Actualul Patriarh al Rusiei a luat binecuvantare de la Papa pe cand era Mitropolit si a vizitat Vaticanul? (SI ALTE CATEVA STIRI, RECOMANDARI, FOARTE PE FUGA)

5-01-2010 6 minute Sublinieri

(via Nihil Sine Deo)

Spre deosebire de Craciun, Pastile vor veni pentru Crestinii ortodocsi si apuseni in aceeasi zi, pe 4 aprilie. Diferitele confesiuni crestine au acelasi ciclu pascal (sistem de determinare a datei de sarbatorire a Pastilor) odata la cativa ani. Ortodocsii si catolicii au sarbatorit Pastile in aceeazi si pe 8 aprilie, in urma cu doi ani. Pastele crestin a coincis, de asemenea, in 2004 si, anterior, in 2001. Anul urmator (2010 -n.n.), in conformirare cu calendarele lor, crestinii rasariteni si apuseni vor sarbatori Pastele impreuna, ca apoi ciclul pascal sa coincida din nou in 2014 si 2017.

Fostul Papa Ioan Paul al II-lea a sugerat ca toti crestinii ar trebui sa serbeze Pastele impreuna, desi aceasta idee nu a fost dezvoltata in continuare. Conciliul al doilea Vatican a lansat aceeasi initiativa in 1965, propunand ca toti crestinii sa celebreze principalul lor praznic in a doua duminica din Aprilie.

Diferentele in ciclul pascal depind de diferite modalitati de a determina ziua echinoxului in calendarele Iulian si Gregorian, dupa care crestinii rasariteni si apuseni traiesc, precum si de refuzul catolicilor de a accepta regula conform careia Pastele crestin nu ar trebui sa coincida cu cel evreiesc.

[…] 7. Ca parte a programului-cadru naţional bisericesc, aprobă ca la Conferinţa pastoral-misionară semestrială de primăvară din anul 2010 să se trateze subiectul intitulat „2010 – Anul omagial al Crezului Ortodox şi al Autocefaliei româneşti”, cu următoarele subpuncte:

a. Istoria Crezului Ortodox (Simbolul Niceo-Constantinopolitan);

b. Locul Crezului Ortodox în cultul ortodox (text şi cântare bisericească);

c. Locul Crezului Ortodox în cateheza ortodoxă (inclusiv ora de Religie şi programul Hristos împărtăşit copiilor);

d. Crezul Ortodox în dialog cu alte Biserici Creştine (problema adaosului Filioque). …

***

Stiri de pe agentii primite in ultimele zile ale anului trecut de la un frate ziarist:

AVORTURI

Tel Aviv, 29 dec /Agerpres/ – Cei doi mari rabini ai Israelului s-au pronunţat împotriva avorturilor în Israel subliniind, într-o scrisoare, că ‘ele întârzie venirea Mesiei’, potrivit ediţiei on line de marţi a ziarului Y-Net, citat de AFP.

În această scrisoare adresată tuturor comunităţilor evreieşti din Israel, Marii Rabini Yona Metzger (askenaz) şi Shlomo Amar (sefard) denunţă ‘această veritabilă epidemie, care curmă viaţa a zeci de mii de evrei în fiecare an’.

În fiecare an se înregistrează în Israel aproximativ 50.000 de întreruperi de sarcină, din care 20.000 făcute în condiţii ilegale, subliniază cei doi şefi spirituali. AGERPRES/(Elena Dumbravă)

***

HOMOSEXUALITATE

Vilnius, 29 dec /Agerpres/ – Preşedintele Lituaniei, Dalia Gribauskaite, a semnat o nouă versiune a Legii privind protejarea minorilor în faţa informaţiilor negative, lege menită să-i apere pe copii şi adolescenţi de ‘informaţii cu tentă erotică’, care ar putea să-i îndemne la contacte sexuale înainte de majorat, informează marţi Delfi.lt.

În afară de aceasta, documentul introduce restricţii pentru promovarea de informaţii care ‘lezează valorile familiei’.

Principala deosebire dintre noua şi vechea versiune a legii o constituie anularea interdicţiei privind ‘promovarea relaţiilor homosexuale şi bisexuale’.

O asemenea normă, conţinută în vechea versiune, stârnea proteste din partea apărătorilor drepturilor omului şi a reprezentanţilor Parlamentului European. În septembrie, europarlamentarii votaseră chiar o rezoluţie specială, prin care deputaţilor lituanieni li se cerea să schimbe ‘legea discriminatorie’.

Vechea versiune a legii fusese adoptate în pofida acestor proteste. Chiar dacă preşedintele de atunci al Lituaniei, Valdas Adamkus, impusese veto asupra documentului, deputaţii din Seim votaseră legea.

În timpul noului preşedinte Gribauskaite a fost creat un grup de lucru în vederea iniţierii de amendamente la lege, iar rezultatul acestei munci o constituie apariţia noii versiuni.

Noua lege urmează să între în vigoare în martie 2010. În Lituania, majoratul începe la 18 ani. AGERPRES/(Adriana Matcovschi)

***

ECUMENISM

Varşovia, 29 dec /Agerpres/ – Cea de-a 32-a reuniune europeană organizată de comunitatea ecumenică Taize (Franţa) s-a deschis marţi la Poznan, în vestul Poloniei. Sunt aşteptaţi 30.000 de tineri până pe 2 ianuarie, au informat organizatorii, citaţi de AFP.

Primiţi în parohiile oraşului şi găzduiţi la familii poloneze, tinerii europeni se roagă, discută şi dezbat timp de cinci zile subiecte sociale şi filozofice. În acest an va fi evocată şi ‘tema libertăţii: libertatea pentru care au luptat mulţi din secolul al XX-lea şi care pare astăzi atât de normală celor care au sub 25 de ani’, a precizat comunitatea Taize.

Cu ocazia întâlnirii de la Poznan, şeful spiritual al comunităţii Taize, fratele Alois, a difuzat o ‘Scrisoare din China’, tradusă în aproximativ 50 de limbi. Comunitatea a editat în acest an un milion de exemplare ale Bibliei în chineză pentru a le distribui în China. ‘Gesturi de adoraţie şi de reculegere fac parte din culturile asiatice de multe secole‘, a scris fratele Alois, urmaşul fondatorului comunităţii Taize, fratele Roger, asasinat în 2005 de o femeie bolnavă psihic.

Mai multe personalităţi, printre care Papa Benedict al XVI-lea, patriarhul de Constantinopol, Bartolomeu I, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, au adresat mesaje de solidaritate participanţilor la reuniunea de la Poznan.

Fondată în 1940, comunitatea ecumenică Taize numără cam o sută de fraţi de diverse confesiuni creştine, din 30 de ţări, şi primeşte în fiecare an zeci de mii de tineri în perioadele de rugăciune. Întâlnirile europene, organizate în mod tradiţional între Crăciun şi Anul Nou, adună în fiecare an într-un oraş european zeci de mii de tineri creştini. AGERPRES/(Lelia Bretan)

***

ISTERIA INCALZIRII GLOBALE

Berlin, 29 dec /Agerpres/ – Catastrofele naturale au făcut mult mai puţine victime în 2009 decât în anii precedenţi, dar evenimentele climatice extreme continuă să se intensifice, a precizat marţi gigantul german de reasigurare Munich Re, citat de AFP.

Aproximativ 10.000 persoane au murit din cauza catastrofelor naturale în cursul acestui an, faţă de 75.000 pe an în medie în cursul ultimului deceniu, potrivit Munich Re. În 2008, aceste catastrofe s-au soldat cu 220.000 de morţi.

Fenomenul natural care a făcut cel mai mare număr de victime în 2009 (1.200 de morţi) a fost seismul care s-a produs în insula indoneziană Sumatra la 30 septembrie.

Planeta nu a înregistrat catastrofe majore în cursul acestui an, dar se observă ‘o tendinţă de creştere a catastrofelor datorate schimbărilor climatice‘, constată un oficial de la reasiguratorul german.

Aceste evenimente climatice extreme, al căror număr s-a triplat din 1950, au cauzat anul acesta 45% din pagubele acoperite de asigurări în întreaga lume, potrivit grupului german.

În total, în urma catastrofelor naturale s-au plătit în acest an despăgubiri în valoare de 50 de miliarde de dolari (34,6 miliarde de euro), din care 22 de miliarde (15 miliarde de euro) acoperite de asigurări.

Evenimentul cel mai costisitor al anului a fost furtuna Klaus care s-a abătut asupra Spaniei şi Franţei în ianuarie, privând peste un milion de persoane de curent electric. Pierderile au atins suma de 5,1 miliarde de dolari, din care 3 miliarde acoperite de asigurări, potrivit grupului Munich Re. AGERPRES/(Elena Dumbravă)

 • Altermedia:

Doi ani de când Israel a cumpărat România

Bolşevismul redivivus: cine ne omoară păstorii?

Un alt preot ortodox rus a fost omorat luna aceasta in Moscova, dupa ce a sanctionat comportamentul huliganic a doi tineri care se usurau in strada.

Parintele Alexander Filippov, 39 de ani, preot paroh al bisericii Inaltarea Domnului din Satino-Russkoye, sudul Moscovei, a fost urmarit in intrarea blocului in care locuia si impuscat cu un pistol, de aproape de catre doi tineri criminali,nascuti in 1974, respectiv 1981. Acestia au fost prinsi la scurta vreme de politia moscovita.

Parintele Alexandru era casatorit si avea trei fiice. Aceasta ucidere a unui preot ortodox, survine la doar cateva saptamani de cea a Parintelui Daniil Sysoev, 34 de ani, impuscat din motive religioase, chiar in biserica pe care o innaltase, cu hramul Sfantului Toma, tot din sudul Moscovei. Parintele Daniil era cunoscut pentru misionarimul lui in randul sectelor si a populatiei musulmane din Rusia.

În câteva cuvinte, lumea socială a devenit un sistem închis şi din această cauză entropia începe să crească, în consecinţă are loc un fenomen de disoluţie a structurilor de putere aşa cum le ştim. Are loc un proces de atomizare, uniformizare şi radicalizare, se nasc structuri de putere transnaţionale sau de natură privată care încep să erodeze noţiunea de Stat aşa cum o ştim. În timp ce majoritatea speră de la Stat soluţii pentru fenomenul descris în primul articol câţiva, puţini, strâng aur şi-şi cumpără arme.

Scapă fiecare cum poate sau totul e o perdea de fum, palavre prăpăstioase, şi totul e în regulă. Fiecare crede cum şi ce vrea. Dar e bine să avem şi alte puncte de vedere. Eu cred un singur lucru, că viteza cu care se transformă lumea actuală este mai mare ca niciodată şi că o să trăim vremuri interesante. Şi care sunt greu de prevăzut. Complexitatea situaţiei este atât de mare încât nu cred că există cineva care să poată spune cu precizie ce o să se întâmple la nivel global.

Vă puteţi imagina asta? Aşa, măcar de dragul jocului. Să spunem că atentatorii care au aruncat sau au fost pregătiţi să arunce în aer avioane a fi fost călugări creştini (catolici, ortodocşi, nu contează). Ce s-ar fi întîmplat? În primul rînd, dacă ar fi fost lăsat să urce în avion, orice călugăr ar fi fost dezbrăcat de straiele lui, ar fi fost controlat drastic, amprentat, trecut prin detectorul de minciuni etc. Sau, mai simplu, s-ar fi dat o directivă internaţională prin care accesul călugărilor la bordul aeronavelor ar fi fost interzis. Şi, astfel, ceilalţi pasageri, ne-călugării, ar fi intrat în avion fără controale suplimentare. În fond, doar călugării aruncă în aer avioane!

Apoi, ca măsuri suplimentare de prevenire, s-ar fi desfiinţat seminariile, şcolile cu tutelă confesională creştină, ar fi fost limitate drastic vizitele la mînăstiri. Nişte parlamentari europeni ar fi cerut (şi ar fi obţinut) scoaterea crucilor de pe bisericile din oraşe şi, evident, scoaterea tuturor icoanelor din şcoli. Apoi, nişte oengeuri ateiste ar fi organizat chiar arderi de Biblii prin pieţele publice.

Ca măsură şi mai suplimentară, toţi călugării creştini ar fi obligaţi să poarte o brăţară GPS pentru a le putea fi monitorizate toate mişcările. Ce simplu ar fi fost cu atentatori călugări! Aşa, fără să putem da vina pe călugări, toţi sîntem controlaţi la sînge ca să nu fie discriminare.

 • Hotnews:

Olanda si Nigeria introduc scanere corporale pe aeroporturi

Iranul avertizeaza Occidentul ca va imbogati uraniu la un nivel superior

Puterea iraniana ameninta “ca va imbogati uraniu la un nivel superior”, in termen de o luna. Liderii de la Teheran le-au dat un ultimatum marilor puteri, avertizandu-i ca daca nu accepta conditiile pe care le-au impus la propunerea de imbogatire a uraniului in strainatate, activitatea din centralele iraniene va trece la un alt nivel, informeaza Le Figaro.

Comunitatea internationala are doar o luna pentru a se decide” daca accepta sau nu conditiile de la Teheran, a declarat ministrul iranian de Externe, Manouchehr Mottaki. “Teheranul va imbogati uraniu la un nivel superior”, a subliniat ministrul. La originea acestor neintelegeri sta oferta prezentata in octombrie de Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), care a incercat sa ajunga la un consens cu Iranul.

 • Ziua:

Iranul ameninta ca va produce combustibil nuclear, daca Occidentul refuza sa-i furnizeze cantitatea de care are nevoie

Iran: Imagini socante cu uciderea unor protestatari, postate pe Internet

 • Antena3:

Măsuri economice în 2010: Concedieri masive pentru bugetari, pensii îngheţate, mai mulţi bani pentru SRI, SIE şi SPP

Colegiul Medicilor: Sistemul sanitar va intra în colaps din iulie

 • Cotidianul:

Noul buget al României pune bazele regimului intitulat Supravieţuieşte cine poate!

Antropologul Claude Karnoouh: „România va rămâne o ţară subdezvoltată, fără putere externă“

Care ar fi, după părerea dumneavoastră, atuurile României şi de unde ar trebui să vină salvarea ei?

Nu există nici o salvare, nici un adăpost nicăieri... România va rămâne o ţară subdezvoltată, fără putere externă, bună pentru manopera sa de calitate şi extrem de ieftină…. Asta a vrut Vestul. Bineînţeles, veţi avea câţiva papagali care se pretind intelectuali care cântă în slujba capitalismului şi a liberalismului de baltă la comanda stăpânilor lor…

Medicamentul care vindecă definitiv nu e rentabil

“Voi cine ziceţi că sunt Eu?”

„Două milioane de kilometri în căutarea Adevărului”


Categorii

Data Pastelui (Pascalia), Duminica, Ecumenism, Pagini Ortodoxe, Papa (Papism), Patriarhul Kirill, Video

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “Actualul Patriarh al Rusiei a luat binecuvantare de la Papa pe cand era Mitropolit si a vizitat Vaticanul? (SI ALTE CATEVA STIRI, RECOMANDARI, FOARTE PE FUGA)

 1. Ma straduiesc sa zic cate ceva “foarte pe fuga”
  In problema adaosului Filioque : Sa nu fie !
  Iar toate celelalte nenorociri:avorturi , homosexualitate , ecumenism , incalzirea globala , etc. …, toate duc la un DA ,
  hotarat , lui Saccsiv : Da , “Este vorba de intetirea RAZBOIULUI
  NEVAZUT ”

  Studiul, destul de realist al lui Dan Camen , in contextul lumii de azi – mi se pare logic :”…si noi contribuim la accelerarea venirii sfarsitului lumii prin faptele noastre…”. Desi evidentiaza calculul calendarului maya
  si anul 2012 – cu alinierea galactica si influienta asupra pamantului nostru – mi-e greu sa cred ca fix in ziua
  si la data … gata – groaza ca pamantul este aproape de pieire , nu ma inspaimanta …si nici asemanarea zeului Quetzalcoatl cu Mantuitorul Hristos nu ma convinge …dar concluzia autorului , ca , toate acestea pot fi semne ale Venirii a 2-a a Domnului , pe pamant – da , este realista , iar finalul ca sunt “anii in care cei care controleaza lumea isi manifesta puterea in mod DISTRUCTIV ” , este absolut autentic …

  Referitor la Voxpublica : pai nu de azi si nici de ieri , ci de mai multa vreme , masoneria , mai pe fata , mai pe-ascuns , cauta motive de pretexte pentru distrugerea definitiva a crestinismului …jocul sumbru , amar-ironic al lui
  I.T. Morar este pe cale sa nu mai fie un “joc” …

  Si iar , Iranul …si iar , convingerea mea ca Rusia are un rol important …din putinul citit de mine , Rusia va fi de partea Iranului , dar cat ii trebuie , oare , sa se razgandeasca ?! dar vom vedea ce si cum la “vremea spanacului” …

  Despre situatia economica si sociala , exploziva , oricum , chiar si cu efect intarziat – nici n-are rost sa mai pun
  paie pe foc …este tragismul zilnic , cu care ne tot obisnuim …Ca Romania va ramane “o tara subdezvoltata si fara putere externa , ce ? trebuia sa ne-o spuna antropologul Claude
  Karnoouh ? pai stim de mai multi ani …

  “Este un lucru tragic ca Biserica doarme” , “preotii ar trebui sa faca misiune…” , “Mai rau este ca si preotii
  sunt cuprinsi de acel duh formalist…” “Ar trebui ca
  patriarhul , mitropolitii si ceilalti episcopi … sa ajute
  la intarirea constiintei lui HRISTOS printre preoti”
  “Ortodoxia este intoarcerea acasa”
  Klaus Kenneth – 2 000 000 km in cautarea Adevarului

  Parintele arhimandrit Sofian Boghiu , Bethleem , 1970 :”Voi cine
  ziceti ca sunt EU ?” …Dumnezeu-Om si Om-Dumnezeu… minunat , minunat , minunat Cuvant duhovnicesc , parinte …

  Nu puteam sa nu amintesc uciderea celor 2 preoti ortodocsi
  rusi , parintele Filippov , 39 de ani – pentru mustrarea unor derbedei bezmetici si parintele Sisoev , 34 de ani , pentru misionarism …intrebarea este cati urmeaza ?

  Cu “Proclamarea anului omagial al Crezului Ortodox … as vrea sa spun ca , in sfarsit , este o idee buna , dar …
  sa nu fie cu graba … mai astept …

 2. aaa , vodka aia jidoveasca …oricine priveste sticla aia urata
  va ramane cu cosmaruri …de n-ar mai privi-o nimeni …
  in rest , Moldova noastra – una dintre cele mai bune reviste care ar trebui citita …

 3. Ce ne mai miram de Patriarhul Rusiei. Este un cardinal ascuns, la fel ca multi din ierarhii nostrii.

 4. @ MSD:

  Da, se prea poate, desi noi ne gandeam ca s-ar putea sa-i fie subordonat (si) in alta structura.

 5. Gindeati si ginditi bine! Toate structurile sunt de fapt acoperire pentru una singura: Antibiserica lui Antihrist.
  DA, DA, DA! Papa si toti ecumenistii fac parte din aceasta structura.

 6. Din multe articole pe care le citesc pe net, reiese faptul ca majoritatea arunca vina pe evrei pentru sfarsitul lumii. Da, stiu, antihrist va fi de sorginte evreiasca, dar din punctul meu de vedere nu consider ca toti evreii trebuie bagati in aceeasi oala. Va rog sa nu ma intelegeti gresit si sa ma corectati in cazul in care gresesc. Sfarsitul lumii nu se “datoreaza” evreilor, ci este determinat de fiecare dintre noi, de faptele si atitudinea fiecaruai fata de Dumnezeu si de Cuvantul lui. Pe multe bloguri si nu numai am observat cum se dezvolta incet incet o atitudine ostila fata de evrei. Din curiozitate am cautat cateva lucruri despre ortodoxie in occident. Astfel am dat peste un personaj care m-a uimit. Un personaj care transforma ortodoxia intr-o caricatura, s-au cel putin asa imi pare mie. Desigur, mesajul lui este cat se poate de clar, evreii sunt antihrist.
  Iata aici link-ul: http://www.rense.com/general81/prophet.htm

 7. @Mihai: scrie, de altfel, in epistolele Sf. Ap. Pavel, ca o ramasita din evrei se va mantui, iar profetiile Sfintilor Parinti arata ca o parte din evrei nu il vor primi pe antihrist si se vor intoarce la Hristos. Si noi credem ca “vina” pentru sfarsitul lumii nu poate fi aruncata exclusiv in carca cuiva, nici macar nu poate fi doar a sistemului, ci si a fiecaruia dintre noi. Ceea ce nu exclude insa responsabilitatea unei anume gandiri iudaice in pregatirea imparatiei lui antihrist si rolul de inchisoare pe care il joaca sistemul.
  Apropo de linkul trimis: personajul respectiv, “brother Nathaniel”, este un evreu convertit…

 8. Da, stiu ca este un evreu convertit. Dar nu sunt sigur daca afirmatia dumneavoastra s-a vrut a fi ironica :). Pentru ca din punctul meu de vedere o astfel de convertire lasa de dorit.

 9. Pingback: Patriarhul Kirill despre INTALNIREA CU PAPA BENEDICT si situatia SARBILOR DIN KOSOVO - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare