Intalnire intre Parintele CLEOPA si Cuviosul PAISIE AGHIORITUL

2-12-2009 Sublinieri

Parintele Cleopa - Documentar aniversare 100 de ani de la na38

La 11 ani de la trecerea intru odihna sfintilor a Parintelui Cleopa Ilie

Eram la Careia, în capitala Sfântului Munte. De acolo am mers la măn. Kutlumuş, marea lavră românească făcută de Radu cel Mare şi reînnoită de Mihai Viteazu. Acolo am dormit noaptea. Un părinte, mare scriitor de la kinovită (conducerea comunităţii athonite), ne-a spus: „Asta e mănăstire românească”, că era ctitorită de domnitorii români.

Dar unde nu suntem noi ctitori? Ne-am simţit bine că era o mănăstire făcută de ai noştri. Apoi ne-a zis:

„În programul nostru avem să vizităm şi măn. Stavronikita – acolo era arhimandtritul Vasile, un prieten de-al nostru -, apoi măn. Filotheu şi măn. Caracalu, făcută de Petru Şchiopu. Şi mergând spre măn. Stavronikita, o să vizităm un mare pustnic, venit din Sinai. Acesta a postit de două ori câte 40 de zile”. El nu spunea, dar un ucenic de-al lui care era acolo ne-a zis: „măi, asta e mare pustnic. Numai 54 de ani are. Paisie îl cheamă. Simplu monah. Nu-i cleric”.

Şi noi am plecat dintr-un loc de la Burazeri – un schit. Acolo, la Burazeri, sunt 34 de călugări, care fac slujbă zi şi noapte, cu stareţul lor, slujbă neadormită. În fiecare ceas intră alt călugăr. Slujba nu se mai termină. Cele şapte laude şi psaltirea. Şi am înrebat cum să ieşim la pustnicul Paisie. […] Şi i-au spus ăştia:

„O luaţi cam la dreapta, daţi de cărări de cerbi, de căpriori, de porci sălbatici, care sunt foarte mulţi, şi apoi daţi de o cărare mai pronunţată. El s-a ascuns acolo că a venit de la Sinai din cauza lumii, că acolo ziceau: mamă, acela e făcător de minuni, e înainte văzător. Şi s-a ascuns săracul acolo de lume, dar tot l-au găsit. Şi a fugit din Sinai că acolo vin mai mulţi turişti. Şi el a zis: las că în Sfântul Munte Athos numai vine nimeni, nici femei. Aici o să am mai mare linişte”.

Am mers noi şi tare greu mai mergeam. Era o pădure cu spini. Şi spini mari. Erau şi copaci mari, dar pe unde mergeam noi, erau ca şi porumbarii, dacă aţi văzParPaisie29ut, un fel de spini care trăiesc la noi. Şi noi, ca să nu ne agăţăm, am pus dulamele in brâu şi spinii ne înţepau pantalonii acum. Mergeam printre ei, ce să facem? (…) Şi mergeam prin pădurea aceea spinoasă. Şi ne-am rătăcit, nu mai puteam de sete, nu găseam apă. Şi iată cum mila lui Dumnezeu, sau poate cu rugăciunile pustnicului, găsim deodată un gărduţ, un gard vechi de lemne şi o portiţă veche şi înăuntru o grădinuţă, câţiva smochini cu smochine crude. Iar de la portiţă de aici era legată o sârmă dintr-acelea albe, care se folosesc la telefoane. Mergea pe gard sârma şi apoi cobora într-o prăpastie drept în jos. Şi ne-a spus acesta:

“Noi să nu ne coborâm fără blagoslovenie, că aici stă, în prăpastia asta. Tragem de sârma asta, că ea are legat un clopot jos în prăpastie unde stă el şi când sună clopotul iese el la noi” (…).

Numai ce vedem că iese un bătrânel cu barbă albă, cu capul gol:

„Oriste, oriste!”.

Adică, pe greceşte, „Poftiţi, poftiţi!”

A luat-o el înainte pe treptele acelea, noi după dânsul. Am coborât jos, acolo într-o stâncă era peştera lui, un pârâu cu apă rece. Şi când ne-a văzut, săracul, din multă dragostea lui, ce să ne dea el? Ne-a dus într-un pridvoraş aşa, cam de doi metri, unde era o măsuţă şi un scaun. Ne-a pus pe masă câte un pahar cu apă. Dar noi, cum ne era sete, ce era pentru noi apa rece? Zice Evanghelia: Nici pentru un pahar de apă rece nu-ţi vei pierde plata. Apoi atunci vezi cât costă un pahar cu apă rece, când mori de sete, că noi veniserăm aproape 20 km. pe jos de la Careia. Ne-a pus pe masă câte un pahar cu apă rece, câte două smochine şi dulceaţă de cireşe.ParPaisie18

– Oriste, oriste!

L-am întrebat:

– Mai ai apă?

Nimic nu ne mai trebuia! (…) După aceea, el ne-a spus pe nume la toţi:

– Părintele stareţ Victorin de la Sihăstria, părintele Ioanichie, părintele Vartolomeu Florea, părinte arhimandrit Cleopa Ilie, bine aţi venit!

Ne-a zis pe nume la fiecare, deşi nu ne-a mai văzut şi nici noi nu l-am mai văzut, dar nici n-o să-l mai vedem, decât pe lumea cealaltă!

– Ce zice?

– V-a zis pe nume la toţi, cum vă cheamă.

Şi pe urmă a început a se smeri el:

Tare-i rău pentru un călugăr când îi prisoseşte numele mai mult decât faptele lui, că Mântuitorul cu vaiul i-a ameninţat pe aceia: Vai vouă când vor prisosi numele voastre mai mult decât faptele voastre. Am fugit din Sinai aici, ca să cap de lume, şi aici a ieşit iar veste de pustnic. Eu nu sunt pustnic, eu sunt un om păcătos. Dacă aţi venit să întrebaţi ceva, întrebaţi, că vorbesc…

pnŞi eu am întrebat, că aveam translator:

Părinte Paisie, unde se mântuieşte omul? Aici, în prăpastia asta, cu toate stâncile deasupra lui, şi de cealaltă parte de pârâu şi dincoace? Aici sau în mănăstirea cu viaţa cea de obşte, sau în cele cu viaţa de sine? Sau în oraş, sau în sat, unde se mântuiesc oamenii?

Ah, ce înţelepţeşte a răspuns! Zice:

Dragii mei, cine are trei lucruri: credinţă dreaptă în Dumnezeu, smerenie şi fapte bune, se mântuieşte oriunde. Cine n-are acestea, nicăieri nu se mântuieşte.

Aşa ne-a spus. Adevărat: fapte bune, smerenie – ca să nu socoţi că ai făcut ceva bun în faţa lui Dumnezeu… Ne-am minunat. Şi pe urmă a întrebat Ioanichie:

– Părinte Paisie, noi am vrea să întrebăm, că părintele Cleopa ar vrea să rămâie în Sfântul Munte, ce zici mata, să rămâie aici?

M-a pârât pe mine, că eu le-am spus că rămân acolo, nu mă mai duc, că am doi moşi acolo, unu-i moşu Varlaam Vântu, care a trăit 100 de ani, am fost la mormântul lui.

Şi i-am zis:

– Ioanichie, cine te-a pus să întrebi asta?

Că el tot stătea împotrivă să nu rămân eu acolo, să vin la ţară. Şi a răspuns pustnicul:

Parintele-Cleopa-30– Mănăstirea voastră e misionară, unde vin multe suflete. (El ştia tot). Părintele Cleopa dacă vine în Sfântul Munte se mântuieşte ca simplu monah, iar dacă o să stea acolo şi o să aibă multă răbdare, se mântuieşte ca un apostol.

Asta i-a spus lui Ioanichie, că el a întrebat de soarta mea. Şi i-a mai zis:

Dumneata ai venit ca să faci însemnări ca să scrii o carte, dar să şi faci câte ceva din ceea ce scrii.

Iar părintelui Vartolomeu i-a spus:

– Părinte, ai venit să vezi picturile Sfântului Munte?

Că el de aceea a şi venit. Acolo sunt frumoase picturi. (…) Zice:

– Bine este a-i picta pe sfinţi, dar mai bine este a ne face sfinţi.

Stareţul a întrebat:

– Părinte, eu ce să fac?

– Dumneata eşti stareţul. Să conduci mănăstirea cu blândeţe şi îndelungă răbdare dacă vrei să câştigi mai mult.

Aşa ne-a spus Paisie. Mi-aduc aminte la fiecare. Şi puţin ce-a vorbit. Şi a zis:

– Dumneavoastră aţi venit la noi şi v-aţi rătăcit. Şi v-aţi ostenit. Dar osteneala voastră e scrisă în ceruri, pentru că aţi făcut-o pentru cuvântul Domnului.Să nu vă temeţi.

Noi eram osteniţi. Câtă apă am băut!

(…) Şi a luat el un băţişor, cu capul gol şi desculţ, şi ne-a dus peste un pârâu, de-a dreptul. Nu ştiu dacă am mers o jumătate de ceas şi am ajuns drept în poarta mănăstirii. Ne-am luat rămas bun. A făcut metanie până la pământ şi s-a dus în treaba lui”.

(Din vol. Ne vorbeste Parintele Cleopa – 15, Ed. Man. Sihastria, 2006)

Cleopa si Ioanichie Balan


Categorii

1. SPECIAL, Calugaria / viata monahala, Cuviosul Paisie Aghioritul, Parintele Cleopa

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

34 Commentarii la “Intalnire intre Parintele CLEOPA si Cuviosul PAISIE AGHIORITUL

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Bunelul nostru Parinte Cleopa este Sfantul Paisie al nostru.Simplu si bun in toate.Sa avem parte de ocrotitoarele lor rugaciuni si binecuvantari inaintea Domnului spre recunoastre si mmantuire.Amin!

  2. Tot astazi se implinesc 18 ani de la adormirea Parintelui Porfirie. Sa avem binecuvantarea bunilor Parinti.

  3. Va multumesc din suflet. Nu stiam ca pr. Cleopa l-a intalnit pe cuviosul Paisie. Doi mari parinti foarte dragi mie.
    Mi-ati facut o mare bucurie.

  4. Ii datorez parintelui Cleopa intoarcerea mea la Dumnezeu. Cartile sfintiei sale mi-au deschis ochii. Nu am cuvinte potrivite de multumire. Ii urez insa “Bucura-te cuvioase Cleopa, intocmai cu apostolii !”

  5. am o intrebare pentru administratori acestui site …de ce nu publica articole despre parintele porfirie?
    putea sa fie salutata si pe situl vostru implinirea a 18-ani de la adormirea parintelui
    nu vreau sa va reprosez nimic
    dar nu inteleg de ce nu s-a intamplat asta?

  6. nu stiti cumva anul intalnirii?

  7. Pingback: Intalnire intre Parintele CLEOPA si Cuviosul PAISIE AGHIORITUL « Prietenii Sfântului Munte Athos
  8. Multumesc bunului Dumnezeu ca ni l-a daruit pe Parintele Cleopa.Cartile scrise de dinsul le puteti gasi aici http://www.scribd.com/unpacatos .

  9. @ Tudor:

    Nu stim, am redat numai ceea ce era in carte.

  10. @ Bogdan:

    Sa ne ierti daca nu avem la fel de multa evlavie chiar la toti parintii. In acest caz, avem unele retineri fata de unele aspecte ale invataturilor sale, nu foarte concordante cu cele ale altor Cuviosi, mai ales in privinta unor probleme contemporane, dar nu numai. Asta nu inseamna vreo negare a sfinteniei vietii sale. Dar nu dorim sa facem sin asta niciun motiv de polemica. In orice caz, chiar si in privinta parintilor sau sfintilor fata de care avem intreaga evlavie, si tot nu reusim sa-i acoperim pe toti sau sa facem materiale la timp in cinstea lor. Din ce in ce mai putin reusim, de altfel, in ultima vreme si cerem iertare tuturor pentru neputintele noastre, ca si pentru inerenta subiectivitate!

  11. @ Tudor:

    “in septembrie 1977, un grup de patru parinti din Manastirea Sihastria in frunte cu Arhimandritul Cleopa Ilie, am plecat cu trenul spre Muntele Athos.”
    din Viata parintelui Cleopa
    Parintele Paisie (nascut in 25 iulie 1924) avea atunci 53 de ani.

  12. @admin
    m-am gandit la explicatia asta sa stii…daia am si pus intrebarea…
    poate trebuia sa o pun particular.
    eu am evlavie la parintele am pana si o icoana cu parintele…
    si multi prieteni de ai mei chiar il iubesc pe parintele
    dar totusi vreau sa stiu ce cred ceilalti ca a gresit chiar daca o sa-mi zdruncine credinta …dar e bine de stiut pentru mine
    asa ca te-as ruga sa-mi scrii pe email ce se spune despre parintele.
    eu am observat ca in situatia asta sunt multi parinti …adica sa existe intrebari la adresa invataturii lor
    si cred ca stii mai bine …asta decat mine ….
    unele invaturi difera de la parinte la parinte…
    sunt parinti mari care nu sunt de acord cu alti parinti mari…si etc
    astept raspunsu tau pe email…

  13. Daca ii scriti lui Bogdan,o sa va rog sa imi scriti si mie despre parintele Porfirie…

  14. Eventual si mie..

  15. Si mie, daca aveti timp pentru un raspuns! Doamne, ajuta!

  16. Cuvioase Paisie,m-am purtat execrabil cu tine,insa nu ma parasi!
    Roaga-te lui Hristos pentru salvarea sufletului meu de la osanda vesnica!
    As da lumina ochilor mei in schimbul prieteniei tale duhovnicesti si mangaierii tale vindecatoare!Amin!

  17. @Tardea Raluca Diana
    e minunat sa stai de vorba cu parintele paisie…
    (…)
    chiar daca a murit…
    claudiu raducu spunea ceva de genu …”puneti sfintii la treaba”
    si eu cred ca sfintii iti pot fi prieteni…
    si poti vorbi cu ei ca si cu niste prieteni..
    si mai ales cand un prieten de al tau are putere si te poate ajuta …si stii ca te asculta ..
    odata m-am dus la parintele meu sa ma plang de ceva si mi-a zis “nu ai zis tu ca ai pe sfintii parinti prieteni?” 🙂
    asa ca Raluca Diana eu cred ca parintele paisie iti va accepta prietenia …si te va si ajuta …ai incredere in el …. vorbeste cu el …si o sa vezi ca o sa-ti raspunda candva.
    si daca tot vorbesti cu el spunei si de mine …ca si eu am multe ispite …spunei sa se roage si pentru mine …ca el are multa indrazneala.

  18. Iti multumesc,Bogdan,pentru cuvintele tale pline de incurajare!As vrea cu adevarat sa-ti fie prieten Cuviosul Paisie.Am sa ma rog Cuviosului.Prin raspunsul pe care mi l-ai dat stiu ca ma asculta.Dumnezeu lucreaza prin oameni.Amin!

  19. Va iubesc,fratii mei…pe voi,care cititi pe aici

  20. Pingback: Război întru Cuvânt » 80 DE ANI DE LA NASTEREA PARINTELUI IOANICHIE BALAN. BLANDUL MARTURISITOR PRIGONIT DE MAI-MARII SAI (1930-2007)
  21. Pingback: Război întru Cuvânt » La 98 de ani de la nasterea iubitului nostru parinte Cleopa Ilie: MARIA PARTEA CEA BUNA SI-A ALES
  22. Pingback: Război întru Cuvânt » 3 ANI DE LA ADORMIREA INTRU DOMNUL A PARINTELUI IOANICHIE BALAN (22 nov. 2007)
  23. Pingback: PARINTELE CLEOPA - 12 ani de la plecarea "in gradinile Raiului" (†2 dec. 1998): "MANCA-V-AR RAIUL SA VA MANANCE!" (inedit audio si video)
  24. Pingback: PARINTELE ARSENIE PAPACIOC SI PARINTELE CLEOPA. Cand se intalnesc Batranii sfinti si se bucura ingereste unul de altul... "Maica Domnului, cum de l-ai adus aici!"
  25. Pingback: PARINTELE CLEOPA - cateva invataminte esentiale dintr-o viata plina de minuni
  26. cat de frumos a profetit Cuviosul Paisie despre Parintele Cleopa: cu adevarat a fost ca un apostol al neamului romanesc in vremurile de pe urma.

  27. Multumesc mult pentru articolul acesta extraordinar! Sa traiti! Fericire si mantuire!

  28. Pingback: PARINTELE CLEOPA – CENTENARUL NASTERII UNUI MARE DUHOVNIC: “Va rog din toata inima, iubiti Biserica, mama!” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  29. Pingback: PARINTELE CLEOPA – 14 ani de la nasterea in Cer: GANDUL LA MOARTE (si video) -
  30. Pingback: PARINTELE CLEOPA ILIE (†2 decembrie 1998) – 15 ani de la mutarea la Domnul a marelui duhovnic al Moldovei. Viata si marturii in DOCUMENTAR VIDEO -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate