Armistițiul e, în orice caz, fragil și greu de crezut că va ține mult. Fragilizată este și poziția lui Erdogan în Turcia și, pentru prima oară, scenariul prăbușirii sale, evocat recent, profetic, de IPS Neofit, pare realist. Și, tot pentru prima oară, având în vedere politica ofensivă, pe mai multe fronturi (Siria, Libia, frontiera cu Europa/Grecia), dar și „succesul” de a-și fi iritat absolut toți aliații (incompatibili între ei, de altfel), de la Rusia la SUA, nu poți să nu te gândești și la profețiile Sfântului Paisie despre conflictele fatale în care se va angrena Turcia.
Articole din categoria: Al treilea razboi mondial
Așadar, rușii și turcii se află în conflict militar în provincia Ildib din Siria. Pierderile armatei turcești sunt provocate, cel mai probabil, de aviația rusă. Deocamdată, însă, niciuna din părți nu acuză oficial cealaltă de agresiune militară. Pentru că dacă ar face-o, ar deveni casus belli între Turcia și Rusia. Erdogan declară regimul din Damasc inamic, tocmai pentru a nu face asta cu Rusia.
‘Agresorul trebuie să înţeleagă că pedeapsa este inevitabilă, că va fi distrus. Iar noi, ca victime ale agresiunii, vom merge în Rai ca martiri. În schimb, ei (agresorii) vor crăpa pur şi simplu, nu vor avea timp nici să se pocăiască’, a spus Putin la o conferinţă a clubului de discuţii Valdai pe tema ‘Lumea în care vom trăi: stabilitatea şi dezvoltarea în secolul XXI’, ce se desfăşoară în aceste zile la Soci (sud-vest), potrivit agenţiei de presă RIA Novosti.
Corespondentul de razboi Robert Fisk nu s-a multumit cu promisiunile lui Macron si nici cu videourile de pe net. S-a dus la Duma. A constatat ca nu a existat atac cu gaz. A scris. In The Independent. Niste americani de la OANN, o retea TV conservatoare, nu s-au multumit, ca CNN sau FoxNews, cu propaganda. S-a dus omul lor la fata locului si a constatat: nu a fost atac cu gaz.
Fostul ambasador britanic în Uzbekistan, Craig Murray posta astăzi pe contul său de Twitter: “Trăim vremuri ciudate, când te trezeşti dimineaţa şi primul impuls e să verifici dacă nu a început Al Treilea Război Mondial fără tine”. Murray, în acord cu un alt fost ambasador britanic, în Bahrain şi Siria, bun cunoscător de arabă, Peter William Ford, şi-a declarat zilele acestea îndoiala cu privire la faptul că, cel puţin de data aceasta, atacul chimic de la Duma ar fi opera lui Bashar al-Assad.
Vedeta de la Fox News aduce aminte ca exact acum un an, in aprilie 2017, s-a inscenat un episod similar. Administratia SUA tocmai anuntase ca schimbarea de regim in Siria nu mai e o optiune. Si tocmai atunci, pac, atac cu gaz sarin. Raspunsul: bombardarea unui aeroport de catre SUA. Luni mai tarziu, oficialitatile militare americane recunosteau ca nici pana la acel moment nu aveau nicio dovada ca autorul atacului fusese Assad. Deci bombardasera asa, pe prezumtii.
guvernul estonian ar pregati aproximativ 1.3 milioane de brosuri pentru informarea si educarea cetatenilor in aparare civila. Brosurile contin instructiuni de urmat in cazul unui conflict militar, a declarat generalul armatei estoniene Martin Herem.
Potrivit Financial Times, autoritatile suedeze vor transmite gospodariilor din tara brosuri de aparare civila in care oamenii sunt preveniti cu privire la ce trebuie sa faca in caz de razboi. Ultima actiune de acest gen a avut loc in 1961, in plin razboi rece.
Nu cumva falsa alerta de atac nuclear face parte dintr-o campanie de relatii publice menita cresterii acceptarii sociale a noii politici militare nucleare si a unui razboi nuclear “limitat”?
Evident ca lumea a intrat in panica. Abia dupa 30 de minute autoritatile au informat public ca alarma e falsa si ca nu vine nicio bomba nucleara peste ei. Ironia este ca in Hawaii nu ar exista “shelter” impotriva atacurilor nucleare. Deci oamenii aia asteptau, pur si simplu, sa moara. Rod Dreher se intreaba si el cum ar fi reactionat intr-o astfel de situatie. Singurul raspuns pe care-l gaseste este ca s-ar fi adunat cu ai lui si ar fi astepta, in rugaciune, sfarsitul.
Astazi traim intr-o lume dominata de o singura forta, o singura ideologie si un singur partid pro-globalizare. Toate acestea impreuna au inceput sa ia forma in timpul Razboiului Rece, cand au inceput sa apara gradual diverse suprastructuri: organizatii comerciale, bancare, politice si mass-media. In ciuda ariilor de activitate variate, ceea ce aveau in comun era tocmai intinderea lor transnationala. Odata cu prabusirea comunismului, acestea au ajuns sa conduca lumea. Astfel, tarile din Vest au ajuns intr-o pozitie dominanta, gasindu-se totusi si intr-o pozitie subordonata pe masura ce-si pierd suveranitatea gradual in favoarea a ceea ce eu numesc o supra-societate. Supra-societatea planetara este compusa din organizatiile comerciale si necomerciale a caror influenta se intinde mult mai departe de granitele statale. La fel ca alte tari, si tarile occidentale sunt subordonate acestor structuri supranationale.
Coreea de Nord a efectuat duminica al saselea – si cel mai puternic – test nuclear al sau, efectuat la cateva ore dupa ce Phenianul anuntase ca a dezvoltat o avansata bomba cu hidrogen, cu o mare putere distructiva. Seismul de magnitudine 6,3 ce a avut loc aproape de zona de teste a Nordului a fost de circa zece ori mai puternic decat in cazul testelor anterioare.
A se retine faptul ca nici cele mai pro-occidentale surse mediatice nu afirma faptul ca atac chimic din Siria ar fi fost declansat cu certitudine de Assad. Chiar daca exista numeroase probe in acest sens, cum se arata si in editorialul din Gandul.info, ramane o intrebare simpla si esentiala: ce ar castiga Assad din asa ceva? Ce ar castiga Assad dintr-un atac izolat, o singura lovitura, cu 100 de victime, cand tocmai ca situatia parea sa se fi transat in favoarea lui, pana si SUA renuntand oficial la obiectivul inlaturarii acestuia? Cand Assad parea ca e oficial recunoscut ca parte a solutiei din Siria?
Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), considera ca alegerea lui Donald Trump in pozitia de presedintele al Statelor Unite a marcat o granita de sistem, iar acum urmeaza un nou ciclu de 100 de ani. Vasilescu a avertizat ca astfel de cicluri lungi nu au neaparat finaluri fericite, in conditiile in care ciclul de 100 de ani de dupa pacea de la Viena, din 1815, care a pus capat razboaielor napoleoniene, s-a sfarsit cu tragedia Primului Razboi Mondial.
În al treilea rând, este de neînţeles faptul că în marile ziare ale lumii, în cele mai importante cancelarii de pe mapamond, în rândul societăţii civile şi al opiniei publice lipsesc vocile raţiunii, realismului şi înţelepciunii, care să acţioneze concret pentru destindere, dezarmare şi dialog, care să promoveze înţelegerea şi compromisul în menţinerea păcii în lume. Aşa cum cred de ani buni, nu avem lideri mondiali la înălţimea complicatelor dosare şi probleme internaţionale. În schimb, nu e greu de constatat că este tot mai evidentă o acută dorinţă de război şi conflict armat.
Să remarcăm degradarea gravă a politicii românești care tinde să fie tot mai mult sfâșiată artificial în pro-americani și pro-ruși. Efectele sunt devastatoare căci niciun subiect nu mai poate fi discutat fără să nu fie invocate pretinse conivențe cu Rusia și Putin, complicități și comploturi antioccidentale. Orice formă de conservatorism cultural, orice recurs la libertatea religioasă tinde să fie discreditate prin asocierea lor abuzivă cu politica rusească. În plus, valorile occidentale sunt asimilate tendențios progresismului à outrance, aruncând în uitare, dacă nu interzicând pur și simplu, orice referință la reperele intelectuale ale conservatorismului occidental. Să nu mai vorbim de efectele produse la Chișinău, acolo unde s-a produs o divizare periculoasă a societății, care numai luptă pentru democrație nu se poate numi.
“Este o iluzie sa credem ca este vechiul Razboiul Rece. Aceste momente sunt diferite, mai periculoase”, afirma ministrul german de Externe. “Pericolul unei confruntari militare este unul considerabil”, spune si fostul diplomat german Wolfgang Ischinger, fost mediator al OSCE pentru Ucraina, citat in acelasi ziar. “Acest pericol nu a fost niciodata atat de important in ultimele decenii, iar incederea intre Vest si Est niciodata atat de slaba”, a adaugat el.
Un astfel de razboi in regiunea baltica nu pare probabil – e clar ca Rusia nu e pregatita sau nu vrea sa se confrunte frontal cu NATO. In ciuda superioritatii numerice a batalioanelor tactice, exista deficiente in echipamentele moderne ale Rusiei, de vreme ce programul de inarmare costisitor abia demareaza, in timp ce Vestul are o clara superioritate in aer si pe apa. De asemenea, o incursiune masiva de teren a trupelor ruse in Siria, care sa-l ajute pe presedintele bashar Al-Assad sa castige razboiul civil, nu pare probabila. Ucraina pare a fi singura tinta de razboi viabila pe termen mediu (incepand cu ianuarie) care ar putea justifica aceasta crestere intensa a batalioanelor tactice, desi Gerasimov a subliniat ca “Kavkaz 2016 nu are legatura cu Ucraina”.
*** Digi24: Germania ar putea reintroduce serviciul militar obligatoriu După numai cinci ani, armata ar putea redeveni obligatorie în Germania. Potrivit unei agenţii de presă locale, despre această măsură se vorbeşte într-un proiect de strategie privind apărarea civilă. Autorităţile de …
Erdogan nu poate sa se limiteze azi la a executa doar pucistii, pentru ca intregul esafodaj pe care isi sprijina el puterea sta pe echilibrul intre concurentii lui. E destul de usor de banuit ca acum nu aresteaza doar pe cei direct implicati, ci incearca sa profite de dezastru ca sa loveasca fara prejudicii in toate retelele concurente. Taie deci la gramada citind de pe listele pe care le avea deja militari, gulenisti, opozitie, presa, oricine poate fi taiat fara sa atraga suspiciuni prea mari, de unde si numarul destul de semnificativ de arestari si relatia lor destul de vaga cu operatiunile rebele din weekend. Nu face insa decat sa slabeasca Turcia, lovind fara discriminare sau discernamant in inamicii politici doar pentru ca ii sunt inamici politici si slabind astfel structurile de forta ale statului turc pana in punctul in care el insusi este extrem de vulnerabil in fata agentilor din afara care sunt, dupa cum i-au demonstrat-o in Siria si nu numai, mult peste calibrul lui si care vor actiona din ce in ce mai agresiv in perioada urmatoare pentru destabilizarea Turciei si aruncarea ei intr-un razboi civil ce o va sterge de pe harta puterilor militare si diplomatice regionale.
Analistul rus Konstantin Bogdanov a declarat că scutul antirachetă de la Deveselu, ar putea duce la un război nuclear, iar România ar putea fi una dintre victime, ce va ajunge în ruine. Vladimir Putin a declarat astăzi că desfășurarea sistemului american antirachetă în țara noastra complică situația internațională în jurul Rusiei. “Elementele antirachetă din Europa de Est ar putea duce la o accelerare pe panta alunecoasă a războiului nuclear într-o criză”, a declarat analistul rus preluat de New York Times. Elementele scutului vor deveni, inevitabil, ţinte prioritate în cazul unui război nuclear, posibil char ţinte pentru atacuri preventive, avertizează expertul rus. Ţări precum România, care găzduiesc sisteme antirachetă americane, ar putea fi singurele victime, iar Statele Unite să se împace apoi cu Rusia “deasupra ruinelor fumegânde ale elementelor est-europene ale scutului antirachetă”, a adăugat analistul.
“Deci, ca să înțeleg mai bine: la câte resurse se alocă luptei împotriva terorismului, la câte drepturi cetățenești sunt încălcate în numele acestei lupte, la câtă presă a trecut de partea instituțiilor statului și se manifestă împotriva cetățenilor, mai există posibilitatea ca trei teroriști monitorizați de autorități să se afle în același timp pe unul dintre cele mai circulate aeroporturi din Europa, într-un oraș aflat în alertă maximă? Serios? Nici în cele mai proaste filme nu se întâmplă așa ceva!”
Are perfecta dreptate. Tot ce se întâmplă este o insultă la adresa inteligentei medii umane.
Avem de-a face si cu o nebunie colectivă. ”Rusia este cea mai deranjantă pietricică din bocancul Pentagonului în drumul spre dominația mondială, pentru ca are un sistem militar enorm”. ”Problema este că atât Rusia, cât și Statele Unite își sporesc sistemele militare, acționând ca și cum războiul ar fi posibil, ceea ce face parte dintr-o nebunie colectivă”, spune Chomsky.
Perceptia amenintarilor din SNS poate parea bizara daca cineva s-ar concentra doar pe afirmatii nesustinute ca cea din art. 19: “SUA isi mareste reteaua de laboratoare de razboi biologic in tarile vecine cu Rusia”. Insa, pentru conducatorii Rusiei, astfel de amenintari par reale. Patrusev a acuzat anterior SUA de “cresterea de 20 de ori a numarului laboratoarelor de razboi biologic” si de “desfasurare a laboratoarelor de productie a armelor biologice in unele tari CSI”. Astazi, Putin a semnat si a transformat in lege asemenea evaluari. Contramasurile Rusiei nu se vor lasa asteptate.
– Nu vezi, draga mea, ca atacul cel mai mare este catre Dumnezeu? Cu ce deranjeaza pe cineva ca eu am o credinta care ma face mai bun si mai corect? Atacurile impotriva Bisericii… Nu este o diferenta intre Biserica si religie. Doua elemente sunt care ne-au adus pe noi, poporul român, pana azi: limba si credinta [Biserica]. Vor sa distruga si limba, care dispare singura daca suntem ocupati mereu de alte limbi si natii, care vin peste noi … Noi suntem socotiti sovini sau altceva anti-… [xenofobi], pentru ca ne suparam ca cineva vine peste noi… Suntem poporul care, de la origini, am stat pe locul lui. Nu ne-am dus niciodata peste nimeni si ne-am suparat intotdeauna cand cineva a venit peste noi, peste masura!
Ceea ce trebuie deci luat aici în considerare este faptul că marile puteri se confruntă adesea pe teritoriul altora și pe cheltuiala (de resurse și de vieți omenești) a statelor mai mici. În anii ‘60-‘70 ai secolului trecut, URSS și SUA s-au confruntat militar ani în șir, dar nu pe teritoriul lor, ci pe acela al Vietnamului. Prea puțin a contat pentru vietnamezi că erau de partea „bună” (în Sud) sau de cea „rea” (în Nord). Dezastrul a fost total, în ambele părți și pentru toată populația. Mai mult, el s-a extins în Cambodgia și Laos, state vecine. Pentru statele mici, este mai important ca teritoriul lor să nu fie teatru de război (conflictul să nu se desfășoare pe teritoriul lor sau la granițele lor) decât să fie de partea „bună” a frontului.
”Dacă cineva crede că, după ce a comis o crimă de război josnică — uciderea unor cetățeni ruși — va scăpa doar cu roșii sau doar cu unele restricții în construcții sau alte domenii, se înșeală amarnic”, a avertizat președintele rus, adăugând că Rusia ”nu o dată” va aminti Turciei despre cele întâmplate și aceasta va regreta nu o dată acțiunile sale.
O criza militara majora a izbucnit marti dimineata intre Turcia si Rusia: Aviatia turca a doborat un avion de vanatoare rusesc in apropiere de granita turco-siriana, anunta Reuters, care citeaza televiziunea turca Haberturk TV. Ulterior, Rusia a anuntat ca avionul ii apartine si sustine ca nu a violat spatiul aerian turc. Ministerul turc al Apararii sustine insa ca avionul rusesc Suhoi-24 a violat spatiul aerian si ca a fost avertizat de 10 ori. Vezi in articol imagini VIDEO cu avionul in flacari.
Cel mult vom construi o societate de tip Big Brother iar forţele de ordine-represiune vor inventa periodic noi motive de panică pentru a-şi menţine privilegiile obţinute. Până la urmă teroriştii ne pot înspăimânta fără să ne controleze dar serviciile speciale, tot mai dilatate, vor dori să ne controleze total la un moment dat insistând că asta n-ar trebui să ne sperie. Oricum, aştept noi alocări bugetare pentru serviciile domnilor Coldea &Co în lumina evenimentelor recente… dacă s-a putut în vremea tăierii de pensii şi salarii, cum să se refuze acum…?
Seful Pentagonului Ashton Carter a acuzat Rusia ca pune in pericol ordinea mondiala, evocand in acest sens incursiuni in Ucraina si unele afirmatii despre armamentul nuclear, in cadrul unui Forum pe probleme de Aparare la Biblioteca prezidentiala Ronald Reagan, la Simi Valley, in California, scrie Mediafax. Insa Washingtonul isi adapteaza “postura operationala” pentru a contracara orice “agresiune” ruseasca, a avertizat Carter.
Un razboi dintre SUA si China este mai probabil decat evitarea acestuia, potrivit traiectoriei actuale a evenimentelor, este concluzia a doi profesori de la Harvard, care pornesc de la faimoasa “Capcana a lui Tucidide” potrivit careia, atunci cand o putere in ascensiune ameninta puterea dominanta, razboiul este cel mai probabil eveniment.
Responsabili ruşi au cerut ca avioanele militare americane să părăsească neîntârziat spaţiul aerian sirian, a declarat miercuri un înalt responsabil american, sub rezerva anonimatului.
Suveranul Pontif spune că omenirea trăiește acum într-o „atmosferă” de război mondial. „Avem nevoie de reconciliere în această atmosferă de Al Treilea Război Mondial pe care o trăim acum”, a spus Papa Francisc.
Rapiditatea cu care s-a extins ISIS șochează pe toată lumea. Tu ai o explicație? Cine-i finanțează pe acești oameni? Ei nu luptă nici cu pieptul gol, nici cu arme confecționate prin garaje, ei sunt foarte bine înarmați, au intrat peste un Irak controlat de americani atât de ușor și dintr-o dată nu au treabă cu șiiți și sunniți, ci au treabă cu Europa, cu America, cu Rusia. Dintr-o dată, războiul lor nu mai este între ei, ci este cu noi.
Radu Tudor: Îmi pare rău să te dezamăgesc, dar numărul cel mai mare de victime ale Statului Islamic este cel de victime musulmane.
Oana Stancu: Pentru că se extind în momentul ăsta, e o chestiune logică. Dar ei se extind, capătă putere ca să vină peste noi văd. Asta ți se pare o construcție naturală sau este făcătura celui de-al treilea război mondial?
Rusia a lansat lucrari pentru construirea unei baze militare care va putea primi mai multe mii de soldati si depozite de arme si munitii la 25 km de frontiera ucraineana, langa oraselul Valuiki, nu departe de Soloti, au relatat locuitori ai regiunii, potrivit Le Figaro citat de Agerpres.