“A patra fiara” din cartea lui Daniil

3-07-2007 Sublinieri

gulag2.gif

Daniel 7, 7:

In urma am privit in vedeniile mele de noapte si iata o a patra fiara inspaimintatoare si infricosatoare si nespus de puternica. Ea avea dinti mari de fier si gheare de arama; manca si sfarama, iar ramasita o calca in picioare. Ea se deosebea de toate celelalte fiare de mai inainte şi avea zece coarne.

Se poate ca imparatiile de care Mantuitorul ne vorbeste, prin vedeniile lui Daniel si nu numai, sa fie nu atat, sau nu numai niste regate, state propriu-zise, ci si niste principii de organizare a puterii, principii de organizare a stapanirii. Adica – o lume. Un sistem politic, social.

Stim de la filosofii si istoricii moderni ca principiul puterii functioneaza aproape biologic intr-o societate. Adica, puterea nu este ceva exterior, ce se sustine in mod exterior, ci ea cauta sa faca din subiectii sai particele integrate si integrante din mecanismele sale de perpetuare. Mai cu seama stapanirile moderne, cele de acum. Stapanirile moderne sunt caracterizate de inregimentare, dresare, programare, “educare” prin nivelare, prin aducere la un numitor comun. De contabilizare, fisare, identificare.

De pilda, filosoful modern Michel Foucault vedea ca principiul de functionare al puterii moderne inlocuieste groaznica sabie ca instrument de impunere asupra individului cu ceva mult mai totalitar si mai eficient de „supraveghere” si dominare a individului. Panopticonul, un model de inchisoare imaginat de ultilitaristul J. Bentham (utilitaristii doreau fericirea unui numar cat mai mare de oameni) este luat de Foucault ca inchipuire a puterii moderne. Panopticonul este o inchisoare construita in asa fel incat un singur paznic poate supraveghea toate miscarile tuturor prizonierilor. Vizibilitate maxima, expunere totala a prizonierilor, care nu mai sunt tinuti in frica de o putere ce pedepseste din cand in cand, ci de puterea care te urmareste zi si noapte. Foucault vedea societatea moderna ca o astfel de carcera, in care individul, din pruncie la moarte, este supravegheat, crescut, acomodat, educat, indrumat in cadrul unui sistem programat.

Temnita

Intr-adevar, principiul panopticonului, al supravegherii neincetate si permanente, arata deosebirea fundamentala dintre puterea moderna si cea a vechilor. Puterea, in vechime, se exercita prin sabie si prin culegerea taxelor. Sabia era pentru pastrarea ordinii, pentru pedepsirea care avea un caracter de forta brutala (pedepse prin torturi, prin tot felul de instrumente – crucea, roata, etc.) dar periodica, iar taxele pentru intretinerea aparatului de stat.

Au existat inca si atunci, in vechime, ecrescente, tendinte, manifestari timpurii si anticipatorii ale unei maladii omniprezente azi – autozeificarea, tendinta de a impune, prin sabie, inchinarea la chipul de aur sau la om.

Societatea moderna cunoaste asadar o putere care se perpetueaza intr-un mod cu totul deosebit, dupa cum profeteste proorocul Daniel. Sabia este inlocuita cu inchisoarea, cu sistemul concentrationar deghizat in sistem social si politic. Iar nebunia auto-zeificarii imbraca haina binelui umanist, in care chipul de aur si imparatul roman se regasesc in chipul omului, pentru care se construieste un nou Babilon.

Dar fie si numai numararea poporului, recensamantul sau, este un pacat cumplit pentru care Domnul se manie pe David – vezi 2 Regi 24: Si a dat Ioab regelui cartea cu numaratoarea poporului, din care se vedea că Israelitii erau opt sute de mii de barbati varstnici, buni de razboi, iar cei din Iuda cinci sute de mii. Atunci s-a cutremurat inima lui David dupa ce a numarat poporul. Si a zis David catre Domnul: “Greu am pacatuit eu, facand asa, si acum ma rog inaintea Ta, Doamne, iarta pacatul robului Tau, caci m-am purtat peste masura de nebuneste!”

Si David fusese prevenit prin sfetnici sa nu faca numaratoarea, insa sfatul sau a biruit. Este peste masura de nebuneste sa ai gandul lui Nabucodonosor, si probabil si pe David l-a cutremurat inaltimea ametitoare si nebuneasca a sentimentului puterii vazand cartea cu poporul sau.

Se prea poate, astfel, ca ultima imparatie, ce a de a patra, sa fie gandul acesta nebunesc dus pana la dementa demonica. O societate totalitara si demential de ucigasa. Fatisa, sau/si ascunsa, ceea ce face si mai greu de rezistat impotriva ei. Caracterul ei totalitar este dat de vedenia lui Daniel: mananca si sfarma, iar ramasita o calca in picioare. Nimic omenesc nu ii rezista (si nu o mana omeneasca o va darama, cum va fi in vedenia lui mai incolo).

Aceasta este finalitatea totalitarismelor agresive si fatise de tip comunist, descrisa atat de bine de Hannah Arendt – care, pentru a reusi, vizeaza distrugerea oricarei legaturi reale intre oameni, legaturi de comunitate, orice fel de scut care sa te protejeze de invazia puterii – economia libera, Biserica, organismele comunitare, traditiile, familia.

Pentru H. Arendt, dar si pentru alti filosofi (A. Besancon, de pilda) totalitarismul vizeaza, astfel, pur si simplu distrugere, inainte de toate – o distrugere si o negare a realitatii, a societatii si chiar si a statului, care devine un simplu instrument in mana unui conducator. Organizarea totalitara a puterii nu isi propune sa stabileasca ierarhii, sa creeze ceva, o oranduire, ea are unic scop si unic mijloc dominarea totala, prin teroare, prin „revolutie permanenta”, prin dinamitarea constanta si perpetua a tuturor cadrelor normale ale societatii.

Asta este Teroarea prin care comunismul a tinut lumea in frau si supunere dementa. Insa acest tip de totalitarism a trait deja o etapa si si-a facut deja lucrarile, cum aminteste Cuv. Serafim Rose. Comunismul, asa cum a prevazut Cuv. Serafim, inainte cu multi ani, spre rusinea savantilor care admirau puterea sovietica, a cazut, dar a si savarsit o lucrare pregatitoare pentru antihrist – lasand in urma sa societati in care cadrele realitatii si ale normalului sunt zguduite din temelii, prabusite, in care legaturile dintre indivizi sunt viciate, in care individul se gaseste singur in fata atotprezentei lumi totalitare prin vocatie, chiar daca acum intr-un mod in care, pentru moment, lipseste violenta totala.

Totalitarismul lumii de acum de acum este unul ascuns, dar cu acelasi caracter, aceleasi consecinte – te distruge, distruge legaturile reale dintre oameni, daca te expui lui, daca nu te refugiezi in pustia ta alaturi de cei aproape inimii tale, daca nu te straduiesti, prin Domnul, sa ai legaturile dragostei in ciuda faradelegilor. Mai stim insa ca piatra de poticnire a multora este aceasta: neputinta de a vedea continuitatea si inrudirea de familie intre societatea actuala, a totalitarismelor ascunse, si cea a celor fatise, de tipul comunist si nazist. Intr-un mod similiar omului care nu are sinceritatea de a isi recunoaste adevarata sa fata, asa si lumea de astazi refuza cu obstinatie sa isi recunoasca cumplita sa infatisare, a nedreptatii si a faradelegii.

Din acest tip de societate si de regim de organizare al puterii, in esenta sa modern si postmodern, se va naste antihristul. Antihristul nu este (doar) un rege, un imparat, un cineva si atat. El, cum arata vedenia lui Daniel si nu numai, este doar un corn din mai multe ce creste pe capul aceleiasi fiare, este si un produs, un “mandru” produs al omenirii! Un produs al societatii si puterii ce functioneaza inca de pe acum in registru antihristic.

Si el,

la vremea covirsirii pacatelor lor, se va ridica (un rege) cu chip semet si istet in lucrurile ascunse. Si stapanirea lui va creste in putere – darnu prin puterea lui însuşi – si va face pustiiri uriase si in orice lucru va izbuti şi va prabusi pe cei tari si pe poporul sfintilor. Din pricina istetimii lui, va izbuti inselaciunea in mana lui si se va semeti in inima sa si in plina vreme de pace va dobori pe multi . Si se va ridica impotriva Regelui regilor,dar va fi aruncat la pamint nu de mana omeneasca”. (Daniel 8, 23-25).


Categorii

Meditatii duhovnicesti, Portile Iadului, Profetii Vechiului Testament - trambitele Duhului, Reeducarea ieri, azi si maine, Sfantul Profet Daniel, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

26 Commentarii la ““A patra fiara” din cartea lui Daniil

  1. Pingback: Război întru Cuvânt » De la reeducarea prin tortura la reeducarea soft: abolirea constiintei, glasul lui Dumnezeu in om
  2. Pingback: Război întru Cuvânt » Sf. Prooroc Daniil si Sfintii trei tineri din cuptorul babilonian - modelele noastre de rugaciune
  3. Pingback: Război întru Cuvânt » Rugaciunile Sfantului Prooroc Daniel si ale celor trei tineri aruncati in cuptor - rugaciuni pentru noi, cei de azi
  4. Pingback: Război întru Cuvânt » APUSUL LIBERTATII… de acum tot mai pe viu. De ce nu credem, de ce nu vrem sa stim?
  5. Pingback: Război întru Cuvânt » TOTALITARISM ELECTRONIC. Big Brother se pregateste sa isi intre in drepturi in Romania
  6. Pingback: Război întru Cuvânt » UN CUVIOS SI UN MUCENIC CONTEMPORAN AFLATI SUB “PATERNITATEA” SFANTULUI PROROC DANIIL: Parintele Daniel Gouvalis despre fiara Apocalipsei; Parintele Daniil Sasoev despre Liturghie, convertiri si minuni
  7. Pingback: Război întru Cuvânt » DEMOSTENE ANDRONESCU despre inceputul reeducarii la Aiud si lectiile importante pe care le avem de invatat si noi (I)
  8. Pingback: Război întru Cuvânt » “Sa nu-ti faci idoli din oameni in viata!” DEMOSTENE ANDRONESCU despre inceputul reeducarii la Aiud (II)
  9. Pingback: "LUMEA VA TREBUI SA TREACA PRIN CRIZE MAJORE, CHIAR CATACLISME." Catastrofele "teribile" sunt necesare pentru ...reforma ONU, multiplicarea UE si organizarea unui nou model economic
  10. Pingback: SEFUL FEDERAL RESERVE, Ben Bernanke ”dezamageste” bursele, ROUBINI scade pretul aurului si ”analistii economici” sunt loviti de orbul gainilor cand scriu despre... NOUA ORDINE MONDIALA.
  11. Pingback: Noua ordine mondiala, elite, crize artificiale, institutii supra-nationale: o alternativa academica la "teoria conspiratiei"
  12. Pingback: INTERPRETAREA APOCALIPSEI - "CARTEA VREMURILOR NOASTRE". Parintele Serafim Rose despre conditiile pentru citirea cartii Apocalipsei in duh ortodox
  13. Pingback: LEGILE NOAHIDE (TALMUDICE), MASONERIA SI UNIUNEA EUROPEANA. Ce legatura este intre iudaism, SUA, revolutia franceza si "dreptul international"?
  14. Pingback: Sfantul Prooroc Daniel, INAINTE-VAZATORUL INTRUPARII CELUI VECHI DE ZILE
  15. Pingback: Bine ati venit in inchisoarea economica UE! ARBEIT MACHT FREI
  16. Pingback: NOII GUVERNANTI AI LUMII (articolul saptamanii – Matei Visniec) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  17. Pingback: MESIA IUDEILOR (ANTIHRIST), razboiul lui Gog si Magog (“Armaghedon”) si Imparatia Universala a Israelului, dupa PROFETIILE RABINICE (IUDAICE) -
  18. Pingback: “GATA PENTRU… INCEPUTUL LUMII” (emisiunea In premiera). Mesaje NEW AGE despre apocalipsa 2012 si neomilenarismul ascuns al unor preoti ortodocsi [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  19. Pingback: Sfantul Prooroc Daniil: CELE 70 DE SAPTAMANI, ANTIHRIST si SFARSITUL VEACURILOR. “Toti cei faradelege nu vor pricepe, ci numai cei intelepti vor intelege” -
  20. Pingback: DESPRE CADEREA BABILONULUI SI FALSELE MINUNI ALE LUI ANTIHRIST. Cum sa ne ferim de inselare? -
  21. Pingback: PROFESORUL IOAN PATRULESCU (actualul rasofor Iona) – conferinta de la Timisoara (2008), prima parte: Suntem angajati într-un RAZBOI TOTAL cu diavolul. Lumea in care traim astazi este BABILONUL CEL MARE (si audio) -
  22. Pingback: “SFARSITUL DEMOCRATIEI, AL EUROPEI SI AL SUA?” Suntem pregatiti tot mai intens cu mesaje despre sfarsitul ordinii actuale a lumii prin criza economica, haosul revoltelor si razboiul mondial - Recomandari
  23. Pingback: Cei patru calareti ai apocalipsei [FILM DOCUMENTAR - VIDEO]. CRIZA CAPITALISMULUI NEOLIBERAL SI O INTREBARE CAPITALA: CE URMEAZA, CE-I DE FACUT? - Recomandari
  24. Pingback: PANOPTICON – documentar despre SUPRAVEGHEREA TOTALA SI DISPARITIA INTIMITATII (Video + subtitrare in romana) - Recomandari
  25. Pingback: Profesorul si masonul Di Bernardo ”profeteste” VENIREA TIRANULUI ILUMINAT, adica a ANTIHRISTULUI, ca solutie la CRIZA OMENIRII - Recomandari
  26. Pingback: SFANTUL PROOROC DANIEL IN GROAPA CU LEI pentru marturisirea Dumnezeului Celui Viu. Cum suntem noi ispititi SA NU MAI TINEM INTREG POSTUL si, in general, SA LEPADAM LEGEA LUI DUMNEZEU de dragul “lumii”? | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate