Update 26 iunie: CRESTE TVA LA 24%! Ministrul Finantelor: “Nu este o masura buna pt. Romania, este apocalipsa taxelor”. Varujan Pambuccian: “Putem sa plecam cu totii linistiti in mormant”. CHIAR ASA? (STIRI 24-26 IUNIE 2010)

25-06-2010 25 minute Sublinieri

UPDATE

Guvernul a decis: TVA-ul a fost majorat la 24%

GUVERNUL CREŞTE TVA LA 24 LA SUTĂ. Boc: ”E cea mai bună soluţie dintre toate celelalte’‘. Vlădescu:”Nu e o măsură bună pentru România. Sunt dezamăgit”. Urmează un val de scumpiri

Sebastian Vladescu:

Dincolo de calmul pe care l-a acţionat prim-ministrul nu pot să-mi ascund profunda dezamăgire că astăzi majorăm TVA-ul.

• Am avut un program în care făceam chirurgie,operam acolo unde erau excesele, unde bugetul României o luase razna şi acest lucru nu ne-a fost permis.

• În loc să putem face acest lucru, care este un atribut al Guvernului, această capacitate ne-a fost luată şi suntem în situaţia de a majora taxele. Aţi spus-o dumneavoastră: Apocalipsa Taxelor.

Nu cred că este bine pentru România, nu cred că este bine pentru români.

• Este o măsură pe care nu ne-am dorit-o, este o măsură pe care o luăm pentru a asigura stabilitatea macroeconomică.

• Măsurile bune erau acelea, aceasta nu este o măsură bună, dar ne asigură stabilitatea.

Producătorii anunţă preţuri la alimente mai mari cu cel puţin 5%

UPDATE 1 cum ”prevad” oficiali ai puterii si ai BNR dezastrul economic si comentariul nostru asupra situatiei.

UPDATE 2 – explicatia deciziei CEDO privind dreptul la casatorie si cum este el definit de statele membre UE .

Vezi amanunte in cuprinsul postarii linkurile noi si in comentariile noastre.

***

  • Gandul:

Cristian Tudor POPESCU despre noua Strategie de Apărare: „Nu-mi place cum arată azi presa, dar e nejustificat să vorbeşti de presă ca de un pericol“

[Cristian Tudor Popescu]: Un glonţ pentru presă

Dincolo de comicul grotesc al situaţiei, zace o obsesie care vine direct din adâncul deceniilor de dictatură comunistă: încadrarea a tot ce nu convine Puterii la capitolul cel mai înalt şi grav cu putinţă: uneltirea împotriva ordinii sociale, trădarea de ţară, atentatul la siguranţa naţională. (Întrebat dacă presa e un pericol pentru siguranţa naţională, Boc n-a spus nu.) Că vorbim de presă: îţi împachetai un sendviş cu slănină într-un ziar cu poza lui Stalin, aruncai ziarul la coş şi canalul te mânca, în calitate de duşman al poporului.

Sebastian Lăzăroiu spune, pentru Gândul, cum şi-a pierdut NATO încrederea în România din cauza minciunii trusturilor că fratele lui Băsescu face trafic de armament

PREŞEDINŢIA: CE CAMPANII DE PRESĂ AU „VULNERABILIZAT“ SECURITATEA NAŢIONALĂ

Nota noastra: In ce masura va mai fi legala, in viitorul apropiat, opinia critica fata de angajamentele (si aranjamentele) NATO, UE si SUA, avand in vedere modul in care s-au definit amenintarile la adresa securitatii nationale?

Mihai Gotiu: Cristian Preda, cenzurat de PD-L. Ce a rămas după Napoleon și ce rămâne după Băsescu (II)

Iulian Leca: Domnule presedinte, va uitati prea mult la televizor! Luati o pauza, va vindecati si apoi puteti sa va ocupati de criza!

Domnule Basescu, domnule Boc, ati devenit dependenti de televizor si presa. Traiti din ea, viata voastra este pe si pentru ecran. Ati devenit niste mici monstri, vedetele inchipuite ale zilei, va treziti si va culcati cu ochii umflati de privit propriile figuri la televizor. V-au imbolnavit mogulii si v-au transformat chiar pe voi insiva in amenintari la adresa statului 🙂 Ati inventat un pericol care nu exista. Actiunile presei proaste si dusmanoase la adresa statului mor singure, daca atacurile ei devin obsedante si nu se bazeaza pe nicio realitate. Iar din moment ce duce “campanii”, fie ele si “la comanda”, iar acestea sunt urmarite, au succes si, in acelasi timp, deranjeaza Puterea, inseamna ca ele contin macar un sambure de adevar. Credibilitatea presei nu este data si nici luata de nimeni decat de ea insasi, iar doar aceasta poate afecta cu adevarat siguranta nationala. […]

  • Realitatea.net:

Un tânăr care l-a insultat pe Nicolas Sarkozy, condamnat la muncă în folosul comunităţii

Presa germană: Băsescu e un fel de Putin al României

Măsurile de austeritate impuse de criza economică alimentează xenofobia şi ajută partidele extremiste, a căror popularitate este în creştere, avertizează un raport prezentat joi în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, relatează RRA citat de RADOR.

(…)

Europarlamentarul român Titus Corlăţean a susţinut documentul care atrage atenţia asupra evoluţiei situaţiei în Ungaria, unde partidul de extremă-dreapta Jobbik a ajuns la putere prin exploatarea reacţiei la măsurile anticriză.

Eu am intervenit pentru a sublinia faptul că acest risc este real, ne interesează pe noi, nu doar în România, ci în Europa Centrală, atrăgând atenţia asupra recentei legi adoptate de Parlamentul maghiar, la propunerea Jobbik şi a FIDESZ – partidele care deţin practic puterea, de fapt, în Ungaria, în clipa de faţă – pe tema simbolisticii Trianonului”, a declarat Corlăţean.

“O lege care, în expunerea de motive, face referire la Tratatul de pace de la Trianon ca dictat, care ar fi o sursă de tensiune în Europa Centrală şi care, în acelaşi timp, nu a permis încă atingerea obiectivelor de autodeterminare a comunităţilor maghiare din jurul Ungariei, deci şi din România. Eu am atras atenţia şi am lansat un semnal politic extrem de serios, în condiţiile în care în acelaşi Parlament un amendament al socialiştilor ungari, care nu făcea decât să reitereze principiul inviolabilităţii frontierelor, fusese respins de majoritatea guvernamentală de dreapta din Ungaria şi de acest partid extremist Jobbik“, a adăugat el.

“Intervenţia mea a fost bine primită de raportori şi de marea majoritate a membrilor parlamentului de la Strasbourg, mai puţin, poate, de acei parlamentari extremişti din delegaţia ungară, care, de altfel, mi-au şi reproşat după reuniune acest lucru. Eu am adăugat nişte lucruri care nu erau cunoscute aici, la Strabourg, şi, de altfel, am primit aprecieri din partea mai multor membri ai APCE din alte state membre. Este clar o îngrijorare a parlamentarilor progresişti din Europa faţă de aceste tentaţii extremiste, populiste, care se hrănesc din nemulţumirea oamenilor în perioadă de criză economică”, a subliniat europarlamentarul.

“Rapoartele adoptate de APCE cu această ocazie conţin nişte propuneri extrem de concrete, conţin un mecanism de monitorizare şi de supraveghere a modului în care evoluează aceste tentaţii politice extremiste, populiste. Sunt prevăzute nişte mecanisme parlamentare de supraveghere şi există un raport care va fi prezentat peste câteva luni, în continuarea acestui raport. Deci, este clar că se menţine o atenţie şi o presiune politică din partea Consiliului Europei, care să diminueze, dacă nu să elimine – ceea ce e mai greu… să diminueze, în orice caz, succesul politic electoral al partidelor extremiste din Europa”, a dat asigurări Corlăţean.

  • Gandul:

Udrea: România ar putea fi reîmpărţită în regiuni de dezvoltare după 2013

Boc: „Nu vom putea avea niciun fel de structură cu componentă federală în România, prin care să putem vorbi ca în Germania de landuri, sau ca în America de state”

Un lucru trebuie să fie foarte clar: regiunile nu trebuie privite ca regiuni cu conţinut etnic, pentru că atunci am denatura sensul discuţiei despre reorganizarea administrativ-teritorială a României”, a declarat, joi, premierul Emil Boc, în cadrul unei dezbateri pe tema restructurării statului.

Premierul a arătat că regiunile trebuie să fie “unităţi administrativ-teritoriale care să răspundă nevoilor României”, iar dacă politicienii ajung la concluzia că regiunea trebuie să aibă statut juridic, atunci trebuie revizuită Constituţia, deoarece forma sa actuală prevede organizarea teritoriului sub formă de judeţe, municipii, oraşe şi comune. “Avem Constituţia României, care este principalul element de reper atunci când pornim orice discuţie despre reorganizarea administrativ – teritorială în plan regional. Constituţia, în acest moment, este foarte clară: România este stat naţional unitar. Nu vom putea avea niciun fel de structură cu componentă federală în România, prin care să putem vorbi ca în Germania de landuri, sau ca în America de state”, a declarat Boc.

Invitat la dezbatere, ministrul de Interne, Vasile Blaga, a subliniat că regiunile de dezvoltare ar trebui să aibă competenţe administrative: “Experienţa internaţională a statelor descentralizate, dar şi cea românească, arată că unităţile administrativ-teritoriale cu mai puţin de 5000 de locuitori nu pot fi gestionari optimi ai serviciilor publice descentralizate, iar absorbţia fondurilor europene este îngreunată de lipsa capacităţii administrative. Regiunile ar trebui să aibă şi capacitatea de a elabora planuri de dezvoltare impozabile autorităţilor locale şi pe baza cărora să fie selectate proiectele. Asta presupune să dobândească competenţe administrative. Deci, clar, discutăm de Constituţie. Trebuie să discutăm şi despre ea, dacă vrem să facem lucrurile bine”.

Blaga, descentralizarea şi ideea simplă a Secuimii

Nota noastra: Tocmai ce ne miram ca presiunile pentru autonomie din Tinutul Secuiesc si atitudinea tot mai ofensiva a guvernului maghiar nu au fost apreciate drept amenintari in Sttrategia pentru Securitate Nationala a CSAT. Acum se pare ca primim atat o confirmare cat si un raspuns pentru aceasta “abordare”: conform premierului Emil Boc si min. de Interne Vasile Blaga, se pune in discutie, in preconizata impartire pe regiuni administrative a Romaniei, modificarea Constitutiei, anume chiar a articolului referitor la existenta statului “national si unitar“. Lucrul este mai grav decat pare, deoarece se are in vedere, practic, “discutia despre Constitutie” (adica modificarea ei) tocmai in articolele cele mai importante ale sale, cele referitoare la caracterul statului, si care sunt, atentie, explicit mentionate printre cele care NU POT FI SUPUSE REVIZUIRII, asa cum se arata in Titlul VII al Constitutiei, art. 152 alin. 1, limita revizuirii:

(1) Dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii.

E adevarat ca de ani buni de zile Constitutia e terfelita si jucata in picioare de facto, dar e pentru prima oara cand se se pune problema modificarii de jure a unor articole oprite de la revizuire! La fel de adevarat este ca regionalizarea e o politica tipic europeana, fiind una din modalitatile de slabire din interior, de jos, a statului national. Astfel, daca de sus se impus reguli din ce in ce mai restrictive fata de suveranitatea nationala, de jos se purcede la fragmentarea statului national. Se deschide, in plus, prin punerea in discutie a articolelor esentiale ale Constitutiei, o adevarata Cutie a Pandorei deoarece, odata cu acceptarea revizuirii articolelor respective, ce mai poate impiedica autonomia maghiara? Asigurarile premierului legate de neaplicarea criteriului etnic sunt apa de ploaie – odata ce nu mai exista organizarea nationala si unitara a statului roman, regiunile vor fi oricum autonome. Si, evident, vor exista regiuni cu populatie majoritara maghiara. Sa ne asteptam, oare, si la revizuiri privind celelalte articole oprite de la modificare?:

(2) De asemenea, nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora.

(3) Constituţia nu poate fi revizuită pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă şi nici în timp de război.

Pana la urma, poate vor decide ca e prea complicata revizuirea si vor face o Constitutie noua, asa cum regele Carol al II-le, in 1938, a a suprimat Constitutia din 1923 si a creat una noua, instituind regimul sau dictatorial cu partid unic de nuanta fascista.

“Ţinutul Secuiesc nu e o invenţie”

Preşedintele UDMR a precizat că o eventuală reorganizare din punct de vedere administrativ va fi una logică şi raţională dacă s-ar ţine cont de faptul că există zone tradiţionale, cu o anumită componenţă etnică. Marko Bela a precizat că în cadrul actualei împărţiri administrativ-teritoriale, una dintre probleme a fost că, în mod artificial, “anumite zone tradiţionale au fost tăiate în două, au fost lipite la alte zone pentru a evita să aibă o anumită componenţă etnică”. “De exemplu, Ţinutul Secuiesc nu e o invenţie, există şi cei care nu recunosc acest lucru şi cei care vor să evite existenţa Ţinutului Secuiesc nu recunosc realitatea. Nu se poate ca cineva să evite anumite realităţi etnice. În România există comunităţi etnice, una foarte mare şi anume maghiarii, şi oricine trebuie să ia act de acest lucru”, a subliniat preşedintele UDMR. Pe de altă parte, el a arătat că mai curând sau mai târziu va fi nevoie de o reorganizare administrativ-teritorială a României Marko a spus că actualele judeţe, în perspectivă, nu corespund unor criterii economice sau de dezvoltare infrastructurală. “În acest moment, marea noastră provocare este ca în cadrul actualelor unităţi administrativ-teritoriale să ducem până la capăt o descentralizare profundă şi o reformă a întregii administraţii din România, ceea ce ar presupune reduceri, desfiinţări, comasări şi raţionalizări”, a mai afirmat liderul UDMR, citat de Mediafax.

Trocul politic al guvernului Boc:

UDMR a inceput sa carteasca fata de masurile de austeritate si suprataxarea populatiei * Uniunea risca sa isi piarda electoratul * In schimbul voturilor formatiunii, Guvernul Boc da la schimb regionalizarea Romaniei * Boc a afirmat ca Romania trebuie urgent regionalizata * Legea regiunilor, propusa de UDMR a trecut de Parlament in februarie prin acord tacit si lipsa de cvorum

Partenerii la guvernare incearca tot felul de solutii sa detensioneze situatia interna. Cei de la UDMR nu mai par atat de dispusi sa treaca prin parlament orice furnizeaza Guvernul Boc, prin legile de austeritate, deoarece maghiarii risca sa-si piarda popularitatea in propriul electorat. Cei de la UDMR, ca si cei de la UNPR au declarat ca au votat masurile doar pentru acest an. Numai ca intentia guvernului este sa prelungeasca taierea pensiilor si salariilor si in 2011, masura camuflata in noul buget, dar si prin reglementarile Legiilor Pensiilor si Salarizarii, ce vor fi propuse de la 1 ianuarie 2011. Peste toate, nu este exclus ca in toamna sa se intervina cu alte masuri de suprataxare a populatiei, dar si ample disponibilizari. PDL incearca, asadar, sa imbuneze UDMR, propunand un troc. Iar acesta este bazat pe regionalizarea Romaniei. Premierul Emil Boc a declarat joi, dupa discutii cu partenerii la guvernare, că este nevoie de o reorganizarea administrativ-teritorială a României, impusă de calitatea de stat membru al UE, în perspectiva utilizării fondurilor europene, având în vedere că bugetul comunitar este structurat pe o dezvoltare regională. Primul ministru a precizat însă că orice discuţie privind reorganizarea trebuie să aibă în vedere Constituţia României. “Este nevoie – în opinia premierului Boc – de un acord politic în acest sens. Un astfel de demers are nevoie de votul a două treimi în parlament.” Este exact ce am comentat mai devreme. UDMR va vota masurile de austeritate, primind la schimb euroregiunile, intre care si Haghita – Covasna – Mures, regiunile devenind, conform cerintelor UE autonome, cu un soi de “parlament propriu”, administrare proprie, care se bazeaza in principal pe sistemul etnic, si care poate da socoteala direct Parlamentului European in privinta accesarii de fonduri europene, cum este precizat in statutul de dezvoltare al euroregiunilor. De altfel, cei de la UDMR au si castigat pe jumatate, printr-un proiect de lege al euroregiunilor din Romania, care a trecut de Parlament prin “tradarea PDL”, cum a fost comentata la acea vreme in presa. Proiectul UDMR de formare a regiunilor din Romania si reducerea lor de la 16 la 8 a trecut de Parlament prin aprobare tacita, datorita lipsei de cvorum. Senatorii PSD au acuzat imediat PDL ca proiectul a trecut printr-o manevra a grupului si ca este pretul intrarii UDMR la guvernare, dar si pentru votul maghiarimii acordat lui Traian Basescu in turul al doilea al alegerilor prezidentiale. Ca reactie, destul de slaba, insa, la intentia lui Emil Boc, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a subliniat că dubla subordonare, aşa cum este în prezent, ar trebui eliminată şi ar trebui stabilite foarte clar relaţiile dintre structurile naţionale de decizie şi cele regionale. Numai ca orice ar vrea Mircea Geoana, dupa ce legea regiunilor, aprobata tacit, va intra in vigoare, regiunile trebuie structurate dupa cerintele UE. Deci declaratiile pe care le-au dat liderii UDMR in ziarele maghiare imediat dupa ce legea a trecut de Parlament, ca o victorie a maghiarilor si un prim pas spre autonomie teritoriala bazata pe criterii etnice, incep sa capete contur. Si cum mortul de la groapa nu se mai poate intoarce, macar sa fie folosit ca troc politic.

***

  • Ziua online:

Moldova a declarat 28 iunie Ziua de ocupatie sovietica si cere Rusiei sa-si retraga trupele din Transnistria

Rusia: Decretul semnat de Ghimpu distruge pacea de pe Nistru. Presedintele Moldovei: 28 iunie ramane Ziua ocupatiei sovietice

Tiraspolul: Romania ar face bine sa nu se amestece in treburi care nu o privesc

  • Antena3:

Moscova: UE este vinovată de nerezolvarea conflictului transnistrean

Jurnaliştii ruşi: Moscova, sursă de ameninţare pentru România

… Rusia va schimba Flota de la Marea Neagră. Medvedev ar putea candida la preşedinţia Rusiei

Rusia a decis să îşi reviziuască complet vechea Flotă de la Marea Neagră până în 2020, iar primul vas va începe a fi construit încă din acest an. Amiralul Vladimir Vîsoţi, comandantul marinei ruse, declara că Flota de la Marea Neagră va primi 15 nave noi în următorii 10 ani, iar vasele de război vor fi într-un raport de doi la unu cu submarinele. Aceste nave sunt incluse în programul de dotare al armatei, ce urmează a fi aprobat în această toamnă. Preşedintele rus a aprobat programul în valoare de 419.3 miliarde de dolari, explică Vedomosti. De fapt Flota rusă de la Marea Neagră va fi complet modernizată. […]

Medvedev: Rusia şi Georgia nu vor restabili relaţiile cât timp Saakaşvili este preşedinte

Pactul Berlin-Moscova pecetluit la Paris. Romania se bucura

Isterie la Kiev: Romania vrea sa anexeze Basarabia, Transnistria si o parte din Ucraina

***


Teheranul a declarat stare de razboi la frontiera sa de nord – vest, fortele Garzilor Revolutionare fiind comasate in regiunea Marii Caspice, informeaza agentia Debka. Autoritatile de la Teheran sustin ca Statele Unite si Israelul se pregatesc sa atace instalatiile nucleare iraniene, fortele militare ale celor doua state fiind concentrate in bazele militare si aeriene din Azerbaidjan. Anuntul a fost facut marti, de generalul de brigada Mehdi Moini, comandantul Garzilor Revolutionare din zona, care a precizat ca “mobilizarea este un raspuns la prezenta trupelor americane si israeliene la granita de vest”. Moini a adugat ca o serie de state din vest alimenteza conflictele etnice pentru a destabiliza situatia din regiune. Conform agentiei Debka, o serie de surse iraniene au indicat ca in ultimele zile, Israelul ar fi transferat in secret un numar mare de bombardiere cu reactie in bazele din Azerbadjan, prin Georgia, iar forte speciale americane sunt concentrate si ele in zona, fiind pregatite pentru a declansa un atac impotriva Iranului.

  • Antena3:

Iran: Vom negocia de o asemenea manieră că Occidentul va regreta sancţiunile

Fidel Castro: SUA şi Israel vor ataca Iranul, ceea ce va declanşa un război în Coreea

Israel: Flotilele încearcă să aducă arme în Gaza

Comandantul trupelor NATO în Afganistan ar putea fi demis în urma unui interviu într-o revistă

Comandantul trupelor SUA şi NATO din Afganistan, schimbat din funcţie

Lech Walesa se implică în campania prezidenţială din Polonia

  • Adevarul:

Smolensk: Declaraţii contradictorii oferite anchetatorilor ruşi de un controlor de trafic

Românii din Timoc dau Serbia în judecată

***


Convenţia Europeană a Drepturilor Omului nu consacră dreptul la mariaj homosexual şi fiecare stat este liber să legifereze cum i se pare bine în această chestiune, a estimat joi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), respingând cazul a doi homosexuali austrieci dornici să se căsătorească, relatează AFP, potrivit Agerpres. ”Autorităţile naţionale sunt mai bine plasate pentru a aprecia nevoile sociale în această chestiune şi de a răspunde, deoarece mariajul are conotaţii sociale şi culturale profund ancorate care diferă mult de la o societate la alta”, au estimat judecătorii.

CEDO a fost sesizată de către Horst Michael Schalk (48 de ani) şi partenerul acestuia Johann Franz Kopf (50 de ani), care locuiesc la Viena. Cei doi homosexuali se luptă în zadar din 2002 cu justiţia pentru a se căsători. Pentru aceasta, ei au ajuns până la Curtea Constituţională, care nu le-a dat dreptate.

În cadrul unei audieri la CEDO în februarie 2010, ei au subliniat că noua lege privind uniunile homosexuale în Austria, în vigoare de la 1 ianuarie a.c., nu le dă dreptul să adopte copii şi că este prin urmare discriminatorie.

AFP precizează că cel puţin 21 din cele 47 de ţări membre ale Consiliului Europei preconizează sau au deja legi privind uniunile civile dintre persoane de acelaşi sex. Şase state autorizează mariajul homosexual.

Consiliul Europei se opune interzicerii valului musulman

De ce afecteaza e-mailul relatiile off-line

Veche de peste 100 de ani, controversa privind originea omului reuşeşte şi astăzi să dea naştere unor vii dezbateri în toată lumea. „Omul se trage din maimuţă“, teoria acceptată ca adevăr universal până de curând e tot mai contestată în lumea academică mondială. La peste 100 de ani de când Charles Darwin răsturna supremaţia religiei în şcoli, teoria creaţionistă pare să îi seducă pe tot mai mulţi intelectuali de vârf. Dezbaterile academice susţinute sunt însă destul de rare, iar cursurile în care sunt prezentate ambele teorii privind originea omului, şi mai şi. Doar una dintre Universităţile de Medicină şi Farmacie din România, cea de la Iaşi, găzduieşte un curs care abordează şi teoria creaţionistă. Iar acest curs este unul nou, a pornit abia în anul universitar 2009-2010, mărturiseşte rectorul Vasile Astărăstoaie.

Tot el spune ca respectivul curs, la care pot veni studenţi din toţi anii, “a avut mare succes, nu mai puţin de 180 de participanţi. Cursul va fi continuat şi în anul universitar următor”. Rectorul Astărăstoaie însuşi se numără printre savanţii care nu sunt pe deplin convinşi de teoria evoluţionismului şi spune că abordarea creaţionismului trebuie să fie opţiunea fiecărui profesor universitar.“Evoluţionismul are multe verigi slabe, care ar putea fi acoperite de creaţionism. După o epocă de secularizare excesivă, inclusiv de «scienticism», ar trebui să ne întoarcem la un model în care ştiinţa să aibă şi conştiinţă, iar libertatea de opinie să fie acceptată. Prea mult timp s-a spus că ştiinţa rezolvă tot şi că tot ce e posibil din punct de vedere ştiinţific este şi acceptabil moral. Dar nu am realiza decât o societate lipsită de spiritualitate”, spune rectorul UMF Iaşi.

Teorii absente la curs

Medicina bucureşteană, “Carol Davila”, nu găzduieşte un astfel de curs. Nici Universitatea de Medicină din Craiova şi nici cea din Timişoara. Rectorul bănăţean, Ştefan Drăgulescu, se declară însă „adeptul libertăţii academice şi nu împotriva acestor discuţii, atât timp cât sunt făcute de o minte normală“. Studenţii sunt, la rândul lor, interesaţi de controversă, dar nu cred că au de pierdut pentru că dezbaterea e absentă în cursuri. Ioana Goganău, vicepreşedintele Societăţii Studenţilor în Medicină din Bucureşti, e de părere că niciuna dintre cele două teorii privind originea omului nu o demontează cu totul pe cealaltă. “Se mai întâmplă să discutăm despre creaţionism şi darwinism, e o discuţie care ne interesează pe mulţi. Noi, la cursuri, ne concentrăm însă pe starea biologică a omului. Controversa ar fi un subiect mai curând pentru timpul liber. “

Inventatorul RMN-ului acuză: discriminare

În SUA, creaţionismul poate fi tabu. Nu puţine au fost cazurile de universitari îndepărtaţi din mediul academic, după ce au pus la îndoială teoria evoluţiei. Poate cel mai grăitor exemplu ar fi cel al cercetătorului Raymond Damadian, inventatorul investigaţiei moderne RMN – Rezonanţă Magnetică Nucleară. El susţine că ar fi fost umilit de colegi după ce a scris articole în reviste creştine (Christianity Today) ori să vorbească la curs despre slăbiciunile teoriei lui Darwin. Damadian e convins că din acelaşi motiv i s-a retras nominalizarea pentru premiul Nobel în medicină, în 2003. Ironic, în acel an premiul a fost acordat unor savanţi care îmbunătăţiseră aparatul RMN.

Inundaţii puternice în Ucraina: mii de case au fost inundate VIDEO

Europa şi Rusia îşi unesc forţele pentru a apăra Terra de asteroizi

***

  • Gandul:

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ A BLOCAT TĂIEREA PENSIILOR, SALARIILE BUGETARILOR SCAD CU 25%. Cum explică un judecător al CC decizia

BANCA NATIONALA: “DE AICI ÎNCOLO TOATE MĂSURILE SUNT DRAMATICE”

Vlădescu despre pensii: Impozitarea tuturor veniturilor e o necesitate absolută. La un moment dat se va întâmpla

INTERVIU EXCLUSIV- CUM S-A NEGOCIAT PLANUL B. Lider al Coaliţiei: „pe oricare dintre variante mergem putem să plecăm cu toţii liniştiţi în mormânt”

Varujan Pambuccian: “O să murim exact cum moare broasca care fierbe încet la foc mic şi nu-şi să seama că este fiartă”

Interviu la cald cu liderul grupului minorităţilor naţionale, care a aşteptat în Palatul Victoria peste 8 ore şedinţa Coaliţiei în care să se aprobe “Planul B”

Ce aţi discutat?

V.P.: “Nu am ajuns la nicio concluzie. Singura variantă care ne-a mai rămas este să presăm pe economie. Am mai existat o ipoteză, pe care am susţinut-o: să taxăm pensiile cu 16%, cu cota unică, dar nu a acceptat-o absolut nicio formaţiune politică. Este imposibil de luat în conjuctura actuală şi asta e viaţa. Deci, singura soluţie în momentul de faţă, indiferent prin ce metodă este ca aceşti 1,5 miliarde de euro se duce pe economia reală, ceea ce este o nenorocire. Abia acum este o nenorocire. Deci, în clipa asta, România se îndreaptă după părerea mea, în cam un an- indiferent care va fi variantele: majorarea TVA-ului, majorarea TVA-ului şi a cotei unice, majorarea cotei unice, majorarea cotelor de contribuţie la fondurile astea nenorocite care sunt deficitare de peste 10 ani- spre dezastru. Noi stăm pe o bombă cu ceas, care sunt fondurile sociale. Şi acuma explodează bomba aia, acuma a explodat. Deci, pe oricare dintre variante mergem, banii ăştia vor presa pe economia reală şi cu asta putem să plecăm cu toţii liniştiţi în mormânt.

Ce variantă propusă de România va intra în boardul FMI?

V.P.: “Au fost făcute toate calculele cu putinţă. E a treia oară când le facem. Concluzia este simplă,pentru că dacă nu duci lucrurile astea ai două variante: să le duci pe populaţie, să afectezi indirect economia sau să le duci direct pe economie, să o afectezi direct. Varianta cu dusul pe populaţie şi să afectezi indirect economia s-a epuizat astăzi (vineri- n.r.), odată cu decizia Curţii Constituţionale. Ce a rămas este să afectezi direct economia, ceea ce este foarte, foarte, foarte rău.
Oricare dintre măsurile pe care le propusesem eu de redresare nu mai pot fi luate în clipa asta pentru că în momentul de faţă ai nevoie de tot felul de pârghii ca să acoperi un deficit pe care eu nu îl aveam în calcul. Or, practic, după părerea mea sinceră, noi nu mai aveam soluţie de ieşire din dezastru.

Când vă mai întâlniţi în Coaliţie ca să discutaţi “Planul B”?

V.P.: “O să ne întâlnim în continuu în perioada asta. O să adoptăm una dintre soluţiile greşite pentru că nu mai avem soluţia corectă şi o să murim exact cum moare broasca care fierbe încet la foc mic şi nu-şi să seama că este fiartă şi nu mai are capacitate din cauza asta să sară afară.

Dar pe ce cifre concrete s-a discutat în seara asta?

V.P.: “Am calculat implicaţiile fiecărei creşteri cu un punct procentual a fiecăreia dintre resurse care sunt trei: TVA, cotă unică- pe care o putem şi sparge în două: impozit pe salariu şi impozit pe profit- şi cotele de asigurări- CAS, CASS şi şomaj. Luând în calcul şi ce se va întâmpla foarte curând, căci deficitul în fondul de şomaj va creşte galopant odată cu venirea românilor din Spania şi Italia, oricare dintre astea trei am merge în momentul de faţă sau pe orice combinaţie dintre ele, noi tot trebuie să presăm cu deficitul pe care îl avem pe economia reală şi nu indirect. Căci decizia a luat-o astăzi, în numele tuturor, Curtea Constituţională: nu mai presăm pe economie indirect, ci direct. Asta este, pur economic discutând, decizia CCR”

Mâine de dimineaţă Guvernul se va reuni pentru a aproba care dintre variantele de lucru?

V.P.: “În continuare în noaptea asta se fac calcule pe toate combinaţiile posibile.S-a luat în calcul inclusiv ideea impozitului progresiv, absolut toate nebuniile s-au calculat astăzi, tot ce este imaginabil omeneşte s-a calculat. Şi apoi, în noaptea asta,urmează să se construiască pe câteva scenarii, complexele de măsuri. Cea mai simplă, şi probabil cea care ar afecta cel mai puţin, ar fi majorarea TVA-ului la 25%. Şi cum? Adică necombinată cu nimic. Dar este suficientă măsura asta ca să te pună la pământ într-un an de acum. La pământ înseamnă următorul lucru: nu mai ai bani să plăteşti salariile bugetarilor şi pensiile şi nu te împrumută nici dracu. Asta înseamnă la pământ.

SPECIAL – CUM SE TRADUCE CREŞTEREA TAXELOR: Preţurile explodează, firmele dau faliment, inflaţia sare în aer

SPECIAL – JUDECĂTORUL CARE A BLOCAT TĂIEREA PENSIILOR ESTE UN FOST PARLAMENTAR AL PUTERII

SPECIAL: Moody’s: Ratingul României va fi sub presiune dacă deficitul bugetar nu se va încadra în ţinta cu FMI

SPECIAL: LUCIAN CROITORU, BNR, PENTRU GÂNDUL: Creşterea taxelor nu garantează venituri mai mari la buget şi nu rezolvă problema României pe partea de cheltuieli

Nota noastra:

Greu de inteles isteria panicata ce transpare abia acum din declaratiile unor oficiali ai puterii si ai BNR. Avand in vedere ca tot din cercurile lor veneau afirmatii legate de o posibila crestere a taxelor, de concedieri din ce in ce mai extinse din aparatul bugetar si de nevoia unor noi imprumuturi de la FMI si ca toat acestea erau preconizate in conditiile in care se pornea de la taierea salariilor si a pensiilor (asadar, taxele ar fi crescut ORICUM in viitorul foarte apropiat), atunci aceasta reactie vehementa si panicata nu isi gaseste justificarea. Oare salvarea Romaniei statea in taierea pensiilor, adica a 1,6 miliarde euro din cheltuielile bugetare? Doar atat ne desparte de iadul crizei ”adevarate”? Brusc, toata lumea a uitat de consecintele negative si mai mult decat negative (se vorbea despre omorarea unor oameni chiar) ale taierii pensiilor, consecinte ce s-ar fi tradus si in economia privata, prin reducerea consumului, scaderea productiei, somaj etc.

Ca taxele oricum ar fi crescut a fost aratat de numerosi economisti si analisti ai domeniului: bani la buget nu sunt, imprumuturile sunt greu de obtinut si costa si ele din ce in ce mai mult (si oricum merg in alta parte, la bancile straine din tara, dupa cum a aratat Ilie Serbanescu), iar Romania este obligata, prin acordul cu FMI care inglobeaza si UE si BM, la aplicarea unor masuri care sufoca economia si paralizeaza societatea. Masuri aberante, de vreme ce datoria publica a tarii nici nu se compara cu cea a altor tari (Grecia, Spania, Italia etc.). Asadar, nu datoria publica, nici macar deficitul bugetar (ce tara din Europa nu are deficit bugetar!?) nu reprezinta motivele actualelor masuri – ci doar acordul cu FMI (si cu UE si BM, ceea ce nu se prea spune, desi negocierile se duc si cu Bruxelles-lul) la care s-au angajat actualii conducatori ai tarii, platind nu se stie ce pret… E adevarat ca si slabiciunea endemica a economiei noastre a ”ajutat” la acest deznodamant. Asistam la o mare scena de teatru in care BNR si oficialii puterii joaca rolul de bocitoare care duc mortul la groapa. De fapt, s-au deghizat in acest rol ca sa nu se vada, cumva, ca ei au provocat decesul mortului…

  • Voxpublica:

Pambuccian nu va vota noile masuri de austeritate, dar le va cere colegilor de la minoritati sa o faca (audio)

Mihai Gotiu: Traian Radu Ungureanu l-a trădat pe Basescu ;)! Atacul la CCR

  • Ideea că tăierea din pensii ar fi scos țara din criză e falsă: tăierea din pensii nu ar fi făcut decât să amâne măsurile de majorare a taxelor; scăderea veniturilor și, implicit, a consumului, nu are cum să ducă la creștere economică, ci la contragere a economiei;
  • Asta cu atât mai mult cu cât banii care ar fi fost economisiți erau destinați tot pentru a acoperi deficitul bugetar, nu pentru investiții publice;
  • România nu este (încă) într-o situație disperată. Rezervele valutare ale BNR (de 32,4 miliarde de euro) se apropie de maximul istoric. Ele acoperă de zece ori valoarea lunară a importurilor, în condițiile în care, conform teoriei, un nivel confortabil al rezervei valutare trebuie să acopere șase luni de importuri; așadar invocarea unei situații de excepționalitate, care ar justifica o măsură disperată – cum e tăierea din pensii – nu are acoperire;
  • Disperat (să rămână la putere) este doar Guvernul Boc, din cauza incompetenței lui de a găsi și oferi soluții care să nu ducă România într-o situație cu adevărat disperată;
  • Ideea conform căreia ”dacă nu v-a convenit să sufere doar unii, acum o să suferiți toți” este nu doar nereală (oricum am fi suferit toți din cauza contragerii economiei), dar și de o imoralitate și de un cinism istoric;
  • Nu în ultimul rând (poate chiar în primul rând), calitatea vieții nu se stabilește doar în funcție de criteriul economic. Unul dintre cei mai importanți indicatori ai calității vieții este securitatea socială. Iar securitatea socială depinde de siguranța că legile sunt respectate și nu sunt încălcate discreționar și de faptul că statul este capabil să-și respecte obligațiile asumate față de cetățenii săi.

Iulian Leca: Solidari pana la moarte

Videanu a sustinut, de fiecare data cand a fost intrebat, ca ne revenim, ca iesim din criza, ca suntem in plina crestere economica… La fel si Boc. La fel toti. Pana cand au vazut ca de fapt am ramas atarnati de un fir de ata. Un bolovan de 22 de milioane de saraci indatorati, panicati, orbacaind prin intuneric, manati de un Guvern ametit de propria prostie si incompetenta.

Cand ei nu pot, cand ei nu mai stiu, cand ei nu vor si se declara depasiti, atunci ni se cer noua solutii, atunci suntem luati noi la rost, ni se spune ca suntem arhanghelii apocalipsei, inconstientii neamului si pericolele societatii si suntem somati sa venim cu solutii in locul lor sau, daca nu, sa tacem in solidaritatea foamei si a durerii pana la moarte.

Laura Cernahoschi: …Pohta ce-am pohtit? Adică noi suntem de vină că guvernanţii sunt idioţi? Da, probabil că suntem!

E strigătoare la cer această bucurie de răul altuia, o ilustrare tipică a conceptului de Schadenfreude: “aţi văzut? N-aţi vrut să scadă pensiile, acum o să suferiţi cu toţii, na!”. Da, asta ne-am dorit: un guvern de incompentenţi, care nu e în stare să-şi scadă propriile cheltuieli şi care nu e în stare nici măcar să redacteze o lege care să nu fie ilegală. Deşi toate precedentele din lume arătau că reducerea pensiilor nu are cum să stea în picioare. Un executiv de idioţi care s-au trezit acum surprinşi cu pantalonii în vine şi nu mai ştiu pe unde să scoată cămaşa, dacă nu pot să pună deficitul bugetar în cârca unor moşnegi şi a unor babe care şi-aşa îşi drămuiesc medicamentele să le ţină până vor muri de foame. Să fugă din nou repejor la Snagov, să le zică tati de la Cotroceni ce să facă! Nici EBA nu e aşa dependentă de tată-său ca Boc… Nici FMI-ul nu s-a mai confruntat vreodată cu aşa ceva, sunt convinsă, să îşi amâne şedinţa din cauza incompetenţei unui guvern. Noi suntem de vină, aşa e, că ei au acordat contracte ginerilor, cumnatelor şi prietenilor de pahar, aşa că vom plăti TVA mai mare. Asta am pohtit, ca la iarnă profesorii să îngheţe în case, că nu or să aibă bani, din salariul scăzut cu 25%, din alea 10 milioane cât aveau până acum, să plătească gazele care nu vor mai fi subvenţionate. Cărţi pentru profesori? Pe foc cu ele, şi aşa vor fi cu 5% mai scumpe, de la TVA! Sunt energie calorică. Ziare? La ce folosesc? Oricum duc campanii mincinoase care reprezintă vulnerabilităţi la adresa statului, acest stat minunat care este statul român. Dar, fireşte, nu e nimic anormal ca presa să apară în strategia de apărare a ţării ca vulnerabilitate. E absolut normal, iar ameninţarea dictaturii este doar în capul nostru. […]

  • Standard:

Lucian Davidescu: TVA creşte, cota unică stă. “Scenariul neîncrederii” a fost o minciună bună.

Bogdan Glavan: Decizia Curții Constituționale: ce am avut și ce am pierdut

(…) Impresia indusă publicului este aceea că am avut o ultimă șansă de a înscrie în prelungirile meciului cu criza, pe care am ratat-o grație unor ju(de)cători care au cam absentat de la antrenamentul economic.

De fapt, nu am pierdut nimic pentru că nu am avut nimic. Ni se spune că am ratat încasarea tranșei de la FMI și că riscul de țară a crescut. Dar ce reprezentau banii de la FMI? Ce reprezintă FMI? O instituție care cauționează activitatea guvernului și care transmite investitorilor străini că mai pot împrumuta statul deoarece, la o adică, ea poate să îi salveze în limita a 20 de miliarde de euro. Ce înseamnă asta? Nimic bun pentru majoritatea românilor. Aceștia sunt bani pe care îi împrumutăm ca să plătim salarii și pensii, să investim în construcția de autostrăzi la un preț de n ori mai mare decât cel normal (unde 1 < n < 10) și să acoperim pierderile băncilor care au dat credit cu buletinul. Orice națiune care procedează așa este în drum spre faliment.

Există naivi care cred că FMI veghează la respectarea unor politici „corecte” – indiferent ce interpretare dăm termenului, că ora exactă în materie de „stabilitate macroeconomică” se dă din boardul Fondului. Dacă FMI și-ar fi făcut meseria pe care documentele oficiale ale statului o presupun, atunci omenirea nu ar mai fi cunoscut crize sau crizele ar fi fost mai rare. Așa cum orice pasionat al economiei mondiale știe însă, în ultimele decenii crizele au luat continentele la rând făcând praf mai întâi America Latină, apoi Asia și acum Europa (nu am știut unde să încadrez Rusia și Turcia) lovind profund chiar și economiile dezvoltate. Dacă luăm de bună teza că îndatorirea FMI este să vegheze la stabilitatea valutară internațională, atunci Fondul a eșuat lamentabil. Dar eu cred că nu trebuie să luăm de bună această definiție eroică a unei instituții publice („multilaterale” = la mare distanță de controlul contribuabilului), ci să acceptăm realist faptul că FMI nu a făcut altceva decât să asigure spatele finanței internaționale în investițiile pe care le-a operat îndeosebi în țările în dezvoltare, cultivând intensiv și extensiv fenomenul hazardului moral; căpătăm astfel atât o explicație a crizelor cât și a a perpetuării activității unei instituții altminteri complet inutilă.

Așadar, ce se poate întâmpla cel mai rău dacă guvernul nu face pe plac Fondului? Guvernul va rămâne fără bani, deoarece cheltuielile publice nu pot fi finanțate decât din exterior, iar cum Fondul își va retrage mâna protectoare investitorii străini vor înțelege că nu e cazul să se mai aventureze în România – fiindcă dacă o fac, o fac pe banii lor. Deci, guvernul va rămâne fără bani. Dar guvernul oricum nu are bani! Iar dacă acceptă derularea în continuare a acordului cu FMI nu va avea bani în viitor pentru rambursarea datoriei. Consumul pe credit nu e sustenabil, cum ziceam. Tot ce realizăm prin acordul cu FMI este amânarea crizei. Nu trebuie să te chemi economist, jurist, „expert” sau altfel pentru a înțelege cum stă treaba; trebui să asculți vocea rațiunii.

Politicile la care recurge guvernul și pe care le solicită FMI nu reprezinta altceva decât extinderea bazei de impozitare și intensificarea impozitarii, într-o economie vlăguită și asupra unei populații care detestă să mai plătească biruri. După unele estimări 2 milioane de români, adică o treime din forța de muncă, lucrează la negru; când pun pompa de benzină în rezervor curg accize și un strop de carburant; din produsul muncii mele circa jumătate se duce în buzunarele sparte ale statului înainte să apuc să cumpăr ceva; dacă economisesc și depun bani la bancă, datorită politicii fiscale și monetare mă aleg cu ≈ 0 dobândă reală. Creșterea fiscalității – fie prin TVA (inflație), fie prin impozite pe muncă – a depășit pragul sustenabilității și nu va face decât să toarne mai mult nisip în angrenajul economiei și, în consecință, să agraveze situația finanțelor publice.

Și noi ne văităm că rămâne statul fără bani?! Statul pierde bani non-stop, ce motiv ar avea vreodată să meargă pe excedent?! Cu puține înțelepciune, ne-am da seamă că ceea ce avem de făcut este tocmai să evităm acest lucru, adică să reducem cât mai mult cu putință resursele la care are acces statul. Problema fundamentală este că statul are prea mulți, nu prea puțini bani.

Comentați la sursă: Logica economică – combate neînţelegerile şi sofismele care populează spaţiul mediatic, în domeniul socio-economic.

  • Hotnews:

Patronate si oameni de afaceri: Majorarea TVA va duce la cresterea preturilor, inflatie, scaderea puterii de cumparare, somaj si evaziune fiscala

BNR: Cresterea TVA merge direct in buzunarele cetateanului… Nu va trece mult timp si vom rediscuta despre pensii

El a reiterat ca orice majorare de taxe nu va limita deficitul, iar disponibilizarea personalului in exces si ajustarea salariilor va trebui oricum realizata. In opinia oficialului BNR, masurile de austeritate aveau mult mai multa “compasiune sociala”, iar problema pensiilor va trebui oricum rezolvata si amanarea nu va insemna decat masuri si mai dure.
“Nu va trece mult timp si vom rediscuta despre pensii, pentru ca nu s-a rezolvat problema nesustenabilitatii sistemului de pensii”, a aratat consilierul guvernatorului BNR.

Cresterea TVA si inflatia

Ceea ce este jenant este ca tocmai reprezentanti ai BNR, gen Adrian Vasilescu/Lucian Croitoru creează asteptari inflationiste de 10%-12%, fara sa explice de unde au scos cifrele respective.

In Ungaria, o crestere de 5 puncte procentuale a TVA a dus la o crestere de 2 pp a inflatiei; pacat ca Banca Nationala a Ungariei nu a avut niste raspandaci de serviciu, care de dragul a 15 minute de faima sa arunce cu predictiile catastrofale in populatie.

Consilier guvernamental: Restructurarea aparatului bugetar nu presupune neaparat disponibilizarea a 25% dintre angajati

in urma rectificarii bugetare, care urmeaza sa aiba loc in luna iulie sau in august, ministerele vor primi cu 25% mai putin la fondul de salarii, motiv pentru care institutiile respective trebuie sa-si reconfigureze organigramele, astfel incat sa se incadreze in aceste reduceri.

Efectele cresterii TVA. De la sfarsitul lumii la acceptarea situatiei, trecand prin niste calcule de D.P. Dan Popa’s Weblog

  • Jurnalul national:

Creşterea TVA, bătută în cuie, Guvernul analizează concedieri masive în rândul bugetarilor

Ilie Serbanescu: Romania poate sa-si declare falimentul

  • Money.ro:

Mediul de afaceri: Populaţia va mânca cu până la 25% mai puţin, firmele concediază sau intră în faliment

Ernst&Young: Austeritatea românească ridică spectrul unei crize de tip grecesc

Guvernul a renunţat la reintroducerea accizelor pe parfumuri, bijuterii, cristaluri, haine de blană şi iahturi, după ce Comisia Europeană a avertizat că măsura încalcă normele europene.

  • Gandul:

Lazea, BNR, în emisiune la Pro TV: 345.000 de bugetari ar trebui concediaţi

Întrebat câţi bugetari ar trebui concediaţi, Lazea a evitat să dea explicit cifra, însă a precizat că este vorba de un sfert dintre cei 1,38 milioane de salariaţi din acest domeniu. Făcând un calcul simplu, rezultă că 345.000 de bugetari ar trebui să plece pentru ca cei rămaşi să poată primi salariile din acest an.

Un parlamentar britanic le dă sfaturi cetăţenilor afectaţi de tăierile bugetare: Îmbrăcaţi-vă mai gros şi mâncaţi legume

Parlamentarul britanic John Redwood a stârnit controverse aprinse după ce, pe blogul sau, a dat o serie de sfaturi de “supravieţuire” pentru cetăţenii afectaţi de tăierile bugetare şi creşterea taxelor.

Dacă aveţi venituri mici, o reducere a cheltuielilor personale este, desigur, dificilă sau imposibilă. Dacă aveţi venituri medii, care tocmai au fost tăiate cu 10%, aveţi o mulţime de opţiuni. Mergeţi în vacanţă în ţară şi nu mai plecaţi în străinătate. Mâncaţi acasă şi nu mai mergeţi la restaurant. Vindeţi-vă maşina şi luaţi alta mai ieftină. Uitaţi de mâncarea scumpă şi suplimentaţi meniul şi cu ceva legume.
Redescoperiţi televizorul şi nu mai ieşiţi atât de mult în oraş. Puteţi să reduceţi căldura din casă şi să purtaţi un pulover în plus”, sunt doar câteva din sfaturile oferite de John Redwood.

Aceste mesaje au fost postate în acelaşi timp în care prim-ministrul David Cameron şi adjunctul său Nick Clegg au trimis o scrisoare deschisă către cele şase milioane de bugetari afectaţi de tăieri salariale şi taxe mărite, în care li se cerea sfatul pentru a găsi metode valabile de reducere a cheltuielilor.

Ce înseamnă de fapt tăierile bugetare în Marea Britanie

Ideile de economisire venite din partea politicienilor continuă să stârnească însă controverse. Ministrul Justiţiei, Kenneth Clarke, a propus ca mai puţini infractori să fie încarceraţi, iar unii dintre cei care sunt deja încarceraţi să fie eliberaţi. Totul pentru a fi redus bugetul de 2,2 miliarde de lire sterline pe care îl au puşcăriile din Marea Britanie.

Chiar dacă măsura aceasta nu va fi luată, planurile rămân alarmante cel puţin pentru angajaţii care lucrează în domeniul Justiţiei. Multe din tribunalele din Marea Britanie urmează să fie închise. De asemenea, 35.000 de posturi de poliţie ar putea să fie suprimate, ceea ce ar fi cea mai severă reducere de posturi de la al Doilea Război Mondial şi până acum. Mai mult, 20.000 de angajaţi civili ai poliţiei şi 4.000 de poliţişti comunitari îşi vor pierde slujbele.

Ministrul Poliţiei, Nick Herbert, a declarat însă că nu numărul de poliţişti sau de tribunale contează, ci eficienţa de care dau dovadă. (D.R.)

Soros: Planurile Germaniei de reducere a cheltuielilor publice riscă să distrugă proiectul european

N.n.: cata grija are speculatorul Soros de proiectul european…

După stabilizarea crizei, unii au început să se descurce mai bine decât alţii. De la ţări la corporaţii, ritmul de ieşire din criză e diferit, în funcţie de punctele forte şi vulnerabilităţile fie­căruia. Jurnalul Naţional vă pre­zin­tă care sunt câştigătorii şi care sunt pierzătorii crizei. Astăzi, faza pe ţări. Surprizele apar exact de unde te aştepţi mai puţin.

SUA, Uniunea Europeană şi Ja­po­nia, cele mai stabile şi mai puternice economii, bastioane ale securi­tă­ţii banilor, sunt printre cele mai lo­vi­te. UE are de-a face cu ravagiile da­to­riilor statelor din flancul sudic al zo­nei euro, Grecia, Portugalia, Spa­nia, Italia. La polul celălalt, Japonia suferă din cauza aprecierii yenului, ceea ce scumpeşte exporturile. Pe lângă mult-lăudatele China şi India, o serie de alte state se dovedesc adevăraţi performeri ai crizei, cum ar fi Coreea de Sud şi Brazilia….

[…] În continuarea imaginii m-aş opri la un capitol special: gardienii. Am văzut că în CSAT se vorbeşte despre sclavii care nu se mai înmulţesc cu spor, despre sclavii care ameninţă echilibrul prin presă, despre sclavii needucaţi. Dar nimic despre iminentul dezechilibru provocat de o pătură activă îndatorată pînă la refuz, după o campanie de creditare amplă în perioada de “creştere economică” (de fapt un al doilea val colonizator, după privatizarea din 90) a României. Toată lumea în rest se ocupă de previziuni economice, cifre, previziuni politice. Chestiuni light. Previziunile sînt lîngă noi. Şi sînt pentru 2010… Să remarcăm aşadar prezenţa din ce în ce mai apăsătoare a gardienilor glamour. Am mai spus aici că una dintre cele mai clare probleme ale spaţiului public românesc este prezenţa apăsătoare a firmelor de securitate private, care mai de care mai colorate, mai parcate în locuri vizibile. Simpla lor prezenţă la fiecare colţ de stradă mie îmi pare ilegală – pentru că unii au mai mult decît “obiectivul” de păzit – ei doar stau în stradă, să fie văzuţi. Avem poliţie, jandarmerie pe care îi plătim, au voie să patruleze, să păzească. Or, eu văd pînă acasă mai multe hummeruri şi suvuri şi băieţi albaştri cu muşchi şi pulan decît uniforme de jandarm. Ei bine, au început deja să fie probleme, bani de recuperat, datorii neachitate, bodigarzii vor intra (pe lîngă contracte aiurea cu statul, păzit metrou şi bănci) în pîine cu adevărat. Firmele de executare se simt ca peştele în apă, domni în costum vor fi însoţiţi de băieţi cu muşchi, iar eu zic că abia ăsta va fi un peisaj apocaliptic etrem de familiar în următoarea perioadă. Noii gardieni umblă cîte doi, unul cu arme, unul cu hîrtii de semnat în mînă. Dacă e ceva de reglementat şi de anticipat acum, inclusiv din partea băieţilor ăia din CSAT, este grija pentru drepturile cetăţeanului. Pentru că va începe un rai al abuzurilor: bunuri vîndute la subpreţ, carteluri de executori, abuz procedural. Aşa cum a fost un rai al creditului cu o mie de comisioane şi o mie de feluri de păcăli cetăţeni needucaţi economic, urmează un rai al executării. Din păcate statului îi e frică pentru propria piele şi, după regula clasică, nu a făcut în ultimii ani, de criză, decît să-şi ţină aproape o parte din privaţi pentru o conlucrare perfectă.

Atentat cu bombă la Atena, soldat cu moartea unui înalt funcţionar grec

Proteste de proporţii în Franţa faţă de proiectul de reformă a pensiilor

Sute de mii de francezi şi italieni au ieşit în stradă din cauza măsurilor anti-criză…

Merkel respinge avertismentele lui Obama despre reducerea cheltuielilor


Categorii

Acordul cu FMI, Al treilea razboi mondial, Criza mondiala, Pagini laice, Presa, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

74 Commentarii la “Update 26 iunie: CRESTE TVA LA 24%! Ministrul Finantelor: “Nu este o masura buna pt. Romania, este apocalipsa taxelor”. Varujan Pambuccian: “Putem sa plecam cu totii linistiti in mormant”. CHIAR ASA? (STIRI 24-26 IUNIE 2010)

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. In sectiunea de stiri (de ieri) am citit despre robia la care suntem supusi in mod inconstient urmarind programele televizate, si imi aduc aminte de o frantura dintr-o predica(format audio) pe care am ascultato,(datorita trimiterilor de pe acest site) in care preotul expunea degradarea morala in care ne aflam, si exemlifica logic decaderea in care am ajuns si cum am ajuns. Un astfel de exemlu era pornografia, care nu numai ca se mentine ci si evolueaza datorita faptului ca platim pentru ea. Platind pentru astfel de lucruri, incurajam o industrie(creem noi locuri de munca) care este in cotradictie cu orice morala sanatoasa.
    Aceasta introducere am facuto pentu a ajunge la “noua era” a televiziunii digitale in care pasim. Pana de curand, in fosta epoca a televiziunii analogice, eram platiti daca acceptam instalarea unei aparaturi masuratare de rating. Acum in “noua era digitala” nu mai este nevoie de tehnica instalata cu acordul nostru pentru a fi monitorizati, ci acceptam inconstienti “digitalizarea” noastra. Permitand sa fim urmariti pentru ceea ce urmarim (vizionam) nu facem altceva decat sa deschidem o noua portita spre sufletele noastre. Ne-au placut telenovelele..? primim cu varf si indesat pe plan politic(si nunumai); ne plac manelele..? am primit si campanie electorala pe aceasta unda. E drept ca manelizarea campaniei electorale a fost in mica masura, dar am incredere in politicienii nostri, care sunt capabili sa valorifice informatile oferite de catre noi, pentru a ne oferi ceva pentru ceea ce suntem, nu si pentru a ne oferi ceva spre ceea ce tindem…

  2. 1) este uluitor cat de slugarnic poate fi politicianul roman,mai ales cel pozitionat bine in ierarhie;ma refer la slugarnicia cu care actuala putere este dispusa sa vanda tara printre altele iredentismului maghiar in conditiile in care Slovacia,Slovenia sau Serbia,tari cu potential mult mai mic si in fond care pot fi mai bine stranse in chingi nici nu viseaza sa se ploconeasca in acest hal; probabil si cei care dicteaza din afara sunt uluiti de libidosenia alor nostri.

    2) mi se pare total nediplomatica atitudinea lui Basescu de a se lua in bete cu Putin(adevaratul conducator la Rusiei) in conditiile in care nu trebuie sa fii specialist pentru a sesiza de la o prima privire diferenta de clasa dintre cei doi;a,in plus Transnistria nu este pamant romanesc;este fosta RSS Moldova de dinainte de al doilea razboi mondial,stat infiintat de Stalin pentru a justifica pretentiile teritoriale-asa ca mi se pare firesc ca oamenii sa-si apere ceea ce este al lor,in schimb noi nu ne aparam ceea ce este al nostru.

    3) observ si o tendinta la noi la romani de a cauta cu obstinatie “semnele apocalipsei” , o dorinta apriga de a identifica la timp si intocmai slugile intunericului;cred ca acesta atitudine este paguboasa si ne face vulnerabili la adevaratele manevre. Nu cred ca satana va aparea cu pancarta pe care sa scrie “eu sunt baiatul cel rau- temeti-va de mine”. Cred ca in dorinta aceasta disperata a noastra de a clarifica lucruri si de a separa apele cadem in greseli gen si dl.Danion,care poate si-a dorit prea mult sa identifice actuala ierarhie bisericeasca ca fiind vanduta – apropo de toate profetiile despre tradarea a marii majoritati a ierarhilor.

    4) mi se pare interesant ca in viata se aplica proverbul popular :”fereste-te de omul insemnat si omul span”;imi permit sa identific aici ca om insemnat pe domnul Basescu,care este frumos ca un Adonis,si pe Boc,care este un pitic complexat. Despre inaltime,vreau sa nuantez:si parintele Cleopa era mic de statura,insa nu era complexat iar in prezenta lui nu puteai sa nu simti harul(am precizat asta pentru a nu se crede ca am ceva cu oamenii mici de statura-proverbul se refera clar la aceia care isi “hiperbolizeaza” defectele;mi-am permis sa-l fac complexat pe Boc pentru ca el se ridica pe varfuri cand se poza).

  3. CEDO: Nu există dreptul la “căsătoria” între homosexuali. Deocamdată

    Intr-o decizie cruciala, joi, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a confirmat o hotarare a Curtii Constitutionale a Austriei, intarind astfel ca statele membre ale Consiliului Europei nu au nici o obligatie sa implementeze “casatoria” sau uniunile civile intre persoane de acelasi sex. [1]

    In cazul Schalk si Kopf contra Austria, CEDO a stabilit ca homosexualii nu pot forta guvernul austriac sa le recunoasca legal, sub numele de casatorie sau altfel, coabitarea.

    “Admiterea sau nu a casatoriei intre persoane de acelasi sex este lasata spre reglementare legii nationale din statul contractant”, se scrie in decizia CEDO, care totodata subliniaza ca articolul 12 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului rezerva dreptul la incheierea casatoriei persoanelor de sexe opuse. [2]

    Textul acestui articol este urmatorul:

    “Dreptul la casatorie.
    Incepând cu vârsta stabilita prin lege, barbatul si femeia au dreptul de a se casatori si de a întemeia o familie conform legislatiei nationale ce reglementeaza exercitarea acestui drept.”

    In 2002, doi austrieci, Horst Michael Schalk si Johan Franz Kopf, au cerut ca oficialitatile din Viena sa le acorde licenta de casatorie. Intrucat au fost refuzati, pe motiv ca “mariajul” homosexual nu este legal in Austria, ei s-au adresat instantei, care le-a respins cererea. Cei doi si-au dus apoi cauza la Curtea Constitutionala, in fata careia au reclamat ca le sunt incalcate drepturile la respectul pentru viata privata si de familie si dreptul la non-discriminare.

    Curtea Constitutionala de la Viena a respins actiunea intrucat, conform legii nationale, “conceptul de casatorie, legat fundamental de posibilitatea de a avea copii, nu este necesar sa fie extins la relatii de un tip diferit.” Curtea citeaza o hotarare precedenta a CEDO care stabilea ca restrictia casatoriei la acest concept “traditional” este “justificata in mod obiectiv”.

    Codul Civil austriac stabileste ca o casatorie se poate incheia cand “doua persoane de sex opus isi declara intentia legala de a trai impreuna in matrimoniu indisolubil, de a procrea si a de-si creste copiii si de a se sprijini reciproc”.

    In ianuarie acest an, Austria a legalizat parteneriatul civil pentru persoane de acelasi sex, insa a pastrat definitia traditionala a casatoriei.

    In proces s-au implicat, in calitate de intervenienti de partea statului austriac, guvernul Marii Britanii (tara in care casatoria homo este legala!) si Centrul European pentru Lege si Justitie (ECLJ, un ONG de juristi conservatori) iar de partea petentilor, Asociatia Internationala a Lesbienelor si Homosexualilor (ILGA).

    Directorul ECLJ, Gregor Puppinck, a caracterizat decizia CEDO drept “o victorie extrem de importanta”. Insa, in acelasi timp, el avertizeaza ca limbajul “precaut” al hotararii CEDO implica o posibila acceptare in viitor a unui “drept al omului” la parteneriate recunoscute de stat. Chestiunea face parte dintre “drepturile in evolutie” in care statele sunt “inca libere” sa decida singure, se arata in textul redactat de Curte.

    In ciuda deciziei, evident pozitive pentru aparatorii valorilor familiei, e de remarcat ca, pentru prima data, CEDO a stabilit ca relatia stabila a unui cuplu coabitant de acelasi sex cade, totusi, in interiorul notiunii de “viata de familie” (vezi par. 93 redat mai jos).

    ILGA, una din organizatiile de lobby foarte influente, si-a exprimat dezamagirea in legatura cu decizia Curtii insa a precizat ca textul “reflecta un tot mai mare consens europen” in ce priveste acceptabilitatea relatiilor homosexuale. “Intrucat tot mai multe tari admit recunoasterea legala a cuplurilor de acelasi sex, Europa ca intreg se indreapta spre recunoasterea egalitatii depline a famililiilor de acelasi sex.”

    Redam mai jos cateva pasaje in original din textul redactat ca urmare a hotararii CEDO de joi, 24 iunie 2010:

    “53. Article 12 enshrined the traditional concept of marriage as being between a man and a woman. The court acknowledged that a number of contracting states had extended marriage to same-sex partners, but went on to say that this reflected their own vision of the role of marriage in their societies and did not flow from an interpretation of the fundamental right as laid down by the contracting states in the Convention in 1950.”

    “55. […] However, in contrast, all other substantive articles of the Convention grant rights and freedoms to ‘everyone’ or state that ‘no one’ is to be subjected to certain types of prohibited treatment. The choice of wording in article 12 must thus be regarded as deliberate. Moreover, regard must be had to the historical context in which the Convention was adopted. In the 1950s marriage was clearly understood in the traditional sense of being a union between partners of different sex.”

    “61. […] the question whether or not to allow same-sex marriage is left to regulation by the national law of the Contracting State.”

    “93. The Court notes that since 2001, when the decision in Mata Estevez was given, a rapid evolution of social attitudes towards same-sex couples has taken place in many member States. Since then a considerable number of member States have afforded legal recognition to same-sex couples (see above, paragraphs 27-30). Certain provisions of EU law also reflect a growing tendency to include same-sex couples in the notion of ‘family’.

    94. In view of this evolution the Court considers it artificial to maintain the view that, in contrast to a different-sex couple, a same-sex couple cannot enjoy “family life” for the purposes of article 8. Consequently the relationship of the applicants, a cohabiting same-sex couple living in a stable de facto partnership, falls within the notion of “family life”, just as the relationship of a different-sex couple in the same situation would.


    Nota:

    [1]. Pentru statele membre UE, acesta este un lucru cunoscut deja in virtutea “principiului subsidiaritatii”, enuntat de art. 9 al Cartei Drepturilor Fundamentale a UE: “Dreptul la casatorie si la fondarea unei familii va fi garantat in conformitate cu legile nationale care guverneaza exercitarea acestor drepturi.” A nu se uita insa ca jurisdictia CEDO cuprinde nu doar statele din UE, ci toate cele 47 de tari membre ale Consiliului Europei.
    [2]. In urma cu doi ani, dupa “Rezolutia Catania” – recomandare a Consiliului Europei catre statele membre de acordare a unui statut legal cuplurilor de acelasi sex – televiziunile de stiri romanesti, in special Realitatea TV, au pastrat stirea cateva zile, ba au organizat chiar dezbateri gretoase sub titlul “Ultimatum pentru casatoriile homosexuale” (?!), desi Rezolutia Catania nu are nici o putere legala sau de obligatie. Am dori sa vedem acelasi interes pentru subiect si acum, cand situatia este pe dos, ba chiar mai mult, intrucat deciziile CEDO sunt obligatorii. Sau poate le cerem prea mult?!

    (Articol de B.S. [Bogdan Stanciu] pentru Alianta Familiilor din Romania)

    Nota noastra: Asadar, CEDO, in mod cu totul ironic, desi afirma ca, juridic, casatoria e definita la nivel national, factual tendinta (istorica, se intelege, si sociologica) este de a include in conceptul viata de familie si relatiile dintre persoanele de acelasi sex. Ironia se explica prin faptul ca CEDO nu doreste sa para ca instituie casatoriile pentru homosexuali/lesbiene, ci doar ca le recunoaste, atunci cand tendinta istorica si sociologica va fi indeajuns de vizibila ca sa fie recunoscuta, finalmente, si la nivel european. Astfel, institutiile europene nu mai pot fi acuzate, chipurile, ca ar promova o agenda gay, ci ca ele doar recunosc o stare de fapt… Sigur, aceasta viziune este tipica pentru fenomenele contemporane de regimuri mai mult sau mai putin totalitare: anume, subordonarea juridicului de factual, de o asa-numita tendinta istorica/sociologica (sau de necesitatea istorica), ceea ce duce la relativizarea normelor morale si juridice care nu mai sunt sacrosante prin sine, ci depind de evolutia istorica. Evident, painea si cutitul se afla in mainile celor care decid care este tendinta sociologica si ce este necesitatea istorica.

  4. @Stefan:

    Pe de alta parte, ce intelegi tu prin semnele false si adevaratele manevre (care sunt acestea?) si pe ce criterii le distingi astfel?

  5. http://www.gandul.info/news/interviu-exclusiv-cum-s-a-negociat-planul-b-lider-al-coalitiei-pe-oricare-dintre-variante-mergem-putem-sa-plecam-cu-totii-linistiti-in-mormant-6448035

    Lider al Coaliţiei: „pe oricare dintre variante mergem putem să plecăm cu toţii liniştiţi în mormânt”

    Varujan Pambuccian: “O să murim exact cum moare broasca care fierbe încet la foc mic şi nu-şi să seama că este fiartă”

    http://www.gandul.info/news/breakin-news-guvernul-a-decis-tva-creste-la-24-ramai-pe-gandul-pentru-live-text-6449093

    Cabinetul Boc a decis creşterea TVA de la 19% la 24%, fără a majora şi cota unică de impozitare sau contribuţiile sociale

    http://www.gandul.info/news/reuniunea-board-ului-fmi-privind-acordul-cu-romania-a-fost-amanata-6448749

    http://www.gandul.info/puterea-gandului/comentariu-live-incepe-adevarata-criza-economica-6447816

    http://webtv.realitatea.net/live

    Nota noastra: greu de inteles isteria panicata ce transpare abia acum din declaratiile unor oficiali ai puterii si ai BNR. Avand in vedere ca tot din cercurile lor veneau afirmatii legate de o posibila crestere a taxelor, de concedieri din ce in ce mai extinse din aparatul bugetar si de nevoia unor noi imprumuturi de la FMI si ca toat acestea erau preconizate in conditiile in care se pornea de la taierea salariilor si a pensiilor (asadar, taxele ar fi crescut ORICUM in viitorul foarte apropiat), atunci aceasta reactie vehementa si panicata nu isi gaseste justificarea. Oare salvarea Romaniei statea in taierea pensiilor, adica a 1,6 miliarde euro din cheltuielile bugetare? Doar atat ne desparte de iadul crizei ”adevarate”? Brusc, toata lumea a uitat de consecintele negative si mai mult decat negative (se vorbea despre omorarea unor oameni chiar) ale taierii pensiilor, consecinte ce s-ar fi tradus si in economia privata, prin reducerea consumului, scaderea productiei, somaj etc. Ca taxele oricum ar fi crescut a fost aratat de numerosi economisti si analisti ai domeniului: bani la buget nu sunt, imprumuturile sunt greu de obtinut si costa si ele din ce in ce mai mult (si oricum merg in alta parte, la bancile straine din tara, dupa cum a aratat Ilie Serbanescu), iar Romania este obligata, prin acordul cu FMI care inglobeaza si UE si BM, la aplicarea unor masuri care sufoca economia si paralizeaza societatea. Masuri aberante, de vreme ce datoria publica a tarii nici nu se compara cu cea a altor tari (Grecia, Spania, Italia etc.). Asadar, nu datoria publica, nici macar deficitul bugetar (ce tara din Europa nu are deficit bugetar!?) nu reprezinta motivele actualelor masuri – ci doar acordul cu FMI (si cu UE si BM, ceea ce nu se prea spune, desi negocierile se duc si cu Bruxelles-lul) la care s-au angajat actualii conducatori ai tarii, platind nu se stie ce pret… E adevarat ca si slabiciunea endemica a economiei noastre a ”ajutat” la acest deznodamant. Asistam la o mare scena de teatru in care BNR si oficialii puterii joaca rolul de bocitoare care duc mortul la groapa. De fapt, s-au deghizat in acest rol ca sa nu se vada, cumva, ca ei au provocat decesul mortului…

    E strigătoare la cer această bucurie de răul altuia, o ilustrare tipică a conceptului de Schadenfreude: “aţi văzut? N-aţi vrut să scadă pensiile, acum o să suferiţi cu toţii, na!”. Da, asta ne-am dorit: un guvern de incompentenţi, care nu e în stare să-şi scadă propriile cheltuieli şi care nu e în stare nici măcar să redacteze o lege care să nu fie ilegală. Deşi toate precedentele din lume arătau că reducerea pensiilor nu are cum să stea în picioare. Un executiv de idioţi care s-au trezit acum surprinşi cu pantalonii în vine şi nu mai ştiu pe unde să scoată cămaşa, dacă nu pot să pună deficitul bugetar în cârca unor moşnegi şi a unor babe care şi-aşa îşi drămuiesc medicamentele să le ţină până vor muri de foame. Să fugă din nou repejor la Snagov, să le zică tati de la Cotroceni ce să facă! Nici EBA nu e aşa dependentă de tată-său ca Boc…Nici FMI-ul nu s-a mai confruntat vreodată cu aşa ceva, sunt convinsă, să îşi amâne şedinţa din cauza incompetenţei unui guvern. Noi suntem de vină, aşa e, că ei au acordat contracte ginerilor, cumnatelor şi prietenilor de pahar, aşa că vom plăti TVA mai mare. Asta am pohtit, ca la iarnă profesorii să îngheţe în case, că nu or să aibă bani, din salariul scăzut cu 25%, din alea 10 milioane cât aveau până acum, să plătească gazele care nu vor mai fi subvenţionate. Cărţi pentru profesori? Pe foc cu ele, şi aşa vor fi cu 5% mai scumpe, de la TVA! Sunt energie calorică. Ziare? La ce folosesc? Oricum duc campanii mincinoase care reprezintă vulnerabilităţi la adresa statului, acest stat minunat care este statul român. Dar, fireşte, nu e nimic anormal ca presa să apară în strategia de apărare a ţării ca vulnerabilitate. E absolut normal, iar ameninţarea dictaturii este doar în capul nostru. […]

  6. Parerea mea este ca la aceasta ora vedem doar varful aisbergului a ceea ce se intampla rau in lume; indiferent de domeniu, vedem ceea ce se doreste a se vedea:spre exemplu intruniri secrete ale lui X sau Y,societati secrete care nu mai sunt secrete,o manifestare evidenta a raului. Teama mea este ca,asa ca in box,suntem lasati sa credem ca o lovitura naucitoare va veni dintr-o parte ,dar K.O.-ul este dat prin surprindere si,bineinteles vine din cu totul alta directie. Inca nu am ceva conturat clar si nici nu incerc fiindca eu cred ca asistam doar la inceputul marilor probleme.
    Si un exemplu:cineva din pretinsele organizatii secrete imi spunea ca si actualul patriarh ar fi de-al lor.Ma gandesc ca indiferent de minusurile sale,sa nu sar eu,un nimeni(ma refer strict la mine-nu fac absolut nici o aluzie,fiindca nu confund condamnarea cu luarea de atitudine)sa pun o stampila pe acest om fiindca nu cunosc iconomia lui Dumnezeu-poate ca va fi un mare martir si bineinteles nu am de unde sa o stiu. La aceste situatii m-am referit si caut sa nu fiu asemeni acelui calugar batran si orb din “Numele trandafirului” (i-am uitat numele) care tinea mortis sa identifice premergatorii antihristului si a ajuns la crima (apropo de dorinta unora evidenta de a identifica clar cine ne ataca,situatie care cred ca este tipica si dlui.Danion).

  7. Bogdan Glăvan: Decizia Curții Constituționale: ce am avut și ce am pierdut
    http://standard.money.ro/politica-si-societate/decizia-curtii-constitutionale-ce-am-avut-si-ce-am-pierdut-8475.html

    Vaietele, tânguirile și gemetele de jale pe care le-am auzit de la majoritatea celor care au vorbit în spațiul public despre decizia de ieri a Curții Constituționale aproape că erau să mascheze complet freamătul deznădăjduit al fanilor care celebrau un an de la moartea lui Michael Jackson. Impresia indusă publicului este aceea că am avut o ultimă șansă de a înscrie în prelungirile meciului cu criza, pe care am ratat-o grație unor ju(de)cători care au cam absentat de la antrenamentul economic.

    De fapt, nu am pierdut nimic pentru că nu am avut nimic. Ni se spune că am ratat încasarea tranșei de la FMI și că riscul de țară a crescut. Dar ce reprezentau banii de la FMI? Ce reprezintă FMI? O instituție care cauționează activitatea guvernului și care transmite investitorilor străini că mai pot împrumuta statul deoarece, la o adică, ea poate să îi salveze în limita a 20 de miliarde de euro. Ce înseamnă asta? Nimic bun pentru majoritatea românilor. Aceștia sunt bani pe care îi împrumutăm ca să plătim salarii și pensii, să investim în construcția de autostrăzi la un preț de n ori mai mare decât cel normal (unde 1 < n < 10) și să acoperim pierderile băncilor care au dat credit cu buletinul. Orice națiune care procedează așa este în drum spre faliment.

    Există naivi care cred că FMI veghează la respectarea unor politici „corecte” – indiferent ce interpretare dăm termenului, că ora exactă în materie de „stabilitate macroeconomică” se dă din boardul Fondului. Dacă FMI și-ar fi făcut meseria pe care documentele oficiale ale statului o presupun, atunci omenirea nu ar mai fi cunoscut crize sau crizele ar fi fost mai rare. Așa cum orice pasionat al economiei mondiale știe însă, în ultimele decenii crizele au luat continentele la rând făcând praf mai întâi America Latină, apoi Asia și acum Europa (nu am știut unde să încadrez Rusia și Turcia) lovind profund chiar și economiile dezvoltate. Dacă luăm de bună teza că îndatorirea FMI este să vegheze la stabilitatea valutară internațională, atunci Fondul a eșuat lamentabil. Dar eu cred că nu trebuie să luăm de bună această definiție eroică a unei instituții publice („multilaterale” = la mare distanță de controlul contribuabilului), ci să acceptăm realist faptul că FMI nu a făcut altceva decât să asigure spatele finanței internaționale în investițiile pe care le-a operat îndeosebi în țările în dezvoltare, cultivând intensiv și extensiv fenomenul hazardului moral; căpătăm astfel atât o explicație a crizelor cât și a a perpetuării activității unei instituții altminteri complet inutilă.

    Așadar, ce se poate întâmpla cel mai rău dacă guvernul nu face pe plac Fondului? Guvernul va rămâne fără bani, deoarece cheltuielile publice nu pot fi finanțate decât din exterior, iar cum Fondul își va retrage mâna protectoare investitorii străini vor înțelege că nu e cazul să se mai aventureze în România – fiindcă dacă o fac, o fac pe banii lor. Deci, guvernul va rămâne fără bani. Dar guvernul oricum nu are bani! Iar dacă acceptă derularea în continuare a acordului cu FMI nu va avea bani în viitor pentru rambursarea datoriei. Consumul pe credit nu e sustenabil, cum ziceam. Tot ce realizăm prin acordul cu FMI este amânarea crizei. Nu trebuie să te chemi economist, jurist, „expert” sau altfel pentru a înțelege cum stă treaba; trebui să asculți vocea rațiunii.

    Politicile la care recurge guvernul și pe care le solicită FMI nu reprezinta altceva decât extinderea bazei de impozitare și intensificarea impozitarii, într-o economie vlăguită și asupra unei populații care detestă să mai plătească biruri. După unele estimări 2 milioane de români, adică o treime din forța de muncă, lucrează la negru; când pun pompa de benzină în rezervor curg accize și un strop de carburant; din produsul muncii mele circa jumătate se duce în buzunarele sparte ale statului înainte să apuc să cumpăr ceva; dacă economisesc și depun bani la bancă, datorită politicii fiscale și monetare mă aleg cu ≈ 0 dobândă reală. Creșterea fiscalității – fie prin TVA (inflație), fie prin impozite pe muncă – a depășit pragul sustenabilității și nu va face decât să toarne mai mult nisip în angrenajul economiei și, în consecință, să agraveze situația finanțelor publice.

    Și noi ne văităm că rămâne statul fără bani?! Statul pierde bani non-stop, ce motiv ar avea vreodată să meargă pe excedent?! Cu puțina înțelepciune, ne-am da seama că ceea ce avem de făcut este tocmai să evităm acest lucru, adică să reducem cât mai mult cu putință resursele la care are acces statul. Problema fundamentală este că statul are prea mulți, nu prea puțini bani.

    Iulian Leca: Solidari pana la moarte
    http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/solidari-pana-la-moarte-46815.html

    Cand ei nu pot, cand ei nu mai stiu, cand ei nu vor si se declara depasiti, atunci ni se cer noua solutii, atunci suntem luati noi la rost, ni se spune ca suntem arhanghelii apocalipsei, inconstientii neamului si pericolele societatii si suntem somati sa venim cu solutii in locul lor sau, daca nu, sa tacem in solidaritatea foamei si a durerii pana la moarte.

  8. Acum ,fara suparare,chiar isi imagina cineva ca ne poate fi bine? Un student de anul I care studiaza Economia Politica invata ca o lege de baza ca o crestere exagerata a impozitelor duce la miscorarea pe masura a banilor care ajung la buget;si asta a spus-o un nene care a luat premiul Nobel pentru economia si a mai lucrat si la stat(se ocupa cu fonciirea,dar nu in Romania).
    In plus,este siderant cand vezi cum se clameaza ca reducerile de salarii inseamna reforma economica.A,si asa pentru picanterie,adaosul comercial practicat pentru km de drum proiectat si construit este de macar 120%,pe cand cheltuielile unei firme cu tot cu salarii sunt acoperite de un procent de 15% din pretul produsului pe care il comercializeaza(am dat cifre reale).

  9. Nu ma pricep la economie, dar la noi criza e ca am vandut totul pe mai nimic.
    S-au dus rand pe rand toate bunurile tarii, Distrigaz-ul, Electrica, Romtelecom-ul, Regia de Apa, Petrom-ul, pana si platforma maritima cum au aflat ‘alesii’ ca are petrol l-au vandut in secunda 2. Si Rosia Montana, unde se mai lupta 200 de romani adevarati sa nu plece desi cei de la Gold Corporation ii sicaneaza in fel si chip.
    Au vandut TOTUL.

    Si acum cauta ‘solutii’. Salarii si pensii taiate, TVA in conditiile in care nimeni nu mai stie cate taxe or fi incluse in benzina de ex. (era inclusa o taxa de drumuri, au inventat rovigneta pentru asta dar in pretul benzinei a ramas si taxa de drumuri in continuare.
    Si dupa ce au luat mai totul gratis stainii (cata dreptate avea Eminescu cu de la Nistru pan la Tisa) vin pe aici si fac pe scarbitii. De, nu avem mai nimic sa le dam.
    E normal sa nu mai fie nimic la buget. Daca erau in continuare utilitatile romanesti factura de gaz, curent, apa, telefon, etc intrau in buzunarul Romaniei si e vorba de milioane de astfel de facturi lunare. Dar asa, nu mai e nimic de vandut si TOTI BANII PE CARE ROMANUL II PLATESTE SE DUC SPRE BUZUNARUL VESTULUI.
    Cand eram mic credeam ca strainii muncesc mult mai mult ca noi. De fapt muncesc ceva mai mult, mult mai organizat, dar nu asta creaza diferenta imensa de nivel de trai ci faptul ca tarile lor sunt alimentate din fel si fel de imperii. Romania nu mai este romaneasca, totul a fost vandut, suntem cuceriti economic complet si nu mai avem pic de independenta.
    Si pamantul este mai tot vandut, sunt articole in presa care citeaza din rapoarte SRI unde se spune ca ungurii au cumparat masiv teren in Ardeal, italienii in zona Timisoara, arabi in zona Corbeanca, Constanta,…
    Si toti politicienii romani au participat la asta, nu e partid dupa 90 care sa nu fi pus umarul.
    E infricosator, n-as vrea sa fiu in locul lor cand se va cere sa se faca dreptate, vor avea un cuvand greu de zis inaintea lui Dumnezeu.
    Deci daca nu mai avem nici un ban direct de incasat, ne punem problema sa incasam TVA, si sa mai fie si marit.
    Doar ca toate firmele mari sunt experti in a nu plati TVA-ul.Imi spunea cineva de Metro are radacinile intr-ul paradis fiscal si nu plateste TVA, si ca toate marile firme sunt cam la fel.
    Nici nu e de mirare. De ex la vanzarea Rompetrol (3 miliarde $ a fost pretul) un ziarist l-a intrebat pe Patriciu:
    – Deci TVA adica 600.000 dolari rfevin Romaniei
    – Nu, e o tranzactie intre o firma din Elvetia si Kazahstan.
    Asa a inteles marele Patriciu sa fie un bun roman, nu lasa nici firimiturile sa mai ramana pentru biata noastra tara.

    M-am bucurat cand l-au ucis pe Ceausescu, sa ma ierte Dumnezeu. Acum vazandu-i pe cei de acum se intelege prea bine de ce a zis pr Arsenie ca cei care vor veni dupa el vor fi mai rai decat el.

    Pr Sofian a spus ca va mai veni o ‘revolutie’ in Romania si violentele care se vor face atunci vor fi pe placul lui Dumnezeu.

    Insa cel mai grotesc spectacol e cand vine medicul din strainatate sa zica de economia noastra ca e bolnava, dupa ce a fost secatuita cu complicitatea celor de la putere si in beneficiul total al vesticilor.

    Sa ne ajute Dumnezeu, ca numai El mai poate schima cursul lucrurilor. Nu e prima data cand tara noastra a fost vanduta cu totul, doar ca acum chiar au dat tot. Pe vremea rusilor, mai era industrie si agricultura si romaneasca si mai ramanea ceva si la noi.
    Acum chiar FMIul a inchis Tractorul Brasov si cu asta s-a terminat cu agricultura (aveau contracte pentru nu stiu cati ani) doar ca a cerut, si in cativa ani de lupte sindicale s-a ales praful nu au mai avut nici contracte, nimic. Si nu numai tractorul sunt multe exemple…

  10. Sunt de acord cu punctul de vedere al lui Mihai.

  11. Observatie, apropo de comentariul lui Valentin Stan pe imaginile in care Basescu la o intilnire a sefilor de stat este complet izolat, nu este in nici un grup, toata lumea ii intoarce spatele inclusiv liderii statelor din Balcani iar Berlusconi il da pur si simplu cu mina la o parte ca sa treaca. http://www.videonews.ro/action/viewvideo/42306/Basescu-seful-de-stat-stingher/

    V-aduceti aminte cum a fost tratat Iuda dupa ce si-a primit argintii de catre Preotii Templului, adica papusarii principali care au determinat rastignirea Domnului? Cu dispret, scirba, si izolare. Cu toate ca el era doar coada de topor, nu creierul, nu initiatorul, nu principalul personaj. Chiar de ce pina si cei mai josnici s-au simtit mai ‘albi” decit Iuda? Pentru ca spre deosebire de Iuda ei nu fusesera apostolii lui Iisus, ei nu i-au fost prieteni declarati, tovarasi de drum, etc. Cam asa e si cu Basescu, si cu toti, dar TOTI cei care au fost inaintea lui la cirma acestei tari. Slugarnicia lipsita de orice fel de calcul care ar fi putut sa ia in consideratie interesele nationale, slugarinicia cu singurul scop de a-si umple buzunarul, lipsa totala de interes fata de soarta propiului popor la un nivel neatins pina acum, a transmis mesajul urmator celor din afara si foarte foarte logic. Atunci cind ai de-a face cu cineva al carui unic interes si scop este sa-si umple buzunarele nu conteaza cu ce pret, totul este foarte clar, nu se negociaza decit pretul nimic altceva. Pai ce sa discute cu Basescu? Cu Basescu nu se discuta, cu Basescu nu se negociaza, nu se explica, nu incerci sa-l convingi, el este dincolo de toate aceste nuante ale jocului puterii la nivel interntional, pentru ca el este doar simpla sluga, un nominalizat al papusarilor care face exact ce i se spune, dar exact! Si care nu mai are si alte calitati in afara de supunere si dorinta de putere- adica nu a dovedit capacitati de negociere deosebite, de a veni cu ceva cu adevarat interesant sau viabil la nivel international , nimic, nimic, nimic. Doar supunere si plata primita in schimb…pai si atunci cum sa fie interesant? Pentru cine sa fie interesant?? Ori asta ar trebui sa fie un semnal pentru acest individ ca stapinii lui se vor debarasa de el fara sa clipeasca si ii vor intoarce spatele in doi timpi si trei miscari daca se va afla in dificultate personala……..dar, omu’ nu mai are mintea limpede de foarte multa vreme.
    Problema este ca daca s-ar fi reprezentat doar pe el, nu m-ar fi interesat dar el reprezinta Romania, si cam ce inseamna aceasta tara pentru ceilalti sefi de stat- nimic! De-asta ne-au si ales ca poligon de incercare.

    Dar dupa cum spunea si Stan, chiar daca nu ti-e mila de personaj, te doare pentru ca totusi esti roman, si el este fata ta in lumea mare. Mi-aduc aminte de Ceausescu, chiar in perioada in care incepuse sa fie atacat de cei care inainte il primisera….pai asta a reprezentat Romania in strainatate cu infinita mai multa demnitate decit papusile de ceara de dupa 90, fara personalitate, fara demnitate, fara idei, fara pregatire, fara carisma, fara caracter, fara scrupule, fara conexiuni folositoare, fara nimic- nihilo ex nihilo.

  12. erata: ex nihilo nihil
    Uh, sint atit de obosita. Sper in noaptea asta sa-mi termin articolul…si sa-mi iau de pe cap o mare greutate.

  13. Mi-a placut observatia despre stinghereala dlui.Basescu.Este o diferenta de la cer la pamant intre Romania lui Ferdinand I si ceea ce este acum.

  14. @ PVB
    Sigur ca din saracie s-au sinucis, din saracie duhovniceasca.

  15. @TitusL, e usor sa vorbim astfel, cand avem pe cineva aproape si avem ce pune pe masa.
    Cine se roaga pentru cei amarati (“amarati” din ORICE pct de vedere)? Nu aceia care-i privesc urat…

  16. Urmarind mai multe televiziuni in ultimele zile am tras cateva concluzii:
    – Romania nu mai are industrie, in sensul ca primii 100 de contribuabili la PIB sunt firme straine. Statul Roman a rama doar cu administratia.
    – Firmele straine au venit in Romania cu scopul declarat de a face profit: salarii mici, impozitare scazuta, piata atractiva, mediu economic-financiar corupt. Ford a cumparat de la Tariceanu fabica de automobile Craiova in valoare de 200 mil euro cu 50 mil euro. A cerut scutiri de taxe si impozite: le-a primit. A cerut ajutor de la statul roman 400 mil euro: i-a primit. Acum nu-si poate respecta angajamentele pt ca Romania “nu are infrastructura”, iar mainile care ar fi urmat sa fie produse aici nu au cum sa fie transportate in occident.
    -Guvernul PNL sustinut de PSD a masit pensiile cu 50% in 2007 si salariile bugetarilor cu 75%, fara o baza economica reala. Bomba amorsata atuici s-a detonat acum. Tot in 2008 PDL sustinea cresteri fabuloase ale salariilor profesorilor.

    Din cate declara dl Adrian Vasilescu scaderea pensiilor ar fi fost o solutie realista, deoarece s-ar fi reparat partial eroarea de acum trei ani.
    Exista un mare numar de pensionari feaudulosi: oameni care la 45, 48, 50 de ani s-au pensionat pe motive “medicale”, pt a avea un venit mic dar “stabil”.

    Acum sunt loviti nejustificat o parte din bugetari, care au copii de crescut: doctorul stagiar, in urma reducerii cu 25% a salariilor bugetarilor va primi 675 RONI (6.7500.000)! La fel profesorii stagiari. Acesti oameni pt a profesa au nevoie de manuale si dfe multe alte lucruri care vor costa bani.

    In momentul in care taxele vor creste, “investitorii straini” vor inchide afacerile, si se va crea deficit bugetar.

  17. Apocalipsa la sate:

    Cu mult entuziasm, o parte a populatiei a primit vestea pensiilor sociale. Era o reparatie normalsa, de care au beneficiat si fostii membri ai CAP, oameni care au ramas fara nici un fel de venit dupa revolutie.

    Sambata pe un post TV ministrul de finante Sebastian Vladescu, a declarat ca in Romania se va ajunge ca in Germania sa se impoziteze tot, incusiv gospodaria agricola de subzistenta. Daca astazi, fara impozitare taranul roman se descurca pe baza agriculturii de subzistenta, in momentul in care se vor stabili grile de impozitare, vor fi oameni care vor deveni insolvabili.
    Si mai multi tarani care se bucura de “pensii sociale”, despre care multi economisti afirma ca nu au baza legala, deoarece CAP-urile nu au contribuit la fondurile de pensii, vor fi siliti sa plateasca CAS.

    Cand aceste masuri “financiare” care vor fi devenit norme europene se vor pune in aplicare, vom putea vorbi de intunericul desavarsit de la capatul tunelului.

  18. @FlorinM, de acord…rugaciune si fapte bune. Aproape fiecare avem un vecin sau o cunostinta care se afla acum intr-o situatie dificila. Poate nu putem nici noi sa le oferim ajutor material substantial insa de ajutat putem ajuta macar cu o vorba de mangaiere, cu cativa banuti pt. un medicament sau cu o bucata de paine…

  19. “Sebastian Vladescu, a declarat ca in Romania se va ajunge ca in Germania sa se impoziteze tot”. Mda, ca de obicei Germania e luata ca etalon 🙂

    Am trait in Germania destul de mult timp si stiu din proprie experienta ca si acolo oamenii gasesc subtrefugii si nu declara toate veniturile la stat. De la anterprenorii marunti la firmele mari, peste tot se face asta.

  20. Nu sustin PDL sau vreun alt partid. Cu mici exceptii, constient sau nu, majoritatea oamenilor poltici implementaza politici masonice antihristice.

    La Sf Munte Athos, mi se pare ca la Marea Lavra, exista o icoana in care este infatisat un balaur cu mai multe capete in fata caruia se inchina mai marii pamantului: capete incoronate, presedinti etc.
    Cum remarca parintele Filoteu Zervacos, in mare parte aceasta profetie se implinea inca de acum 50-60 de ani.

    Sunt convins ca vor exista in continuare oameni politici precum Nicom sau Iosif din Arimateea; dar mai mult decat marturisirea nu vor putea face.

    Doar ca punctual solutia cu pensiile mi s-a parut mai realista, in conditiile in care ca sa-l parfrazez pe parintele Iustin Parvu: nu mai exsta solutii. Ramane doar marturisirea si martiriul.
    Cifrele de 50% si 75% sunt vehiculate de televiziunile ultimelor zile. Mint ei mint si eu.

  21. @Romeo:

    Chiar nu vad legatura dintre mesajul P. Justin Parvu si “solutia mai realista” a taierilor pensiilor. Nu e vorba aici de a simpatiza cu PDL sau cu alt partid, ci de a intelege problema reala:

    1. Catastrofa economica si sociala pe care ne-o promit cu generozitate oficialii puterii (inclusiv BNR) este rezultatul direct al aplicarii Acordului cu FMI incheiat in 2009. Fie taierea pensiilor si salariilor, fie cresterea taxelor, ca variante de “reforma” impuse de FMI si acceptate de putere, sunt EXACT ACELASI LUCRU si ar fi avut EXACT ACELEASI EFECTE. Prestidigitatia cu taierea pensiilor, omul gras bugetar si omul slab privat, salvarea economiei de taxe au fost doar butaforii menite sa ofere pretextul ideal pentru guvernanti (si BNR) de a se spala pe maini de dezastrul inevitabil si programat.

    2. Problemele reale economice ale Romaniei – slaba activitate antrepenoriala, deficitul bugetar si datoria publica, nu sunt sub nicio forma rele existente doar la noi. Ele sunt peste tot, dar in grade foarte-foarte diferite, incepand de la SUA si terminand cu Franta, Marea Britanie, Germania. Spre deosebire de niste colonizati ca noi, marile puteri isi permit insa sa aiba deficite bugetare si datorii publice pentru ca sunt puternice si (deocamdata) nu se gandeste nimeni sa le prabuseasca in stilul in care au prabusit Grecia (prin atacuri speculative si degradarea ratingului de tara). Aceste rele caracteristice pentru sistemul economic si social global sunt produsul acelorasi factori atat in cazul marilor puteri cat si in al nostru: politicile monetare ale bancilor centrale, politicile fiscale ale tarilor, masurile la care sunt obligate tarile de FMI, BM si UE.

    3. Explicatia pentru starea jalnica in care ne gasim sta in slugarnicia nelimitata a conducatorilor tarii noastre, a faptului ca efectiv nu exista nimeni care sa negocieze macar un deget autonomie si spatiu de manevra in numele interesului general. Explicatiile duhovnicesti le da, intr-adevar, p Justin Parvu. Dar le intelegem noi, oare, in duhul lor?

  22. 1. Aici pot fi verificate, in paralel, nivelul datoriei publice a Romaniei, a catorva tari vestice si a mediei europene. Se vede de aici ca nu e deloc asa “foc” aceasta datorie…:
    http://www.google.com/publicdata/explore?ds=ds22a34krhq5p_&ctype=l&strail=false&nselm=h&met_y=gd_pc_gdp&hl=en&dl=en#ctype=l&strail=false&nselm=h&met_y=gd_pc_gdp&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country_group&idim=country_group:eu:non-eu&idim=country:fr:ro:nl:es:uk:bg:gr&hl=en&dl=en

    2. A se vedea si studiul facut de ICCV: http://www.iccv.ro/ICCV_Romania_dupa_20_de_ani.pdf

    La p. 13, despre deficitul bugetar:

    Deficitul public mediu al României între 1998 si 2009 a fost de -2,2% din PIB. Suntem foarte aproape de media statelor care au aderat între anii 2004 si 2007 (-3,2%), dar la circa 1 punct procentual sub media europeana.

    In pagina urmatoare este un tabel cu date comparative ce include si deficitul bugetar. Iata ca Polonia e trecuta cu un deficit de -4,3, si totusi nu doar ca nu a intrat in criza in care ne aflam noi (nici pe departe sa taie ceva din pensii si salariile bugetarilor) dar, pana la accidentul de la Smolensk, nici nu voia sa auda de acord cu FMI. Cehia are si ea un deficit mare, dar nu am auzit de probleme asemanatoare noua. Alte tari cu deficit mare sunt Ungaria, Franta, Italia, Portugalia…

    3. Cat priveste “necesitatea realista” de a taia din pensii, iata ce gasim in acelasi raport (p. 15):

    Statul român cheltuieste pentru domeniul social proportia cea mai mica, nu numai în raport cu PIB, dar si ca pondere din buget: 36,5% fata de 55,9% media UE. Este, comparativ, o politica de distributie a bugetului în defavoarea sectorului social. Unde se duce restul, cea mai mare parte a bugetului? Este, deci, si o chestie de prioritati în distribuirea bugetului. În aceste conditii, în efortul de echilibrare a bugetului, Guvernul recurge la masive reduceri tocmai în sfera cea mai vitregita: pensii, educatie si sanatate.

    Un indiciu de raspuns pentru intrebarea unde se duc cheltuielile din bugetul de stat este dat la p. 42:

    Reforma statului nu este scaderea lui. Nu prea avem spatiu de schimbare în jos a lui, ci de crestere a eficientei sale, printr-o mai rationala prioritizare a obiectivelor si reducere severa a scurgerii resurselor publice prin mecanisme ale coruptiei. Un caz devenit public: dintr-o finantare publica, o companie privata si-a prevazut un profit de 50%. Este o exceptie, sau este o cutuma ? În limbaj popular – hotul care striga hotul.

    Sa vedem ce este si cu problema raportului dintre populatia activa si pensionari si de ce s-a ajuns la o disproportie relativa:

    La p. 22 se afla un tabel cu Salariati si pensionari în economia nationala
    La p. 23:

    Salariatii si pensionarii au reprezentat împreuna, pe toata aceasta perioada, aproximativ 50% din populatia României. Evolutia lor a fost însa în sensuri opuse: în timp ce numarul salariatilor a
    scazut, cel al pensionarilor a crescut, tendinte care se vor pastra si în 2010. În prezent salariatii sunt mai putin de 60% (4,6 milioane) fata de 1989, iar pensionarii sunt cu 55% mai multi (5,5 milioane).
    Cu ce au fost înlocuiti salariatii eliberati prin restructurarea economiei? Asa cum am vazut, ei au fost înlocuiti în buna masura de pensionari (aproximativ 2 milioane). Nu a fost o explozie a dorintei de munca, ci o politica de facilitare/motivare a iesirii la pensie în conditiile în care sectorul de stat s-a restrâns semnificativ fara ca cel privat sa ofere o compensare pe masura a oportunitatilor de munca salariata. Pensionarea anticipata a fost o politica sociala (de discutat cât de buna) de evitare a problemelor sociale generate de explozia previzibila a somajului. Cum pensionarea anticipata a fost posibila numai în apropierea vârstei legale de pensionare, cei care nu puteau beneficia a aceasta facilitate au recurs la pensionarea pe caz de boala: în prezent 1 din 6 pensionari este pensionar motivând incapacitatea de munca. Asa se face ca desi vârsta limita de pensionare tinde sa creasca spre 65 ani, în realitate, în România anului 2009, vârsta medie de pensionare era de 54 de ani.

    Fie spus si faptul ca sistemul de pensii avea probleme se stia… din 2004! Adica exact de cand este la putere promotorul “solutiei realiste” de taiere a pensiilor. Aveau tot timpul si tot spatiul sa reformeze cumva sistemul astfel incat sa nu se ajunga la crize grave: http://www.sfin.ro/articol_20038/se_stia_din_2004_ca_se_prabuseste_sistemul_de_pensii.html

    Sa ne uitam insa si la problema populatiei europene: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-CD-09-001-03/EN/KS-CD-09-001-03-EN.PDF

    Over the last 40 years much of the European labour force has been made-up of members of the baby-boom generations, who have formed a high proportion of the working age population. This demographic characteristic is projected to end during the coming decades, as the baby-boom generation take their retirement. Europe’s fertility rates have been in decline since the 1970s, and the number of young people entering the labour market has become progressively smaller. As a result, the proportion of people of working age in the EU-27 is shrinking at the same time as those who are taking their retirement expands. […] A little more than two thirds (67.2 %) of the EU-27’s population were of working age (15 to 64 years old) in 2007. In a series of population pyramids, projections through until 2050 suggest, however, that this relatively large proportion of the population may shrink gradually to about 57 % of the total. This narrower working base will need to support a growing population of persons aged over 65 years or more (nearly 29 % of the population). The importance of the very old (80 years or more) will be considerable by 2060, when this age group is likely to account for 12.0 % of the EU-27’s population, swelled by numbers from the so-called baby-boom generation.

    La p. 13 a raportului Eurostat se afla doua tabele asupra proportiei populatiei varstnice vs cea tanara. Din primul tabel se observa tendinta clara de imbatranire fata de o tendinta de descrestere a populatiei tinere.

    Haideti sa luam insa date comparate intre Romania si alte state vestice, pentru a avea o idee. Cei peste 65 de ani sunt considerati de Eurostat ca incadrabili la categoria pensionari:

    Table 3.5: Population by age class, 2007
    Grupele de varsta:
    0 to 14 years / 15 to 24 years / 25 to 49 years / 50 to 64 years / 65 to 79 years / 80 years and more
    Media europeana:
    EU-27 15.8 / 12.6 / 36.3 / 18.3 / 12.6 / 4.3 (am subliniat proportia populatiei de peste 65 ani)

    Proportia populatiei pe varste
    in Germania: 13.9 / 11.7 / 36.3 / 18.4 / 15.2 / 4.6
    in Franta: 18.6 / 12.8 / 34.2 / 18.2 / 11.4 / 4.8
    in Grecia: 14.3 / 11.6 / 37.6 / 18.0 / 14.7 / 3.9
    in Romania: 15.4 / 14.9 / 37.0 / 17.8 / 12.2 / 2.7

    La categoriile de varsta peste 65 ani Romania se afla sub media europeana (17%) avand 15% populatie varstnica incadrabila in categoria pensionari, comparabil cu Franta (16%). Fata de Germania, care are 19,8% populatie peste 65 de ani, putem spune chiar ca stam foarte bine. Problema o constituie somajul, Romania avand o rata a angajarii de sub 60% din populatia activa, alaturi de Italia, Ungaria, Malta si Polonia (http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-CD-09-001-07/EN/KS-CD-09-001-07-EN.PDF)

    In concluzie: datele arata ca problemele Romaniei, desi grave, sunt totusi in trendul problemelor specifice spatiului european. Ele nu justifica menghina in care a fost pusa tara prin Acordul cu FMI, lucru ce nu face decat sa sugrume slabele palpairi economice autohtone. Mai clar spus, ni se vantura aceste probleme in fata (deficitul bugetar, datoria publica, pensiile) ca sa nu vedem esentialul: faptul ca ne aflam in “groapa” datorita imprumuturilor antamate de guvernanti si girate de BNR, a conditiilor cu care ne-au fost acordate (citeste impuse), a termenelor de scadenta pe care trebuie sa le respectam. Altfel, vedem foarte bine ca sunt tari in acelasi gen de probleme cu noi, insa ele nu au fost (inca) lasate in voia finantei internationale. Pana si iesirea din situatia dificila ar fi posibila, daca este vointa politica: protectionism economic, ajutor pentru agricultura ca sa aprovizioneze piata interna… Dar nu e timpul pentru asa ceva, pentru ca ceasul nu este al reconstructiei, ci al daramarii. Este ceasul lor, ceasul intunericului.

  23. @Romeo, sa ma ierti, nu a zis nimeni ca minti, m-am gandit ca a fost pur si simplu o scapare. Daca se vehiculeaza pe la televiziuni cifrele astea…e grav 🙁

  24. Si totusi exista solutii de iesire. Cel putin eu asta cred si ierata-mi fie indrazneala daca supar pe cineva.
    1. Daca te-ai lipit de postura de victima si stai cu capul plecat asteptand sabia sa cada, nici Dumnezeu nu te mai poate ajuta pentru simplul motiv ca nu-L lasi sa o faca; alegand victimizarea si non-actiunea generezi tot ceea ce urmeaza. Dumnezeu nu trece peste liberul tau arbitru! Cand te rogi si spui “Doamne miluieste-ma!”adica fara jertfa, iar apoi te duci acasa si ce faci este ca stai pasiv si astepti sa pice sabia sa-ti taie capul … hmm… parca este un pic de ipocrizie aici. Daca TU nu te sprijini pe tine, cel creat de Dumnezeu poti astepta mult si bine.

    2. Revenind la cele de zi cu zi, cred ca primul lucru pe care ar trebui sa-l facem ar fi sa acceptam ca fara complicitatea noastra ( fie ea si tacita) nimic din ceea ce se intampla acum nu s-ar fi putut intampla. Daca vem pe bune sa facem ceva, ar trebui sa incepem cu curatenia .. adica sa ne asumam ca am lasat toate astea sa se intample, ramanand pitulati la coltul victimei cu ochii ingroziti pe sabia care sta sa cada. Iar pe Dumnezeu l-am impins undeva departe de viata noastra si traim iluzia ca suntem singuri. Si uite asa, sinuciderile din cauza lipsei medicamentelor sau a scaderii sumei de bani devin “justificate”.

    3. Argumentele de genul “sistemul este alcatuit din 3 puteri – legislativa, executiva si judecatoreasca si omul nu are ce face” sunt o mare gogorita. De fapt reprezinta fraza de hipnoza pentru populatie. Care este SURSA acestor puteri? Sa fie cumva populatia? In absenta populatiei cele asa zis puteri nic macar nu exista.

    4. OK, daca sursa puterilor statului este populatia, atunci lucrurile se simplifica cumva. NU este necesar sa se iasa in strada ( ba asta ar fi tot ce se doreste, ca sa existe motiv de violente). Este mult mai productiv organizarea pe grupuri ce corespund circumscriptiilor electorale. De exemplu, in circumscriptia X sunt 100.000 de alegatori, deci este nevoie de 50.001 semnaturi sa poti “forta”orice deputat si senator sa voteze cum spune populatia si nu cum spune partidul / guvernul / grupurile transpartinice. 50.001 semnaturi pot fi stranse in tz zile de 2-3 oameni, sau pot fi stranse in 2 zile de 200 de oameni. Aceleasi liste pot fi depuse in copie si la guvern si presedintie sa stie “respectivii” ce sa aleaga / decida / vorbeasca.

    Totul este ca oamenii sa aleaga sa faca ceva, in loc sa astepte ca cineva sa le puna in traista.

    5. Cand toata legslatia este anapoda, este greu de ales de unde sa pornesti. Dar exista si pentru asta solutii. Singura problema este ca romanul sa renunte la barfa si la a inghiti pe nemestecate ceea ce a fost deja mestecat de altii. Situatia este clara: cheltuim mai mult decat producem; daca nu ne unim, murim toti. OK, deci cheltuielile trebuie reduse. OK, de unde incepem? Pai hai sa “rotim”niste idei si oameni mai cu carte sa calculeze:
    – toti parlamentarii sa fie platiti cu maxim un salariu mediu pe economie. Creste economia, creste si salariul lor.
    – impozitarea tuturor pensiilor si salariilor peste 2000 lei ( sau orice alta suma).
    – restructurarea ministerelor si agentiilor, limitarea sumelor care pot fi incasate de angajatii statului din aceste structuri – este uluitor ca aprox 20% din 2.7 miliarde euro sa fie fondul de salarii al angajatilor ministerului educatiei, inspectoratelor scolare si agentiilor ministerului. Faceti un calcul si vedeti ce sume obtineti pentru aproximativ 15000 de oameni.
    – modificarea constitutiei pe bune, asa incat puterea populatiei sa fie usor de manifestat si de necontestat de parlament/ guvern/ putere judecatoreasca- prin tot ceea ce inseamna mecanismele democratiei directe (refenredum, initiativa civica). Si TREBUIE sa existe inclusiv definitia situatiei de balotaj, cand parlamentul propune o lege si populatia alta varianta a legii; apoi se intra in balotaj si se merge pe varianta care intruneste voturile populatiei. Poate parea un mecanim scump, dar daca ne gandim la cate furtui pot fi evitate … este chiar foarte ieftin! Ne scoatem din prima tura de alegeri, pentru ca nu vor putea sa voteze aiurea pomeni electorale, nu de alta, dar o fac pe banii nostri.
    – DACA se ramane in varianta de parlament bicameral, alegerile pentru camere trebuie decalate. Oricat ar parea de ciudat, un sistem de alegeri intercalat ( de exemplu in anul 1 sunt alegeri pentru senat, anul 2 pentru locale, anul 3 pentru deputati, printre ele, TOT separat, sunt prezindentialele) este cel mai bun sistem. Pur si simplu nici un partid nu se poate culca pe o ureche, pentru ca daca nu se tine de cuvant, pierde fie la cealalta camera, fie la locale, fie la prezindentiale. Deci este un sistem de a-i tine in frau sa nu mai minta atat de mult si sa mai si faca ceva din ceea ce spun. Mai are un avantaj acest sistem: permite raspandirea in teritoriua unor informatii necesare pentru un minim educational economic si politic. Si apoi nu o sa-si mai permita politicianul X sa vina sa-l prosteasca pe badea Gheorghe … pentru simplul motiv ca badea Gheorghe are informatii proaspete in minte, un bun simt cat cerul, stie deja ce a facut si ce nu politicianul X si o sa-i serveasca niste replici cum am auzit recent “da, domnu’senator, dar stii matale, cand intri tu in anotimpul minciunilor vorbesti asa de repede si minti asa de mult ca ma mir ca nu se face gaura-n pamant si nu-ti cade cerul in cap. Tare-i mare Dumnezeu ca te rabda!”

    – important- daca UN SINGUR proiect prinde viata si se implineste ( adica politicienii constata ca nu mai pot vota dupa interesele proprii pentru ca au deja pe masa expresia vointei alegatorilor ) se darama un zid imens din mintea romanilor, zid pe care scrie örice as face nu se schimba nimic”.

    -de ce sa nu avem concursuri pentru idei despre cum poti sa-ti fortezi / convingi deputatul / senatorul sa voteze cum vrea majoritatea alegatorilor? ORICE politican care nu se supune votului majoritatii din circumscriptia sa este “mancat” si scos din uz. Orice partid care are tupeul sa treaca peste opinia alegatorilor sai(statistic semnificativa ) si exprimata public pe un site special pentru asa ceva + pe email-uri + pe comunicarea de la om la om , iese din jocul politic.

    Asta este “jucaria” de care le este frica politicienilor: de momentul in care populatia se prinde ca este SURSA puterii politicienilor si actioneaza ca atare. DAR NU violent ci destept si organizat, explicit si public.

    Exista o singura problema: sunt romanii dispusi sa fie responsabili, sa ia ce le da Dumnezeu si sa-si puna in traista? Deci asta este intrebarea … cat de dispusi sunt romanii sa fie responsabili si sursa pentru viata lor.

    Nu-i nici un bai cu cei care nu sunt dispusi sa fie responsabili ci vor sa ramana victime. Doar ca ar trebui sa fie onesti si sa se spovedeasca, sa mearga in fata fiilor si fiicelor lor, sa se uite in ochii lor si sa spuna “am ales sa fiu victima si practic ma sinucid incet si va trag si pe voi dupa mine”apoi sa mearga in biserica si in fata lui Dumnezeu sa spuna acelasi lucru “Doamne, din toate cate mi le-ai dat, am ales sa ma plang si sa nu fac nimic altceva decat sa astept sa-mi dea altii si sa ma plang. Mi-ai dat o tara frumoasa si eu am ales sa nu fiu responsabil pentru ea , ba-i trag dupa mine si pe copii, nepoti. Si astfel ma sinucid lent si sunt responsabil pentru asta”.

  25. @Nostrabrucanus: Asa cum spuneam si noi aici, lucruri de facut ar fi, dar nu acelea aratate de tine. Nu salariile parlamentarilor sunt problema, lucrurile acestea sunt mult mai structurale. Realitatea este insa ca, daca ar fi lucruri de facut si daca e adevarat ca toate amenintarile definite de elite si oficiali nu sunt niciodata atat de catastrofice pe cand se pretinde, nu exista contextul ca ele sa poata fi facute. In plus, e si un adevar in tot ce se spune despre economia statelor europene – declinul demografic, imbatranirea populatiei, falimentul statului-dadaca – adica probleme care fac sa scartaie toata sandramaua si pe bune, nu numai pe simulate. Dar cel mai important defect structural al acestor ani de forjare a societatii europene este noul om, produsul mandru al “epocii de aur” (fie socialiste, fie neo-capitaliste) de dupa al doilea razboi mondial. Noul om este rupt total de trecut, de traditii si de gandirea normala. Noul om este victima sigura a inselaciunilor elitelor si oficialior, inghite pe nemestecate “solutiile” utopice vanturate de acestia. Este victima sigura pentru ca isi doreste aceste inselaciuni. Fara acest om nou, nimic din ce au reusit elitele nu ar fi fost posibil. Am da dovada de cel mai naiv utopism daca am crede ca se poate face ceva constructiv cu omul nou, materia prima a oricarui proiect colectiv.

  26. E posibil sa fi auzit si eu cifrele gresit, desi cea cu 50% e mult vehiculata.
    De retinut este altceva: PNL sustinut din opozitie de PSD a dat bugetul peste cap cu mariri electorale de salarii nejustificate. Daca vrei sa sa le aduci la normal poti ajunge teoretic la CEDO si sa pltesti daulne de miliarde. Solutia ‘legala’ ramane inflatia, taxele, TVA, alte nedreptati.

  27. @NB,bine punctat.

  28. @admin

    Imi cer scuze, poate ca exemplele nu au fost bine alese. Ideea este ca si acest om nou se poate trezi, doar mintea lui a fost pervertita si reflexele pavloviene se pot dezvata. Nu-i asa mare scofala. Chiar se poate.Sufletul omului este acolo si nu stiu alt motiv mai bun pentru a lupta daca nu pentru sufletul si viata oamenilor.

    UN SINGUR ASTFEL DE PROIECT daca iese, intr-o singura circumscriptie … din acel moment era omului prostit de politicieni s-a incheiat. Si politicienii STIU ASTA! Si stiu ca ei se tem de aceste aspecte; chiar stiu, am auzit cu propriile mele urechi. Si nu o data.

    Uite ceva ce merita tradus: http://www.medicalnewstoday.com/articles/13695.php sau cum a fost transformata normalitatea in boala psihica.Sau impactul fricii cultivate prin mass media duce intr-o astfel de situatie.

  29. Am pauza 15 min asa ca incerc sa mai trimit un mesaj.

    Acel “om nou” este tot un om; singura deosebire este faptul ca mintea lui lucreaza in alti parametri. A aparut prin pervertirea mintii si amutirea sufletului. Dar orice conditionare mentala se poate depasi; chiar se poate. Acum vreo 3 ani eram saturat pana peste cap de bolile nesfarsite ale matusei mele si i-am spus ca-i aduc dintr-o deplasare un super medicament care efectiv o sa o faca bine in 3-4 zile. Si am inceput sa-i povestec cate in luna si in stele despre acest medicament minune, cum o sa se lase de restul medicatiei si o sa se simta mai bine, o sa economiseasca bani, o sa-i placa ce vede, o sa se bucure de tot si de toate, etc etc.

    Si i-am adus niste pastile. Placebo. Utilizate in trial-urile de medicamente; astea erau galbene. Zero substante active, un pic de zahar. Si le-a luat. Dupa 3 zile se simtea super, intr-o saptamana s-a dus la medic si si-a refacut analizele, i-a redus cardiologul toate dozele de medicamente pe care i le daduse. In 3 luni iesise de pe toata medicatia si zburda ca o albinuta prin curte. In sase luni avea analize mai bune ca mine 😀

    Acum 1 an i-am spus ca tot ce a facut-o bine a fost credinta ei c se simte mai bine. Se uita la mine siderata. Intr-un final a priceput. Continua sa ia pastilele de zahar “maica, mi-e mai usor asa, ca m-au invatat cu pastile” (?! exact asa a fost expresia .. “m-au invatat”). In continuare este bine, se bucura de ceea ce este atat cat este. Se roaga, isi vede de viata ei si nu mai plange. Medicul era sa ma dea afara din cabinet cand i-am spus ce-am facut. I-am trimis cadou de ziua lui vreo 1000 de pagini din studii legate de placebo, taranul placebo. Tot nu pricepe ca pe baza analizelor EL, MEDICUL i-a redus medicatia. Nu eu.

    Conditionarea mentala poate fi depasita. Deci “omul nou” nu-i un om pierdut.

  30. Europa in totalitatea ei se indreapta cu pasi siguri si tot mai hotarati spre acceptarea de facto a casatoriei intre persoane de acelasi sex, casatorie nu numai civila, dar si „religioasa”, si cu adoptarea de copii. Asistam asadar prostiti si la transformarea Europei intr-o noua Sodoma si Gomora. Lectia cat se poate de infricosatoare pe care ne-a dat-o Dumnezeu, si a carei urmari le putem vedea si astazi contemplanad tinuturile Marii Moarte, se pare ca nu a avut nici un efect pentru unii, deoarece exista tot mai multi oamnei pe care Dumnezeu ii „incurca”, si care vor sa fie „liberi” sa faca ceea ce doresc, fara nici o restrictie morala. Ultimul avanpost, constiinta, care mai putea transmite omului semnale cum ca e pe drumul gresit, a fost si el doborat. Perseverenta in pacat conduce incet, dar sigur lumea catre sfarsitui ei …

    P.S. Apropo de Iuda. De multe ori priveam diferitele reprezentari ortodoxe ale Cinei celei de Taina, si nu-mi dadeam seama foarte precis care dintre cei 12 Apostoli era Iuda. Unii dintre Apostoli eru reprezentati cu fata intoarsa in directie opusa lui Iisus Hristos, vorbind cu alti Apostoli, unii mi se pareau mai intunecati sau mai incruntati la fata, dar pana intr-o zi cand, la biserica unde merg eu si unde exista o reprezentare a Cinei celei de Taina mai accesibila privirii mele, l-am vazut in prim plan pe Iuda, si am stiut SIGUR ca este el. De ce? Pai avea in mana stanga ditamai pungoiul, pregatit sa fie umplut cu cei 30 de arginti, de care dupa tradare nu stia cum sa mai scape. Asa ca, cine stie cati Iuda cu pungile doldora de arginiti tradeaza la greu, fiecare ce si cat poate, iar acei argini stransi prin producerea atator suferinte, vor fi spre pierzania lor.

  31. @Nostrabrucanus: Of, of, daca ar fi asa de usor… Eu abia ma descurc cu mine insumi si cu omul cel vechi (pentru ca omul nou de care am vorbit anterior nu este decat omul vechi, patimas, reinventat si exacerbat pana dincolo de orice limita a umanitatii, este o schimonisire a omului nou cel adevarat, nascut din apa si din duh). Eu inteleg ca avem entuziasm, unii dintre noi, dar intreb si eu ca Sfintitul Martir Daniil Tudor: mai avem ceva in afara de acest entuziasm?

    Mai mult sau mai putin, acelasi timp de probleme si le punea si Dostoievski acum mai bine de 100 de ani. Pe vremea cand Imperiul Rus este monarhie ortodoxa, exista Optina cu staretii sai, mari ierarhi si parinti duhovnicesti, societatea era, in mare parte, inca in fundamentele sale traditionale, masoneria se inflitrase doar in niste paturi subtiri si oamenii erau mult, de infinit de ori mai vii decat pe vremea noastra. Nu aveau TV, nu erau reeducati, chiar cei de pe continentul european, aveau o cuviinta, o ordine, o ierarhie. Ei bine, pe atunci erai indreptatit de mii de ori mai mult decat in momentul nostru istoric sa speri ca se poate pastra ceva, ca se poate salva comunitatea traditionala, ordinea fireasca a lucrurilor. Oare? Dostoievski considera, inca din 1873, ca “lumea dinainte, ordinea anterioara, foarte rea, dar totusi o ordine, au disparut irevocabil”. Se referea la reformele de abolire a serbiei (sau iobagiei) care ar fi trebuit, teoretic, sa duca la “emanciparea” sociala a mujicului rus. In fapt, ele au dus la o schimbare profunda (si in rau) a societatii ruse, desi Dostoievski tragea nadejde sa se recupereze vocatia ortodoxa si comunitara a poporului sau. Deznodamanul? Stim bine cum a fost! In ciuda fundamentelor traditionale ale poporului rus, in ciuda existentei unei Biserici puternice, a unor faruri duhovnicesti calauzitoare, a unui sistem monarhic conservator, castig de cauza are lovitura de stat bolsevica a lui Lenin et comp. care schimba pentru totdeauna fata Rusiei. Pai daca atunci a fost asa, ce ne indreptateste sa speram la o schimbare spre binele adevarat (schimbare, pentru ca de pastrat nu mai avem ce sa pastram) cand lipsesc cu desavarsire premisele de pe care mai poate fi facut ceva substantial? Nu cumva noi “cerem prea mult”, pentru a il cita pe p. Justin Parvu? Of, of… Da, ne putem gandi la Apostolii lui Hristos care au schimbat fata intregii omeniri si erau doar 12 si, spre deosebire de bolsevici, nici nu aveau sprijinul serviciilor secrete ale puterilor si ale organizatiilor secrete masonice. Dar tocmai acest exemplu ne arata ca in zilele noastre apostolii s-au retras in rugaciune pentru intreaga lume, pentru ca altceva nu mai poate fi facut. O sa mai fie o propovaduire, un ultim cuvant, dar acela va apartine Sf. Prooroci Ilie si Enoh si va fi pentru intoarcerea la pocainta a omenirii. Doar cativa vor primi propovaduirea lor, dupa cum arata profetiile si Apocalipsa.

    Dar sa ne intoarcem la problema omului. Cred ca trecem prea usor peste asta. Sa il ascultam din nou pe Dostoievski, implicandu-se in dezbaterea contemporana despre cum poate fi Rusia facuta o putere economica mai mare:

    Oamenii, oamenii, ei sunt cei mai importanti. Oamenii sunt mai de pret chiar decat banii. Nu vei cumpara la nicio piata oameni si cu niciun fel de bani, pentru ca ei nu se vand si nu se cumpara, ci iarasi se formeaza veacuri la rand; iar pentru veacuri e nevoie de timp, de vreo douazeci si cinci sau treizeci de anisori, chiar si la noi, unde veacurile demult nu mai conteaza. […] Este imposibil sa grabesti in mod artificial momentele istorice si necesare din viata unui popor.

    Nu mai avem timp sa reinventam lumea si trebuie sa fim realisti: nu avem forta duhovniceasca sa intoarcem lumea, oamenii, la ordinea fireasca a lucrurilor. Raul are o forta penetranta cum nu a avut-o niciodata in istorie pana acum…

  32. @admin frate, ultimul comentariu al vostru de la ora 18.25 ar trebui scos din “anonimat” si ridicat la rang de postare. E o meditatie foarte patrunzatoare asupra vremurilor in care traim.

  33. Zic ca nu mai e nevoie de traducerea articolului, ca oricum l-a demisionat si ati prezentat si voi stirea.
    Antena 3 se multumeste cu un mini-rezumat al faptelor dar macar acum se stie ca Obama e DOAR marioneta. Asta daca mai trebuia confirmare….
    Sa va ajute Dumnezeu si Sfintii Petru si Pavel, cei praznuiti maine…

  34. Cred ca totul incepe si se termina cu egoismul nostru, cu acel „nu ma intereseaza”, „ nu-mi pasa”, cu oboseala de a mai incerca sa schimbi ceva in bine, cand totul de la ”libertate, egalitate, fraternitate” se tot schimba in rau, cand credinta, traditia, si specificul national sunt luate in deradere, nu mai au valoare, nu mai conteaza. Oamenii gandesc: pentru ce sa mai lupti cand totul parca se macina in van? Totul se leaga, ca in vasele comunicante. Se amesteca, binele cu raul intr-un tot omogen, de nu se mai deosebesc, si asa dispare credinta, frica de Dumnezeu si fapta buna, dupa care totul e posibil. Colapsul moral il genereaza pe cel economic, cultural, educational, social, etc., si se creeaza o noua „normalitate”, in care se nasc si se educa noile (si mai vechile) generatii. Spunea Cuviosul Sofronie, ca Duhul lui Dumnezeu Isi facea mai puternic simtita lucrarea in lume inainte de primul razboi mondial, dupa care, treptat, treptat, pe masura ce faradelegile s-au inmultit, si diversificat, a inceput sa se retraga din lume. Fiecare generatie a avut socul ei de a fi fortata sa se adapteze la o noua „normalitate”, si asa, fara sa bagam de seama, s-a ajuns la anormalitatea in care traim.

  35. Guvernul s-a jucat cu noi . A anuntat taierea salariilor bugetarilor pentru a diviza tara. Multi gandeau ca bugetarii sunt doar niste profitori ce traiesc pe seama celor din “privat”. Oricum, sistemul asta alambicat al functionarimii tot de “ei” a fost inventat. Marirea TVA intra oricum in vizorul lor, dar nu putea fi introdusa in acelasi pachet, asa incat au bagat soparla cu pensiile. Pensiile nu puteau fi reduse cu niciun chip si ei stiau asta; si atunci, in cardasie cu celelalte partide si cu judecatorii constitutionali au declarat masura neconstitutionala si in contrapartida au trecut la majorarea TVA. Simplu.
    Urmeaza restul de masuri “romantice”, pana ce gloata nu va mai suporta austeritatea si va iesi la dat in cap. Si oamenii vor da in cap aproapelui lor, celui care va aparea un pic mai instarit, celui care are o masina, sau o haina, sau o casa mai buna si care va fi considerat dusman al poporului. Pe urma vor da in cap oricui, din obisnuinta.
    Si apoi vom cere ca UE si toate celelalte organisme internationale sa ne conduca destinele, ca noi sa privim linistiti la noile plasme 3D luate pe credit- campionatele mondiale de fotbal. Si vom manca si vom bea, iar in ceasul in care nu vom gandi va veni Fiul Omului. Si atunci vom afla ce este plangerea si scrasnirea dintilor.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare