Parintele Justin Parvu, interviu la aniversare – Explicatia privind cipurile si chemarea la POCAINTA

11-02-2009 Sublinieri

Fragmente dintr-un interviu cu parintele Justin Parvu, la 90 de ani – 10 feb. 2009:


– (Transcrierea celei de a doua parti – blogul Apologeticum):”Văd că guvernul României vă întâmpină anul 90 din viaţa sfinţiei voastre cu “daruri alese”, cipuri performante…– Ei, am luat-o şi cu cipurile acestea acum… pentru că lumea aceasta sigur că se informa şi dorea să se informeze – ce sunt cu cipurile, ce sunt cu paşapoartele, cu buletinele, unele sau altele. Am dat şi eu o scrisoare peste tot şi am socotit să fie şi o explicaţie. Această explicaţie însă pe care am dat-o eu, pe foarte mulţi i-a tulburat – ca omul vinovat în faţa porţii de judecată -, dar n-am socotit decât să-mi fac o datorie pentru ca să ştie oamenii ce au de făcut şi, în acelaşi timp, să ne profilăm şi noi pe o poziţie de oameni de pocăinţă şi de regăsire a noastră în rostul Ortodoxiei.

Ei, acum sigur că lucrurile s-au amplificat mai mult, întrucât au început să intre o serie întreaga de explicaţii, de comunicări – prin reviste, prin ziare şi a ieşit tocmai ce nu mă aşteptam să iasă; dar cred că şi asta a fost de la Dumnezeu, ca lumea să ştie de ce ispite şi încercări are de trecut neamul cel creştinesc. Pentru că lucrurile acestea n-au fost numai pentru creştini (adică nu vizează numai creştinii n.n.) ci pentru toată suflarea care trăieşte pe pământ – adică să se menţină pe verticalitate, ca si creatură a lui Dumnezeu liberă, nestingherită de nimeni, să-şi poată exprima gândurile lui, să-şi poată exprima vorbirile lui, să poată avea o poziţie în care să nu fie stăpânit şi îngrădit.

Or acum sigur că lucrurile se întâmplă că, atât creştinul, cât şi necreştinul – este controlat, îi pune năsturelul sau cipuşorul acela, firul de nisip, îl pune într-un buzunar, ţi-l pune într-o haină care o iei de la magazin, ori ţi-l pune într-o încălţăminte şi aşa mergi cu tine cu telefonul şi te înregistrează şi te pune la securitate şi nu mai ai nevoie de securitate că-i cu tine mereu. Cel puţin atunci puneau pentru tine câte 7-8 gealaţi care trebuiau să te păzească. Eu, când am venit de la puşcărie şi m-am dus la casa mea părintească, la bătrânii mei, – domnule, veneau de câte două trei ori pe noapte. Venea unul: „Dragii mei, am înnoptat aici la poalele munţilor. Nu ne-o-ţi primi şi pe noi să stăm oleacă să ne adăpostim?” Eu îi spuneam cumnatului meu: „Măi, vezi că ăştia nu-s pentru dormit. Ăştia au alt interes. Spune-le să meargă mai departe”. Şi veneau… mă duceam pe la ţară, mă duceam primăvara, luna mai-iunie, mă duceam pe câmpurile acestea din Bolătău, pe Cinei, – să mai văd şi eu locurile acestea frumoase ale copilăriei mele. Ei, bine, veneau acasă şi îmi spuneau de-acasă: „au venit aici nişte cetăţeni bine aranjaţi şi îmbrăcaţi, o oprit o maşină aicia – şi o tot întrebat, o fotografiat pe aicea – măăăăi, cine ştie ce drăcovenii or mai fi şi aştia bine aranjaţi – că ăştia erau de la “mama” noastră- securitatea. …

Acum nu, domnule, îţi pune sub unghie un bobuşor din ăsta şi nu mai are nevoie de securişti să-i plătească. Ţi-l pune şi te face în 4-5 ani şi pe tine ne-om. Dacă porţi ăsta prea mult cu tine, sigur îşi face şi el boala şi rostul lui. Bietele animale, săracele, care le-o pus la ureche, o început să le putrezească urechile, să le cadă coarnele, să le ciuntească şi pe ele, să sufere şi ele, după consecinţele civilizaţiei aşa, venite de cine ştie unde peste noi; dar ştim noi de unde, de altfel, da’ – eh!

Şi iată că am înfruntat, dragii mei, până în zilele acestea, multe şi frumoase episoade – după care am ajuns la anii aceştia când aştept şi eu oarecum: „Acum slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău în pace, căci văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor!“.

iustin2-728689.jpg


Categorii

Parintele Iustin Parvu, Portile Iadului, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “Parintele Justin Parvu, interviu la aniversare – Explicatia privind cipurile si chemarea la POCAINTA

  1. LA MULTI ANI,PARINTE ARHIMANDRIT IUSTIN PARVU!!!!

  2. Să ne iertaţi Părinte IUSTIN pentru tulburarea pe care v-am produs-o, ca răspuns la grija pe care o arătaţi faţă de noi cei mulţi dar neştiutori. Vă sărutăm dreapta şi vă dorim să ajungeţi în RAI iar de acolo să ne ajutaţi să ne mântuim.

  3. LA MULTI ANI, SFINTE PARINTE! Sa ne pomeniti in rugaciunile Sfinitei Voastre pe noi, cei putini!

  4. la multi ani Parinte Dumnnezeu sa va dea sanatate si har ca sa mai puteti veghea inca acest popor debusolat

  5. LA MULTI ANI PARINTE ARHIMANDRIT IUSTIN PARVU!!!DUMNEZEU SA VA DEA SANATATE SI PUTERE IN CUVANT !!!!!

  6. LA MULTI ANI,PARINTE!!! DUMNEZEU SA VA TINA PT A NE MAI PUTEA MANGAIA CU CUVINTELE D-VOASTRA DE FOLOS!!!

  7. ”LA MULTI ANI” SFINTIA TA,MULTI ANI FERICITI!BUNUL DUMNEZEU SA NE AJUTE PE TOTI CEI CARE DORIM BINELE CELOR CE VOR SA INTELEAGA CE E BINE SI CE NU.E LIBERA LOR ALEGERE,DE ACREDE SAU NU,ESTE VOIA LUI DUMNEZEU…MULTI
    VENITI PUTINI ALESI…

  8. LA MULTI ANI Parinte! Bunul Dumnezeu si Maicuta Lui sa va tina sanatos ca sa va puteti ruga pentru noi pacatosii. Va sarut dreapta. Doamne ajuta!

  9. “La 04 februarie 2009 23:49 , Anonim a spus…
    Mai devreme sau mai tirziu, domnul Claudiu Tarziu va salva Romania de extremisti ortodocsi, alde parintele Iustin, maica Ecaterina Fermo sau Danion Vasile. Ce s-ar face Ortodoxia fara Dumneavoastra? Cinste Domniei Voastre si sa ne mai invatati de bine, ca prinde la populatia needucata. Nici Hristos nu a fost atit de adinc.”
    http://www.rostonline.org/blog/claudiu/2009/02/argumente-pentru-respingerea.html#c8207943267549834712

    Nu doream sa mai scriu niciodata aici- mai ales ca site-ul este cenzurat si commnetariul meu a fost considerat neortodox si nu a fost postat.
    Probabil nici acesta – dar nu m-am putut abtine!

    Uitati-va ce link-uri sunt postate pe acest site! “Nici Hristos nu a fost atat de adanc”. BLASFEMIE! Hristos, Dumnezeu-Omul, singurul fara de pacat, nu a fost la fel de adanc ca nu stiu cine,un om oarecare care va muri ca oricare altul dintre noi! Si cat de frumos se vorbeste despre parintele Iustin! RUSINE!!!!
    Si apropo- corect este cu adanc nu adinc, asta ca tot vorbeste domnul de populatia needucata 🙂

  10. Nu intelegem cu cine va rafuiti si cui strigati RUSINE. Linkul respectiv nu duce catre comentariul citat de Dvs., care nu stim de cine este scris, oricum, nu ne apartine. Noi facusem trimitere tocmai la mesajele cu argumentele lui CT ref. la OTV. Mai intai linistiti-va putin si apoi scrieti, va rugam!

    In alta ordine de idei, existe destule persoane – intelectuali – si publicatii care refuza sa scrie cu â, asa incat nici cu asta n-ati nimerit-o. Si nu parea a fi vreo blasfemie, cat un mesaj ironic la adresa autorului blogului respectiv, atat cat ne duce pe noi mintea sa pricepem. 🙂

    Toate cele bune, pace si intelepciune!

  11. LA MULTI ANI,SFINTITE PARINTE!Un suflet bun sa aveti,si-un gand curat la fel ca pana acum-pentru Hristos!Si Bucuria Mantuirii!Multumesc Domnului ca a trambitat pentru noi prin gura Sfintiei dvs!Domnul sa fie cu Sfintia Voastra de acum pana-n vecie!

  12. Multumesc Lui Dumnezeu pentru darurile Sale pe care ni le face noua pacatosilor.
    Multumesc Lui Dumnezeu ca existati Prea Cuvioase Parinte Iustin.
    Multumesc Lui Dumnezeu ca-mi trimite acesti minunati oameni in care pot sa-mi odihnesc sufletul.
    Stiu Parinte ca va pregatiti pentru Marea plecare si Marea intalnire.
    Sa nu ne uitati si Lumina care va calauzit viata revarsati-o peste pamantul acesta incercat si atunci nu vom avea a ne teme.
    Cu dragoste si bucurie, ELENA

  13. Cu smerenie, cu infinita pocainta, recunoscandu-mi nimicnicia, va rog sa-mi spuneti, unui biet pacatos, cum se poate ajunge la manastirea Petru Voda si la sfintia sa, altfel decat prin rugaciune, Doamne ajuta!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate