NU, PENTRU DRAGOSTEA LUI IISUS! Ce ne spune noua martiriul celor patru copii crestini ucisi de jihadisti pentru ca au refuzat sa se converteasca la islamism?

16-12-2014 3 minute Sublinieri

iraq

sursa imagine: www.christianpost.com

Totul se umple de lumină, de culoare, de veselie, de colind. Orașul se blochează de mulțimea mașinilor care gonesc în toate părțile, hipermagazinele își prelungesc programul până după miezul nopții, iar noi ne pierdem printre rafturile cu jucării. Pentru că, da, Crăciunul este sărbătoarea copilăriei. Ne întoarcem la vremea în care eram copii și ne bucuram de o jucărie de lemn sau de una umplută cu lână și cusută de bunica. Mulți dintre noi spunem: „Măcar copiii noștri să se bucure, dacă noi nu am avut aceste posibilități” și nu precupețim nimic pentru bucuria lor. O lume feerică ne face, parcă, să credem că totul în jurul nostru este perfect. Însă, dacă privim un pic dincolo, peste gard, bucuria pălește.

În Orient, acolo unde s-a născut creștinismul, în jurul ieslei mântuitoare de la Bethleem, coasta lui Hristos sângerează din nou. Parcă nu ne vine să credem că în lumea noastră, în care se aprind luminile Crăciunului, la ei se aprinde focul martiriului. Ne întrebăm: mai sunt astăzi martiri pentru credință? Mai alege cineva să moară astăzi pentru dragostea Crucii? Ce am alege, dacă și noi am fi puși în această situație?

Întrebări la care parcă ne este și frică să ne gândim – acest lucru arătând cât de ancorați suntem în lumea în care trăim. Știți ce este crunt? Cei care suferă cel mai mult și mai des sunt copiii. Veștile ce vin din regiunile ocupate de Califatul Islamic din Irak și Siria sunt tulburătoare, de necrezut pentru noi. Ultimele informații sunt legate de patru copii, ultimii patru sfinți ai Bisericii: Ibrahim, Ioan, Omar și Haddis. Copii ca și ai noștri, în jurul vârstei de 12-13 ani. Au fost prinși într-un sat din apropierea orașului Mosul, din Irak.

Ținuți mai multe luni în detenție, au fost aduși în fața marelui Muftiu, ca să fie convertiți la islam. Îi aștepta o viață sigură, urmau să fie încadrați în armata Califatului, în rândul luptătorilor sacri, cărora nu li se socotește niciun păcat, indiferent de nelegiuirea săvârșită. După luni de înfometare, li s-a pus în față un munte de pilaf și carne de berbec. După luni de sete în deșert, băuturile fine ale Occidentului îi așteptau desfăcute.

Într-un cadru solemn au fost aduși să pronunțe numele Profetului… Un eveniment pe care nimeni nu îl vedea fără finalul fericit al convertirii. Și, totuși, nu a fost așa. La vârsta la care copiii noștri tânjesc după alte jucării, după jocuri video și haine de firmă, cei patru au ales nebunia. Nebunia pentru Hristos! În fața marelui Muftiu, ei nu au îngenuncheat. Nu, pentru dragostea lui Yasua (Iisus)! Nu, pentru că El ne-a iubit întotdeauna. Yasua a fost întotdeauna cu noi!”. Ibrahim, Ioan, Omar și Haddis au fost înjunghiați pe loc, în apropierea moscheii din Mosul, în văzul creștinilor!

Rămânem fără cuvinte! Ce este dragostea lui Hristos? Noi am simțit-o vreodată, ne-a încălzit vreodată inima? Copiii noștri știu ce este dragostea lui Hristos?

Greu de răspuns, când mintea ne stă la cadouri, brazi, luminițe, concedii de sărbători, petreceri și garderobe! Și, totuși, avem de-a face cu o lecție pe care ne-o dau niște puști de 13 ani, ultimii sfinți ai Bisericii.

Dincolo de mesajul puternic dedicat nouă, celor încă neconstrânși pentru credința noastră, acești tineri demonstrează lumii că Biserica lui Hristos este una vie. Origen, un teolog al secolului al IV-lea, care a suferit toată viața că nu a avut prilejul să se încununeze cu sfințenia morții pentru credință, sublinia un fapt interesant. Lipsa fenomenului martiric este dovada că Dumnezeu nu ne iartă păcatele noastre: „Tare mă tem că, de când nu mai sunt martiri și s-au suprimat jertfele sfinților, aduse victime pentru păcatele noastre, noi nu mai obținem iertarea păcatelor. Nu mai suntem vrednici să fim persecutați pentru Hristos, nici să murim pentru numele Fiului lui Dumnezeu”.

Zilele pe care le trăim, în care martirii pentru credință sunt cunoscuți ai noștri, de vârsta și cu aceleași preocupări ca și noi, ne demonstrează că Dumnezeu încă nu și-a întors fața de la noi. Încă nu este totul pierdut! Într-o lume în care noi ne plângem că Biserica este batjocorită pe la televizor și în mediul online, niște tineri chiar mor pentru Biserică!

Mesajul celor patru ar trebui să ne responsabilizeze. Poate ar trebui și noi să învățăm să și să rostim

„Nu, pentru dragostea lui Iisus!”

„Nu, pentru dragostea lui Iisus, anul acesta de Crăciun nu voi merge le petrecerea din club, ci la Biserică și, apoi, în familie!”

„Nu, pentru dragostea lui Iisus, nu voi cheltui pe lucruri de care mâine o să mă plictisesc, ci voi ajuta un copil cu caiete pentru la școală!”

„Nu, pentru dragostea lui Iisus, nu o să îl mai judec pe celălalt, mă voi ruga pentru el”.

Lista este deschisă pentru fiecare…

Christian.Children.Martyred.by_.ISIS_


Categorii

Irak, Martiri si jertfe in zilele noastre/ Biserica rastignita

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “NU, PENTRU DRAGOSTEA LUI IISUS! Ce ne spune noua martiriul celor patru copii crestini ucisi de jihadisti pentru ca au refuzat sa se converteasca la islamism?

 1. “Moartea unui nevinovat preschimba pe nesimtite intreaga lume inspre bine, caci lucrarea omului nevinovat este de folos intregii lumi, tamaduind nedreptatea.” (Parintele Sofronie Saharaov)

 2. Oare eu, in nemernicia mea, as putea face intr-o situatie similara ceea ce au facut acesti copii? La cat sunt de pacatos…

 3. Oriunde am mers in ultimul timp, cineva a adus vorba, cu cutremur, despre jertfa acestor copii. Cuvintele lor sunt pe buzele tuturor: “noi il iubim pe Iisus”…

  Dumnezeu pregateste crestinii din lumea intreaga prin exemplul acestor copii. Daca ei au marturisit si au mucenicit….atunci noi…

 4. Si inca un lucru: cinste parintilor care reusesc sa creasca asemenea copilasi! Copii nostri, la 12-13 ani ce repere au? Si datorita cui?

 5. Mare le-a fost credinta si L-au iubit pe Hristos pana la moarte, sunt sfinti.

 6. Ce-nseamnă iubirea lui Iisus!!! Oare noi o mai simțim încă???

 7. cat de actual este ,din nou , Cuvantul : le-a ales pe cele smerite pentru a ne rusina pe noi , cei mandri. Pana cand nu vom fi ca unii ca acestia…
  Doamne , ajuta !

 8. Cu mai bine de 13 ani in urma, am cunoscut un sirian Ortodox (Nizar)in Craiova. Un om corect si bun, care atunci cand voia ceva, voia cu toata fiinta. Am invatat multe lucruri despre Ortodoxie de la el, iar mai tarziu, cand am cunoscut mai bine credinta noastra, mi-am dat seama cat de asemanatoare este mentalitatea lui, cu ceea ce ne invata Sfintii Parinti. Imi spunea ca in Siria, desi sunt mai multe religii, convietuiesc cu totii fara probleme, traind in respect si intelegere. Cunoscand acel om, am ramas cu un profund respect pentru poporul sirian, imi pare nespus de rau de ceea ce se intampla acolo si ma doare nepasarea celorlalte tari Ortodoxe fata de suferintele fratilor nostrii intru credinta. Cunoscandu-l pe el, nu ma mira martiriul acelui popor, taria cu care isi apara credinta, cu toate suferintele prin care trec. Sunt plecat de mult timp din tara, nu mai stiu nimic de el, sper din toata inima sa fie bine, sper ca familia lui cel putin, sa nu fie afectata. Adevarata credinta, in incercari de acest fel se cunoaste, avem multe de invatat de la ei. Dumnezeu sa-i ocroteasca si sa se reintoarca din nou pacea in acele tari!

 9. Pingback: Simpla pronuntare a cuvantului “CRACIUN” se pedepseste cu MOARTEA in teritoriile STATULUI ISLAMIC - Recomandari
 10. Pingback: Cuvantul ARHIM. MIHAIL la slujba de pomenire de la Caldarusani a PARINTELUI SOFIAN despre PRIGOANA FATISA SI CEA NEVAZUTA IMPOTRIVA CRESTINILOR si despre PUTEREA RUGACIUNII SFINTILOR: “Sa ne rugam mai mult unii pentru altii! Sa pastram credinta drea
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare