FALIMENTE SI “REFORME” FINANCIARE/ Dosarul fierbinte iranian si cosmarul OBAMA / CINE SE MAI TEME DE “INCALZIREA GLOBALA”?/ Televiziunea digitala RFID (STIRI 26-27 ianuarie 2010)

27-01-2010 11 minute Sublinieri

… Un episcop polonez denunta propaganda evreiasca prin Holocaust, iar Franta interzice valul islamic

INTERVIU CU PAVEL LUNGIN DESPRE “TARUL”, CARE IL TRADEAZA CA INSTRUMENT IDEOLOGIC “REFORMIST”. O foarte scurta analiza.

debtor_attorney-283x428

Şomajul va continua să crească până la jumătatea acestui an şi ar putea atinge un milion de persoane, a declarat miercuri şeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by cu România, Jeffrey Franks, într-un interviu acordat ProTV. “Personal, cred că şomajul va continua să crească probabil până la mijlocul anului (…) Per total, un milion de şomeri este cu siguranţă posibil”, a spus Franks. El a arătat că există o necesitate pentru reducerea cheltuielilor salariale ale statului, aceasta putând fi realizată fie prin micşorarea cu 10% a numărului angajaţilor din sistemul public, fie prin reducerea salariilor acestora. “În realitate, o combinaţie dintre cele două este cea mai potrivită. Care va fi mixul exact, rămâne ca Guvernul să decidă”, a spus Franks. Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), rata şomajului în decembrie 2009 a ajuns la 7,8%, faţă de 7,5% în luna anterioară, numărul total al şomerilor fiind de 709.383 persoane.

  • Capital:

Cui are Grecia să dea 300 de miliarde de euro?

Singură împotriva tuturor. Aşa poate fi caracterizată Grecia la ora actuală, care trebuie să facă faţă atât dificultăţilor economice cât şi atitudinii negative ale ţărilor “colege” din zona euro, cum ar fi Germania. Spyros Papanicolaou, şeful Organismului de Gestionare a Datoriei, spune că Grecia îşi poate rezolva singură problemele, întrucât este o ţară europeană, cu un nivel ridicat de trai şi care nu poate fi comparată cu o ţară din America Latină. Cu toate acestea, tragedia greacă pune din ce în ce mai multe probleme, întrucât datoria externă ridică un mare semn de întrebare. Din momentul în care datoria Greciei a început să-i îngrijoreze pe europeni au apărut tot felul de informaţii legate de această datorie. În primul rând, se ştie că valoarea ei este de 300 de miliarde de euro, echivalentul a 125% din Produsul Intern Brut. Apoi se ştie faptul că toată această datorie a fost acumulată în urma emisiunii de bonduri. Ce nu se ştie, este cine a cumpărat aceste bonduri?

Japonia versus Grecia

Prezent la Bucureşti în cursul săptămânii trecute, unul dintre economiştii şefi ai Saxo Bank a încercat o comparaţie între situaţia Greciei şi cea a Japoniei. Christian Blaabjerg a declarat în cadrul unei dezbateri că deşi Japonia are o pondere în PIB a datoriei publice mult mai mare decât Grecia, totuşi situaţia acesteia nu ridică atât de mari probleme, întrucât datoria Japoniei, care se ridică undeva la nivelul de 220% din PIB, este internă. În plus, economia Japoniei este mult mai solidă, chiar dacă nivelul datoriei este atât de mare.

Datorii pentru a plăti datoria

Întrebat cine sunt cei care au putut să cumpere bonduri în valoare atît de mare, Christian Blaabjerg a declarat pentru capital.ro că în mod sigur nu este vorba despre bănci greceşti ci, cel mai probabil, de bănci internaţionale, care le-au dat mai departe unor Hedge Funds sau unor fonduri de pensii. Important este, spune Blaabjerg, cum va putea Grecia să scape de această datorie.

Aici este deja o altă problemă. Dat fiind faptul că nu poate realiza niciun împrumut, Grecia a decis la finalul săptămânii trecute să emită o serie de obligaţiuni, prin care să poată atrage 5 miliarde de euro. Mai mult, conform unei analize realizate de Wall Street Journal, Grecia va împrumuta anul acesta din piaţă nu mai puţin de 54 de miliarde de euro.

Scenariul Greciei se repetă: A venit rândul Japoniei!

Scenariul Greciei pare să se repete. De data aceasta, în Asia. Astăzi, agenţia de rating financiar Standard and Poor’s a anunţat că a plasat Japonia sub supraveghere negativă din cauza datoriei publice uriaşe, care a atins pragul de 200% din PIB.

  • EvZ:

Românii din Salonic, asediaţi de criză (a se observa cat de bine a prins retorica necesitatii reformarii statului grec, in conditiile in care cauza crizei prin care trece tara ortodoxa este, de fapt, provenita dintr-o decizie politica punctuala – emiterea de eurobonduri si indatorarea fata de… nu se stie cine!)

SONDAJ: La greu, ne punem speranţa în UE

Criza financiară globală şi conflictul politic intern din 2009 i-au făcut pe români mai pesimişti şi mai neîncrezători în instituţiile din ţară, dar le-au întărit convingerea că bunăstarea economică vine de la UE, arată un studiu publicat ieri de Reprezentanţa Comisiei Europene.

Peste 213 milioane de persoane, fără slujbă

  • Adevarul:

La Davos se dospeşte reforma bancară

Tema principală a Forumului Economic Mondial, care începe mâine în Elveţia, constă în reformarea sistemului financiar global. Pentru prevenireaunor noi crize financiare, autorităţile solicită implementarea de noi reglementări pentru reducerea riscului bancar. […] Cei mai importanţi bancheri din lume se reunesc la Davos în această săptămână pe fondul unei ofensive lansate de Washington şi alte capitale europene împotriva sectorului financiar-bancar. Recent, preşedintele Obama a propus reducerea dimensiunii instituţiilor bancare, precum şi restricţionarea riscului asumat de bănci în investirea capitalului propriu pe pieţele de capital. Marea Britanie şi Franţa doresc să supraimpoziteze bonusurile bancherilor, în timp ce Uniunea Europeană vrea să creeze o agenţie de reglementare în domeniul bancar la nivel regional.

Reforma sectorului financiar, reconstructia in Haiti si schimbarile climatice vor domina agenda participantilor la editia din 2010 a Forumului Economic Mondial care va avea loc in perioada 27 – 31 in statiunea elvetiana Davos, potrivit AFP. Presedintele francez Nicolas Sarkozy a fost invitat sa tina discursul de deschidere a celei de-a 40-a editii a summitului, la care urmeaza sa participe 2.500 de politicieni, oameni de afaceri si lideri ai societatii civile. Pe langa reforma sectorului financiar, schimbarile climatice vor reprezenta un alt punct pe agenda liderilor ce vor fi prezenti la Davos, in conditiile in care summitul de la Copenhaga din luna decembrie a reprezentat un esec. Totodata, oamenii de afaceri vor fi chemati sa contribuie la reconstructia Haiti, tara devastata de cutremurul de pe 12 ianuarie. In timpul unei sesiuni speciale cu Bill Clinton, fostul presedinte american si reprezentantul special al ONU pentru Haiti, “vom lansa o proiect prin care companiile sa se implice in reconstructia Haiti”, a spus Klaus Schwab, fondatorul Forumului Economic Mondial.

Israelul, cu o populaţie de de doar 7,1 milioane de locuitori, atrage tot atâtea fonduri de risc precum Marea Britanie, care are o populaţie de 61 de milioane de locuitori, sau cât Franţa şi Germania la un loc (un total de 145 de milioane de locuitori).[…] Cert este că, în cifre, estimările privind economia israeliană lucrurile stau în felul următor: Morgan Stanley prognozează o creştere economică de 3,7%, după ce iniţial estimase o creştere a PIB-ului pentru 2010 de 2,7%. Conform ultimelor date statistice, rata şomajului a început să scadă începând cu luna decembrie a lui 2009, iar creşterea economică a anului trecut a fost de 0,5% deşi iniţial Banca Mondială se aştepta la o recesiune de 3,5%. Singurul trimestru în care economia statului a fost pe minus a fost primul trimestru, când PIB-ul a scăzut cu 3,2%, după care acesta a început să crească: 1,1% în trimestrul al doilea şi 3% în cel de-al treilea. În tot acest timp, ţări precum Statele Unite ale Americii, Germania, Japonia, încă mai caută soluţii pentru ieşirea din criză, confruntându-se acum cu şomaj ridicat (Statele Unite) sau cu efecte adverse ale programelor de stimulare ale economiei (Japonia).

Starea Naţiunii: Barack Obama va anunţa îngheţarea cheltuielilor

Barack Obama va încerca să îşi transforme preşedinţia prin mesajul său despre Starea Naţiunii, cu o focalizare pe economie şi controlul datoriei naţionale crescânde. Preşedintele american se va adresa Camerei Reprezentanţilor pe fondul unor estimări sumbre. Deficitul pe acest an este stabilit la 1,35 trilioane de dolari, doar puţin mai mic decât cel de anul trecut. Şomajul este estimat la 10 procente în 2010 şi piaţa imobiliară stagnată, scrie The Telegraph. “Vom discuta în primul rând despre cum să creştem numărul de locuri de muncă şi economia,” declara preşedintele american. Deşi a declarat că nu există soluţii magice pentru reducerea deficitului, acesta este aşteptat să anunţe o îngheţare pe trei ani a cheltuielilor interne, excluzând armata şi securitatea internă, în bugetul său pe 2011, ce va economisi 250 miliarde dolari până în 2020. Agenţiile ce ar putea fi afectate sunt educaţia, comerţul, justiţia şi munca, dar şi protecţia mediului.

Gripa aviară reapare în Vietnam

Comitetul naţional vietnamez pentru prevenirea gripei aviare anunţat că acest tip de gripă a reapărut în două provincii din Vietnam, aproape 4.000 de păsări fiind infectate. Comisia a anunţat că acum se iau măsuri pentru a se împiedica răspândirea bolii, transmite Xinuua.

Iran va prezenta noi rachete

Un comandant de top al Gărzilor Revoluţionare iraniene a declarat că forţele armate vor prezenta mai multe rachete şi arme cu ocazia aniversării a 31 de ani de la revoluţia islamică, luna viitoare, scrie France 24.

***

israel_iran_nuclear_web

  • Antena3:

Netanyahu: Lumea trebuie să înfrunte răul iranian

Premierul israelian a chemat comunitatea internaţională să se unească contra duşmanilor ce cer distrugerea statului evreu, în cadrul unor comentarii ce aveau ca ţintă Iranul. Benjamin Netanyahu a vorbit la o ceremonie la Memorialul Holocaustului din Israel unde au fost prezentat schiţele lagărului de concentrare de la Auschwitz . Netanyahu aprecia că lecţia Holocaustului este “de a opri lucrurile rele când sunt mici.” “Există o nouă ură antisemită. Există noi apeluri la exterminarea statului evreu”. Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a pus de mai multe ori la îndoială Holocaust şi a cerut “ştergerea Israelului de pe hartă.” Statul evreu se mai teme şi că Iran dezvoltă arme nucleare. “Există un rău ce se poate răspândi şi ameninţă securitatea evreilor. Noi ştim că doar începe cu evreii şi apoi continuă cu restul lumii”, declara premierul israelian. Vorbind despre creşterea antisemitismului, Netanyahu aprecia că lumea trebuie să acţioneze rapid pentru a opri negarea adevărului. “Aceasta este o crimă contra evreilor, o crimă contra umanităţii şi un test pentru umanitate. Vom vedea săptămânile următoare daca comunitatea internaţională abordează răul înainte de a se răspândi” .

Germania: Iran poate produce bomba nucleară în acest an

Iran are intenţii serioase de a dezvolta bomba nucleară şi poate produce o versiune primitivă, de dimensiunea unui camion, în acest an, scrie publicaţia germană Der Spiegel , care citează un dosar de informaţii. Conform sursei, există o filială militară secretă a programului nuclear de cercetare din Iran. Oficialii care au citit documentul, acum analizat de SUA, Germania, Israel susţin că acesta demonstrează că programul nuclear menit a produce arma nucleară este foarte avansat. Oficialii au subliniat că bomba de dimensiunea unui camion pe care sunt capabili să o producă trebuie redusă la dimensiunea necesară pentru un focos pentru a reprezenta ameninţarea pe care o doresc. Der Spiegel notează că Occidentul este îngrijorat că Iran ar putea ajunge la această dimensiune redusă a bombei în 2012 -2014. Teheran a negat în mod insistent că ar efectua cercetări nucleare militare şi a avertizat că va răspunde oricărui atac contra unităţilor sale atomice.

Franţa, în scandal diplomatic după refuzul de a trimite trupe suplimentare în Afganistan

Nicolas Sarkozy riscă să creeze un adevărat scandal diplomatic după ce a refuzat să mai trimită soldaţi francezi în Afganistan. Anunţul preşedintelui francez este privint ca o lovitură directă şi la adresa liderului britanic Gordon Brown cu doar două zile înainte ca Londra să găzduiască conferinţa internaţională pentru Afganistan. Politicienii au descris decizia liderului francez ca fiind ‘ruşinoasă’.

  • Adevarul:

SUA schimbă strategia antitalibană

Raport CIA: Talibanii au devenit mai eficienţi

Un raport efectuat de o comisie desemnata de Congresul american arata ca, la mai mult de opt ani de la atentatele cu antrax din 2001, Statele Unite nu sunt pregatite sa faca fata unui atentat terorist cu arme biologice. Potrivit raportului, guvernul american nu a facut eforturi suficiente pentru a-si proteja cetatenii de armele de distrugere in masa. […] Comisia sustine ca guvernul american nu a pus la punct un sistem pentru a face fata fata rapid unor amenintari cu arme biologice si a dat nota “F” pentru acest domeniu. In plus, comisia acuza SUA ca nu sunt pregatite pentru o situatie de criza majora, luand in considerare reactia la epidemia de gripa porcina.

  • Antena3:

Expert: Ameninţarea nucleară este “reală”

China acuză SUA că a deschis un război online contra Iran

  • Hotnews:

AUDIO VIDEO Oleg Serebrian: Tancurile rusesti au intrat in Georgia pentru a apara drepturile cetatenilor rusi. Maine, ne putem astepta la acelasi lucru in Republica Moldova

***

bewareglobalwarming

Racirea globala: alta conspiratie, alte framintari – de D. P. Aligica

Dorim sa avem o planeta mai curata, dorim sa oprim defrisarile si poluarea, dorim sa dezvoltam noi surse de energie? Desigur. Intrebarea este cum o facem. Citind reactiile alarmistilor se pare ca solutia este urmatoarea: Mintim sistematic ca ne pandeste dezastrul iminent, speriem si aiurim tot ce misca, impunem reglemetari, constrangeri si impozite aberante bazate pe date false si analize dubioase, redirectionam fonduri si resurse de la prioritatile reale spre unele inventate, si evident, in paralel, bagam milioane si milioane in buzunarele celor ce se ocupa cu fabricarea propagandei alarmiste si raspandirea ei. O fi si asta o modalitate de “salvare a planetei”, dar nu avem obligativitatea sa fim de acord cu ea, oricat de agresivi si patimasi sunt sustinatorii ei.

Daca un milion de dolari merge de la buget la un institut alarmist care tot masoara si masoara ghetari si temperaturi, acel milion nu va mai merge in alte directii, unde poate era mai important si mai urgent sa ajunga. De pilda, la spitale sau la cercetare avansata pentru noi surse de energie.

Daca 100 de milioane merg la 100 de organizatii alarmiste care produc 100 de studii alarmiste, vei avea trei rezultate:

  1. 100 de milioane nu vor merge la spitale sau la cercetare avansata pentru noi surse de energie;
  2. creezi impresia falsa ca, uite, sute de studii sustin concluziile alarmiste – deci e consens ca ne ducem de rapa, si
  3. decredibilizezi insasi notiunea de studiu stiintific si de stiinta in general.

Nimeni nu spune ca nu exista variatii de temperatura, nimeni nu spune ca poluarea este buna, nimeni nu spune ca defrisarile sunt dezirabile sau ca unii ghetari nu se topesc. Intrebarea este in ce masura calea alarmismului e calea corecta in a trata aceste probleme. Sa nu mai existe si alte abordari care nu presupun apelul la minciuna, manipulare, interventionism si risipa de resurse?!

Dar alarmistii nu vor si nu stiu sa dezbata. Daca la spui ca oamenii lor “de stiinta” falsifica date, ei iti raspund ca tu vrei poluare; daca le spui ca de ani de zile manipuleaza opinia publica planificat, ei iti raspund esti un vandut si un adept al teorei conspiratiei; daca le atragi atentia ca Acordul de la Copenhaga este o prostie ce nu va functiona niciodata, ei te acuza ca sustii folosirea cianurilor la Rosia Montana. Aceasta este logica aiuristica a alarmismului. Poti sa dezbati cu ei? Nu. Asa ca ii saluti din mers, ramanem prieteni, isi vede fiecare de treaba lui. (…)

 

  • EvZ:

Al Gore a primit Premiul Nobel pentru o eroare

Povestea care a speriat liderii mondiali

Teoria a avut ca sprijin de promovare filmul “An Inconvenient Truth” (2006). Pelicula prezintă eforturile şi demersurile politice ale lui Al Gore, de educare a populaţiei cu privire la efectele negative ale încălzirii globale şi la măsurile care pot fi luate pentru a stopa acest fenomen. Documentarul a primit şi două premii Oscar, iar succesul i-a adus 49 milioane de dolari. Mesajul filmului a încurajat eforturile celor implicaţi în lupta cu poluarea şi, implicit, cu marii poluatori, iar asupra liderilor politici au fost reluate presiunile de a lansa politici de prevenire a acestui fenomen.

Cine se teme de încălzirea globală?

  • Gandul:

Visul Obama devine coşmar

Obama, aproape înfrânt de criză după un an la Casa Albă

***

P200907161513031462928799

Personajele create de fetiţele ce joacă acest gen de jocuri pot adopta copii în cadrul jocului. Aceştia sunt consideraţi nişte accesorii de modă, sunt adoptaţi doar pentru a întregi imaginea de divă a personajului virtual. Zeci de părinţi au fost revoltaţi de apariţia acestui joc online. Jocul intitulat My Minx de asemenea dă posibilitatea utilizatoarelor, chiar dacă acestea sunt încă foarte mici, să administreze personajului creat contraceptive sau, de ce nu, pastila de a doua zi. Personajele pot fi îmbrăcate în lenjerii intime sau costume extrem de sexy şi pot cumpăra orfani care poarta numele unor copii deja adoptaţi de către celebrităţi. În clinica virtuală unde se fac adopţiile, există deja copii numiţi Pax, Maddox şi Zahara, numele fiind acelea ale copiilor adoptaţi de Angelina Jolie.
  • Gandul:

Educaţie sexuală de la şapte ani

De la anul, educaţia sexuală devine obligatorie în Regatul Unit (UK) de la şapte ani, a decis Guvernul. UK este ţara vest-europeană cu cele mai multe naşteri şi avorturi la adolescente, iar Guvernul crede că educaţia sexuală precoce poate remedia situaţia. Asociaţii de părinţi cred, dimpotrivă, că educaţia explicită încurajează promiscuitatea. Elevii vor avea cursuri obligatorii de 12 luni până la vârsta de 15 ani. La 11 ani, vor învăţa despre contracepţie, avort şi HIV.

Peste 2,6 milioane de români trag cu ochiul pe bloguri

***

krakow_pieronek

***

tarul

“Moda” fulgeratoare cu care filmul “Tarul” a fost recomandat in blogosfera romaneasca arata ca regizorul Pavel Lungin Lungin se pricepe foarte bine sa isi inveleasca mesajul intr-o forma care sa il faca atractiv pentru toti. Si, intr-adevar, filmul prinde, contrapune figurii sangeroase si bolnave a tarului figura de martir a mitr. Filip si a celor din jurul sau. De la bun inceput insa era dubios accentul strident pus pe delirul apocaliptic al Tarului Ivan cel Groaznic, fara sa fie evident ca se bazeaza pe un adevar istoric. Dar contrapunerea Tarului fata de mitropolitul Filip (Sfantul Filip) nu este, cum se poate vedea de mai jos, intre delir paranoid si adevar jertfelnic, ci intre un om inchistat in Evul Mediu si, chipurile (fortand Sinxarul si istoria) un om al schimbarii si al Renasterii! Este limpede ca filmul se vrea o replica, prin manipularea unor adevaruri istorice, data celor dintre ortodocsi care sustin ca traim vremurile de pe urma si care refuza sa creada in “schimbarile” revolutionare sau reformiste cu care suntem ademeniti. Practic, a afirma caracterul vremurilor, a nu crede in schimbare, este, cel putin pentru Pavel Lungin (care vorbeste in numele… cui?) o erezie. (Comentariu al admin. Razboi intru cuvant)

Frederic Theobald remarcă, într-un articol semnat în ediţia din 7 ianuarie 2010 a săptămânalului „La Vie“,Pavel Lungin cu noul său film, „Ţarul“, abordează un mit rusesc încă aprins, între credinţă şi politică. Redarea figurii lui Ivan al IV-lea, numit cel Groaznic, înseamnă, în Rusia, abordarea unui mit. Pavel Lungin relatează un episod aparte din perioada domniei primului ţar: confruntarea sa cu mitropolitul Filip. În 1565, Ivan îl scoate pe prietenul său din copilărie din mănăstirea Solovski, pentru a-l aşeza în fruntea Bisericii Ortodoxe. Dar noul ierarh, departe de a-i fi un aliat, se va opune ţarului din toate puterile, chiar cu riscul vieţii sale. Conflict spiritual, incandescent şi violent. Torturi, decapitări, suplicii de tot felul… „Ţarul“ nu este o operă care linişteşte. Este un film de mare spectacol, în care acţiunea şi metafizicul se şochează reciproc într-o Moscovă rar văzută în cinematografe. Dar dacă săptămânalul „La Vie“ susţine acest film, este pentru că această violenţă provine dintr-o cugetare profundă asupra raporturilor dintre religie şi putere în Rusia. Subiect aprins, care a provocat o vie dezbatere în Rusia.

„Ivan cel Groaznic a rămas până la moarte un om al Evului Mediu care refuza orice schimbare“

În cele ce urmează, Frederic Theobald îi adresează câteva întrebări regizorului rus, Pavel Lungin:

F. T.: Din toată perioada domniei lui Ivan cel Groaznic dumneavoastră aţi reţinut un singur episod: conflictul care l-a opus mitropolitului Moscovei, Filip…

P. L.: Această confruntare este emblematică pentru acţiunile lui: pentru a-şi impune puterea de esenţă divină, Ivan al IV-lea trebuia să-l sacrifice pe acest ierarh. El trăia într-un vis apocaliptic, convins că sfârşitul lumii era aproape, iar Filip era un obstacol pentru că întruchipa adevărul absolut, un adevăr religios care îl sufoca şi care concura cu adevărul său. Pentru că puterea lui venea de la Dumnezeu, Ivan al IV-lea avea certitudinea că nu avea nevoie să semneze vreun contract cu supuşii săi. Singurul registru posibil era cel al adorării. Dacă recoltele erau sărace, dacă războiul era pierdut, toate acestea se întâmplau pentru că poporul nu îl iubea suficient pe suveranul său. Şi lipsa de iubire aducea după sine o pedeapsă. Pentru ţar, toţi erau vinovaţi, toţi erau trădători, deci puţin conta să se găsească şi să se pedepsească adevăraţii responsabili. Concret, se putea tortura şi decapita primul venit. Mitropolitul Filip, care s-a opus în mod deschis acestei idei de adorare oarbă a puterii, trebuia să fie din acel moment eliminat. Filip întruchipează acele fiinţe care, chiar şi în cele mai sinistre epoci, sunt gata să-şi sacrifice viaţa.

F. T.: Mitropolitul apare de asemenea ca un om deschis şi îndreptat spre viitor…

P. L.: Este un om al Renaşterii. Am descoperit că nu era doar inginer, ci şi un strălucit inventator şi arhitect. Ivan cel Groaznic a rămas până la moarte un om al Evului Mediu care refuza orice schimbare politică, culturală, esteticăDin cauza lui, Rusia a ratat perioada Renaşterii. În plus, mai mult sau mai puţin, noi nu am mai ieşit niciodată din Evul Mediu.

F. T.: Ţarul pe care îl descrieţi pare a fi în acelaşi timp un rege păgân şi un suveran creştin…

P. L.: Pentru mine, era un eretic. El s-a îndepărtat de religia ortodoxă. Dar membrii gărzii sale personale erau îmbrăcaţi ca nişte călugări. A creat o biserică ciudată în palatul lui şi slujea Liturghia noaptea, de la miezul nopţii până la ora 5 dimineaţa, înconjurat de războinicii lui. Ivan al IV-lea adora teatrul şi deghizarea.

Ţar contra mitropolit

F. T.: Cum a fost primit filmul dumneavoastră în Rusia?

P.L.: Patrioţii, care sunt un grup eterogen de comunişti, de monarhişti şi de naţionalişti de extremă-dreapta, ataşaţi unei puteri absolute, au dispreţuit şi au manifestat pentru interzicerea rulării acestui film. Rusia nu este o ţară care trăieşte în Istorie, ci în Mitologie. Nimeni nu se interesează de fapte. Oamenii nu vor să cunoască realitatea domniei lui Ivan cel Groaznic. Acesta a generat acest mit tipic rusesc, care vrea ca puterea să fie implacabilă, feroce, în interesul naţiunii. Cel de-al doilea mit vrea ca Rusia să fie înconjurată de ţări inamice care concurează la pierderea ei şi ca Occidentul să dispreţuiască Rusia. Pentru rusul obişnuit, un guvernant european sau american nu se gândeşte decât la un lucru: cum să facă rău Rusiei! Si să nu încercaţi să-l convingeţi contrariul…

Putere de esenţă divină contra putere religioasă, delir paranoic contra credinţă creştină… un duel tumultuos care se întruchipează în doi actori puternici. Jocuri de priviri, confruntări verbale, Piotr Mamonov şi Oleg Yankovski fac acest duel şi mai captivant. Ţarul vorbeşte de asemenea despre eterna luptă dintre bine şi rău. In acest sens, mitropolitul este aproape dublul ţarului: figura umilă şi pioasă pe care ar fi vrut să o întruchipeze suveranul, dar pe care a renegat-o, pentru a deveni un tiran.


Categorii

Pagini laice, Presa

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “FALIMENTE SI “REFORME” FINANCIARE/ Dosarul fierbinte iranian si cosmarul OBAMA / CINE SE MAI TEME DE “INCALZIREA GLOBALA”?/ Televiziunea digitala RFID (STIRI 26-27 ianuarie 2010)

  1. Pingback: Război întru Cuvânt » “Sa nu ne ingaduim naivitatea, sa nu dormim in opinci”. CLARIFICARI SI AVERTISMENTE NECESARE PRIVIND PROFETIILE SI FALSELE PROFETII APOCALIPTICE
  2. Admin eu cred ca erai obosit cand ai vazut filmul sau poate esti unu din adminii mai slabuti ai acestui site(voi ati spus ca sunteti vreo 3-4)…
    Interpretarile filmelor sunt in general alegorice si subiective asa ca stiu ca fiecare fie vede ce ii convine fie vede cu starea pe care o are in momentul vizualizarii…eu am vazut ostrovul de 7 ori si de fiecare data descopeream cate ceva nou!
    Tzarul e plin de pateric si situatii asemanatoare celor din proloage…are multe subtilitati duhovnicesti si morale si e regizat cu maiestrie!
    cred ca fie ai vazut alt film fie erai prea obosit cand te-ai uitat la el…din partea mea tot respectul pt acest film!

  3. @ Ghenadie:

    Sau, mai stii, fratia ta erai obosit cand ne-ai citit comentariul si faptul ca ne refeream la ceea ce declara in Lumina tocmai regizorul filmului…

    Suntem la fel de slabuti toti 🙂

  4. Inseamna ca avem dinti de lapte….si mai avem de asteptat!
    🙂
    cate kile aveti fiecare?
    cat despre mine sa stiti ca eu nu gresesc niciodata….de 100 de ori intro zi!:)

  5. Pingback: Război întru Cuvânt » “ORA PAMANTULUI”. Cand ideologii noii religii seculare ne sting luminile… sau despre “sarbatorile” Noii Ere
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare