HAOS IN LONDRA, CU CAUZE BIZARE SI DEJA EXTINS SI IN ALTE MARI ORASE (VIDEO). A treia noapte de violenta, jafuri, incendii. Si la anul aici ar trebui sa se organizeze JOCURILE OLIMPICE…
Dar aceste “antrenamente” ale anarhiei in urma violentelor stradale incontrolabile din zonele sarace par a avea un sens… pentru altfel de “jocuri”…
Politia, la inceput destul de anemica in reactie, a descris tulburările drept “activitate criminală copiată”.
Vezi si:
- (VIDEO) REVOLUTIE IN ISRAEL? Proteste sociale CA NICIODATA IN CONDITIILE IN CARE ISRAEL PERFORMEAZA ECONOMIC/ In Marea Britanie, revolte stradale violente la Londra
- Restructurarile din Politie sunt pe cale SA ARUNCE IN AER IREVERSIBIL SIGURANTA SI ORDINEA PUBLICA. Cine si de ce are interes sa dea mana libera infractorilor tocmai acum? (vezi raspunsul anticipativ al parintelui Hristodul Aghioritul)
- Antena 3: A treia noapte de confruntări la Londra. Tinerii au devastat magazine şi au incendiat maşini
Noi confruntări violente au loc luni seară, pe străzile Londrei, între grupuri de protestatari şi poliţişti. Mai multe bande de tineri au devastat magazine şi au incendiat maşini.
Este a treia noapte de revolte la Londra, după ce poliţiştii au împuşcat mortal un tânăr, în Tottenham.
Patrule de poliţie sunt mobilizate în toată capitala britanică, în încercarea de a preveni noi violenţe, după două nopţi de jafuri şi tulburări, în mai multe zone ale Londrei, potrivit Sky News Online. Numeroşi ofiţeri s-au oferit voluntari peste program.
O adevărată răscoală a izbucnit la Londra, sâmbătă, după ce un bărbat a fost ucis de poliţişti în împrejurări neclare. Trei maşini de patrulare, un autobuz etajat şi chiar o întreagă clădire au fost incendiate în apropierea unei secţii de poliţie. Opt poliţişti răniţi au fost internaţi în spital.
Unităţile speciale trimise să restabilească ordinea au fost întâmpinate, şi ele, cu sticle şi artificii.
Câţiva participanţi la manifestaţia iniţială le-au declarat, speriaţi, ziariştilor că s-au retras deoarece situaţia era haotică şi se simţeau ca în mijlocul unui război.
Revolta a izbucnit în faţa secţiei de poliţie din cartierul Tottenham. Protestatarii au cerut să afle adevărul despre moartea unui localnic, tată a patru copii. Acesta a fost ucis, joi, într-un schimb de focuri în care un poliţist a fost şi el rănit.
Primarul Londrei şi alţi demnitari au făcut apel la calm. Situat în nordul Londrei, la mare distanţă de obiectivele turistice, cartierul Tottenham este considerat una din cele mai sărace zone urbane din Anglia.
Protestele violente s-au extins şi în cea de-a doua noapte, şi în alte părţi ale capitalei britanice, ca Enfield, lângă Tottenham, şi Brixton, în sudul Londrei.
Cel puţin 160 de persoane au fost arestate de la începutul violenţelor la Tottenham, peste 100 de persoane fiind arestate în noaptea de duminică spre luni şi luni dimineaţa.
Noi violenţe au izbucnit pe străzile Londrei, luni, pentru a treia zi consecutiv. Patrule de poliţie sunt mobilizate în toată capitala britanică, în încercarea de a preveni haosul, după două nopţi de jafuri şi proteste. 215 persoane au fost arestate de la începutul violenţelor.
Londra, a treia zi de haos
Scenele de violenţă şi distrugere continuă să se răspândească în capitala Marii Britanii, declanşate de un incident în care poliţia a împuşcat, joia trecută, un tânăr localnic, Mark Duggan. Noi violenţe au izbucnit pe străzile Londrei, luni, pentru a treia zi consecutiv, în Hackney (nord) având loc confruntări între tineri şi poliţie. Noile proteste au început după ce un individ a fost oprit de poliţie şi percheziţionat, dar nu au găsit nimic, scrie BBC.
Tinerii i-ar fi atacat pe poliţiştii cu pietre în momentul în care forţele de ordine au înaintat pentru a lua poziţii. De asemenea, o maşină a poliţiei a fost atacată cu o pubelă şi avea parbrizul spart.
Patrule de poliţie sunt mobilizate în toată capitala britanică, în încercarea de a preveni noi violenţe, după două nopţi de jafuri şi tulburări, în mai multe zone ale Londrei. Numeroşi ofiţeri s-au oferit voluntari, peste program, a anunţat Poliţia Metropolitană. Ministrul de interne şi-a întrerupt vacanţa şi s-a întors la Londra pentru a discuta cu poliţia.
Violenţele au început sâmbătă noaptea, în Tottenham, unde poliţiştii au fost atacaţi, iar două maşini de poliţie au fost incendiate. Acestea au fost declanşate după un protest paşnic faţă de moartea lui Mark Duggan, un bărbat de 29 de ani şi tată a patru copii, împuşcat de poliţie. Protestele violente s-au extins, în cea de a doua noapte, şi în alte părţi ale capitalei britanice, ca Enfield, lângă Tottenham, şi Brixton, în sudul Londrei.
Un căluţ de lemn în mijlocul haosului din Londra FOTO
Mai multe magazine din Brixton, în sudul Londrei, au fost vizate de jafuri, iar Brigada de pompieri a trimis şase unităţi pentru a stinge un incendiu la magazinul Foot Locker din zonă. Alte magazine atacate de “grupări mici şi mobile”, potrivit descrierii poliţiei, sunt Currys, Halfords şi Body Shop. Numeroase persoane au fost văzute cărând bunuri furate, inclusiv televizoare. Au fost jefuite de asemenea un magazin de telefoane mobile şi unul de articole sportive din Streatham.
215 persoane au fost arestate de la începutul violenţelor, la Tottenham, scrie Telegraph, peste 100 de persoane fiind arestate în noaptea de duminică spre luni şi luni dimineaţa.
Poliţia a descris tulburările drept “activitate criminală copiată”. “Aceasta este o situaţie provocatoare, cu mici zone de violenţă, jafuri şi dezordine care izbucnesc într-un număr de cartiere”, a declarat comandantul Christine Jones. “Am mobilizat unităţi în toată Londra şi continuăm să acţionăm rapid pentru a răspunde la orice sesizări legate de criminalitate cât mai repede“, a adăugat Jones.
Mărturia unui român stabilit la Londra: E o atmosferă terifiantă aici
“Locuiesc chiar pe strada unde au izbucnit violenţele. Sâmbătă, am fost surprins de ceea ce se întâmpla pe stradă. Tineri incendiau maşini, dădeau foc la magazine, intrau în case, le incendiau. Erau clădiri mari în flăcări. Erau tineri care aveau până în 20 de ani. Sunt zone foarte sărace ale Londrei, afectate de criză. Zona de nord. Sunt cartiere în care locuiesc oameni ca într-un ghetou. Sunt tineri fără perspective, fără joburi, fără case şi probabil tensiunea din ultimii ani, cu criza, s-a acumulat. Sunt şi foarte mulţi tineri care nu urmăresc decât să vandalizeze magazinele, să fure. I-am văzut fugind cu laptopuri, telefoane, plasme, haine“, a spus românul.
Marius Nitica susţine că tinerii protestează pentru situaţia generală în care s-a ajuns: “Aveau cărămizi, le spărgeau de pământ şi apoi aruncau în poliţie. Am fost efectiv printre ei. Au spart maşini, au intrat în case. Este o atmosferă terifiantă aici în Londra. Din fericire, nu sunt grupuri mari. Strigă împotriva guvernului, statului, scandează lotinci împotriva situaţiei generale în care s-a ajuns”.
Haos în Marea Britanie: Violenţele se extind în Birmingham, Liverpool şi Bristol VIDEO
Violenţele şi jafurile declanşate la sfârşitul săptămânii trecute au continuat la Londra şi s-au extins, în noaptea de luni spre marţi, în oraşele Birmingham (centru), Liverpool (nord-vest) şi Bristol (sud-vest). Scotland Yard a anunţat că a mobilizat 1.700 de poliţişti suplimentari pentru a face faţă celor mai grave incidente produse în capitala britanică în ultimii ani. Premierul britanic, David Cameron, şi-a întrerupt vacanţa.
Marţi, Scotland Yard a precizat că 334 de persoane – între care un băiat de 11 ani – au fost arestate de la începutul incidentelor. Dintre acestea, 69 au fost puse sub acuzare pentru incidentele produse în zona Londrei. Cel puţin 35 de poliţişti au fost răniţi la sfârşitul săptămânii trecute.
Mai multe imobile erau în flăcări la Croydon, Peckham şi Lewisham, în sudul Londrei, în timp ce grupuri de persoane care comiteau jafuri se răspândeau pe străzile Hackney, Clapham, Camden şi Ealing.
La restaurantul Ledbury, din Notting Hill, vandalii au luate telefoane mobile ale clienţilor şi bani din casierie, precum şi veselă.
Sute de poliţişti au intervenit pentru a combate violenţele la Hackney, la câţiva kilometri de Stratford, în estul Londrei, unde se vor desfăşura Jocurile Olimpice din 2012.
“Sunt tulburări importante într-un număr de cartiere din Londra. Prin urmare, numeroşi poliţişti sunt mobilizaţi, dar le cer părinţilor să înceapă să-şi contacteze copiii pentru a-i întreba unde sunt“, a declarat comandantul poliţiei, Tim Godwin.
În provincie, poliţia din West Midlands a confirmat arestarea a 87 de tineri care, în centrul oraşului Birmingham, spărgeau geamurile magazinelor şi comiteau jafuri. Poliţia a mai precizat că un comisariat din Birmingham a fost incendiat.
La Liverpool, poliţia locală a anunţat de asemenea că se confruntă cu scene de violenţă, în special cu incendierea mai multor maşini. “Nici o violenţă nu va fi tolerată pe străzile din Liverpool şi am luat măsuri rapide şi ferme pentru a răspunde”, a afirmat un purtător de cuvânt al poliţiei, Andy Ward.
Violenţele l-au determinat pe premierul britanic, David Cameron, să-şi scurteze vacanţa în Toscana (Italia), pentru a reveni de urgenţă în capitală. Ministrul de Interne, Theresa May, a fost de asemenea nevoită să-şi întrerupă vacanţa.
Premierul va avea o reuniune de urgenţă marţi cu serviciile de intervenţie şi va discuta cu ministrul de Interne şi comandantul poliţiei, a anunţat Cabinetul său într-un scurt comunicat.
Primele tulburări în capitală au izbucnit în urma unei manifestaţii, sâmbătă seara, pentru a cere dreptate după moartea unui bărbat de 29 de ani, Mark Duggan, ucis joi într-un schimb de focuri cu poliţia în Tottenham (nordul Londrei).
Vicepremierul Nick Clegg, care s-a deplasat la Tottenham luni, a condamnat un “val de violenţă gratuită” care nu are “absolut nimic de-a face cu moartea lui Mark Duggan“, tată a patru copii.
O comisie de control independentă a demarat o anchetă privind circumstanţele decesului lui Mark Duggan. Rezultatele expertizei balistice sunt aşteptate marţi.
- DUHUL NIHILIST SI “MISTICA” REVOLUTIEI – marile ispite ale crestinului de azi
- Eseu profetic despre ce ne asteapta: LITURGHIA NEAGRA A LUI CAIN pregatita de semintele rautatii, urii si razvratirii aruncate pretutindeni acum…
- (video) PROTESTE FARA PRECEDENT IN ISRAEL: multimile au cerut dreptate sociala si statul-providenta
- Inca un test social media reusit: revolta spontana Twitter la Hollywood
- IMAGINEA ANARHIEI SI A VIOLENTEI COLECTIVE: cazul devastarilor si huliganismelor ce au cuprins orasul Vancouver dupa… un meci de hochei
Scene socante la Londra. Oameni jefuiti si obligati sa se dezbrace in plina strada.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2024001/Forced-strip-naked-street-Shocking-scenes-rioters-steal-clothes-rifle-bags-people-make-way-home.html
UPDATE. Primul mort în urma violenţelor din Londra. Violenţele se extind în Marea Britanie: Oraşele Birmingham şi Liverpool, vandalizate şi jefuite. Un comisariat a fost incendiat.
http://www.romanialibera.ro/actualitate/europa/update-primul-mort-in-urma-violentelor-din-londra-violentele-se-extind-in-marea-britanie-orasele-birmingham-si-liverpool-vandalizate-si-jefuite-un-comisariat-a-fost-incendiat-233693.html
Fiind total desprinsa in ultimile zile de tot ce inseamna stiri la zi si neuintindu-ma la TV si pe de-asupra invirtindu-ma intru-un mediu in care si altii ca si mine isi vad de “teza” lor si cam atit….m-am trezit ieri in centrul Birmingham-ului fara sa inteleg de ce politia blocase strazile de acces in principal spre statia de tren (New Street Station).
Strazile erau pline de adolescenti, in marea lor majoritate negrii, care ascultau muzica la casti, dansau, rideau aiurea, zbierau si pareau foarte excitati asa cum sint cei foarte tineri cind sint in grup mare si cind cred ei ca se intimpla ceva. N-am vazut decit unul sau doua magainze sparte. Politia era masata doar in centru si nu facea absolut nimic. Doar statea si….se uita.
La intoarcere, am intrat intr-un supermarket tot din centru. Am fost blocata acolo pentru vre-o juma’ de ora pentru ca un grup de adolescenti cu cagule pe cap, jerpeliti si cu niste bite in miini incepusera sa sparga magazinul de fructe din fata Tesco. Politia era in apropiere. Nimeni insa n-a intervenit. Au spart au furat niste fructe si au plecat. Alte grupuri mici de adolescenti alergau de colo si pareau ca ceea ce le da directie era comunicarea prin telefon. Va dati seama ca n-am mai stat si am plecat. O prietena care locuieste in centru mi-a spus astazi ca la ei in bloc au intrat un grup de d-astia care au inceput sa loveasca cu picioarele inusi si sa sara in lift. Liftul s-a stricat si ei au fost dati afara in suturi de citiva dintre locatari (barbati). Erau insa cu totii uimiti de reactia acestor ….copii la pubertate. Rideau si se comportau fara vreo logica anume ca si cum ar fi fost beti sau drogati fara sa fie neaparat asa (chestia cu drogurile e mai greu de verificat). Multi se mira p-aici de ciudatenia asa-zisei-revolte, parca ar fi o rascoala fara cap si fara coada, fara motiv, fara tinta, doar distrugere de dragul distrugerii, a unor ….adolescenti. este cit se poate de ciudat. Si eu si altii amd observat ca politia nu a intervenit. Nici cu gaze, nici cu scutieri, nici cu cai nici cu nimic….ca si cum nu ar fi vrut sa faca nimic care sa provoace vreo reactie inca si mai mare(?!). Nu stiu….cert este ca azi noapte am auzit niste explozii in zona in care locuiesc eu, departe de centru si aproape de universitate.
oare chiar asa, nu se pot tine in friu niste adolescenti cretinizati de cjocurile pe calculator si imbecilizati de droguri?
http://www.mirror.co.uk/news/top-stories/2011/08/09/birmingham-riots-police-chief-accuses-greedy-troublemakers-115875-23331933/
Iată “roadele” multiculturalismului. S-au creeat “condiţiile optime” pentru a se putea produce astfel de “evenimente”. Totul pare fără sens. Nişte adolescenţi de culoare debusolaţi care ascultă (poate) de nişte „indicaţii telefonice”. Poliţia nu intervine parcă „invitându-i” să-şi ia şi mai mare avânt în acţiunile lor. Nu ştiu de ce dar totul mi se pare cusut cu aţă albă. Ce apare la televizor este una. Ce se întâmplă în realitate cred că este cu totul altceva.
peste tot vedem oameni care vorbesc la telefoane sau asculta muzica , in casti . Stim cu totii ce fel de muzica se asculta , ce mesaje transmite acea muzica , ce alte mesaje subliminale mai patrund in mintea celui care asculta , odata cu muzica . Si de aici pana la ceea ce se intampla in Anglia , este doar un pas .
Cert este ca lumea de astazi este supusa la nenumarate experimente , unele globale , altele regionale . Politia , fortele de ordine , nu intervin decat in anumite momente , tocmai pentru a nu deteriora prea mult rezultatele experimentului sau pentru a mentine conditiile unui anumit scenariu prestabilit . In functie de concluziile fiecarui experiment se va sti la un moment dat , cum anume si unde trebuie actionat pentru a avea un rezultat dorit .
Se stie ca generatia tanara este cea care se afla de obicei la baza majoritatii revoltelor , deci pe ei i-au provocat sa iasa in strada . Nu-i intereseaza insa sa-i provoace pe toti ci vor doar sa relaxeze un pic tensiunile ( ca si in cazul unei greve televizate , cei care vad stirea sunt oarecum impacati ca si cum ar fi participat si ei si , prin empatie , se descarca de tensiunea acumulata ) . Daca politia ar reactiona violent ( nu trebuie sa ne indoim de capacitatea de reactie a fortelor de ordine ) , reactia lor ar determina sporirea atat a numarului de huligani cat si a virulentei actiunilor lor . Tinand insa , oarecum , sub control situatia ( ce mare lucru ca au spart un magazin de mobila , sau un magazin de fructe , sau unul de electronice ) de la distanta , fortele de ordine spera , ca in timp , huliganii sa se ” descarce ” si sa revina la un comportament normal . Daca au calculat bine sau nu , ramane de vazut …
Doamne , ajuta-ne !
DE ASCULTAT; ev
http://news.bbc.co.uk/today/hi/today/newsid_9560000/9560646.stm
N-am idee daca ceea ce se spune aici nu este “facut”. Eu am o indoiala asupra acestui material pentru ca dupa ce vorbeste cu un politist la citeva secunde reporterul vorbeste cu niste huligani tineri care spun pur si simplu ca: voi fura pina cind ma vor aresta; ca “fac in fiecare zi chestia asta pina cind ma prind”; si “chiar daca ma prind n-o sa-mi faca nimic pentru ca…..asta este prima mea incalcare a legii, inchisorile sint pline”,” facem chestia asta pentru ca guvernul nu ne poate opri”, este o oportunitate”, lucurile pe care le-am furat sint scumpe”etc…Apropierea in timp intre declaratiile politistului si ale huliganilor arata ca sint apropiati si in spatiu. Ma cam indoisc ca se apucau aia sa spuna chestiile astea sub nasul politistului, sau nu stiu…..
Ce ma izbeste la toata afacerea asta este ca declaratiile tinerilor sint foarte pline de miez de fapt: ele toate indica faptul ca daca ar fi o mina forte, un guvern de mina forte, o interventie drastica, un control mai mare, lucrurile astea nu s-ar intimpla. Ei spun: ne vom opri cind se va interveni in forta. Parca se cere o….dictatura. D-asta spun ca materialul asta s-ar putea sa fie real ….sau nu….dar transmite niste mesaje care intr-un fel incep sa explice inactivitatea politiei si exagerarea de catre mass-media a anumitor aspecte ale revoltei.
si totul pe fondul crash-ului de la burse.
@petra
Foarte bună observaţia. Absolut toate relatările merg pe acest fir. Facem ce vrem noi şi nimeni nu ne poate opri, nici chiar “comitetele civice de autoapărare”, sau ce-or fi ele, nici cei 16000 de miliţieni. Iarăşi se speculează acel sentiment de neputinţă şi de revoltă la care m-am mai referit în alte comentarii. Nu că nu ar fi corect, că ar putea fi oprită uşor această avalanşă criminogenă, dar eu între rânduri citesc doar că e nevoie de “un pumn de oţel în mănuşă de catifea”, de legi mai aspre etc. Revin cu convingerea că o să ne cerem singuri ştreangul (cip, big brother, îndoctrinare obligatorie şi tot restul).
Off topic: eu personal am căzut de prea multe ori în capcana precipitării, crezând că toate piesele sunt aşezate şi urmează prăbuşirea zgomotoasă (apropo de burse). Sunt din ce în ce mai convins că suntem în situaţia broaştei din apa clocotită, şi că nu mai e nevoie de nici o accelerare a dezastrului. Cu atât mai mult cu cât o astfel de evoluţie (accelerată) împietează asupra mijloacelor de control pe care le folosesc păpuşarii. Nu au nici un interes să se precipite, cu atât mai mult cu cât e în firea noastră să anticipăm suferinţa şi răul, tocmai pentru că aşteptarea e un chin prea mare. Undeva inconştient vrem “să vină odată!!” şi să se termine toată această harababură. E foarte uşor de speculat acest sentiment!
Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte!
Fiind prima mea interventie oarecum mai consistenta pe forum, trebuie sa incep prin a le multumi fratilor admini pentru marele si constantul efort de a tine aceasta pagina si sa le cer iertare ca, desi intru constant de cateva luni, abia acum ma invrednicesc sa las cateva cuvinte.
Ce mi se pare ciudat la evenimentele recente (nu doar din Marea Britanie) e ca, desi interesele celor implicati sunt, in principiu, divergente, actiunile ajung sa fie, paradoxal, din ce in ce mai convergente (si spre un deznodamant care noua, crestinilor ortodocsi, nu ne apare ca surprinzator). In acest caz – tinerii isi pun spiritul de revolta in sprijinul interlopilor si celor ce orchestreaza din umbra, un ciudat anti-establishment foarte convenabil establishment-ului; publicul in mare parte pasiv in urma lungilor ani de dresura consumerista; politicienii incapabili sa ia atitudine fie din rea-vointa, fie de frica incalcarii deja adanc incetatenitei political corectness… Si interpetarile din presa parca musai sa fie in cheie ideologica. Iar stirea ca ordinea publica a trebuit sa fie aparata de garzi voluntare mi-a dat fiori pe spate. Sunt inca ‘doar’ experimente, dar probabil ca va trebui sa invatam sa stam uniti in credinta ca sa reusim sa facem fata acestor incercari. Desi incepusem prin a avea oarecare reticente fata de apropierea vremurilor din urma, imi dau seama ca exista, totusi, un sentiment de urgenta cu care trebuie sa ne lucram mantuirea (care nu ar trebui, oricum, sa lipseasca, dar care pare a fi mai actual acum). Doamne ajuta!
@Utzu:
te vaz asa, mai insetat de cunoastere si priceput in a pune lucrurile cap la cap chiar si cand par sa nu aiba sens.
iaca cateva piste:
(a) teza inevitabilitatii – http://en.wikipedia.org/wiki/Inevitability_thesis
(b) “Why a World State is Inevitable: Teleology and the Logic of Anarchy”
video aci: http://ieet.org/index.php/IEET/more/3191/
pdf aci: http://www.comw.org/qdr/fulltext/03wendt.pdf
si poate si bucata asta despre (c) managementu terorii
http://en.wikipedia.org/wiki/Terror_management_theory
sunt curious de opinia matale.
sarumana.
Alin 7
vă mulţumesc pt refferals, cunosc teoriile dar nu în detaliu. Au fost discutate de filosofi precum Spengler sau Ellul, la noi şi de Hurduzeu, din puţina mea lectură. Teza inevitabilităţii se referă la aspecte strict tehnologice, determinismul fiind ceea ce ne interesează. Perioada de glorie a determinismului istoric a trecut, fiind combătut şi de logica realităţii şi de cărturarii moderni. Personal şi reducţionist, mi se pare o pervertire a dihotomiei preştiinţă/predestinare, de origine creştină. Este încă promovat, din acelaşi motiv pentru care au făcut-o şi comuniştii: e usor să lupţi împotriva celor care consideră că jocurile sunt deja făcute de un sistem “contabil” invincibil de resorturi istorice, supra individuale, supracolective. Asta nu înseamnă că nu recunosc logica istorico-teleologică a evenimentelor şi că nu apreciez eforturile de sinteză şi analiză, precum materialele de mai sus.
Dar, pe cât posibil eu sunt curios să pun lucrurile cap la cap în privinţa detaliilor de parcurs, căci pentru destinaţia finală am Apocalipsa. Sunt un maniac al amănuntelor :). Iertaţi-mă! Post binecuvântat vă doresc în continuare!
@Utzu:
multumesc pentru raspuns.
da, nici mie nu mi se pare determinismul demn de luat in considerare si de asta am si preferat sa indic mai degraba catre teza inevitabilitatii, chiar daca e, in principiu, legata de tehnologie. Sau poate, tocmai de aceea, avand in vedere si impactul pe care tehnologia il are asupra vietii oamenilor din epoca asta.
In ideea ca mi se pare ca pe masura ce oamenii devin robii tehnologiei teza inevitabilitatii incepe sa capete consistenta si sa se extinda si in afara aspectelor tehnologice (tocmai pentru ca tehnologia pare sa treaca, in aste vremi, de la stadiul de “accesoriu”, la cel de “implant” – cam ca diferenta intre un televizor si un dispozitiv cardiac, daca pot face aceasta comparatie).
Din punctul asta de vedere, jocurile sunt oarecum facute de un sistem “contabil” si invincibil – dar invincibil numai in plan lumesc, intr-o judecata si o traire pur lumeasca a vietii.
Pentru orice vede lucrurile nu cu ochi lumesti (ca marea majoritate a celor anti-sistem, de exemplu), ci cat de cat duhovniceste, este evident ca presiunea aceasta impusa de sistemul “contabil” naste o lupta launtrica inca si mai puternica si nicidecum o dezarmare. Este, cred, cumva parte a acelui cuvant pe care l-a primit Sfantul Siluan.
Marea problema a celor ce nu au o vedere duhovniceasca, provenita dintr-o adevarata traire crestina (ortodoxa, in speta), este ca, pe cat de repede se umfla, tot pe atat de repede se desumfla. Totul e la un click de “soarece” distanta, atat reactia initiala cat si detensionarea ce ii urmeaza.
Iara cei care totusi au o oarecare capacitate de raspuns si rezistenta in timp, sfarsesc, din pacate, in fundatura revolutionara, a revoltei (mai mult sau mai putin “ideologizata” dar cu finalitate violenta, fie in plan fizic, fie mental) unde isi consuma energiile…neramanandu-le apoi decat fie acceptarea, mai mult sau mai putin mandra, a infrangerii, fie deznadejdea…ambele, fatete ale mortii.
—-
In contextul aceasta al violentelor din Marea Britanie si mai ales al violentei de masa gratuite, fara o motivatie aparenta…cred ca ar trebui revazut articolul acesta:
http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/06/18/imaginea-anarhiei-si-a-violentei-colective-cazul-devastarilor-si-huliganismelor-ce-au-cuprins-orasul-vancouver-dupa-un-meci-de-hochei/
si ma gandesc in special la cele scrise referitor la deindividualizare
(tot o boala agravata in epoca aceasta, favorizata intre altele si de dezvoltarea tehnologiei, in speta a comunicarii prin intermediul masinii sau a trairii in interiorul masinii: de la jocuri pe tot felul de PC-uri si console la divertisment in toate formele. Imaginea tanarului umbland pe strada si ascultand muzica la casti non-stop este deja un brand…)