SECETĂ CA ÎN 1947? Ministrul Agriculturii vorbește despre o secetă „CUMPLITĂ, EXTREMĂ”, iar CRIZA ALIMENTARĂ este iminentă/ RUGĂCIUNI pentru izbăvire de secetă în Moldova/ PIERDEM TOATE LOCURILE DE MUNCĂ CREATE ÎN 17 ANI/ Plata salariilor și pensiilor, în funcție de „execuția bugetară”/ MILIOANE DE ITALIENI AU NEVOIE DE AJUTOR ALIMENTAR

29-04-2020 9 minute Sublinieri

Digi24:

Seceta de anul acesta este la fel de cruntă ca cea din 1947. Prima lovitură o va primi prețul pâinii

Pâinea ar putea fi mai scumpă la toamnă, pentru că efectele crizei economice generate de pandemia de coronavirus sunt amplificate și de secetă. Mare parte din culturile de cereale ar putea fi compromise, iar agricultorii estimează pierderi de peste 50%. Ministrul Agriculturii spune că cei afectați vor fi despăgubiți. 

Adrian Oros, ministrul Agriculturii: “Peste această criza determinată de pandemie se suprapune și o secetă cumplită, extremă, cum nu a mai fost în ultimii mulți ani.

Deficitul este foarte mare în zona Moldovei și Dobrogei. Este un pericol ca culturile de toamnă să fie compromise într-un procent destul de mare.
Am asigurat toți fermierii că o să-i despăgubim pe toți cei care vor avea pagube cauzate de fenomenele extrem de secetă. Comitetele pentru situații de urgență locale evaluează care e dimensiunea pagubelor, ca să putem să despăgubim fără să producem inechități.

Culturile care sunt acum afectate sunt culturi de cereale în principal.

Estimăm o pierdere a producției de până la 50% ceea ce ar acoperi necesarul de consum pentru aceste produse. Vor fi consecințe în lanț asupra prețurilor. Depinde și cât va dura această criză.

Avem stocuri foarte mari de produse de bază la producători – lapte, carne legume. Căutăm soluții pentru a încuraja procesatorii să stocheze privat și în toamnă când vom avea nevoie să le putem folosi.”


Imaginea dezastrului din principalul furnizor de legume pentru București

Legume aruncate, bani pierduți și multă disperare. Fermierii reușesc cu greu să-și vândă o mică parte din producție, iar restul aruncă! În bazinul agricol Vidra – Crețești – Sintești, principalul furnizor de legume pentru Capitală, zeci de solarii au fost abandonate și năpădite de buruieni, cu tot cu produse.

În bazinul legumicol Vidra – Crețești – Sintești sunt peste 7.000 de fermieri care trăiesc exclusiv din ce produc în solarii. Toți au pierderi, iar administrația locală cere guvernului să-i ajute să-și vândă produsele ori să le poată stoca sau procesa.

Tudor Marian – primar Vidra: „Așteptăm, acum, de la ministerul Agriculturii o discuție, cum să găsim soluția ca noi să facem contracte direct cu marile magazine, să distribuim produsele din localitatea noastră. Pe raza localității mai avem încă o hală foarte bună pe care ar putea să o pună la dispoziție ministerul Agriculturii pentru procesarea de legume. Legumele merg la gunoi. De ce ar trebui să meargă la gunoi, când ar putea să meargă la procesare!”

Conform primăriei Vidra, din cauza pandemiei de coronavirus, fiecare fermier din localitate va pierde, anul acesta, între 15 și 20.000 de lei, cel puțin.

Specialiștii din domeniu spun că dacă nu gestionăm bine situația, vom ajunge la o criză alimentară

Seceta de anul acesta e la fel de cruntă precum cea din anul 1947. E concluzia specialiștilor din domeniu, care spun că de vină sunt iarna fără zăpadă, lipsa ploilor de primăvară, la care s-a adunat și vântul puternic. Toate plantele semănate au început să se usuce și dacă nu va ploua în perioada următoare, pierderile pot ajunge până la sută la sută.

Costel Vânătoru – cercetător în agricultură: “Suntem în pragul sau suntem în pericolul unei crize alimentare, trebuie să gestionăm foarte bine această situaţie să nu ajungem în situaţia grea aşa cum România a mai trecut de-a lungul timpului, iar cea mai mare criză alimentară a fost cea din 1947, cunoscută ca foametea din 1947.
Din păcate veștile de la meteorologi nu sunt prea bune”.

Daniel Alexandru – agrometeorolog: Nu vor exista cantităţi de precipitaţii, care să acopere deficitul de apă din sol, chiar dacă vor apărea local pe parcursul acestei luni, ele nu vor acoperi un deficit acumulat în 7 luni şi jumătate sperăm ca în mai şi iunie, considerate luni ploioase să adunăm precipitaţii

La fel de afectați de secetă sunt și pomi fructiferi și culturile viticole, însă într-o proporție mai mică.

Gandul.ro:

DISPERARE. Seceta care AMENINȚĂ recoltele din Moldova i-a împins pe gălățeni să SFIDEZE pandemia ca să ceară ajutor divin/ Cum s-a desfășurat rugăciunea colectivă

Un preot din judeţul Galaţi a organizat o slujbă pentru ploaie pe un câmp situat în apropierea unei localităţi. La rugăciune au participat ajutoarele preotului şi primarul comunei. Oamenii spun că doar Dumnezeu îi mai poate ajută să treacă peste perioada de secetă.

Slujba religioasă inedită s-a desfăşurat duminică, pe terenul localităţii gălăţene Slobozia Conachi.

La rugăciunea susţinută de preotul comunităţii au mai participat cinci persoane, dascăli, consilieri şi primarul comunei. Participanţii aveau măşti şi mănuşi de protecţie şi au invocat ajutorul divinităţii pentru a învinge seceta cu care se confruntă de şapte luni.

Contactat de corespondentul Mediafax, primarul comunei Emil Dragomir a spus că rugăciunea a fost organizată deoarece regiunea se confruntă cu secetă severă şi că oamenii nu mai aşteaptă ajutor decât de la divinitate.

„A fost o rugăciune pentru ploaie. Rugăciunea s-a referit la faptul că de 7 luni de zile, la noi şi nu numai la noi, în marea majoritate a Moldovei nu a plouat deloc. Este o rugăciune în faţa lui Dumnezeu, poate ne ajută şi o desfacă norii să ne dea apă pentru culturile noastre”, i-a explicat corespondentului Mediafax, primarul comunei Slobozia Conachi, Emil Dragomir.

Prefectul judeţului Galaţi spune că seceta a provocat pagube uriaşe şi că recolta va fi compromisă în totalitate în zonele fără irigaţii.

„Ce nu-i irigat, vorbim despre sută la sută. Din ce am văzut eu, am văzut culturi de lucernă, am văzut culturi de grâu care trebuie întoarse”, a declarat pentru Mediafax, prefectul judeţului Galaţi, Gabriel Avramescu.

Autorităţile gălăţene vor înfiinţa o comisie care va verifica unde s-a irigat şi dacă sistemele de irigaţii au fost întreţinute corespunzător.


Basilica:

Republica Moldova: Moaştele Sf. Dionisie purtate în procesiune pentru „izbăvire de secetă și molimă”

Mitropolia Basarabiei, circulară: Rugăciuni pentru ploaie și izbăvirea de secetă


Agrointel:

Români duși noaptea, cu autocarele, la plantat hamei în Slovenia: ”Lucrează pe doi euro, dorm în containere și primesc 3 conserve!”

Plecările românilor la muncă în străinătate continuă, numai că nu cu avionul, ci cu autocarele! Pentru că firmele românești au interdicție să mai opereze curse internaționale, se trimit autocare din străinătate, iar îmbarcările se fac în localități mici pentru a se evita mediatizarea.

Potrivit publicației locale mureșene Zi de Zi, vineri, 24 aprilie, pe Facebook au fost publicate mai multe imagini surprinse în orășelul Târnăveni, acolo unde 20 de autoricare de la NOMAGO, din Slovenia, au îmbarcat sute de români pentru a-i duce la muncă în afară. Fotografiile au fost realizate pe timpul nopții, atunci când s-a făcut preluarea oamenilor care s-ar fi încheiat înainte să se lumineze.

”S-a apelat la o firmă de transport străină pentru că autocarele românești NU AU VOIE SĂ IASĂ DIN ȚARĂ. Ordonanta X paragraful Y interzice cursele ocazionale internaționale. Așteptăm cu interes companii de transport persoane din Europa să vină în România și să facă aici transport local. Pentru că noi, suntem o „colonie”. Nu avem drepturi, noi doar executăm. O să ne dăm într-o parte și o să le mulțumim. Ok, compania XYZ Agro din Germania să zicem, a încheiat contract cu Nomago, pentru a duce muncitori. Dar tu, că stat, cum îți protejezi transportatorii locali? Păi dacă cursele ocazionale internaționale sunt INTERZISE, nu sunt interzise și pentru transportatorii ce intră în țară noastră?”, a scris Cosmin Nicolae pe Facebook care a precizat că a primit imaginile de la un transportator român care în această perioadă nu poate efectua curse, dar vede cum firmelor din afară țării le este permis să ducă românii la muncă în străinătate.

Prefectura Mureș confirmă: Românii care au plecat noaptea au plecat legal în Slovenia!

Autoritățile județene au confirmat preluarea oamenilor la Târnăveni, cu autocare venite din Slovenia. Astfel, în urma solicitării portalului Tirnaveni.ro, cancelaria Prefectului, Institutia Prefectului – Judetul Mures a venit cu precizări referitoare la transportul pe timp de noapte cu autocare al mai multor persoane, efectuat din parcarea magazinului Lidl din Târnăveni. Iată comunicatul: “Joi, 23 aprilie 2020, 269 de cetățeni din județul Mureș au plecat către Slovenia, pe cale rutieră. Acțiunea s-a derulat în urma solicitării Ambasadei Republicii Slovene, de acordare a permisiunii de transport pentru cetățenii români, din țara noastră în Slovenia, pentru muncă sezonieră în sectorul agricol. Pentru buna derulare a acestei activități, autoritățile din județul Mureș au respectat Ordinul Comandantului Acțiunii, iar forțele de ordine au verificat respectarea prevederilor ordonanțelor militare și s-au asigurat că nici unul dintre cetățeni nu se regăsește pe lista persoanelor aflate în carantină sau izolare la domiciliu. (…)/ integral pe agrointel.ro

 


RFI.ro:

Sărăcie în creștere în Italia – Aproape 4 milioane de italieni au nevoie de ajutor alimentar

Aproape patru milioane de persoane din Italia au nevoie de ajutor alimentar. În doar două luni, de la declanșarea crizei de coronavirus numărul persoanelor lovite de sărăcie a crescut în mod alarmant astfel încât asociațiile caritabile reușesc să facă cu greu față solicitărilor venite acum și din partea unor persoane și familii care înainte puteau să-și asigure hrana zilnică. Cele peste 400 de milioane de euro alocate de Guvern pentru ajutoarearea persoanelor în dificultate economică  se dovedesc insuficiente.

În Italia pandemia de coronavirus a făcut peste 26.000 de victime și a adus multă sărăcie. De când Italia s-a oprit, în cele aproape două luni de lockdown, numărul persoanelor sărace, “victime colatarele”, a crescut cu cel puțin un milion. Din casele multor italieni lipsesc banii și mâncarea, iar situația se agravează de la o zi la alta.

Guvernul a intervenit cu 400 de milioane de euro pe care le-a destinat primăriilor. Acestea din urmă au redactat liste cu persoanele care puteau primi tichete pentru cumpărături alimentare, însă s-a dovedit că numărul beneficiarilor este mult prea mare față de estimările autorităților.

Situația este alarmantă nu doar în Sudul Italiei unde sărăcia și munca la negru erau realități frecvente, dar riscă să se generalizeze. 20%  dintre cei care au sărăcit ca urmare a crizei de coronavirus trăiesc în regiunea Campania, iar 9% se află în Lombardia, în Nordul Italiei.

Potrivit unei anchete Coldiretti (Confederația  Națională a Cultivatorilor Direcți) și Institutul Ixè estimarea creșterii cazurilor de sărăcie se bazează pe numărul de persoane care a beneficiat de ajutoare alimentare prin intermnediul Fondului de Ajutor European pentru cele mai defavorizate persoane (Fead), distribuit de asociații cum ar fi Caritas, cu o creștere a cererilor de 114%, sau Banca Alimentelor, unde solicitările au fost cu 20% sau  40% mai mari în funcție de regiuni. Sicilia este una dintre cele mai sărace regiuni din Sudul țării. Cartierul San Cristoforo este cunoscut ca unul dintre cele mai dificile din Catania. Aici multe femei care înainte lucrau ca îngrijitoare și-au pierdut locul de muncă. Multe lucrau la negru și nu beneficiază acum de ajutoare publice, iar presa locală relatează situații disperate în care femei copleșite de rușinea de a nu face față problemelor zilnice, solicită alimente doar pentru copii, adăugând că lucrul cel mai important este ca ei să aibă ce să mănânce. Nu doar îngrijitoarele au rămas fără un loc de muncă în Italia. Lor li se adaugă zidari, meșteșugari, mici întreprinzători constrânși să-și închidă activitățile. Se estimează că în Italia peste 3 milioane 700 de mii de persoane au nevoie de ajutor alimentar (anunță televiziunea publică Rainews).

Ziarul  “La Repubblica” titra zilele acestea pe prima pagină că 10 milioane de persoane sunt la riscul sărăciei. În contextul noii pandemii sociale, un puternic semnal de alarmă vine și din partea Papei Francisc care spune că multe familii în Italia fac foamea și riscă să cadă victimele cămătarilor. Ancheta Coldiretti /Ixé arată că 4 din 10 italieni au declarat că participa la inițiative de ajutorare prin donații sau distribuirea de pachete cu alimente. Eforturile private trebuie însă dublate de noi inițiative instituționale interne și europene, mai ales că previziunile economice ale Italiei arată o prăbușirea a PIB cu 9%.

Din Roma , Mihaela Iordache pentru RFI.


ZF.RO:

Cea mai îngrijorătoare afirmaţie făcută de Florin Cîţu, ministrul finanţelor: Plata salariilor, pensiilor şi investiţiilor se va face dacă vom avea încasări la buget

Florin Cîţu, ministrul de finanţe al României, a spus miercuri seară că toate cheltuielile bugetare, inclusiv plata pensiilor, salariilor şi finanţarea investiţiilor vor depinde de cum va fi execuţia bugetară.

„Am cuprins creşterea pensiilor în buget, pentru că era legislaţia în vigoare. În acelaşi timp, totul depinde de execuţia bugetară (…) În acest moment nu avem de ce să discutăm despre pensii, pentru că la rectificare nu s-au luat banii de acolo. Nu este un subiect care ar trebui discutat azi. Toate cheltuielile au un semn de întrebare asupra lor. Dacă execuţia bugetară nu este bună, investiţiile vor avea un semn de întrebare asupra lor, plata pensiilor va fi o problemă, dacă avem o execuţie proastă. Aşadar, execuţia bugetară este foarte importantă pentru a plăti cheltuielile pe care le avem azi”, a spus Florin Cîţu la Realitatea Plus.

Guvernul, potrivit proiectului de rectificare bugetară, merge pe un deficit echivalent cu 6,7% din PIB şi cheltuieli bugetare în sumă de 413 mld. lei, la o scădere economică de 1,9%.

Documentul de lucru folosit de Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) şi de mai multe organizaţii patronale merge pe o scădere economică de aproape 9%, care va prăbuşi încasările statului şi deficitul bugetar. Astfel, deficitul bugetar este estimat între 7% şi 11% din PIB, un necesar de finanţare care va face guvernul să se îndrepte către toate sursele posibile, interne şi externe: Comisia Europeană, Banca Mondială sau Fondul Monetar Internaţional (FMI).


Economica:

Moody’s a coborât perspectiva ratingului României la “negativ”, dar a menținut calificativul

Agenţia de rating Moody’s a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală şi a modificat perspectiva de ţară de la stabilă la negativă, informează Ministerul Finanţelor Publice (MFP), într-un comunicat de presă. Potrivit sursei citate, decizia agenţiei de reconfirmare a ratingului de ţară are la baza potenţialul de creştere economică solidă al României, chiar şi în contextul pandemiei cu virusul SARS-CoV-2, precum şi capacitatea instituţională moderată a statului român. Agenţia apreciază că România are o economie mai mare şi cu o creştere mai rapidă decât alte state din aceeaşi categorie de rating (Baa3). (…)/ integral pe economica.net


Radu Teodor Soviani

Economia SUA a pierdut 26 de milioane de locuri in 5 saptamani

Economia SUA a pierdut 26 de milioane de locuri in 5 saptamani (locuri de munca echivalente cu cele create in ultimii 10 ani). In urma cu putine minute, Comisia de buget a Congresului American a prognozat pentru SUA o cadere economica de -5,6% si o rata a somajului de aproape 12% la finalul anului. Daca calculele mele sunt corecte, economia americana prognozeaza ca doar un sfert din locurile de munca pierdute in cele 5 saptamani vor fi recuperate pana la finalul anului. Asta inseamna sa nu iti minti populatia. In Romania, guvernul inventeaza o crestere din pix a economiei in 2020 cu 22,3 miliarde de lei fata de anul 2019 (corespunzatoare unei scaderi din pix de doar -1,9%), si o crestere a ratei somajului in Romania de numai 0,4 puncte procentuale fata de 2019, de la 3% la numai 3,4% si o pastrare constanta a consumului in 2019 fata de 2020. Desi la acest moment avem un milion de someri, iar in 3 saptamani, Romania a pierdut mai multe locuri de munca (un milion) fata de cele pierdute in criza din 2008-2012 (700.000). O astfel de prognoza inseamna sa iti minti populatia. Concomitent cu pastrarea dobanzilor pentru credite la un nivel de 5 ori mai mare decat in Zona Euro si dublu spre triplu fata de Polonia, asta inseamna sa nu dai doi bani pe populatie. La care se adauga si cei mai putini de doi bani dat prin ,,creditele pentru capital de lucru”, program care, desi anuntat de 5 saptamani, nu a functionat nicio zi. Asta inseamna #nimicpentrupopulatie.


Încă 4,4 milioane de americani au rămas fără locuri de muncă săptămâna trecută, ceea ce urcă numărul total de pierderi de locuri de muncă în ultimele 5 săptămâni, în SUA, la 26 de milioane de persoane. Practic nu există niciun indicator economic important care să contrazică faptul că SUA (și lumea) va înregistra cea mai mare cădere economică din ultima sută de ani (de la marea Depresiune).

Datele raportate precedent (22 de milioane de locuri de muncă pierdute in 4 săptămâni) arătau că SUA a pierdut toate locurile de muncă create în ultimii 10 ani.

În timpul ăsta, în România: astăzi, sunt 1.035.000 de contracte de muncă suspendate cu peste 120.000 mai multe decât în urmă cu 5 zile. În ceea ce privește contractele de muncă încetate, ele sunt în număr de peste 250.000, cu mai mult de 16.000 mai multe decât în urmă cu 5 zile.

Numărul mediu de salariați raportat pentru 2019, în România era de 5.154.000 de mii. Acum cu peste un milion de contracte de muncă suspendate (șomaj) și cu peste 250.000 de contracte de muncă încetate) România se întoarce ca nivel de locuri de muncă active cu mai mult de 16 ani în urmă, respectiv înainte de 2003. Cum rămâne cu ,,am depășit criza COVID pe plan monetar, financiar și bancar” și cu ,,economia României va ieși din această criză mai bine decât ne așteptam”?

Așadar, cei mai importanti indicatori economici la nivel global semnalează cea mai mare cădere economică din ultimele 4 generații, excepție făcând doar România, rectificarea mincinoasă de săptămâna trecută spunând că PIB-ul va crește cu 22,3 miliarde de lei în 2020 față de 2019 (și o cădere economică de numai -1,9%, din pix), consumul nu va scădea, iar numărul de șomeri la finalul anului va fi doar cu 37.000 mai mare în 2020 față de 2019 (rata șomajului de 3,4% la final de 2020 față de final de 2019), respectiv 295.000 de șomeri în total, față de 257.900 de șomeri la finalul anului.

Salariile urmează să crească în 2020 cu 6%, mai spune rectificarea bugetară mincinoasă. #aducetiizoleta.


 


Categorii

1. DIVERSE, Criza mondiala, Criza preturilor, criza alimentara, Pandemia de coronavirus/ COVID-19

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “SECETĂ CA ÎN 1947? Ministrul Agriculturii vorbește despre o secetă „CUMPLITĂ, EXTREMĂ”, iar CRIZA ALIMENTARĂ este iminentă/ RUGĂCIUNI pentru izbăvire de secetă în Moldova/ PIERDEM TOATE LOCURILE DE MUNCĂ CREATE ÎN 17 ANI/ Plata salariilor și pensiilor, în funcție de „execuția bugetară”/ MILIOANE DE ITALIENI AU NEVOIE DE AJUTOR ALIMENTAR

  1. Când ne vom deștepta noi românii, taaare rău ne va părea, că am ascultat de tabulele rase care ne conduc Țara și că nu am întrerupt mai din vreme arestul la domiciliu!!!
    Eu cred că, mai mult decât rugăciunile pt ploaie și sănătate și împotriva foametei și …, avem nevoie de rugăciuni pt deșteptarea fraților noștri din amorțeala minții.

  2. Gerontas Nectarios Bitalis a prevazut in 2015 Un paste negru si o vara infometata deci pastele a fost intradevar negru si acum asteptam vara infometata asta scria intrun ziar ……!! A vertizarea parintelui Neofit a fost clara deci trebuie sa ne aprovizionam cat mai repede …..mai spune si Gerontissa din Atiki ca sistemul bancar va cadea foarte repede si sa avem alimente puse deoparte ca timpul asta va fi in iunie si tare ma tem ca va coincide chiar anul asta ……!! Fie voia Domnului…..!!

  3. @cristian,
    pt. ce spui tu trebuiesc 2 lucruri(lucrari):
    – BOR cu coloana vertebrala,
    -popor care sa-i urmeze fara sovaire ,cand spun popor ma refer la cei cu credinta .Atunci statul(uni spun ca noi suntem,fals) nu are decat 2 variante :
    -ori fac ce li se impune ,de frica ca nu vor mai fi alesi,
    -ori vor face ce le spun altii ,si atunci vom pati cu acelasi masacru ca iugoslavii.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare