UPDATE: BASESCU FACE SPECIAL TOT CE E MAI GRAV, IN AVALANSA?! E RUPT DE REALITATE?! PENSIONARII IN STRADA, IMBRANCITI / Anul dezastrului total: “SCAPA CINE POATE…”. Iar “Statele Unite ale Europei” asteapta dupa colt (STIRI 10-11 MAI 2010)

12-05-2010 22 minute Sublinieri

UPDATE

– am aflat pe “niste surse” ca totusi taxele principale vor creste si ca mai urmeaza alte gogomanii; credeti-ma, vreau sa ma insel! desi se vede deja ca se introduc o multime de impozite.

– ca Basescu e rupt de realitate si nu mai pricepe ca lumea de data asta chiar e exasperata; a impartit pe unde a mai putut venin si acuze dupa modelul consacrat “cine nu e cu noi e impotriva poporului” – “mogulii” – “partidele iresponsabile” samd.

– ca Spitalul Municipal e in pragul falimentului; aici, doar atat: sunteti niste nenorociti! voi, cei care “ati facut acest lucru posibil”.

– ca fondurile pentru sanatate de la CNAS sunt gestionate ca pe vremea lui Nastase “la gramada” cu bugetul general, evident in folosul “cui trebuie”; asta ar fi o treaba mai veche reinstituita in 2009 de Boc et co., dar o s-o mai verific.

In rest ma tot intreb ce o fi cu strategia asta de a turna zilnic pe rana cate putina sare si de a prelungi socul&agonia?

Modelul solidaritatii prezidentiale – “voi diletantilor luati o pauza, incetati cu atacurile furibunde, pentru ca solutia mea este cea mai buna pentru Romania!”… Pasul doi – Elena Udrea vrea ca aceasta solidaritate sa fie obligatorie si sa ia forma unei taxe. Nimic nu mai poate fi pus in discutie, altfel esti ingust in viziune si dusmanul fratilor tai romani. Daca critici, te opui iesirii din criza. Iar in caz de esec, TU vei fi gasit vinovat.Asa ca taci si supune-te, indura si sacrifica-te.  Se intrevede solutia pentru iesirea din criza – cine nu este cu noi, este impotriva noastra. Cine are dreptate? Nici nu mai conteaza. Daca nu sustinem Puterea, suntem elemente dusmanoase, “baietii veseli” ai statului, cu tendinte furibunde si iz de dezordine.

(…) Strânşi cu uşa de un FMI care a jucat clasic în această partidă, oficialii noştri se dau de ceasul morţii anunţându-ne măsuri aberante de redresare economică. În fapt, ceea ce vor să facă incompetenţii puterii nu este altceva decât punerea ştreangului la gâtul unei economii şi-aşa în derivă. Reducerea veniturilor bugetarilor este o măsură imposibil de pus în aplicare: nu poţi reduce veniturile unui salariat pentru că nu ai suport legal. De asemenea, această măsură nu face altceva decât să menţină un stat bolnav şi cu o groază de angajaţi incompetenţi. Dacă era vorba de economii, nu înţeleg de ce nu se fac disponibilizări. O asemenea măsură are suport legal şi, în plus, ar conduce un aparat de stat mai suplu.

Băsescu nu a spus nimic de directorii lui Boc angajaţi prin două Ordonanţe neconstituţionale şi care costă aproximativ 30 milioane EUR/an(sunt curios dacă piticu’ va avea de unde să scoată aceşti bani în momentul în care va fi pus să plătească), de scandalosul plan de construire a unui portal web cu 500 milioane EUR, de licitaţiile cu dedicaţie şi de toate scandalurile care gravitează în jurul guvernului personal. Evident, acestea erau discuţii tabu deoarece trebuie să înţelegem că s-ar duce de râpă toată ţara dacă nu ar fi date contracte grase firmelor de partid. De asemenea, nu am auzit niciun cuvânt despre aberantul an 2009 în care nu s-a făcut altceva decât campanie electorală cu bani de la acelaşi FMI.
Este de-a dreptul scandalos ceea ce se petrece! Schema pe care încearcă să o pună în aplicare Băsescu nu numai că ne conduce către un dezastru economic, dar va avea ca efect supraîndatorarea ţării. În final vom fi mândrii posesori ai unui stat din ce în ce mai bolnav şi mai corupt, în care taxele şi impozitele vor creşte geometric, iar evaziunea va fi ocupaţia de bază a tuturor. O ţară ocolită de investitori, situată la o periferie din ce în ce mai incertă a Europei. O ţară din care e bine să ieşi cât mai e timp.
  • Antena3:

Alegeri anticipate sau un elicopter pentru Băsescu

Da, Băsescu pare să-şi fi pierdut minţile, dacă le va fi avut cândva la el.

Să nu înţelegi că măsurile pe care tocmai le-ai anunţat prin care cobori mai mult de jumătate din populaţia ţării sub pragul de sărăcie nu pot fi puse în aplicare dacă nu ai de partea ta majoritatea electoratului e o dovadă de inconştienţă criminală. Comparaţia cu Ceauşescu e, într-adevăr, cea mai nimerită. Pentru că numai un dictator însetat de putere cu orice preţ e în stare să tragă după el în groapă o ţară întreagă.

Numai un dictator sadea îşi poate imagina că o ţară se guvernează împotriva voinţei ei. Băsescu ştie prea bine că ceea ce urmează dacă guvernul său de incompetenţi legiferează măsurile anunţate înseamnă revoltă şi haos. Ştie că nicio cifră şi nicio speritoare de genul dacă nu faceţi cum spun eu va fi şi mai rău nu ţine de foame şi nu-i întoarce pe pensionari de la groapă din lipsă de bani de medicamente. Ştie că nimeni nu mai e dispus să înghită pasarea răspunderii pentru halul în care a ajuns economia ţării pe “greaua moştenire” lăsată de liberali sau pe criza politică din 2009 de care ar fi vinovaţi exclusiv cei de la PSD.

Băsescu ştie că se joacă cu focul dar continuă s-o facă pentru că, sunt convins acum, îi place pur şi simplu. Pentru că cinismul la limita criminalităţii e în natura lui. Pentru că vrea război şi, mai ales, vrea victime. Pentru că îi place mirosul de sânge.

Liderii marilor sindicate refuză să participe la şedinţa CES în care se va vota memorandumul cu FMI

Ciocniri între pensionari şi jandarmi la Cotroceni şi în mai multe judeţe (VIDEO)

  • Hotnews:

UPDATE Imbranceli intre pensionari si fortele de ordine, la mitingul din fata Palatului Cotroceni. Protestatarii cer demisia lui Traian Basescu

Sindicate: Greva generala in invatamant, din 31 mai

Cadrele didactice vor intra in greva generala incepand din 31 mai, iar de miercuri, nu mai trec notele elevilor in catalog si nu mai participa la evaluarile nationale. In plus, pe 19 mai, profesorii vor participa la mitingul de amploare anuntat de marile confederatii sindicale in Piata Victoriei.

Industria IT: Impozitarea veniturilor programatorilor va genera un exod de specialisti, falimente si pierderi de 12 ori mai mari decat castigurile

EXCLUSIV UPDATE Pentru a doua casa se aplica impozit suplimentar de 15%, pentru a treia 50%, iar de la patru proprietati in sus 100%

Solutia mea, daca se reduc indemnizatiile: Imi iau copilul la birou si impreuna cu alte doua colege platim o bona

Banca Centrala Europeana neaga ca ar fi dat drumul la tiparnita de bani

  • Gandul:

Încă o Revoluţie! Dar a cui Revoluţie?

Guvernul Rabla

Ştiam că s-a ascuns de frica lui ta-su şi am aşteptat să apară. Am sperat până în ultima clipă că, după ce preşedintele României ne-a întins pe masă programul anticriză “Scapă cine poate” şi i-a adunat pe bătrâni la propriul priveghi, o să iasă şi Boc pe sticlă, să zică măcar un “Dumnezeu să-i odihnească” fiindcă au muncit o viaţă. Am sperat că premierul adjunct o să-şi citească demisia, cum citeşte popa stâlpările…

N-am să vorbesc despre noi, care încă muncim, care am rămas în ţară. N-am luat calea căpşunarilor pentru că suferim de Sindromul Stockholm. Stăm aici şi mulţumim din inimă partidelor. N-am să vorbesc nici despre asistaţi. O să vorbesc doar despre pensionari. Cei care au ochii prea slabi ca să desluşească semnele vremurilor. Care au înghiţit la viaţa lor atâtea minciuni de nu mai ştiu cât e ceasul. (…) Acum, când guvernanţii lucrează după calendarul mayaş, ce mai e de făcut? Să ieşim în stradă? Să huiduim Puterea, să-i spargem geamurile? Să ne batem unii cu alţii? Să alimentăm verva retorică a liberalilor? Să ne frecăm de costumele scumpe ale pesediştilor, marca “Amicii Săracilor”? Să strigăm lozinci: “Opriţi dricul! Vrea să urce şi bunicul!”? Nu e clar că vistieria e goală şi că găleţile cu promisiuni s-au vărsat?

Vorbesc pentru pensionarii fericiţi, care nu vor mai apuca ce va să vină. Lor vreau să le cer iertare că n-am lătrat destul şi astăzi sunt jefuiţi sub ochii noştri. Numai lor vreau să le cer iertare. Noi, ăştilalţi, o să ne întâlnim la capătul încercărilor şi o să ne numărăm câţi am rămas.

Ce s-a angajat statul român să taie. Vezi aici documentul trimis de Guvern la FMI şi UE

Guvernul încearcă să înduplece Fondul să nu rupă acordul promiţând de la concedierea a 70.000 de bugetari până la raţionalizarea numărului de şcoli şi de spitale sau renunţarea la iniţiativa legislativă privind falimentul personal. În schimbul celor 900 de milioane de euro de la FMI dar şi pentru a evita căderea acordului cu Fondul, Guvernul Boc s-a angajat, printre altele, să impoziteze tichetele de masă şi dobânzile aplicate depozitelor bancare dar şi să elimine anul acesta al 13-lea salariu bugetar şi să reducă cheltuielile salariale legate de sistemul public prin concedierea a 70.000 de bugetari. Astfel, anul viitor cheltuielile cu salariile ar trebui să scadă la 39 de miliarde de lei de la 45,7 miliarde lei cât a fost bugetat pe anul în curs, la începutul anului viitor guvernul angajându-se ca numărul de angajaţi la stat să nu depăşească 1,29 milioane de persoane, conform Memorandumului suplimentar de Înţelegere convenit de oficialii români cu cei ai FMI şi ai UE, citat de Mediafax. Dacă la nivel oficial, în declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu şi ale premierului Emil Boc, principalele măsuri pentru a respecta acordul sunt tăierea salariilor bugetarilor cu 25% şi a asistenţei sociale, de la pensii la ajutorul de şomaj, cu 15%, în scrisoarea trimisă oficialilor FMI de la Washington, se precizează alte câteva zeci de măsuri suplimentare.

“Nici pensiile, nici salariile nu vor mai reveni la nivelul actual”

Succesele FMI

Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI, a declarat, ieri, că impactul crizei asupra României a fost mai sever decât s-ar fi aşteptat. Adică, FMI s-a înşelat. Nu este prima oară când FMI se înşeală cu privire la o ţară. În realitate, FMI s-a înşelat cu privire nu numai la o ţară, ci la lumea întreagă. Anul trecut, FMI şi-a cerut scuze că nu a avertizat lumea asupra crizei financiare. Când şi-a cerut scuze, a menţionat că, de fapt, experţii FMI prognozaseră criza cu ani în urmă, dar că echipa de conducere hotărâse să nu o comunice lumii. Scuze! Atât.

Este interesant comportamentul FMI. Ştim că are un director general. Nu ştim cine îi este preşedinte. Nu-i o întrebare normală? Cine este preşedintele FMI? Din cauză că nu ştim cine îi este preşedinte, suntem toţi siliţi să spunem că Dominique Strauss-Kahn este “şeful” FMI, un fel de traducere a CEO (“chief executive officer”) – funcţia sa reală. Dacă FMI se înşeală, atunci, la răspundere poate fi tras preşedintele, dar el nu există. Dominique Strauss-Kahn poate să-şi ceară scuze. Dar atât. Nu răspunde. Dominique Strauss-Kahn şi-a cerut scuze şi cu privire la relaţia sa extraconjugală cu subordonata sa Piroska Nagy. Consecinţele au fost ceva mai grave decât pentru faptul că FMI nu a avertizat lumea asupra crizei mondiale: Consiliul de administraţie al FMI i-a reproşat “o gravă eroare de judecată”.

FMI are 186 de acţionari. Acţionarii sunt ţări. Printre ele, şi România. Ţările şi popoarele lor n-au gulerul de care să-l ia pe FMI pentru erorile sale. Dar sunt ele erori? În realitate, la rambursarea împrumuturilor, FMI nu plăteşte dividende acţionarilor săi, decât drept înscrisuri în contul de la…FMI. Astfel, FMI dobândeşte banii pentru un nou împrumut, unei alte ţări aflate în criză. Cea mai rea situaţie pentru FMI este să nu mai existe crize. În principiu, ele ar putea fi programate, prin modelare matematică.

Statistica intervenţiilor FMI evidenţiază, cu două-trei excepţii, numai eşecuri. Desigur, depinde de pe ce parte priveşti : din perspectiva ţărilor împrumutate, exigenţele macroeconomice impuse de FMI au condus fie la tulburări sociale, fie la înrăutăţirea performanţelor economice, sau la amândouă – deci, eşecuri; dar, din perspectiva FMI, probabil că acestea sunt adevăratele succese. Altfel, n-ar mai fi nevoie de FMI.

Comentariul Razboi intru Cuvant:

Deci sa intelegem de aici ca cine contesta acordul cu FMI este promotor al dezordinii sociale? Si ca libertatea relativa de miscare economica este dezordine? (ce soi de gandire de dreapta mai e si asta?) Pai primii promotori ai dezordinii sociale sunt chiar guvernantii care, dupa ce au ascuns situatia reala, acum “pravalesc apocalipsa economica” peste noi, cum dispretuitor se adresa presedintele celor care avertizau, cu ceva in timp in urma, ca nu stam bine economic.

In plus, acordul cu FMI a fost contestat cu cifre si calcule cat se poate de contabile de analisti economici, dupa cum am aratat si pe site-ul nostru. Calcule care au fost mult mai exacte decat cele ale FMI, care se contrazice de la o zi la alta. Presedintele mai spune ca acordul cu FMI era neaparat necesar, pentru ca altfel nu ne puteam plati salariile si pensiile, imprumuturile de pe piata financiara fiind deosebit de costisitoare. Dar asta inseamna ca am fost mintiti cu buna stiinta atunci cand insusi presedintele declara ca nu avem nevoie de acord cu FMI, ca apoi sa afirme ca acordul este doar o centura de siguranta. Si cine a urmarit stirile economice din acea perioada stie cum guvernul cauta, in disperare, imprumuturi noi de pe piata financiara interna, emitand obligatiuni (eurobonduri) si cautand alte forme de credit pentru a isi asigura fonduri cu care sa plateasca salariile si pensiile. De altfel, in cercurile financiare mai informate s-a auzit de impasul in care se gaseste statul inca din vara anului trecut. Asadar, aproape un an intreg de zile atat FMI cat si actualii guvernanti (nici ceilalti nu ar fi fost mai breji) au ascuns deliberat falimentul statului roman. Acest lucru face ca declaratiile presedintelui sa fie sinistre mostre de umor negru si cinic.

Cu toata greutatea acestor masuri, il asiguram pe presedinte ca solutiile scaderii salariilor ar fi fost de acceptat daca ar fi facut parte dintr-un plan de refacere economica. Planul lipseste cu desavarsire, cum am aratat si in postarea anterioara, singura preocupare a guvernantilor fiind sa impoziteze orice venit, sa retraga si ultimele facilitati unor industrii cheie si sa indice deja spectrul cresterii taxelor.

Da, bine ar fi fost sa existe acest scop – pastrarea suveranitatii economice a Romaniei si evitarea grecizarii tarii. Dar e deja prea tarziu! Insusi presedintele o recunoaste, cand afirma ca ne platim salariile si pensiile din banii acordului cu FMI!Deci noi depindem de institutiile financiare internationale, si responsabilitatea o poarta cei care ne-au dus in aceasta situatie.

In plus, asa cum a avertizat insusi presedintele, dar si ministrul de finante Vladescu si, anterior, si directorul FMI, Dominique Strausse-Kahn, ne aflam in anticamera urmatoarei crize economice – cea a datoriei publice a statelor si/sau cea a recesiunii globale. Criza deloc greu de obtinut – la urma urmei, Grecia s-a prabusit pentru ca unii au inceput sa parieze ca se va prabusi si ca nu are de unde sa isi plateasca datoriile. Dar in aceasta situatie este toata lumea, in frunte cu SUA. Iar Uniunea Europeana nu are de gand sa rateze oportunitatea de a se intari exponential pe seama noii crize, instituind un mecanism de stabilizare financiara, adica un FMI european, un fond de imprumuturi destinat tocmai “verigilor slabe” (alte tari ca noi, si alte tinte, insa, in curand, un fond pentru toti) prin care sa le deposedeze complet de suveranitate.

Asadar, noi nu o sa facem decat sa trecem din zgarda FMI in cea a U.E. Si o sa avem in curand o situatie in care “grecizarea” va fi peste tot iar U.E. va veni ca singura solutie la dezordine si haos. O Uniune Europeana puternica, centralizata, care eventual isi va asuma si atributii fiscale nationale, de vreme ce fondurile vor veni numai de la ea. Si dezastrul nu va fi ocolit nici macar asa. Daca asa stau lucrurile, la ce bun toata piesa de teatru jucata de ai nostri? Ca sa se spele pe maini…

  • Antena3:

Ordonanţa de urgenţă pentru reducerea cheltuielilor bugetare, scrisă. Guvernul şi-ar putea asuma răspunderea

Băsescu: Orice venit trebuie impozitat. Nicio ţară nu-şi permite să cumpere pamperşi ca România (VIDEO)

Avem o politică fiscală strâmbă. Iar dacă vorbim de modernizarea statului trebuie să avem curajul să fiscalizăm tot ce avem în economie. Mi se pare că orice venit trebuie impozitat în România, fie că trebuie să impozităm un leu. Noi ţinem milioane de pensionari fără un impozit pe venit. La 350 lei pensia minimă îi iau 1 leu impozit”, le-a spus Băsescu, luni, parlamentarilor Puterii, la întâlnirea de la Palatul Parlamentului. Şeful statului susţine că 37% din cheltuielile bugetului de stat reprezintă cheltuieli sociale, în care intră fel de fel de “năzbâtii” inventate în perioada de “veselie parlamentară”. “Sigur că măsurile luate contravin total programelor oricăruia dintre cele trei formaţiuni. (…) 37% din cheltuielile bugetului de stat sunt cheltuieli sociale. În care intră (…) dar şi toate năzbâtiile din program care s-au inventat în perioada de veselie parlamentară. Pamperşi pentru copii şi toate nazbâtiile astea care au făcut bugetul României un buget de asistenţă… Pot sa spun cu oarecare duritate, dacă vrei să faci un copil, trebuie să ştii ce e aia, trebuie să-i poţi cumpăra pamperşi. Vreau să înţelegem că am mers prea departe. Nicio ţară nu-şi poate permite să cumpere pamperşi cum îşi permite România”, susţine Traian Băsescu. Din aceeaşi înregistrare, românii pot afla că se vor închide aproape jumătate din spitalele din ţară. Aceeaşi soartă o vor avea şi mai multe şcoli din ţară. “Din patru sute şi ceva de spitale, 200 trebuie închise. Noi ţinem 400 de spitale, patru sute şi ceva, din care 200 practic nu pot genera asistenţă medicală competitivă. (…) Nu vorbim de şcoli. Ştiţi foarte bine, sunt colegi de-ai dumneavoastră. Sunt comune cu trei sate. Trei sate, trei şcoli. În fiecare sat, patru copii la şcoală. Nu mai poate continua treaba. Ideea de a le dota cu microbuze a fost exact în această idee. Să putem să-i concentrăm într-o singură şcoală. Sigur că e greu să spui lucrul ăsta ca politician”, mai spune Băsescu.

De la 1 iunie, 6 milioane pentru toate mamele. Valoarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului scade

Guvernul va concedia 70.000 de bugetari, FMI vrea să demită de trei ori mai mulţi

  • Hotnews:

VIDEO Videanu: Orice venit, in aceasta tara, trebuie sa se impoziteze!

Vass, consiliera premierului Emil Boc: Se discuta reducerea alocatiei pentru mame. Cel mai probabil va scadea procentul de 85%

Mihai Seitan: Nu s-a luat inca o decizie in privinta indemnizatiei pentru cresterea copilului. Surse guvernamentale spun ca se ia in calcul revenirea la suma fixa de 600 lei

UPDATE Mihai Tanasescu: Noi nu suntem constienti de grandoarea acestei crize mondiale

…Nici n-a trecut bine vestea cu taierea de pensii si salarii din sectorul public ca in capul lefegiului autohton incepura sa se arunce tot soiul de estimari catastrofice care ne arata ce repede se va deteriora nivelul datoriei publice si celei externe daca nu facem ajustari dure, ce mari sunt obligatiile de plata numai anul asta (vezi numai valoarea dobanzilor, nt, nt, nt), etc. Eu, care sunt pesimist de mai bine de 2 ani, ma simt umilit de Guvernul Boc si Presedintele Basescu ce sperie populatia mai agresiv decat mi-am permis-o eu vreodata!. Aha, deci e rau! Ce surpriza! Parca romanul de rand nu urma sa plateasca nici un leut, vorba lui Boc, imprumutul de la FMI era o inofensiva centura de siguranta (vedem acum ca banala centura o sa ne sugrume de-a binelea datoria trebuind achitata in termen foarte scurt, incepand de anul viitor), iar cresterea economica (“in 2010 iesim din criza” debita triumfator in campanie titanul de la Cotroceni) promisa pentru acest an e de fapt “crestere zero”(o sa va mire daca da iarasi cu “minus”?).

Si pentru ca bizonul de rand sa accepte umblarea la salarii si pensii mai usor, i se flutura pe la nas sperietura cu Grecia. Din optimisti de prost gust, guvernantii s-au transformat in pesimisti de nevoie, pana sar parleazul ajustarilor fara revolte de strada. Ce concluzie se trage de aici? Cea mai importanta e ca ati fost si veti fi luati in permanenta de prosti. Autoritatile vor pune mereu batista pe tambal, vor minti si vor coafa realitatea cat pot pentru a ascunde adevarul iar cand nu mai au incotro vor trece in cealalta extrema, exagerand pentru a trece masuri impopulare. Parerea mea? Nu, Romania nu se afla in situatia Greciei, Romania e mai bine plasata. Stiu ca nu avem turismul, autostrazile lor, nici al 14-lea salariu. Avem insa teren agricol inca bun si nu unul arid, peste 40% din populatie e la tara si veti zice bogdaproste in curand cei care aveti bunicii pe acolo. De ce? Pentru ca la nivel global au ramas doar 2 alternative, la fel de proaste. Fie se taie draconic din venituri si se impoziteaza masiv bizonul pentru a echilibra bugetele publice, fie se da drumul la tipar ca singura solutie viabila (stimul dupa stimul, program de salvare dupa program de salvare) si preturile explodeaza, in frunte cu cele la alimente. Asa ca fie nu veti mai avea bani si veti da fuga la tara dupa una-alta, fie veti avea mai multi bani fara sa puteti cumpara mai nimic cu ei, asa ca veti da fuga la tara dupa o gaina, o ceapa, o varza, etc, stiti despre ce vorbesc, am mai incercat schema asta si pe vremea Impuscatului.

Scriu pontul zilei de peste 2 ani iar pentru cei care mai citesc constant chiar vreau sa reiau prieteneste cateva sfaturi:

1. Asigurati-va din timp varianta B. Poate ca lumea va ramane neschimbata, poate ca se va trai in continuare bine pe datorie, consumand fara sa producem mare lucru, poate ca ne vor da toate pe tava chinezii, chiar si tava. Dar poate ca nu. Si atunci m-as gandi serios sa imi asigur un spatiu pe langa casa in care sa pot pune o rosie, o salata, sa cresc o gaina si poate un porc. Adoptati niste batranei care fac foamea la tara daca nu va permiteti o casuta cu ceva teren, cuplati-va doua trei familii si luati-va propriul petec de pamant, in fine gasiti o solutie pentru vremea rea. Poate ca nici nu veti apela la ea, dar e bine sa existe in anii ce vin.

2. Nu va mai ganditi in nici un chip la investitii. Actiuni la bursa, fonduri mutuale, fonduri de pensii. O sa va luati teapa cu ele de n-o sa va vedeti. Ce om intreg ar continua sa imprumute pe cineva supraindatorat? Fondurile de pensii o fac cu Guvernele. Ce om cu scaun la cap ar mai contiunua sa cumpere active umflate de dobanzi zero? Fondurile mutuale si brokerii nu au nici o problema sa le recomande.

3. Nu dati doi bani pe ce auziti la televizor, pe ce spun politicienii si reprezentantii lumii financiare. Cat timp a trecut de cand Romania era El Dorado-ul Europei? 2 ani cumva? Si din taramul fagaduintei am ajuns cu un picior in groapa? V-a avertizat cineva, in Prime Time ca aici se va ajunge si n-ar trebui sa consumati si sa va indatorati irational? Eu n-am auzit asta, desi am urmarit accidental si OTV-ul, un loc unde mai marii tarii se produc constant.

4. Gerald Celente. Urmariti ce spune individul asta. Pare catastrofist si apocaliptic?. Da, pare, mai ales in comparatie cu un bou cu prestanta precum Paul Krugman, daca ati auzit de fostul Nobel. A nimerit insa aprope toate evenimentele majore pe care le-a tintit la Trends Research. Vezi aici o lista a predictiilor sale anterioare: http://www.rense.com/Datapages/celentedat.htm

  • Gandul:

Şefii societăţilor de stat nu ştiu dacă vor tăia salariile cu 25%. Superbugetarii care scapă de tăierea salariilor. Guvernul vrea să-i „roage” să nu-şi ia toţi banii

Până acum nu a fost criză. Lista companiilor de stat care au cumpărat în 4 luni maşini, laptopuri şi telefoane de 124 mil. euro

Mai puţine categorii exceptate de la coplată

Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat ieri că aproximativ 7 la sută din paturile existente în spitale, adică circa 9.300, vor fi reduse până la jumătatea acestui an, iar datoriile vor fi achitate înainte ca unităţile medicale să fie preluate de autorităţile locale. „Se reduc, cu prioritate, paturile din secţiile care pot face servicii medicale în regim ambulator, ca de exemplu cele de dermatologie, oftalmologie, boli interne”, potrivit oficialilor MS. Măsurile ce ar trebui luate în sănătate, potrivit scrisorii de intenţie către FMI, se anunţă însă mult mai drastice. Pentru a ajuta la îmbunătăţirea fluxului de venituri din sistemul de sănătate, guvernul se angajează să introducă coplata şi să reducă „drastic exceptările de la plata acestei taxe comparativ cu planul iniţial”, când pensionarii sau cei care trăiesc din ajutor social erau exceptaţi. În plus, „nu vom mai reînnoi autorizaţiile pentru cel puţin 150 de spitale dintre cele mai ineficiente conform clasificării până la finele anului”, se arată în aceeaşi scrisoare.

*

S-a spus că a fost evitat un al doilea dezastru, că intervenţia a fost luată pentru a nu avea de-a face cu o a doua criză globală şi că, prin această injecţie, s-a rezolvat toată problema. Nu cred că este aşa. Pentru mine, pachetul actual de stimulare seamănă ca două picături de apă cu cel de peste Ocean, de după colapsul Lehman. Nu este nimic altceva decât o simplă injecție care, pentru moment, a amânat dezastrul. Schema este deja exersată în SUA și a funcționat până acum (BCE va cumpăra bonduri ale membrilor, la fel cum FED-ul cumpără bonduri ale SUA). Ceea ce uită unii este faptul că adevărata recuperare se obține în urma reformei. Iar pentru reformă ai nevoie de viziune, nu de arătat cu degetul către speculatorii răi.

ISOTIMIA (Grecia), 10 mai 2010 – “Trebuie să abordăm problema de la rădăcină, iar acest lucru înseamnă să unificăm bugetele“, a declarat cancelarul german, Angela Merkel, confirmînd presupunerile că pachetul nemaiîntîlnit de susţinere, în valoare de 750 de miliarde de euro, deschide un nou capitol în istoria Uniunii Europene.

Unul după altul, economiştii şi comentatorii străini sînt de acord că răspunsul impresionant al UE la propagarea crizei greceşti reprezintă un pas important către unificarea bugetară a zonei euro. “Un stat european se creează sub ochii noştri“, declară editorialistul cotidianului “Telegraph”, Ambrose Evans-Pritchard. “Zidurile suveranităţii naţionale bugetare şi economice se prăbuşesc. Crearea unui mecanism european de salvare, cu puterea de a emite obligaţiuni cu ratingul AAA al Europei, pentru a ajuta ţări din zona euro care se confruntă cu probleme, depăşeşte cu mult Tratatul de la Lisabona“. “Acest nou organism este în orice caz un minister european de Finanţe, chiar şi fără nume, şi administrează o uniune bugetară europeană, unde ţările îşi împart obligaţiile“, scrie Evans-Pritchard.

“După cum criza de la începutul anilor ‘90 a alimentat iniţiativele politice cu privire la o uniune monetară a Europei, proiectată de ceva timp, se pare că şi criza datoriei publice ar putea funcţiona drept catalizator pentru o uniune încă şi mai strînsă a ţărilor europene“, scrie într-un raport Elga Bartsch de la “Morgan Stanley”. “Deciziile luate la sfîrşitul săptămînii, mai întîi de liderii europeni şi după aceea de miniştrii de Finanţe reprezintă un mare pas spre uniunea bugetară a zonei euro. Ţările au convenit nu numai să se susţină unele pe altele într-un grad nemaipomenit, dar şi să renunţe la o parte din suveranitatea lor naţională în ceea ce priveşte finanţele publice şi să aplice programe îndrăzneţe de ajustare dacă au nevoie de ajutor economic“, explică Elga Bartsch. “Noul fond de stabilizare reprezintă un alt pas spre o unificare bugetară pasivă, în sensul că ţările îşi asumă în mod expres răspunderea comună pentru obligaţiile celorlalte“, adaugă Marco Annunziata, economistul-şef al “Unicredit”.

 

Cel mai recent sondaj de opinie arată că ma­joritatea polonezilor se opun aderării la euro de teamă că Polonia ar putea avea soarta Greciei. Son­dajul efectuat pe un eşantion repre­zentativ de 1.056 de persoane în perioada 8 – 19 aprilie arată că 49% dintre polonezi nu vor ca ţara lor să treacă la euro, faţă de 41% care sunt de acord cu schimbarea monedei. Este pentru prima dată când un sondaj efectuat în Polonia arată că majoritatea oamenilor se opun trecerii la euro. În martie 2009, 53% dintre polonezi susţineau aderarea la eurozonă, în timp ce 38% erau împotrivă. “Este posibil ca exemplul Greciei, care se află în pragul falimentului, să servească drept exemplu negativ pentru polonezi, care realizează acum că trecerea la euro nu este o garanţie că economia va rămâne stabilă”, spun realizatorii sondajului. Nici o altă ţară din Uniunea Europea­nă nu va avea un deficit de mai puţin de 3% anul acesta, estimează Comisia Euro­peană.

  • Antena3:

George Soros, acuzat că ar fi regizat atacul economic împotriva Greciei

Sindicatele din Grecia cheamă din nou oamenii în stradă

***

Sau despre tactica lui Volodea Tismaneanu, prezentata de dna Shulamit Aloni, politician de stanga – asa cum ii place dlui Tismaneanu – si ex-Ministru al Educatiei…

  • Antena3:

Iran ar putea avea rachetă nucleară în doi ani

Vicepremier israelian: forţele aeriene sunt pregătite pentru războiul cu Iran şi Siria

UE: Catherine Ashton vrea negocieri directe cu Teheran

  • “Mucenicul”:

Israel se afla” deja in razboi cu Iranul”

Israelul ameninta convoiul cu ajutoare materiale avand destinatia Gaza

  • Ziuaveche:

UPDATE Romania, tinta economica pentru Rusia

Dosare Ultrasecrete: CIA si rezistenta anti-comunista din sfera sovietica

***

Comisia de Boli Cancerigene a adăugat că pe piaţă sunt utilizate peste 80.000 de substanţe chimice artificiale, multe dintre ele nefiiind studiate îndeajuns pentru a se vedea dacă sunt sigure pentru consum. Cei doi medici americani, oncologul La Salle Lefall şi imunologul Margaret Kripke, au atras atenţia că există dovezi clare ale efectelor cancerigene pe care mediul le are asupra alimentelor. De asemenea, ei au declarat că cei mai expuşi riscurilor sunt copiii. Într-o scrisoare adresată preşedintelui Obama au cerut în mod insistent ca acesta să ia măsuri cu privire la toxinele şi alte substanţe cancerigene care se află în hrana de zi cu zi, în apă şi în aer.

Specialiştii americani au scris în raport că nu toate substanţele au efecte cancerigene, însă există foarte mulţi aditivi alimentari care nu sunt evaluaţi suficient, dar sunt folosiţi, fără a se cunoaşte bolile pe care le provoacă în timp. Raportul cere schimbarea modului în care se acordă aprobările pentru utilizarea substanţelor chimice în alimente. Autorii, convinşi că va mai trece timp până ce lucrurile se vor modifica, le fac consumatorilor câteva recomandări cu privire la modul în care pot evita consumul de produse toxice.

Cei care vor să mănânce cât mai sănătos ar trebui să aleagă fructe şi legume crescute fără pesticide şi să le spele foarte bine înainte de consum, ne sfătuiesc medicii americani. De asemenea, este de preferat carnea de la animale crescute în ferme mici, pentru a se evita ingerarea de antibiotice, hormoni de creştere sau alte chimicale folosite în hrana animalelor.

O altă recomandare este să nu se consume carne procesată, sub formă de mezeluri sau alte produse, iar dacă se utilizează cuptorul cu microunde, să se folosească recipiente doar de plastic. Medicii mai recomandă consumarea de apă filtrată. Societatea Americană pentru Cancer (ACS) a criticat raportul, spunând că este exagerat. Medicul Michael Thun, din partea ACS, a declarat că nu este cazul să punem pe “umerii” poluării cauza principală a cancerului. Totuşi, ACS a fost de acord că în producţia de alimente sunt folosite foarte multe substanţe chimice, multe dintre ele neverificate.

***

  • RL:

Masonii români au un nou Mare Maestru

Trei români decoraţi de Papă

Patriarhul ortodox Daniel, arhiepiscopul major greco-catolic Lucian şi episcopul greco-catolic Florentin au primit distinctii de la reprezentantul Vaticanului, cardinalul Sandri, venit în vizită în Transilvania. Papa Benedict al XVI-lea a decis să ofere trei Medalii Pontificale de Argint pentru trei ierarhi din România. Este vorba de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel Ciobotea, de arhiepiscopul major al Bisericii Române Unite de Roma, Greco-Catolică, Preafericitul Lucian Mureşan, şi de episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu. Medaliile au fost aduse în România de către prefectul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, cardinalul Leonardo Sandri. La Cluj, el i-a înmânat episcopului Florentin Crihălmeanu medalia pontificală la finalul liturghiei pe care a oficiat-o în catedrala Schimbarea la Faţă. La rândul său, episcopul Florentin Crihălmeanu i-a oferit cardinalului Leonardo Sandri medalia Sfântul Iosif, precum şi o cruce tradiţională românească, sculptată în lemn, împreună cu o icoană bizantină a Mântuitorului, Isus Christos. La rândul său, Nunţiul Apostolic în România, monseniorul arhiepiscop Francisco Javier Lozano, a primit o cruce tradiţională românească şi o icoană a Fecioarei Maria.

Tur de forţă

Cardinalul Sandri a făcut un adevărat tur de forţă în România. Vineri, el a sosit în Bucureşti, unde s-a întâlnit cu reprezentanţii statului român, cu cei ai Bisericii Ortodoxe şi cu cei ai Bisericii Catolice. Sâmbătă, el a participat la pelerinajul anual din Cimitirul Săracilor din Sighetu Marmaţiei, unde s-a rugat în locul unde se află, ascunse în gropi comune, osemintele episcopilor greco-catolici şi romano-catolici morţi în temniţa comunistă din Sighetu Marmaţiei. Duminică, el a oficiat liturghia în catedrala greco-catolică din Blaj, iar luni a sosit la Cluj-Napoca, unde a celebrat, de asemenea, liturghia în catedrala greco-catolică din oraş.

Aşteaptă vizita Papei

Venirea cardinalului Leonardo San­dri, care supervizează toate bisericile greco-catolice din lume, i-a făcut pe oameni să spere şi mai mult într-o apropiată vizită a Papei Benedict al XVI-lea în România. Deja Sanctitatea Sa a fost invitat oficial de către preşedintele României, Tra­ian Băsescu, dar şi de către pre­şedintele Conferinţei Episcopilor Catolici din România, monseniorul mitropolit Ioan Robu, arhiepiscopul roma-nocatolic de Bucureşti. Oficialii Vatica­nului aşteaptă şi o invitaţie din partea patriarhului Daniel, deşi aceasta nu este o condiţie obligatorie vizitei.

***

Romanul „Aşteptând ceasul de apoi“, considerat pierdut de autorul Dinu Pillat, a zăcut neştiut la SRI şi la CNSAS timp de 50 de ani sub un număr de inventar „al unui fond de bibliotecă neoperativ“. Descoperit după 50 de ani în arhiva CNSAS, romanul pentru care Dinu Pillat a fost condamnat la închisoare va fi publicat de Editura Humanitas.

Cartea cu cea mai dramatică biografie din istoria romanului românesc, „Aşteptând ceasul de apoi”, pentru care scriitorul Dinu Pillat a fost condamnat timp de cinci ani la închisoare pentru conţinutul „mistico- legionar”, a zăcut necunoscută, sub un număr de inventar, timp de aproape 50 de ani, în arhivele de la SRI şi CNSAS.

Citiţi aici fragmente din romanul “Aşteptând ceasul de apoi”, de Dinu Pillat

Confiscat de Securitate în 1959 şi devenit corp delict în procesul lotului Noica-Pillat, romanul „Aşteptând ceasul de apoi”, scris de Dinu Pillat (1921-1975), fiu al lui Ion Pillat şi al pictoriţei Maria Pillat-Brateş, părea definitiv pierdut.

„Într-un fond neoperativ”

Monica Pillat, fiica scriitorului, a povestit pentru „Adevărul” despre procesul halucinant de recuperare a romanului şi despre cum a ajuns „Aşteptând ceasul de apoi”, după o jumătate de secol, să fie descoperit în Fondul Bibliotecii CNSAS din sediul Arhivelor de la Popeşti-Leordeni. Volumul, publicat de Editura Humanitas în seria de autor Dinu Pillat, va fi lansat joi, 20 mai, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român.

„După represiunile asupra intelectualilor din anii ’56-’58, manuscrisul lui Dinu Pillat a ajuns în posesia SRI, într-un fond de bibliotecă, un fond neoperativ. Nu s-a ştiut de valoarea documentului, acesta fiind lăsat de izbelişte. Din 2006, documentul a fost transferat, din custodia SRI la CNSAS, sub un număr de inventar. Documentul dactilografiat conţinea 168 de pagini, în care se regăseau corecturi olografe ale autorului”, a declarat, pentru „Adevărul”, cercetătoarea Raluca Spiridon de la CNSAS.

Regăsit, dar neobservat

Iniţial, documentul a fost inventariat la CNSAS de către cercetătoarea Ioana Diaconescu, în anul 2007. Un an mai târziu exegeta Raluca Spiridon a revenit asupra manuscrisului cu o îndosariere mai strictă asupra rubricaţiei şi a numărului de pagini. În septembrie 2008, pe site-ul instituţiei CNSAS a fost publicat anunţul despre regăsirea manuscrisului, însă informaţia a rămas neobservată şi familia nu a fost anunţată.

„Deşi romanul fusese reţinut ca probă (aşa cum fuseseră reţinute, de pildă, şi cele două cărţi ale lui Noica, cea despre Goethe şi cea despre Hegel), locul pe care el ar fi trebuit să-l ocupe în dosarul ajuns, după anul 2000, din arhivele Securităţii la CNSAS este gol. Atât eforturile cercetătorilor de a da de urma dacti­logramei, cât şi cererile repetate ale familiei către CNSAS rămân fără rezultat. În mintea Monicăi Pillat, fiica auto­rului, se instalează ideea că romanul «Aşteptând ceasul de apoi» este definitiv pierdut”, afirmă Gabriel Liiceanu, în prefaţa cărţii.

Monica Pillat spune că în anii ’90, Silvia Colfescu, directoarea Editurii Vremea, a cercetat Arhivele. Fiind prima editoare a documentelor procesului
Noica-Pillat, cu acea ocazie, la rugămintea familiei, Silvia Colfescu a făcut demersuri pentru recuperarea cărţii „Aşteptând ceasul de apoi”, însă a primit răspuns negativ din partea oficialităţilor, fiind informată că respectivul corp delict nu mai exista.

Manuscris ars

„Tot în anii ’90, scriitorul şi sociologul Stelian Tănase a studiat Arhivele în vederea elaborării unei cărţi despre procesul intelectualilor şi a încercat, la rândul său, să dea de urma romanului pierdut. I s-a răspuns că manuscrisul fusese ars”, afirmă Monica Pillat.

La 1 martie s-au împlinit cinci­zeci de ani de la pronunţarea sentinţei în procesul inten­tat lotului Noica-Pillat, povesteşte Gabriel Liiceanu, în prefaţa cărţii. Cu această ocazie, la sediul CNSAS, Editura Vremea a organizat lansarea celei de a doua ediţii a volumului „Prigoana”, conţinând o selecţie din documentele procesului.

În discuţiile ulterioare, cercetătoarea de la CNSAS Raluca Spiridon a comunicat participanţilor că a descoperit din întâmplare un dosar conţinând dactilograma romanului. La 10 mar­tie, Monicăi Pillat, fiica lui Dinu Pillat i s-a returnat oficial dactilograma dispărută cu o jumătate de secol în urmă.

Condamnat pentru „apologie legionară”

În sentinţa dată de Tri­bunalul Militar la 1 martie 1960, Dinu Pillat a fost condamnat „pentru crima de uneltire contra ordinii sociale” din cauza acestui „roman mistico-legionar sau mistico-apocaliptic”, în care făcea „apologie legionară”, potrivit anchetatorilor.

„Sperăm să se schimbe regimul şi să-l pot publica”, a spus Dinu Pillat despre romanul pe care îl considera cea mai bună operă, la interogatoriul din 24 februarie 1960. „M-am inspirat din psihoza mistică a mişcării legionare, nu l-am scris cu intenţie subversivă”, a adăugat Pillat, în apărarea sa.

Trimis în judecată pentru „crima de trădare de patrie şi pentru crima de uneltire contra ordinii sociale”, Dinu Pillat a fost condamnat la pedeapsa cea mai grea, adică la 25 ani de muncă silnică şi la 10 ani de degradare civică. După ce a stat în detenţie la închisorile Jilava şi Gherla, el s-a întors acasă după 5 ani, 4 luni şi 3 zile, pe 28 iulie 1964, fiind eliberat din închisoare în 1964, în urma amnistiei generale a deţinuţilor politici. Ulterior eliberării, scriitorul a făcut demersuri la Arhivele Statului pentru recuperarea cărţii confiscate de Securitate, deoarece o considera a fi fost cea mai bună scriere a lui, însă a fost informat oficial că manuscrisul romanului fusese distrus.

„Publicarea romanului va da posibilitatea cititorilor să vadă că scrierea pentru care Dinu Pillat a fost condamnat pentru crima de înaltă trădare este dovada vie a nevinovăţiei sale”, precizează Monica Pillat.

Portretul Piei Pillat în epistole

Sala Galateca a Bibliotecii Centrale Universitare găzduieşte mâine, la ora 18.00, lansarea volumului „Minunea timpului trăit”, care cuprinde cele mai frumoase pagini din corespondenţa Monicăi Pillat şi a lui Lily Teodoreanu (soţia scriitorului Ionel Teodoreanu) cu Pia Pillat (Edwards), sora lui Dinu Pillat. Personalitatea destinatarei se configurează astfel din două perspective: pe de o parte, din punctul de vedere al tinerei care priveşte spre viitor şi, pe de altă parte, din perspectiva unei conştiinţe ce însufleţeşte trecutul.

Scrisorile, acoperind nu mai puţin de patru decenii, conturează un portret indirect al Piei Pillat, „oaza de libertate” a familiei, după ce a fugit în Occident. „Biruinţa unei iubiri” (2008), „Sufletul nu cunoaşte distanţele” (2009) şi volumul care va fi lansat mâine alcătuiesc o trilogie dedicată fiicei poetului Ion Pillat. Evenimentul face parte din festivităţile organizate pentru a marca împlinirea a 20 de ani de existenţă a Editurii Humanitas.

Mişcarea legionară, prezentată sub numele „Vestitorilor”

Gabriel Liiceanu arată, în prefaţa cărţii „Aşteptând ceasul de apoi”, că, după arestarea lui Vasile Voiculescu (în august 1958) şi a lui Constantin Noica (la 11 decem­brie 1958), Dinu Pillat a ascuns una dintre dactilograme într-o sobă de bucătărie din podul casei şi i-a încredinţat celălalt exem­plar colegei de la Institutul de Istorie Lite­rară, Cornelia Ştefănescu.

Vasile Voiculescu, chemat la proces

După arestarea din noaptea de 24 spre 25 martie 1959, în interogatoriul din 23 iulie 1959, anchetatorul îi cere inculpatului Dinu Pillat numele tuturor persoanelor care citiseră romanul, precum şi opiniile acestora după lectură, inclusiv cea a lui Vasile Voiculescu, a cărui depoziţie o publicăm.

Gabriel Liiceanu spunecă în „concluziile de învinuire” ale lui Dinu Pillat, din 10 februa­rie 1960, acuzaţia că e vorba de o carte cu „un conţinut legionar, din care se desprind îndemnul la activitate subversivă, elogierea şi justificarea crimelor, şi instigă la acte de teroare” este susţinută cu ajutorul a trei citate din carte. Dinu Pillat este confundat cu personajul atentatorului Rotaru, din carte. În timpul cumplitelor interogatorii din perioada iulie-decembrie 1959 şi din 24 februarie 1960, Dinu Pillat a fost forţat să dea declaraţii complete despre romanul incriminat, care a constituit unul dintre principalele capete de acuzare la proces.

În anii ’60, Ion Podaşcă, avocatul apărării la recurs, a avut prezenţa de spirit să copieze din arhivele procesului Noica-Pillat fragmentele semnificative din interogatoriile ce i s-au luat lui Dinu Pillat şi, după moartea acestuia, survenită în decembrie 1975, a dat familiei însemnările făcute.

Date din dosarul penal

Citatele care urmează sunt extrase din paginile copiate de Ion Podaşcă din Dosarul nr. 201/1960, Tribunalul Militar al Regiunii a II-a Militare. Ulterior, însemnările lui Ion Podaşcă au fost completate cu informaţiile găsite de Monica Pillat în dosarul penal al Procesului Noica-Pillat, P (Fond Penal) 118988, P 336, din Arhiva CNSAS.

Din seria celor 50 de interogatorii la care a fost supus Dinu Pillat, fiica sa, Monica Pillat, s-a oprit asupra celor care se referă strict la mărturiile despre manuscrisul romanului etichetat la proces drept „mistico-legionar”. La interogatoriul din P (Fond Penal) 118988, respectiv P 336. P (Fond Penal) 118988, respectiv P 336.

din 22 iulie 1959, p. 343, autorul cărţii a declarat: „Aşteptând ceasul de apoi este o completare şi o continuare a romanului Tinereţe ciudată, scris în perioada celui de-al doilea război. Din 1944 până în 1948 am cules materialul documentar, iar scrierea lui am făcut-o din primăvara până în toamna lui 1948, stând la moşia noastră de la Miorcani […] [M-a interesat] mişcarea legionară clandestină, despre care nu s-a scris. Mişcarea legionară este prezentată sub numele de mişcarea „Vestitorilor”, Toma Vesper indică pe Corneliu Zelea Codreanu, Sebastian Răutu pe Armand Călinescu, persoana dr-ului Rotaru mi-a fost inspirată de dr. Noaghia, legionar – medic de circumscripţie la Miorcani -, care mi-a povestit multe de[spre] mişcarea legionară. Sfârşitul dr-ului Rotaru mi-a fost inspirat de modul în care a fost împuşcat Valeriu Cristescu, comandant legionar [în anii] 1937-1938, despre care am citit amănunte în Universul, la Biblioteca Academiei Române.

[…] Dr. Aurel Vlad, prieten cu [dr. Nicolae] Radian, […] mi-a povestit multe despre viaţa legionară şi […] i-am dat romanul meu să-l citească. [Am avut ca] sursă de documentare ideologică [pentru] înfinţarea revistei legionare din roman […] texte din cartea lui Cioran «Schimbarea la faţă a României» şi dintr-o culegere de articole, «Roza vânturilor» de Nae Ionescu, editată de Mircea Eliade. Tipul filozofului legionar îl reprezintă tocmai Emil Cioran, Mircea Eliade şi Constantin Noica.

Scena cu reacţiunea de la Facultatea de Litere, unde legionarii au scos pe evrei din sală, mi-a fost povestită […] de scriitorul Mihail Sebastian. Scena cu împuşcarea lui Toma Vesper [Corneliu Zelea Codreanu] am citit-o la Academie, în ziarul Universul, iar multe alte aspecte legionare mi-au fost povestite de Ionel Teodoreanu, care a pledat în multe procese legionare”, spune Dinu Pillat, în declaraţiile sale.

http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Povestea_cartii_arestate_de_Securitate_0_259774557.html

Categorii

Acordul cu FMI, Adoptarea Euro, Al treilea razboi mondial, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, Inchisorile comuniste/ Crimele comunismului, Razboiul impotriva Romaniei, Razboiul impotriva sanatatii, Stelian Tanase, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

38 Commentarii la “UPDATE: BASESCU FACE SPECIAL TOT CE E MAI GRAV, IN AVALANSA?! E RUPT DE REALITATE?! PENSIONARII IN STRADA, IMBRANCITI / Anul dezastrului total: “SCAPA CINE POATE…”. Iar “Statele Unite ale Europei” asteapta dupa colt (STIRI 10-11 MAI 2010)

  1. Numai argint pentru Cardinalul Daniel?!!!!
    Sunt ”dezamagit”. Baiatul merita si aurul.
    Cred ca il va primi dupa oarescare evenimente…

  2. Va rog eu! NU-l mai comparati pe Basescu cu Ceausescu! Il jigniti crunt pe Ceausescu. Ceausescu a deschis spitale si nu le-a inchis, Ceausescu obliga pina si pe copiii tiganilor sa faca cel putin 8 clase, Ceausescu a platit toate datoriile tocmai ca sa NU se indatoreze in afara, Ceausescu a creat o infratructura din care n-a mai ramas nimic la ora actuala, Ceausescu nu dadea p enimeni afara din case, ba din contra toata lumea avea de bine de rau un acoperis de-asupra capului, o pensie asigurata la batrinete, un concendiu la mare-munte mai mult sau mai putin facut, bani ca sa-si cumpere o mincare oarecare (chiar daca fara carne) dar sanatoasa fara E-uri cancerigene, copiii se jucau liberi pe strada fara frica de pedofili si rapiri, nu existau droguri, nu exista trairea in virtual (pina la urma si reducerea programelor la TV a fost un avantaj), Ceausescu incuraja facerea de copii si a interzis avortul, si in ciuda multor pacate ale sale ( incluzind darimarea si mutarea de biserici si tinerea clerului intr-o stare de tensiune si de subductie), Ceausescu este, dupa cum se poate vedea, exact pe inversul a ceeace este aceasta sinistra figura numita Basescu. SA nu se inteleaga de aici ca incerc sa-l transform intr-un fel de erou. Pina acum citiva ani (nu multi 5-6) n-as fi crezut in ruptul capului ca o sa ajung sa spun ceva de bine despre el. Iar acum 20 de ani m-am bucurat la gramada cu ceilalti(adolescenta fiind) ca a fost impuscat! De fapt ceea ce vreau eu sa spun este ca: Schimbarea domniilor bucuria nebunilor!!!! Abia dupa 20 de ani am realizat-o.

    Si inca ceva…crestinismul in esenta sa s-a opus intotdeauna revolutiilor singeroase, violente, care duceau la schimabrea unei guvernari….cita intelepciune! Uitati-va ce se petrece acuma…Incep sa cred ca Romania va fi case-study apropo de cum se declanseaza o revolutie. Pentru a doua oara in 20 de ani! Se impinge maneta inexorabil pas cu pas.. Nu stiu dar parca este un algoritm, eu asa il simt…EU cred ca nu Grecia ci Romania va fi cu adevarat prima tara unde va izbucni vijelia si care va suporta cele mai crunte consecinte…Motivul este unul foarte clar: politicienii greci, cu toata coruptia lor, este mai mult decit clar ca se jeneaza sa faca si sa spuna ceea ce fac si spun ai nostrii (sau sa le zic “ai lor”). E adevarat ca si poporul grec e mult mai inflamabil dar dupa cum merge “algoritmul” satanist noi sintem studiul lor de caz pentru o revolutie si NU grecii.

    Insa imi pun si eu totusi intrebarea, apropo de reactiile, comentariile si mai ales deciziile Basescu/Boc…sint nebuni?? Sint satanizati??? (foarte probabil); Li s-a promis marea cu sarea???? Cred ca sint de neatins?? Are Basescu un cont in Elvetia si va zbura spre SUA sau vre-o insula din Pacific cind totul va exploda???? Ma gindesc la raspunsul pe care l-a dat diavolul care venise la Avva Antonie prefacindu-se ca vrea sa se pocaiasca…raspunsul final….cum adica sa renunte la puterile lui? La statutul lui de fiinta care domina multe alte fiinte… chiar daca stia care ii va fi sfirsitul… Orbirea diavolului ii urmareste si pe ucenici sai de la evrei si pina la Basesti.

    Scuze pentru comentariul asta lung si poate cam aiurea, dar este o izbucnire din prea plinul unui pahar deloc dulce.

  3. A, si inca ceva care intr-un fel vine sa confirme ca cel putin unii dintre cei de la putere cam stiu ce va urma si trag acum cit se poate. Deci, in plina criza, cu salarii oricum mici devenite si mai mici si cu pensii de subzistenta transformate in pensii de ejectare rapida spre ceruri (sau in sens invers, care cum si-o fi asternut)si aflam ca:”In primele patru luni ale anului, institutii guvernamentale si companii de stat au cumparat masini, laptopuri si telefoane mobile de peste 100 de milioane de euro si au bugetat alte achizitii similare de 24 de milioane de euro. Valoarea contractelor incheiate in intervalul ianuarie-aprilie 2010 este similara cu cat au cheltuit aceleasi institutii pe tot parcursul anului 2009 (140 de milioane de euro). In anul 2008, achizitiile publice incheiate au totalizat 500 de milioane de euro, iar in 2007 de 10 ori mai putin (50 de milioane de euro).”

    Adicatelea 2010 a fost anul de virf al furturilor, furturi care ajung, atit cit se spune aici cam la 1/3 din valoarea pretiosului imprumut. Foarte probabil ca est mai mult de atit….Asa ca eu nu pot sa inteleg decit doua lucruri: ca cei care ne conduc se impart in doua categorii:
    1.in nebuni si misei..adica cei care cred in marea lor nebunie ca criza este pur si simplu o alta oportunitate de afacere din care se mai poate stoarce ceva si ca nu are ce sa se intimple…misei (sau criminali maidegraba) din motive evidente
    2. Cei mai mari misei (criminali)- adica cei care stiu ce se va intimpla si trag pe ultima suta de metrii, pe de o parte ca sa-si faca planul lor de buzunar si, pe de alta, ca sa indeplineasca planul celor care ii coordoneaza si controleaza.

  4. Si inca ceva…crestinismul in esenta sa s-a opus intotdeauna revolutiilor singeroase, violente, care duceau la schimabrea unei guvernari….cita intelepciune! Uitati-va ce se petrece acuma…Incep sa cred ca Romania va fi case-study apropo de cum se declanseaza o revolutie. Pentru a doua oara in 20 de ani! Se impinge maneta inexorabil pas cu pas.. Nu stiu dar parca este un algoritm, eu asa il simt…EU cred ca nu Grecia ci Romania va fi cu adevarat prima tara unde va izbucni vijelia si care va suporta cele mai crunte consecinte…Motivul este unul foarte clar: politicienii greci, cu toata coruptia lor, este mai mult decit clar ca se jeneaza sa faca si sa spuna ceea ce fac si spun ai nostrii (sau sa le zic “ai lor”). E adevarat ca si poporul grec e mult mai inflamabil dar dupa cum merge “algoritmul” satanist noi sintem studiul lor de caz pentru o revolutie si NU grecii.

    Parca ne-ai fi citit gandurile sau ne-ai fi auzit vorbind intre noi in seara asta… Exact contrar profetiilor mincinoase ale lui Sundar Singh, se pare ca Romania nu numai ca nu va fi ocolita sau macar putin acoperita de tavalugul apocaliptic, dar da toate semnele ca se va afla in PRIMA LINIE a experimentelor sociale celor mai satanice. Zilele noastre linistite sunt numarate… Inclusiv zilele acestui site, in caz ca ar mai avea nevoie cine de el. A inceput vremea lui “Scapa cine poate”. Crestineste ar trebui sa scapam cumva impreuna, dar “dragostea multora…” deja ingheata.

  5. Ce ciudat!
    Spuneau mai multi cititori ai acestui site ca nu mai e timp, nu mai e timp….In ultimul timp am si eu acelasi sentiment, de urgenta, dar si de asteptare dar si de framintare dar si senzatia ca am ceva de implinit. Ma trezesc cu el si ma culc cu el….imi gasesc linistea din ce in ce mai greu…asa la modul general, fara sa am o grija anume (am ce minca, am ce bea, sanatatea e OK, sotul e OK familia e OK). Si am sentimentul din ce in ce mai acut ca nu ma rog suficient, ca e prea putin ce fac, prea incet, prea restrictiv, prea “constipat”, ca e urgent sa fac o schimbare radicala, dar din nou factorul timp parca iese in evidenta…..

    Oricum, vreau sa va spun asa pentru viitor, ca desi nu va cunosc, munca voastra n-a fost in van, in gol. Cel putin pe mine site-ul vostru m-a ajutat uneori, a completat intr-un fel, sfatul duhovnicului. Si Dumnezeu sa ne ajute si mai ales sa ne dea curaj pentru ce va sa fie!

  6. Nu inteleg de ce faceti atata politica pe acest site?Se trece prea usor de la ortodoxie si problemele ei la guvernanti si la probleme economice. Nu va stiam asa de pragmatici.Dar ce credeti ca daca s-ar starni o revolutie ar fi ok?foarte bine ca lumea ia pozitie dar noi ar trebui sa ne vedem de ale noastre pacate,caci avem conducatorii pe care ii meritam .Popor de lenesi si hoti asta suntem. Imi spunea cineva ,care a fost in Japonia,ca de la ora 8 ,pe strazi nu vezi oameni tineri.Doar femei mai varstnice cu copiii,gospodine si curieri.foarte putini si astia. De ce?…. Pentru ca acolo se munceste…….
    Hristos s-a inaltat!

  7. Din 2004, Basescu a numit toti prim-ministrii.

    Economia romaneasca a fost distrusa premeditat 20 de ani.
    S-a urmarit premeditat indatorarea economica a tarii, fara posibilitatea de a mai achita datoriile.

    Problema pensionarilor nu e cea mai grava, deoarece ei au pensii mult mai mari decat poate statul plati.
    Problema pensionarilor a fost generata PREMEDITAT din anii 90 cand s-au facut pensionari anticipate, cand oameni intre 40-50 de ani au obtinut pensii cu mult mai mari decat contributia la asigurari.
    Practic erai somer, si era mai rentabil sa te pensionezi cu 20 de ani vechime decat sa-ti cauti de lucru.

    Persdonal am sauzit in metrou un tanara care nu avea 40 de ani ca vrea sa mai lucrese 3-4 ani ca necalificat pe un santier dupa care sa se pensioneze medical si sa se retraga la tara, pt ca se va descurca.

    Coruptia din sistemul medical a permis ca milioane de oameni sa devina in jurul varstei de 50 de ani pensionari si sa se rupa astfel echilibrul bugetului asigurarilor.

    Problema cea mare este ca pt a plati aceste pensii, trebuiesc anual 3-4 miliarde de euro de la FMi, (pt care trebuie platite dobanzi).

  8. @ cristina catrina

    Doamna draga,

    Adevarat S-a inaltat! Dar, iertati, pacat nu mic e superficialitatea. Te face sa intelegi lucrurile taman pe dos si sa acuzi pe nedrept pe aproapele tau. Telegrafic:

    1. Nu facem deloc politica, aici e vorba de viata fratilor nostri, a copiilor nostri, a noastra… Daca nu va afecteaza si o duceti prea bine sau vi se pare ca v-am nedreptatit idolii politici de neclintit (care pare-se ca va sunt si modele de cinism, dispret si indiferenta), nu cititi. Pentru cei mai multi sunt probleme de viata si de moarte, nu de economie, ci de supravietuire vs. exterminare sociala, de predarea suveranitatii tarii, etc., si e vorba de lucruri despre care scriem aici de ani de zile legate de cum suntem “lucrati” de ai nostri conducatori vanduti… Cand oamenii sufera, cel mai “crestineste” este sa le tragi si tu o o ocara si sa-i faci lenesi si hoti. O mare minciuna si o mare magarie, iertati, taman de un mare praznic!

    2. Am spus clar ca suntem impotriva oricarui fel de revolutie, dar ca tocmai asta pare ca le este planul si instiga la asa ceva, facand parca expres lucrurile cele mai aberante si mai criminale, dar si mai antieconomice.

  9. Privatizare spitalelor dupa metoda flota !

    In anii 90, jurnalele de stiri relatau des despre nave romanesti arestate in diverse porturi ale lumii, marinari care stateau cu lunile fara bani fara mancare. Solutia statului roman propietar: nava este inglodata in datorii, armatorul nu putea plati si prin urmare nava era vanduta pe nimic. Cu banii rezultati marinarii isi recuprau diurna, iar datoriile navei fata de autoritatile portuare erau achitate. Lumea rasufla usurata.
    Prin acest mecanism, a fost distrusa a 5 a flota comerciala ca marime din lume (Petrimin).

    Astazi vedem ca oamenii mor prin spitale din cauza bolilor, spitalele au datorii de neplatit catre stat, doctorii pleaca cu miile in strainatate, paturile se reduc – atunci cad spitalele nu se inchid, bugetul sanatatii este tot mai mic si niciodata suficient. Oricum “standartele europene” nu au cum sa le respecte.

    Soluti ? Investitorii – nu numai israelieni – vor cumpara pe nimic actualele cladiri ale spitalelor, deoarece privatizarea va fi singura solutie de iesire din criza. Le vor aduce la standarte europene. Poporul roman va pierde si controlul teoric asupra lor. Despre preturi sa nu mai vorbim.

    In opinia mea, aceasta va fi marea lovitura ce se va da de catre Basescu in urma crizei prin care trecem. Bineinteles tot in defavoarea poporului roman !

    Vom avea un sistem de spitale

  10. @deannadurbin
    @admin.

    La asta ma gindeam si eu in ultimile zile: ca de fapt Romania a fost aleasa ca teren de incercare/testare apropo de revolutie, haos si chiar exterminare. Este ceea ce vor ei sa se intimple peste citiva ani peste tot.

    Cu toate ca nu stau in Romania ceea ce se vrea a se face cu spitalele este ceva ce eu nu am mai auzit in toata istoria tarii asteia sau cea a Europei! Deja paturile erau putine, deja populatia este mai bolnava asa cum nu a fost niciodata!!! De cite ori vin in tara si vreau sa cumpar un medicament mi se intimpla de mult prea multe ori sa mi se spuna ca s-a terminat si ca vor comanda la depozit… ca cererea este foarte mare!

    Ei bine, asta nu inseamna decit un singur lucru…. genocid! Fara arme. Pur si simplu cei bolnavi si in nevoie de internare/operatii vor trebui sa stea la coada, adica sa moara….

    Presedintele acestei tari spunea ca sint prea multe scoli la sate!!! Ca profesorii, in general, sint prea multi si incompetenti….!!!!

    Da, deannadurbin, ai perfecta dreptate. Asta deja seamana a algoritm gindit din timp, pentru ca ia uitati cine sau ce este atacat: sanatatea si educatia populatiei!!! Adica unii dintre stilpii fundamentali ai unei societati (impreuna cu Biserica si familia).

    Cit despre cei care vorbesc de pensiile pensionarilor ca ar fi mari sau ca pensionarii sint o “povara” ! Am vazut pe alte site-uri acest tip de comentarii dar spre marea mea surprindere am vazut si aici pe acest site de unde ma asteptam la ceva mai multa calitate umana de la unii(…). Nu pot sa spun un singur lucru: Sa va fie rusine!!!! Si inca o data rusine, nesimtitilor!!!!!

    Cum indrazniti sa vorbiti asa despre oameni (bunici, mame, tati, etc) care multi dintre ei, majoritatea de fapt, au muncit de au spart in timpul lui Ceausescu si inainte de el, pentru ca altfel cum credeti ca mai reusea asta sa aiba o agricultura si o industrie capabila de exporturi masive care sa plateasca datoriile, sau sa creeze o flota, asa cum spunea cineva aici, a 5-a din lume, sau infrastructura care a fost creata si asa mai departe!

    Adica vreti sa spuneti ca pensii de 7-8 milioane sau chiar de 15 milioane sint pensii mari???!!! Nu ma refer la acele cazuri care chiar ar trebui revizuite, de fosti politruci si securisti care au iesit la pensie cu sume enorme… nu! Ma refer la masa majoritara a acestei populatii. Adica o pensie de 300 de euro sa inteleg ca este ceva mult in conditiile in care, noi platim curentul electric mai mult decit grecii, iar preturile la mincare sint tot cam ca in Grecia unde pensia MINIMA este de 500 de euro.

    Am observat un lucru la cei care au scris pe tema asta, a taierii pensiilor si problema pensionarilor: nu au pic de intelegere, compasiune sau umanitate fata de aceasta categorie de oameni care au trecut prin recesiunea de dupa al doilea razboi, care au muncit pe timpul lui Ceausescu, si care sperau ca macar la batrinete sa aiba un pic de liniste. Voi ati vazut citi cersetori batrini sint pe strada la noi in Romania??? Ati vazut sau nu??!!!! Pe nicaieri in Europa, inclusiv in Grecia nu am vazut asa ceva (nu stiu cum o fi pe la rusi si moldoveni…dar nju-i bagam pe ei in calcul). De fapt lipsa de respect, golania, lipsa de orice urma de umanitate fata de pensionari, dispretul fata de aceasta categorie de oameni considerata de cei mai tineri “inutila” a atins proportii de masa la noi, si nu de ieri de azi! Batrinii in Grecia sint tratati cu intelegere si mult mai mult respect decit pe la noi. Dar cei care indraznesc sa vorbeasca de pensiile mari ale majoritatii pensionarilor, nu se gindesc ca vor ajunge si ei la batrinete? Nu se gidnesc ca vor fi si ei neputinciosi si ca vor vrea si ei ca dintr-o pensie sa fie capabili sa manince cit de cit acceptabil sa sa-s asigure medicamentele si sa aiba o batrinete linistita?

  11. Cit despre acea persoana care scria p-aici ca nu intelege de ce “se face politica” si care dadea exemplul Japonez…. Eu as putea sa-i povestesc si reversul acestei medalii a japonezilor, care au inceput un fel de mini-exod din propria lor tara, tacut dar sigur, in care isi cauta o viata mai normala si mai umana pe alte meleaguri, unde pot sa aiba 3 saptamini de concediu pe an plus sarbatori, unde se poate lucra si “numai” 8 ore si nu 18 cit stiu eu ca se lucreaza p-acolo, unde poti sa iti mai si vezi familia la fata, sa afli notele copilului si ce rochie si-a mai luat nevasta… adica unde poti sa traiesti cit de cit dupa standarde umane si NU dupa standardele impuse de coporatii multinationale (sau chiar nationale) care sub pretextul/sloganul, “muncesti dar ai”, vind prostilor ideea ca, cu cit ai mai putin timp pentru tine si pentru familia ta, cu cit, vei stai mai mult prin birouri si fabricile lor, cu cit iti vei da si ultima rasuflare pentru binele “firmei” si vei uita de binele propriei tale familii, cu cit vei vedea mai putin cerul albastru de de-asupra, fie el si cu chemtrails, si cu cit vei stai insurubat in calculator sau ce-o mai fi, cu atit vei avea o viata mai buna!!!!! O, Doamne oare cit de imbecili pot sa fie unii sa mai creada in asa ceva???

    Stiti, doamna draga, ca Japonezii sint printre primele 10 popoare din lume la sinucideri (o sa-mi spuneti de traditia harakiri…. asta arata cit de”fericit” sint ei, in orice caz)?

    In contrast, stiti cine are cea mai mica rata de sinucideri din Europa? Ghiciti???? Grecia!!! Da, nu muncesc prea mult, da, se bucura de o cafea, da, stau prin cluburi pina dimineata si dup-aia se duc la munca, da, stau pe salarii de 600-700 de euro, da, fac greve tot timpul….dar ei sint mai sanatosi LA CAP, doamna draga decit Japonezii…..sint mai echilibrati sufleteste decit americanii, britanicii, elvetienii, norvegienii, danezii si altii cu PIB-uri care zdrobesc plafonul. Nu inseamna ca fac apologia grecilor sau mai ales ca incurajez puturosenia, departe de mine!! Insa vreau doar sa se inteleaga ne-au fost vindute gogosi gen, “pensionarii cei inutili si cu pensii mari”, gen “trebuie sa muncim 20 de ore”… pina eventual murim, si noi, le inghitim pe nemestecate si dup-aia ne intrebam… da de ce mi-e e asa de rau???

    Imi cer iertare pentru doua lungi postari dar pur si simplu am simtit o revolta greu de suprimat la adresa unor reactii pe care nici n-as sti cum sa le calific!!!!!!!!

  12. Multumim, John! Gand la gand si durere langa durere!

    off-topic: Ti-am trimis deunazi un e-mail, dar nu am primit raspuns. E un pic cam tardiv pentru ce te intrebam acolo, dar macar sa avem un mijloc sa putem lua legatura. Daca folosesti o alta adresa, te-am ruga sa ne-o dai, daca doresti, sa putem comunica.

    Multumim!

  13. E clar ca va place sa discutati politica si cu cat mai in contradictoriu,cu atat mai bine. nu suportati alte opinii(am mai citit pe acest site).Practic ii desfiintati pe cei care nu va dau dreptate…asta “miroase”a parere de sine(in limbajortodox),a infaibilitate..hmm…ce sa mai zic Dumnezeu sa va lumineze si sa ma iertati!

  14. E prea mult spus ca recomand cartea “Sadhu Sundar Singh-Un martor a lui Hristos” scrisa de Alice Van Berchem, dar autoarea scrie biografia acestui om, cunoscandu-l personal. Din carte , care cred eu este cat se poate de documentata, se vede clar ca acest om nu a facut nici un fel de proorocii cu privire la Romania, iar in carte scrie clar ca a fost invitat in Romania , dar nu a venit niciodata aici. Asta ma gandeam ca o buna informare si in nici un alt scop. “Profetiile lui Sadhu Sundar” care sunt vehiculate pe internet, sunt inventate de yoghinii lui Bivolaru si tot pe site-urile lor ezoterice sunt vehiculate, iar lumea, nestiind de unde sa-si ia informatiile autentice, cred tot ce citesc pe net. E bine de citit cartea si pentru se putea arata acestor oameni modul in care sunt manipulati si mintiti de cei care isi spun guru, chiar daca nu-i poti convinge de erezie,macar citind adevarul despre viata unui om, incep sa li se puna anumite intrebari si macar nu mai sunt asa creduli la invataturile celor ce-i manipuleaza.
    Doamne ajuta!

  15. @ Marin:

    Va multumim! Nu avem cartea si nici nu ar intra printre prioritatile noastre, dar ne puteti spune daca totusi S.S.S. a facut alte “profetii” si daca invatatura lui era sau nu corecta?

  16. Mda, infailibilitate sau macar incapatanare prosteasca se cheama sa o tii pe-a ta, in afara realitatii, si sa nu vrei sa intelegi ceva simplu si elementar. Chiar nu are sens sa va victimizati dupa mesajul incredibil de cinic si de agresiv pe care l-ati scris. Nu va dorim sa fiti in pielea celor care vor suferi in lunile ce vor veni si nici sa aveti pe cineva drag in situatii limita sau de internat in spital… Dar e tulburatoare si revoltatoare lipsa asta crasa de sensibilitate la cineva care se pretinde si crestin, si mai e si femeie. Pacat!

  17. fix an tarile ortodoxe e criza mai mare?sa vedem cati mai ramanem ortodoxi

  18. De ce se discuta despre politica? Pentru ca ea controleaza atat de mult viata noastra, incat nu mai putem pur si simplu s-o ignoram. Spuneti ca Romania a fost aleasa ca teren de testare, de incercare la conditii dintre cele mai aberante. Cred ca totusi nu au studiat poporul roman suficient de bine. Romanul indura foarte multe pana sa se revolte. Romanii au fost invatati de mult timp sa se obisnuiasca cu putin. Vezi spiritul mai agresiv al grecilor care se inflameaza din te miri ce. Asa ceva nu ar putea sa se intample la ei fara consecinte grave. Romanul indura. Intrebarea este in ce ritm vor avea loc schimbarile, si cat de departe vor merge ele pentru ca mamaliga sa explodeze? Noi romanii suntem putin atipici si cam imprevizibili. Nu ne incadram in standardele obisnuite, nici la cele bune, dar din pacate nici la cele rele.

    Se urmareste din cate vad eu deznationalizarea romanilor de Romania, care se face ori prin plecarea fortata si uneori definitiva a romanilor pe motive economice, ori prin vanzarea Romaniei la bucata, in asa fel incat romanii care nu pleaca, sa se simta tot mai straini in propria lor tara. Daca se va vinde aproape totul din tara asta, romanii cu ce mai raman? Ce se va alege oare de Romania in urmatorii ani? Vom rezista, sau ne vor dovedi? Oare cum s-a ajuns aici? De ce romanii cinstiti, credinciosi si bine intentionati nu mai pot face nimic? De ce destinele tarii par a fi controlate numai de forte malefice?

    Este foarte trist insa ca romanii s-au indepartat de credinta. Acest tezaur fara de pret este astazi marginalizat. Indiferent ce ni s-ar intampla pe plan material, daca am avea o credinta vie, Dumnezeu ne-ar ajuta sa scapam din cele mai mari nenorociri. Credinta a ajuns insa floare tot mai rara, si chiar si asa deranjeaza …

  19. O observatie marunta, dar… “mult e dulce si frumoasa limba ce-o vorbim…” si e pacat sa o stricam si cand rostim insusi numele identitatii noastre: ORTODOCSI este pluralul, nu “Ortodoxi”. Iertati!

  20. Este tot mai clar, că timpul nu mai are răbdare cu noi! Au mai spus-o unii în ultimii ani, dar majoritatea celor care au citit-o au tot sperat în van că nu este adevărată (încă). Din păcate este mai târziu decât credem… Evenimentele au început a se succeda cu mare viteză, astfel încât chiar dacă cineva se gândeşte să reacţioneze în timp util, acest timp nu se mai găseşte; deja situaţia este depăşită.
    Iar chestia, că noi Biserica (mai ales preoţii şi ierarhii) să nu ne băgăm în politică, este o gogoriţă. Numai bună pt cei care fac politică, de a o face nestingheriţi de noi, de morală, de conştiinţă. Pt cine nu ştie, aş dori să amintesc, că Sf. Sinod al BOR ne-a îndemnat în 1937 tocmai să luăm parte activ la viaţa cetăţii, măcar prin nevotarea candidaţilor masoni. Or în ziua de azi, marea majoritate a politicienilor este de sorginte masonică. Deci da, chiar trebuie să facem politică, dar nu numai vorbind, ci acţionând fiecare la nivelul său, iar când, cu ajutorul lui Dumnezeu, va răsări un conducător român adevărat, atunci să-l urmăm neîntârziat şi fără multă critică.
    Acum se poate vedea clar, cum se va împlini profeţia păr. Arsenie Boca, potrivit căreia România va fi împărţită între ruşi, unguri şi bulgari pt puţin timp: Orban cu sprijinul Jobbik la Budapesta şi cozi de topor în guvernul de la Bucureşti, Putin cu testamentul lui Petru cel Mare încă în minte la Moscova, iar bulgarii n-or să zică nu la o pleaşcă. Armata română minimizată şi în acelaşi timp trimisă prin locuri îndepărtate în luptă, conducătorii atenţi numai la buzunarul lor propriu, românii parţial prin ţări străine, iar cei din ţară n-ar lupta deloc pt şi cu astfel de conducători… Despre efort de război (alimente, arme, echipament, logistică, servicii medicale) ce să mai vorbim… Grozavă pedeapsă pt popor- cine poate să mai ştie, câţi conducători, eroi, sfinţi, genii ne-am omorât în popor, neacordându-le şansa să se nască, să fie botezaţi, să trăiască!?
    “Popor de leneşi şi hoţi”- ce să zic, probabil că hoţii şi leneşii au ieşit în faţă, de nu se mai văd ceilalţi mulţi şi mici, harnici şi cinstiţi. Pare-mi-se că unii am luat-o de bună, că să nu facem deloc politică (nici Domnul Iisus Christos nu i-a deranjat cu nimic pe mai marii cetăţii Ierusalim- arhierei, guvernator roman, schimbptori de bani, etc.), ci să-i lăsăm tocmai pe leneşii şi hoţii, de care nu ne mai place, s-o facă.
    Are poporul român o zicală: Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă!

  21. Numarul avorturilor facute de romani inainte si mai ales dupa 1989 este imens. Exista niste statistici oficiale, dar ele reflecta foarte palid realitatea crunta. Atatea metode anticonceptionale s-au inventat, promovat si incurajat (prin dezinformare), incat se poate avorta un fat (fiinta umana) in “varsta” de cateva zile in fiecare luna, fara ca NIMENI sa stie, si se poate intampla asta si in timp ce femeia se afla in biserica. Metodele raului s-au “rafinat” peste masura. Asa ca au putut fi omorati eroi, sfinti, genii, oameni politici crestini care poate ar fi scapat tara din sclavia in care se afla. Din nou a avut dreptate parintele Arsenie Boca : asa ne trebuie.

  22. Ma scuzati dar nu m-am putut abtine sa nu comentez poza pe care a-ti postat-o la “Guvernul Rabla”. Romania profunda mergand incet, pe jos, prin colbul drumului, cocarjata si impovarata de ani si de griji, sprijinindu-se smerita intr-un ciot de baston, legata crestineste la cap si cu sacosica de alimente, si noii imbogatiti ingamfati si malelizati, conducand in tromba limuzinele lor de lux (BMW), noi noute, negre si foarte scumpe, spulberand colbul drumului in capul nostru, al romanilor. Doua lumi paralele si care merg in directii diametral opuse: babuta URCA, iar manelistii imbogatiti COBOARA.
    In spate se vede un peisaj minunat ce seamana cu obcinele Bucovinei. Dumnezeu a fost generos cu noi!

  23. Pingback: Suntem toți datori cu o moarte și puțini vor fi achitați! — Pustnicul Digital
  24. In legatura cu ceea ce m-ati rugat legat de Sadhu Sundar Singh, as dori sa reusesc sa fiu cat mai scurt si sa gasesc cuvintele potrivite pentru a raspunde la intrebarile pe care mi le-ati pus. Dupa ceea ce am inteles eu din carte, el nu a sustinut niciodata ca a profetit, dar dupa ce a fost invitat in Europa de vest si a vazut starea bisericilor de acolo,le-a spus ca este foarte dezamagit cand compara ceea ce a citit in Noul Testament cu felul in care traiesc crestinii din vest si a spus ca acesti crestini si cei din America vor fi foarte usor inselati de duhurile de ratacire care vor veni nu peste mult timp din estul Asiei( gen hinduism si budhism si yoghini), ceea ce s-a si intamplat, de asta cei care au fost martori si au auzit ceea ce au spus, au interpretat peste ani,ca un fel de cuvinte profetice, dar nici acei martori nu se exprima prin cuvintele ca el ar fi profetit.Toate “profetiile” lui sunt de genul acesta, adica cum crede el ca vor evolua lucrurile, vazand anumite schimbari si curente care se vehiculau in Europa de Vest si America.
    La a doua intrebare, legat de invatatura, marturisesc ca nu sunt persoana competenta sa dau calificative si sa ma exprim in legatura cu invatatura lui, cel mai potrivit ar fi un teolog. Ceea ce pot sa spun eu,in cateva cuvinte, cu mentiunea ca as putea sa gresesc in exprimare si sa-mi fie iertat daca gresesc, este ca in 1905 la varsta de 16 ani, s-a botezat in biserica anglicana din India, in numele Tatalui, al Fiului si a Sfantului Duh, dupa ce a avut o convertire, pe care el o aseamana in mare masura cu a Apostolului Pavel. Dupa ce si-a luat diploma de predicator al bisericii anglicane, a cerut episcopului sa i-o anuleze, cand a vazut diferenta mare din biserica anglicana din India si cea din Anglia si de faptul ca a inteles ca biserica anglicana ii va ingradi libertatea sa predice Evanghelia oriunde si oricui.Spunea tot timpul ca se considera cel mai mare pacatos, pentru ca a rupt o biblie, inainte de a se converti si a decis sa traiasca in castitate si saracie, fiind un om descris de toti cei care l-au intalnit ca f. credincios si f. smerit, traind literalmente cuvintele pe care le-a spus Domnul Iisus in Noul Testament.( adica a citit ca Iisus i-a trimis pe ucenici sa predice Evanghelia si sa nu ia cu ei nimic, nici el nu a luat bani sau alimente sau provizii, cand mergea sa le propovaduiasca paganilor Evanghelia).Eu nu am gasit nimic in invatatura expusa in aceasta carte contrar invataturii Sfintilor Parinti sau Crezului crestin, ci in conformitate cu acestea. Dar nu cred ca la sfarsitul secolului XVIII, inceputul sec. IX a putut beneficia de invatatura Sfintilor Parinti, mai ales ca engleza a invatat-o mult mai tarziu si a vorbit doar urdu pana atunci.Avea doar Noul Testament in urdu tot timpul cu el si il aplica in viata de zi cu zi, asa cum gasea scris acolo.Nu cred ca a avut ocazia sa ajunga intr-o biserica ortodoxa (nu erau biserici ortodoxe in India), sau sa stea de vorba cu un ortodox,asa am dedus eu,din cele citite, deci mai departe Dumnezeu stie cat L-a invatat si cat i-a revelat din Cuvantul Lui. Sa nu se inteleaga cumva ca incerc sa fac reclama cartii, ci doar am incercat intr-un mod cat mai sumar sa prezint ceea ce am citit despre acest om, scris de persoane care l-au cunoscut. Bineanteles ca daca va citi cineva cartea, va intelege mult mai mult, insa ceea ce am scris reiese destul de clar din naratiune. Pe cand “profetiile” din site-urile yoghinilor care sunt atribuite lui Sadhu sunt pline de erezii si foarte diferite de ceea ce am citit in carte, inclusiv limbajul din acele “profetii” este specific celor care se ocupa de ezoterism si paranormal, folosind des cuvantul iluminati, cuvant care nici nu a existat in vocabularul acestui om simplu.

  25. Am citit şi eu doua carti ale lui Sundar Singh. Ambele mi s-au parut uimitoare. Intr-un contrast evident cu profetiile lui, care se gasesc in alte materiale. O carte este alcatuita din invataturile sale expuse in Occident in conferinte, iar alta este o expunere sistematica. Invatatura sa este strict biblica si impregnata puternic de trairea sa. Nu cred să fi avut parte de un contact cu ortodocsi autentici, dar a citit destul de mult. La un moment dat face referire la Francisc de Assisi si Toma de Aquino, pe care-i considera frati mai mari. In raspunsurile la niste intrebari se regasesc unele lamuriri interesante. Anume ca nu se considera ca apartinand nici unei denominatiuni, ci ca este al lui Hristos. Nu se regaseste in nici o Bisrica pe care a intalnit-o. Unul din cei ce-i puneau intrebari parea sa fie ortodox pt ca erau intrebari care faceau diferenta dintre secte si ortodoxie. La toate a raspuns uimitor de bine. Recunoaste dumnezeirea lui Hristos, respinge doctrina “sola fide”, este pentru o traire autentica, daruita total lui Hristos. Limbajul lui este foarte smerit, dar raios, nu cruta. E dezamagit de crestinismul pe care l-a intalnit in Europa. In loc de o tara in care crestinii sa se desfasoare in voie, nu prigoniti ca in India, a gasit un continent unde crestinii nu sunt interesati de Hristos. Ei cunosc cel mult lucruri despre Hristos, dar nu pe Hristos.
    Eu personal am o consideratie deosebita pt el. E o piatra de poticnire cum de a putut un om nebotezat ortodox sa fie atat de autentic ortodox. In ambele carti.
    Un exemplu: Despre unirea Bisericilor considera ca trebuie sa se faca din traire, din credinta, la unison si sa porneasca din suflete, altfel e ca si cum ai amesteca o culoare cu alta. Se obtine o alta culoare. E tot din lumea aceasta si nu foloseste la nimic, ba se sporeste varietatea culorilor.

  26. Pentru cristina catrina
    Daca obisnuiti sa va spovediti, va rog spuneti duhovnicului ca ati jignit oameni nevinovati, care nu v-au gresit cu nimic, si cereti neaparat canon.
    1. MAMA mea a muncit o viata intreaga, a crescut trei copii si acum are o pensie de 270 lei. Zilele trecute m-a intrebat cat de mica va fi pensia ei, si daca ii vor mai ajunge banii sa cumpere duminica lumanari sa dea la sf. altar.
    2. FINA mea (38 de ani) are 5 copii frumosi si cuminti. Munceste pe rupte de dimineata pana seara tarziu impreuna cu sotul si ma intreba si ea cu ce sa-si mai creasca (cumpere pampersi!!!)copilasii, pt ca si ea si sotul sunt bugetari.
    3. Si nu in ultimul rand, EU ma intreb cat voi mai putea sa o ajut pe mama si pe finisorii mei.

    P.S. Lucrez intr-o companie care ma plateste forte bine pentru cea ce fac, si zilele trecute, directorul meu mi-a spus:scuza-ma pentru ca ti-am mai bagat inca un sef pe gat, intelegi, o obligatie de partid (evident, PDL). Comentati dumneavoastra doamna, ca eu am ramas fara cuvinte!!!

  27. Istoria neamului s-a impletit intr-o masura atat de stransa cu istoria Bisericii, incat e greu uneori sa mai dam acum de-oparte componenta politica de cea strict religioasa. Cat a fost act politic si cat act de credinta in executia martirilor Brancoveni? A discuta despre politica poate deveni uneori inevitabil, cand discuti despre cele ale credintei.
    ……

    Politicienii nostri de azi nu au fost parasutati. Nu ne-am trezit cu ei pe cap peste noapte, ca intr-un desant aerian. Sunt ai nostri, sunt mosteniti, fac parte din zestre. Cu bune si cu rele.

    Dupa ce s-a casatorit cu fiica lui Caragea, voievodul care l-a numit ministru de finante, Ienachita Vacarescu a primit insarcinarea de a intemeia flota romaneasca…
    Despre aceasta, dar si despre alte intamplari cu fanarioti:

    http://parohia-petresti.ro/postate/Politica_damboviteana_se_intoarce.php

    http://parohia-petresti.ro/postate/Politica_damboviteana_cu_fete_si_feciori_de_domn.php

  28. Ierom. Lavrentie,admitind ca SS sau altcineva ar fi ajuns sa devina ortodox pe cai…neortodoxe-oare ar fi reprezentat sau nu pt el o piatra de poticnire contactul cu un om botezat ortodox si atit de autentic neortodox?Si asta fara a face aluzie la cine stie ce patriarh…Sau poate daca Dumnezeu l-a ajutat sa ajunga pina in acel punct i-ar fi destainuit,in mod minunat,secretul de nepatruns al modalitatii de trecere peste aceasta “piatra”?

  29. Din pacate chiar ortodocsii traditionalisti au fost sustinatori ai lui Basescu. Au strigat intr-una ca sunt de dreapta. In revista Puncte Cardinale s-a facut multa campanie lui Basescu. Chiar teologul Danion Vasile a avut o interventie telefonica la B1TV unde l-a laudat pe Basescu ca pe un sfant. Ei vedeti ca voi ortodocsii l-ati sustinut pe acest Basescu. S-au v-ati mai dezmeticit?
    Toate bisericile Ortodoxa, Romano-catolica, Baptista, Penticostala etc. ati sustinut pe Basescu cu toate ca el era un adept al promovarii Homosexualitatii si incestului, asta e, trebuie sa fiti sinceri si sa recunoasteti…

  30. Mihaela,

    fiecare este responsabil pentru faptele SALE si NU ale altora. Asa ca nu am ce sa recunosc si sint sincer cind spun ca eu (si multi altii ca mine) nu s-au raliat la parearea unui X sau Y fie el si ortodox, apropo de Basescu. Parerea unor indivizi nu poate si nu are cum sa fie reprezentativa pentru toti… asa ca ce spui tu nu e o acuzatie, este o greseala de logica.

  31. @Ovidiu
    Sunt probleme care ma depasesc. Scrierie sale, pe care le-am citit candva in doua carti, sunt profund ortodoxe, mai ales ca asceza. Nu stiu toate detaliile, daca a cunoscut sau nu ortodoxia. Nu are greseli dogmatice.
    Eu cred ca e posibil sa fie autentic traitor fara sa fi avut legaturi cu Biserica oficiala Ortodoxa. E bine stiut ca Dumnezeu mantuieste si dintre pagani pe cei pe care constiinta lor ii indreptateste inaintea Lui(Rom. 2:14-16). De altfel, ortodoxia, credinta si trairea dreapta, mantuieste cand este pusa in practica, nu doar cand adera cineva formal la ea. Cine poate sti ce cai a urmat Dumnezeu cu SS, avand in vedere toate prin care a trecut, originea sa indiana, sminteala din partea “crestinilor” europeni…
    Dupa cum am spus, pt mine este o mare mirare cum a putut avea trairile pe care le-a avut, se pare ca in afara ortodoxiei oficiale.
    Un detaliu: A avut ravna de marturisitor si a si murit martirizat, dupa cum i se descoperise. La replica cum ca crestinii din India traiesc sub presiunea mortii iminente si de aceea sunt autentici, el raspunde europenilor ca ei ar trebui sa moara in fiecare zi (pacatului) in viata lor.

  32. Mihaela Pop,
    pentru tot ce e rau in tara asta, crestinii sunt de vina – ca si pe vremea lui Nero – nu?
    Nu stiam ca Danion l-a laudat ca pe un sfant, (nu privesc niciodata la TV) dar daca a facut-o, acum cred ca se bucura de realizarile sfantul lui.
    Iertare, nu m-a deranjat comentariul tau, dar nu cred ca ai dreptate.

  33. Revin la Sundar Singh pt ca am citit ceva in engleza despre el in care am gasit o informatie interesanta. Anume ca nu credea in succesiunea apostolica, ci in viata duhovniceasca traita personal (ceea ce mi se pare o tendinta pur protestanta), dar nu o respingea daca asta ajuta pe om sa fie aproape de Hristos viu.
    A trait ca un sadhu, adica un pribeag, fara bani si singur pana la final. A respins orice forma organizata de Biserica probabil din deceptie. A colindat cel putin 20 de tari de pe 4 continente. A starnit polemici aprinse in jurul conceptiei sale eclesiologice, dar care s-a stins. Avea cu siguranta o pace interioara pe care o propovaduia si despre care spunea ca vine numai de la Hristos. Dumnezeu este asemenea soarelui (Tatal), din care iese lumina (Dumnezeu-Fiul) si caldura (Dumnezeu-Duhul) si toti trei sunt una. A disparut in Himalaya la 40 de ani in 1929.
    Nu ma pot abtine sa nu redau o replica (din multele) care mi-a placut. Cand a fost intrebat de ce e rezervat in privinta stiintei sec. XX, a intrebat ce este stiinta. La raspunsul ca stiinta inseamna selectia naturala si supravietuirea celui mai adaptat, el a replicat: Pai, eu sunt mai interesat de selectia divina si de supravietuirea celui neadaptat.
    Eu personal nu cred ca se poate mantui cineva fara Hristos in credinta curata. Si de aceea ma mir de SS ca are invataturi si traire dreapta, dupa parerea mea, prin prisma a ceea ce spune si s-a scris despre viata lui.

  34. “…ar fi ajuns sa devina…” -ufff si aveam sperante(desarte)cu mine… 😉

  35. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Ni se repeta tot mai frecvent, pe toate vocile, ca NU SE MAI POATE FARA O… CONDUCERE ECONOMICA EUROPEANA CENTRALIZATA
  36. Pingback: SE TRECE LA FAPTE: Nicolas Sarkozy (Franta) si Angela Merkel (Germania) vor un GUVERN EUROPEAN CONDUS DE VON ROMPUY
  37. Pingback: Presedintele Traian Basescu - tradare nationala pana la "cedarea masiva de suveranitate": ESTE NECESARA CREAREA STATELOR UNITE ALE EUROPEI!
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare