”Va fi FOAMETE MARE in tara daca nu ploua!”/ HIDROELECTRICA aproape de declansarea STARII DE FORTA MAJORA

13-07-2012 3 minute Sublinieri

Temperaturile extrem de ridicate pun culturile agricole în pericol! Dacă nu plouă în cel mult o săptămană, lanurile de porumb şi floarea-soarelui ar putea fi distruse complet.

Avertismentul vine de la fermierii care cer Guvernului decretarea stării de calamitate în agricultură. Culturile de primăvară, porumb şi floarea-soarelui, sunt afectate în toată ţara.

În aceste condiţii, agricultorii cer autorităţilor să decreteze starea de urgenţă în agricultură.

La rândul său, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Agriculturii să găsească soluţii.

Cheltuielile pentru irigarea plantelor se ridică la sume exorbitante, pe care producătorii nu şi le pot permite. O singură sesiune de irigare îi costă 250 de euro .

Vegetaţia din Rezervaţia naturală Tâmpa este în pericol să se usuce din cauza secetei din ultimele luni. Soarele a pârjolit totul pe versantul sudic al masivului, iar o bună parte dintre copaci sunt aproape uscaţi.

Specialiştii care au observat fenomenul spun că din pacate nu pot face prea mult, atâta timp cât ploile nu vor veni prea curând. Tot din cauza caniculei mai multe râuri dar şi fântâni din ţara au secat. În judeţul Neamţ pe râul Cracău nu mai curge niciun pic de apă iar terenurile agricole din zonă nu mai pot fi irigate.

Seceta şi temperaturile foarte ridicate din ultimele săptămîni pun în pericol rezervaţia naturală de pe masivul Tîmpa. Sute de arbori de pe versantul de sud sunt deja uscaţi. Fenomenul a fost observat mai întâi de localnici care spun că nu au mai văzut pădurea atât de uscată în toiul verii.

Specialiştii spun că masivul Tâmpa este acoperit cu un strat superficial de pâmint care nu poate reţine cantităţi suficiente de apă.

Şi în alte regiuni ale ţării, oamenii se confruntă cu seceta. În judeţul Neamţ, rîul Cracău a secat de tot. Localnicii se plâng că peste jumătate dintre sursele de apă au devenit inutilizabile. În plus, culturile sunt deja compromise.

Meteorologii ne anunţă că zilele căldurăse vor continua iar ploile nu vor veni prea curând.

Din cauza secetei din ultima perioada, agricultura este in pericol, iar daca nu ploua in urmatoarele zile 90% dintre culturile de primavara vor fi distruse complet, spune Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

Daca ploua in urmatoarele zile, mai salvam ceva, daca nu, 90% din culturile de primavara, si aici ma refer in special la floarea-soarelui si porumb, vor fi distruse complet. Deja 50% din culturi sunt compromise definitiv. In aceste conditii, agricultura noastra o sa intre in faliment“, a declarat Baciu pentru Bursa.

El a precizat ca productia de rapita si grau este mai mica cu 50% si ca suntem aproape de situatia din 1950, ceea ce este tragic pentru agricultura.

Aceasta este realitatea si noi am facut apel catre autoritati. Acum lucram la o scrisoare pe care o vom trimite domnului Ponta. (…) Este dezastru, ne apropiem de situatia care era in 1950. Vrem sa se instituie starea de urgenta“, a adaugat acesta.

Baciu a adaugat ca situatia din Galati, Vaslui, Tulcea si Iasi este “catastrofala”.

Miercuri, inainte de a pleca la Bruxelles, premierul Victor Ponta a solicitat ministrilor Agriculturii, Finantelor si Economiei sa ii prezinte solutii de sprijinire a agricultorilor in perioada de seceta.

Zilele fără un strop de ploaie ne lasă fără curent ieftin. Hidroelectrica trimite deja mai puţină energie în sistem şi am putea ajunge la stare de forţă majoră, din cauza caniculei. Diferenţa de curent este acum asigurată de centralele termice. Cărbunele este însă mai scump decât apa, iar facturile la energia electrică ar putea creşte.

Debitele râurilor mari au scăzut cu o treime, iar afectate sunt şi hidrocentralele. Ele ar fi trebuit să trimită în sistem aproximativ 35% din necesarul energetic al ţării.

În prezent, Hidroelectrica furnizează doar 20% din energia necesară ţării noastre. Lipsa este acoperită însă de producţia pe cărbune, care furnizează aproape 40% din necesar. În aceste condiţii, Hidroelectrica analizează declanşarea stării de forţă majoră.

Pentru acest an, compania estimează că va produce mult mai puţin decât în 2011 şi 2010. Lipsa energiei ieftine din sistem ar putea majora preţurile pentru consumatorii casnici şi industriali.

Autorităţile spun însă că populaţia nu va plăti mai mult până în 2013. Dacă va fi declanşată starea de forţă majoră, Hidroelectrica va reduce cantitatea de energie furnizată prin contractele bilaterale. Speră să evite însă greşeala de anul trecut, când a cumpărat energie scumpă, pentru a-şi onora contractele.

Mai mult, în această săptămână, se renegociază contractele cu “băieţii deştepţi” Vineri ar urma să fie semnat primul acord renegociat cu Electromagnetica.



Legaturi:

Seceta ca semnal. Din pricina faptelor nelegiuite ale regelui Ahav, s’a închis cerul deasupra lui Israíl şi n’a căzut ploaie preţ de trei ani şi şase luni. Însă şi toate celelalte secete, care lipsesc pe oameni de pâine, sânt pedeapsă şi sânt semn. Din pricina apostaziei, strigă Prorocul, „au lipsit ploile de toamnă, la fel şi cele de primăvară” – cele de primăvară, adică cele mai trebuincioase pentru semănături. De aceea, zice mai departe Sfântul Ieremía,

„semănat-aţi grâu şi spini aţi secerat, sorţii lor nu vor folosi lor; ruşinaţi-vă de fala voastră, de ocară înaintea Domnului”. /Ier. 12:13/

Şi iarăşi, mai departe:

„Şi lucrurile pământului au încetat, pentru că nu era ploaie; plugarii s’au mâhnit, acoperit-au capetele lor”. /Ier. 14:4/

Iar cât priveşte faptul că Domnul rânduieşte ploaia peste un loc, iar peste altul nu, ca semn, din pricină că se face nedreptate săracilor şi sânt asupriţi, oare nu dă mărturie limpede despre aceasta Prorocul Amos?

„Am oprit dela voi ploaia cu trei luni mai nainte de seceriş, şi voiu ploua preste o cetate, iar preste o cetate nu voiu ploua; o parte se va uda, şi partea preste carea nu voiu ploua se va usca”, zice Domnul.

Acestea sânt semne dumnezeieşti. În acest fel, Dumnezeu le vesteşte oamenilor ce gândeşte, aşa cum Însuşi spune despre Sine în încheierea cuvintelor acestora, că numele Lui este „Domnul oştirilor,” „Cel ce vestesc la oameni”. /Amos 4:7, 13/

***


Categorii

Criza preturilor, criza alimentara, Dezastre, calamitati, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

22 Commentarii la “”Va fi FOAMETE MARE in tara daca nu ploua!”/ HIDROELECTRICA aproape de declansarea STARII DE FORTA MAJORA

  1. Cel mai mare producator de porumb din lume, chiar modificat genetic, America, se afla in aceeasi situatie:

    The worst drought in a quarter century tightened its grip on the Midwestern United States over the past week as sweltering temperatures and scant rainfall punished corn and soybean crops across the region, a report from climate experts said Thursday.

    http://www.reuters.com/article/2012/07/12/us-drought-idUSL2E8ICBZM20120712

  2. Si aici:

    http://theeconomiccollapseblog.com/archives/the-corn-is-dying-all-over-america

    The United States is the world’s biggest exporter of corn by far, and if there is a massive corn crop failure in America it is going to be felt to the four corners of the earth…

  3. Acum cateva zile, o saptamana mi se pare, postam un comentariu in care recomandam cu tarie ca cea mai buna cale de a scapa de aceasta urgie numita canicula este scoaterea sfintelor moaste si a icoanelor facatoare de minuni in procesiuni si rugaciuni pentru ploaie in toate bisericile si manastirile din patriarhia romana. Adminii, insa nu au fost de acord cu mine si n-au vrut in ruptul capului sa-mi publice comentariul.
    Iata, dragii mei admini, ca tot la vorbele mele ati ajuns!! Eu cand v-am spus ca o sa fie pericol mare dak le prea bahtale nu da ordin sa se mobilizeze, ptr ploaie, toata lumea cea vestita a intregului apus – vorba lui eminescu:)- o sa fie jale si prapad, nu m-ati crezut!
    As fi vrut sa va rog sa postati pe prima pagina un apel catre ierarhia bisericii noastre sa faca procesiuni ptr. ploaie cu moastele si icoanele facatoare de minuni si sa se dea ordin sa se faca rugaciuni pt ploaie, dar stiu k subiectul asta nu va prea intereseaza decat din punctde vedere intelectual. E adevarat k e foarte posibil k patriarhul sa nu citeasca acest blog, dar poate k cei din administratia patriarhala il urmaresc si il pot anunta pe patriarh despre demersul asta; sau poate ca mitropolitul moldovei urmareste acest blog ori alti ierarhi carora inca le mai pasa de popor si vazand postarile dvs. prind curaj si se mobilizeaza in acest scop. Dar, tare mi-e teama k, mai ales in romania, chiar daca un ierarh ar vrea sa faca procesiuni, sa se citeasca rugaciuni pt ploaie, ierarhului respectiv i-ar trebui aprobare de la daniel ca el sa poata da ordin in EPARHIA SA unde e TITULAR sa se faca procesiuni, sa se citeasca rugaciuni, etc…:(

    Apoi, e pacat k desi locuiti in bucuresti, dragi admini, nu faceti deloc lobby (k tot e la moda cuvantul asta:) ) la patriarh sa dea ordin pt procesiuni pt ploaie si sa se faca rugaciuni pt ploaie la fiecare liturghie, ierurgie si Sfanta Taina.

    In concluzie, lasa sa vina urgia, canicula, seceta, desertul, pustia, foametea, setea, dezastrul ca oricum suntem un neam de LESINATI si DEZBINATI! Si carora le place minciuna mai mult decat sinceritatea, mai mult “diplomatii” decat oamenii sinceri, mai multsa fie mintiti frumos si lingusiti decat sa priveasca in fata adevarul…!

  4. Semn ca Dumnezeu este manios pe noi din cauza rautati in loc sa il slujim alegem doar raul de parca raul este cel ce acreau lumea si pe noi oameni nu Dumnezeu,atunci cum sa ne mai iubeasca?! In ziua de azi foarte multi aleg ce este mai rau cluburi,discoteci,distractie,bautura,droguri daca este sa te uiti la tineretul de azi nu prea se omoara cu inchinatul si cu rugacinile vina este a parintilor care nu ii invata cat de important este calea catre Dumnezeu. Doamne ajuta.

  5. Trebuie facuta Litie pentru ploaie!
    Trebuie iesit cu Icoanele facatoare de minuni, sfinte moaste alaturi de post, rugaciuni (generale si particulare) ca-i de RAU!

    Preotii, calugarii ar iesii saracii – in hainele lor cernite – dar credinciosii?!

    Pentru ca, daca numai dintr-o parte se cere si se face nevointa, NU STIU cat isi va apleca urechea Sa bunul Dumnezeu….

  6. @ George:

    Nu pentru asta nu ti-am publicat comentariile, ci pentru modul de referire/adresare NECRESTINESC catre/referitor la ierarhii Bisericii noastre, indiferent cum sunt ei. Pe de alta parte, noi ne stim lungul nasului, masura si puterile, nici nu ne supraestimam puterea de influenta si de convingere a acestui site in fata ierarhiei BOR. Mai ales la Patriarhie, desigur, se tine foaaarte mult cont despre ce scriu “oile proaste” pe net. Mda… Lucrurile s-au ras-dovedit in timp. Si nu suntem nici Saccsiv sau altii ca sa facem valuri de scandaluri anticlericale pentru a ne scoate pe noi in fata ca “eroi” ai dreptatii. Marturisim ce credem si spunem ce trebuie si ce putem sa facem NOI, fara sa mai tot asteptam, pentru a ne indreptati comoditatea si zelotismul, numai de la mai-marii nostri, care, unii, asculta de alte comenzi, pe linie politica sau masonica, sau care, altii, sunt timorati de tot felul de constrangeri si presiuni. Stiu si eu prea bine ce au de facut, invatatura Bisericii e aceeasi si o cunosc prea bine, nu trebuie sa-i invatam noi. Altundeva este problema.

  7. Sa ne rugam fiecare dupa putere cu lacrimi la Dumnezeu si la Maica Sa sa ne miluiasca cu putina ploaie. Parintele din parohia noastra a facut rugaciune speciala duminica trecuta la Sf. Liturghie pentru ploaie, spre bucuria enoriasilor. Probabil si in alte biserici si manastiri se fac rugaciuni pentru ploaie.

    Si slava Domnului in Iasi in ultimele 3 seri si nopti a mai plouat, chiar cu tunete si fulgere. Desi peste zi iar se incinge si arde, totusi macar seara si noaptea ne-am mai racorit.

  8. Vedeti dvs., ne-am obisnuit ca ori de cate ori avem cate o problema, sa cautam slujbele Bisericii pentru diversele noastre necazuri ca pe un medicament. Nimic rau in asta, dar dupa ce obtinem mila si ajutorul lui Dumnezeu, viata noastra continua la fel ca mai inainte. Pentru cu sufletul nu ni-l intoarcem deplin catre El, la compromisul cu pacatul nu renuntam, sau, cel mult, constientizam si atat. Se pare insa ca nu este suficient.

    Anul trecut, cand aveam recolta de nu mai stiam ce face cu ea, am lasat-o sa putrezeasca pe camp deoarece, ni se parea noua, nu mai merita efortul de a o culege, valoarea ei devenise nesemnificativa. Nici atunci nu eram multumiti, cum nu suntem nici acum.

    Spunea Sfantului Ioan Gura de Aur:
    „S-au deschis norii de sus nu ca sa ridice pamantul la rodire, ci sa induplece firea sa dea rodul virtutii Cultivatorului oamenilor” – dar noi am primit totul ca pe un bun cuvenit.

    Cerem minuni si le primim. Dar nu mai stim nici sa multumim pentru ele si nici sa le pretuim cum se cuvine. Oricum ar fi, nimic nu ne mai multumeste.

  9. Toata lumea asteapta ploaia de la televizor,de la starea vremii.Asa ca nu e de mirare ce ni se intampla…

  10. ” Oricum ar fi, nimic nu ne mai multumeste. ”

    Nimic mai adevarat si mai de actualitate , ca aceste cuvinte .
    Iarna , cand este frig , de ce este prea frig , cand este cald , nu este bine ar trebui sa fie frig si sa ninga si sa inghete pamantul . Daca primavara vine prea devreme , nu e bine , sigur va mai veni vreun inghet , ceva si totul se distruge . Daca ploua prea mult , oh , murim , ne inecam , se distrug culturile de atata apa . Daca este seceta , oh unde este ploaia , de ce nu mai vine ploaia , sa ude pamantul ? Vara , este fie prea clad , fie prea frig , niciodata nu este cum am vrea noi . Toamna , si mai rau : dimineata frig , la pranz cald , noaptea foarte frig , mai vin si cateva zile cu ploaie mocaneasca si ne strica toata dispozitia . Astia suntem : am vrea ca totul sa fie sub controlul nostru , ca la un aparat de aer conditionat pe care-l reglezi dupa bunul plac ( si chiar si la acela se intampla cateodata sa-i mai gresesti setarile ) . Cum sa ne mai impace Bunul Dumnezeu ? Si pacatosi , si nemultumitori , si mandri , si pretentiosi …
    ( ex : Eu vreau sa merg in week-end-ul asta la mare . Apai sa nu indreazneasca … cineva , sa-mi strice mie week-end-ul si sa vina vreo ploaie , sau vreun vant , sau vreo vreme racoroasa , ca se pogoara toti sfintii din cer de cate injuraturi sunt in stare sa arunc . Eu vreau sa aud la meteo ca va fi vreme frumoasa si atat . Ce ma doare pe mine ca toata campia este uscata si fantanile secate ? Las` sa ploua dupa ce vin eu de la mare , dupa aia n-are decat sa curga izvoarele … ) .

    Asta pentru ca spunem rar sau niciodata : faca-se voia Ta , Stapane !

  11. Anul trecut a fost din septembrie 2010 pana in septembrie 2011 un an exemplar pentru agricultura. Cum necum a plouat la timp pentru orice tip de cultura, vremea a fost potrivita pentru fructe, legume, struguri, cereale… Dumnezeu ne-a dat, dar noi am zis ca nu e bine, ca sunt prea multe si le scade pretul si trebuie sa le aruncam. De multumit Domnului, nici pomeneala. Chiar nu se astepta nimeni ca anul acesta sa fie rau?

  12. In aceasta faza, raspunsul este rugaciunea smerita cu credinta si durere catre Dumnezeu!

  13. http://www.agropataki.ro/produse/fitofarmacie/descrierea_culturilor/cultura_de_spanac/ro In cazul cultivarii spanacului inaintea culturilor de baza, dupa pregatirea solului, se insamanteaza la sfarsitul lunii octombrie, se recolteaza in cursul lunii martie, astfel se creeaza posibilitatea pregarii solului pentru cultura principal. Pentru consumul de toamna semanatul se realizeaza la sfarsitul lunii august sau prima jumatate a lunii septembrie, recoltarea are loc in perioada octombrie-noiembrie ADAUG EU: pt. Romania. Pentru zona ceva mai sudica,sa zicem nord-mediteraneeana, recoltarea pt. toamna se face ceva mai devreme, posibil chiar din septembrie va las 2 linkuri, ca sa va dumiriti: http://euroferma.md/?p=1195

  14. se pot scoate toate sfintele moaste, se pot face zilnic procesiuni, daca oamenii nu se schimba.. prea des se vad persoane care nu ies bine din biserica si in secunda 2 isi reiau comportamentele necrestinesti (barfe, invidie, convingerea ca ar fi singurii buni iar restul sunt fara exceptie rai, si altele si altele…) Deci, cred ca responsabilitatea pentru tot ce ni se intampla este doar a noastra. Cati dintre noi avem curajul de a ne vedea cum suntem, nu cum credem ca am fi? Cati dintre noi avem curajul sa ne identificam, corect erorile, mai apoi sa ne reevaluam comportamentele, apoi sa le comparam cu niste modele (de fapt, modelul este doar Unul singur) si de acolo, sa incepem schimbarea ? Iertare, de la mine asa se vede.

  15. am gresit cu niste ghilimele, iertati.

  16. Pingback: Seceta se agraveaza. INDEMN LA RUGACIUNE PENTRU PLOAIE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  17. Pingback: IPS TEOFAN, Mitropolitul Moldovei, cheama Biserica la pocainta, la rugaciuni si procesiuni speciale PENTRU PLOAIE! SA INTELEGEM SENSUL MUSTRARII LUI DUMNEZEU: “Pământul este pângărit sub locuitorii lui, căci ei au călcat legea” -
  18. Pingback: SECETA A PARJOLIT ROMANIA [video]. Va fi FOAMETE in tara si CRIZA ALIMENTARA in lume/ CUM A FOST DELAPIDAT SISTEMUL DE IRIGATII - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  19. Pingback: Parintele Teofan de la Putna despre SECETA NOASTRA SUFLETEASCA si PARINTELE SOFIAN CEL MULT RODITOR -
  20. Pingback: SECETA FACE RAVAGII. Stare de urgenta in agricultura? - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare