Ilie Serbanescu si Florea Dumitrescu, fost guvernator al Bancii Nationale: IN GENUNCHI IN FATA FMI si UE, NE-AM DISTRUS INDUSTRIA SI SUNTEM VASALII ALTORA… (video)

27-11-2012 1 minut Sublinieri


Emisiunea Q&A, realizata de Sandra Stoicescu (Antena3), cu Ilie Serbanescu, Florea Dumitrescu, fost guvernator al BNR si negociator cu FMI in anii ’70.

Florea Dumitrescu:

Pentru a fi membru in UE Romania a pierdut sute de miliarde de dolari prin jefuirea economiei sale. Nu se poate sa trecem cu vederea aceste lucruri; aveam o baza economica ce putea fi modernizata. Noi am dat insa cu piciorul la tot ce aveam, ne-am distrus propria industrie.

Ilie Serbanescu:

– FMI avea alta atitudine fata de Romania cand facea parte din lagarul socialist, deoarece atunci tara noastra a facut o bresa. Acum insa sunt alte conditii.

Nu exista bani pe gratis, asta e o poveste de adormit copii. Am ajuns sa fim vasalii altora, suntem dependenti economic de altii pe toate compartimentele. La ultimul summit de la Bruxelles miza a fost intre Germania si Marea Britanie.

Florea Dumitrescu:

– Traian Basescu are aceeasi nemultumire ca si FMI, in loc sa fi reprezentat Romania pe langa aceasta institutie. In negocierile avute cu FMI in anii ’70, daca as fi facut ce spuneai McNamara si ceilalti oficiali ai institutiei, as fi indatorat tara. Deci trebuie avut, in aceste negocieri, un punct de vedere propriu, care sa corespunda celui national, nu unul care sa se identifice cu cel al FMI. Acum, noi, de unde vom inapoia creditele, cand nu mai avem economie care sa produca?

Ilie Serbanescu:

– Pe atunci aveam insa un anume grad de independenta, pe care astazi nu-l mai avem. In momentul de fata suntem lichidati si intr-un grad de dependenta absurd.

– Am fost fortati sa incheiem acordul din 2009. Am fost amenintati ca vor pleca bancile din tara, desi probabil nu ar fi facut-o. Daca nu am fi lichidat sistemul bancar propriu intre 2003 si 2008 si nu s-ar fi facut creditele/datoriile fara acoperire, nu am fi avut cum sa fim amenintati.

In prezent nu mai avem nici macar capacitatea de manevra din 2009: resursele minerale nu mai sunt ale noastre, retelele de distributie a gazului la fel, bancile nu mai sunt nici ele.

– Daca ridica glasul Merkel sau Barosso, in aceasta situatie, poate ar trebui sa incepem sa spunem: da domnule, arunca-ma afara din lume. Si poate doar atunci vor spune, stati, nici chiar asa, ca nu-i putem omori. E greu sa traim mai prost decat traim acum.

Florea Dumitrescu:

Eu am scris inca din 1992 ca macar sistemul bancar sa nu-l privatizam. Si n-am scris de la mine, am citit in zeci de carti, si n-am gasit pe lume care sa-si distruga sistemul bancar, inclusiv in tarile capitaliste, unde tarile au propriile lor banci.

Ilie Serbanescu:

Eu n-am auzit pe lume de vreo tara care sa se fi dezvoltat pe baza de banci straine. Nu exista. Polonia, care a facut privatizari masive, si-a pastrat in fiecare sector o prezenta importanta.

Legaturi:


Categorii

Acordul cu FMI, Batalia pentru resurse, Criza datoriilor suverane, ILIE SERBANESCU, Razboiul impotriva Romaniei, Tradatori si lichele, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “Ilie Serbanescu si Florea Dumitrescu, fost guvernator al Bancii Nationale: IN GENUNCHI IN FATA FMI si UE, NE-AM DISTRUS INDUSTRIA SI SUNTEM VASALII ALTORA… (video)

  1. au ajuns vechii comunişti de la noi.. model de profesionalism! Îi asculţi şi ţi se pare că vin din altă lume! Vai nouă!

  2. Pingback: AGENDA COLONIALISTA a Consiliului Investitorilor Straini din Romania: retragerea statului din societatile de stat, distrugerea micii proprietati taranesti, subventionarea e-guvernarii si a multinationalelor - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Nu ar trebuii să judecăm pe cineva, dupa: că e sau a fost comunist sau capitalist, ci după cum gîndeste: rațional sau irațional, cu bun simț sau dacă-i escroc. Din halul în care a ajuns economia României, nu prea-i inteligent să condamni socialismul. E ca și proverbul:” Rîde ciob, de oală spartă”. În 20 de ani am trăit din ”cadavrul” socialismului, iar acum că am ajuns la os vom trăii, mănînca… aaa. Îhî!

  4. @Nelu
    Ca sa raspunda eu in locul lui utzu, cred ca la comentariul lui faceai referire. Ei bine, tocmai ca lauda cumva pozitia fostului guvernator, nu-l condamna.

  5. Pingback: ROMANIA: de 40 de ani COBAI IN LABORATORUL SOCIAL FMI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: [update] - CUM ISI BATE JOC UNIUNEA EUROPEANA DE NOI, VASALII "CU DREPTURI DEPLINE"... Egalitate, dar nu pentru catei! Pentru ce pacate platim si la ce sa ne asteptam? - Razboi întru Cuvânt
  7. Pingback: Bilantul unei distrugeri premeditate: LISTA INTREPRINDERILOR (1256!) CU PESTE 1000 ANGAJATI DESFIINTATE IN ULTIMELE DOUA DECENII - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: MAI AVEM O ȚARĂ? Ce a ajuns România astăzi? Românii – între FLĂMÂNZI și PUNGEȘTI - Recomandari
  9. Pingback: 1 Decembrie: ROMÂNIA – ULTIMUL BAL sau “Tot ce-i românesc nu piere”?/ Scriitoarea ILEANA VULPESCU si istoricul DINU GIURESCU – adevarul despre starea natiunii (VIDEO): Ce mai inseamna astazi Patria, ce mai poate salva România? -
  10. Pingback: “IN ROMANIA AZI AVEM DOAR LIBERTATEA COLIVIEI. Suntem supuși unei politici de defrişare a economiei ţării”. GHEORGHE PIPEREA: ”Suntem victimele unui NOU TIP DE CATEHISM GLOBAL, care ne impune SĂ NE DESPRINDEM DE RĂDĂCINI, inclusiv de
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare