Biruinta adevarului si traditiei ortodoxe in Sinod: litera “s” din statut – modificata, stavropighiile reglementate in duh ortodox!

7-03-2008 Sublinieri

UPDATE: Dumnezeu a voit altfel decat Patriarhul

05130e9d-9ba7-414e-b632-cffb2f71c5c0.jpeg

COMUNICAT DE PRESĂ

În legătură cu completarea unor prevederi statutare, Sfântul Sinod hotărăşte:

Aprobă următoarele amendamente la Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române de care se va ţine seamă, alături de altele care se vor mai aproba, în perspectiva promovării unui demers către autorităţile competente în vederea modificării Statutului:

  • Art.26 lit. s) în mod excepţional şi cu motivaţii justificate, în acord cu tradiţia ortodoxă şi cutuma românească, poate întemeia stravropighii în interes bisericesc, cu acordul prealabil al chiriarhului locului şi cu aprobarea Sfântului Sinod.
  • Art.79 (1) – Chiriarhul este conducătorul canonic al mânăstirilor, schiturilor şi metocurilor din eparhia sa, cu excepţiile prevăzute în art.26 lit.s) din prezentul Statut pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE

***

  • Pentru a intelege semnificatia si miza acestui articol 26, litera “s” privind statutul stavropighiilor si prerogativele patriarhale si a vedea ce anume se ascundea sub aparenta unei chestiuni “administrative”, “tehnice”, fiind vorba in mod clar (in prima versiune a “literei s” din respectivul articol al noului statut al BOR) de un abuz si de incalcarea unor principii ortodoxe de organizare a Bisericii – va recomandam sa parcurgeti linkurile explicative de aici: Incep marile tulburari in Biserica?

  •  si articolul din COTIDIANUL de sambata, 8 martie: PF Daniel a cedat la presiunile IPS Bartolomeu. Pana la urma “alarma” IPS Bartolomeu (si a calugarilor ardeleni si moldoveni!) s-a dovedit a fi perfect intemeiata, iar staruinta acestuia a fost incununata de biruinta. Slava lui Dumnezeu!

Celelalte decizii ale Sfantului Sinod de ieri si astazi pot fi consultate la urmatoarele linkuri:

99693_pic.jpg


Categorii

Anunturi, Biserica la ceas de cumpana

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “Biruinta adevarului si traditiei ortodoxe in Sinod: litera “s” din statut – modificata, stavropighiile reglementate in duh ortodox!

  1. Foarte bine ca s-au luat aceste decizii . Sa aducem Slava lui Dumnezeu pentru aceastea.

  2. Cum adica “Pana la urma “alarma” IPS Bartolomeu (si a calugarilor ardeleni si moldoveni!) s-a dovedit a fi perfect intemeiata, iar staruinta acestuia a fost incununata de biruinta”?
    Daca nu era modificata literea “s” si daca nu ar fi fost “biruinta”, “alarma” nu era “perfect intemeiata”?
    Cred ca nu vreti sa ziceti ca doar scopurile atinse sunt cu adevarat “adevarate” si bune. Atingerea unui tel (de orice natura, chiar cu implicatii duhovnicesti, nemaivorbind de cele pragmatice)este dependenta de conjuncturi (cu ingaduinta de SUS).

  3. Si cum, slava lui Dumnezeu, s-a lamurit si acest punct introdus in mod rusinos in statut, bucuria deplina trebuie sa vina si la tine, admin., nu? 🙂

  4. 1. Bineinteles ca nu asta am vrut sa spunem, axxa… Poate exprimarea a fost proasta, nu stiu, dar nu mai am resurse sa o modific… Ideea era de a “atinge” comunicatul ala prostesc al Patriarhiei (intamplator acelasi Birou de Presa care l-a redactat si pe acesta) si care acum, tacit, isi recunoaste gaunosenia, practic. Ziceau acolo ca e ceva neadevarat si neintemeiat, pur alarmist… or, daca au modificat radical, inseamna ca si-au insusit totusi ceea ce au condamnat initial. Sa zicem ca… s-au pripit si abia acum au inteles, s-au convins mai greu…

    2. Cred ca se si cunoaste ca a venit! 🙂

  5. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Cum se distrug sufletele copiilor + alte stiri si analize
  6. De ce incercati sa denigrati pe Patriarh? Chiar sunteti in masura sa judecati ce se intampla la nivelul Sf. Sinod? Sunteti atat de impliniti sufleteste incat singura problema duhovniceasca pe care o mai aveti de rezolvat este clarificarea literei “s”?…

  7. Cred ca ati inteles gresit. Nu denigram pe nimeni, dar asta e, unii nu pot vedea mai departe de prejudecatile lor. Daca suntem sau nu impliniti sufleteste, Dumnezeu stie, dar nu cred ca mirenilor le poate interzice – legitim – cineva sa exprime sau sa comenteze ceea ce constiinta le dicteaza.

  8. Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

  9. Nu numai ca nu le poate interzice, ba din contra AR TREBUI SA FIE INTREBATI (ca un fel de aducere la cunostinta publica in parohii, in timpul slujbelor, sau dupa liturghie), daca ei (noi) mirenii sunt(em) de acord cu modificarea statutului B.O.R. sau cu alte masuri si DECIZII IMPORTANTE si pe temen lung pe care urmeaza sa le ia si adopte Sf. Sinod cu privire la viata si viitorul Bisericii.

    Nu suntem oi NEcuvantatoare, CI CUVANTATOARE, spune Sf. Ioan Gura de Aur!, si TREBUIE sa fim intrebati si “consultati” chiar de catre IERARHI, in chestiuni importante!

    Iar cu Persoana Patriarhului, nimeni dintre cei de pe acest forum (sau cei mai multi dintre cei care scriem) nu are nimic, eventual are sau vom avea CU SCAUNUL si INSTITUTIA PATRIARHULUI si a A PATRIARHIEI, daca in viitor vom sesiza si surprinde devieri de la NORMALUL vietii Bisericii de pana acum!

    Iar referitor la implinire sufleteasca, UNII DINTRE NOI (cei care scriem pe acest forum) VOM FI IMPLINITI si MULTUMITI SUFLETESTE si IMPACATI LAUNTRIC daca vom spune (in fata oricui, si neuitandu-ne la obrazul omului) si vom lua atitudine pentru oricare devieri si abateri (fie ele si “mici” aceste devieri si la prima vedere nevinovate si neimportante) de la DOCTRINA si RANDUIALA Bisericii Ortodoxe, si iarasi vom fi fericiti (poate chiar mai mult decat…PREAfericitul…)si impliniti duhovniceste daca vom spune ADEVARUL in toata vremea si in tot locul (fie el, acest loc si…VIRTUAL, pe siteul acesta) chiar daca spunand ADEVARUL sau REAMINTINDU-L crestinilor ortodocsi, vom deranja, poate, chiar si pe unele “Preacinstite Fete Bisericesti” din Inalta Ierahie a B.O.R.!

    DOAMNE AJUTA!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate