Parintele Nicolae Tanase are nevoie de sprijinul nostru! COPIII SI BATRANII DE LA VALEA SCREZII NU MAI AU CANTINA, BUCATARIE, DEPOZIT DE ALIMENTE (video)
In postul Craciunului, cei 400 de copii si batrani, ingrijiti de parintele Tanase la Valea Screzii, in Prahova, trec printr-o grea incercare. Un incendiu devastator i-a inspaimintat pe toti, in zori.
Flacarile au izbucnit in apropierea dormitoarelor pentru cei mici si au mistuit in cateva ore depozitul cu alimente, cantina, clubul si o cladire in care se aflau acte, carti si calculatoare. Alaturi de pompieri, au sarit in foc si oamenii din sat.
Incendiul a izbucnit la 4 dimineata, se pare de la un calculator.
In cateva minute prima cladire, construita acum 10 de ani de Parintele Tanase, era in flacari. Ingrijitorii din tabara, fosti copii crescuti aici, au alergat sa-i scoata pe cei mici din dormitoare.
Satenii din jur au vazut flacarile si au sarit cu totii, in ajutor. Dar parca si vremea s-a impotrivit: a fost ceata deasa, iar pompierii n-au putut goni cu masinile pe sosea, cand s-a dat alarma. Patru echipaje au ajuns cand flacarile erau imense, iar mansardele – cenusa…
Militarii au recuperat doar cateva conserve cu fasole si bulion.
Copiii insa trebuie hraniti: bucatareasa taberei din Valea Screzii s-a apucat sa le faca de mancare, la pirostrii, pe malul raului.
Insa familia cea mare, poate cea mai mare din Romania, trebuie sa-si reia viata mai departe.
“Copiii au mers la scoala, isi fac temele, speram sa depasim momentul cu sange rece”, spune ionut Mavrichi, ginerele preotului Nicolae Tanase.
Pagubele trec de 800.000 de lei si din pacate nicio cladire nu era asigurata.
Luni seară, cei peste 100 de copii adăpostiţi de părintele Tănase, în aşezământul de la Valea Screzii, au luat cina, şi-au băut compotul de pere, şi-au spus rugăciunea de seară, care să îi apere de relele de peste noapte. În clubul de joacă de deasupra bucătăriei au rămas la uscat decoraţiuni din gips făcute de mâini mici de copii, pe care voiau să le vândă duminică, la Bucureşti. Patru ore mai târziu aveau să se trezească speriaţi. Clădirea în care se aflau bucătăria, sala de mese şi clubul de joacă era în flăcări. Cu decoraţiuni de Crăciun, cu jucării, cu cărţi, cu farfurii cu tot. Era 4 dimineaţa.
“Toţi copiii afară!”, a fost strigătul care s-a auzit în vale. Erau vocile înspăimântate ale femeilor care au grijă, în ture, de copii şi cărora aceştia le spun “mama” sau “doamnă”. În câteva minute, cele două case de lângă clădirea în flăcări s-au golit. Copiii au fost duşi la loc sigur, într-o casă departe de incediu. Alexandra, o fetiţă tunsă scurt, ca un băiat, a luat-o în braţe pe o alta, de doar un an şi zece luni. Iar gestul copilei de 11 ani avea să se multiplice, la o altă scară.
Pompierii au venit după o oră. “Parcă arunci benzină, nu apă”
180 de persoane locuiesc în tabăra de la Valea Screzii, aflată în administrarea preotului ortodox Nicolae Tănase. Majoritatea “locatarilor” sunt copii fără părinţi, copii daţi în plasament sau copii care locuiesc cu mamele lor aflate în dificultate. Mai nou, la Valea Screzii au început să fie găzduiţi şi bătrâni cărora nu le-a mai rămas nimic. Părintele Tănase mai are grijă de circa 200 de persoane în tabăra de la Valea Plopului, aflată într-o localitate învecinată.
“Am auzit că sunt copii şi mi-a sărit inima. Nici nu ştiu când am intrat în pantaloni şi din pantaloni în bocanci. Şi m-am dus acolo“, povesteşte pentru gândul Florin Ceapă, un muncitor care dormea într-o rulotă din tabăra Valea Screzii. Spre norocul tuturor, înăuntru nu erau copii. Însă erau butelii. Împreună cu mai mulţi, a încercat să spargă una dintre uşi. Nu au putut, aşa că bărbatul a spart un geam şi s-a tăiat la mână. Era geamul de la cămară. Un lanţ uman s-a format cu repeziciune. “Prima dată am scos toate produsele inflamabile, inclusiv detergenţii”, spune pentru gândul Ionuţ Mavrichi, ginerele preotului Tănase. El este unul dintre adulţii care la 4 dimineaţa dădeau din mână în mână bax-uri cu apă, scutece pentru copii, cutii cu alimente, sucuri, haine, jucării şi covoare.
Unii mai vânjoşi au intrat în casa care ardea şi au scos frigiderul şi o ladă frigorifică. “Unde sunt, mă, pompierii, că i-am sunat de o oră”, se întrebau oamenii simţind că pierd lupta cu flăcările. Unii aruncau găleţi cu apă dintr-un pârâu aproape secat ce trecea prin spatele casei, de parcă încercau să stingă un vulcan cu un pistol cu apă: “Parcă arunci benzină, nu apă”, spuneau cu năduf. Între timp au venit şi pompierii. Cu greu, întârziaţi de drumul prost şi de ceaţa deasă. Cu toate eforturile lor, au putut ajunge doar la o parte din bunurile vitale pentru supravieţuirea celor peste 180 de copii, lăuze, mame aflate în dificultate şi bătrâni găzduiţi în tabăra pe care părintele Nicolae Tănase a ridicat-o în satele Valea Plopului şi Valea Screzii. Aici a construit pentru nevoiaşi 17 case. Cea care ardea a fost chiar prima dintre ele. Adăpostea birourile administrative, clubul copiilor, cămara, bucătăria şi sala de mese.
“Etajul îl contruisem anul ăsta, iar sala de mese avea doar un an”, spune cu tristeţe Ionuţ Mavrichi. “Am simţit disperare când am văzut cum ard toate“. Privind resturile de cărămidă şi fier carbonizat, măsoară pagubele: în jur de 800-900.000 de lei, la o primă apreciere, echivalentul a 200.000 de euro. Focul s-a aprins de la supraîncărcarea instalaţiei electrice, dacă e să-l asculţi pe căpitanul Mihai Divoiu, de la ISU Prahova. “Instalaţia electrică s-a supraîncălzit şi a luat foc. Focul s-a propagat cu rapiditate şi a existat pericolul ca acesta să ajungă la casele învecinate, unde locuiau copiii”, a declarat Divoiu, pentru gândul.
Marţi dimineaţă, copiii au plecat la şcoală
În Valea Screzii, focul a ars până dimineaţa târziu. Cum mult înainte ca pompierii să fi terminat de stins pe deplin incendiul, copiii şi-au pus ghiozdanele în spate şi au luat-o încet spre şcoală, ca într-o zi obişnuită. “Când i-am văzut uitându-se lung înspre ceea ce a fost odată bucătăria şi clubul de joacă, mi s-a frânt inima”, a spus Mavrichi. La amiază, când pompierii şi oamenii din vale încă aruncau resturile carbonizate ale casei, una dintre fiicele preotului, Gabriela, îi îndemna pe cei care lucrau: “Părintele vrea să curăţăm locul până diseară!”.
Ca să înceapă reconstrucţia.
Pentru cei care vor sa-i ajute pe copiii de la Valea Plopului si Valea Screzii:
Contact: Preot Nicolae Tanase – Parohia Valea Plopului, Com. Posesti, Jud. Prahova cod postal: 107440.
traseu: Ploiesti – Valenii de Munte – Valea Plopului
CONTURILE CORECTE SI COMPLETE UNDE SE POT FACE DONATII PENTRU ASEZAMANTUL PARINTELUI TANASE:
RON
Titular cont Parohia Valea Plopului, judetul Prahova cod fiscal 7250 870
Nr .cont bancar 2511.A01.0.1184771.0211.ROL.1
BCR Sucursala Vălenii de Munte
Cod IBAN RO94 RNCB 0211 0118 4771 0001
Codul băncii 53940
Codul Swift RNCBROBU
Numele băncii Banca Comercială Română
Adresa băncii Str. Berevoieşti nr. 6 – Vălenii de Munte, Prahova
EUR
Titular cont Parohia Valea Plopului, judetul Prahova cod fiscal 7250 870
Nr .cont bancar 2511.A01.0.1184771.0211.EUR.3
BCR Sucursala Vălenii de Munte
Cod IBAN RO40 RNCB 0211 0118 4771 0003
Codul băncii 53940
Codul Swift RNCBROBU
Numele băncii Banca Comercială Română
Adresa băncii Str. Berevoieşti nr. 6 – Vălenii de Munte, Prahova
USD
Titular cont Parohia Valea Plopului, judetul Prahova cod fiscal 7250 870
Nr .cont bancar 2511.A01.0.1184771.0211.USD.2
BCR Sucursala Vălenii de Munte
Cod IBAN RO67 RNCB 0211 0118 4771 0002
Codul băncii 53940
Codul Swift RNCBROBU
Numele băncii Banca Comercială Română
Adresa băncii Str. Berevoieşti nr. 6 – Vălenii de Munte, Prahova
CAD
Titular cont Parohia Valea Plopului, judetul Prahova cod fiscal 7250 870
Nr .cont bancar 2511.A01.0.1184771.0211.CAD.8
BCR Sucursala Vălenii de Munte
Cod IBAN RO02 RNCB 0211 0118 4771 0008
Codul băncii 53940
Codul Swift RNCBROBU
Numele băncii Banca Comercială Română
Adresa băncii Str. Berevoieşti nr. 6 – Vălenii de Munte, Prahova
Se poate face mentiunea: suma este destinata copiilor Centrului Social „Pro Vita pentru născuţi şi nenăscuţi” al Parohiei Valea Plopului
- PARINTELE TANASE. Conferinta de la Bucuresti, “Serile Filocalice” (audio): “TARELE COPILARIEI. COPIII CARE CRESC INTR-O LUME FARA SUFLET” (nov. 2011)
- PARINTELE TANASE DESPRE FAMILIA ORTODOXA, STATUL CRIMINAL SI NEPASAREA NOASTRA: “Nu avem o preocupare pentru problemele oamenilor din parohie”
- PARINTELE TANASE, FARA MENAJAMENTE DESPRE AVORT si perspectivele apocaliptice ale neamului: “Urmeaza pieirea!” – interviul cu titlul original: UN VARF DE LANCE IMPOTRIVA POPORULUI ROMAN
- PARINTELE NICOLAE TANASE: “Ne-nasterea duce la razboi si la disparitia neamului. Inotam in sange pana peste cap. Cum s-a ajuns aici? MINTINDU-NE…” (audio, video, text)
- Parintii Nicolae Tanase si Mihail Milea despre avort si familie
- FEMINISMUL SI PERVERTIREA FEMINITATII. Cu Parintii Epifanie Teodoropulos si Nicolae Tanase, intr-un stil putin mai nonconformist…
Pericopa evanghelica: Luca 18, 15- 17; 26- 30
15.Şi aduceau la El şi pruncii, ca să Se atingă de ei. Iar ucenicii, văzând, îi certau.
16.Iar Iisus i-a chemat la Sine, zicând: Lăsaţi copii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci împărăţia lui Dumnezeu este a unora ca aceştia.
17.Adevărat grăiesc vouă: Cine nu va primi împărăţia lui Dumnezeu ca un prunc nu va intra în ea.
26.Zis-au cei ce ascultau: Şi cine poate să se mântuiască?
27.Iar El a zis: Cele ce sunt cu neputinţă la oameni sunt cu putinţă la Dumnezeu.
28.Iar Petru a zis: Iată, noi, lăsând toate ale noastre, am urmat Ţie.
29.Şi El le-a zis: Adevărat grăiesc vouă: Nu este nici unul care a lăsat casă, sau femeie, sau fraţi, sau părinţi, sau copii, pentru împărăţia lui Dumnezeu,
30.Şi să nu ia cu mult mai mult în vremea aceasta, iar în veacul ce va să vină, viaţă veşnică.
Pericopa apostolica: I Timotei 5, 22- 25;
22.Nu-ţi pune mâinile degrabă pe nimeni, nici nu te face părtaş la păcatele altora. Păstrează-te curat.
23.De acum nu bea numai apă, ci foloseşte puţin vin, pentru stomacul tău şi pentru desele tale slăbiciuni.
24.Păcatele unor oameni sunt vădite, mergând înaintea lor la judecată, ale altora însă vin în urma lor.
25.Tot aşa şi faptele cele bune sunt vădite, şi cele ce nu sunt altfel nu se pot ascunde.
I Timotei 6, 1- 11
1.Cei ce se găsesc sub jugul robiei să socotească pe stăpânii lor vrednici de toată cinstea, ca să nu fie hulite numele şi învăţătura lui Dumnezeu.
2.Iar cei ce au stăpâni credincioşi să nu-i dispreţuiască, sub cuvânt că sunt fraţi; ci mai mult să-i slujească, fiindcă primitorii bunei lor slujiri sunt credincioşi şi iubiţi. Acestea învaţă-i şi porunceşte-le.
3.Iar de învaţă cineva altă învăţătură şi nu se ţine de cuvintele cele sănătoase ale Domnului nostru Iisus Hristos şi de învăţătura cea după dreapta credinţă,
4.Acela e un îngâmfat, care nu ştie nimic, suferind de boala discuţiilor şi a certurilor de cuvinte, din care pornesc: ceartă, pizmă, defăimări, bănuieli viclene,
5.Gâlcevi necurmate ale oamenilor stricaţi la minte şi lipsiţi de adevăr, care socotesc că evlavia este un mijloc de câştig. Depărtează-te de unii ca aceştia.
6.Şi, în adevăr, evlavia este mare câştig, dar atunci când ea se îndestulează cu ce are.
7.Pentru că noi n-am adus nimic în lume, tot aşa cum nici nu putem să scoatem ceva din ea afară;
8.Ci, având hrană şi îmbrăcăminte cu acestea vom fi îndestulaţi.
9.Cei ce vor să se îmbogăţească, dimpotrivă, cad în ispită şi în cursă şi în multe pofte nebuneşti şi vătămătoare, ca unele care cufundă pe oameni în ruină şi în pierzare.
10.Că iubirea de argint este rădăcina tuturor relelor şi cei ce au poftit-o cu înfocare au rătăcit de la credinţă, şi s-au străpuns cu multe dureri.
11.Dar tu, o, omule al lui Dumnezeu, fugi de acestea şi urmează dreptatea, evlavia, credinţa, dragostea, răbdarea, blândeţea.
Trebuie sa-i ajutam cu multa dragoste. Au nevoie de ajutorul nostru, al tuturor. Imi este tare mila de ei, saracutii!
Se pot trimite bani si prin western union ?
“Două dintre clădirile taberei sunt în aceste momente mistuite de flăcări. Au ars clădirile care adăposteau sediul administrativ, clubul copiilor, cămara, bucătăria şi sala de mese. Incendiul a izbucnit în jurul orei 3 dimineaţa…”
“Conform căpitanului Mihai Divoiu, de la ISU Prahova, incendiul s-a produs din cauza unui “efect termic al curentului electric”. “Instalaţia electrică s-a supraîncălzit şi a luat foc. Focul s-a propagat cu rapiditate şi a existat pericolul ca acesta să ajungă la casele învecinate, unde locuiau copiii”, a declarat Divoiu, pentru gândul.”
Adica sa intelegem ca erau incalzite niste cladiri care nu adaposteau pe nimeni ? Si nu existau sigurante electrice care sa sara ? Parca am citit ca totul a inceput de la un calculator ( la ora 3 dimineata )…pai acesta nu consuma mai mult de citeva zeci de wati. (doar daca nu era cumva donat de soros et co si era prevazut cu bomba termica sau ceva similar).
Ar fi o varianta.Este clar ca lucrarea si atitudinea parintelui deranjeaza, iar viclenii mondiali experti in terorisme si hollywood sa-si bage coada.Daca este asa,se vor desconspira ei,mai devreme sau mai tirziu…caci pomul dupa roade se cunoaste.
PS.Adica focul nu izbucneste in dormitoarele unde dormeau copiii si trebuiau incalzite,ci in cladirile in care nu locuia nimeni la ora aceea si nu trebuiau musai incalzite.
@sherlock_holmes; Se pot trimite bani si prin western union ?
Cred ca da, eu am facut-o in trecut. Pe bolgul lor: http://www.asociatiaprovita.org/donații/ in partea sanga sus unde spune donate, poti sa o faci cu carte de credit sau pay-pal sau scrie-le pe facebook si intreaba-i de westen union:
http://www.facebook.com/pages/Valea-Plopului-Orphans/278680380606?sk=wall
Ar fi bine sa deschida un cont special pentru donatii, deoarece platile in conturile comerciale se comisioneaza destul de mult – chiar si cu 10% pt. anumite depuneri in numerar (si chiar nu e momentul potrivit sa faca si banca un profit cu ocazia asta). Rog ca cine este in masura sa comunice celor de la parohie.
Cit pe aci sa scap,multumesc ellaina!
CONTURILE CORECTE SI COMPLETE UNDE SE POT FACE DONATII PENTRU ASEZAMANTUL PARINTELUI TANASE:
RON
Titular cont Parohia Valea Plopului, judetul Prahova cod fiscal 7250 870
Nr .cont bancar 2511.A01.0.1184771.0211.ROL.1
BCR Sucursala Vălenii de Munte
Cod IBAN RO94 RNCB 0211 0118 4771 0001
Codul băncii 53940
Codul Swift RNCBROBU
Numele băncii Banca Comercială Română
Adresa băncii Str. Berevoieşti nr. 6 – Vălenii de Munte, Prahova
EUR
Titular cont Parohia Valea Plopului, judetul Prahova cod fiscal 7250 870
Nr .cont bancar 2511.A01.0.1184771.0211.EUR.3
BCR Sucursala Vălenii de Munte
Cod IBAN RO40 RNCB 0211 0118 4771 0003
Codul băncii 53940
Codul Swift RNCBROBU
Numele băncii Banca Comercială Română
Adresa băncii Str. Berevoieşti nr. 6 – Vălenii de Munte, Prahova
USD
Titular cont Parohia Valea Plopului, judetul Prahova cod fiscal 7250 870
Nr .cont bancar 2511.A01.0.1184771.0211.USD.2
BCR Sucursala Vălenii de Munte
Cod IBAN RO67 RNCB 0211 0118 4771 0002
Codul băncii 53940
Codul Swift RNCBROBU
Numele băncii Banca Comercială Română
Adresa băncii Str. Berevoieşti nr. 6 – Vălenii de Munte, Prahova
CAD
Titular cont Parohia Valea Plopului, judetul Prahova cod fiscal 7250 870
Nr .cont bancar 2511.A01.0.1184771.0211.CAD.8
BCR Sucursala Vălenii de Munte
Cod IBAN RO02 RNCB 0211 0118 4771 0008
Codul băncii 53940
Codul Swift RNCBROBU
Numele băncii Banca Comercială Română
Adresa băncii Str. Berevoieşti nr. 6 – Vălenii de Munte, Prahova
Se poate face mentiunea: suma este destinata copiilor Centrului Social „Pro Vita pentru născuţi şi nenăscuţi” al Parohiei Valea Plopului