Premiul Nobel pentru Cutia Pandorei. FERTILIZAREA IN VITRO (FIV), “revelatia” unei industrii a iluziilor si a mortii ascunse. Perspectiva ortodoxa: FIV = FATA NEVAZUTA A AVORTULUI/ CEDO trimite, din nou, constiinta religioasa la colt …si multe alte provocari la adresa valorilor familiale (STIRI FAMILIE 1-8 octombrie 2010)

8-10-2010 13 minute Sublinieri

  • UPDATE:

Hotnews [TOB]: Voia Domnului sau voia omului? Despre fertilizarea in vitro

  • Gandul:

Creatorul „copiilor din eprubetă”, primul laureat Nobel din 2010

Cercetătorul britanic Robert Edwards, “părintele fertilizării in vitro”, este primul din lista celor pe care Comitetul Nobel îi va anunţa în această săptămână, urmând să-i premieze în decembrie.

Fondator al unei “industrii medicale”

Peste patru ani, sora primului copil “conceput artificial” era deja al 40-lea copil născut în lume pe această cale. De atunci, aproape 4 milioane de persoane s-au născut pe plan mondial ca urmare a folosirii tehnicilor de fertilizare in vitro (IVF), iar Edwards poate fi considerat părintele unei veritabile “industrii”, care se extinde de la an la an. Anual, britanicii fără copii asigură venituri de 75 milioane lire sterline clinicilor de profil, unde plătesc proceduri IFV (la un cost mediu de 2.500 lire), care nu au o rată de succes mai mare de 25%. În cazul unor clinici, rata de succes coboară la 12,7%, astfel că viitorii părinţi trebuie să se înarmeze cu foarte multă răbdare şi să îşi permită să suporte costul tratamentelor pe timp îndelungat. În ciuda acestor dificultăţi, numai din 1978 până în 2000 se născuseră 50.000 de copii “în eprubetă” în UK, iar numărul de clinici de specialitate depăşeşte o sută. Pentru supravegherea lor a fost înfiinţată o autoritate specială. Preşedintele instituţiei (HFEA), Lisa Jardine, a salutat, ieri, premierea lui Edwards ca fiind “o binemeritată recunoaştere a contribuţiei sale la medicina reproductivă”.

Bogdan Munteanu: Nobel pentru „o cutie a Pandorei”

În anul 6565/ Nu o să mai ai nevoie de soţ, nici de soţie/ O să-ţi alegi fiul, şi fiica de asemenea/ De la capătul unui lung tub de sticlă”, cântau, în 1969, doi folkişti din Nebraska, Zager & Evans. În afara acestui unic “hit”, nimeni nu a mai auzit de ei, dar profeţia lor avea să se împlinească mai repede decât se aşteptau: în 1978, odată cu naşterea primului “copil conceput în eprubetă”. “Opera” britanicului Robert G. Edwards a fost recompensată cu cel mai prestigios trofeu al lumii de azi, Premiul Nobel, de-abia după încă 32 de ani. Pentru cei cărora nu le-a dat Dumnezeu un copil pe căi naturale, Edwards este dumnezeul ale cărui cercetări le permit, după sacrificii uriaşe – morale (umilinţe, un permanent “război al nervilor”), de sănătate (căci nu o dată, femeile astfel “tratate” suferă complicaţii medicale) şi financiare – să devină părinţi. Nicio jertfă pe altarul acestei industrii care a devenit “procrearea artificială” nu le pare prea mult celor care apucă să ţină în braţe un copil care este, mai mult sau mai puţin, un “moştenitor biologic” al lor. Însă ceea ce a creat Edwards nu este o “revoluţie medicală”, ci mai degrabă o loterie foarte costisitoare, cu ceva mai mari şanse de câştig decât la “6 din 49”.

În afara celor patru milioane de persoane născute, la fundul “cutiei Pandorei” deschise de Edwards zac nenumărate milioane de embrioni ucişi. În afara ei, prosperă o industrie care exploatează femei pentru ovule şi care nu le “garantează” nimic celor care îşi pun încrederea în ea. Copiii din eprubetă au 30% mai multe ne-şanse de a se naşte cu probleme de sănătate. La 10.000 de astfel de născuţi, mai bine de zece ori mai mulţi sunt avortaţi în UK.

Fertilizarea in vitro creşte şansele de a avea băieţi

Fertilizarea in vitro e acum utilizată atât de frecvent, încât a devenit o rutină. Premiul Nobel pentru Medicină a fost acordat unui om care a fost criticat, la vremea sa, pe motiv că ar fi desfăşurat o activitate ce reprezenta cea mai mare ameninţare pentru omenire de după bomba atomică. Pare a fi o dulce răzbunare pentru Robert Edwards, biologul britanic care a dezvoltat procedura fertilizării in vitro, care a dus la naşterea lui Louise Brown, primul „bebeluş în eprubetă”. E greu de crezut azi, când fertilizarea in vitro a devenit o metodă folosită pe scară largă, că atunci când a fost anunţată naşterea domnişoarei Brown, în 1978, chiar şi oamenii de ştiinţă serioşi susţineau că ea va avea defecte monstruoase. Unii se întrebau cum e posibil să te joci cu spermă şi ovule într-o cutie petri fără să generezi niciun fel de probleme cromozomiale? Şi totuşi, în cei 32 de ani care au trecut de atunci, atitudinea noastră faţă de cercetările doctorului Edwards s-a schimbat complet: fertilizarea in vitro e acum utilizată atât de frecvent, încât a devenit o rutină. Istoria fertilizării in vitro demonstrează nu numai cât de uşor acceptă publicul noile tehnologii odată ce se demonstrează că ele sunt inofensive, dar şi că nenorocirile prevestite în timpul dezvoltării lor nu se adeveresc aproape niciodată. E o lecţie de ţinut minte atunci când discutăm dacă să adoptăm alte descoperiri medicale promiţătoare şi totuşi controversate, de la ingineria genetică la clonarea umană. Publicul a arătat cum poate dezbate o nouă tehnologie medicală, cum poate respinge abuzurile ei şi, în unele cazuri, cum îi poate accepta beneficiile. De exemplu, suntem de acord când o femeie între 30 şi 40 de ani, care altfel nu ar putea avea copii, recurge la fertilizarea in vitro, dar criticăm o femeie de 60 de ani care încearcă acelaşi lucru. Literatura science fiction e plină de poveşti distopice în care publicul acceptă orbeşte tehnologii distructive. Dar fertilizarea in vitro oferă un model mai optimist. Pe măsură ce continuăm să dezvoltăm noi metode de îmbunătăţire a naturii, drumul poate fi alunecos, dar acesta nu e un motiv pentru a evita să facem primul pas.

Aspectul moral al FIV

Fecundarea in vitro e inacceptabilă prin însuşi faptul că se consumă în afara trupului uman; suprimarea embrionilor supranumerari este o crimă, ca şi avortul;

– Prof. H. Tristram E., în cartea „Fundamentele Bioeticii Creştine”, arată problema morală a producerii în exces de embrioni: „cea mai evidentă chestiune morală pusă în joc de fertilizarea in vitro e legată de producerea în „exces” de zigoţi şi embrionii timpurii care riscă să fi e congelaţi sau distruşi”. Îl dă exemplu pe Sfântul Vasile cel Mare care susţine că: „ucigaş este cel ce ucide un embrion neformat sau imperfect , întrucât acesta deşi nu e încă o fiinţă completă, era menit să se desăvârşească în viitor, potrivit succesiunii neapărate a legilor firii”;

„Începutul fiinţei umane se petrece deci, prin unirea nu doar biologică, ci şi spirituală a părinţilor prin legătura căsătoriei. Un act de procreare lipsit de expresia fizică este privat de comuniunea interpersonală dintre cele două corpuri fizice. Caracteristica iubirii conjugale este totalitatea şi deplinul dăruirii celor două persoane, de aceea, substituirea actului corporal cu tehnica determină o reducere a lui la simplitatea unui gest tehnic. Fertilizarea extracorporală a fost astfel asimilată cu fecundarea extraconjugală. Părinţii sunt doar o terminologie în cazul fertilizării in vitro. Cine împlineşte faza decisivă a procreării este un străin sau o echipă de străini, în locul cuplului. Din acest motiv, se înţelege de ce actul de iubire conjugală este considerat în învăţătura Bisericii ca unica modalitate demnă de procreare umană”.

FIV, ea însăşi o metodă imorală, a deschis din nefericire drumul şi spre alte metode cu totul imorale, precum donarea de ovule, donarea de embrioni, surogatul, experienţe pe embrioni etc. (A se vedea integral studiul despre fertilizarea in vitro AICI).

Vezi si:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Biserica Ortodoxa Rusa a condamnat decizia de a-l premia cu Nobelul pentru medicina pe embriologul britanic Robert Edwards, cel care a inventat tratamentul de fertilizare in vitro.  “Biserica considera ca toate aceste metode FIV ce includ depozitarea si, apoi, distrugerea asa-zisilor embrioni in exces este din punct de vedere moral inacceptabila”, a declarat pr. Nikolay Balashov, purtator de cuvant al BORu.  Pozitia Bisericii este bazata pe credinta ca “un embrion este o viitoare faptura umana si nu doar o acumulare de celule sau o parte a trupului mamei”, iar Biserica ” apara demnitatea vietii umane din momentul conceptiei pana la moarta naturala a oamenilor”, a spus preotul. FIV deseori include asa-zisul material genetic donat, ceea ce creeaza “probleme morale pentru persoana nascuta ca urmare a unei asemenea proceduri”, a mai spus el. “Teoretic, copilul poate avea doi tati, unul biologic si unul care il creste, si doua mame, una biologica si una care il poarta in timpul sarcinii”, a afirmat purtatorul de cuvant.  Ca si in cazul asa-ziselor “mame surogat”, folosirea unor astfel de metode ar putea pune in “dubiu identitatea fiintelor umane, intelegerea de sine”. “Pe aceste considerente, BORu nu poate justifica folosirea acestor tehnologii ce pun in chestiune unicitatea persoanei umane si perceperea vietii umane ca un dar al lui Dumnezeu”.  Cuplurilor fara copii ce sufera de aceasta neputinta ar trebui sa li se reaminteasca fapul ca “a fi fara copii poate fi, in unele cazuri, o vocatie speciala daruita de Dumnezeu, cu atatia copii ce ar fi fericiti sa gaseasca o familie iubitoare ce se pune la coada in fata unei institutii de adoptie”.  (…)

  • Lumina:

Metodele de reproducere artificială nasc întrebări fără răspuns: Întrebările generaţiilor născute prin tehnologii artificiale

Consiliul Europei atacă obiecţia din motive de conştiinţă : Un raport care îndreptăţeşte păcatul

Un proiect de rezoluţie, scris de Christine McCafferty, membră a Grupului Socialist la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), invită statele europene să restrângă prin lege exercitarea obiecţiei din motive de conştiinţă, în scopul de a facilita accesul la avort şi la alte practici, precum eutanasia şi sterilizarea voluntară. Raportul, prezentat în iunie 2010, a fost supus dezbaterii pe 7 octombrie 2010. Rezoluţia, dacă va fi votată, nu va fi obligatorie, însă va fi utilizată pentru a exercita presiune asupra guvernelor, pentru a înăspri legile privind obiecţia din motive de conştiinţă.

Drumul de la normalitate la rătăcire face victime : Familia creştină tradiţională, distrusă de secularizare

Cultura si credinţa ortodoxă spun că familia, în fundamentul ei, dezvăluie misterul Sfintei Treimi. Ancestral, familia românească a reflectat acest adevăr firesc, cu simplitate, smerenie şi responsabilitate, ca o adevarată ” Biserică mică”, în timp ce Biserica reprezenta “familia cea mare”. Impardonabil, acest adevăr existenţial se atribuie în batjocură astăzi doar aşa-zisei “familii tradiţionale”, demodată şi desacralizată de secularism în viziunea unora, înlocuită, dramatic, cu forme “moderne”, mutante, precum concubinajul, familia monoparentală sau căsătoriile între persoane de acelaşi sex.


Drumul de la normalitate la rătăcire a transformat familia tradiţională într-una dintre cele mai încercate victimele ale acestui început de veac. Societatea însăşi, din perspectiva familiei, se defineşte astăzi, în plin proces de secularizare, ca fiind “post-maritală”, legislaţia multor ţări consfinţind această nebunie ca o realitate firească a timpurilor pe care le trăim. În timp ce familia creştină tradiţională reflectă, prin comportament şi credinţă, adevărul valorilor vieţii veşnice, după cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos, lărgind Împărăţia lui Dumnezeu, familia contemporană, atinsă de aripa rătăcirii, îşi redefineşte sensul existenţial reducându-l la doar câteva componente ce reflectă mai degrabă mutaţiile sociale, culturale sau politice ale vremurilor pe care le trăim. Sondajele de la noi, la fel ca şi cele din ţări “avansate” din acest punct de vedere, confirmă faptul că, în majoritatea cazurilor, principala raţiune în baza căreia se încheie astăzi o căsnicie nu mai are în prim-plan procrearea, ci interese din sfera mutaţiilor pomenite mai sus.

Procrearea în familie nu mai reprezintă interes

Sigur, consecinţele acestui mod de înţelegere a rolului familiei nu sunt greu de identificat: reducerea numărului căsătoriilor, scăderea ratei natalităţii, creşterea numărului divorţurilor, al celibatarilor, iar la celălalt pol al rătăcirii, generalizarea concubinajului, apariţia familiilor monoparentale, a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex sau, mai nou, constituirea “uniunilor civile”, în care cei care doresc să-şi unească vieţile şi religios o pot face doar ca “amendament” la legislaţie. Căsătoria, ca început al constituirii uniunii conjugale şi, prin aceasta, debutul procreării, nu mai reprezintă interes. Remarcăm, de asemenea, dezvoltarea unui fenomen extreme de periculos: promovarea exacerbată a sexualităţii, a libertinajului, care fragmentează legătura firească dintre căsătorie şi copii, fiecare categorie tinzând să devină realităţi distincte. Din acest motiv, din ce în ce mai multe tinere îşi doresc copii fără a întemeia familii, nici cu tatăl natural al copilului, nici cu alt bărbat, adică fără a se căsători. Această realitate devine o modă intens şi persuasiv promovată de mass-media ca fiind o evoluţie firească a societăţii. “Familia nucleară” de altădată, adică “celula societăţii”, în existenţialitatea căreia a fi “izvor şi albie al vieţii” era o normalitate, aproape că dispare astăzi, fiind înlocuită de surogatele moderne ale lumii secularizate. (…)

  • Lumina:

Despre crizele vieţii de familie de peste Ocean, cu psihologul Victoria Thorn: Modelul de viaţă american este în criză şi confuzie

  • EvZ:

Un cuplu de lesbiene din Australia va avea cvintupleţi

Cum ar trebui pedepsiţi părinţii care îşi maltratează copiii?

***

Alianta Familiilor din Romania

CURTEA EUROPEANA ATACA LIBERTATEA RELIGIOASA

Pe 23 septembrie Curtea Europeana a Drepturilor Omului a subminat in mod grosolan libertatea religioasa in tot Consiliul Europei. A emis o decizie prin care afirma ca Biserica Catolica germana a violat Conventia Europeana a Drepturilor Omului concediind organistul unei biserici catolice pentru adulter. Organistul semnase un contract cu Biserica obligindu-se ca atita timp cit va fi angajatul ei va respecta valorile morale ale Bisericii. In 1997 a inceput o relatie de adulter care i-a cauzat concedierea. CEDO a decis ca Biserica a “esuat in privinta obligatiei ei de a cintari drepturile” organistului, conferite lui de Conventia Europeana a Drepturilor Omului, in raport cu libertatea Bisericii de a-si alege angajati compatibli cu invataturile si practica Bisericii. In linkul alaturat aflati un comentariu despre decizie http://www.ekklesia.co.uk/node/13200 iar aici textul deciziei (in engleza) http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/viewhbkm.asp?sessionId=59570409&sk
Intelegem astfel ca CEDO proclama existenta, in Conventia Europeana a Drepturilor Omului, a unui drept la adulter” caruia i se acorda prioritate in raport cu libertatea religioasa. Un drept care decurge, se presupune, din Articolul 8 al Conventiei care garanteaza europenilor dreptul la viata intima si privata. Este o decizie pe care o gasim in intregime eronata si de mare pericol pentru Biserica Crestina in tot Consiliul Europei. Ne preocupa in plus afirmatia Curtii ca relatiile de adulter in fapt ar putea fi interpretate ca fiind echivalentul unei “familii de facto.” Prin extensie, Curtea denota deschiderea posiblitatii afirmarii oricaror relatii intre adulti, inclusiv al concubinajului de acelasi sex sau de sex opus, ca fiind sau constituind “familii de facto” protejate de Conventia Europeana. Consecintele unei astfel de interpretari vor fi nefaste pentru practica si invatatura crestina. Tocmai la situatii si decizii radicale de genul acestea ne refeream acum 2 saptamini in comentariul despre periclitarea libertatii noastre de constiinta. Declaratia de la Timisoara atrage atentia asupra acestor pericole si afirma, dimpotriva, primordialitatea libertatii religioase si a libertatii de constiinta in societate. Si tocmai de aceea am acordat un loc special libertatii religioase, afirmind, in paragraful (i) ca “Libertatea religioasa si libertatea de constiinta sunt drepturi fundamentale si istorice” care dorim sa fie protejate si tinute la loc de cinste in societatea romana. http://www.alianta-familiilor.ro/decl_timisoara.php Daca sunteti de acord cu aceste principii sacrosante, va rugam semnati Declaratia si dati-o mai departe.

Buletinul informativ al Aliantei Familiilor din Romania


Declaratia de la Timisoara. Declaratia de la Timisoara, document public emis de AFR, a fost semnata la zi de aproape 2700 de crestini. Un numar mic, avand in vedere numarul mare al celor la care a ajuns Declaratia. Cei ce vor sa o semneze, o pot face aici.

Un premiu Nobel controversat. Premiul Nobel pentru medicina a fost acordat anul acesta lui Robert Edwards, un pionier al fertilizarii in vitro. Experimentele sale au fost considerate ca o mare realizare pentru medicina. Totusi, fertilizarea in vitro comporta un aspect negativ putin cunoscut: din mai multi feti produsi in vitro, numai unul se implanteaza mamei, restul fiind distrusi. Cu alte cuvinte, fericirea unei femei costa viata mai multor copii. Vaticanul si-a exprimat rezervele fata de decernarea premiului. Monseniorul Ignacio Carrasco de Paula l-a laudat pe de o parte pe cercetatorul britanic pentru binele pe care l-a facut umanitatii prin cercetarile sale, dar l-a acuzat in acelasi timp ca a creat o piata pentru ovule umane si ca a contribuit la moartea a milioane de embrioni umani in fiecare an (link). (…)

Toxicitatea divortului. Va recomandam un interviu privind toxicitatea divortului asupra societatii. Ii apartine unui profesor american, autor al bestsellerului “Taken Into Custody: The War Against Fathers, Marriage, and the Family” (2009). Opinia dansului este ca divortul este cauza principala care distruge familia si institutia casatoriei, mai mult care oricare alt factor. In plus, contribuie in mod substantial la criminalitatea in societate, dependenta de droguri, violenta, abuzul copiilor si perpetuarea din generatie in generatie a flagelelor sociale contemporane (link).

Abstinenta. Saptamana trecuta, doi senatori democrati americani au initiat un proiect legislativ care sa interzica utilizarea fondurilor publice pentru promovarea abstinentei la adolescenti (link). Asta in ciuda studiilor repetate care dovedesc ca promovarea abstinentei conduce la un respect mai mare fata de casatorie si viata de familie si la scaderea ratei sarcinilor nedorite (link).

Moldova. Pe 23 septembrie, a avut loc la Chisinau o conferinta intre Fondul ONU pentru Populatie, o organizatie care promoveaza avortul si controlul populatiei, si Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova. Conferinta s-a concentrat asupra situatiei “drepturilor reproductive” in Basarabia, adica pe avort. Conferentiarii internationali au criticat Moldova pentru ca nu respecta indeajuns “drepturile reproductive”. La final, oaspetii au transmis guvernului un plan in 8 puncte pentru imbunatatirea “drepturilor sexuale si reproductive” in Moldova. Printre ele: costul contraceptivelor si al serviciilor de avort e prea ridicat; parintiilor trebuie sa li se reduca posibilitatea de a-si da consimtamantul la avort in cazul minorelor; eliminarea testelor medicale inainte de casatorie; stereotipurile sexuale inradacinate in cultura moldovenilor si promovate in mass-media trebuie schimbate. In 2009, organizatia americana Center for Reproductive Rights a dat Moldova in judecata la CEDO pentru ca, spune Centrul, politica Moldovei privind avortul nu e in intregime compatibila cu obligatiile internationale in acest domeniu (link).

Pornografie. Si femeile pot deveni dependente de pornografie, nu doar barbatii. Iar consecintele sunt la fel de rele. La fel, si femeile pot sa-si revina din dependenta de pornografie. Femeile care devin dependente de pornografie sunt cele care nu isi ajuta sotii sa scape de pornografie si vizioneaza pornografia impreuna (link).

SIDA. Periodic, Centrul de Control al Bolilor din SUA publica statistici privind infectia cu SIDA la populatia din SUA. Ultimul raport, emis saptamana trecuta, indica ca 20% dintre homosexuali sunt infectati cu SIDA, iar jumatate dintre ei nici macar nu stiu asta. Studiul a fost efectuat in 21 de zone metropolitane si a inclus 8.153 barbati homosexuali (link).

Declinul casatoriei in America. Anul acesta a fost efectuat in SUA recensamantul populatiei, care are loc la fiecare 10 ani. Datele reflecta un declin ingrijorator al casatoriei la americani. In 2009, doar 52% dintre americanii adulti erau casatoriti, in comparatie cu 57% in 1999. Restul fie erau necasatoriti, traiau singuri, erau divortati sau traiau in concubinaj (link).

Statistici. Primul sondaj de opinie oficial efectuat asupra acestui subiect in Marea Britanie indica ca procentul homosexualilor si al bisexualilor este de doar 1-1,5%. Procentajul e mult mai mic decat se asteptau oficialitatile britanice. Asta inseamna ca in Marea Britanie locuiesc 750.000 de homosexuali si bisexuali. Estimarile precedente erau ca 7% dintre britanici sunt homosexuali. Rezultatele sondajului reflecta ceea ce noi mentionam de mult timp – propaganda homosexuala manevreaza intentionat statisticile pentru a da impresia unui grup numeros. Pana nu demult, ni se spunea ca 10% dintre barbati sunt homosexuali, apoi ca doar 4%, iar in ultimii ani se vehicula ideea ca doar 2% ar fi. Iata ca procentul e cu mult mai mic in tara cu poate cel mai mare procent de homosexuali din lume. Sondaje de opinie efectuate in ani recenti in Australia indicau sub 1% homosexuali sau bisexuali in randul australienilor (link).

Romania promoveaza perversiunile la Geneva. Romania s-a alaturat unui grup de mai multe tari, printre care SUA, Argentina, Franta, Olanda, Slovenia si Norvegia, sponsorizand, pe 17 septembrie, o conferinta ONU in Geneva privind dezincriminarea homosexualitatii in tarile in care aceasta inca este pedepsita. Departamentul de Stat american a emis un comunicat in care “aplauda” eforturile acestor tari de a dezincriminaliza sodomia (link).

Eutanasie. Promotorii eutanasiei incearca din nou legalizarea eutanasiei in statul australian Queensland. Incercarea nu este prima. Recent insa, au primit o donatie de 5 milioane de dolari pentru relansarea proiectului legislativ. Peste 80% dintre cetateni se impotrivesc legalizarii eutanasiei, la fel ca si guvernatorul statului. Va recomandam sa cititi comentariile si reactiile cititorilor la articol. Brisbane Times a initiat un sondaj de opinie privind initiativa, cu intrebarea “Should euthanasia be legalized?” („Ar trebui legalizata eutanasia?”) (link).

Discriminare. O scoala din statul american Maine a fost gasita vinovata de discriminare pe baza de orientare sexuala pentru ca a interzis unui baiat de clasa a sasea sa foloseasca toaleta fetelor. Baiatul incepuse proceduri medicale de schimbare a sexului, din baiat in fata, iar scoala a venit in intampinarea lui, oferindu-i o toaleta separata, unde nu ar fi putut avea acces nici baietii, nici fetele. Oferta nu a fost suficienta pentru parinti si elev, care au dat scoala in judecata (link).

Vesti bune. Democratia americana este ciudata: un judecator poate anula ceea ce populatia decide prin referendum. In august, un judecator federal a anulat amendamentul constitutional californian care interzice casatoriile homosexuale. El a afirmat in plus ca daca Guvernatorul statului (Arnold Schwartzeneger) nu face recurs, decizia lui va fi finala. Guvernatorul a anuntat ca nu va face recurs si se parea ca decizia este finala, fara a putea fi atacata in recurs. Inainte de limita pentru inregistrarea recursului, un district din California, majoritar crestin, a intervenit si a inaintat recursul necesar, dand astfel posibilitatea avocatilor crestini sa duca cazul mai departe. Textul recursului se afla aici (link).

Sondaj mondial asupra contraceptiei. Cinci sute de mii de tineri contracteaza zilnic o boala cu transmitere sexuala (BTS), se arata intr-un amplu sondaj de opinie. Autorii sondajului constata ca prea putini tineri folosesc metode contraceptive, lucru care conduce la BTS si sarcini nedorite. In sondaj nu se mentioneaza nimic despre cea mai sigura cale de preventie – abstinenta (link).

Drepturile parintilor. Drepturile parintilor sunt importante pentru americani, potrivit unui sondaj recent de opinie. Majoritatea americanilor (85%) cred in autoritatea parintilor de a-si disciplina fizic copiii; in dreptul constitutional al parintilor de a lua decizii pentru copiii lor fara amestecul statului (93%) si in adoptarea unui amendament constitutional de protejare a drepturilor parentale (63%) (link).

Platforma politica profamilie. Saptamana trecuta, cu cinci saptamani inainte de alegerile legislative federale americane din noiembrie, Partidul Republican a emis platforma sa politica si electorala. Textul de 48 de pagini poate fi consultat aici. Pentru prima data in istoria acestui partid, republicanii au inclus in platforma un paragraf in care se obliga sa protejeze “familia si casatoria traditionala” (link).


Secularism. ONU si-a incheiat ceremonia de deschidere a noului an de activitati. Un editorial din presa daneza acuza secularismul din ideologia de dezvoltare adoptata de ONU, care nu este capabila sa elimine saracia la nivel global (link).

Basarabia. Saptamana trecuta, guvernul Republicii Moldova a retras un proiect de lege care prevedea nediscriminarea homosexualilor. Proiectul a fost demarat acum cativa ani de Ministerul de Justitie al Republicii Moldova, justificandu-l ca o cerere din partea Consiliului Europei. Biserica si publicul s-au mobilizat de la inceput impotriva proiectului. AFR a participat si ea prin vizite in Republica Moldova, intruniri cu personalitati importante ale vietii politice si a miscarii profamilie, si prin demersuri la Ministerul de Justitie. Felicitam pe cei din Moldova pentru aceasta reusita (link).

Prostitutie. Saptamana trecuta, parlamentul spaniol a adoptat, in unanimitate, o rezolutie care cere guvernului spaniol sa interzica reclamele pentru prostitutie. O decizie buna, care ne aminteste in acelasi timp cat de stranie este initiativa recenta a d-lui Prigoana (PDL Bucuresti) de legalizare a prostitutiei in Romania (link).

Cultura moderna – O cultura anti-copii? Un proeminent doctor italian a publicat un editorial in care descrie una din constatarile lui din consilierea cu cuplurile – cuplurile moderne au oroare fata de copii. In generatia tanara, afirma doctorul, s-a impamintenit ideea ca standardul de viata scade cand se ivesc copiii in familie (link).

Pericolele TV pentru copii. Televizorul este un camp minat pentru noi toti, dar mai ales pentru copii. Din acest motiv, un sociolog britanic sugereaza ca programele TV pentru micuti sa fie suprimate complet. Televizorul le afecteaza sanatatea si creeaza dependenta. Franta a interzis deja orice program TV pentru copiii de pana la 3 ani (link). In Romania a aparut la editura Evanghelismos, acum cativa ani, o carte foarte documentata pe aceasta tema, „Efectele televiziunii asupra mintii umane”, sub semnatura lui Virgiliu Gheorghe (link).

Facebook faciliteaza adulterul. Un articol din Chicago Tribune discuta despre impactul Facebook asupra relatiilor matrimoniale (link). Facebook faciliteaza adulterul. 20% dintre divorturile americane din ultimii ani au fost cauzate de relatii de adulter incepute pe Facebook. Situatia e similara in Marea Britanie (link).

Adulter. Un studiu publicat in iarna anului trecut denota ca persoanele religioase din America, in special cele care merg la biserica cu regularitate, au sanse mai reduse, cu o treime, de a se aventura in relatii de adulter, decat persoanele care nu pretind nici o afiliere religioasa (link).

Un nou cod moral modern? Codul nostru moral, cel ancorat in traditie, credinta si constiinta, e demodat, afirma un editorial de la CNN. Ar fi necesar un nou cod moral, unul care sa coresponda nivelului “sofisticat” al vietii moderne. Unul axat pe cautarea fericirii personale si a profitului material. Punct (link).

Sexy. Si mici. Se emancipeaza fetele noastre inainte de vreme? Se imbraca provocator prea devreme? Se machiaza de la o varsta prea frageda? E lucrul acesta bun sau rau? La ce poate duce si care pot fi consecintele? Ce sfaturi sunt recomandate parintilor pentru a se opune sexualizarii fetelor? Cum putem contracara aceste tendinte la fetele tinere? Va recomandam o serie de articole publicate de organizatia Focus on the Family (link).

SUA – Homosexualii castiga si apoi pierd. Politica oficiala a SUA a fost sa le interzica homosexualilor sa se inroleze in armata. In 1996, politica a fost schimbata, cerandu-li-se homosexualilor sa adopte o pozitie de neutralitate si sa-si tina sexualitatea confidentiala. Homosexualilor nu le-a convenit si au dat statul in judecata. Pe 9 septembrie au castigat, un tribunal federal american declarand legea neconstitutionala. Bucuria a fost de scurta durata. Pe 21 septembrie, Senatul american a refuzat sa abroge legea, iar aministratia Obama a anuntat ca va supune legea la vot dupa alegerile din noiembrie (link).

Abstinenta. Va prezentam un studiu de 145 de pagini emis in aprilie 2009 privind eficacitatea abstinentei atunci cand este promovata adolescentilor de catre parinti. 60% dintre adolescentii care primesc acasa educatie despre abstinenta afirma ca este un lucru bun sa fie abstinenti pana la casatorie (link).

Sinuciderea la adolescenti. Slovenia se afla pe locul 4 in Europa la numarul de sinucideri. 20% dintre sloveni sufera de o boala mentala, dar numai 6% dintre ei cauta ajutor profesional (link).

Acum 100 de ani? Pozitiile anti-viata ale elitei ideologice europene de acum 100 de ani revin la viata. Sub influenta darwinismului social, elita intelectuala europeana cerea atunci sterilizarea fortata a fiintelor umane “neinteligente”. Ideile acestea au dat nastere ideologiei naziste, cu toate repercursiunile ei asupra celor considerati inferiori. Astazi se fac afirmatii similare, la fel de bizare. Notam un caz recent din Marea Britanie, unde un renumit sociolog si profesor emerit a afirmat ca parintii care sunt “neinteligenti” trebuie sterilizati, cu forta chiar, iar daca au copii, si copiii lor trebuie sterilizati pentru a impiedica transmiterea “imbecilitatii” parintilor la generatiile viitoare (link).

Consumerism. Consumerismul e o plaga in societatea contemporana. Asta le da nadejde secularistilor, spune un editorial din presa suedeza, in sensul ca simtamintele si preocuparile religioase vor dispare cu atat mai repede cu cat societatea se transforma tot mai mult intr-o societate de consum. Cu alte cuvinte, in timp valorile traditionale vor ceda noilor valori dictate de idolul nivelului de trai (link).


Categorii

Pagini laice, Pagini Ortodoxe, Presa, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “Premiul Nobel pentru Cutia Pandorei. FERTILIZAREA IN VITRO (FIV), “revelatia” unei industrii a iluziilor si a mortii ascunse. Perspectiva ortodoxa: FIV = FATA NEVAZUTA A AVORTULUI/ CEDO trimite, din nou, constiinta religioasa la colt …si multe alte provocari la adresa valorilor familiale (STIRI FAMILIE 1-8 octombrie 2010)

  1. Nu ca biserica considera FIV inacceptabila, ci este categorisita de canoanele sf. bieseicii ortodoxe la categoria avort terapeutic (vezi canoanele bisericii ortodoxe Romane), pt ca in fiecare embrion uman Domnul a si pus un suflet! “Fie mie dupa cuvantul Tau” a spus sf fecioara, si s-a intrupat Domnul Hristos. Din nefericire si multi crestini, chiar ortodocsi sunt prinsi intr-un astfel de ‘val tehnologic” (din nefericire o spun si cu mare durere pt ca cunosc cazuri de copii rezultati in eprubeta si botezati in biserica ortodoxa…). Si aprope ca nici nu mai poti convinge cu informatia, ca traim vremurile cand Domnul ne-a lasat prada la “faca-se voia ta omule”
    Daca o femeie recurge la avort o data, ea omoara un suflet uman. Prin FIV, sau fertilizarea in eprubeta, se creaza in mod normal de la 4-5-8 sau mai multi …embrioni (pt ca stiinta nu poate controla acest fapt, sa se poata crea un singur embrio). Deci o femeie care recurge la FIV, nu numai ca face un avort, ci 4-5-8…avorturi odata, dupa cati embrioni rezulta si sunt distrusi. Si apoi efectele f toxice (unele rezulta in moarte) dupa supra stimularea ovariana cu hormoni (medicamentele ce se dau femeilor ce recurg la FIV). Mai multe detalii (in lb engleza la http://orthodoxword.wordpress.com/2010/08/23/is-human-life-up-for-grab-on-fetal-farms-and-the-misterycontroversy-beyond-%e2%80%9cin-vitro%e2%80%9d-fertilization-and-human-clonning/ )
    Ne-a mai ramas numai rugaciunea si zdrobnirea inimii pt astfel de oameni caci vorbele noastre au devenit din ce in ce mai slabe.

  2. FIV este inacceptabila nu doar din pricina avorturilor, ci si din pricina ca nu este normal ca o familie sa dea un copil altei familii. Daca a infia un copil abandonat este un bine, totusi a abandona un copil, sau a-l da altei familii, este un lucru rau. De aceea si obtinerea de copii pe cale artificiala este un lucru rau in sine, chiar si daca tehnologia asta nu ar produce avorturi.

  3. Daca Domnul nu ingaduie ca un cuplu sa aiba copii pe cale naturala, asa cum au avut oamenii copii de cand e lumea, inseamna ca aceasta le este crucea. Metodele tip IVF nu-s altceva decat un fel de a te juca nitel de-a Dumnezeu…

  4. Crima a devenit ca o a doua natura pt omul “modern”. Nimic nu-l mai sensibilizeaza

  5. Si cand te gandesti ca sfintii se nasteau in urma rugaciunii parintilor…Unii dintre ei chiar atunci cand firesc nu ar mai fi fost posibil…

  6. Fertilizarea in vitro inseamna, asa cum s-a spus, avorturi multiple. Unii stiu acest lucru, altii insa nu stiu. Nimeni dintre cei care ar trebui sa ne informeze nu spun adevarul. Iata ce vorbe cutremuratoare spune parintele Arsenie Boca despre avorturi. Sa incercam sa luam aminte:

    – Altă durere pe care o aveţi voi, mamelor, taţilor, sunt copiii lepădaţi. Acesta este un păcat strigător la cer. Este uciderea la mijloc, nu este cu nimic mai uşoară.

    – Ascultaţi toţi cu luare aminte: sângele lor cere răzbunare. De asemenea, nu vei avea noroc cu ceilalţi, ci numai plâns şi jale. Răzbunarea sângelui vărsat se face fără milă, ori îţi ia Dumnezeu şi pe ceilalţi, ori vor cere însuşi capul mamei. Ştiţi bine că aceasta se întâmplă la multe atunci pe loc. Iar aceasta aşa se tocmeşte că altă supărare vei avea în casă, că îţi pierzi cumpătul şi uiţi de marea milă a lui Dumnezeu, ce o are cu toţi păcătoşii, şi se apropie diavolul de tine şi îţi bagă în cap gândul să-ţi iei lumea în cap şi să-ţi faci capătul. Acesta este glasul împotriva tuturor celor care fac aşa.

    – Mare ispitire păţesc mamele care fac aşa, care au ucis copii. Iar dacă vrei să scapi tu şi ceilalţi copii, pe care i-ai făcut, trebuie să pui în loc tot atâţi copii, ai altor femei sărace şi să-i botezi, iar dacă nu, ia-i şi botezaţi gata şi să îngrijeşti de dânşii ca de copiii tăi, cu îmbrăcăminte, cu încălţăminte, făină, bani de şcoală, până ce sunt în stare să-şi câştige pâinea, şi ce scoţi din copiii tăi, să iasă şi din aceia. Iar toate necazurile pe care le vei avea în vremea aceasta, fie pentru ei, fie de la ei, să le rabzi pe toate, nădăjduind în mila lui Dumnezeu, că îţi va ierta păcatul, căci prin răbdare ispăşeşti păcatul. Milostenia cu osteneală, biruie înaintea judecăţii.

    – Vrei copii puţini, nu lăsa bărbatul să se atingă de tine. Însă ca să puteţi face lucrul acesta, trebuie să vă înfrânaţi cu postul, iar eu zic cu foamea. Căci trupului acestuia de pe noi nu-i pasă dacă ne bagă în focul iadului. De aceea, ar trebui ca nici nouă să nu ne pese de poftele lui, ci să le mai ucidem cu postul.

    – Te sfătuieşte bărbatul ca să ucizi copiii? Sfatul este ucigaş, nu l asculta, ci mai bine rabdă să fii alungată de la casa lui şi Dumnezeu va vedea osteneala ta şi nu te va părăsi, ci te va milui, de vei fi vrednică. În toate acestea de până aici se încurcă oamenii care nu postesc, căci aceştia sunt izbiţi de toate relele care de la stomac încep, iar eu vă spun că şi de la brâu în jos. Prin urmare, să vă pocăiţi şi să nu mai păcătuiţi. Să alergaţi la spovedanie curată şi la Sfânta Împărtăşanie, căci altfel nu vine ocrotirea lui Dumnezeu asupra voastră şi asupra avutului vostru. Nu uitaţi însă, că postul este poarta, iar patrafirul este uşa. Iar, cu acestea, vine ocrotirea vie a lui Dumnezeu, fără de care nu putem face nimic, «Mărturisi-voi Domnului fărădelegea mea şi îndată a ridicat pedeapsa păcatului meu» (Psalm 31). Asupra noastră atârnă pedeapsa păcatului şi urmează să-l ispăşim şi să-l scoatem din obicei. «De aceea, toată sluga să se roage la vreme, chiar potop de ar veni, să nu-l poată potopi». Vedeţi cum trebuie să vă fie aşezământul minţii, inimii şi trupului vostru, curăţite, căci Dumnezeu nu păzeşte trup spurcat, inimă şi minte cu vicleşug, iar dacă ne îndreptăm, zilele se înseninează şi ne vom bucura.

    – Din cauza avorturilor românilor ne vor stăpânii ţiganii.

  7. (Va rog publicati, raspanditi ! E urgent, vaccinarea a inceput deja !)
    http://nuvaccinurilor.blogspot.com/2010/10/atentie-la-vaccinul-ror.html

    Atentie la vaccinul ROR !

    Zilele acestea, octombrie 2010, in România, se desfasoara o campanie de vaccinare in scoli la elevii de casa I si a II-a cu vaccin ROR, impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei.
    Se fac presiuni prin DSP-uri asupra medicilor scolari, iar prin acestia asupra conducerilor scolare si asupra parintilor sa se vaccineze cat mai repede toti copiii, fara informarea corecta, fara explicatii, doar prin presiuni, manipulari si amenintari.
    Multi parinti au primit acasa o instiintare plina de minciuni si afirmatii abuzive menite sa le smulga o semnatura din care decurge acordul lor pentru vaccinarea copiilor cu ROR.
    Cea mai mare minciuna din aceasta instiintare este ca aceasta vaccinare ar fi obligatorie. Amintim ca niciun act medical nu poate fi obligatoriu si ca pentru orice interventie medicala (precum vaccinarea) necesita informarea corecta a pacientului si exprimarea acordului (sau dezacordului) acestuia sau a parintilor acestuia in cazul copiilor(minori) (conform art.13 din Legea 46/2003 privind drepturile pacientului).
    Alta minciuna scrisa este ca acest vaccin asigura imunitate definitiva. Dar conform prospectului (http://gsk.ca/english/docs-pdf/Priorix_PM_20081103_EN.pdf ) intre 2 si 4 % din cei vaccinati nu dezvolta deloc anticorpi, iar dupa un an intre 1 si 8% isi pierd imunitatea.
    Totusi complicatiile oreionului, spre exemplu, pot fi grave la adultul de gen masculin, ducand la infertilitate prin orheita urliana. Daca imunitatea dobandita prin vaccin se pierde treptat, aproximativ in 9 ani, dupa cum sustin unii autori (Mendelsohn, Ayoub, Null), atunci cel vaccinat poate face boala la varsta adulta, cand complicatiile pot fi grave, pe cand daca nu ar lua vaccinul si ar face boala in copilarie, ar dobandi imunitate definitiva, in mod natural.
    Vaccinarea cu ROR pretinde ca asigura imunitate fata de unele boli minore ale coplariei (rujeola, oreion, rubeola), dar expune nejustificat copilul vaccinat la riscul dezvoltarii unor afectiuni grave, unele cu leziuni ireversibile.
    Vaccinul ROR poate cauza :
    • autism ; (F. Edward Yazbak, MD -“Autism: Is there a vaccine connection?”- FAAP, 1999; Avinoam Shuper, MD – “Suspected measles-mumps-rubella vaccine-related encephalitis”- Scandinavian Journal of Infectious Diseases, 15 sept. 2010)
    • diabet (tip I), pancreatita ; (Harris Coulter, Ph.D.- “Childhood Vaccinations and Juvenile-Onset (Type-1) Diabetes” )
    • Sindromul Guillain-Barré; (Grose C, Spigland I.-“Guillain-Barré syndrome following administration of live measles vaccine”- American Journal of Medicine, 1976 Mar;60(3):441-3)
    • encefalita, limfadenopatie, convulsii febrile, reactii anafilactice, purpura trombocitopenica, sindrom Kawasaki, eritem multiform, artrite, meningita, nevrite periferice, mielite, bronsita, laringita, conjunctivite, otita, diaree, anorexie, febra, voma, insomnie (cf. prospectului vaccinuluiROR , varianta PRIORIX )

    Vaccinul este unul viu atenuat, ceea ce inseamna ca are in compozitia sa virusurile cauzatoare ale acestor 3 boli, in forma vie, atenuata.
    Dupa prospect, serul injectat copiilor contine:
    – tulpini virale de rubeola, rujeola si oreion, celule din embrion de gaina, celule umane diploide, proteine din ou, neomicina, lactoza, manitol, sorbitol, alanina, arginina, licina, histidina, isoleucina, leucina, lisina, metionina, fenilalanina, prolina, serina, treonina, triptofan, tirosina, valina, acid aspartic, cisteina, cistina, hidroxprolina.
    (cf. http://www.medicines.org.uk/emc/medicine/2054/SPC/Priorix)

    Pentru a refuza vaccinarea, parintii trebuie sa-si manifeste in scris dezacordul. Iata un posibil model de declaratie ce se adreseaza medicului scolar :

    DECLARAŢIE

    Subsemnaţii
    ………………………………………………………, născută la …………………, domiciliat în ……………………….., CNP: ……………………………………………. şi
    ………………………………………………………, născută la …………………, domiciliat în ……………………….., CNP: …………………………………………….

    în calitate de părinţi ai copilului ……………………………………………………….., elev la şcoala dumneavoastră,
    Suntem pe deplin informaţi asupra riscurilor administrării, cât şi neadministrării vaccinurilor asupra copilului nostru, motiv pentru care vă facem cunoscută decizia noastră fermă conform căreia NU SUNTEM DE ACORD cu administrarea asupra acestuia a vaccinului ROR şi a niciunui alt vaccin.

    Considerăm neglijabile riscurile la care se expune un copil nevaccinat (boli minore ale copilăriei), pe lângă riscurile la care se expune în urma vaccinărilor (boli deosebit de grave neurologice, imune şi autoimune, autism, ADHD, creşterea riscului diferitelor forme de cancer, intoxicaţii acute şi cronice cu metale grele)

    Refuzul nostru expres pe propria răspundere, astfel exprimat în scris, este un drept conferit în baza articolului 13 din Legea nr. 46 din 21 ianuarie 2003 privind drepturile pacientului.

    În spiritul respectării legislaţiei din domeniu, personalului medical îi este opozabilă îndeplinirea – în caz contrar cu riscul sancţiunilor – a prevederilor Legii nr. 649/20.11.2001 pentru aprobarea Ordonanţei de Guvern nr. 53/30.01.2000 (art.1 alin.1 privind obligaţia asigurării vaccinării corecte a copiilor), inclusiv cu informarea părinţilor asupra caracterului non-obligatoriu al acestor vaccinuri, conform Anexei aceluiaşi act normativ (privind schema de vaccinare recomandată pentru copii).

    DATA: SEMNĂTURI:

  8. http://think.hotnews.ro/voia-domnului-sau-voia-omului-despre-fertilizarea-in-vitro.html

    Dezbatere pe TOB – Hotnews despre FIV. Cine este in tema cu subiectul ar fi bine sa participe la sectiunea de comentarii de la TOB, pentru a reprezenta punctul de vedere al bisericii.

  9. In legatura cu aceste pacate ale trupului, oamenii se aliniaza f greu la invatatura ortodoxa :
    – sunt preoti care ” binecuvinteaza ” relatiile trupesti in casatorii valide chiar si atunci cand nu se doresc copii; mare pacat; se osandesc singuri la iad
    – se mai ” binecuvinteaza ” anticonceptionalele de toate felurile; si acestea sunt avortive deci sunt criminale; la fel si prezervativul se osandeste ca si onania si malahia, cu 40 de zile post aspru sau jumate de an oprire de la impartasire
    – sarutul, pipairea, inainte de casatorie, multi nu le considera pacate, dar ele sunt pacate la fel de grele ca si malahia; cei care fac pogoraminte la asa ceva si impartasesc pe cei vinovati, se osandesc
    – casatoriile mixte sunt nevalide, daca sotul ( sotia ) neortodoxa nu promite ca va trece la ortodoxie :
    371.-“Canonul sinod. VI ecum. 72, hotaraste ca daca un ortodox se casatoreste cu o femeie eretica, nunta sa fie fara valoare si casatoria sa se desfaca, iar de vor starui in aceasta casatorie, sa se afuriseasca”. -Ioan Post. 23.
    E ca si cum un preot ortodox ar face o liturghie fara epicleza. O astfel de liturghie nu are putere de a sfinti, indiferent cate pogoraminte a-i face. La fel si o cununie cu o parte neortodoxa e nevalida, deci casatoriile mixte sunt curvii. Ecumenistii din occident spun ca ei fac pogoraminte la casatorii mixte, dar cum e posibil sa faci pogoramant la curvie ? Dupa mintea ecumenistilor insa orice e posibil, pana si inchinarea bisericii in fata antihristului. Casatoriile mixte nu trebuie binecuvantate de preotii ortodocsi, e un mare pacat, caci in astfel de cazuri taina nuntii nu e valida. Cei casatoriti civil cu eterodocsi trebuie afurisiti ca si curvari, pe 7 ani oprire de la impartasire, si numai asa sa se primeasca casatoria lor, dar prin pogoramant, adica sa nu li se faca casatorie religioasa :
    360 -”Curvia nu este nunta si nici inceput de nunta. De aceea, daca este cu putinta e bine sa se desparta cei ce s-au luat prin curvie. Iar, daca ei sfatuiesc sa traiasca impreuna, sa fie supusi la canonisire pentru curvie (7 ani) si apoi sa li se ingaduie a trai impreuna, ca sa nu se intample ceva mai rau”, -Sf. Vasiie 26.

  10. Pingback: Razboi întru Cuvânt » In plina criza a sistemului sanitar, MINISTERUL SANATATII DEMAREAZA PROGRAMUL AVORTIV SI COSTISITOR AL FERTILIZARII IN VITRO
  11. Pingback: Razboi întru Cuvânt » FERTILIZAREA IN VITRO SAU FABRICA DE COPII: afaceri avortive pe banii publici. LA LUPTA PENTRU… SCHIMONOSIREA COPIIILOR
  12. Pingback: SINUCIDEREA ASISTATA, pe cale sa fie adoptata in Marea Britanie/ LEGEA SANATATII, O BISNITA CE FACE VIATA MARFA SI BOALA PROFIT/ Avortul duce la CANCER MAMAR (stiri sanatate si familie) - Razboi întru Cuvânt
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare