SFANTUL GAVRIIL GEORGIANUL – „Țăcănitul” pentru Hristos care ar fi fost batjocorit si azi de intelectualii „fini” cu duh antihristic. NOI DOCUMENTARE CU VIATA SI MINUNILE SALE (VIDEO)

2-11-2020 Sublinieri

“Vă aștept la Samtavro” – Film Documentar despre Sfântul Gavriil Georgianul, cel Nebun pentru Hristos:

***

Diadema Starețului – un nou film despre Sf. Gavriil Georgianul

Recent a apărut un film documentar în limba rusă (subtitrat în limba română) dedicat unui mare sfânt ortodox contemporan, georgian, Părintele Gavriil Urguebadze. Autorul filmului, care a fost realizat cu binecuvântarea Patriarhului Georgiei, Ilia al II-lea, este Constantin Tsertsvadze. În acest film se pot vedea, în special, câteva imagini cu Părintele Gabriel însuși, locurile unde a trăit, biserica pe care a construit-o, mărturiile surorilor lui și a diferitelor persoane care l-au cunoscut, inclusiv Mitropolitul Hilarion Alfeev de Volokolamsk. Sfântul Gavriil (1929-1995) a devenit cunoscut pentru numeroasele sale daruri duhovnicești și suferințele îndurate pentru Hristos. În 1965, în timpul festivităților de 1 mai la Tbilisi, el a dat foc unui gigantic portret al lui Lenin, și a îndemnat mulțimea să se întoarcă la credința lui Hristos. El a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Georgiană în 2012. Biografia sa, scrisă de Jean-Claude Larchet a apărut în colecția „Mari duhovnici ortodocși ai secolului XX“ Editura “l’Age d’Homme”. Acest film, care durează 51 de minute, poate fi văzut mai jos.

***

Silviu Andrei Vlădăreanu/ TVR – „Universul credinței” (1 nov. 2020):

„Iată, cum-necum, s-a încheiat și pelerinajul din București. Patriarhia s-a conformat cerințelor sanitare, dar și-a făcut și datoria de a aminti celor mai puțin familiarizați cu textul Sfintei Scripturi cuvintele Sfântului Apostol Pavel că „Dumnezeu nu se lasă batjocorit”.

Și totuși, unii, „mici și veninoși” cum i-a numit purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, au continuat să critice cu furie și într-un limbaj suburban venirea credincioșilor la racla Sfântului Dimitrie Basarabov.

Alții și-au îmbrăcat ura în cuvinte meșteșugite. De exemplu un tânăr din elita intelectuală a țării și chiar apropiat al Bisericii, măcar declarativ, a spus că niciun om „cu scaun la cap” nu ar fi mers să se închine la Sfântul Dimitrie și chiar i-a numit pe unii credincioși trupă de țăcăniți.

Am făcut introducerea aceasta tocmai pentru că mâine, pe 2 noiembrie prăznuim pe Sfântul Gavriil Georgianul, un mare sfânt nebun pentru Hristos. Adică nebun în ochii oamenilor (sau țăcănit), dar sfânt la Dumnezeu. Dacă Sfântul Gavriil ar mai fi trăit, acest tip de intelectuali „fini” cu siguranță l-ar fi ironizat și batjocorit cu orice ocazie.

Probabil că pentru unii ca aceștia Sfântul Gavriil Georgianul a spus: „Antihristul va fi dat pe față de creștinii care își au credința în inimă, în vreme ce aceia care își au credința în cap îl vor urma”.

Din viața Sfântului m-am oprit doar la un scurt episod. De Ziua Oamenilor Muncii, la 1 mai 1956, în Tbilisi capitala Georgiei sovietice, s-a făcut, ca de obicei, o mare adunare. Chiar atunci când un delegat de seamă al partidului vorbea mulțimii, Sfântul Gavriil, care se ascunsese cu o zi înainte în clădirea Comitetului Partidului Comunist, a ieșit pe un geam si a dat foc uriașului portret al lui Lenin întins pe fațada clădirii. Pentru aceasta a fost condamnat la moarte, însă Dumnezeu l-a scăpat.

Sper ca această întâmplare să vă fi stârnit interesul și să căutați să citiți integral viața Sfântului Gavriil Georgianul…”.

Vedeti si:

***


Categorii

Documentare, Filme crestine, Minuni si convertiri, Sfantul Gavriil Georgianul, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri, VIDEO, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “SFANTUL GAVRIIL GEORGIANUL – „Țăcănitul” pentru Hristos care ar fi fost batjocorit si azi de intelectualii „fini” cu duh antihristic. NOI DOCUMENTARE CU VIATA SI MINUNILE SALE (VIDEO)

  1. Pingback: ACATISTUL SFÂNTULUI GAVRIIL MĂRTURISITORUL, CEL NEBUN ÎNTRU HRISTOS (2 noiembrie) | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate