SFARSITURI, MARTURII, TESTE… (Stiri si recomandari generale 16-17 martie 2010)

18-03-2010 7 minute Sublinieri

*

La sediul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor va avea loc mâine, 18 martie, de la orele 18:00 conferinţa „Ortodoxia şi provocările actuale”. Prelegerea, susţinută de părintele profesor Mihai Valică, doctor al Universităţii „Albert Ludwig” din Freiburg, profesor colaborator al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, va aborda subiecte referitoare la condiţia de a fi creştin în societatea contemporană, informează Radio TRINITAS. Vor fi propuse participanţilor teme de reflecţie precum Dictatura obligativităţii: actele biometrice, vaccinările, monopolul educaţiei”, „Ortodoxia între sinodalitate şi confiscare eclezială”, „Libertate şi mântuire” şi altele.

Am preluat si salvat stirea de mai sus, strecurata cine stie cum si de cine (oricum, “din greseala”) pe Basilica, pentru a ramane si posteritatii, in caz ca ea va disparea (cum e foarte probabil)…

Actorul Marius Manole, care va juca în spectacolele „Oscar şi Tanti Roz“, la Bulandra, şi „Livada de vişini“, la Naţional, spune că rolul copilului Oscar, bolnav de leucemie, l-a apropiat de Dumnezeu. Celebru pentru rolul câinelui din „Inimă de câine“, unde joacă alături de Victor Rebengiuc, Marius Manole se confruntă acum cu problematica morţii.

Cum te-a atins întâlnirea cu boala din spectacol? Cum a privit Oscar moartea prin ochii tăi?

Mi-am dat nişte răspunsuri cu textul ăsta. Tuturor ne e frică de moarte, deşi nimeni nu ştie cum e să mori. De fapt, prin moarte treci în altă parte. Nouă ne e frică că, după moarte, vom sta sub pământ, singuri, între patru scânduri şi trei cuie. Dar cine ştie însă ce-i dincolo? Dacă acolo e mai frumos decât aici? Toţi o să murim, nimeni nu scapă. De atunci, de când am înţeles asta, pentru mine, e altfel. Şi relaţia cu Dumnezeu e alta.

Nu e o afirmaţie hazardată? La 31 de ani, relaţia ta cu Dumnezeu e aşa de clară?

Nu prea mi-e clară. E cam confuză pentru că nu înţeleg multe lucruri. De ce lasă Dumnezeu pe lumea asta boli şi bolnavi? Dacă e atât de bun, de ce lasă atâta suferinţă? Am găsit însă şi răspunsul: pentru că viaţa e un împrumut. Dumnezeu îţi dă nişte lucruri care tu crezi că sunt rele, de fapt, ele sunt nişte daruri, dar tu nu înţelegi însă asta.

Te-ai gândit că suferinţa poate fi atât de atroce, încât tocmai din cauza acesteia nu mai putem înţelege limpede ce ni se întâmplă?

Cred că toate nenorocirile au un sens, ne sunt date ca să ne reconsiderăm, să ne reconstruim, să ne recompunem, să ne revizuim atitudinea, să învăţăm lecţia umilinţei. În secolul nostru, uităm de moarte, fiind atât de bolnavi de orgoliu, atât de avizi să fim noi cei mai mari, cei mai tari, cei mai buni, să avem de toate. În starea asta de „beţie”, ni se spune: „Ai cancer”. Şi atunci nimic nu mai are nicio valoare, nimic nu mai contează…

Dincolo de viziunea creştină, ce rămâne după lecţia umilinţei?

Depinde de tine cum reacţionezi. Am întâlnit oameni care au devenit şi mai răi, şi au început să se răzbune, să lovească în stânga şi în dreapta, sau alţii, care s-au trezit şi au înţeles ce li se întâmplă, zicând: „Da, am greşit. Nu am ştiut, de fapt, că-s doar un vierme, un gândac“. Textul ăsta e pentru oamenii care caută răspunsuri. Şi poate o să înţeleagă ceva. Totul e să închidă ochii şi să asculte.

*

Peste doi ani, datorii considerate “riscante” în valoare de 700 miliarde USD ale corporaţiilor, autorităţilor locale şi ale Guvernului federal ajung la scadenţă în SUA, ceea ar putea atrage o criză mai gravă decât cea din septembrie 2008. Un “sfârşit financiar al lumii” ar putea fi mult mai aproape decât îşi închipuie cei care cred că criza economică este pe cale de a fi depăşită. State cu economii solide îşi vor pierde statutul de debitori siguri, companii şi autorităţi locale din toată lumea, ba chiar şi Guvernul federal al SUA ar putea fi zdruncinate ca niciodată în istorie de scandenţa unor datorii “riscante”. Circa 700 miliarde din acest tip de “junk debt” vor trebui rambursate în 2012 – acelaşi an care va aduce “sfârşitul lumii”, potrivit unor previziuni atribuite mayaşilor şi făcute populare în toată lumea de un film de la Hollywood. O astfel de asociere între sumbrele perspective ale sistemului financiar mondial şi un film la modă a fost făcută într-o analiză a The New York Times (NYT).

Dincolo de metafore, semnalul de alarmă este tras de economişti, care se aşteaptă la nenumărate falimente în sistemul bancar american şi la blocarea accesului la credite pentru companii, din cauza uriaşelor datorii scadente în următorii 2-4 ani. “O avalanşă se pregăteşte pentru 2012 şi mai încolo”, avertizează Kevin Cassidy de la agenţia de rating Moody’s. Un astfel de scenariu este plauzibil pentru că perioda de maturitate a creditelor luate şi a obligaţiunilor emise începând cu 2007 este de 5-7 ani, crede Diane Vazza, de la Standard & Poor’s. Pieţele financiare vor fi copleşite de cereri de refinanţare a datoriilor scadente şi doar firmele (de aşteptat să fie foarte puţine!) care vor reuşi până atunci să iasă din recesiune vor rezista.

“Ziua Judecăţii” pentru marii debitori

O “zi a judecăţii” va surveni, în 2012, pentru debitorii care s-au împrumutat cu mare uşurinţă până în 2007, pentru aceia care au luat credite de urgenţă (forţaţi de dificultăţile aduse de criza financiară din 2008) şi pentru cei care, deşi aveau datorii scadente în 2009 şi 2010, au obţinut reeşalonări ale plăţilor. Între aceşti mari datornici din SUA se numără companii, spitale şi servicii locale de utilităţi publice, dar şi Guvernul federal. Datoria publică a SUA va trece de 11.450 miliarde USD în 2012 şi va depăşi 12.600 miliarde în 2014. În acelaşi interval, pe pieţele financiare ajung la maturitate obligaţiuni pe care analiştii le numesc “junk” – care promit dobânzi mari, dar sunt şi grevate de riscuri mari ca debitorii să fie insolvenţi. În 2010, vor exista asemenea obligaţiuni ajunse la scadenţă, care vor totaliza 21 miliarde USD, urmând ca valoarea lor să crească îngrijorător. Ele vor depăşi 155 miliarde în 2012, vor ajunge la 212 miliarde (2013), cu o creştere considerabilă până la 338 miliarde (2014).

Un “al doilea val” al crizei din 2007-2008

Rădăcinile viitoarei crize financiare au fost identificate de analiştii economici tot în “criza subprime”, declanşată gradual în 2007 şi care a culminat cu criza de pe Wall Street din septembrie 2008. Când debitorii “subprime” – care primiseră credite imobiliare cu prea mare uşurinţă, fără ca veniturile lor să garanteze posibilitatea plăţii ipotecilor – au început să intre în incapacitate de plată, firmele financiare au căutat modalităţi de amânare a unei crize inevitabile. Piaţa ipotecilor începuse deja să se prăbuşească, dar companiile au “reambalat” instrumentele financiare garantate cu ipoteci “subprime” şi le-au revândut altor investitori. În acest fel, activele toxice au fost mutate din portofoliul unor bănci în bilanţurile contabile ale altor instituţii, dar nu au dispărut din sistemul financiar şi vor atrage o criză şi mai gravă.

INFO PLUS

2.000 miliarde dolari va trebui să împrumute Guvernul SUA în 2012 pentru a acoperi deficitul bugetar şi a-şi refinanţa datoriile scadente atunci

Premierul belgian Yves Leterme apreciază că o guvernare economică comună a unor state UE sau a tuturor este o consecinţă inevitabilă a creării euro. În cadrul unui interviu pentru EUobserver despre crearea unui Fond Monetar European şi a unei Agenţii Europene pentru Datorie, Leterme a prezis că actuala rezistenţă la aceste planuri va dispărea în următorii ani. “Este vorba de stabilitatea financiară a Europei şi nu este o dezbatere ideologică despre federalism. Eu personal sunt federalist. Dar o integrare mai mare şi mai produndă reprezintă consecinţă logică a monedei unice.” Leterme a prezentat la începutul lunii propunerea pentru o agenţie a datoriilor. Aceasta ar fi o nouă instituţie UE, pe baza Băncii Europene pentru Investiţii din Luxemburg. Va ajuta guvernele UE să împrumute bani mai ieftin prin vânzarea de bonduri garantate de toate statele participante şi canalizarea fondurilor spre trezoreriile naţionale. Un calcul a arătat că dacă pieţele ar cumpăra obligaţiuni la dobânzi cu doar 0.1 procente mai jos decât acum, UE ar economisi 6.6 miliarde euro. Planul privind Fondul Monetar European a fost promovat de Germania şi presupune crearea unui organism care să acorde împrumuturi de urgenţă. Ambele propuneri înseamnă că statele UE vor renunţa la puteri privind decizia fiscală pentru a-şi coordona bugetele naţionale la nivel UE.

  • Adevarul:

UE ar putea fi lovită curând de colapsul sistemelor publice de pensii

Şeful E.ON România: “Populaţia va suferi un şoc al preţului gazelor”

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat că nu exclude posibilitatea ca unii dintre românii care au datorii la bănci să fie scoși din casele pe care le-au achiziționat prin credite pe care nu le mai pot plăti. Întrebat care este, în opinia sa, soluția la problema pe care o au zeci de mii de români care nu-și mai pot achita datoriile la bănci, consilierul guvernatorului BNR a răspuns: ”S-ar putea să vedem și lucruri triste, s-ar putea să vedem și oameni scoși din case”, a completat reprezentantul BNR.

  • Romania Libera:

Moneda euro, o noua Yalta

Imaginati-va ce s-ar intampla daca primul-ministru din Bulgaria sau Romania ar controla 80% din mass-media nationala si daca si-ar petrece vacantele cu prostituate. Sau daca primul-ministru al Ungariei, in ciuda tuturor sfaturilor de la Bruxelles, ar declara ca nu va ingheta salariile serviciului public, in pofida gravei crize economice. Este greu de imaginat tumultul de proteste ce s-ar ridica. Dar ceea ce scandalizeaza Bruxelles-ul la Sofia sau la Budapesta abia provoaca o ridicare din spranceana cand este vorba de Roma sau de Madrid. Multi in Europa dezaproba conceptul de libertate a presei al premierului italian Silvio Berlusconi, dar guvernele german si francez prefera sa taca. Multi se tem de politica economica a actualului guvern spaniol, dar nimeni nu indrazneste sa o critice. Bruxelles este complice la tragedia din Grecia. Putem compara rolul sau cu cel al auditorilor din Arthur Andersen, in scandalul Enron din Statele Unite.

Economistul presedintilor SUA: Grecia, si in faliment, si fara euro

  • Hotnews:

Angela Merkel: Excluderea din Zona Euro trebuie sa fie o optiune

Premierul turc ameninta cu extradarea armenilor

Premierul turc a amenintat ca va extrada mii de imigranti ilegali armeni, dupa ce legislatorii americani si suedezi au catalogat crimele turcilor impotriva armenilor din timpul Primului Razboi Mondial ca fiind genocid. Turcia si-a retras ambasadorii de la Washington si Stockholm mai devreme luna aceasta, dupa ce aceste tari au votat in favoarea denumirii evenimentelor respective ca genocid. In plus, Turcia a avertizat ca acest fapt ar putea afecta eforturile oricum fragile de reconciliere cu Armenia dupa un secol de ostilitati. In cadrul unui interviu pentru BBC, citat de Reuters, Tayyip Erdogan a declarat ca “La ora actuala exista 170,000 armeni care traiesc in tara noastra. Dintre acestia, doar 70,000 sunt cetateni turci, insa ii toleram pe ceilalti 100,000. Daca este necesar, s-ar putea sa fim nevoiti sa le spunem celor 100,000 sa se intoarca in tara lor pentru ca nu sunt cetateni. Nu trebuie sa ii tinem in tara noastra”.

România a importat din Cehia şi Germania dispozitive pentru aplicarea de şocuri electrice, cătuşe şi sprayuri cu substanţe chimice, considerate “instrumente de tortură”, arată un raport al organizaţiei Amnesty International. Documentul arată că tranzacţionarea echipamentelor de poliţie şi securitate concepute în scopul torturii este posibilă din pricina lacunelor juridice. “Anumite state membre UE au acordat licenţe pentru exportul unor astfel de instrumente în ţări în care ele par să fi fost folosite pentru tratamente crude, inumane şi degradante”, se arată în document. Doar şapte state europene au respectat obligaţia de a răspunde public pentru astfel de exporturi, potrivit organizaţiei. “Aceste preocupări nu pot fi confirmate sau infirmate în lipsa unor informaţii suplimentare privind modul de utilizare a instrumentelor respective”, mai arată sursa citată. Potrivit raportului, companii din Cehia au exportat în 2006 dispozitive pentru şocuri electrice, cătuşe şi sprayuri cu substanţe chimice în România, Bulgaria, SUA, Georgia, Mexic şi Mongolia.  De asemenea, au fost constatate exporturi neautorizate de dispozitive pentru şocuri electrice din Germania către România, Georgia, Bangladesh şi Iran.

Şapte aparate de zbor ale NATO au survolat miercuri spaţiul aerian al fostelor republici sovietice baltice devenite membre ale Alianţei, în cadrul unui exerciţiu militar de o zi care a stârnit iritarea Moscovei, transmite The Baltic Course. Manevrele desfăşurate deasupra Lituaniei, Letoniei şi Estoniei demonstrează angajamentul în favoarea securităţii lor colective şi a securităţii aeriene a membrilor alianţei militare transatlantice, a transmis comandamentul Forţelor Aeriene al NATO într-un comunicat.

Două televiziuni americane pentru copii au difuzat programe Playboy timp de două ore

O emisiune TV din Franţa le cere concurenţilor să îşi electrocuteze rivalii (VIDEO)

Scandal în Brazilia: Preot filmat în timp ce făcea sex cu un copil din cor în faţa altarului (VIDEO)

Merkel: Scandalul de abuz sexual în Biserica Catolică, provocare majoră pentru statul german


Categorii

Pagini laice, Pagini Ortodoxe, Presa

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “SFARSITURI, MARTURII, TESTE… (Stiri si recomandari generale 16-17 martie 2010)

  1. in primul rand nu este vorba despre o biserica din Grecia, ci de o biserica greceasca din Londra.

    da, este f regretabil cum George Michael a ales sa se comporte in timpul unei slujbe religioase, a unei sfinte taine, cum este Cununia. Eretic, ff regretabil. Nu mai zic de preotul care nu a scufundat copilul, ci i-a turnat apa peste cap.

    Mi se pare putin curios cum Saccsiv, care este f bine informat, stie ca George Michael are radacini evreiesti, din partea mamei, mai precis a mamei mamei sale, bunica ce a trait in perioada razboaielor, lucru pe care insusi GM l-a descoperit de vreo 2-3 ani, dar GM a fost botezat impreuna cu ruda sa, cea din imagini, ginerele, inca de mici, amandoi, crestin-ortodox, asa cum se obisnuieste in mod normal, datorita provenientei grecesti (cipriote) a tatalui. Mama lui GM a fost sigur crestinata (cred ca de fapt si bunica, mama acesteia) dar catolic, si crescuta pe langa o abatie de prin Londra, in partea catolica. Apoi femeia, cununandu-se cu tatal lui GM grec-cipriot, si-a botezat copii, asa cum am spus, crestin-ortodox, dupa confesiunea ortodoxa a sotului. Am putea spune deci, cu totii, ca, prin urmare, cu atat mai blamabil !!! Asa o fi.

    George Michael se lupta in mod real si ff crunt cu pacatul in care a intrat “just for fun
    and cool” si din care nu mai poate iesi. I-a modificat rau si aproape irecuperabil natura, asa incat astazi a ajuns sa nu mai stie ce e binele si ce e raul. Caci el insusi a declarat-o nu o data ca in adolescenta se masturba numai cu gandul la femei.

    Vocea constiintei care il duce in mod repetat si si mai profund la depresii interminabile, este cred vocea acelui glas inabusit al constiintei date de harul botezului ortodox care ii spune in continuare ca ceea ce face face rau de tot, si ca are o mare si reala problema in sufletul sau, chiar daca isi spune zilnic cu “ajutorul” marijuanei ca “nu e chiar asa”.

    A intrat intr-un cumplit “atac” al constiintei fata de mama sa , moarta astazi, care a avut un frate in tinerete, homosexual de asemenea, si care s-a spanzurat. Drama din interiorul acestei familii este cumplita, iar pacatele mostenite de la o generatie la alta sunt ceva mai multe (pe filiera intr-adevar evreiasca, din partea mamei, care este moarta astazi, dar numai ca sange, totusi crestina). Mama sa nu vroia sa auda ca fiul ei ar fi si el la fel, iar GM la vreme s-a ferit sa ii zica ceva. Cu toate acestea in momentul in care a indraznit sa ii spuna a fost in aceeasi convorbirei telefonica in care ea dorea sa ii spuna ca de fapt are cancer la piele si chiar f avansat (este ingrozitor – sangerari si chiar hemoragii severe, plagi pana la os). Dumnezeu i-a aratat clar in acel telefon ca ceea ce urma sa-i zica mamei sale este un cumplit pacat, si ca iata durerea si napasta ei, ca mama a lui. El a receptionat acest “mesaj” din plin, incat moartea mamei sale in scurt timp a pus-o pe seama acestui fapt, lucru care l-a aruncat intr-o depresie interminabila chiar si astazi, la peste 12 ani. De asemenea, surorile lui, sunt nemaritate astazi si fara copii, neamul lor este fara urmasi, ceea ce ne duce cu gandul la atentionarea Domnului ca neamul cu pacate mari, lastarul neroditor nu va mai avea urma pe pamant, se va ofili singur … .

    In ciuda zambetului sau si a cantecelor si versurilor cel putin din tinerete, destul de frumoase si inspirate, omul are un “cancer” sufletesc pe care si-l ascunde, astazi probabil nici nu il mai simte. Vremea a trecut si omul e din ce in ce mai rau, cu vremea a continuat sa repete pacatul si a ajuns pana la a fi gasit prin tufisuri noaptea dupa “idile” care sa-i “resusciteze” atentia si viata sa ff plicticoasa.

    Mama sa a fost o eroina, si i-a oferit o educatie din cat a putut f buna, crestina, asa cum el insusi recunoaste. Modul cumplit in care a murit de cancer la piele este si mai tulburator si impresionant, asa incat te intrebi are legatura pacatele noastre proprii cu suferintele oamenilor din familiile noastre, mai ales cand e vorba de mame. Foarte probabil da !

    Cam prea mult efort pt a scrie despre un om care rataceste atat de rau. Iertare, frate Saccsiv, Razboi intru Cuvant. Stiu din “intamplare” sau nu, caci am avut patima si eu fata de efectul “glamour” pe care l-a suscitat GM in muzica anilor 80 si nu numai. Atat, nu si de patima sa, Doamne fereste, caci pe atunci nici nu stiam. Insa mi-a fost mai greu sa scap de “atentia” pe care eram obisnuit sa i-o acord…

    Sa ne rugam totusi cateodata si pentru acesti extrem de saraci oameni, (totusi nu vreau sa par un “smiorcait”) chiar daca stiu ca si-o fac cu mana lor, care sufera iata teribil la nivelul constiintei proprii fata de pacatele pe care le savarsesc (“alungandu-le” cu droguri sau alte minciuni…), insa nu are mai nimeni cine sa le spuna despre leacul tamaduitor al Bisericii Ortodoxe, apostoleasca si soborniceasca in care au fost odata botezati… . Un gand nu stiu daca strica, fata de aceste chinuri cumplite …

    Sa ne rugam si pentru noi, si sa spunem Doamne, fereste ! sa nu facem “in joaca” absolut nimic in viata noastra …

  2. @ same:

    Multumim pentru indreptarile necesare si pentru toate informatiile utile!

    Totusi vorbiti ca si cum l-ati cunoaste indeaproape sau cel putin pe cei din familia lui, de vreme ce spuneti despre lupta sa, despre problemele sale de constiinta, etc. Asa este? Fiindca nu vorbiti doar ca un fost “fan” al muzicii sale.

    Nu suntem totuna cu saccsiv, sa stiti 🙂

  3. @ admin:
    Am si eu o nelamurire.Parcurg o carte intitulata “Vica Negulescu-monografie” scrisa de Gheorghe Jijie(carte pe care mi-a recomandat-o pr. Justin si o recomand si eu la toata lumea) in care gasesc cateva articole scrise de Ion Coja(care mi se par foarte in regula si foarte incorecte politic) si imi aduc aminte ca voi ati spus despre acesta in momentul in care el a esuat a candida pentru presedintie ca este un pseudo reprezentant al ortodoxiei pe scena politica romaneasca, poate ma lamuriti si pe mine care e faza cu acest personaj.Sa nu-mi spuneti ca si asta e securist ca o iau razna,sunt satul pana peste cap de vesti de genul asta.Multumesc.

  4. @ “bandit mistic”:

    Pai atunci inseamna ca nu-ti putem spune nimic 🙂

    Daca tie ti se pare in regula unul care-l proslaveste pe Ceausescu si comunismul sau “bun”, sau faptul ca scrie in cloaca lui Vadim Tudor, atunci…

    http://c-tarziu.blogspot.com/2009/09/vesti-de-dincolo-si-de-dincoace-de-prut.html
    http://c-tarziu.blogspot.com/2009/10/ceausismul-lui-ion-coja-este-taxta-sid.html
    http://www.ioncoja.ro/2009/10/cuvint-pentru-cei-care-il-urasc-mai-departe-pe-nicolae-ceau%C8%99escu/
    http://www.ioncoja.ro/2009/08/predica-de-la-patru-voda/

  5. Nu trebuie sa publicati link-urile sau mesajul , daca cumva credeti ca ar fi pricina de sminteala pentru cineva, dar mi-ar place sa aud o parare in legatura cu ele. Eu m-am gandit vazandu-le, ca oricat ar cadea omul de jos sau de ratacit ar fi, Dumnezeu tot se coboara spre el si gaseste o modalitate ca intr-un fel sau altul, chiar prin mijloace pe care le poate intelege, sa ii vorbeasca sau sa incerce sa se trezeasca.

    http://www.youtube.com/watch?v=-D8sCBhU5bc&feature=related

    http://www.youtube.com/watch?v=-HzunwHOgac&NR=1

  6. In ce priveste ceea ce spunea same mai sus, legat de botezul copilului, si la noi se practica stropitul copiilor in loc de cufundare. Eu la tóate botezurile la care am fost in ultimii 15- 18 ani, nu am vazut niciodata ca preotul sa scufunde copilul in apa, daca botezul era iarna, toamna sau primavara, si nu ma refer la botezuri facute in aceiasi biserica , de acelasi preot, ci in biserici diferite. Am mai intrebat si eu cateodata, cum de nu practica botezul prin scufundare si invariabil am primit acelasi raspuns, ca numai vara , daca este suficient de cald se procedeaza asa, ca sa nu se imbolnaveasca copiii.

  7. @ Marin:

    Probabi sunteti din Ardeal sau Banat? Din pacate, in acele zone s-a generalizat aceasta practica total gresita, anticanonica, mai grava si decat folosirea mai multor lingurite la Impartasire. Si din nou necredinta ascunsa sub leit-motivul imbolnavirii… 🙁

  8. Da, aveti dreptate, sunt din Ardeal. Dar deasta intrebam de ce nu boteaza prin scufundare, ca stiam ca e anticanonica. Din pacate multa lume intreaba ce inseamna anticanonic si asta in orasele universitare. E trist, mai ales ca nu se intampla de azi, de ieri , ci de multi ani.Dar am vazut si prin Constanta asta si ma gandeam ca poate s-a generalizat in toata tara si nu e numai prin Ardeal, numai ca nu stiu eu.

  9. @admin

    Frate de la Razboi, intr-adevar bine spus, nu vorbesc ca un “fan”, ci ca un “patimas” dupa viata si creatiile sale, care am fost (sper). De asta si “aparenta” ca as face parte din anturajul lui, sau din apropierea familiei lui. Nici pomeneala. L-am vazut o data la 2 m in fata, atunci cand a venit in Romania la concert, am fost, am vazut (am zis ca sa pun sfarsit cum se cuvine unui capitol de vreo 17 ani din viata), am plecat. Cam atat. Am vazut acolo “luminite” dar si “umbre”, lucruri mai intunecoase, asta e, asa cum ma asteptam.

    De unde le cunosc? Evident, din interviuri. Omul s-a “spovedit” iata de mai multe ori in public asa ca harul si duhul intr-un fel se sforteaza sa lucreze, dar intr-un mod chinuit … . (cel mai mult o facuse intr-un interviu-pelicula despre biografia sa)

    “Patima” dupa un om ca GM sau alte patimi ale altor oameni, ca dvs poate, ca sunteti tineri, mai ales incepand cu perioada adolescente si mai apoi …, indiferent ca erau dupa lideri rock’n roll, sau pop …, era pur si simplu o “goana”, o “foame” teriobila launtrica dupa acel “role-model”, cum a fost la mine GM, care sa-ti “canalizeze” viata, sa ti-o “randuiasca”, sa-ti scoata “binele” la suprafata din aceasta lume, si sa-l cultivi. Este evident ca reprezinta o forma “ratacitoare” si ratata a tanjirii dupa Hristos, Domnul si Mantuitorul nostru, pe care toti o avem, am avut-o, chiar si atunci, dar care atunci, la acea varsta era pervertita si “ghidata” dupa constructele culturale ale societatii vremii de atunci, dupa modele si “naravurile” ei, dar si dupa “capriciile” varstei crude si imature, care cauta “binele” dar intr-un fel aiuritor, comod, si (“cat mai”, daca se poate) nejertfelnic. Tanjirea dupa un predicator, un indrumator este cred insa reala, si este doar forma trista si devianta a tanjirii dupa Mantuitorul nostru Iisus Hristos. Acela era dumnezeul meu de atuci, din clipa aceea (desi stiam bine ca nu e, ca e Altcineva, dar deh, era mai accesibil si mai lesne versiunea aceasta, a “surogatelor” chipurile bunicele).

    Suprapunerea nefericita pe plan afectiv, emotional cu persoana Mantuitorului Iisus Hristos s-a facut intr-un mod destul de curios si ciudat. GM insusi in cantecele sale nu este departe de anumite mesaje crestine, si atitudini de fronda impotriva “sistemului” sau a intelepciunii lumii acesteia. Sunt cantece si versuri ca Mother’s pride, Praying for time, Patience sau Star people care au chiar mesaje “de duh”, sociale etc, in ultimul din ele chiar ironizand viata starurilor in general, f “putreda” interior si ca spera doar ca nu este si el printre ele. Etc

    Se stie ca in cariera sa a avut mai multe atitudini destul de inovatoare si unice, fata de duhul lumii in care traieste. In primul rand a fost impotriva razboiului din Irak de la inceputul anilor 90. Despre asta este si mother’s pride. versuri sublime. Apoi a criticat invazia in Irak absolut inutila si perversa de acum cativa ani, satirizandu-i pe Blair si pe Bush si nabadaile lor conducand intreaga planeta, intr-un desen animat care a fost inghitit destul de greu de aceste guvernari, s-a luptat pe la mijlocul anilor ’90 de unul singur impotriva colosului Sony si a “impunerii” acestuia de a cere artistilor sa coata pe “banda rulanta” albume, si chiar daca era un contract scris si semnat. Evident, nu a castigat mare lucru. Pionieratul a continuat… caci apoi a fost primul om care a spus ca nu va mai scoate muzica in ziua de azi “pt vanzari” ci o va pune chiar gratis pe net, si o va face doar de dragul de a mai spune ceva anume.

    Talentul sau si personalitatea de odata… i-a oferit puterea de a raspunde acestor “elemente” ale lumii care ne alcatuiesc viata astazi. Nu l-am vazut niciodata capabil, si nici pe viitor, sa se prosterneze in fata liderilor industriei muzicale sau ai lumii financiare de astazi in general, facand semne de “robie” , prosternare explicite pt a le intra pe sub piele, a-i maguli, si de a se “pune bine” cu ei, pt a mai rezista “pe scena” (aia, si asa putreda si infecta) , semne de genul “illuminati” cum fac persoane “celebre” de astazi, la adresa Puterii si Ordinii Mondiale, cum sunt lady “caca” , beyonce sau alte pramatii. Si nici nu cred ca va indrazni vreodata cineva sa-i ceara, cunoscandu-l totusi. Slava Domnului este departe tare de un ratacit rau, as spune “criminal”, ca eltoh john care a declarat ce a declarat despre Mantuitorul. In schimb acest GM are chiar o obsesie pt Hristos, i-a luat apararea in cateva randuri (nu este prea incantat de originea evreiasca pe care si-a descoperit-o de curand), a scris unele versuri legate de El (chiar daca putin mai alterate), si chiar crede cu obstinatie ca Hristos ii va salva pe toti, pe absolut toti pana la urma. Asta crede el, ar dori el, evident ar avea nevoie de asta. Si la fel de evident, este o amarnica inselare.

    Pt mine o perioada anume din viata, la o varsta destul de vulnerabila, a lucrat “catalizator” pt mersul meu, in sensul ca m-a salvat de a devein, ff posibil, un oarecare “baiat de cartier”. Ii ascultasem vocea, trairea si pasiunea puse in cantece, am simti ca cuiva “ii pasa”, ca nu toti sunt la fel, ca exista “atitudine”, ca “se poate”, si a simtit ca eu nu mai am voie sa fiu “ca ceilalti”, atat de “la fel”. Tu ai citit, ai vazut, tu stii de acum, ai “inteles” .. tu nu te vei baga niciodata “in card cu toti ceilalti” Am simtit pur si simplu ca am datoria sa fiu “alt”fel. Mie sa imi “pese” etc. Doar pt acest lucru, as fi vrut sa-i multumesc. Atat. Poate are grija Domnul…, nu stiu.

    Nu vreau sa-l mai “laud” prea mult caci este o persoana astazi totusi DEFORMATA. Daca pe la sfarsitul anilor 90, cand isi recunoscuse pacatul, daca era intrebat ce parere are despre cuplurile legale homosexuale sau despre adoptia acestora de copii, nu era prea incantat de intrebare si vedea ciudata adoptia, spunand ca un copil are totusi nevoie de o mama si de un tata in viata sa, astazi, dupa ce patima a lucrat nestingherita, pur si simplu isi doreste o forma cumva legala in parteneriatul cu omul langa care traieste, in sensul ca daca maine moare, sa-i ramana aceluia banii etc. Sau astazi pare ca sufla cumva in panzele unor “vedete” autohtone, aratandu-se interesat de o persoana ca “lady caca” sau beyonce langa care a si urcat pe scena de complezenta o data …, sau fata de un baietas vedeta, care a iesit de tanar sa recunoasca ce e homosexual si p care il “admira” pt asta Rusinos si penibil.

    http://www.musicbabylon.com/artist/George_Michael/Faith_2/131759-mothers_pride-lyrics.htm (versuri, ceva mai jos)

    Cum am zis, ceva licariri, dar si foarte multe umbre, chiar intuneric. Dar ce caut eu aici? Nu veau ca insasi acest mesaj sa fie perceput cumva ca o “reminiscenta” patimasa etc. E prea mult, iar Domnul cred ca e deja mahnit pentru toate acestea. Deci, fiecare cu ale sale. (…)

    Doamne ajuta!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare