PĂRINTELE SAVATIE BAȘTOVOI – cuvinte de ÎNVIERE, despre IUBIRE, IEȘIREA DIN LUME și… ȘMECHERIA CARE TRĂDEAZĂ. “Prelungiți Paștele cît mai mult!”; “În fiecare dintre noi trăiește un IUDA”

10-04-2018 7 minute Sublinieri

Părintele Savatie Baștovoi:

La Paște lumea e mai bună nu pentru că necredincioșii se rușinează de lumina sărbătorii – mulți dintre ei continuă să fie supărați și tulburați – ci pentru că cei care cred sînt mai ei înșiși în aceste zile și nu se lasă atrași în certuri de cuvinte și supărări trecătoare. Nu tulburarea necredincioșilor face lumea să pară plină de pizmă și nerăbdare, ci slăbiciunea credincioșilor de a fi atrași în iureșul lucrurilor. Prelungiți Paștele cît mai mult. Hristos a înviat!

***

Am fost întrebat ce nseamnă pentru mine Învierea:

Pentru mine, Învierea înseamnă triumful celor smeriți, lumina Adevărului care strălucește tuturor. Ziua în care ne vom înțelege fără cuvinte, vorbind în limba bucuriei.

Hristos, iubitul și preadulcele, smeritul nostru Domn, strălucind în lumina iubirii Sale în care vom putea privi și umbla, încredințîndu-ne că totul a fost adevărat. Iubirea nesfîrșită, cununa iertării și biruința blîndeții, strălucirea mucenicilor, lauda ierarhilor, bucuria preoților, slava celor milostivi. Îmi doresc ca toți să ajungem să o vedem. De aceea îi iert pe toți, pentru Înviere, și îi rog să mă ierte și ei pe mine, ca împreună să ajungem la Hristos, la această bucurie nesfîrșită, singura pentru care merită să trăim și să murim. Restul nu contează. Hristos a înviat!

***

Adevărul:

Scriitorul Savatie Baştovoi: „Atât nebunia, cât şi demonizarea pot fi tămăduite prin iubire“

[…]

Numele nu se aleg. Am trei nume şi toate tari. Baştovoi este numele de familie moştenit de la străbunicul Kiril, un cazac din Zaporojie care ar fi trecut Nistrul la Soroca cu o echipă de zidari venită să zidească o mănăstire. În timpul primului răszboi mondial el a dispărut şi nu s-a mai ştiut nimic de el. Din Kiril s-a născut Ştefan Baştovoi, tatăl tatălui meu. În cinstea lui eu am fost numit Ştefan. Aşa s-a întîmplat să am un nume de ataman căzăcesc, Baştovoi (care înseamnă căpetenie, conducător) şi un numele Ştefan, care era perceput ca o provocare naţionalistă. La călugărie am primit numele Savatie, care înseamnă omul Sabatului, cel ce se odihneşte. În interpretarea patristică starea de sabat este starea de contemplaţie. Este ceea la ce trebuie să ajung. Nu mi-am ales eu numele, ci mi-a fost dat de Maica Domnului. Spun asta fără să fiu patetic, deoarece numele de Savatie şi Zosima erau pregătite pentru alţi doi fraţi care urmau să fie călugăriţi în aceeaşi seară şi care au fugit din faţa altarului, nesuportînd tensiunea psihologică. Atunci cînd episcopul a apucat părul meu să-l taie, a zis: “Fratele nostru….” şi s-a uitat la stareţ aşteptînd să-I spună numele ales. Stareţul a ridicat din umeri că nu ştie ce nume să-mi dea. Atunci episcopul a continuat “… Savatie îşi tunde părul capului său”. Atunci am auzit pentru prima dată numele Savatie şi el a răsunat foarte frumos în întunericul atămîiat din biserică. Ulterior am găsit pe wikipedia că eu mi-am schimbat numele din motive filoruseşti, ceea ce este o aiureală, de vreme ce Savatie este un nume evreiesc şi nu există nici măcar un singur rus din două sute de milioane pe care să-l cheme Savatie în acte. Cine scrie aceste biografii romanţate ale mele, nu ştiu. Dar ar fi interesant să le aflăm identitatea şi motivele pentru care o fac.

[…]

Ce inseamnă nebunia? Cât de aproape putem fi de Hristos într-un spital de psihiatrie? Posedatii sunt nebuni sau e vorba si de “lucrarea diavolească”, referindu-ne si la subiectul unei carţi şi a unui film, Dupa dealuri?

În orice loc din lume putem fi aproape de Hristos, iar spitalul de psihiatrie nu este o excepţie. Nebunia este o temă foarte amplă şi nu trebuie confundată cu demonizarea. Unii doctori confundă demonizarea cu nebunia aşa cum unii preoţi confundă nebunia cu demonizarea. Pentru a putea stabili cu exactitate cauzele unei afecţiuni este nevoie de multă experienţă şi cunoaştere. Totul este cognoscibil şi orice meteahnă poate fi tratată, prin puterea lui Dumnezeu şi iubirea noastră. Atât nebunia, cât şi demonizarea, pot fi tămăduite prin iubire.

[…]

Rugăciunea este dincolo de media. Cu cît sîntem mai legaţi în relaţiile lumii acesteia, cu atît mai greu putem stabili o legătură cu Dumnezeu prin rugăciune, iar media face ca legăturile noastre să se extindă şi să se multiplice într-o măsură aproape nelimitată. Pentru a ne ruga, este nevoie să ieşim din lumea aceasta.

[…]

***

Moldova ortodoxă:

Alungați de la voi pornirea de a vedea răul în ceilalți

Omul golit de conținut se cunoaște după nevoia sa de a-i critica pe alții. Este pururea nemulțumit și pentru toate nereușitele sale are un vinovat: un altul decît el.
Acești oameni își încep ziua prin a mai găsi ceva ce merge rău, ceva greșit, ceva urît în lume. Trupul lor e ca o cutie de rezonanță a răului. Dacă văd un om frumos și bun, ei nu au liniște pînă nu-i găsesc un neajuns, măcar o rudă păcătoasă să-i găsească.

Alungați de la voi pornirea de a vedea răul în ceilalți. Singurul loc unde se cuibărește răul e chiar inima mea. Răul inimii mele trebuie să-l văd, să-l critic, să-l alung. Pînă se face curat și lumină. Pînă totul devine bucurie. Atunci și răul lumii parcă e mai slab, iar oamenii mai buni, vorbirea mai frumoasă. Cuvintele sînt bune atunci cînd ne apropie și rele atunci cînd ne dezbină. Din prisosul inimii vorbește gura.

Părintele Savatie (Baștovoi)

***

(pictură-fresca de Dana și Ciprian Toma)

Iuda a vîndut dintr-o prostie – șmecheria l-a transformat în trădător

Teoria precum că Iuda ar fi îndeplinit o misiune prescrisă în planul lui Dumnezeu, că fără trădarea lui nu ar fi avut loc răstignirea și, deci, nici izbăvirea neamului omenesc, nu are nici un temei. Hristos ar fi fost ucis oricum și asta se vede din alte tentative ale iudeilor de a-L ucide cu pietre. Această idee a circulat și în primele secole, iar astăzi o poți auzi în documentarele Discovery și National Geographic. “Evanghelia după Iuda” însă este mult mai banală – Iuda a trădat dintr-o greșeală.

Iuda nu a conspirat împotriva lui Hristos, nu a vrut să răstoarne planul mîntuirii neamului omenesc, nu era un infiltrat între apostoli și nu a fost sfătuit de către nimeni să trădeze. Partea cea mai deplorabilă a trădării lui Iuda este aceea că el nu a realizat că trădează. În mintea sa, Iuda făcea o afacere.

Iuda credea că face un “ghișeft” pe prostia arhiereilor și a cărturarilor. El era sigur că Hristos nu poate fi prins, deoarece, cu altă ocazie, atunci cînd iudeii au luat pietre să-l omoare, Hristos a dispărut. Iuda văzuse multe minuni pe care le săvîrșise Hristos, a văzut cum înviase morți și nu avea nici o îndoială că Hristos nu se va lăsa prins, deoarece are o misiune de îndeplinit. Planul era clar: Iuda va lua banii și le va spune arhiereilor unde este Hristos, așa cum le-a fost înțelegerea, dar nu este treaba lui dacă Hristos va dispărea. Cu aceste gînduri îl vinde Iuda pe Hristos, gîndul comerciantului șmecher care vinde ceva conform unei înțelegeri, ascunzînd detaliul cel mai important, acela că plătitorul nu va avea parte de serviciul pentru care a plătit.

Că lucrurile au stat așa, o arată reacția lui Iuda atunci cînd a văzut că Hristos nu a dispărut în chip minunat, ci S-a lăsat prins. Iuda aleargă disperat la arhierei și le aruncă banii: “Am vîndut sînge nevinovat!”, strigă Iuda. El parcă ar spune: dacă știam că așa se vor termina lucrurile, dacă aș fi știut că Hristos se va lăsa prins, nu aș fi făcut asta. Iar faptul că el înnapoiază banii este cel mai grăitor argument că Iuda a considerat vînzarea lui Hristos o faptă care nu poate fi echivalată în bani. Altceva a fost în mintea lui Iuda – șmecheria omului dornic de cîștig ușor.

Acest fel de trădare colaterală este o faptă foarte răspîndită în ziua de azi. De multe ori apreciem ca fiind neînsemnată paguba pe care o putem aduce unui prieten prin divulgarea unei informații despre el, deși rezultatul poate fi “răstignirea” lui profesională și socială.

În fiecare dintre noi trăiește un Iuda. Astăzi este o vreme bună să-i judecăm faptele și să ne îmbrăcăm în iertare și lumină.

***

Antiparenting:

Savatie Baștovoi și utopia sa de la Oricova oglindite în revista franceză „La Vie”

[…]

O sihăstrie la țară

După 15 ani petrecuți în obște, s-a hotarît să părăsească mănăstirea, cu acordul mitropolitului, pentru a se instala în satul copilăriei sale, Oricova – unde trăiesc nici 100 de suflete.De azi înainte, acolo mă rog, cuget, citesc și scriu.” Din 2015, omul nostru reface și extinde casa părintească, construind o clădire mai degrabă spartană, dar unde își poate primi toți apropiații și prietenii – numeroși – hrănindu-i cu legume din grădină – “o viață simplă în mijlocul naturii cu aer condiționat natural, direct de la Dumnezeu”, spune surîzînd.

Savatie Baștovoi a finanțat lucrările din drepturile de autor și dintr-un modest atelier de pielărie. Și în 2017, a început să construiască cu propriile mîini o bisericuță în gradina familiei, dar și ajutat de voluntari de pe facebook. Cel care promovează întoarcerea la sat, scriitorul-călugăr, a făcut apel și la rețelele sociale.

Pictori care au lucrat la Muntele Athos și-au anunțat deja dorința de a picta fresca. Și cupola urmează să fie pusă în această primăvară (la momentul apariției revistei, cupola a fost pusă, n.n.). “Este cel mai frumos anotimp. Nucii pe care i-am plantat la vîrsta de 7 ani cu tatăl meu sînt îmbobociți. Copil fiind, i-am promis mamei că voi construi o biserică la Oricova: și m-am ținut de cuvînt. Este din piatră locală, pe modelul celor construite de primii creștini. O reîntoarcere la rădăcini, deci”.

Decît să se plîngă de sărăcia moldovenilor, și-a suflecat mînecile și s-a pus pe treabă. Și-a lăsat imaginația să lucreze, credința și mușchii. A încercat să creeze o utopie reală într-un sat pustiu dar totuși fertil. Pe scurt, a reușit să arate Moldova și altfel decît prin scandaluri de corupție și rețele de prostituție.

În romanul său, Savatie Baștovoi o iartă pe Eleonora, tînăra mamă îndoliată care revine acasă. “Este momentul în care ea pierde totul – bunurile, onoarea și copilul – dar cînd de fapt devine cea mai bogată, la nivel spiritual”.

Această învațătură despre cursa pierdută a materialismului, scriitorul-călugăr speră că va vorbi cititorilor din lumea întreagă. Și nu doar moldovenilor…

***

– Seri duhovnicești la biserica USM, invitat: Egumen Savatie Baştovoi. (28 martie 2018) –

Moldova ortodoxă:

Părintele Savatie Baştovoi: Dragostea nu trebuie căutată, dragostea trebuie oferită!

Seara duhovnicească din 28 martie 2018, desfășurată în miezul Săptămânii Tineretului Ortodox, a adus bucuria prezenței părintelui Savatie Baștovoi,  unul dintre cei mai îndrăgiţi scriitori ortodocşi din România şi Republica Moldova. Pentru a asculta cuvântul său au venit circa 300 de credincioși, în special tineri.
Intr-o săptămână neordinară pentru tinerii ortodocși, tema discuției a vizat ,,miezul’’ credinței noastre – iubirea, fiind abordată tema Tinerii în căutarea dragostei. 

Orice om este în căutarea dragostei. Acesta este sensul și motorul vieții noastre. Problema care trebuie lămurită este unde căutăm noi dragostea. Cel mai mare necaz îl suferim tocmai din această căutare. Dragostea nu trebuie căutată, dragostea trebuie oferită! Dacă este vreun loc undea ea ar trebui să fie căuată mai întâi de toate, atunci este chiar sufletul nostru. Astfel, atunci când Hristos ne vorbește despre poruncile iubirii, nu ne îndeamnă să căutăm pe cineva care să ne iubească, ci ne spune: „Iubește pe aproapele tău.” Cum să-l iubești? Ca pe tine însuți – a menționat părintele Savatie în debutul conferinței.

În continuare, părintele a vorbit despre dragostea pe care o caută lumea în contrast cu iubirea la care ne îndeamnă Hristos. În acest sens, a precizat:

„Lumea este în opoziție cu gândul lui Dumnezeu. „Ieșiți din lume”, ne îndeamnă Hristos. Și aici nu ne referim la niște oameni concreți. Ci la lume ca și concept biblic, lumea în mijlocul căruia îi trimite Hristos pe apostoli. Lumea în mijlocul căreia au propovăduit toți prorocii și care au fost uciși de lume de fiecare dată. Această lume schimbă înțelesul fundamental al poruncii lui Hristos: Iubește pe aproapele tău ca pe tine însuți. Lumea însă nu iubește, lumea cere iubire, pretinde iubire de la toți. Lumea este nefericită pentru că nu știe să iubească.  Și această neînțelegere a iubirii aduce toată nefericirea vieții noastre. Hristos ne spune foarte simplu: ceea ce vrei să ți se facă ție, fă și tu altora. Acest soi de iubire atât de simplu ține și a ținut lumea până acum. Iubirea pe care o pretindem de la ceilalți niciodată nu ne va putea face fericiți.”

Venind cu exemple din propria experiență, dar și modelele oamenilor vrednici din istoria creștinismului, părintele a oferit tinerilor o lecție de valoare despre iubire, iertare blândețe și nejudecată. Căci către Dumnezeu și aproapele datori suntem cu dragoste și iertare, nu cu judecată.

A consemnat Natalia Lozan, www.altarulcredintei.md

 

PANTOFII MEI (pilda video)/ “Doamne, aminteste-mi sa pretuiesc valoarea lucrurilor mai inainte de a le pierde…”/ DECALOGUL PARINTELUI SAVATIE

Pentru toti cititorii nostri, de Pasti: DAR DIN DAR DUHOVNICESC… O EMISIUNE PILDUITOARE SI EMOTIONANTA A PARINTELUI SAVATIE BASTOVOI cu niste tineri păstori, marturisitori PE VIU ai Invierii sufletelor prabusite (“Pietrele vorbesc”)

Parintele Savatie in vizita la Manastirea Sireti, la emisiunea “Pietrele vorbesc”: “Orice dezbinare, orice viclenie si minciuna este de la diavol”

Omul de azi intre (ne)fericire si divertisment; INDIVIDUALISMUL, DEPRESIA SI PACOSTEA COMUNICARII VIRTUALE. Conferinta de la Iasi a lui Virgiliu Gheorghe (VIDEO)/ “Sapa inlauntrul tau!” – ACTIVISMUL FARA PROFUNZIME SI ALERGATURA CARE NU NE LASA SA NE CUNOASTEM/ “Voi fi intarit numai cand imi voi accepta neputinta”/ CE INSEAMNA A BIRUI LUMEA?

PAIUL SI BARNA. Judecarea si gandul cel bun

PARINTELE SAVATIE BASTOVOI la Libraria Sophia (2013) despre NOBLETEA DUHOVNICEASCA si “Romania ingerilor” (VIDEO integral): “Sa va feriti de tradatori, sa va feriti de omul clevetitor si rau”

CRESTINII DE AZI – APARATORI AI TIRANILOR si lepadatori sau chiar ucigasi ai celor slabi si ai celor nedreptatiti? CINE II MAI CERCETEAZA SI II MAI APARA PE CEI CAZUTI IN DIZGRATIA CELOR PUTERNICI?

CUM INCEPE INSELAREA SAU CUM ORICARE DINTRE NOI IL POATE VINDE PE HRISTOS

Parintele Rafail Noica: “VOIA MEA PROPRIE ESTE IADUL!”. A existat posibilitatea intoarcerii lui IUDA sau a fost PREDESTINAT? (video)

Talcuirea adanca, sensibila si zguduitoare a Fericitului parinte mucenic Constantin Sarbu asupra RESORTURILOR ASCUNSE ALE TRADARII LUI IUDA. Cu invataminte duhovnicesti vitale pentru noi…

TRADAREA LUI IUDA. “Să încercăm, cu sinceritate, să-l găsim pe Iuda în multe din manifestările noastre şi să-l izgonim”. Parintele Ioanichie Balan zugraveste, tulburator, PORTRETUL TRADATORULUI DINTOTDEAUNA

SĂ NE VĂRSĂM VIAȚA CA UN MIR LA PICIOARELE LUI IISUS și să nu Îl vindem sau să Îl părăsim, precum IUDA, pentru SLAVA ACESTEI LUMI! Ce înseamnă “să-ți urăști sufletul în această lume”? (Predici minunate, slujbe și cântări străpungătoare la Sfânta zi de Miercuri a Săptămânii Pătimirilor)

TRADAREA LUI IUDA PRIN SARUT FATARNIC si formele posibile de NECREDINCIOSIE din partea noastra: “Dar si noi insine oare nu Il tradam adesea pe Hristos?“. FIDELITATEA MARTURISITOARE – CONDITIA MANTUIRII

“O, prietenilor! Vedeţi să nu vă despartă de Mine vreo FRICĂ…”. Dumnezeiasca TAINĂ A IUBIRII MIELULUI JUNGHIAT, a “Ospățului Stăpânului” Care PE SINE SE DĂRUIEȘTE spre Mâncare de nemurire

CUM SA INTRAM SI NOI IN INVIEREA LUI HRISTOS?/ Chemarea poetului crestin Daniel Turcea: “NU VREI SA NE INTALNIM CU HRISTOS?”/ Povestea convertirii la ortodoxie a calugarului neamt de la Man. Radu-Voda


Categorii

1. DIVERSE, Basarabia, Parintele Savatie, Pastile/ Invierea, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “PĂRINTELE SAVATIE BAȘTOVOI – cuvinte de ÎNVIERE, despre IUBIRE, IEȘIREA DIN LUME și… ȘMECHERIA CARE TRĂDEAZĂ. “Prelungiți Paștele cît mai mult!”; “În fiecare dintre noi trăiește un IUDA”

  1. Pingback: Predica vie a PS MACARIE despre TANJIREA ARZATOARE dupa Domnul a Sfantului Apostol TOMA vs. formele de NECREDINTA distrugatoare din LUMEA DE AZI. Primejdia RATARII INTALNIRII CU DUMNEZEU si a pierderii roadelor duhovnicesti prin “RELAXAREA” DE
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare