UPDATE: BASESCU FACE SPECIAL TOT CE E MAI GRAV, IN AVALANSA?! E RUPT DE REALITATE?! PENSIONARII IN STRADA, IMBRANCITI / Anul dezastrului total: “SCAPA CINE POATE…”. Iar “Statele Unite ale Europei” asteapta dupa colt (STIRI 10-11 MAI 2010)

12-05-2010 22 minute Sublinieri

UPDATE

– am aflat pe “niste surse” ca totusi taxele principale vor creste si ca mai urmeaza alte gogomanii; credeti-ma, vreau sa ma insel! desi se vede deja ca se introduc o multime de impozite.

– ca Basescu e rupt de realitate si nu mai pricepe ca lumea de data asta chiar e exasperata; a impartit pe unde a mai putut venin si acuze dupa modelul consacrat “cine nu e cu noi e impotriva poporului” – “mogulii” – “partidele iresponsabile” samd.

– ca Spitalul Municipal e in pragul falimentului; aici, doar atat: sunteti niste nenorociti! voi, cei care “ati facut acest lucru posibil”.

– ca fondurile pentru sanatate de la CNAS sunt gestionate ca pe vremea lui Nastase “la gramada” cu bugetul general, evident in folosul “cui trebuie”; asta ar fi o treaba mai veche reinstituita in 2009 de Boc et co., dar o s-o mai verific.

In rest ma tot intreb ce o fi cu strategia asta de a turna zilnic pe rana cate putina sare si de a prelungi socul&agonia?

Modelul solidaritatii prezidentiale – “voi diletantilor luati o pauza, incetati cu atacurile furibunde, pentru ca solutia mea este cea mai buna pentru Romania!”… Pasul doi – Elena Udrea vrea ca aceasta solidaritate sa fie obligatorie si sa ia forma unei taxe. Nimic nu mai poate fi pus in discutie, altfel esti ingust in viziune si dusmanul fratilor tai romani. Daca critici, te opui iesirii din criza. Iar in caz de esec, TU vei fi gasit vinovat.Asa ca taci si supune-te, indura si sacrifica-te.  Se intrevede solutia pentru iesirea din criza – cine nu este cu noi, este impotriva noastra. Cine are dreptate? Nici nu mai conteaza. Daca nu sustinem Puterea, suntem elemente dusmanoase, “baietii veseli” ai statului, cu tendinte furibunde si iz de dezordine.

(…) Strânşi cu uşa de un FMI care a jucat clasic în această partidă, oficialii noştri se dau de ceasul morţii anunţându-ne măsuri aberante de redresare economică. În fapt, ceea ce vor să facă incompetenţii puterii nu este altceva decât punerea ştreangului la gâtul unei economii şi-aşa în derivă. Reducerea veniturilor bugetarilor este o măsură imposibil de pus în aplicare: nu poţi reduce veniturile unui salariat pentru că nu ai suport legal. De asemenea, această măsură nu face altceva decât să menţină un stat bolnav şi cu o groază de angajaţi incompetenţi. Dacă era vorba de economii, nu înţeleg de ce nu se fac disponibilizări. O asemenea măsură are suport legal şi, în plus, ar conduce un aparat de stat mai suplu.

Băsescu nu a spus nimic de directorii lui Boc angajaţi prin două Ordonanţe neconstituţionale şi care costă aproximativ 30 milioane EUR/an(sunt curios dacă piticu’ va avea de unde să scoată aceşti bani în momentul în care va fi pus să plătească), de scandalosul plan de construire a unui portal web cu 500 milioane EUR, de licitaţiile cu dedicaţie şi de toate scandalurile care gravitează în jurul guvernului personal. Evident, acestea erau discuţii tabu deoarece trebuie să înţelegem că s-ar duce de râpă toată ţara dacă nu ar fi date contracte grase firmelor de partid. De asemenea, nu am auzit niciun cuvânt despre aberantul an 2009 în care nu s-a făcut altceva decât campanie electorală cu bani de la acelaşi FMI.
Este de-a dreptul scandalos ceea ce se petrece! Schema pe care încearcă să o pună în aplicare Băsescu nu numai că ne conduce către un dezastru economic, dar va avea ca efect supraîndatorarea ţării. În final vom fi mândrii posesori ai unui stat din ce în ce mai bolnav şi mai corupt, în care taxele şi impozitele vor creşte geometric, iar evaziunea va fi ocupaţia de bază a tuturor. O ţară ocolită de investitori, situată la o periferie din ce în ce mai incertă a Europei. O ţară din care e bine să ieşi cât mai e timp.
  • Antena3:

Alegeri anticipate sau un elicopter pentru Băsescu

Da, Băsescu pare să-şi fi pierdut minţile, dacă le va fi avut cândva la el.

Să nu înţelegi că măsurile pe care tocmai le-ai anunţat prin care cobori mai mult de jumătate din populaţia ţării sub pragul de sărăcie nu pot fi puse în aplicare dacă nu ai de partea ta majoritatea electoratului e o dovadă de inconştienţă criminală. Comparaţia cu Ceauşescu e, într-adevăr, cea mai nimerită. Pentru că numai un dictator însetat de putere cu orice preţ e în stare să tragă după el în groapă o ţară întreagă.

Numai un dictator sadea îşi poate imagina că o ţară se guvernează împotriva voinţei ei. Băsescu ştie prea bine că ceea ce urmează dacă guvernul său de incompetenţi legiferează măsurile anunţate înseamnă revoltă şi haos. Ştie că nicio cifră şi nicio speritoare de genul dacă nu faceţi cum spun eu va fi şi mai rău nu ţine de foame şi nu-i întoarce pe pensionari de la groapă din lipsă de bani de medicamente. Ştie că nimeni nu mai e dispus să înghită pasarea răspunderii pentru halul în care a ajuns economia ţării pe “greaua moştenire” lăsată de liberali sau pe criza politică din 2009 de care ar fi vinovaţi exclusiv cei de la PSD.

Băsescu ştie că se joacă cu focul dar continuă s-o facă pentru că, sunt convins acum, îi place pur şi simplu. Pentru că cinismul la limita criminalităţii e în natura lui. Pentru că vrea război şi, mai ales, vrea victime. Pentru că îi place mirosul de sânge.

Liderii marilor sindicate refuză să participe la şedinţa CES în care se va vota memorandumul cu FMI

Ciocniri între pensionari şi jandarmi la Cotroceni şi în mai multe judeţe (VIDEO)

  • Hotnews:

UPDATE Imbranceli intre pensionari si fortele de ordine, la mitingul din fata Palatului Cotroceni. Protestatarii cer demisia lui Traian Basescu

Sindicate: Greva generala in invatamant, din 31 mai

Cadrele didactice vor intra in greva generala incepand din 31 mai, iar de miercuri, nu mai trec notele elevilor in catalog si nu mai participa la evaluarile nationale. In plus, pe 19 mai, profesorii vor participa la mitingul de amploare anuntat de marile confederatii sindicale in Piata Victoriei.

Industria IT: Impozitarea veniturilor programatorilor va genera un exod de specialisti, falimente si pierderi de 12 ori mai mari decat castigurile

EXCLUSIV UPDATE Pentru a doua casa se aplica impozit suplimentar de 15%, pentru a treia 50%, iar de la patru proprietati in sus 100%

Solutia mea, daca se reduc indemnizatiile: Imi iau copilul la birou si impreuna cu alte doua colege platim o bona

Banca Centrala Europeana neaga ca ar fi dat drumul la tiparnita de bani

  • Gandul:

Încă o Revoluţie! Dar a cui Revoluţie?

Guvernul Rabla

Ştiam că s-a ascuns de frica lui ta-su şi am aşteptat să apară. Am sperat până în ultima clipă că, după ce preşedintele României ne-a întins pe masă programul anticriză “Scapă cine poate” şi i-a adunat pe bătrâni la propriul priveghi, o să iasă şi Boc pe sticlă, să zică măcar un “Dumnezeu să-i odihnească” fiindcă au muncit o viaţă. Am sperat că premierul adjunct o să-şi citească demisia, cum citeşte popa stâlpările…

N-am să vorbesc despre noi, care încă muncim, care am rămas în ţară. N-am luat calea căpşunarilor pentru că suferim de Sindromul Stockholm. Stăm aici şi mulţumim din inimă partidelor. N-am să vorbesc nici despre asistaţi. O să vorbesc doar despre pensionari. Cei care au ochii prea slabi ca să desluşească semnele vremurilor. Care au înghiţit la viaţa lor atâtea minciuni de nu mai ştiu cât e ceasul. (…) Acum, când guvernanţii lucrează după calendarul mayaş, ce mai e de făcut? Să ieşim în stradă? Să huiduim Puterea, să-i spargem geamurile? Să ne batem unii cu alţii? Să alimentăm verva retorică a liberalilor? Să ne frecăm de costumele scumpe ale pesediştilor, marca “Amicii Săracilor”? Să strigăm lozinci: “Opriţi dricul! Vrea să urce şi bunicul!”? Nu e clar că vistieria e goală şi că găleţile cu promisiuni s-au vărsat?

Vorbesc pentru pensionarii fericiţi, care nu vor mai apuca ce va să vină. Lor vreau să le cer iertare că n-am lătrat destul şi astăzi sunt jefuiţi sub ochii noştri. Numai lor vreau să le cer iertare. Noi, ăştilalţi, o să ne întâlnim la capătul încercărilor şi o să ne numărăm câţi am rămas.

Ce s-a angajat statul român să taie. Vezi aici documentul trimis de Guvern la FMI şi UE

Guvernul încearcă să înduplece Fondul să nu rupă acordul promiţând de la concedierea a 70.000 de bugetari până la raţionalizarea numărului de şcoli şi de spitale sau renunţarea la iniţiativa legislativă privind falimentul personal. În schimbul celor 900 de milioane de euro de la FMI dar şi pentru a evita căderea acordului cu Fondul, Guvernul Boc s-a angajat, printre altele, să impoziteze tichetele de masă şi dobânzile aplicate depozitelor bancare dar şi să elimine anul acesta al 13-lea salariu bugetar şi să reducă cheltuielile salariale legate de sistemul public prin concedierea a 70.000 de bugetari. Astfel, anul viitor cheltuielile cu salariile ar trebui să scadă la 39 de miliarde de lei de la 45,7 miliarde lei cât a fost bugetat pe anul în curs, la începutul anului viitor guvernul angajându-se ca numărul de angajaţi la stat să nu depăşească 1,29 milioane de persoane, conform Memorandumului suplimentar de Înţelegere convenit de oficialii români cu cei ai FMI şi ai UE, citat de Mediafax. Dacă la nivel oficial, în declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu şi ale premierului Emil Boc, principalele măsuri pentru a respecta acordul sunt tăierea salariilor bugetarilor cu 25% şi a asistenţei sociale, de la pensii la ajutorul de şomaj, cu 15%, în scrisoarea trimisă oficialilor FMI de la Washington, se precizează alte câteva zeci de măsuri suplimentare.

“Nici pensiile, nici salariile nu vor mai reveni la nivelul actual”

Succesele FMI

Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI, a declarat, ieri, că impactul crizei asupra României a fost mai sever decât s-ar fi aşteptat. Adică, FMI s-a înşelat. Nu este prima oară când FMI se înşeală cu privire la o ţară. În realitate, FMI s-a înşelat cu privire nu numai la o ţară, ci la lumea întreagă. Anul trecut, FMI şi-a cerut scuze că nu a avertizat lumea asupra crizei financiare. Când şi-a cerut scuze, a menţionat că, de fapt, experţii FMI prognozaseră criza cu ani în urmă, dar că echipa de conducere hotărâse să nu o comunice lumii. Scuze! Atât.

Este interesant comportamentul FMI. Ştim că are un director general. Nu ştim cine îi este preşedinte. Nu-i o întrebare normală? Cine este preşedintele FMI? Din cauză că nu ştim cine îi este preşedinte, suntem toţi siliţi să spunem că Dominique Strauss-Kahn este “şeful” FMI, un fel de traducere a CEO (“chief executive officer”) – funcţia sa reală. Dacă FMI se înşeală, atunci, la răspundere poate fi tras preşedintele, dar el nu există. Dominique Strauss-Kahn poate să-şi ceară scuze. Dar atât. Nu răspunde. Dominique Strauss-Kahn şi-a cerut scuze şi cu privire la relaţia sa extraconjugală cu subordonata sa Piroska Nagy. Consecinţele au fost ceva mai grave decât pentru faptul că FMI nu a avertizat lumea asupra crizei mondiale: Consiliul de administraţie al FMI i-a reproşat “o gravă eroare de judecată”.

FMI are 186 de acţionari. Acţionarii sunt ţări. Printre ele, şi România. Ţările şi popoarele lor n-au gulerul de care să-l ia pe FMI pentru erorile sale. Dar sunt ele erori? În realitate, la rambursarea împrumuturilor, FMI nu plăteşte dividende acţionarilor săi, decât drept înscrisuri în contul de la…FMI. Astfel, FMI dobândeşte banii pentru un nou împrumut, unei alte ţări aflate în criză. Cea mai rea situaţie pentru FMI este să nu mai existe crize. În principiu, ele ar putea fi programate, prin modelare matematică.

Statistica intervenţiilor FMI evidenţiază, cu două-trei excepţii, numai eşecuri. Desigur, depinde de pe ce parte priveşti : din perspectiva ţărilor împrumutate, exigenţele macroeconomice impuse de FMI au condus fie la tulburări sociale, fie la înrăutăţirea performanţelor economice, sau la amândouă – deci, eşecuri; dar, din perspectiva FMI, probabil că acestea sunt adevăratele succese. Altfel, n-ar mai fi nevoie de FMI.

Comentariul Razboi intru Cuvant:

Deci sa intelegem de aici ca cine contesta acordul cu FMI este promotor al dezordinii sociale? Si ca libertatea relativa de miscare economica este dezordine? (ce soi de gandire de dreapta mai e si asta?) Pai primii promotori ai dezordinii sociale sunt chiar guvernantii care, dupa ce au ascuns situatia reala, acum “pravalesc apocalipsa economica” peste noi, cum dispretuitor se adresa presedintele celor care avertizau, cu ceva in timp in urma, ca nu stam bine economic.

In plus, acordul cu FMI a fost contestat cu cifre si calcule cat se poate de contabile de analisti economici, dupa cum am aratat si pe site-ul nostru. Calcule care au fost mult mai exacte decat cele ale FMI, care se contrazice de la o zi la alta. Presedintele mai spune ca acordul cu FMI era neaparat necesar, pentru ca altfel nu ne puteam plati salariile si pensiile, imprumuturile de pe piata financiara fiind deosebit de costisitoare. Dar asta inseamna ca am fost mintiti cu buna stiinta atunci cand insusi presedintele declara ca nu avem nevoie de acord cu FMI, ca apoi sa afirme ca acordul este doar o centura de siguranta. Si cine a urmarit stirile economice din acea perioada stie cum guvernul cauta, in disperare, imprumuturi noi de pe piata financiara interna, emitand obligatiuni (eurobonduri) si cautand alte forme de credit pentru a isi asigura fonduri cu care sa plateasca salariile si pensiile. De altfel, in cercurile financiare mai informate s-a auzit de impasul in care se gaseste statul inca din vara anului trecut. Asadar, aproape un an intreg de zile atat FMI cat si actualii guvernanti (nici ceilalti nu ar fi fost mai breji) au ascuns deliberat falimentul statului roman. Acest lucru face ca declaratiile presedintelui sa fie sinistre mostre de umor negru si cinic.

Cu toata greutatea acestor masuri, il asiguram pe presedinte ca solutiile scaderii salariilor ar fi fost de acceptat daca ar fi facut parte dintr-un plan de refacere economica. Planul lipseste cu desavarsire, cum am aratat si in postarea anterioara, singura preocupare a guvernantilor fiind sa impoziteze orice venit, sa retraga si ultimele facilitati unor industrii cheie si sa indice deja spectrul cresterii taxelor.

Da, bine ar fi fost sa existe acest scop – pastrarea suveranitatii economice a Romaniei si evitarea grecizarii tarii. Dar e deja prea tarziu! Insusi presedintele o recunoaste, cand afirma ca ne platim salariile si pensiile din banii acordului cu FMI!Deci noi depindem de institutiile financiare internationale, si responsabilitatea o poarta cei care ne-au dus in aceasta situatie.

In plus, asa cum a avertizat insusi presedintele, dar si ministrul de finante Vladescu si, anterior, si directorul FMI, Dominique Strausse-Kahn, ne aflam in anticamera urmatoarei crize economice – cea a datoriei publice a statelor si/sau cea a recesiunii globale. Criza deloc greu de obtinut – la urma urmei, Grecia s-a prabusit pentru ca unii au inceput sa parieze ca se va prabusi si ca nu are de unde sa isi plateasca datoriile. Dar in aceasta situatie este toata lumea, in frunte cu SUA. Iar Uniunea Europeana nu are de gand sa rateze oportunitatea de a se intari exponential pe seama noii crize, instituind un mecanism de stabilizare financiara, adica un FMI european, un fond de imprumuturi destinat tocmai “verigilor slabe” (alte tari ca noi, si alte tinte, insa, in curand, un fond pentru toti) prin care sa le deposedeze complet de suveranitate.

Asadar, noi nu o sa facem decat sa trecem din zgarda FMI in cea a U.E. Si o sa avem in curand o situatie in care “grecizarea” va fi peste tot iar U.E. va veni ca singura solutie la dezordine si haos. O Uniune Europeana puternica, centralizata, care eventual isi va asuma si atributii fiscale nationale, de vreme ce fondurile vor veni numai de la ea. Si dezastrul nu va fi ocolit nici macar asa. Daca asa stau lucrurile, la ce bun toata piesa de teatru jucata de ai nostri? Ca sa se spele pe maini…

  • Antena3:

Ordonanţa de urgenţă pentru reducerea cheltuielilor bugetare, scrisă. Guvernul şi-ar putea asuma răspunderea

Băsescu: Orice venit trebuie impozitat. Nicio ţară nu-şi permite să cumpere pamperşi ca România (VIDEO)

Avem o politică fiscală strâmbă. Iar dacă vorbim de modernizarea statului trebuie să avem curajul să fiscalizăm tot ce avem în economie. Mi se pare că orice venit trebuie impozitat în România, fie că trebuie să impozităm un leu. Noi ţinem milioane de pensionari fără un impozit pe venit. La 350 lei pensia minimă îi iau 1 leu impozit”, le-a spus Băsescu, luni, parlamentarilor Puterii, la întâlnirea de la Palatul Parlamentului. Şeful statului susţine că 37% din cheltuielile bugetului de stat reprezintă cheltuieli sociale, în care intră fel de fel de “năzbâtii” inventate în perioada de “veselie parlamentară”. “Sigur că măsurile luate contravin total programelor oricăruia dintre cele trei formaţiuni. (…) 37% din cheltuielile bugetului de stat sunt cheltuieli sociale. În care intră (…) dar şi toate năzbâtiile din program care s-au inventat în perioada de veselie parlamentară. Pamperşi pentru copii şi toate nazbâtiile astea care au făcut bugetul României un buget de asistenţă… Pot sa spun cu oarecare duritate, dacă vrei să faci un copil, trebuie să ştii ce e aia, trebuie să-i poţi cumpăra pamperşi. Vreau să înţelegem că am mers prea departe. Nicio ţară nu-şi poate permite să cumpere pamperşi cum îşi permite România”, susţine Traian Băsescu. Din aceeaşi înregistrare, românii pot afla că se vor închide aproape jumătate din spitalele din ţară. Aceeaşi soartă o vor avea şi mai multe şcoli din ţară. “Din patru sute şi ceva de spitale, 200 trebuie închise. Noi ţinem 400 de spitale, patru sute şi ceva, din care 200 practic nu pot genera asistenţă medicală competitivă. (…) Nu vorbim de şcoli. Ştiţi foarte bine, sunt colegi de-ai dumneavoastră. Sunt comune cu trei sate. Trei sate, trei şcoli. În fiecare sat, patru copii la şcoală. Nu mai poate continua treaba. Ideea de a le dota cu microbuze a fost exact în această idee. Să putem să-i concentrăm într-o singură şcoală. Sigur că e greu să spui lucrul ăsta ca politician”, mai spune Băsescu.

De la 1 iunie, 6 milioane pentru toate mamele. Valoarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului scade

Guvernul va concedia 70.000 de bugetari, FMI vrea să demită de trei ori mai mulţi

  • Hotnews:

VIDEO Videanu: Orice venit, in aceasta tara, trebuie sa se impoziteze!

Vass, consiliera premierului Emil Boc: Se discuta reducerea alocatiei pentru mame. Cel mai probabil va scadea procentul de 85%

Mihai Seitan: Nu s-a luat inca o decizie in privinta indemnizatiei pentru cresterea copilului. Surse guvernamentale spun ca se ia in calcul revenirea la suma fixa de 600 lei

UPDATE Mihai Tanasescu: Noi nu suntem constienti de grandoarea acestei crize mondiale

…Nici n-a trecut bine vestea cu taierea de pensii si salarii din sectorul public ca in capul lefegiului autohton incepura sa se arunce tot soiul de estimari catastrofice care ne arata ce repede se va deteriora nivelul datoriei publice si celei externe daca nu facem ajustari dure, ce mari sunt obligatiile de plata numai anul asta (vezi numai valoarea dobanzilor, nt, nt, nt), etc. Eu, care sunt pesimist de mai bine de 2 ani, ma simt umilit de Guvernul Boc si Presedintele Basescu ce sperie populatia mai agresiv decat mi-am permis-o eu vreodata!. Aha, deci e rau! Ce surpriza! Parca romanul de rand nu urma sa plateasca nici un leut, vorba lui Boc, imprumutul de la FMI era o inofensiva centura de siguranta (vedem acum ca banala centura o sa ne sugrume de-a binelea datoria trebuind achitata in termen foarte scurt, incepand de anul viitor), iar cresterea economica (“in 2010 iesim din criza” debita triumfator in campanie titanul de la Cotroceni) promisa pentru acest an e de fapt “crestere zero”(o sa va mire daca da iarasi cu “minus”?).

Si pentru ca bizonul de rand sa accepte umblarea la salarii si pensii mai usor, i se flutura pe la nas sperietura cu Grecia. Din optimisti de prost gust, guvernantii s-au transformat in pesimisti de nevoie, pana sar parleazul ajustarilor fara revolte de strada. Ce concluzie se trage de aici? Cea mai importanta e ca ati fost si veti fi luati in permanenta de prosti. Autoritatile vor pune mereu batista pe tambal, vor minti si vor coafa realitatea cat pot pentru a ascunde adevarul iar cand nu mai au incotro vor trece in cealalta extrema, exagerand pentru a trece masuri impopulare. Parerea mea? Nu, Romania nu se afla in situatia Greciei, Romania e mai bine plasata. Stiu ca nu avem turismul, autostrazile lor, nici al 14-lea salariu. Avem insa teren agricol inca bun si nu unul arid, peste 40% din populatie e la tara si veti zice bogdaproste in curand cei care aveti bunicii pe acolo. De ce? Pentru ca la nivel global au ramas doar 2 alternative, la fel de proaste. Fie se taie draconic din venituri si se impoziteaza masiv bizonul pentru a echilibra bugetele publice, fie se da drumul la tipar ca singura solutie viabila (stimul dupa stimul, program de salvare dupa program de salvare) si preturile explodeaza, in frunte cu cele la alimente. Asa ca fie nu veti mai avea bani si veti da fuga la tara dupa una-alta, fie veti avea mai multi bani fara sa puteti cumpara mai nimic cu ei, asa ca veti da fuga la tara dupa o gaina, o ceapa, o varza, etc, stiti despre ce vorbesc, am mai incercat schema asta si pe vremea Impuscatului.

Scriu pontul zilei de peste 2 ani iar pentru cei care mai citesc constant chiar vreau sa reiau prieteneste cateva sfaturi:

1. Asigurati-va din timp varianta B. Poate ca lumea va ramane neschimbata, poate ca se va trai in continuare bine pe datorie, consumand fara sa producem mare lucru, poate ca ne vor da toate pe tava chinezii, chiar si tava. Dar poate ca nu. Si atunci m-as gandi serios sa imi asigur un spatiu pe langa casa in care sa pot pune o rosie, o salata, sa cresc o gaina si poate un porc. Adoptati niste batranei care fac foamea la tara daca nu va permiteti o casuta cu ceva teren, cuplati-va doua trei familii si luati-va propriul petec de pamant, in fine gasiti o solutie pentru vremea rea. Poate ca nici nu veti apela la ea, dar e bine sa existe in anii ce vin.

2. Nu va mai ganditi in nici un chip la investitii. Actiuni la bursa, fonduri mutuale, fonduri de pensii. O sa va luati teapa cu ele de n-o sa va vedeti. Ce om intreg ar continua sa imprumute pe cineva supraindatorat? Fondurile de pensii o fac cu Guvernele. Ce om cu scaun la cap ar mai contiunua sa cumpere active umflate de dobanzi zero? Fondurile mutuale si brokerii nu au nici o problema sa le recomande.

3. Nu dati doi bani pe ce auziti la televizor, pe ce spun politicienii si reprezentantii lumii financiare. Cat timp a trecut de cand Romania era El Dorado-ul Europei? 2 ani cumva? Si din taramul fagaduintei am ajuns cu un picior in groapa? V-a avertizat cineva, in Prime Time ca aici se va ajunge si n-ar trebui sa consumati si sa va indatorati irational? Eu n-am auzit asta, desi am urmarit accidental si OTV-ul, un loc unde mai marii tarii se produc constant.

4. Gerald Celente. Urmariti ce spune individul asta. Pare catastrofist si apocaliptic?. Da, pare, mai ales in comparatie cu un bou cu prestanta precum Paul Krugman, daca ati auzit de fostul Nobel. A nimerit insa aprope toate evenimentele majore pe care le-a tintit la Trends Research. Vezi aici o lista a predictiilor sale anterioare: http://www.rense.com/Datapages/celentedat.htm

  • Gandul:

Şefii societăţilor de stat nu ştiu dacă vor tăia salariile cu 25%. Superbugetarii care scapă de tăierea salariilor. Guvernul vrea să-i „roage” să nu-şi ia toţi banii

Până acum nu a fost criză. Lista companiilor de stat care au cumpărat în 4 luni maşini, laptopuri şi telefoane de 124 mil. euro

Mai puţine categorii exceptate de la coplată

Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat ieri că aproximativ 7 la sută din paturile existente în spitale, adică circa 9.300, vor fi reduse până la jumătatea acestui an, iar datoriile vor fi achitate înainte ca unităţile medicale să fie preluate de autorităţile locale. „Se reduc, cu prioritate, paturile din secţiile care pot face servicii medicale în regim ambulator, ca de exemplu cele de dermatologie, oftalmologie, boli interne”, potrivit oficialilor MS. Măsurile ce ar trebui luate în sănătate, potrivit scrisorii de intenţie către FMI, se anunţă însă mult mai drastice. Pentru a ajuta la îmbunătăţirea fluxului de venituri din sistemul de sănătate, guvernul se angajează să introducă coplata şi să reducă „drastic exceptările de la plata acestei taxe comparativ cu planul iniţial”, când pensionarii sau cei care trăiesc din ajutor social erau exceptaţi. În plus, „nu vom mai reînnoi autorizaţiile pentru cel puţin 150 de spitale dintre cele mai ineficiente conform clasificării până la finele anului”, se arată în aceeaşi scrisoare.

*

S-a spus că a fost evitat un al doilea dezastru, că intervenţia a fost luată pentru a nu avea de-a face cu o a doua criză globală şi că, prin această injecţie, s-a rezolvat toată problema. Nu cred că este aşa. Pentru mine, pachetul actual de stimulare seamănă ca două picături de apă cu cel de peste Ocean, de după colapsul Lehman. Nu este nimic altceva decât o simplă injecție care, pentru moment, a amânat dezastrul. Schema este deja exersată în SUA și a funcționat până acum (BCE va cumpăra bonduri ale membrilor, la fel cum FED-ul cumpără bonduri ale SUA). Ceea ce uită unii este faptul că adevărata recuperare se obține în urma reformei. Iar pentru reformă ai nevoie de viziune, nu de arătat cu degetul către speculatorii răi.

ISOTIMIA (Grecia), 10 mai 2010 – “Trebuie să abordăm problema de la rădăcină, iar acest lucru înseamnă să unificăm bugetele“, a declarat cancelarul german, Angela Merkel, confirmînd presupunerile că pachetul nemaiîntîlnit de susţinere, în valoare de 750 de miliarde de euro, deschide un nou capitol în istoria Uniunii Europene.

Unul după altul, economiştii şi comentatorii străini sînt de acord că răspunsul impresionant al UE la propagarea crizei greceşti reprezintă un pas important către unificarea bugetară a zonei euro. “Un stat european se creează sub ochii noştri“, declară editorialistul cotidianului “Telegraph”, Ambrose Evans-Pritchard. “Zidurile suveranităţii naţionale bugetare şi economice se prăbuşesc. Crearea unui mecanism european de salvare, cu puterea de a emite obligaţiuni cu ratingul AAA al Europei, pentru a ajuta ţări din zona euro care se confruntă cu probleme, depăşeşte cu mult Tratatul de la Lisabona“. “Acest nou organism este în orice caz un minister european de Finanţe, chiar şi fără nume, şi administrează o uniune bugetară europeană, unde ţările îşi împart obligaţiile“, scrie Evans-Pritchard.

“După cum criza de la începutul anilor ‘90 a alimentat iniţiativele politice cu privire la o uniune monetară a Europei, proiectată de ceva timp, se pare că şi criza datoriei publice ar putea funcţiona drept catalizator pentru o uniune încă şi mai strînsă a ţărilor europene“, scrie într-un raport Elga Bartsch de la “Morgan Stanley”. “Deciziile luate la sfîrşitul săptămînii, mai întîi de liderii europeni şi după aceea de miniştrii de Finanţe reprezintă un mare pas spre uniunea bugetară a zonei euro. Ţările au convenit nu numai să se susţină unele pe altele într-un grad nemaipomenit, dar şi să renunţe la o parte din suveranitatea lor naţională în ceea ce priveşte finanţele publice şi să aplice programe îndrăzneţe de ajustare dacă au nevoie de ajutor economic“, explică Elga Bartsch. “Noul fond de stabilizare reprezintă un alt pas spre o unificare bugetară pasivă, în sensul că ţările îşi asumă în mod expres răspunderea comună pentru obligaţiile celorlalte“, adaugă Marco Annunziata, economistul-şef al “Unicredit”.

 

Cel mai recent sondaj de opinie arată că ma­joritatea polonezilor se opun aderării la euro de teamă că Polonia ar putea avea soarta Greciei. Son­dajul efectuat pe un eşantion repre­zentativ de 1.056 de persoane în perioada 8 – 19 aprilie arată că 49% dintre polonezi nu vor ca ţara lor să treacă la euro, faţă de 41% care sunt de acord cu schimbarea monedei. Este pentru prima dată când un sondaj efectuat în Polonia arată că majoritatea oamenilor se opun trecerii la euro. În martie 2009, 53% dintre polonezi susţineau aderarea la eurozonă, în timp ce 38% erau împotrivă. “Este posibil ca exemplul Greciei, care se află în pragul falimentului, să servească drept exemplu negativ pentru polonezi, care realizează acum că trecerea la euro nu este o garanţie că economia va rămâne stabilă”, spun realizatorii sondajului. Nici o altă ţară din Uniunea Europea­nă nu va avea un deficit de mai puţin de 3% anul acesta, estimează Comisia Euro­peană.

  • Antena3:

George Soros, acuzat că ar fi regizat atacul economic împotriva Greciei

Sindicatele din Grecia cheamă din nou oamenii în stradă

***

Sau despre tactica lui Volodea Tismaneanu, prezentata de dna Shulamit Aloni, politician de stanga – asa cum ii place dlui Tismaneanu – si ex-Ministru al Educatiei…

  • Antena3:

Iran ar putea avea rachetă nucleară în doi ani

Vicepremier israelian: forţele aeriene sunt pregătite pentru războiul cu Iran şi Siria

UE: Catherine Ashton vrea negocieri directe cu Teheran

  • “Mucenicul”:

Israel se afla” deja in razboi cu Iranul”

Israelul ameninta convoiul cu ajutoare materiale avand destinatia Gaza

  • Ziuaveche:

UPDATE Romania, tinta economica pentru Rusia

Dosare Ultrasecrete: CIA si rezistenta anti-comunista din sfera sovietica

***

Comisia de Boli Cancerigene a adăugat că pe piaţă sunt utilizate peste 80.000 de substanţe chimice artificiale, multe dintre ele nefiiind studiate îndeajuns pentru a se vedea dacă sunt sigure pentru consum. Cei doi medici americani, oncologul La Salle Lefall şi imunologul Margaret Kripke, au atras atenţia că există dovezi clare ale efectelor cancerigene pe care mediul le are asupra alimentelor. De asemenea, ei au declarat că cei mai expuşi riscurilor sunt copiii. Într-o scrisoare adresată preşedintelui Obama au cerut în mod insistent ca acesta să ia măsuri cu privire la toxinele şi alte substanţe cancerigene care se află în hrana de zi cu zi, în apă şi în aer.

Specialiştii americani au scris în raport că nu toate substanţele au efecte cancerigene, însă există foarte mulţi aditivi alimentari care nu sunt evaluaţi suficient, dar sunt folosiţi, fără a se cunoaşte bolile pe care le provoacă în timp. Raportul cere schimbarea modului în care se acordă aprobările pentru utilizarea substanţelor chimice în alimente. Autorii, convinşi că va mai trece timp până ce lucrurile se vor modifica, le fac consumatorilor câteva recomandări cu privire la modul în care pot evita consumul de produse toxice.

Cei care vor să mănânce cât mai sănătos ar trebui să aleagă fructe şi legume crescute fără pesticide şi să le spele foarte bine înainte de consum, ne sfătuiesc medicii americani. De asemenea, este de preferat carnea de la animale crescute în ferme mici, pentru a se evita ingerarea de antibiotice, hormoni de creştere sau alte chimicale folosite în hrana animalelor.

O altă recomandare este să nu se consume carne procesată, sub formă de mezeluri sau alte produse, iar dacă se utilizează cuptorul cu microunde, să se folosească recipiente doar de plastic. Medicii mai recomandă consumarea de apă filtrată. Societatea Americană pentru Cancer (ACS) a criticat raportul, spunând că este exagerat. Medicul Michael Thun, din partea ACS, a declarat că nu este cazul să punem pe “umerii” poluării cauza principală a cancerului. Totuşi, ACS a fost de acord că în producţia de alimente sunt folosite foarte multe substanţe chimice, multe dintre ele neverificate.

***

  • RL:

Masonii români au un nou Mare Maestru

Trei români decoraţi de Papă

Patriarhul ortodox Daniel, arhiepiscopul major greco-catolic Lucian şi episcopul greco-catolic Florentin au primit distinctii de la reprezentantul Vaticanului, cardinalul Sandri, venit în vizită în Transilvania. Papa Benedict al XVI-lea a decis să ofere trei Medalii Pontificale de Argint pentru trei ierarhi din România. Este vorba de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel Ciobotea, de arhiepiscopul major al Bisericii Române Unite de Roma, Greco-Catolică, Preafericitul Lucian Mureşan, şi de episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu. Medaliile au fost aduse în România de către prefectul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, cardinalul Leonardo Sandri. La Cluj, el i-a înmânat episcopului Florentin Crihălmeanu medalia pontificală la finalul liturghiei pe care a oficiat-o în catedrala Schimbarea la Faţă. La rândul său, episcopul Florentin Crihălmeanu i-a oferit cardinalului Leonardo Sandri medalia Sfântul Iosif, precum şi o cruce tradiţională românească, sculptată în lemn, împreună cu o icoană bizantină a Mântuitorului, Isus Christos. La rândul său, Nunţiul Apostolic în România, monseniorul arhiepiscop Francisco Javier Lozano, a primit o cruce tradiţională românească şi o icoană a Fecioarei Maria.

Tur de forţă

Cardinalul Sandri a făcut un adevărat tur de forţă în România. Vineri, el a sosit în Bucureşti, unde s-a întâlnit cu reprezentanţii statului român, cu cei ai Bisericii Ortodoxe şi cu cei ai Bisericii Catolice. Sâmbătă, el a participat la pelerinajul anual din Cimitirul Săracilor din Sighetu Marmaţiei, unde s-a rugat în locul unde se află, ascunse în gropi comune, osemintele episcopilor greco-catolici şi romano-catolici morţi în temniţa comunistă din Sighetu Marmaţiei. Duminică, el a oficiat liturghia în catedrala greco-catolică din Blaj, iar luni a sosit la Cluj-Napoca, unde a celebrat, de asemenea, liturghia în catedrala greco-catolică din oraş.

Aşteaptă vizita Papei

Venirea cardinalului Leonardo San­dri, care supervizează toate bisericile greco-catolice din lume, i-a făcut pe oameni să spere şi mai mult într-o apropiată vizită a Papei Benedict al XVI-lea în România. Deja Sanctitatea Sa a fost invitat oficial de către preşedintele României, Tra­ian Băsescu, dar şi de către pre­şedintele Conferinţei Episcopilor Catolici din România, monseniorul mitropolit Ioan Robu, arhiepiscopul roma-nocatolic de Bucureşti. Oficialii Vatica­nului aşteaptă şi o invitaţie din partea patriarhului Daniel, deşi aceasta nu este o condiţie obligatorie vizitei.

***

Romanul „Aşteptând ceasul de apoi“, considerat pierdut de autorul Dinu Pillat, a zăcut neştiut la SRI şi la CNSAS timp de 50 de ani sub un număr de inventar „al unui fond de bibliotecă neoperativ“. Descoperit după 50 de ani în arhiva CNSAS, romanul pentru care Dinu Pillat a fost condamnat la închisoare va fi publicat de Editura Humanitas.

Cartea cu cea mai dramatică biografie din istoria romanului românesc, „Aşteptând ceasul de apoi”, pentru care scriitorul Dinu Pillat a fost condamnat timp de cinci ani la închisoare pentru conţinutul „mistico- legionar”, a zăcut necunoscută, sub un număr de inventar, timp de aproape 50 de ani, în arhivele de la SRI şi CNSAS.

Citiţi aici fragmente din romanul “Aşteptând ceasul de apoi”, de Dinu Pillat

Confiscat de Securitate în 1959 şi devenit corp delict în procesul lotului Noica-Pillat, romanul „Aşteptând ceasul de apoi”, scris de Dinu Pillat (1921-1975), fiu al lui Ion Pillat şi al pictoriţei Maria Pillat-Brateş, părea definitiv pierdut.

„Într-un fond neoperativ”

Monica Pillat, fiica scriitorului, a povestit pentru „Adevărul” despre procesul halucinant de recuperare a romanului şi despre cum a ajuns „Aşteptând ceasul de apoi”, după o jumătate de secol, să fie descoperit în Fondul Bibliotecii CNSAS din sediul Arhivelor de la Popeşti-Leordeni. Volumul, publicat de Editura Humanitas în seria de autor Dinu Pillat, va fi lansat joi, 20 mai, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român.

„După represiunile asupra intelectualilor din anii ’56-’58, manuscrisul lui Dinu Pillat a ajuns în posesia SRI, într-un fond de bibliotecă, un fond neoperativ. Nu s-a ştiut de valoarea documentului, acesta fiind lăsat de izbelişte. Din 2006, documentul a fost transferat, din custodia SRI la CNSAS, sub un număr de inventar. Documentul dactilografiat conţinea 168 de pagini, în care se regăseau corecturi olografe ale autorului”, a declarat, pentru „Adevărul”, cercetătoarea Raluca Spiridon de la CNSAS.

Regăsit, dar neobservat

Iniţial, documentul a fost inventariat la CNSAS de către cercetătoarea Ioana Diaconescu, în anul 2007. Un an mai târziu exegeta Raluca Spiridon a revenit asupra manuscrisului cu o îndosariere mai strictă asupra rubricaţiei şi a numărului de pagini. În septembrie 2008, pe site-ul instituţiei CNSAS a fost publicat anunţul despre regăsirea manuscrisului, însă informaţia a rămas neobservată şi familia nu a fost anunţată.

„Deşi romanul fusese reţinut ca probă (aşa cum fuseseră reţinute, de pildă, şi cele două cărţi ale lui Noica, cea despre Goethe şi cea despre Hegel), locul pe care el ar fi trebuit să-l ocupe în dosarul ajuns, după anul 2000, din arhivele Securităţii la CNSAS este gol. Atât eforturile cercetătorilor de a da de urma dacti­logramei, cât şi cererile repetate ale familiei către CNSAS rămân fără rezultat. În mintea Monicăi Pillat, fiica auto­rului, se instalează ideea că romanul «Aşteptând ceasul de apoi» este definitiv pierdut”, afirmă Gabriel Liiceanu, în prefaţa cărţii.

Monica Pillat spune că în anii ’90, Silvia Colfescu, directoarea Editurii Vremea, a cercetat Arhivele. Fiind prima editoare a documentelor procesului
Noica-Pillat, cu acea ocazie, la rugămintea familiei, Silvia Colfescu a făcut demersuri pentru recuperarea cărţii „Aşteptând ceasul de apoi”, însă a primit răspuns negativ din partea oficialităţilor, fiind informată că respectivul corp delict nu mai exista.

Manuscris ars

„Tot în anii ’90, scriitorul şi sociologul Stelian Tănase a studiat Arhivele în vederea elaborării unei cărţi despre procesul intelectualilor şi a încercat, la rândul său, să dea de urma romanului pierdut. I s-a răspuns că manuscrisul fusese ars”, afirmă Monica Pillat.

La 1 martie s-au împlinit cinci­zeci de ani de la pronunţarea sentinţei în procesul inten­tat lotului Noica-Pillat, povesteşte Gabriel Liiceanu, în prefaţa cărţii. Cu această ocazie, la sediul CNSAS, Editura Vremea a organizat lansarea celei de a doua ediţii a volumului „Prigoana”, conţinând o selecţie din documentele procesului.

În discuţiile ulterioare, cercetătoarea de la CNSAS Raluca Spiridon a comunicat participanţilor că a descoperit din întâmplare un dosar conţinând dactilograma romanului. La 10 mar­tie, Monicăi Pillat, fiica lui Dinu Pillat i s-a returnat oficial dactilograma dispărută cu o jumătate de secol în urmă.

Condamnat pentru „apologie legionară”

În sentinţa dată de Tri­bunalul Militar la 1 martie 1960, Dinu Pillat a fost condamnat „pentru crima de uneltire contra ordinii sociale” din cauza acestui „roman mistico-legionar sau mistico-apocaliptic”, în care făcea „apologie legionară”, potrivit anchetatorilor.

„Sperăm să se schimbe regimul şi să-l pot publica”, a spus Dinu Pillat despre romanul pe care îl considera cea mai bună operă, la interogatoriul din 24 februarie 1960. „M-am inspirat din psihoza mistică a mişcării legionare, nu l-am scris cu intenţie subversivă”, a adăugat Pillat, în apărarea sa.

Trimis în judecată pentru „crima de trădare de patrie şi pentru crima de uneltire contra ordinii sociale”, Dinu Pillat a fost condamnat la pedeapsa cea mai grea, adică la 25 ani de muncă silnică şi la 10 ani de degradare civică. După ce a stat în detenţie la închisorile Jilava şi Gherla, el s-a întors acasă după 5 ani, 4 luni şi 3 zile, pe 28 iulie 1964, fiind eliberat din închisoare în 1964, în urma amnistiei generale a deţinuţilor politici. Ulterior eliberării, scriitorul a făcut demersuri la Arhivele Statului pentru recuperarea cărţii confiscate de Securitate, deoarece o considera a fi fost cea mai bună scriere a lui, însă a fost informat oficial că manuscrisul romanului fusese distrus.

„Publicarea romanului va da posibilitatea cititorilor să vadă că scrierea pentru care Dinu Pillat a fost condamnat pentru crima de înaltă trădare este dovada vie a nevinovăţiei sale”, precizează Monica Pillat.

Portretul Piei Pillat în epistole

Sala Galateca a Bibliotecii Centrale Universitare găzduieşte mâine, la ora 18.00, lansarea volumului „Minunea timpului trăit”, care cuprinde cele mai frumoase pagini din corespondenţa Monicăi Pillat şi a lui Lily Teodoreanu (soţia scriitorului Ionel Teodoreanu) cu Pia Pillat (Edwards), sora lui Dinu Pillat. Personalitatea destinatarei se configurează astfel din două perspective: pe de o parte, din punctul de vedere al tinerei care priveşte spre viitor şi, pe de altă parte, din perspectiva unei conştiinţe ce însufleţeşte trecutul.

Scrisorile, acoperind nu mai puţin de patru decenii, conturează un portret indirect al Piei Pillat, „oaza de libertate” a familiei, după ce a fugit în Occident. „Biruinţa unei iubiri” (2008), „Sufletul nu cunoaşte distanţele” (2009) şi volumul care va fi lansat mâine alcătuiesc o trilogie dedicată fiicei poetului Ion Pillat. Evenimentul face parte din festivităţile organizate pentru a marca împlinirea a 20 de ani de existenţă a Editurii Humanitas.

Mişcarea legionară, prezentată sub numele „Vestitorilor”

Gabriel Liiceanu arată, în prefaţa cărţii „Aşteptând ceasul de apoi”, că, după arestarea lui Vasile Voiculescu (în august 1958) şi a lui Constantin Noica (la 11 decem­brie 1958), Dinu Pillat a ascuns una dintre dactilograme într-o sobă de bucătărie din podul casei şi i-a încredinţat celălalt exem­plar colegei de la Institutul de Istorie Lite­rară, Cornelia Ştefănescu.

Vasile Voiculescu, chemat la proces

După arestarea din noaptea de 24 spre 25 martie 1959, în interogatoriul din 23 iulie 1959, anchetatorul îi cere inculpatului Dinu Pillat numele tuturor persoanelor care citiseră romanul, precum şi opiniile acestora după lectură, inclusiv cea a lui Vasile Voiculescu, a cărui depoziţie o publicăm.

Gabriel Liiceanu spunecă în „concluziile de învinuire” ale lui Dinu Pillat, din 10 februa­rie 1960, acuzaţia că e vorba de o carte cu „un conţinut legionar, din care se desprind îndemnul la activitate subversivă, elogierea şi justificarea crimelor, şi instigă la acte de teroare” este susţinută cu ajutorul a trei citate din carte. Dinu Pillat este confundat cu personajul atentatorului Rotaru, din carte. În timpul cumplitelor interogatorii din perioada iulie-decembrie 1959 şi din 24 februarie 1960, Dinu Pillat a fost forţat să dea declaraţii complete despre romanul incriminat, care a constituit unul dintre principalele capete de acuzare la proces.

În anii ’60, Ion Podaşcă, avocatul apărării la recurs, a avut prezenţa de spirit să copieze din arhivele procesului Noica-Pillat fragmentele semnificative din interogatoriile ce i s-au luat lui Dinu Pillat şi, după moartea acestuia, survenită în decembrie 1975, a dat familiei însemnările făcute.

Date din dosarul penal

Citatele care urmează sunt extrase din paginile copiate de Ion Podaşcă din Dosarul nr. 201/1960, Tribunalul Militar al Regiunii a II-a Militare. Ulterior, însemnările lui Ion Podaşcă au fost completate cu informaţiile găsite de Monica Pillat în dosarul penal al Procesului Noica-Pillat, P (Fond Penal) 118988, P 336, din Arhiva CNSAS.

Din seria celor 50 de interogatorii la care a fost supus Dinu Pillat, fiica sa, Monica Pillat, s-a oprit asupra celor care se referă strict la mărturiile despre manuscrisul romanului etichetat la proces drept „mistico-legionar”. La interogatoriul din P (Fond Penal) 118988, respectiv P 336. P (Fond Penal) 118988, respectiv P 336.

din 22 iulie 1959, p. 343, autorul cărţii a declarat: „Aşteptând ceasul de apoi este o completare şi o continuare a romanului Tinereţe ciudată, scris în perioada celui de-al doilea război. Din 1944 până în 1948 am cules materialul documentar, iar scrierea lui am făcut-o din primăvara până în toamna lui 1948, stând la moşia noastră de la Miorcani […] [M-a interesat] mişcarea legionară clandestină, despre care nu s-a scris. Mişcarea legionară este prezentată sub numele de mişcarea „Vestitorilor”, Toma Vesper indică pe Corneliu Zelea Codreanu, Sebastian Răutu pe Armand Călinescu, persoana dr-ului Rotaru mi-a fost inspirată de dr. Noaghia, legionar – medic de circumscripţie la Miorcani -, care mi-a povestit multe de[spre] mişcarea legionară. Sfârşitul dr-ului Rotaru mi-a fost inspirat de modul în care a fost împuşcat Valeriu Cristescu, comandant legionar [în anii] 1937-1938, despre care am citit amănunte în Universul, la Biblioteca Academiei Române.

[…] Dr. Aurel Vlad, prieten cu [dr. Nicolae] Radian, […] mi-a povestit multe despre viaţa legionară şi […] i-am dat romanul meu să-l citească. [Am avut ca] sursă de documentare ideologică [pentru] înfinţarea revistei legionare din roman […] texte din cartea lui Cioran «Schimbarea la faţă a României» şi dintr-o culegere de articole, «Roza vânturilor» de Nae Ionescu, editată de Mircea Eliade. Tipul filozofului legionar îl reprezintă tocmai Emil Cioran, Mircea Eliade şi Constantin Noica.

Scena cu reacţiunea de la Facultatea de Litere, unde legionarii au scos pe evrei din sală, mi-a fost povestită […] de scriitorul Mihail Sebastian. Scena cu împuşcarea lui Toma Vesper [Corneliu Zelea Codreanu] am citit-o la Academie, în ziarul Universul, iar multe alte aspecte legionare mi-au fost povestite de Ionel Teodoreanu, care a pledat în multe procese legionare”, spune Dinu Pillat, în declaraţiile sale.

http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Povestea_cartii_arestate_de_Securitate_0_259774557.html

Categorii

Acordul cu FMI, Adoptarea Euro, Al treilea razboi mondial, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, Inchisorile comuniste/ Crimele comunismului, Razboiul impotriva Romaniei, Razboiul impotriva sanatatii, Stelian Tanase, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare