ASTEPTAND DUHUL… CUM SA NE PREGATIM DE CINCIZECIME? “Nu cugeta ca rastimpul dintre Inaltare si Cincizecime este un fel de distanta goala. Nu, acest timp ne este dat cu un scop…”

2-06-2009 Sublinieri

pentecost03

Din: Cugetarile unei inimi smerite. Un document din secolul al XV-lea despre viata duhovniceasca, Editura Cartea Ortodoxa si Editura Egumenita:

“Iar acum sa indreptam cuvantul nostru catre subiectul ce ne sta inainte. Sfintele Pasti au trecut, Inaltarea Domnului a trecut, iar acum asteptam Sfantul Praznic al Cincizecimii. Au fost Praznice mari si sfinte, iar acum am ajuns la o mare si sfanta perioada de pregustare si pregatire pentru acel Praznic de capatai care incununeaza randuiala ciclica a sfintelor paresimi si a Sfintei Cincizecimi.

Dupa Inaltarea la cer a Domnului nostru Iisus Hristos, Care a desavarsit mantuirea neamului omenesc, dupa ce lumina de suflet mantuitoare a Invierii a stralucit in tot pamantul, iar Sfintii Ucenici s-au desfatat in bucuria de vesnicie arvunitoare si de neinstrainat a Invierii din morti a Invatatorului si Domnului lor, statornicindu-se in cunostinta deplina a marii biruinte pe care Hristos Dumnezeu a castigat-o asupra raului de obste si asupra mortii, si in care ei au fost chemati sa se impartaseasca (cf. Ioan 16:33; I Ioan 2: 14; 5: 4), Sfintii Apostoli, dupa cum le poruncise Mantuitorul,

asteptau in Ierusalim pogorarea Sfantului Duh (cf. Luca 24. 49; Fapte 1: 4-5).

Aceasta a fost de trebuinta pentru ca ei sa fie unsi si intariti intru lucrarea propovaduirii in lume a dumnezeiestii Evanghelii. Aici le-a deschis inainte-le o mare si slavita cale, una plina de mari greutati. Desigur ca puterea omeneasca nu ne-ar ingadui prea mult ca sa putem pasi pe aceasta cale, daramite sa urmam aceasta cale imparateasca catre sfarsitul cel biruitor. Dar Duhul Sfant, care S-a pogorat peste Biserica Fiului lui Dumnezeu, ii va face vrednici de aceasta sarcina si-i va calauzi prin aceeasi minune prin care ei au intrat in istorie. Si anume: El ii va face biruitori ai lumii, pe ei, care n-aveau nici sabie, nici pavaza, nici legiuni, nici vase de razboi, nici arme de atac; El ii va arata ca pe niste mareti vulturi inaripati zburand deasupra colturilor lumii, pe ei, care nu aveau carute rapide, nici vase inaripate, nici drumuri, nici porturi; El le va hotari ingeri care vor izgoni cetele printului acestei lumi; pe ei, care au ramas muritori, pe care i-a imbracat in slabiciunea carnii, El i-a aratat lumii ca pe cei mai bogati dintre oameni, care au castigat toata lumea pentru Hristos, pe ei, care au ramas saraci de toate bogatiile pamantesti, pribegi fara casa pe caile acestei lumi, El i-a dovedit ca niste oameni intelepti, care n-au luat nimic din filozofia greceasca, nici din intelepciunea acestui veac, dar care, cu toate acestea, in mrejele lor de pescari au prins intreaga lume, inecand toata stricaciunea paganatatii in cunostinta de Dumnezeu si in marele adanc al dumnezeiestii intelepciuni. Nu este aceasta o minune a minunilor?

Si asa, dupa Inaltarea Domnului, Sfintii Apostoli au stat intru asteptarea venirii Duhului Sfant, pe Care inca nu-L cunosteau, din Care nu gustasera si pe Care nu L-au experiat, caci Sfantul Duh nu Se pogorase inca peste Biserica. Iar ei nu doar au asteptat acest mare dar pe care urmau sa-l primeasca, ci, dupa zisa Scripturii:

Toti acestia, intr-un cuget, staruiau in rugaciune si in cerere (Fapte 1:14).

inalt.jpg

Iubite frate, dupa ce deunazi am praznuit Inaltarea Domnului, dupa Invierea lui Hristos, acum ca drumul nevointei s-a deschis si pentru tine, trebuie sa starui mai departe in rugaciune in asteptarea acelei mari si pline de incununare sarbatoare a Cincizecimii.

Desigur ca, de la acea prima Cincizecime din vremea Sfintilor Apostoli, Sfantul Duh a fost si va fi pentru totdeauna si cu putere in Biserica, iar harul Sau, fara a se micsora vreodata, savarseste toate Tainele in tot timpul anului. Dar cunoaste ca de Praznicul Sfintei Cincizecimi, cand Sfanta Biserica praznuieste biruitoare varsarea Duhului Sfant peste Biserica, aceasta nu este numai o aducere aminte a unui eveniment trecut – in ciuda faptului ca acest eveniment deosebit a fost la vremea lui de o mare insemnatate atat pentru trecut, cat si pentru prezent si viitor (toate sarbatorile si Tainele savarsite in Biserica au semnificatie pentru viitor), ci aceasta este si o deosebita si preaimbelsugata varsare a Duhului Sfant in Biserica, cand harul Sau ii pecetluieste cu mare putere pe cei ce in acea zi vin cu rugaciune in biserici si, plecandu-si inimile si genunchii, se roaga sa primeasca pe Sfantul Duh in sufletele lor si binecuvantare peste vietile lor.

Sfintii Apostoli, asa cum am zis, staruiau in rugaciune si in cerere, asteptand pogorarea Sfantului Duh. Asa si tu, urmand pilda lor, roaga-te de mai-nainte, si cu rugaciune infocata gateste-te in asa fel ca harul Sfantului Duh nu numai sa te atinga ci si sa vina si sa ramana neincetat in inima ta. Nu cugeta ca rastimpul dintre Inaltare si Cincizecime este un fel de distanta goala. Nu, acest timp ne este dat cu un scop – acela sa ne putem pregati pentru a primi un mare har si o mare taina. Mai mult, in Scriptura nu se spune ca, asteptand pogorarea Sfantului Duh, Apostolii staruiau in rugaciune si post, asa cum faceau in alte ocazii (cf. Fapte 13:3; 14: 23; I Cor. 7:5; II Cor.6:5, 11:27). Zice doar ca ei au staruit in rugaciune si cereri, si ca asteptarea lor pentru acest mare dar (cf. Fapte 11:20) nu era insotita de osteneli si greutati; in acest moment nevointa lor era doar duhovniceasca. Pogorarea Sfantului Duh a fost inceputul unui Nou Veac, pregustarea fericitei vieti din Rai, unde vor fi rasplatiti pentru nevointele ascetice, dar nu si nevointe; va fi o vreme de odihna si pace, nu truda si razboaie… Iar acum, de la tine nu se cer post sau metanii, ci numai asteptare bucuroasa a harului si o staruinta in rugaciune. Ia aminte sa nu fii in negrija in aceasta privinta. Ca si Sfintii Ucenici ai lui Hristos in vremurile cele vechi, si tu, de asemenea, care esti ucenic al lui Hristos, ramai in Biserica, laudand si binecuvantand pe Dumnezeu (Luca 24:53).

Si asa, dupa Inaltarea in trup si pana la Cincizecime, Sfintii Apostoli au asteptat venirea Sfantului Duh. Din pricina ca Duhul Sfant inca nu se pogorase, Biserica nu primise inca acel nepretuit, neasemuit Dar. Trupul Bisericii era, cum s-ar zice, fara suflet, neinsufletit. Duhul Sfant inca nu venise sa dea viata si sa insufleteasca Biserica lui Hristos, inima Bisericii nu incepuse sa bata[1].

O, Duhule al lui Dumnezeu, vino si Te salasluieste in inima Bisericii Fiului lui Dumnezeu! O, Duhule Sfinte, vino si in bisericile noastre cele pamantesti si in inimile noastre! Da, frate, Duhul Sfant va veni in bisericile lui Dumnezeu. Ai grija sa te invrednicesti ca El sa vina si in trupul si in sufletul tau. Stii ca Biserica este acolo unde este si Duhul; fara Duhul Sfant nu poate fi nici o Biserica. Din aceasta pricina, adunarile eretice nu pot fi numite Biserici, chiar daca formele lor exterioare sunt asemanatoare celor ale Bisericii. Sa stii ca acesta este doar un cadavru fara viata. Duhul Sfant salasluieste acolo unde este credinta dreapta si o puternica adeverire in virtute si adevar [a acesteia]. Despre o astfel de Biserica marturiseste Domnul ca de Mireasa Sa, adresandu-I-se profetic: Toata esti frumoasa, draga mea, si fara nici o pata (Cantarea Cantarilor 4:7).

Frate al meu, tie iti zic: si tu esti biserica a lui Dumnezeu, dupa cuvintele dumnezeiescului Pavel: …trupul vostru este templu [biserica] al Duhului Sfant care este in voi, pe care-L aveti de la Dumnezeu si voi nu sunteti ai vostri (I Cor. 6: 19). Cum s-ar spune, tu nu-ti mai apartii, ci esti al lui Dumnezeu; esti al Domnului Iisus Hristos, Care te-a mantuit cu mare pret (I Cor. 4: 20), scumpul Lui Sange, prin care te-a rascumparat pentru Sine (cf. Fapte 20: 28). Pentru aceasta esti biserica a lui Dumnezeu. Duhul Sfant locuieste intru tine cand ai credinta ortodoxa si cand modul tau de viata e pe potriva acestei credinte.

Cand credinta ta a fost slabita sau ai pacatuit intr-un fel sau altul, nu te intrista! Sau, mai degraba: da, intristeaza-te, dar nu deznadajdui, caci Dumnezeu iti vede slabiciunea: Carnea este neputincioasa, asa ti-a zis, in bunavointa Sa, Facatorul tau (Mt. 26: 41). Templele pamantesti sunt supuse stricaciunii si trebuie refacute, si sunt facute din piatra, caramida, marmura, fier – materiale mult mai tari decat trupul tau care, ca urmare a Caderii, transmite slabiciunile si predispozitiile sale fata de boli mai departe chiar sufletului tau celui nemuritor.

Daca iti arati ardoarea, atunci, in ziua Cincizecimii, pe cand te vei ruga, templul tau se va innoi, iar harul Duhului Sfant este puternic a-l face inca o data mai puternic si mai maret. Roaga-te ca niciodata sa nu incetezi a fi templu al lui Dumnezeu, si ca Duhul Sfant nu numai sa nu Se departeze niciodata de la tine, ci sa te si innoiasca, sa te intareasca, sa te sfinteasca si sa te umple cu har“.

cugetarileuneiinimismerite.jpg

Legaturi:


Categorii

"Cugetarile unei inimi smerite", Duminica Sfintilor Parinti de la Sinodul Intai Ecumenic (Niceea), Duminici si Sarbatori - Noime vii pentru viata noastra, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Pogorarea Sfantului Duh (Rusaliile)

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

23 Commentarii la “ASTEPTAND DUHUL… CUM SA NE PREGATIM DE CINCIZECIME? “Nu cugeta ca rastimpul dintre Inaltare si Cincizecime este un fel de distanta goala. Nu, acest timp ne este dat cu un scop…”

 1. http://www.voscreasna.com/143/lucrarea-sfantului-duh-sfantul-ioan-de-kronstadt/
  Duhule Sfinte, Facatorule de viata, Unul fiind din Sfânta Treime,
  Tu esti culoarea si mireasma plantelor.
  Pâna la nesfârsita felurime împodobesti tipurile fetelor omenesti de parte barbateasca si femeiasca, potrivit felurimii popoarelor si natiilor (raselor) si a climatelor pamântesti.
  Tu înteleptesti pe arhitecti, pe sculptori, pe pictori ca sa lucreze în lemn, metal, granit si marmura, ca si pe mesterii care fac felurite lucruri din metal si din sticla: de la Tine este toata stiinta si toata arta.

 2. Pingback: Război întru Cuvânt » SCRISOARE CATRE UN PRIETEN, LA POGORAREA SFANTULUI DUH
 3. Pingback: Război întru Cuvânt » TINE-TE DE DUMNEZEU si LUPTA!
 4. Pingback: Război întru Cuvânt » DUHUL SFANT - UNTDELEMNUL FECIOARELOR INTELEPTE. OARE L-AM DOBANDIT? (Cuvinte si cantari pentru Sfanta si Marea Marti)
 5. “Scopul vietii crestine este dobandirea Duhului lui Dumnezeu.”
  (Sfantul Serafim de Sarov – “Un serafim printre oameni”)

  “DUHUL SFANT A FOST DINTOTDEAUNA,ESTE SI VA FI.
  Roaga-te Lui ca sa se pogoare peste tine,ca si tu sa afli intotdeauna Harul Sau.
  DUHUL SFANT ESTE VIATA TUTUROR FIINTELOR,DUHUL DATATOR DE VIATA.
  DUHUL SFANT ESTE FOC.Roaga-te ca sa prefaca in cenusa tot ceea ce este inlauntrul tau fara folos si ca sa aprinda candela inimii tale si sa arda intru toti vecii,ca nici un intuneric sa nu o cuprinda.
  DUHUL SFANT ESTE LUMINA.Roaga-te sa te lumineze,ca sa stralucesti ca un soare pe cerul duhovnicesc al Imparatiei lui Dumnezeu.
  DUHUL SFANT ESTE DUMNEZEU.Roaga-te ca sa te sfinteasca si sa-ti dea Har sa te impartasesti de El in veci.
  DUHUL SFANT ESTE TOTUL.Roaga-te Lui – ca Unul Ce este Vistierul lucrurilor celor bune – sa Se reverse in inima ta,umpland-o pana sus,pana la revarsare,cu nesfarsita desfatare,astfel incat sa fii bogat intru toti vecii.
  DUHUL SFANT ESTE NEMURITOR.Roaga-te ca si tu sa fii duh,caci carnea si sangele sunt prea slabe ca sa mosteneasca viata vesnica,iar ele trebuie,intr-un fel minunat,inca viind aici pe pamant,sa devina duhovnicesti.
  Spune inimii tale:”Inima,ce faci aici pe pamant?De ce slabesti si nu vrei sa te ridici deasupra pamantului si a cenusii?De ce te intristezi de poverile si lipsurile pamantesti?Sa stii ca toate cele de aici,de pe pamant,sunt altfel decat cele din Cer si dreptatea lor si ca tu esti facut sa apartii Cerului!”(…)
  O,Duhule Sfinte,da-ne noua sa Te slujim in Duh si in Adevar (Ioan 4:24) si vino si Te salasluieste intru noi!Nu inseteaza desertul pentru o picatura de ploaie cat inseteaza inimile noastre pentru venirea Ta! (…)
  Tu esti Dumnezeu Vesnic,Duh Sfant,iar noi,prin Dragostea Ta vom trai pentru vesnicie,in vreme ce toate sunt doar un vis,un rau curgator…..”
  (din “Cugetarile unei inimi smerite”)
  cu dragoste si recunostinta.

 6. Poem pentru pacea copiilor

  Ramasa fara de serviciu,
  Tanara mama,cu copil de gat,
  Si fara sot, eu iti inchin,deliciu
  Poemul meu, sa-ti tina de urat –

  Ce mangaiere vei primi, pe lume,
  Cand eu, Poetul, iti voi da salar
  Cununa mea de glorie, si nume,
  Si poezia mea, pe galantar !

  Stiu! Mult prea mult primind, ca o Regina
  Vei refuza si rima, si masura,
  Si te vei multumi doar cu Lumina
  Partidelor, ce iti va umple gura –

  O! paradis in care tati si mame,
  Nu au servici!O, Casa de nebuni,
  In care mascaricii sunt icoane,
  Si marii intelepti ajung nebuni –

  Din cuibul tau de Stari, si de Pauni,
  Peste-al copilariilor ospiciu,
  Fa un efort, si daruie de luni
  Flamanzilor de pace, un serviciu…

  1-2 iunie 2009

  http://www.sfintiiarhangheli.ro/intrebare.php?iid=1845

 7. ACATIST CATRE PREA SFANTUL SI DE VIATA FACATORUL DUH, DUMNEZEUL NOSTRU

  Condac 1

  Veniti toti credinciosii sa preaslavim pogorarea Sfantului Duh, Cel Care din sanurile Tatalui a purces asupra Apostolilor, acoperind ca si cu niste ape pamantul de cunostinta lui Dumnezeu si invrednicind de harul cel de viata facator al ifierii si de slava cea de sus pe cei ce alearga la El intru curatie, sfintind si indumnezeind pe cei ce striga:
  Vino, Mangaietorule, Duhule Sfinte si Te salasluieste intru noi!

  Icos 1

  Ingerii cu fete luminoase in ceruri neincetat slavoslovesc pe Duhul Cel Sfant, dupa cuviinta datorata Izvorului vietii si Luminii celei Nematerialnice. Dimpreuna cu ei Te preaslavim si noi, Duhule Necuprins cu mintea, pentru milele Tale cele aratate si cele ascunse, si cu smerenie ne rugam sa fim adapostiti sub adumbrirea Ta cea fericita:
  Vino, Lumina Adevarata, Duhovniceasca Bucurie.
  Vino, Nor Purtator de roua si Negraita Frumusete.
  Vino si primeste ca pe un miros de buna mireasma duhovniceasca lauda noastra.
  Vino si da-ne noua sa na impartasim de bucuria purcederii Tale.
  Vino si veseleste-ne cu imbelsugarea darurilor tale.
  Vino, Vesnicule Soare Neapropiat si intru noi Iti fa lacas.
  Vino, Mangaietorule, Duhule Sfinte si Te salasluieste intru noi!

  Condac 2

  In chipul limbilor de foc, intru lumina si suflare de vant de bucurie facatoare, pogorandu-Se Duhul Cel Sfant peste Apostoli, si de vapaia Lui fiind cuprinsi, chemat-au pescarii intreaga lume la Biserica lui Hristos; necazuri si nevoi rabdand cu bucurie pe pamant si pe ape, de mortile cele cumnplite nu se spaimantau, in tot pamantul iesind vestirea cantarii lor, celei de Dumnezeu insuflate: Aliluia!

  Icos 2

  Potir de ploaie datator, izvorator de foc, care pe Muntele Sionului ai purces asupra Apostolilor, Tie cantare Iti aducem, pe Tine te binecuvantam si Iti multumim Tie, Dumnezeula, Duhule sfinte:
  Vino, Cela Ce sfintesti Biserica si o pazesti pe Dansa.
  Vino si da un suflet si o inima celor ce cred intru Tine.
  Vino si aprinde evlavia noastra cea rece si neroditoare.
  Vino si risipeste negura necredintei si a rautatii, care se indeseste pe pamant.
  Vino si calauzestepe toti, pe drumul vietii celei drepte.
  Vino si ne povatuieste tot adevarul.
  Vino, Intelepciune Neajunsa, si cu judecatile cele de Tine stiute, mantuieste-ma.
  Vino, Mangaietorule, Duhule Sfinte si Te salasluieste intru noi!

  Condac 3

  O, Prea Adanca Taina! Dumnezeule, Duhule Necuprins cu mintea, Care impreuna cu Tatal si cu Fiul toate le-ai zidit! Tu ai impodobit cetele ingerilor de sus, intru lacasul luminii celei neapropiate. Tu ai chemat la fiinta, cu stralucirea slavei, cetele de foc ale luminatorilor ceresti. Unind tu trup si suflet intr-o minunata alcatuire, zidit-ai neamul omenesc; pentru aceasta toata suflarea te lauda si canta: Aliluia!

  Icos 3

  Alfa si Omega, Inceputule si Sfarsitule, Tu, Vesnicule Duh, cu necuprinsa putere a purtarii deasupra apelor si cu infricosata Ta imbratisare ai adus pe toti si pe toate la viata. Din suflarea Ta cea de viata facatoare a rasarit, din genunea cea fara chip, frumusetea lumii celei intai zidite, pentru care Iti strigam:
  Vino la noi Prea Inteleptule Ziditor al lumii.
  Vino, Cela ce esti Mare in micuta floare, ca si in luminatorii cerului.
  Vino, Felurime negraita si Frumusete Vesnica.
  Vino si lumineaza intunecata netocmire a sufletului meu.
  Vino si ne arata pe noi zidire noua in Hristos.
  Vino Mangaietorule, Duhule Sfinte si Te salasluieste intru noi!

  Condac 4

  O, Duhule Prea Bun si Neajuns, din care izvoraste sfintenia! Tu ai invesmsntst-o pe Pre Curata Fecioara Maria cu stralucirea orbitoare si neapropiata a Dumnezeirii Tale, facandu-o Maica a lui Dumnezeu Cuvantul, Imparateasa a ingerilor, spre mantuirea oamenilor. Cu puterea cea mai presus de lume, Tu i-ai umbrit pe prooroci si Apostoli, Tu i-ai purtat pana la al treilea cer, Tu le-ai ranit inimile cu frumusetea cea de sus, punand in graiul lor indemn inflacarat, cu care aduceau pe oameni la Dumnezeu. Tu ii preschimbi pe cei pacatosi, iar ei, plini fiind de arzatoare bucurie, iti canta: Aliluia!

  Icos 4

  Prin Duhul Sfant tot sufletul viaza, si cu putera Lui se va scula spre invierea cea de obste toata zidirea, in ceasul de pe urma al veacului acesta si in cel dintai al veacului ce va sa vie. Ridica-ne atunci din groapa, Prea Bunule Mangaietor, nu spre osanda, ci spre a ne impartasi de fericire, intru Dumnezeiasca lumina, cu sfintii toti, cu rudele si cu aopropiatii nostri.
  Vino dar, si de a sufletului moarte ne izbaveste.
  Vino si, inainte de sfarsitul nostru, ne indestuleaza cu Trupul si Sangele Mantuitorului Hristos.
  Vino si da-ne sa adormim in pace, cu cuget neintinat.
  Vino si lumonoasa fa scularea noastra din somnul mortii.
  Vino si ne invredniceste sa privim cu bucurie zorii vesniciei.
  Vino si fa-ne fii nestricaciunii.
  Vino si lumineaza atunci, ca un soare, trupurile noastre cele fara de moarte.
  Vino, Mangaietorule, Duhule Sfinte si Te salasluieste intru noi!

  Condac 5

  Aud glasul Tau: “Daca cineva inseteaza sa vina la Mine si sa bea”, ruga-mu-te, Fiule al lui Dumnezeu, astampara-ne setea de viata duhovnoceasca si da-ne apa vietii. Revarsa asupra-ne unda harul Duhului Sfant, Celui Ce impreuna cu Tine are izvor in Tatal, ca sa nu mai insetam in veac, toti cei ce cantam cu umilinta: Aliluia!

  Icos 5

  Nestricaciosule si Neziditule, Vesnicule, Prea Induratule Duh, Aparatorule al celor drepti, Curatitorule al pacatosilor slobozeste-ne de orice intinaciune, ca stralucirea luminii harului Tau sa nu se stinga in noi, cei care Iti cantam:
  Vino, Prebunule si da-ne umilinta si izvoare de lacrimi.
  Vino si ne invata sa ne inchinam Tie in duh si in adevar.
  Vino, Prea Inaltule Adevar, si lamureste indoielile saracacioasei mele intelegeri.
  Vino, Viata Neimbatranitoare, si ne primeste din stramtorarea veacului acesta pamantesc.
  Vino, Lumina Vesnica, si se vor risipi toate nalucirile si spaimele.
  Vino, Putere vesnic Noua, improspatandu-i pe copii Tai cei osteniti.
  Vino, Nemarginita bucurie, si uitate vor fi vremelnicele intristari.
  Vino, Mangaietorule, Duhule Sfinte si Te salasluieste intru noi!

  Condac 6

  Salta, fiica a luminii, Sionule, sfanta maica! Impodobeste-te, marita mireasa, cu cerurile deopotriva, stralucitoare Biserica soborniceasca a lui Hristos! Asupra-ti Odihneste Duhul Cel Prea Sfant, Care tamaduieste neputintele, plineste lipsurile, daruieste viata celor morti si ii aduce la viata vesnica pe toti cei ce cu cuviinta si cu dreptate striga: Aliluia!

  Icos 6

  “In lume necazuri veti avea”, a zis Mantuitorul. Unde vom afla alinare si cine ne va mangaia? Tu, Duhule Mangaietor, Insuti dezleaga intristarea noastra! Mijloceste pentru noi cu suspinuri negraite si usureaza inimile celor care Te roaga:
  Vino, Dulce Racoare a celor osteniti si impovarati.
  Vino, Impreuna Graitorule cu cei intemnitati si Adapostul celor prigoniti.
  Vino si miluieste pe cei slabanogiti de saracie si de foame.
  Vino si tamaduieste patimile trupurilor si sufletelor noastre.
  Vino si cerceteaza po toti care inseteaza de lumina Ta.
  Vino si alina intristarea noastra cu nadejdea vesnicei bucurii.
  Vino, Mangaietorule, Duhule Sfinte si Te salasluieste intru noi!

  Condac 7

  “Celui care huleste impotriva Duhului Sfant, nu i se va ierta nici in veacul acesta, nici in cel viitor”, a spus Domnul. Ascultand acest cuvant strain ne cutremuram, ca nu cumva sa fim judecati cu cei neascultatori si cu luptatorii impotriva lui Dumnezeu. Nu lasa, Duhule Sfinte, inima noastra sa se plece spre cuvinte de viclesug. Intoarce din schisme, eresuri si necredinta pe toti cei rataciti, iar pe intai-nascutii Bisericii Tale invredniceste-i sa cante in vecii vecilor: Aliluia!

  Icos 7

  Cand S-a indepartat Duhul Sfant de Saul, atunci spaima si nelinistea l-au cuprins, iar intunericul deznadajduireii l-a coborat in cele mai dedesubt; asa mi s-a intamplat si mie in ziua intristarii si impietririi cugetului meu, caci m-am departat de lumuna Ta; ci da-mi a te chema necontenit, Ocrotirea sufletului meu, pana ce lumina Ta ma va lumina pe mine, cel imputinat la suflet:
  Vino dar, si nu ma lepada pentru cartirea si nerabdarea mea.
  Vino si potoleste cumnplita vijelie a tulburarii si a aprinderii.
  Vino si odihneste pe cei necajiti de stramtorarile vietii.
  Vino si imblanzeste inima in ziua impietririi si a maniei.
  Vino si surpa urzelile, tulburarile si spaimele duhurilor intunericului.
  Vino si da-ne, cu suflarea Ta, inima zdrobita, ca prin rabdare sa mantuim sufletele noastre.
  Vino, Mangaietorule, Duhule Sfinte si Te salasluieste intru noi!

  Condac 8

  Mantuieste-ma, Cerescule Parinte! Saraci suntem, neputiinciosi si orbi, si goi duhovniceste! Daruieste-ne aurul Tau, cel curatit in foc, cu vesmant alb acopera rusinea noastra, vindeca ochii nostri cu alifia Ta. Pogoara si in vasele necurate ale sufletelor noastre harul Prea Sfantului Tau Duh, Cel de viata Facator, invrednicindu-ne bucuriei celei de-a doua nasteri pe toti cei ce cantam: Aliluia!

  Icos 8

  Ca Turnul Babel se prabuseste fericirea pamanteasca. Jalnice sunt toate stradaniile omenesti. Bine imi este mie ca m-ai smerit, ca in pacate si in caderi mi-am acoperit toata slabiciunea si nemicnicia. Fara de Tine nimic nu putem face, dar nadajdiuim ca ne vom mantui prin harul Tau, graind:
  Vino dar, Unule Prea Inteleptule Ziditor al vietii.
  Vino si lamureste-ne caile Tale cele neintelese.
  Vino precum un fulger si lumineaza sfarsitul vietii noastre pamantesti.
  Vino si binecuvinteaza tot inceputul bun pe care il punem.
  Vino si fii noua ajutator in fapte bune
  Vino si lumineaza mintea noastra in ceasul descumpanirii.
  Vino si daruieste duh de pocainta, casa se risipeasca prin aceasta scarbele ce stau sa vina asupra lumii spre pedepsire.
  Vino, Mangaietorule, Duhule Sfinte si Te salasluieste intru noi!

  Condac 9

  Atat a iubit Dumnezeu lumea, ca si pe Fiul Sau Cel Unul Nascut L-a dat, Care S-a intrupat de la Duhul Sfant si din Maria Fecioara, si Si-a intins pe Cruce mainile Sale de Ziditor al lumii, iar prin sangele Sau rascumparat-a din pacat si moarte intreaga lume! Pentru aceea, toata zidirea, asteptand libertatea maririi fiilor lui Dumnezeu, canta Tatalui Care a iubit, Fiului Care a rascumparat si Duhului Care sfinteste: Aliluia!

  Icos 9

  Duhul Cel Facator de viata, Care S-a pogorat asupra lui Hristos la Iordan, in chip de porumbel a odihnit si asupra mea, cand ma aflam in scaldatoarea Sfantului Botez; s-a intunecat insa lucrarea bunatatii Sale din pricina negurei gresalelor mele. Pentru aceea, precum asteapta zorii drumetul ratacit noapte in padure, asa si eu insetez de rezele Tale, Bunule, ca sa nu pier cu totul:
  Vino dar, la cel pecetluit cu numele Tau Cel Infricosat.
  Vino dar, si usureaza cugetul chinuit si parjolit fara crutare.
  Vino si innoieste intru mine chipul Tau ce s-a intunecat.
  Vino si risipeste nalucirile cele nascute din pacat.
  Vino si ma invata sa impartasesc durerile straine.
  Vino si pleaca-ma sa iubesc intreaga ta zidire.
  Vino si da-mi iarasi bucuria mantuirii tale.
  Vino, Mangaietorule, Duhule Sfinte si Te salasluieste intru noi!

  Condac 10

  Duhul Sfant naste a doua oara pe om spre viata vesnica, Duhul Sfant insufleteste pe mucenici, sfinteste preotii, incununeaza pe cei drepti, face din paine si vin Insusi Dumnezeiescul Trup si Sange. O, adancul bogatiei si intelepciunii lui Dumnezeu! Da-ne cununa darurilor Tale-dreagostea vesnica si atotiertatoare, care se intristeaza pentru vrejmasi si vrea ca toti sa fie mantuiti: ca, lamuriti fiind prin ea, ca niste fii ai luminii sa strigam: Aliluia!

  Icos 10

  Cine ne va desparti de dragostea lui Dumnezeu? Scarba, sau stramtoarea, sau prigoana, sau foamea, sau golatatea, sau nevoia, sau sabia? Daca ne vom lipsi chiar de toate de cele de pe pamant, avem mostenire nepieritoare in ceruri: ci da-ne Doamne, sa te iubim nu cu cuvantul sau cu limba, ci cu fapta namincinoasa si cu nevoia intelegerii vietii:
  Vino dar, Atotputernicule Duh, si ne sporeste credinta cea atotbiruitoare.
  Vino si ne da indrazneala in rugaciune.
  Vino si incalzeste-ne inimile, ca sa nu se raceasca dragostea noastra din pricina prea multor faradelegi.
  Vino si da-ne sa nu cadem in vreme de prigoana si de batjocorire a credintei.
  Vino si ne pazeste de ispite peste puteri si sminteli.
  Vino si inviaza inimile noastre prin inrourarea Ta.
  Vino, tamaduieste-ne, sfinteste-ne si ne ridica, bunule, cu harul Tau.
  Vino, Mangaietorule, Duhule Sfinte si Te salasluieste intru noi!

  Condac 11

  Acestea zice Domnul: “Varsa-voi Duhul Meu peste tot trupul, si fii si ficele voastre vor prooroci, batranii vostri visuri vor visa, iar tinerii vostri vor vedea vedenii”. Duhule Prea Dorit, da-ne doar o faramitura de la masa fiilor celor alesi ai mangaierii Tale, celor care cu umilinta Iti strigam: Aliluia!

  Icos 11

  Acolo unde ai rasarit, fie si doar pentru o clipa, in locul cel de taina al sufletului, stralucind ca un fulger, neuitata e frumusetea descoperirii Tale, prin care se preschimba, cu preschimbare dumnezeiasca si infricosata cuviinta, faptura cea de tina. Invredniceste-ne, Bunule Mangaietor, inca din viata pamanteasca sa Te vedem cu inima curata, noi, cei care strigam:
  Vino, Fulger Datator de lumina vesniciei.
  Vino si lumineaza-ne cu stralucirea cea neinserata.
  Vino, Vistierul smereniei si Veselia celor blanzi.
  Vino, Apa Vie, si racoreste-ne arsita patimilor.
  Vino, ca departe de Tine nu aflam liniste si tihna.
  Vino, ca impreuna cu Tine pretutindenea este Imparatia Cerurilor.
  Vino si intipareste-ne in suflet chipul Tau ca de soare.
  Vino, Mangaietorule, Duhule Sfinte si Te salasluieste intru noi!

  Condac 12

  Rau nesecat al harului, Cele Ce ierti pacatele, Duhule Sfinte! Primeste rugaciunea noastra pentru intreaga lume, pentru cei credinciosi si pentru cei necredinciosi si pentru fii neascultarii: si pe toti aduna-i in Imparatia Sfintei Treimi, ca sa se rusineze de Tine si cel din urma vrajmas – moartea – iar lumea, renascuta prin focul curatitor, sa cante cantarea cea noua a nemuriri: Aliluia!

  Icos 12

  Vad cu duhul cetatea lui Dumnezeu – Ierusalimul ceresc – ca pe o mireasa impodobita, cu chip de soare, in sarbatoare. Aud saltarea dreptilor la Cina Domnului, aud glasurile ingerilor si pe Prea Luminatul nostru Domn intre alesii Sai, iar durerea, intristarea si suspinarea fug. Imparate Ceresc, Duhule Sfinte, Invredniceste-ne prin inseptita cununa a darurilor Tale sa ne impartesim in Domnul de bucuria vesnica, noi, toti cei care strigam:
  Vino, Bunule, si trezeste in noi setea de viata de dincolo de mormant.
  Vino si aprinde in inimile noastre dorirea vietii veacului celui adevarat.
  Vino si ne descopera bucuria Imparatiei ce va sa vina.
  Vino si da-ne haina stralucitoare ca zapada a curatiei.
  Vino si umple-ne cu stralucirea Dumnezeirii.
  Vino si ia-ne la nunta Mielului.
  Vino si ne invredniceste sa imparatim in slava Ta cea vesnica.
  Vino, Mangaietorule, Duhule Sfinte si Te salasluieste intru noi!

  Condac 13

  O, noian purtator de lumina al iubirii celei mantuitoare, Duhule Facator de viata! Incalzeste cu suflarea venirii Tale neamul omenesc cel inghetat intru faradelegi, grabeste pieirea raului cu nepatrunsele Tale judecati si ne descopera cum sa praznuim in vesnicie adevarul cel Dumnezeiesc, astfel ca sa fie Dumnezeu totul intru toate, si cele ceresti si cele pamantesti si cei izbaviti din iad, dimpreuna sa cante: Aliluia!

  (Acest condac se zice de trei ori)

  Apoi se zice iarasi Icosul intai: Ingeriii cu fete luminoase… si Condacul intai: Veniti toti credinciosii sa preaslavim…; apoi se face otpudtul.

  RUGACIUNE CATRE PREASFANTUL DUH-DUMNEZEU

  O, Duhule Sfinte! Cela Ce umpli intreaga lume si daruiesti viata tuturor, indepartandu-te de oamenii cei intinati. Cu umilinta ma rog Tie: nu te mania de necuratia sufletului meu, ci vino si te selasluieste intru mine si ma curateste de toata intinaciunea pacatului ca, prin ajutorul Tau, sa petrec cealalta vreme a vietii mele intru pocainta si in lucrarea faptelor bune, si asa sa te preamaresc impreune cu Tatal si cu Fiul, in vecii vecilor. Amin!

 8. cel mai bun sit informativ ortodox

 9. Pingback: Război întru Cuvânt » Arhim. Emilianos Simonopetritul: CUM SA-L ASTEPTAM PE DUMNEZEU?
 10. Minunata predica! Sarbatoare cu pace!

 11. Pingback: Război întru Cuvânt » Pogorarea Duhului Sfant, ziua de nastere a Bisericii: “VINO, MANGAIETORULE!”
 12. Pingback: Război întru Cuvânt » Injumatatirea Praznicului Cincizecimii: HRISTOS IN MIJLOCUL NOSTRU, DAND APA VIE CELOR INSETATI DE NE-LUMESC
 13. Pingback: Război întru Cuvânt » Predica Sfantului Luca al Crimeei pentru ZIUA CINCIZECIMII (RUSALII): „IMPARATE CERESC, MANGAIETORULE…”. Unde (nu) locuieste Sfantul Duh?
 14. Q!Duhule Sfinte, vino de te salasluieste intru noi,impreuna cu Tatal si cu Fiul!Amin.

 15. Pingback: CHEMATI SA FIM FII AI LUI DUMNEZEU, NU DOAR OAMENI MAI BUNI… Predica trezitoare a Parintelui Hrisostom de la Putna (audio): “Sa-L aducem pe Hristos langa noi. Sa-I spunem toate! Sa-L facem partas vietii noastre cotidiene” -
 16. Minuet! Predica folositoare!

 17. Pingback: “INCA MULTE AM A VA SPUNE, DAR NU LE PUTETI PURTA ACUM…” Parintele Simeon Kraiopoulos despre asumarea reala a conditiei de UCENIC in relatie cu Dumnezeu pentru a putea intelege si primi LUMINAREA DUHULUI ADEVARULUI | Cuvântul Ortodox
 18. Pingback: FEMEILE PURTĂTOARE DE IUBIRE sunt devotate până la capăt și nu părăsesc pe Cel rămas singur și batjocorit. GLASUL LUI DUMNEZEU NE CHEAMĂ PE NUME, IAR DRAGOSTEA LUI NE ÎNVIAZĂ. Însuflarea și curajul de a urma lui Hristos primite din AȘTEPTAR
 19. Pingback: TÂNJIREA | Cuvântul Ortodox
 20. Pingback: Minunata Înălţare a Domnului nostru, eveniment proorocesc al celei de-a Doua Lui Veniri. SMERENIA SLAVEI DUMNEZEIEȘTI și MUTAREA ÎNTÂLNIRII DOMNULUI DE LA TRUP CĂTRE DUH | Cuvântul Ortodox
 21. Pingback: NU NE LĂSA ORFANI, HRISTOASE AL MEU! – predica IPS Neofit la sarbatoarea Inaltarii Domnului: “Fara Duhul Sfant nu exista viata. Suntem doar fantome umblatoare, morti ce stau in picioare” (VIDEO, TEXT) | Cuvântul Ortodox
 22. Pingback: PS Benedict Bistrițeanul: ÎN AȘTEPTAREA DUHULUI SFÂNT (video, text). “Omul este chemat să nu lucreze cu jumătăți de masură, ci să țintească maximul” | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate