POSTUL NASTERII DOMNULUI. Sa citim Psaltirea impreuna si in acest Post al Craciunului (2011)!

15-11-2011 Sublinieri

Cititi si:

Cu ajutorul lui Dumnezeu si cu binecuvantarea mai multor parinti duhovnici, dorim sa reluam, si la inceputul acestui Post, o alte actiune comuna de ordin duhovnicesc, lucrand impreuna cu Dumnezeu, in rugaciune, pentru ajutorul Bisericii, al tarii si al nostru personal, cu “arma” nepretuita a insuflatilor-de-Dumnezeu psalmi ai Imparatului si Prorocului David.

Fiecare dintre cititorii acestui site, care simt necesitatea unirii in rugaciune si a intensificarii strigatului duhovnicesc catre Dumnezeu in fata tuturor nenorocirilor care ne pandesc sau care deja ne impresoara, sunt rugati sa participe, ca si anul trecut in amandoua posturile mari, ca si anul acesta in Postul Pastilor, la un nou “lant” obstesc al Psaltirii, cu cate o catisma (diferita) pe zi, care sa ne uneasca si sa ne imputerniceasca duhovniceste in fata raului vazut si nevazut.

Doritorii de  a intra in aceasta randuiala comuna sunt rugati sa se inscrie incepand de astazi, la comentariile acestei postari sau pe e-mail (razbointrucuvant@gmail.com) pentru a primi numarul de catisma cu care sa inceapa. Nu vom citi aceeasi catisma in fiecare zi, ci fiecare va trece din a doua zi de citire la catisma consecutiva. Asadar daca cineva porneste, sa zicem, cu catisma nr. 5, in a doua zi va citi catisma nr. 6, in a treia zi catisma 7, s.a.m.d, iar apoi de la capat, pana la finalul Postului Nasterii Domnului (24 decembrie). Cine porneste cu ultima catisma (20), va citi apoi catisma 1, a treia zi catisma 2, etc.

Fiecare la ce ora poate, nu exista o ora anume, cel putin pentru inceput.

E bine si sa se ceara binecuvantare de la duhovnicii personali, dar, oricum, fiecare sa fie incredintat ca demersul acesta se face cu binecuvantare si nu este cazul sa se teama in mod superstitios sau exagerat de ispite din cauza Psaltirii, insa este nevoie in prealabil sa fie integrat in randuiala Bisericii, sa mearga cel putin duminica la Sfanta Liturghie, sa se spovedeasca periodic, sa tina postul si sa incerce sa traiasca, pe cat poate mai mult, o viata duhovniceasca atenta, iar Psaltirea, si orice rugaciune, sa fie facuta cu smerenie, cu inima infranta, binestiind ca mai ales trufia sau parerea de sine duc la parasirea harului si intetirea ispitelor. Desigur, daca cineva simte ca are unele oprelisti sau indoieli in constiinta sa, ori i se pare prea mult, prea greu, se simte prea cazut, etc., atunci nu trebuie sa se apuce fara spovedanie si fara dezlegare de la parintele sau duhovnicesc.

Am primit tot de la parintele Teofan si alte 3 propuneri în legatura cu cititul Psaltirii:

1  Fiecare să-și noteze ziua și catisma cu care au început pentru a nu fi nevoiți să ceară din nou o altă catismă, în cazul în care au întrerupt;

2  Să se angajeze numai cei hotărâți să se țină până la sfârșit.

3  Inscrierile se pot face incepand de azi si pana pe 10 decembrie.

Raman valabile, pentru oricine doreste si are evlavie si ravna, rugaciunile de pocainta sugerate aici de Ierom. Teofan de la Man. Putna si Rugaciunea pentru lume a Cuviosului Paisie Aghioritul.

Va reamintim si indemnurile primite atunci de la Parintele Teofan, valabile si acum, cand deja problemele, provocarile si grijile s-au inmultit peste masura:

Nu trebuie să uităm însă că, de multe ori, în istoria popoarelor creștine, Dumnezeu a îngăduit pierderea libertății exterioare, atunci când majoritatea creștinilor nu au mai avut râvnă să lupte pentru libertatea interioară. Cine este liber interior nu transmite panică, nu transmite un duh negativist, ci prezența și demersurile lui aduc ceva din pacea lui Hristos, chiar dacă se confruntă cu probleme foarte grave.

La această stare de echilibru trebuie să ne străduim cu toții să ajungem. (…) Oare noi, creștinii, în plan duhovnicesc, nu avem nici o vină pentru toată situația deplorabilă în care se află țara noastră? Puteți să fiți siguri că, dacă în viața noastră creștinească, am fi avut mai multă pocăință și smerenie, Dumnezeu nu ne lăsa să ajungem aici.

De aceea adresez tuturor următoarea rugăminte: să încercăm cu toții, măcar pentru 40 de zile, să respectăm un program foarte simplu de viață duhovnicească.

În primul rând să-i cerem zilnic lui Dumnezeu, cu insistență, să ne ajute să-i iertăm pe toți cei față de care avem gânduri de dușmănie, de supărare.

În al doilea rând să zicem zilnic trei rugăciuni de pocăință, scurte și foarte frumoase, pe care le puteți citi mai jos. Vă rog să adresați acest îndemn la cât mai multă lume.

Iata si indemnurile Parintelui Iustin Parvu pentru citirea Psaltirii:

[…] Partea mireana, este destul de slabuta, dar uite ca mai misca totusi. Imi povestea un crestin din Suceava ca el a antrenat vreo trei sute de credinciosi sa citeasca Psaltirea pana la saptamana Floriilor. Iata un exemplu, si multe altele, [de intiativa] pe care nu au luat-o calugarii sau preotii, au luat-o mirenii intre ei acolo, sa faca podoaba aceasta a Bisericii. Dar daca ar fi sa se adune si sa se porneasca pentru o dispozitie: post si citirea Psaltirii, doua saptamani, trei saptamani, ma rog, cat poate fiecare, dar sa se faca ceva. Dar nu se face nimica, parca suntem stapaniti de un duh al indaratniciei: vedem cu ochii, auzim cu urechile si nu credem. Ce sa mai vorbim despre lumea asta atee care este asa de impietrita, cu fumatul, cu baut, petreceri, cu televizoare, calculatoare, toate tehnicile acestea, care ne darama sufleteste si trupeste […]

Vezi si:

Se intelege ca e nevoie de seriozitate si sinceritate. Daca aveti alte sugestii sau intrebari, le asteptam. Va multumim!

POST BINECUVANTAT TUTUROR!

PS: Pentru o mai buna intelegerii a insemnatatii citirii Psalmilor si a modului in care trebuie facut acest lucru, va recomandam:

Vezi si:


Categorii

Anunturi, Cum sa tinem post?, Rugaciunea (Cum sa ne rugam?)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

358 Commentarii la “POSTUL NASTERII DOMNULUI. Sa citim Psaltirea impreuna si in acest Post al Craciunului (2011)!

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 12 / 12 >>

 1. va rog sa-mi comunicati si mie cu ce catisma sa incep!Iertare pentru intarziere.

 2. @ RADU ALEXANDRINA:

  5. Doamne, ajuta!

 3. Doresc sa ma alatur si eu celor ce citesc Psaltirea.
  Doamne ajuta!

 4. @ GetaA:

  Doamne, ajuta! Puteti incepe cu catisma 6.

 5. Va multumesc mult. Dumnezeu sa va binecuvanteze!

 6. Vreau sa citesc Psaltirea. Doamne, ajuta!

 7. @ Ruxi:

  Puteti incepe cu catisma 7.

  Doamne, ajuta!

 8. Doresc sa ma alatur si eu.Doamne ajuta!

 9. ce catisma citesc? cum se face, citesc in fiecare zii aceeasi catisma …..sau…….?

 10. @ Allesia:

  Catisma 7.

  Doamne, ajuta!

 11. @ Mirela:

  Cititi mai intau postarea de fata, unde am dat toate explicatiile. Apoi puteti incepe cu catisma 8. Doamne, ajuta!

 12. Doamne ajuta!
  As dori sa particip si eu la citirea Psaltirii, si va rog sa-mi dati si mie catisma si, poate, niste indicatii, fiind prima data.
  Va multumesc.

 13. @ Sorina:

  Indicatiile amanuntite se afla in prezenta postare. Cititi-le cu atentie si apoi ne puteti intreba ceea ce a ramas neclar. Iertati-ne lipsa de timp suficient, va rugam!

  Puteti incepe cu catisma 9.

 14. imi puteti trimite inca o data pomelnicul?vad ca intre timp s-au alaturat si altii…il primisem saptamina trecuta dar l-am sters din greseala.multumesc.Doamne ajuta!

 15. Doamne ajuta!

  As avea o rugaminte, daca se poate sa adauga-ti la pomelnic Pr. Aurelian (bolnav de cancer) un preot tanar din Tulcea.
  Va multumesc !
  Doamne ajuta.

 16. Doamne ajuta!
  Doresc sa ma alatur si eu.

 17. @ Diana:

  catisma 11. Doamne, ajuta!

 18. cuvint pentru psalm,al prea Cuviosuluisi de Dumnezeu purtatorului Parintelui nostru Efrem Sirul:(…)si pentru pocainta si pentru judecata ceea ce va sa fie sa graim,ca aceasta deapururea este de nevoie a-le cugeta.Ca ziua Domnuluica un fur noaptea, asa va veni.Deci pentruaceasta noaptea si ziua,la ceasulcel mai de pe urmapriviti,si intru legea Domnului sa cugetati ziua si noaptea.Graieste lui Dumnezeu,multe si oamenilor putine.Si daca mina la lucru o intinzi,gura sa cinte si mintea roage-se,psalmulin gura fie-ti neincetat.Ca Dumnezeu numindu-se,izgoneste pe draci,sfinteste pe cintatorul de psalmi.Psalmul este alinarea sufletului,daruitor al pacii,psalmul este adunator al prieteniei,unirea a celor despartiti,al celor invrajbitiimpacator.Psalmul esteaducatorde ajutorul ingerilor,arma intru frici de noapte,odihna a ostenelilor de ziua,pruncilor intemeere,batrinilor impodobire,prea imbatrinitilor minghiere,femeilor podoaba prea potrivita, …al celor sporiti crestere,al celor desavrsiti intarire,glas al biserici…..Ca psalmul si din inima de piatra scoate lacrimi.Psalmul este luminarea sufletelor,sfintirea a trupurilor.Pre acestea,fratilorsa nu incetam todeauna cugetindu-l;prin case prin calatorii,si dormind si sculindu-ne,graind intru insine……Psalmul este bucurie a iubitorilor de Dumnezeu…..Unde este psalmul cu umilinta,acolo este si Dumnezeu cu ingerii,iar unde este cintarile celui strain,acolo este urgia lui Dumnezeu si vaiul este rasplatirea risului…..Cum prin mestsug pre fieste-carele il impiedica si il amagestesi il pleaca sa faca cele rele,ca pe niste bune!astazi cinta psalmi,miine joaca,astazi sunt crestinisi miine pagini…astazi robiai luiHristos si miine impotriva lui Dumnezeu.Nu va amagiti;nici un robla doi domni nu poate sa slujeasca…..Fa-te ca un bun lucrator de pamint,lucrind si pazind……

 19. Doamne ajuta!
  Doresc sa ma alatur si eu…cu ce catisma sa incep?

 20. Am intrat in aceasta seara pe acest site ,nu am stiut de el;am sa urmaresc sa vad daca urmeaza sa se mai citeasca si in alte posturi. Pana atunci va rog sa-mi spuneti daca pot citi dimineata cate o catisma din Psaltirea Maicii Domnului si la 12 noaptea Psaltirea lui David,una sau mai multe catisme. Am probleme cu fiul si farmece facute de soacra lui . Multumesc din inima si astept daca puteti raspuns . Multumesc mult ! Doamne ajuta !

 21. pot sa-i cer duhovnicului sau oricarui preot ?
  cu ce sa incep ?
  doamne ajuta-ma , miluiestema ,iarta-mi pacatele cu voie si fara de voie , departeaza farmecele si da-mi spor in casa

 22. As vrea sa ma alatur dvs.
  Ce Catisma imi revine?

 23. nu mai citim impreuna si anul asta?

 24. @bianca, rodica buga:

  Scrieti va rugam la adresa psaltire@cuvantul-ortodox.ro pentru citirea impreuna a Psaltirii.

 25. Pingback: PSALTIREA IN POSTUL NASTERII DOMNULUI. Sa ne rugam impreuna si in acest Post! -
 26. Doamne ajuta!
  Doresc sa ma alatur si eu…cu ce catisma sa incep?

 27. @ Gheorghe Ana-Maria:

  Din pacate, nu mai organizam noi de mult citirea Psaltirii, postarea este de acum 6 ani… Ne iertati!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate