SFANTA IULIANA LAZAREVSKAIA – reazemul familiilor credincioase

2-01-2010 Sublinieri

0102juliana-lazarevo

Sfântă Iuliana din Lazarevo, chivot al milosteniei şi reazem al familiilor credincioase, plecând genunchii la rugăciune cădem către tine şi te rugăm: vezi necazurile care ne apasă, vezi furtuna care s-a ridicat asupra noastră. Nu ne lăsa, sfântă a lui Dumnezeu. Vino în ajutorul nostru degrabă, aşa cum şi Sfântul Nicolae a venit în ajutorul tău când erai înconjurată de diavoli. Nu pregeta, sfântă, să arăţi puterea pe care ţi-a dat-o Dumnezeu pentru mângâierea celor neputincioşi.

Vino, Sfântă Iuliana, vino şi stai lângă inimile noastre apăsate de durere şi de tulburare. Roagă-te să ne întărim credinţa, să părăsim păcatele şi să punem început bun mântuirii. Arată-te păzitoare a curăţiei şi iubirii celor căsătoriţi, îndrumătoare a copiilor şi a tinerilor. Fii mângâietoare a orfanilor şi a celor întristaţi şi grabnică tămăduitoare a celor bolnavi, aşa cum ai fost şi celor care au primit de la tine ajutor minunat în rugăciunile lor.

Ai grijă de toţi creştinii, de copii, de părinţii lor, de toţi monahii şi monahiile, de toţi preoţii şi ierarhii. Roagă-te pentru noi, să nu fim înghiţiţi de duhul lumii acesteia şi să nu lepădăm credinţa cea dreaptă. Ci să mergem pe calea sfinţeniei, pe calea rugăciunii şi a virtuţilor, ca, acoperiţi de rugăciunile tale, să Îl slăvim pe Dumnezeu Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh, Treimea cea de o fiinţă şi nedespărţită, în vecii vecilor. Amin.

0102juliana

“(…) Iată cum descrie fiul ei viaţa de rugăciune a mamei sale din acea vreme: “din copilarie fericita Iuliana fusese obişnuită să se roage lui Dumnezeu vreme îndelungată în fiecare seară şi să facă o sută de metanii sau mai mult, şi apoi îşi îngăduia să doarmă; tot aşa, sculându-se din somn, în fiecare dimineaţă se ruga mult lui Dumnezeu; şi îi arăta şi soţului ei cum să facă la fel, căci zice Apostolul Pavel: Ce ştii femeie, de îţi vei mântui bărbatul? (I Cor. 7,16); şi acelaşi lucru îl zicea şi ea bărbatului”.

Apoi fiul ei citează pe larg dintr-o carte foarte populară în acea vreme în Rusia, numită Smaraldul – pe care e limpede că Sfânta Iuliana o cunoştea foarte bine. Era o culegere de citate din sfinţi, adunate spre a arata mirenilor că omul poate fi sfânt şi să trăiască în lume, şi fără a fi nevoie să meargă la mănăstire. Iată, de pilda, un citat dat de fiul ei din aceasta carte:

“Viaţa oamenilor se împarte în două stări: cea monahicească şi cea de obşte. Celor din viaţa de obşte le este îngăduit a se căsători şi a mânca carne, însă celelalte porunci ale lui Hristos trebuie să le împlinească la fel ca şi călugării”.

Sau altul:

“Nu tot care e tuns [în monahism] se mântuieşte, ci cel care face cele vrednice de monah”.

Uneori de-a lungul îndelungatei lor căsnicii, soţul ei era plecat câte 2-3 ani în slujba ţarului. In acele răstimpuri, Iuliana îşi sporea nevoinţele ascetice. Se ruga mai mult şi îşi petrecea nopţile brodând pe ascuns lucruri ce urmau a fi vândute spre a-i ajuta pe săraci ori în folosul bisericilor. In acest chip, era în stare să facă milostenie fără ca socrii ei ori altcineva să aibă cunoştinţă, afară de o slujnică ce împărţea milosteniile.

Iată cum descrie fiul ei viaţa de zi cu zi:

“In timpul zilei chivernisea cu osârdie gospodaria şi se îngrijea de văduve şi de orfani ca o adevarată mama. Ii spala cu mâinile ei, îi îmbrăca, le dădea de mâncare şi de băut... Ura mândria şi trufia şi niciodată nu-şi striga slugile cu porecle, necerând nimănui să-i aducă apa să se spele pe mâini sau să-i scoată ciubotele din picioare; toate acestea le făcea singură. Numai când era nevoie, dacă veneau oaspeţi, atunci slujitorii o ajutau şi o slujeau cum se cuvine. Dar de îndată ce oaspeţii plecau, ea se schimba cu totul mustrându-se necontenit şi cu umilinţă, zicea: cine sunt eu, o biata femeie, să fiu slujită de aceşti oameni, făpturile lui Dumnezeu? Şi lăudând pe Dumnezeu pentru aceasta, era în toate icoana virtuţii. Unele slugi însă erau nechibzuite, neascultatoare şi trândave la lucru; altele îi întorceau vorba, dar ea toate le îndura cu smerenie“.

Dacă vreo slugă nu-şi făcea treaba sau o făcea de mântuială, ea repara totul singură, zicând:

“Eu însămi păcătuiesc mereu înaintea lui Dumnezeu, iar Dumnezeu mă rabdă, aşadar ce să cer de la ei, care sunt făpturi omeneşti ca şi mine; deşi Dumnezeu ni i-a încredinţat să ne slujească, sufletele lor înfloresc mai bine decât ale noastre.”

Ea îşi aducea aminte şi de cuvintele Mântuitorului nostru: “Căutaţi să nu defăimaţi pe vreunul dintr-aceşti mai mici; că zic vouă că îngerii lor în ceruri pururea văd faţa Tatălui meu care este în ceruri” (Mat.18,10).

Nu ocăra niciodată slugile obraznice, şi pentru aceasta era adeseori mustrată de socrul, soacra sau soţul ei. Insă nimic nu o descumpănea; stătea tare, nemişcată ca un stâlp, îşi punea toată nădejdea în Dumnezeu şi în Preacurata Maică a Domnului şi adeseori îl chema pe marele făcător de minuni Nicolae, de la care dobândea mult ajutor.

(…)

Spre sfârşitul vieţii ei, o foamete straşnică a lovit întreaga Rusie. Sfânta Iuliana a cheltuit aproape tot ce avea spre a cumpara hrană pentru familie şi slujitorii săi şi pentru oricine venea să-i ceara ajutor. Ea a împărţit toată hrana din casă până ce nu a mai rămas nici măcar un bob de grâu. Apoi şi-a mutat întreaga ei gospodărie într-un alt sat. Când şi acolo lucrurile s-au înrăutăţit, ea le-a spus slugilor că dacă nu voiau să îndure foamea împreună cu ea, erau slobode să plece şi să trăiască cum vor putea mai bine. Unii au plecat, dar câţiva au rămas cu ea.

Şi-a învătat slugile rămase să facă un fel de pâine din unele ierburi şi scoarţă de copac. Toată familia şi mulţi cerşetori au trăit cu acea pâine pe timpul foametei, care a durat 2 ani. Mulţi au spus că aceea a fost cea mai dulce pâine pe care o gustaseră vreodată; fiul ei zice că era îndulcită de rugăciune.Tot el ne spune că în vremea acelei încercări, ea a fost mai voioasă ca niciodată. Impărţirea cu dărnicie a acelei pâini şi multe alte fapte de milostenie săvârşite de a lungul vieţii au făcut-o binecunoscută şi foarte iubită în obştea ei”.

St-Juliana-icon-closeup


Categorii

1. SPECIAL, Crestinul in lume, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri, Viata de familie

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “SFANTA IULIANA LAZAREVSKAIA – reazemul familiilor credincioase

 1. Icoana vie a virtutii,mangaiere si ajutorare a sarmanilor,orfanilor si vaduvelor,multmilostiva SFANTA IULIANA LAZAREVSKAIA,ocroteste pe cei ce te cinstesc si se roaga Tie.Fii noua milostiva si grabnic ajutatoare in nevoile si neputintele ce ne apasa si viata ne usureaza de grijile lumesti,invatandu-ne sa avem stiinta si inima ianltatoare spre Cer indreptand mainile in sfinte rugaciuni.Cu a ta sfanta binecuvantare,sfanta lui Dumnezeu Iuliana,nadajduiesc sa primesc ocrotire si ajutorul fara de care nu stiu sa pot trai.Tu sti neputinta cea mare ce s-a abatut asupra capului meu, ingreunandu-mi viata mea in aceste zile.Ma rog cu osardie sa fiu auzita si scapata din nevoia mea cea mare in care ma zbat.Ma mai rog pentru iertarea pactelor si va rog, pe toti cei care citesc acestea,sa se milostivesca de o neispravita, aflata in mare ispita si nevoie,cu o pomenire de bine ianintea Domnului.

  Doamne Iisuse Hristoase,Fiul lui Dumnezeu,miluieste-ma pe mine pacatoasa!

 2. Dumnezeu sa te intareasca si sa-ti daruiasca rabdare Marie si noua tuturor celorlalti deasemenea.. nu te opune problemei Marie , iti vorbesc din experienta nu vorbe goale, ia-o in brate si multumeste pentru ea si spune-i lui Dumnezeu sa te ierte ca nu intelegi pana la capat cercetarea Sa si roaga-L sa nu te lipseasca de lumina ce te asteapta in dar la capatul ispitei, pentru neputinta ta.. asta trebuie sa facem, sa vedem cat de neputinciosi suntem ..

  stii.. nici ispitele astea nu le meritam de fapt noi netrebnicii.. desigur, in mijlocul furtunii ceata ne acopera vazul, ispitele ridica patimile ca niste furtuni de nisip,imi amintesc de pacientul englez cand un biet soldat in mijlocul furtunii de nisip a scos sabia sa se lupte, sa se apere si lovea vazduhu.. asa si noi, vorba parintelui Rafail Noica despre cuvantul dat de Mantuitorul Sfantului Siluan” tine mintea ta in iad si nu deznadajdui” tradus de parintele astfel” stai la locul tau, unde vrei sa ajungi, vezi ca nu poti… asadar, altceva poti si nici asta nu poti singura dar vei primi in dar daca lasi toate armele jos.. fara sa deznadajduiesti, dar sa nu nadajduiesti in TINE!!! daca vrei sa paralizezi vantul ce intretine furtuna IUBESTE ISPITA!!!

  (sunt atatia care zic ca asta este o masura imposibila ca doar sfintii pot asta .. zic asta numai pentru ca nu vor si nu vor sa se smereasca! se to-oo-oot dau cu capul de cer nevrand sa priceapa ca singura cale catre Dumnezeu este in jos, in haul in care am cazut, sa-l ducem pana la capat, pana dincolo de iad!! ca doara asta am voit! sa cunoastem binele si raul!sa fim dumnezei!)

  considera-te nevrednica de asa o cercetare mantuitoare..Dumnezeu ne arata directia catre Rai si noi zicem “nu Doamne,NU!! ma mutumesc cu ce Sunt fara TINE “daca vei accepta ispita si vei sari in haul in care ea vrea sa te bage te vei elibera negresit si vei cunoaste ca jugul Domnului nostru este usor, atunci cand il purtam cu blandete si cu smerenie..

  sa nu mai zic ca refuzand ispita ne refugiem la tatucul cel milos la SATANEL cel umanist “nu-ti este mila de Tine”? ca stie vicleanul ca nu ne va durea nimic , si dimpotriva ne vom usura si nimic nu ne va durea, oricare ar fi problema.. oameni buni, nu doare o ispita acceptata, Dumnezeu o va face sa o simtim ca pe o de neimaginat mangaiere ceea ce altfel este de nesuportat!!

  prin mancare(placere) a scos din rai vrajmasul pe ADAM, iar prin CRUCE a intors HRISTOS intransul pe TALHARUL.. spune troparul bisericii..sa ne rastignim impreuna cu Hristos asadar,dar nu prin puterile noastre!! ca cine se va sui el singur pe cruce? si cine se va cobora singur? e impotriva vointei firii noastre, ce-i drept, instinctul de conservare atat de utilizat de diavol nu ne lasa sa intelegem ce izbavire se traieste si cata mangaiere, ce RAi minunat este aceasta CRUCE, acest stop in care orice miscare inceteaza, lumea si toata zarva ei sunt complet uiatate si sufletul zboara catre Dumnezeu atat de liber si de curat!” in mainile Tale imi incredintez sufletul MEU”

  Dumnezeu sa-si arate puterea in slabiciunea ta Marie si sa-ti daruiasca izbavitoarea umilinta a cunoasterii neputintei omenesti! “adusu-Ti-ai aminte ca tarana suntem”..

  marire TIE DOAMNE,marire TIE!

 3. Sora ti-am ascultat rugamintea si te primesc in rugaciunile mele de mirean batrin, vaduv, infirm si bolnav – 40 de zile -dar pastreaza-ti intreaga nadejde in Bunul Dumnezeu cu a carui voie,intodeauna buna si mantuitoare,patimesti caci nemincinoasa si nefatarnica este iubirea LUI !

  Parintele Savatie spunea ca cerind insistent un lucru lui Dumnezeu il vom putea primi din nemarginita LUI bunatate cu care ne asculta dar nu intotdeauna ceea ce-I cerem insistent ne este si de folos spre mantuire !

  Toti suntem slabi si pacatosi,unii mai mult ca altii si eu mai mult decit toti !

  Nu stiu daca Bunul Dumnezeu va primi rugaciunea de a te intari in rabdare, in nadejde si in credinta pentru a usura vietuirea fratiei tale – dar nadajduiesc sa fie mai bine primita decit acele care le cer pentru mine din pricina multimii pacatelor mele !

  Cred ca de mult folos ti-ar fi sa recitesti MATERICUL !

  Cu smerita dragoste in Domnul, fr. N

 4. Va multumesc foarte mult! Domnul sa ne miluiasca pentru rugaciunile Sfintei Iuliana Lazarevskaia, cea multmilostiva! Atatea harisme cate au impodobit viata acestei minunate Sfinte Iuliana s-au sprijinit toate pe dragostea ei de Dumnezeu, in numele careia niciodata nu iesea din cuvantul duhovnicului, nu se inalta cu mintea, nu gandea nimic deosebit despre sine, nu-si facea voia sa. Smerenie si ascultare desavarsita, din care curg celelate haruri! Un model foarte, foarte exigent!

 5. Rugaciunea catre Sfanta Iuliana,ocrotitoarea celor casatoriti:Sfântă Iuliana din Lazarevo, chivot al milosteniei şi reazem al familiilor credincioase, plecând genunchii la rugăciune cădem către tine şi te rugăm: vezi necazurile care ne apasă, vezi furtuna care s-a ridicat asupra noastră. Nu ne lăsa, sfântă a lui Dumnezeu. Vino în ajutorul nostru degrabă, aşa cum şi Sfântul Nicolae a venit în ajutorul tău când erai înconjurată de diavoli. Nu pregeta, sfântă, să arăţi puterea pe care ţi-a dat-o Dumnezeu pentru mângâierea celor neputincioşi.Vino, Sfântă Iuliana, vino şi stai lângă inimile noastre apăsate de durere şi de tulburare. Roagă-te să ne întărim credinţa, să părăsim păcatele şi să punem început bun mântuirii. Arată-te păzitoare a curăţiei şi iubirii celor căsătoriţi, îndrumătoare a copiilor şi a tinerilor. Fii mângâietoare a orfanilor şi a celor întristaţi şi grabnică tămăduitoare a celor bolnavi, aşa cum ai fost şi celor care au primit de la tine ajutor minunat în rugăciunile lor.Ai grijă de toţi creştinii, de copii, de părinţii lor, de toţi monahii şi monahiile, de toţi preoţii şi ierarhii. Roagă-te pentru noi, să nu fim înghiţiţi de duhul lumii acesteia şi să nu lepădăm credinţa cea dreaptă. Ci să mergem pe calea sfinţeniei, pe calea rugăciunii şi a virtuţilor, ca, acoperiţi de rugăciunile tale, să Îl slăvim pe Dumnezeu Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh, Treimea cea de o fiinţă şi nedespărţită, în vecii vecilor. Amin.

 6. Am simtit ajutorul ei de fiecare data;simt cu inima ca ma iubeste si ca ma ocroteste chiar inainte ca eu sa o fi cunoscut.Este un exemplu pozitiv pentru mame…a nascut treisprezece copii si i-a indrumat pe calea lui Hristos.Si-a dus cu demnitate crucea de mama si sotie iar acum in ceruri este pentru noi o mare si buna mijlocitoare.Este o mare facatoare de minuni!Sfanta Iuliana roaga-te pentru noi!

 7. @Maria Magdalena
  Maria,sa nu fugi de problema. Roaga-L pe Dumnezeu sa te ajute sa o rezolvi,s-o duci pana la capat,sa te intaresca.Trebuie!Daca vei vrea sa scapi de ea, iti vei inmulti suferinta;poate vei scapa de ea,dar va aparea alta.N-o vrei nici p-asta,va veni alta,si alta si tot asa.Dumnezeu,in nemarginita lui grija,va avea grija sa te cerceteze cu ceva.Asa ca,ia-o p-asta,ca e cea mai usoara.E crucea ta.Nu vrei crucea asta,iti va da Dumnezeu alta mai grea.Cred ca,daca nu vrem suferinta aici,o s-o avem dincolo din belsug si fara vreo posibilitate de a scapa de ea.Cred ca de-aceea trebuie sa multumim Domnului ca ne indreapta in aceasta viata si ne pregateste pentru cea viitoare.Oricum,cand vei birui ispita,te vei bucura foarte mult;te va rasplati Dumnezeu asa cum numai El stie sa o faca.Si eu iti vorbesc tot din experienta.
  Imi cer iertare pentru comentariu,este foarte,foarte slab d.p.d.v. duhovnicesc;pe langa al fratelui Cristian,al meu e praf.Dar ma gandesc ca o incurajare si o rugaciune in plus nu strica.Am sa ma rog pentru tine(sper sa nu uit),desi nu stiu cat poate face rugaciunea unei pacatoase.

 8. rugati-va,rogu-va si pt.mine.ma incearca DOMNUL cu boala si nu stiu cum sa multumesc si mai grav cum sa-mi schimb viata(in mai bine)

 9. Domnul sa va ocroteasca si sa va intareasca in ispite, dragele mele!

 10. Dumnezeu sa va rasplateasca insutit pentru gandurile,rugaciunile,sfaturile si dragostea duhovniceasca, primite si simtite prin randurile de mai sus.Adevarata fratie!Nu va conusc fizic,insa simt duhul vostru bun si sfant,fratern, care m-a ridicat din deznadejdea in care cazusem.Cu rusine,va multumesc pentru trezirea mintii mele ratacite.Slava Domnului, exista credinta si dragostea mantuitoare.Sigur,rusine mi-este pt ca nu am avut tarie in credinta MULTMILOSTIVA A DOMNULUI,CAZAND PRADA DISPERARII DISTRUGATOARE DE SUFLETE.Inca mai ma lupt cu gandul neputintei,insa acum cred ca voi accepta mai bine, ceea ce mi se intampla,ispita exista.Ma rog la Dumnezeu,Maicii Domnului si tuturor sfintilor si sfintelor noastre ocrotitoare,sa fim indreptati spre Calea Adevarata,cea fara de griji muritoare,nadajduind in mantuire.Aduc Slava si multumire Domnului, pentru voi toti, necunoscutii mei frati in Hristos,mangaietori sufltelor cazute!
  Sfanta Iuliana Lazarevskaia sa ne fie sprijin in nevoi si neputinte!Amin!

 11. Fratiilor,veti fi gasiti in rugaciunile de pomenire si in inima mea pustiita.

 12. @Mihaela:Sf.Parinti spun ca rugaciunea pentru aproapele este intodeauna ascultata,chiar daca suntem pacatosii;asa ca nu inceta sa te rogi pentru aproapele,cu siguranta Dumnezeu rugaciunea ta se inalta la ceruri:caci cine e fara de pacat?Doamne ajuta!

 13. Pingback: CUM SA NE CRESTEM COPIII? (III) Bazele vietii crestine. DEPRINDERILE CAII CELEI STRAMTE
 14. Pingback: Biserica – Cerul pe pamant. DE CE ESTE NECESARA RUGACIUNEA IN BISERICA SI CUM TREBUIE SA PARTICIPAM LA SLUJBE? De la alungarea cu biciul a negustorilor din templu la pazirea cuviintei in casa lui Dumnezeu | Cuvântul Ortodox
 15. Pingback: ACATISTUL SFINTEI IULIANA DIN LAZAREVO, ocrotitoarea celor casatoriti | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate