lumina, la iluminarea dumnezeiasca, la Dumnezeu care este numit Lumina. Pentru teologia mistica a Bisericii de Rasarit acestea nu sint metafore, figuri retorice, ci cuvinte exprimind un aspect real al dumnezeirii. Daca Dumnezeu este numit Lumina, aceasta se face pentru ca El nu poate ramine strain experientei noastre. “Gnoza”, cunoasterea dumnezeirii la nivelul ei cel mai inalt, este o forta a luminii necreate, aceasta experienta insasi fiind lumina: in lumine tuo videbimus lumen – “In Lumina Ta vom vedea lumina” (Ps. 35, 10). Este tocmai ceea ce percepem si realitatea prin care percepem trairea mistica. Pentru Sfintul Simeon Noul Teolog, experierea luminii, care este viata duhovniceasca constienta sau “gnoza”, descopera prezenta harului dobindit de persoana umana. “Noi nu vorbim despre lucruri pe care nu le stim, spune el, ci dam marturie despre ceea ce ne este cunoscut.

  13. Am gasit citatul de mai sus in crestinortodox.ro, 11. Lumina dumnezeiasca.
    Pana la urma ce este Gnoza?

  14. @Vasile Fierbu:

    Gnoza inseamna, etimologic, cunoastere. Termenul a fost folosit, evident, si in literatura patristica, insa asta n-are nimic de-a face cu ereziile gnostice, care au dat cu totul alta semnificatie termenului.

  15. Inseamna ca nu-i putem acuza pe gnostici de deturnarea negativa a doctrinei lor, asa cum nu-l putem acuza pe Iisus si pe Apostoli de ororile comise in numele lor de “crestini” (cazul Hypatia, Cruciadele, Inchizitia, macelariera amerindienilor etc.) Eu, sincer, nu vad nicio legatura intre doctrina sf. Valentin, Pistis Sofia, evangheliile gnostice etc si tot ce se semnaleaza, concret si adevarat, in acest articol…

  16. @Vasile Fierbu:

    Nu au existat gnostici si nici doctrina gnostica in Biserica., deci nu a avut ce sa fie deturnat. Au existat doar ereziile gnostice…

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate