Parintele Savatie Bastovoi – primul INTERVIU dupa ATACURILE NEOBOLSEVICE declansate de afirmatiile sale anti-UE. “REPUBLICA MOLDOVA TREBUIE SA IASA DIN IURESUL MINCIUNII”

12-11-2013 4 minute Sublinieri

Savatie Bastovoi (2)

Agent român la Moscova şi cel al Kremlinului la Bucureşti, preot tot timpul şi scriitor în timpul liber, ieromonahul Savatie Baştovoi, originar din Republica Moldova, a răspuns provocării de a vorbi deschis, în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate pentru “Deschide.md”, despre atitudinea sa faţă de Uniunea Europeană şi cea Euroasiatică, Republica Moldova şi guvernanţii săi, relaţia sa cu serviciile secrete, precum şi acţiunile necesare pentru prosperarea şi dezvoltarea ţării în care s-a născut.

Ultimul scandal cu implicarea preotului şi scriitorului Savatie Baştovoi, a apărut în presa română imediat după festivalul de literatură “FILIT” desfăşurat la Iaşi, în perioada 23-27 octombrie. Potrivit acesteia, ieromonahul ar fi declarat de pe scena festivalului următoarele: “Uniunea Europeană este ca fosta Uniune Sovietică… Guvernul de la Chişinău minte cetăţenii cu Tratatul de la Vilnius! Sper ca peste zece ani, cînd Republica Moldova va fi pregătită să adere la Uniunea Europeană, aceasta să nu mai existe!”

Pornind de la afirmaţiile de mai sus, într-adevăr aceasta este opinia Dvs. sau declaraţiile de pe scena festivalului au fost interpretate?

Da, asta am zis. Este opinia mea despre orice fel de Uniune şi imperiu, iar istoria confirmă umila mea părere, anume că, mai devreme sau mai tîrziu, imperiile se prăbuşesc. A exagera calităţile unei societăţi în devenire se numeşte utopie – eu nu sînt adeptul utopiilor. Mă miră că ceea ce am zis în faţa camerelor de luat vederi şi a o mie de oameni pe scena Teatrului Naţional din Iaşi (care se află peste drum de Liceul Octav Băncilă pe care l-am absolvit cu mulţi ani în urmă) a nedumerit un singur om: autorul acelei tirade neobolşeviste comise în numele Uniunii Europene. Paradoxal, dar conferinţele mele rostite în cadrul Salonului de carte de la Paris din acest an au fost presărate cu metafore şi mai colorate la adresa UE, fapt primit cu aplauze de publicul francez. Poate descopăr un secret, dar după discursul de la Iaşi am fost felicitat de unul din cei mai importanţi intelectuali ai Italiei, prezent în sală, pentru ironia la adresa UE şi critica limbii de lemn la care ne întoarcem.

Dacă sînteţi atît de euro-sceptic, nu credeţi că ar fi cazul să întoarceţi cei 500 de euro cu care aţi fost plătit pentru a evolua pe scena festivalului?

Mai întii, doar un individ deprins să vorbească pe bani poate crede că atunci cînd un scriitor este invitat la un festival de literatură primeşte o mapă cu temele pe care are şi pe care nu are voie să le atingă. Din fericire, nici la Paris şi nici la FILIT nu mi s-a dictat ce să vorbesc şi nici nu mi s-a interzis nimic. E, cumva, european să fie aşa. Fac această comparaţie pentru că FILIT a reuşit pentru prima oară în România să creeze o atmosferă culturală ca la Paris, fapt exprimat de oaspeţii europeni ai festivalului, experţi ai cărţii. Atacul paranoic la adresa mea a fost şi o încercare de a minimaliza importanţa FILIT şi o răfuială cu administraţia municipiului Iaşi.

În altă ordine de idei, autorul turbulent al acestui atac ciudat nu ştia că eu nu am primit banii care mi se cuvin prin contract (pentru simplul fapt că am uitat să dau datele bancare). Deci, e destul ca eu să nu ridic aceşti bani şi toată tirada lui se desumflă. Dar e cumva reprezentativ pentru anumiţi comentatori români să se înfrăţească cu alţii moldo-români pentru a comite măscăreli din care ei şi-au făcut singura armă. Cred că incidentul are legătură cu parada din 3 noiembrie de la Chişinău.

Se zice că în urma afirmaţiilor de la FILIT aţi fi pus serviciile secrete în alertă. De unde vine istoria asta cu “Baştovoi – agentul KGB”? Aţi colaborat vreodată cu serviciile secrete?

Asta este o istorie făurită de aceeaşi colaboratori moldo-români care au creat multe alte legende bune de adormit demnitari şi episcopi care adorm greu. Am auzit şi eu multe despre mine şi dacă stau să le pricep, încep să-mi crească aripi, gheare de căţărat pe blocuri şi curele de cauciuc la subţiori cu care plonjez între cer şi pămînt. Ceea ce mă preocupă de la o vreme este: de unde ridică agenţii banii, ca să mă fac şi eu cu bani? La Moscova sînt agent român, la Bucureşti – agent al Kremlinului. Din acest motiv am fost făcut pe rînd: agent de influenţă, mason, evreu, iudeo-mason, homosexual şi, iată, după 3 noiembrie şi comunist! Fiţi de acord, e greu ca toate acestea să încapă într-un singur om… Şi, ca să nu pară că mă eschivez de la răspuns la o întrebare haioasă, zic cu mîna pe inimă: nu, nu am colaborat niciodată cu serviciile secrete de nicăieri din lume şi condamn acest soi de colaborare făcută de feţele bisericeşti.

Reieşind din acea declaraţie scandaloasă, de ce credeţi că actuala guvernare de la Chişinău “minte cetăţenii cu Tratatul de la Vilnius”? Care este baza acestor afirmaţii?

Baza acestor afirmaţii este una care ţine mai mult de experienţă: pur şi simplu guvernarea de la Chişinău a exploatat la maxim tema UE şi de fiecare dată a minţit, să ne amintim doar promisiunea circulaţiei libere din 2012. Minciuna care se conţine în manipularea cu tratatul de la Vilnus nu ţine de conţinutul tratatului, ci de faptul că oamenii care se laudă cu el sînt pur şi simplu incapabili să susţină un adevăr. E o minciună însuşi faptul de a discuta la nesfîrşit planuri noi fără a duce la capăt măcar unul din cele vechi. Asta am zis la Iaşi – e o mare dramă a societăţii tehnologizate faptul că ne-am creat obsesii social-politice pe care nu le putem influenţa şi care nu ne influenţează decît la nivelul minţii.

Dvs. v-aţi exprimat speranţa ca în zece ani, cînd Republica Moldova ar putea fi pregătită pentru aderare, Uniunea Europeană să nu mai existe. Dar ce-ar trebui să fie în locul actualei UE?

Eu am zis asta în virtutea experienţei suferite de toate imperiile care s-au prăbuşit de-a lungul istoriei. Am amintit acestor politicieni care ne îmbată cu apă rece că se sprijină pe lucruri efemere şi că altele ar trebui să fie pietrele pe care se zideşte o societate sănătoasă. În acest sens, experienţa URSS este grăitoare, mai ales că mulţi din cei care vorbesc azi despre UE, ieri au vorbit în termeni identici despre URSS. Aşadar, nu e vocaţia mea să construiesc noi state şi noi orînduiri sociale, dar pot să constat similitudinile între ceea ce există şi ceea ce a fost. Ca să nu zic că eu nu am vorbit ca un om politic, ci ca un scriitor invitat la un festival de literatură şi pus să vorbească la tema “Scriitori în est”, eu fiind autorul unui roman despre copilăria sovietică tradus la Paris şi de-a dreptul elogiat de marea presă franceză şi pentru care am de acum şi un contract de traducere în Italia. Prin urmare, atribuirea unei tente politice afirmaţiilor mele este o alunecare în domeniul fantasmelor cauzate de o copilărie grea.

Care, în opinia Dvs., ar trebui să fie calea Republicii Moldova pentru a deveni un stat prosper şi dezvoltat din toate punctele de vedere? Poate Uniunea Euroasiatică?

Pentru a deveni un stat prosper, Republica Moldova trebuie să iasă din iureşul minciunii, al şmecherismului ţărănesc îmbogăţit peste noapte, al hoţiei cu epoleţi şi inele groase, al gîngăvitului la pupitrele parlamentului şi, mai nou, la televiziuni. Trebuie să iubim acest pamînt, pe Dumnezeu care l-a creat şi oamenii care trăiesc pe el. Celelalte sînt vorbe omeneşti de care eu nu mă poticnesc. Oare nu pentru asta am fost blamat, că am comparat URSS cu UE? Cum oare voi recomanda o Uniune în locul altei Uniuni?

Vă mulţumesc.

 


Categorii

Basarabia, Parintele Savatie, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Parintele Savatie Bastovoi – primul INTERVIU dupa ATACURILE NEOBOLSEVICE declansate de afirmatiile sale anti-UE. “REPUBLICA MOLDOVA TREBUIE SA IASA DIN IURESUL MINCIUNII”

 1. Un om liber. Rar, astazi, foarte rar.

 2. Parintele Savatie e un om, o persoana, nu un consumator cum se doreste a fi toti. UE e un URSS colorat in albastru.

 3. Sa ne traiti Parinte!
  Slava Domnului,ca mai sunt printre noi,Oameni ca Sf.voastra.
  UE.=URSS.

 4. DISCURSUL TINUT IN SENATUL ROMANIEI LA DATA DE 18 NOIEMBRIE 1923 DE CATRE FOSTUL EPISCOP AL ORADIEI ROMAN CIOROGARIU

  Domnilor senatori,

  (…) S-a facut o atmosfera in strainatate , o atmosfera dusmanoasa Romaniei.

  Greseala cea initiala este ca atunci, cand am inceput sa ne cladim Romania Noua, Am uitat sa ne facem un program de stat, un program bisericesc, un program cultural, un program economic, un program care sa cuprinda intreaga viata de stat si intreaga viata sociala.

  Insufletirea cea mare, in generozitatea aceea de a da tuturor toate drepturile, noi am uitat ca inainte trebuie sa ne facem acest program care program si-l face fiecare tara, pentru ca mai inainte de toate trebuie sa avem in vedere tara si pe urma pe particulari. Trebuie sa ne facem acest program care sa domineze fara considerente la schimbarile de guvern, programul Statului Roman, care sta peste programele de partid.

  Trebuia sa se faca un astfel de program, pe baza caruia sa stea fiecare guvern care se succedeaza si daca am avea acest program facut, atunci este indiferent ca schimbarea de guverne, caci fiecare guvern vine si continua mai departe programul national stabilit odata pentru toti si pentru totdeauna.

  Inchei cu dorinta ca acum cand se pun in discutiune legile, cari au sa normeze noua viata politica, sa se puna pe baze nationale (subl. S.V.)

  A intrat frica in noi ? Nu mai cutezam sa vorbim despre nationalism ?

  D-lor senatori, cand viu eu si zic ca ideea nationala trebuie sa strabata ca o suflare Dumnezeiasca toate institutiile noastre, nu inteleg prin aceasta sovinismul, caci aceasta e o degenerare a nationalismului, ci sub ideia nationala inteleg constiinta nationala, care este generoasa, dreapta, care stimeaza pe om, care stimeaza libertatea fiecaruia, ori de ce limba si lege ar fi.
  De aceasta idee nationala nu are sa-i fie frica nimanui, pentru ca in aceasta idee nationala este generozitate, dreptate pentru toti si se cuprinde si ideea, ca tara romaneasca romanii au sustinut-o de mii de ani, romanii au facut-o, nu pentru altii, decat pentru a ramane a romanilor (aplauze prelungite).
  Aceasta este ideea nationala si aici, d-lor, este conflictul cel mare intre noi si internationali. D-lor, eu nu sunt sovinist, nu urasc pe nimeni pe fata pamantului, dar imi iubesc neamul meu si tara mea si iubesc si pe acei cari sunt concetatenii mei.
  Strabunii nostri romani cu ce au cucerit lumea ? Cine a ajuns in Roma s-a sfiit oare sa invete limba latina ? Nu.
  Cand vom sustine si noi aceasta idee nationala nepangarita de uriciuni, atunci si la noi se va simti fiecare fericit sa se numeasca civis romanus, intr-o Romania a Romanilor.

  Sursa:

  http://www.taraiancului.ro/vorbealese.html

 5. Pingback: INTEGRAREA REP. MOLDOVA IN EUROPA SI UNIREA CU ROMANIA CA PROIECT DE TARA. Mituri, propaganda, realitati - Recomandari
 6. Pingback: TUDOR GHEORGHE – luat in colimator si linsat public de agentii neo-bolsevici ai TERORISMULUI “CORECTITUDINII”: “Este o puritate agresiva, folosita pe post de ciomag pentru tot ce se incapataneaza sa iasa in afara sistemului. Nu est
 7. Pingback: ALEGERI IN MOLDOVA. INTRE RUSIA SI EUROPA. Un partid pro-rus, EXCLUS din cursa electorala/ Putin i-ar fi cerut lui Porosenko RECUNOASTEREA REGIMURILOR SEPARATISTE - Recomandari
 8. Pingback: MOLDOVA CA UN CAMP DE LUPTA. Majoritate fragila a partidelor pro-europene. CELE MAI MULTE VOTURI – UN PARTID ANTIROMÂNESC SI PRO-RUS/ Se pregateste marea “reevaluare” a premierului Ungariei? KLAUS IOHANNIS: “‘Sunt sigur că
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare