PERICOL DE SECETA

22-03-2012 1 minut Sublinieri


“Fără acest strat de zăpadă căzut în iarnă, producţia agricolă era compromisă total. Dar dacă la sfârşitul lunii aprilie şi în luna mai nu plouă, am putea avea un an agricol mai greu decât în 2007“, este de părere directorul ANM.

În cazul în care spre finele lunii aprilie şi în luna mai nu vor exista precipitaţii, România va avea un an agricol mai greu, deşi zăpada căzută în această iarnă a contribuit la refacerea rezervei de umiditate din sol, a atras atenţia directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu.

“Fără acest strat de zăpadă căzut în iarnă, după părerea mea, producţia agricolă era compromisă total. În ianuarie şi februarie am avut cantităţi mari de precipitaţii, mai mari decât media obişnuită a acestor perioade. În martie însă stăm foarte rău, cu precipitaţii de sub 10 l/mp. Răspunsul meu la întrebarea dacă va fi secetă în România este că, dacă la sfârşitul lunii aprilie şi în luna mai nu plouă, am putea avea un an agricol mai greu decât în 2007. În cazul în care va ploua, putem să ne aşteptăm la un an agricol bun, nu foarte bun, pentru că rapiţa este deja compromisă”, a explicat Ion Sandu.

Prognozele arată bine, dar trebuie să se şi confirme

Potrivit şefului ANM, în ceea ce priveşte prognoza pe următoarele trei luni, cantităţile de precipitaţii din România vor fi apropiate de normele climatologice, însă acest lucru nu exclude seceta.

“Dacă se realizează aceste prognoze, avem o şansă. În momentul de faţă, stratul de zăpadă a refăcut rezerva de umididate în sol şi nu stăm rău. Problema mea este seceta hidrologică, şi aceasta nu va putea fi eliminată. Mai mult, este posibil să avem şi inundaţii, şi secetă. Când Administraţia Naţională de Meteorologie va emite o avertizare de precipitaţii de peste 30 l/mp, în zonele de munte şi de deal pot apărea inundaţii”, a avertizat Ion Sandu.

“Prognoza pe două săptămâni ne arată că temperatura maximă va fi de peste 10 grade şi minima de zero grade. Vor fi şi ploi slabe, mai ales în estul ţării, la munte şi în zonele de deal, cu probabilitate mai mare între 25 şi 27 martie”, a afirmat directorul general al ANM.


Categorii

1. DIVERSE

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “PERICOL DE SECETA

  1. In loc sa-i multumim lui Dumnezeu ca ne-a dat zapada asta ( cu toate problemele derivate ) si astfel acum pamantul este ca un burete , vine dl. director general al ANM Ion Sandu , sa-si dea cu parerea ca ” daca si cu parca …” . Stie Multmilostivul Dumnezeu ce face si cum sa ne miluiasca daca suntem slugi vrednice sau ba .
    Cand ar fi trebuit sa-si dea cu parerea si sa dea un cod rosu de viscol , s-a codit iar acum trambiteaza ca sa-si refaca imaginea . Nu avem nevoie de preditiile sale . Sa-si vada de stapanii sai pamanteni carora le slujeste si sa iasa mai putin in evidenta pe sticla .

  2. Pingback: ”Va fi foamete mare in tara daca nu ploua”/ Hidroelectrica aproape de declansarea STARII DE FORTA MAJORA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare