CUGETARILE UNEI INIMI SMERITE: “Cand oceanul raului va inunda intreaga lume, atunci va veni sfarsitul lumii”

11-06-2008 Sublinieri

“Toate se vor umple de Antihrist…”

cugetarilephp.jpg

Extras din cartea “Cugetarile unei inimi smerite. Un document din secolul al XV-lea despre viata duhovniceasca“, continand profetia cutremuratoare, de o insemnatate exceptionala, a unui batran duhovnicesc anonim din zona Constantinopolului de pe la 1400, consemnata de un anume monah Vasile:

“Monahul Vasile scrie: Asa cum am zis mai-nainte, batranul de vrednica pomenire arareori iesea din singuratate, si numai dintr-o nevoie oarecare, miscat de dragostea pentru ucenicii sai, venea la noi si ne zidea cu dulceata si intelepciunea cuvintelor sale. Fusesem plecat timp de multi ani si, dupa ce m-am intors in Constantinopol, am aflat ca batranul cuvios nu se simtea bine, drept care am dorit tare mult sa-l vad inainte ca Domnul sa-l cheme din viata aceasta. Cativa dintre fratii nostri au vrut sa-l viziteze impreuna cu mine.

Sosind la usa chiliei sale, l-am intrebat pe batran prin slujitorul chiliei daca ne-ar putea folosi cu binecuvantarea si cu unele cuvinte de invatatura. Batranul si-a aratat bunavointa sa se supuna cererii noastre si, cerand sa ni se aduca ceva de-ale gurii, ne-a indemnat sa sedem pe iarba, aproape de chilia sa, si sa ne odihnim de calatorie. Indata a venit si el. Era tot numai par alb, era de statura medie, oarecum aplecat de spate; avea un zambet calduros si se uita cu bunatate in jur la fiecare dintre noi. Adesea ochii lui se umpleau de tristete, caci i se facea mila de intreaga lume care se afundase in pacate si nenorociri. Ori de cate ori vorbea de acestea, batranul isi pleca capul si plangea.

Ne-am asezat in semicerc si l-am ascultat pe batran atent cufundati in cuvintele lui. Ne vorbea de cat de mult doreste Dumnezeu mantuirea noastra, si cum a facut toate cele de trebuinta pentru aceasta. Mila si ajutorul Sau plin de har sunt fara masura si se intind atat catre pacatosi, cat si catre drepti, fara partinire, cerand din parte-ne foarte putin pentru mantuirea sufletelor noastre. Masa ospatului credintei este plina pana la refuz, dar oamenii nu se ingrijesc de mantuirea sufletelor lor si nu vor sa auda chemarile Domnului.

Chiar cuvintele “mantuire” si “a te mantui” arata o primejdie cumplita: alaturam aceste cuvinte unei intelegeri conform careia ele ar prevesti o mare primejdie sau nenorocire; de pilda “mantuit de foc”, “mantuit de la pieire”, “mantuit in timpul unui atac vrajmas” etc. Iar ele trebuie sa dea pricina omului sa fie deosebit de prevazator in viata si sa aiba o dorinta arzatoare de a se mantui; ele trebuie sa ne aprinda credinta in Mantuitorul si dragostea pentru El. Dar acum, oamenii nu au nici o grija de aceasta, zicand ca aceasta lume pamanteasca, cea care ni se arata ochilor, este singura lume care exista. Ei nu stiu ca lumea intelegatoare este temeiul si esenta lucrurilor. Asadar intreaga lume pamanteasca, materialnica, cuprinsa in masuri precum inaltimea, latimea, adancimea si greutatea, fiinteaza pe taramul timpului, care pe toate le duce spre nimicire, caci timpul este slujitorul mortii. Timpul a inceput odata cu caderea omului in pacat si va dainui numai pana la sfarsitul istoriei acestei omeniri muritoare. Prin contrast, lumea intelegatoare este in afara acestor marginiri, in afara legaturilor si masurilor; este nesfarsit de imbelsugata, vesnica si nestricacioasa.

Cuviosul batran mai zicea si ca vremuri groaznice se apropie. Vrajmasii Domnului Iisus Hristos vor lua in captivitate intreg pamantul, iar Marea Biserica[1] va inceta sa fie biserica a lui Dumnezeu. Mari nenorociri se vor abate pe pamantul romeilor[2], si, prin marea judecata a lui Dumnezeu, va inceta sa mai fie. Oamenii vor pieri, orase vor fi nimicite, chiar neamuri intregi vor pieri, caci nimic nu este nou sub soare decat sufletul omului, care este facut dupa chipul si [spre] asemanarea lui cu Dumnezeu. Nu cautati ajutor la crestinii din Apus, nadajduind ca ei sa ia armele si sa apere mostenirea crestina obsteasca. Nu nadajduiti in aceasta. Caci crestinii apuseni nu sunt crestini; ei sunt pagani. Chiar si noi, ortodocsii, avem multe lucruri care sunt pagane.

Frate, nu te intrista la cuvintele mele, ci cerceteaza-ti sufletul. Uita-te numai cati idoli primesti: Mercur – zeul lacomiei; Afrodita – zeita concupiscentei; Ares – zeul maniei etc.; si, in centru, Zeus – tu cu iubirea de sine si iubirea placerilor. Da, frate, avem multe paganatati, caci noi, ortodocsii, suntem pacatosi, atat din parte cat si ca neam. Totusi, noi suntem pagani la suprafata, in vreme ce in adancul sufletelor suntem crestini, caci in smerenia noastra noi il avem pe Hristos in inimile noastre. Si, de aceea, in ciuda pacatelor noastre, intru smerenia noastra adusu-Si-a aminte de noi Domnul[3]. Neamurile apusene sunt crestine la suprafata, dar in inimile lor, in sufletele lor, ei sunt pagani. Noi, ortodocsii, ne intristam pentru idolii care traiesc in sufletele noastre, dar intru smerenia noastra cadem inchinandu-ne inaintea Domnului, dorind din toata inima sa fim ai Lui. Cu toate acestea, in cazul apusenilor, crestinismul lor este ca o arama cu un strat subtire de aur; restul este cu totul pagan, caci inauntrul sufletelor lor ei se pleaca idolilor lor, iar acesti idoli imparatesc intru ei. Sunt mandri, si Hristos nu locuieste in inimile lor. Din aceasta pricina, noi, ortodocsii, suntem cu adevarat pagani – la suprafata – dar in adanc suntem crestini; in vreme ce latinii apuseni sunt crestini la suprafata, dar pagani pe dinauntru. De aceea, nu va asteptati ca ei sa ne ajute. Noi, ortodocsii, le suntem straini.

Bineinteles, in fiecare neam exista oameni buni si smeriti care-L poarta pe Hristos in inimile lor si in modul lor de viata. Dar nu exista nimic in stare sa egaleze sau care sa se compare cu harul Ortodoxiei. Aceasta este o credinta de-suflet-mantuitoare; aceasta este o credinta care ne aduce smerenie; aceasta este o credinta care ne ridica la Hristos; aceasta este o credinta plina de bucurie, o credinta care imbratiseaza pe toti oamenii, o credinta de o frumusete de negrait, o credinta dumnezeiasca! O, crestini ortodocsi, fiti recunoscatori lui Dumnezeu ca sunteti ortodocsi! O, ce fericiti suntem noi, crestinii ortodocsi, ca suntem ortodocsi!

Dar aceasta inca nu este sfarsitul lumii. Sfarsitul lumii va veni mai tarziu, iar timpul venirii sfarsitului sta in mainile lui Dumnezeu – dar si in mainile oamenilor.

Atunci cand raul omenesc isi atinge punctul culminant, Dumnezeu Isi va trimite secera pentru seceris. Cata vreme sunt impreuna cu cei rai, dreptii inca vor trai pe pamant, si cata vreme Biserica lui Hristos va dainui, fara a-Si manji hainele (cf. Apoc. 3: 4), raul din lume n-are nici o putere sa se desavarseasca. Dar atunci cand nici un drept nu va mai fi pe pamant, cand oceanul raului va inunda intreaga lume, atunci va veni sfarsitul lumii; va arde si va disparea in uitare pentru ca o lume noua si desavarsita sa se nasca si in care dreptatea sa locuiasca (cf. II Petru 3: 9-12).

La venirea sfarsitului lumii, toate suferintele prin care lumea si neamurile au trecut pana atunci nu se pot compara cu acele suferinte care vor veni asupra lor in aceasta vreme. Un timp de nenorociri va cuprinde intreaga lume; oamenii se vor uri unii pe altii, se vor teme unii de altii, nu se vor increde unii intr-altii; suferintele vor lasa loc altor suferinte si mai mari: frica – unei frici mai mari; primejdia – unei primejdii mai mari; durerea – unei dureri mai mari; tristetea – unei tristeti mai mari. Dar oamenii nu se vor invata minte; nu vor alerga la Dumnezeu, Care-i poate izbavi. Dimpotriva, oamenii se vor impietri din ce in ce mai mult, si toata viata duhovniceasca se va vesteji.

Omul va deveni atât de plin de răutate, atât de înjosit ca urmare a întărâtării şi stăpânirii patimilor celor josnice asupra sa, atât de împietrit la inimă, întunecat şi cu totul epuizat de singura grijă de a supravieţui, încât pentru viaţa duhovnicească el nu va avea nici bunăvoinţă, nici loc în inima sa. Nu va mai rămâne nici o călăuză duhovnicească, deoarece şi aceştia vor urma căile lumii. Bisericile lui Dumnezeu vor deveni fie goale, fie duhovniceşte profanate de către păstori nevrednici. La apogeul acestor suferinţe şi al haosului din lume va apărea Antihrist.

El va veni ca un făcător de pace, un conducător bun şi înţelept, care poate aduce lumea în rânduială. Cu toate acestea, de fapt, el va fi un vrăjmaş al tuturor, un urâtor a tot ceea ce este bun, un tiran şi un făcător de rău, un distrugător a toate; asemenea lui, lumea n-a văzut pe nimeni niciodată şi nici nu va vedea vreodată.

Fiecare persoană va fi pecetluită; fiecare amănunt sau element al muncii sale şi al vieţii acesteia, ba şi fiecare cuvânt, fiecare mişcare a facultăţilor mintale va fi sub supraveghere neîncetată, astfel încât ea [persoana] nu va mai avea obiceiul de a cugeta la sine, de teamă ca nu cumva înfăţişarea feţei să reflecte fără voia sa ceva nepotrivit cu autoritatea conducătorului lumii, adică a Antihristului. Toată lumea va purta „măşti de piatră”. Toată munca, fiecare metru pătrat de pământ, fiecare bob de grâu va fi sub controlul lui Antihrist.

Vor fi dezastre naturale: valuri chinuitoare de căldură vor alterna cu perioade de ger aspru, seceta cu inundaţiile; tornade şi furtuni cumplite vor pricinui distrugeri înspăimântătoare; erupţii vulcanice, cutremure şi boli între oameni, animale şi plante; toate acestea vor fi atât de îngrozitoare, încât îi vor duce pe oameni la disperare. Pământul, nemaiprimindu-şi binecuvântarea pentru a da roade, va fi lovit de foamete îngrozitoare, şi astfel se va sărăci cu totul. Şi numai celor care au primit pecetea Fiarei, adică a Satanei, li se va îngădui să existe pentru o vreme, deşi în cele mai slugarnice şi josnice condiţii de sărăcie totală şi dispreţ pentru demnitatea umană, pe care omul a primit-o de la Făcătorul său. Toate se umplu de Antihrist: pământul, marea, aerul. Toate se vor face cu singurul scop de a înlătura cu totul numele lui Hristos din inima omului. Aceasta va fi cu adevărat o împărăţie drăcească pe pământ. Vor veni nenorociri cum n-au mai fost, un timp de agonie intensă nu numai pe pământ, ci în tot universul, căci ele [stihiile] sunt împreunate într-un singur plan al creaţiei, iar tot acest univers urmează să piară pentru ca, după aceasta, să poată fi îmbrăcat în nestricăciune, în statornicie, în veşnicie, după cuvintele Apostolului: Căci trebuie ca acest trup stricăcios să se îmbrace în nestricăciune (I Cor. 15: 53)”.

Ati auzit cuvintele Mantuitorului:

Iar indata dupa stramtorarea acelor zile, soarele se va intuneca si luna nu va mai da lumina ei, iar stelele vor cadea din cer si puterile cerurilor se vor zgudui (Matei 24: 29).

Iar Proorocul zice:

Soarele se va intuneca si luna va fi rosie ca sangele, inainte de venirea zilei celei mari si infricosatoare a Domnului (Ioil 2:31).

Un alt Prooroc zice:

Luceferii de pe cer si gramezile de stele nu-si vor mai da lumina lor; soarele se va intuneca in rasaritul lui si luna nu va mai straluci (Is. 13: 10).

Si iarasi:

Pentru aceea, blestem va manca pamantul, ca au pacatuit cei ce locuiesc pe dansul: pentru aceea, saraci vor fi cei ce locuiesc pe dansul, si vor ramane oameni putini…Trecut-a toata bucuria pamantului…Tulbura-se-vor apele marii… Se vor clatina temeliile pamantului, cu tulburare se va tulbura pamantul, si cu lipsa se va lipsi pamantul… Si se vor cutremura toate puterile cerului, si se va invalui cerul ca o hartie. Si toate stelele vor cadea ca frunzele pe vita, si cum cad frunzele de smochin.

(Is. 24: 6, 11, 14, 18-19; 34: 4).

Iar in Apocalipsa citim:

Si m-am uitat cand a deschis pecetea a sasea si s-a facut cutremur mare, soarele s-a facut negru ca un sac de par si luna intreaga s-a facut ca sangele. Si stelele cerului au cazut pe pamant, precum smochinul isi leapada smochinele sale verzi, cand este zguduit de vijelie. Iar cerul s-a dat in laturi, ca o carte de piele pe care o faci sul, si toti muntii si toate insulele s-au miscat din locurile lor (Apoc. 6: 12-14).

Dupa cuvintele unui vechi scriitor, va veni

“o astfel de vreme in care nimeni nu va mai dori sa traiasca; nelinistea va creste de pe-o noapte pe alta, iar ingrijorarea de pe-o zi pe alta”.

Inainte de sfarsitul lumii, neamurile vor vedea agonia universului care trebuie sa piara pentru ca Dumnezeu sa le faca din nou pe toate nestricacioase si nepieritoare. Si intocmai cum trupurile noastre se vor face la Inviere nestricacioase, tot astfel este cu putinta ca si noul univers sa fie patruns de materia duhovniceasca. In zilele noastre, prin “materie” si “duh” intelegem doua lucruri fara legatura intre ele, dar ele se vor uni intr-o singura intelegere, fara deosebire.

Aceasta lume a imbatranit si s-a istovit din pricina pacatului si a raului din lumea intreaga. Noua lume va fi condusa prin dreptatea lui Dumnezeu, drept care ea va fi vesnica si frumoasa. Marele Apostol zice:

Si am vazut cer nou si pamant nou. Caci cerul cel dantai si pamantul cel dintai au trecut.. Si Cel ce sedea pe tron a grait: Iata, noi le facem pe toate (Apoc. 21: 1, 5).

Dar inainte ca aceasta sa vina, vor fi nenorociri infricosatoare, iar Biserica lui Hristos va fi prigonita pana la limita, pana la a incerca sa o stearga de pe fata pamantului, dar atata vreme cat dumnezeiasca Liturghie se va savarsi de catre preoti plini de har, imparatia lui Satan nu se poate instaura pe pamant. In fiecare dumnezeiasca Liturghie, Dumnezeu este prezent pe pamant, iar Liturghia este o vestire a biruintei lui Hristos asupra diavolului si a mortii.

Prigonirea Bisericii va fi pe fata si intr-ascuns, in taina si aratata, lovind in oameni luati in parte si lovind in toti, peste tot si prin toate mijloacele. Vor fi un anumit numar de mucenici: cati la numar, numai Dumnezeu stie; vor fi de asemenea si multi apostati, care vor primi pecetea Fiarei; intr-un numar foarte mare vor fi cei indiferenti, care si ei se vor supune in toate lui Antihrist. Puterile raului i-au pregatit pe acesti apostati cu mult timp in urma, pe aceste fiinte slabe si bune de nimic. Secole de-a randul puterile raului au sapat la temelia Bisericii. Asa cum a trebuit sa treaca secole pentru a se pregati venirea lui Hristos, tot asa si pregatirile pentru venirea lui Antihrist au inceput inca din primii ani ai crestinismului, dupa cum scrie Sfantul Apostol Pavel: Taina faradelegii se si lucreaza (II Tesal. 2:7).

Dar sa stiti ca chiar si cele mai mari puteri ale iadului, portile iadului, nu vor birui Biserica (Mt. 16: 18), impreuna cu care Domnul nostru Iisus Hristos a fagaduit sa fie pana la sfarsitul veacului (cf. Mt. 28: 20). Aceasta Biserica va fi prigonita neincetat si fara mila; ea se va ascunde in pesterile si adancurile deserturilor. Harul lui Dumnezeu se va odihni peste slujitorii Ei, si Dumnezeu nu va ingadui ca marele vrajmas sa-i ucida. Dumnezeiasca Liturghie va fi savarsita pana in ultima zi a existentei acestei lumi. Fratilor, luati aminte la semnele venirii sfarsitului lumii, semne pe care Domnul Iisus Hristos ni le-a descoperit, si nu va slabiti credinta in Dumnezeu”.


[1] Sfanta Sofia

[2] Bizantinii se numeau pe sine “romei”, Constantinopolul fiind considerat a doua Roma.

[3] Ps. 135: 23.

181_antichristslayselijah_11c.jpg


Categorii

"Cugetarile unei inimi smerite", Cum ne iubeste Dumnezeul nostru, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Portile Iadului, Profetii si marturii pentru vremurile de pe urma, Talcuiri la Apocalipsa

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

68 Commentarii la “CUGETARILE UNEI INIMI SMERITE: “Cand oceanul raului va inunda intreaga lume, atunci va veni sfarsitul lumii”

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 3 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. Pingback: Sfantul Ignatie Briancianinov ne invata sa deosebim semnele si minunile lui Hristos de cele ale Antihristului
 2. Pingback: Emisiunea “Vestea cea buna: FALIMENTUL ECONOMIEI MONDIALE”, cu pr. Cezar Axinte si prof. Mihail Chircor (Radio Dobrogea) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 3. Pingback: ANTIHRISTUL – invatatura ortodoxa -
 4. Pingback: SINAXARUL DUMINICII INFRICOSATEI JUDECATI descrie A Doua Venire a lui Hristos -
 5. Pingback: Razboiul e aproape, iar sfarsitul la usi. CE SA FACEM, DECI? -
 6. Pingback: Din cuvintele prorocesti ale Cuvioasei schimonahii Macaria: “CURAND TOATE VOR VENI UNA DUPA ALTA… DOMNUL STIE CUM SA-I ASCUNDA PE AI SAI”. -
 7. Pingback: STARETUL DIONISIE IGNAT: “O sa fie schimbari mari. Conducatorii omenirii de astazi sunt hotarati sa distruga omul”. CE INSEAMNA ‘AL OPTULEA VEAC’? -
 8. Pingback: Parintele Serafim Rose: SEMNELE SFARSITULUI LUMII (III). Antihrist, Templul din Ierusalim, dezumanizarea, globalizarea… RISCUL ABORDARII GRESITE A SEMNELOR APOCALIPTICE -
 9. Pingback: File de sfintenie romaneasca ne(re)cunoscuta (V): PARINTELE ILARION FELEA – DE LA TABORUL RUGACIUNII LA MARTURISIREA DESPRE ANTIHRIST -
 10. Pingback: “GATA PENTRU… INCEPUTUL LUMII” (emisiunea In premiera). Mesaje NEW AGE despre apocalipsa 2012 si neomilenarismul pr. Constantin Necula [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 11. Pingback: PARINTELE ADRIAN DESPRE EPOCA LUI ANTIHRIST: Stramtorarile vor fi mult mai grele decat in comunism. Metoda de la Pitesti se va aplica acum in toata lumea (VIDEO) -
 12. Pingback: DESPRE CADEREA BABILONULUI SI FALSELE MINUNI ALE LUI ANTIHRIST. Cum sa ne ferim de inselare? -
 13. Pingback: STARETUL RUS ANTONIE: Pentru sfarsitul lumii si Judecata de Apoi NU E DE AJUNS SA CITIM SI SA DISCUTAM, ci sa dobandim harul Duhului Sfant! -
 14. Pingback: DIN PROFETIILE CUVIOSULUI AMBROZIE LAZARIS: “Vor veni ani grei, dar nu va temeti!” -
 15. Pingback: PARINTELE ARSENIE BOCA si CELE SAPTE SURLE (III). Despre sfarsitul lumii, Antihrist si A Doua Venire: “SFANTA LITURGHIE MAI TINE LUMEA” -
 16. Pingback: Al. Soljenitin – CAND SI DE CE SE TRECE PRAGUL NELEGIUIRII? SI DE CE SEMINTELE CRUZIMII NU AU FOST STARPITE DIN INIMILE NOASTRE? (III) -
 17. Romania este in periol ,poporul este pedepsit pe drept de catre dumnezeu,saracia bantuie in majoritatea caselor, preotii tac , patriarhul daniel o da in catedrale, ponta vinde tara,locuri de munca nu mai sint, in biserica se predica doar liturghia ca un tipic, lumea nu are nici o tinta, . va rog in numele celui ce ma inviat din morti treziti-va odata. va scriu aceste cuvinte cu puterea celui de sus ca trebui sa ne intoarcem la comunism sa fim iarasi frati, sa traim iarasi egal, sa nu mai fie intre noi decat iubire. acest sistem democratic este de la diavol, munca noastra pe care o facem zi de zi ca muncitori sau directori orice am fi nu are folos poporului , pentru ca castigul este in interes personal si nu al poporului. Daca continuam asa vom pieri. spitalele se inchid .doctorii nu mai au iubire si sint niste oameni lipsiti de frica lui dumnezeu. si voi preotilor taceti de frica sa nu va dea daniel afara din parohii rusine. Din cauza voastra preotilior se chinuie poporul si moare . La revolutie in 1989 a-ti tacut cand de craciun ai omorat pe cel ce l-am pus sa te conduca pe calea dreapta, prin tacerea ta patriarhule care esti in pamant. voi preotilior care acum nu duceti nici un greu pentru ca lumea inca mai vine cu un ban la liturghie ,va veni si randu tau cat de curand. scriu aceste cuvinte in numele domnului isus hristos care m-a salvat din moarte la viata cand aveam varsta de 24 de ani , pe care i-am trait in pacate grele, dar care la mila celui atotputernic am fost readus din nou pe pamant, ca aceste cuvinte ale mele sa creada ca nu sint de la mine si sa faca bine sa nu le cenzureze ca nu am gresit cu nimic sa spun ceea ce dumnezeu a-mi zice sa spun

 18. Daca as minti cu ceva ce as castiga? Da am fost mort si am inviat si nu sint singurul din aceasta tara. Pentru ca am doi copii si nu am unde sa mai lucrez am sa-mi vars amarul pe tine preotule care imbraci haina cu nevrednicie, care esti fricos poate daca aveai curaj sa-ti aperi turma astazi aveam un loc de munca si copii mei un viitor, dar pentru ca taci te voi pedepsi cu cuvantul ,unde a-ti este curajul? cine te tine de gura sa nu spui adevarul? pina cand vom suferii noi cei simpli pina cand credeti ca o sa tacem ? si nu o sa va spunem pe fata adevarul.Da asta este adevarul poporul vrea sa vada lupta voastra sa auda din gura voastra sa se bucure ca o oaie care are pastor si o duce la pasune. unde ne duceti pe noi la moarte? . Veti pierde daca continuati asa si va faceti doar slujbele la biserica si atat . Daca nu veti fi pentru noi si nu luptqati pentru noi si nu aveti curaj sa certati acet conducator si acest primministru veti pierde

 19. ACUM ACESTA ESTE ADEVARUL
  EL TE VA FACE SA AI CURAJ SI SA-L FACI AUZIT POPORULUI, DA LUMEA TRAIESTE ZILELE DIN URMA PENTRU ACEASTA TREBUI SA LUPTI . ADEVARUL SA FACUT CUNOSCUT DATORITA OAMENILOR CREDINCIOSI SI CURAJOSI, UNII SI-AU DAT VIATA PENTRU EL , SI VOI ACUM AL ASCUNDETI? PENTRU ASTA VETI FI PEDEPSITI CU MOARTEA , SPER SA INTELEGETI CA LOC DE DAT INAPOI NU ESTE SI DOAR DE MERS INAINTE CU CURAJ SI SACRIFICIU. CREDETI CA DANIEL PATRIARHUL ESTE PUS DE DUMNEZEU? A AVUT CINEVA DINTRE PREOTI VRE-O VEDENIE DUMNEZEIASCA CA ESTE EL ALESUL?. OARE NU ESTE UN OM OARECARE AJUNS NEINTAMPLATOR ACOLO CA SATANA SA-SI DUCA PLANUL MAI DEPARTE SI SA ANDEPARTEZE ACEST POPOR SI ASA BATUT DE SOARTA MAI MULT DE DUMNEZEU?
  EU VA SPUN CA DACA EREA DE LA DUMNEZEU SE FACEA CUNOSCUT SI OILE ASI CUNOASTE PASTORUL SI GLASUL LUI. OMUL ACESTA NU ARE NIMIC DIN DUMNEZEU, PENTRU CA NU ATRAGE CU NIMIC SI NU ARE SPIRIT DE JERTFA SI NU APARA TURMA LUI ISUS SI NU STIE SA-SI DEA VIATA PENTRU OILE SALE PUNCT.

 20. ADRESA MEA ESTE gianialexandru@yahoo.com CINE VREA SA VB CU MINE IN PARTICULAR CU MARE DRAG O FAC SI AI VOI SPUN E MINUNILE CARE MI LE-A FACUT DUMNEZEU MIE

 21. Geo,
  fara a dori sa va mahnesc, si fara sa tin neaparat partea preotilor sau a Patriarhului, va amintesc ca Domnul nostru Iisus Hristos care a spus ca pastorul cel bun isi pune sufletul pentru oile sale si oile il cunosc pe el, ne-a invatat prin exemplul Sau si ca nu a venit sa se razboiasca cu aceasta lume si cu conducatorii ei, ci cu satana, pe care l-a si invins.
  Nu aveti servici? Nici eu nu am de cateva luni. Asta m-a facut sa ma apropii si mai mult de Biserica (in parte si pentru ca am mai mult timp liber, nu numai din cauza necazului). Si am dat slava lui Dumnezeu ca am “scapat” doar cu atat caci si eu, ca si dvs pana pe la treizeci si ceva de ani am trait tot in pacate. In zilele cand eu am primit preaviz de concediere, o cunostinta de aceasi varsta cu mine a aflat ca are cancer in faza terminala. Si zilele trecute am aflat ca o prietena care nu are decat cincizeci de ani are cancer si i-a fost extirpat aproape jumatate din stomac. Stiti cat a costat o operatie ca aceasta? In jur de 250 de milioane de lei vechi. Aveti idee ce cheltuieli presupune tratamentul de acum inainte si ce dureri indura? Ce ziceti, nu e mai bine de noi ca “am scapat” numai cu preavizele de concediere?
  Nu e nevoie sa povestiti nimanui minunile pe care le-a facut Dumnezeu cu dvs., pentru ca El cu noi face minuni mari adeseori. Aveti nevoie sa mergeti la un preot sa va spovediti si sa primiti iertare pentru pacatul pe care il faceti razvratindu-va impotriva lui Dumnezeu si a slujitorilor Sai.
  Acum, ca s-a racit vremea ma cam ingrijorasem si eu de costul facturilor la incalzire, dar mi-am pus in minte ca daca Dumnezeu are grija de ciorile de pe camp, va avea grija si de mine. La fel si cu dvs si cu familiile noastre.
  Slava lui Dumnezeu pentru toate! Daca am primit de la El pe cele bune ale vietii, nu le vom primi si pe cele mai putin bune?
  Dumnezeu sa va dea sanatate, si sa fiti smerit, sa acceptati un loc de munca chiar sub pregatirea dvs daca va fi cazul, pentru ca traim vremuri grele, cand nu prea ne mai permitem sa alegem.

 22. ANONIM

  Daca m-am razvratit impotriva lui dumnezeu este impropriu spus , ma razvratesc impotriva celor care tac indiferent ca sint preoti sau patriarhi ai ortodoxiei.cu ei am ceva asta da recunosc. nu sint nici un zelot si un baraba care asteapta sa porneasca un razboi contra sistemului care este destul de diavolesc luand-ul pe dumnezeu ca aliat. da ai zis bine dumnezeu nu a venit sa rastoarne un sistem ci sa schimbe inima omului , omul trebui sa se schimbe din leu sa ajunga oita asta vrea dumnezeu. Dar sa nu uitam de ioan botezatorul cand la certat pina si pe irod cand acesta a luat de nevasta pe sotia lu fratisu , ioan botezatorul nu a acceptat pacatul regelui irod si la mustrat cu curaj in fata. crezi ca io instig la razboi cand cert preotimea?. nu aplic aceiasi reteta anonim.
  Nu vreau decat sa fac preotimea si arhierimea sa inteleaga ca au misiunea sfanta de a nu accepta acest pacat voit in mod diavolesc de a saraci acest popor si al dezbina cei care ne sint chipurile conducatori si priministrii. Oare ce castiga biserica acum daca tace? Ati spun io anonim ce castiga din aceasta tacere presedintele si priministru si mama lor de parlamentari si senatori,castiga bani multi ei si noi castigam adica poporul de rand ghilotina si moartea prin deznadejde si foame si boli si tot ce tine de crima ampotriva omului dar facuta foarte subtil , pentru ca dracul este foarte destept sa nu uitam asta.

 23. Orice ai spune anonim am puterea de a spune adevarul , adevarul de data asta sa mutat la cei smeriti nu cei scoliti

 24. Faptul ca spun adevarul nu inseamna razvratire daca tu taci pietrele vorbesc mai scrie undeva. asta a-mi da curaj ca si sfintilor apostoli care au propovaduit despre adevar.
  Da am sa spun ca vine sfarsitul lumii este aproape, mai sint putini ani, dar ce am facut eu tacand ca un fricos si asteptand cu tupeu sa fiu eliberat de acest sistem ticalosit daca eu nu m-am luptat ampotriva lui si mai vreau si un loc in rai unde zice domnul isus ca sint multe locasuri.
  Daca dumnezeu ma intreaba ai tacut cand poporul murea de foame si tu ai mancat pe saturate ce pot sa-i mai raspund?.

 25. @ geo:

  V-am ruga sa scrieti numele lui Dumnezeu si al sfintilor cu litere mari, mai ales daca doriti sa vorbiti si in numele lor. De ce scrieti Isus in loc de Iisus? Sunteti ortodox sau va asumati ortodoxia? In rest, in mare parte suntem de acord, chiar daca generalizarea este profund incorecta si nedreapta: exista si destui preoti misionari si jertfitori in Biserica Ortodoxa.

 26. admin
  intelege un om simplu asa cum poate el sa scrie cu cunostiintele lui alea pe care le mai are. ma intereseaza mai mult mesajul pe care vreau sa-l transmit si pe asta ma concentrez mai mult scuze pentru greselile mele ortografice dar atat pot

 27. @ Geo

  In primul rand, sa nu va imaginati ca comunismul n-a fost si el demonic. Nu regretati comunismul, pentru ca comunistii au omorit si au lasat sa moara in inchisori milioane de oameni doar pentru ca erau crestini, si ei stiau ca crestinii. Comunismul este cea mai draceasca forma a ereziei hiliaste (milenariste) pentru ca nu numai crede ca va veni o imparatie a raiului pe pamant, fara saracie, fara foame, fara boli, ci si ca e de datoria comunistilor sa o “construiasca”, indiferent cate crime si marsavii trebuie sa faca pentru asta.

  In al doilea rand, nu va descurajati, mai sunt si preoti adevarati, si daca cereti de la Dumnezeu lucrul acesta din toata inima, El va va conduce la unul. Poate nu va fi chiar in cartier sau in sat, dar sa stiti ca in Occident ortodocsii strabat zeci de kilometri, uneori, doar ca sa mearga duminica la liturghie. Domnul sa va lumineze!

 28. @Geo:

  “scuze pentru greselile mele ortografice dar atat pot.”

  Ei, cred ca poti mai mult, n-o sa iti cada mana daca pui un D si adaugi un “i”. Forma spune uneori mai multe despre “fond” si “continut” decat crezi.

  Nu e dracu’ atat de negru, stai linistit, avem preoti f. buni. Or fi si exceptii, dar nesemnificative. Lasa-l pe Daniel, ca nu te pune nimeni sa te spovedesti la el daca nu-ti place. Cine cauta – si vrea – gaseste!

 29. Nota 3 se refera la Psalmul 135 si nu 136 cum scrie in acest articol.
  Cu gandul ca aceste mici detalii nu vi se par sacaitoare ci ziditoare!

 30. @ Iorgu Ioan:

  E mult spus ziditoare, dar sunt corecturi utile si ne bucuram sa ni se semnaleze greselile. Multumim!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate