O noua mostra de pura propaganda stalinista oferita de Ambasada Rusiei. Basarabia ar fi „ADERAT” la URSS in iunie 1940!

28-06-2019 6 minute Sublinieri

Ambasada Rusiei continua sa sfideze sensibilitatile nationale si sa stalceasca adevarul istoric, de aceasta data intr-una din zilele cele mai traumatice ale trecutului nostru recent: 29 iunie, ziua in care in urma ultimatumului URSS Romania a cedat Barasabia. Nu e prima oara – Ambasada procedand identic pe tema preluarii initiale a Basarabiei de catre Imperiul Tarist, in 1812, si a masacrului de la Fantana Alba.

Iata postarea Ambasadei Rusiei:

#RO Anul 1940 în Basarabia: astfel a fost în realitate…

#RU 1940 год в Бессарабии: как это было…

În urmă cu 79 de ani, Guvernul URSS, care nu a recunoscut niciodată aderarea Basarabiei la Regatul România, a trimis Guvernului român o notă, oferind „în scopul de a restabili dreptatea, să se procedeze împreună cu România pentru soluționarea imediată a problemei revenirii Basarabiei la Uniunea Sovietică“. După ce s-a pronunțat acordul părții române de a-și retrage trupele la 28 iunie 1940, Armata Roșie a intrat nestingherit pe teritoriul Basarabiei și a Bucovinei de Nord. 

Analizând, în prezent, motivele care au adus omenirea la tragedia fără precedent al celui de-al Doilea Război Mondial, precum și lecțiile trase din acesta, ne permitem să afirmăm că o interpretare eronată a evenimentelor din vara anului 1940 în Basarabia l-a împins pe dictatorul I.Antonescu la decizia care s-a dovedit cu timpul una aproape fatală pentru România, și anume „să se poziționeze pe latura incorectă a istoriei”, prin aderarea la invazia Germaniei naziste în URSS. Consecințele acestui “calcul strategic eronat “, din păcate, sunt, de asemenea, resimțite și în România modernă.

Este relevant de menționat că cererea sovietică pentru revenirea Basarabiei se bazează în totalitate pe normele de drept internațional din acea epocă, iar Protocolul de la Paris (de la 28.10.1920) cel notoriu, prin care foștii aliați ai Rusiei în cadrul „Antantei“, fără acordul ei, au recunoscut „suveranitatea România asupra teritoriului Basarabiei“, niciodată nu a intrat în vigoare datorită refuzului Japoniei de a-l ratifica. (https://riss.ru/bookstore/journal/2011-2/j9/).

Amintirile martorilor oculari și numeroasele fotografii care s-au păstrat de atunci arată că trupele sovietice au fost întâmpinate de populația locală cu bucurie și chiar exultare. La Varnița, Sîngerei, Mereni, Chetrosu, Todirești, Chirca, Calfa si alte localități prin care trecea drumul spre Chișinău, țăranii, de parcă urmând tradițiile unei nunți la țară, întindeau direct de-a curmezișul drumului mese cu vin și gustări, opreau coloanele militarilor și nu le permiteau să treacă până ce soldații nu gustau din merindele oferite.

Cum, oare, se poate explica acest lucru dacă, conform “experților” moderni ai istoriei relațiilor ruso-române, Basarabia a fost “ocupată” de URSS? În opinia noastră, o explicație foarte convingătoare a fost prezentată încă din 1924 într-o scrisoare către Ferdinand, Regele României, trimisă de 29 de senatori și deputați ai Parlamentului român, care reprezentau regiunea respectivă. În special, aceasta spunea: “Timp de șase ani, Basarabia este administrată într-un mod în care este imposibil să fie astăzi administrate chiar și coloniile negre din Africa… Actualul regim din Basarabia nu mai poate continua! Basarabia nu mai poate, nu mai vrea să-l îndure!” (http://journalrusin.ru/data/uploads/pdf/2010/22.pdf). Eventual, merită remarcat faptul că majoritatea reprezentanților aleși ai poporului menționați mai sus începuseră drept susținătorii consecvenți ai unionismului, și au rămas în continuare în poziția pe măsură.

În perioada dintre cele două războaie mondiale, ținutul între râurile Prut și Nistru s-a transformat într-o sursă de materii prime ieftine și un furnizor de forță de muncă aproape gratuită. Conform datelor evidențiate de mai mulți cercetători, numărul total de locuitori care au părăsit Basarabia în perioada interbelică a ajuns la jumătate de milion de oameni (http://berg-bendery.org/images/Nazaria_Basarab.pdf).

De la finele lunii iunie 1940, mulți originari de pe teritoriul Moldovei moderne, nevoiți anterior să caute un destin mai prielnic în alte regiuni ale României, au decis să se întoarcă pe meleagurile lor natale. Încă de la data de 28 iunie, Ambasada Sovietică din București a primit aproximativ 250 de cereri din partea basarabenilor care rugau să li se permită să se reîntoarcă. Apoi, din toate colțurile României, în direcția Prutului s-au îndreptat puhoaie de oameni care se grăbeau spre casă, în pofida obstacolelor impuse de autoritățile locale.

Unul dintre cele mai tragice episoade a avut loc la Galați, la 30 iunie 1940, unde în piața din fața gării s-au adunat peste 2 mii de oameni, plecați din Basarabia, care așteptau sa plece înapoi acasă. Piața a fost înconjurată de jandarmi și soldați. Oamenii au fost ținuți în plină arșiță, lipsiți de apă și alimente, ce transforma așteptarea într-o tortură. Și apoi, când ei au încercat să scape, s-a deschis focul asupra celor neînarmați: aproximativ 600 de persoane au fost ucise, numărul celor răniți a fost de două ori mai mare (https://riss.ru/images/…/journal/2011/1/Babilunga_2011_1.pdf).

Veteran al muncii, rezident din orașul Benderi, Ludmila Gorenco, a fost martorul ocular al evenimentelor de la Galați, de unde se întorcea acasă cu familia ei în acea zi. Potrivit celor relatate de ea, acolo a fost atât de mult sânge încât, literalmente, acesta a inundat caldarâmul (https://riss.ru/images/…/journal/2011/1/Babilunga_2011_1.pdf).

În ciuda tuturor acestor evenimente, oamenii doreau să se reîntoarcă în locurile lor natale. În mai puțin de o lună, aproximativ 150 de mii de refugiați s-au reîntors în Basarabia din România. În total, până la sfârșitul anului 1940, aproximativ 300 de mii de basarabeni s-au reîntors în patria lor din străinătate, inclusiv 220 de mii din România.
Tot în aceste zile s-a observat și dezertarea masivă a originarilor din Basarabia, care își îndeplineau serviciul militar în armata română. Doar în 10 zile, în perioada 28 iunie – 8 iulie 1940, potrivit Statului Major General Român, din armată au dezertat 61.970 de militari. (http://www.vedomosti.md/…/zurab-todua-pri-rumynah-lyudej-py…).

Pe 3 iulie, la Chișinău, a avut loc parada trupelor sovietice și demonstrația populară cu ocazia aderării Basarabiei la URSS. Iar la data de 2 august 1940, la cea de-a VII-a sesiune a Sovietului Suprem al URSS, la propunerea delegației Republicii Moldova, a fost adoptată Legea cu privire la instituirea Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești, care a devenit membru cu drepturi egale în familia celorlalte republici sovietice.
Până la începutul agresiunii împotriva URSS mai rămânea mai puțin de un an…

Sunt atat de multe falsuri incat nu stii cu ce sa incepi. Cateva sunt explicate aici:

Iata de ce ii iubim pe rusi. Ei ne elibereaza, ca orice alt imperiu colonial, de noi insine.

In concret, Ambasada Rusiei acuza pe Antonescu ca s-a alaturat partii incorecte a istoriei, adica a devenit aliatul Germaniei naziste in urma anexarii Basarabiei de catre URSS. Niciun cuvintel asupra Pactului Ribbentrop-Molotov, adica asupra faptului ca URSS a facut pact oficial exact cu “partea incorecta a istoriei”, pact in urma caruia a fost martelata Polonia si sfasiata Romania.

URSS poarta o mare responsabilitate in modul in care a inceput si s-a desfasurat al doilea razboi mondial. Stalin avea in asemenea masura incredere in alianta sa cu Hitler, incat a ignorat avertismentele propriilor sai oameni si a fost socat cand Germania a atacat URSS.

Si alte grobianisme, cum ar fi nerecunoasterea de catre URSS a alipirii Basarabiei Romaniei folosita ca argument (nerecunoasterea ar trebui sa aiba si ea o justificare istorica si morala) si falsificarea rusinoasa a istoriei si afirmatia ca cererea de “revenire” (!) a Basarabiei la URSS era conform normelor de drept international. Ce conteaza ca Basarabia a revenit in Romania pe baze democratice, ca si celelalte provincii. Ambasada Rusiei considera, si astazi, ca ultimatumul adresat Romaniei de cedare a Basarabiei si cedarea partii romane este “aderare” a provinciei la imperiul sovietic.

Niciun cuvintel despre faptul ca succesul acestei “aderari” are o singura explicatie reala: pactul Ribbentrop-Molotov si faptul ca Germania nazista a fost de acord cu acest rapt.

Nivelul falsificarii istoriei este intr-adevar halucinant si in pura descendenta stalinista.

Da, acesta este un fapt esential. Ambasada Rusiei omite cu nerusinare un adevar elementar: contextul in care a fost realizata „revenirea” Basarabiei la URSS, foarte bine cunoscut dpdv istoric. Lucrurile sunt clare: URSS a inaintat acest ultimatum numai si numai pentru ca incheiase Pactul Ribbentrop-Molotov cu Germania nazista. Anterior acestui pact si izbucnirii razboiului, URSS nu a facut astfel de solicitari, ba chiar raspunsese pozitiv unor demersuri diplomatice initiate de Nicolae Titulescu. Apropo de Pact, Putin afirma ipocrit (si mincinos) despre el, in urma cu cativa ani: „Uniunea Sovietică a semnat un acord de neagresiune cu Germania. Oamenii spun: «Ah, este ceva rău». Dar ce este rău în faptul că Uniunea Sovietică nu voia să lupte, ce este rău în asta?”

Cat priveste bucuria cu care au fost intampinati sovieticii, afirmatia este desavarsit sinistra, daca ne gandim la faptul ca pe timpul administratiei sovietice instaurata pana la recucerirea Basarabiei in 1941 sunt estimate in jur de 57.000 victime si 100.000 deportati! 

De asemenea, invocarea faptului ca statul roman a cedat de „bunavoie” Basarabia si ca, astfel, apartenenta provinciei la URSS ar fi conforma cu dreptul international nu are niciun fel de noima. Tot de „bunavoie” a cedat Romania si Nordul Ardealului, dar nu a fost chiar URSS de acord ca acest teritoriu sa revina Romaniei stiind ca fusese vorba despre un act samavolnic? Asadar, cedarile Romaniei nu pot fi socotite drept argumente care sa tina de dreptul international, lucru atestat chiar de catre comportamentul URSS in cazul Transilvaniei.

Dincolo de aceasta istorie rastalmacita orwellian, ceea ce conteaza este ca Ambasada Rusiei alege sa comunice astfel. Nu se poate ca rusii sa nu stie cat de sensibil este acest subiect pentru noi. Care este explicatia pentru care aleg sa fie atat de agresivi si provocatori tocmai pe un astfel de caz si printr-un astfel de mediu oficial? Scriam, in cadrul unei analize, ca acest tip de agresiune simbolica arata ca mult-discutata propaganda rusa trebuie inteleasa in contexte specifice. E clar ca Rusia nici macar nu cauta sa isi cultive o fata prietenoasa fata de opinia publica romaneasca. Implicarea ei in cadrul razboiului informational local ar avea sens doar daca s-ar efectua prin specularea diviziunilor si polarizarilor interne. Or, la acest capitol, sunt ajutati cu mult zel de cainii de paza ai puterii reale care se exercita, din subterane, in Romania.

Dincolo de acest aspect, Rusia apeleaza la astfel de agresiuni si provocari, cel mai probabil, tocmai pentru a intimida si a arata ca trateaza Romania de pe pozitii de forta implacabila. Este surprinzator (sau nu) ca presstituta de serviciu care ne apara de propaganda rusa imaginara, atribuita intotdeauna vocilor indezirabile conservatoare si nationaliste, de aceasta data a fost inerta si lipsita de reactie fata de un act ostil rusesc evident. Dupa cum puncteaza si Gabriel Popa in acest comentariu:

Spun drept că mă așteptam să fiarbă netul astăzi, după ce propaganda ambasadei Rusiei a jignit România și a târât prin noroi memoria victimelor stalinismului. Mă așteptam să vedem titluri mari, „Tupeu nemăsurat din partea propagandei RUSIEI” sau „Propaganda RUSEASCĂ nu cunoaște nici o limită”.

Mă așteptam să vuiască Hotnews, G4Media, Newsweek, Adevărul, Digi24, VICE, LARICS, să fie pline platourile de comentatori care să pună la punct, așa cum merită, ambasada Rusiei, să se înroșească liniile cu telefoane de indignare. Mă așteptam să văd mii de share-uri după Chirilă, Oana Pellea, Moise Guran, toată elita #PLUSR-Rezist sărind să-i susțină pe Tapalagă, Pantazi, CTP și pe toți ceilalți care ar fi înfruntat hidra rusească. Pentru că acum chiar a fost pe față, și ambasada Rusiei merita pusă la punct cu vârf și îndesat.

Și când colo, ce să vezi? Doar două postări ale lui Dan Alexe și Caramitru Jr despre taxiurile rusești Yango. Una în care Dan Alexe ne spune că Yango ne fură ADN-ul (și organele?) pentru a le da la ruși, iar cealaltă în care Caramitru Jr ne spune că rușii ne spionează prin Yango. Fără legătură cu minciunile sfruntate ale Ambasadei Rusiei. Vreo vorbă cât de mică, din toată zona aceea de vigilenți și experți în demontarea și demascarea propagandei Rusești?

Deoarece dacă ar fi să mă lansez și eu în teorii din astea de filme cu spionaj, aș spune că un agent de influență eficient ar proceda în felul următor. Ar striga „rușii, propaganda rusă” când este vorba despre familie, ortodoxie, pestă porcină, site-uri creștine, adopții – da, ni s-a spus că până și cazul Sorinei a fost instrumentat de propaganda rusească. Și despre orice altă asociere fantezistă de acest fel. Și când ar veni nucleara adevărată de la propaganda rusească, ar sta cu capul la cutie și aș tăcea mâlc. Și abia așa ai vedea care-s adevărații agenți de influență (direcți sau indirecți) sau adevărații idioți utili ai propagandei rusești. În toată presa și în toată zona de influenceri, de la stânga la dreapta.

Cu jignirile și minciunile Ambasadei Rusiei rămân să se lupte până una alta cei din zona conservatoare. Acuzați zi de zi de mai toți cei pomeniți mai sus că ar fi „instrumentați” de propaganda rusească.


Categorii

1. DIVERSE, Basarabia, Istorie, Razboiul impotriva Romaniei, Rusia

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “O noua mostra de pura propaganda stalinista oferita de Ambasada Rusiei. Basarabia ar fi „ADERAT” la URSS in iunie 1940!

  1. Pai de ce ne tot indignam la citirea acestor enormitati ale ambasadei rusiei, scriu intentionat cu r mic! Cat timp nu exista o atitudine reala, constanta si concertata impotriva acestor tampenii si pentru afirmarea adevarului romanesc nu avem a ne mira prea tare ca ne trateaza cum ne trateaza aberantii rusi!

  2. Iar prima atitudine consta in cunoasterea istoriei si este urmata de sarbatorirea ei si apoi de propagarea ei continua! Traiasca Romania Mare si neamul romanesc!

  3. Porcu’ nu are cinste si cuvant, se stie asta incepand de pe vremea lui piotr al mare…

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare